11 Eylül 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28051

YÖNETMELÝK

Süleyman Þah Üniversitesinden:

SÜLEYMAN ÞAH ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANS EÐÝTÝM VE

ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Süleyman Þah Üniversitesinin lisans programlarýnda yürütülen eðitim ve öðretim faaliyetlerinde uygulanacak usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Süleyman Þah Üniversitesinin lisans programlarýnda yürütülen eðitim, öðretim, sýnav ve baþarý deðerlendirmelerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Fakülte: Süleyman Þah Üniversitesi fakültelerini,

c) GNO: Genel Not Ortalamasýný,

ç) Ýlgili yönetim kurulu: Fakültelerde Fakülte Yönetim Kurulunu, Yüksekokullarda Yüksekokul Yönetim Kurulunu,

d) Kredi: Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisini,

e) Mütevelli Heyet: Süleyman Þah Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

f) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezini,

g) Rektör: Süleyman Þah Üniversitesi Rektörünü,

ð) Senato: Süleyman Þah Üniversitesi Senatosunu,

h) Üniversite: Süleyman Þah Üniversitesini,

ý) YNO: Yarýyýl Not Ortalamasýný,

i) YÖK: Yükseköðretim Kurulunu,

j) Yüksekokul: Süleyman Þah Üniversitesi Yüksekokullarýný,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Öðrenci Kabulü ve Yeni Kayýtlar

Öðrenci kabulü

MADDE 5 (1) Üniversite programlarýna kabul edilecek öðrenci sayýlarý, Senatonun önerisi ile Mütevelli Heyet tarafýndan karara baðlanýr ve YÖK onayý ile kesinleþir. Öðrenci kabulü, ÖSYM tarafýndan yapýlan ilgili sýnavlarýn sonuçlarýna göre yapýlýr. Bunun dýþýnda; öðrenci deðiþim programlarý, özel öðrencilik, yurtdýþýndan yapýlacak öðrenci kabulleri ve bu Yönetmelikte yer almayan diðer konularda, Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararlarý uygulanýr.

Yeni kayýtlar

MADDE 6 (1) Üniversite programlarýna kabul edilen öðrenciler, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde, gerekli belgeleri Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna teslim ederek kesin kayýt iþlemini yaptýrmak zorundadýr. Süresi içinde kayýt iþlemini yapmayan veya gerekli belgeleri sunamayan öðrenciler kayýt hakkýndan vazgeçmiþ sayýlýr.

(2) Kayýt için istenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn yazýlý beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim ve Öðretim

Öðretim dili

MADDE 7 (1) Üniversitede öðretim dili Ýngilizcedir. Senatonun önerisi, Mütevelli Heyetin kararý ve YÖK onayý ile Üniversitenin bazý programlarýnda öðretim dilinin kýsmen veya tamamen Türkçe olmasýna veya öðretim dilinin Ýngilizce dýþýnda baþka bir yabancý dil olmasýna karar verilebilir.

(2) Derslerin; materyal, sýnav ve ödevlerinde programýn öðretim dili kullanýlýr. Ancak mevzuat gereði Türkçe verilmesi gereken dersler ile Ýngilizce dýþýndaki zorunlu ya da seçmeli yabancý dil derslerinde bu kural uygulanmaz.

Akademik yýl

MADDE 8 (1) Akademik yýl, her biri on dört haftalýk güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþur. Yarýyýl sonu sýnav günleri bu sürelere dâhil deðildir. Senato kararýyla yarýyýl süreleri uzatýlabilir ya da kýsaltýlabilir.

(2) Akademik yýl kapsamýnda yaz okulu açýlabilir. Yaz okulu esaslarý Senato tarafýndan belirlenir.

Yabancý dil seviye tespit sýnavý ve zorunlu yabancý dil hazýrlýk sýnýfý

MADDE 9 (1) Yabancý dille öðretim yapýlan programlara kayýt yaptýran öðrenciler, kayýt yaptýrdýklarý programýn öðretim diline iliþkin yabancý dil seviye tespit sýnavýna tabi tutulurlar.

(2) Yabancý dil seviye tespit sýnavýnýn sonucuna göre; yabancý dil düzeyi yeterli bulunanlar ile sýnavdan muaf tutulanlar, doðrudan lisans öðrenimine baþlar. Yabancý dil seviye tespit sýnavýna katýlmayan veya bu sýnavýn sonucuna göre yabancý dil düzeyi yeterli bulunmayanlar, zorunlu yabancý dil hazýrlýk sýnýfýna devam eder.

(3) Yabancý dil seviye tespit sýnavýndan muaf olma þartlarý, sýnavýn niteliði ve uygulanma þekli, baþarý ölçütleri ile yabancý dil öðretimine iliþkin diðer konularda, Senato kararlarý uygulanýr.

Yatay geçiþ yolu ile öðrenci kabulü

MADDE 10 (1) Diðer yükseköðretim kurumlarýndan veya Üniversitenin bir diðer lisans diploma programýndan gelen yatay geçiþ baþvurularý, ilgili mevzuat hükümlerine ve Senato tarafýndan belirlenen esaslar ve kontenjanlar çerçevesinde ilgili yönetim kurullarý tarafýndan deðerlendirilir.

Çift anadal ve yandal programlarý

MADDE 11 (1) Öðrenciler, lisans programlarýna ek olarak bir yandal programýna kayýt yaptýrabilir. Yandal programý; YÖK tarafýndan onay verilen fakültelerde ilgili birimin isteði, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun kararý ile açýlýr ve konuyla ilgili esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Anadal lisans programý öðrencileri, YÖK tarafýndan onay verilen fakültelerde ayný zamanda ikinci bir dalda lisans diplomasý almak üzere eðitim görebilir. Bu öðrencilerin, her iki anadalýn da ders ve diðer mezuniyet þartlarýný yerine getirmeleri gerekir. Çift anadal programý ile ilgili hususlar, Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Öðrencilere, bu programlara ait dersleri baþardýðýnda çift anadal programý için diploma, yandal programý için sertifika verilir.

Akademik danýþmanlýk

MADDE 12 (1) Üniversitede öðrenim gören her öðrenci için tam zamanlý bir öðretim elemaný, ilgili bölüm baþkanlýðý tarafýndan akademik danýþman olarak atanýr.

(2) Akademik danýþman, öðrencinin akademik durumunu öðrenimi süresince izler, ilgili yönetmelik ve yönergeler hakkýnda öðrenciyi bilgilendirir, haftalýk ders programýnýn düzenlenmesi ve diðer akademik konularda öðrenciye rehberlik eder. Öðrencilerin; ders seçme, ders ekleme-býrakma, dersten çekilme iþlemleri danýþman onayý ile yapýlýr.

Derslerin kredi deðerleri ve ders programlarý

MADDE 13 (1) Üniversitede ders yükü, baþarý deðerlendirmesi ve benzeri hesaplamalarda derslerin AKTS kredileri kullanýlýr.

(2) Lisans öðrenimi süresince izlenecek ders programlarý ve derslerin yarýyýllara göre daðýlýmý, ilgili bölüm baþkanlýðýnca düzenlenir, ilgili fakülte kurullarýnýn kararý ve Senatonun onayý ile kesinleþir.

(3) Ders programlarýnda; ilgili bölümden mezun olmak için gerekli toplam kredi yükü ile öngörülen zorunlu ve seçmeli dersler, bu derslerin haftalýk; teorik, uygulama ve laboratuvar saatleri ve kredileri ile varsa önkoþullarý belirtilir. Her bir yarýyýl için, ders ve uygulamalarýn toplam kredisi 30dur.

(4) Ders programlarýnda ve derslerde yapýlacak deðiþiklikler, deðiþikliklerin öðrencilerin ders programlarýný nasýl etkileyeceði de göz önüne alýnarak, akademik takvimde belirtilen tarihlerde, ilgili yönetim kurullarýnýn önerisi üzerine, Senato kararýyla yapýlýr. Deðiþikliklerden etkilenen öðrencilerin, yeni programa denklik ve intibaklarýnýn ne þekilde yapýlacaðý da Senato kararýnda belirtilir. Deðiþiklikler Senato kararýný takip eden ilk yarýyýlýn baþýndan itibaren uygulamaya alýnýr.

(5) Ders programlarýndaki dersler, zorunlu ve seçmeli olarak iki kategoriye ayrýlýr.

(6) Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi ve Türkçe dersleri ile mezuniyet için alýnmasý mecburi olan dersler ilgili bölümün zorunlu derslerini oluþturur.

(7) Ders programlarýnda yer alan seçmeli dersler, genel seçmeli ve alan seçmeli dersler olarak gruplandýrýlýr. Alan seçmeli grubundaki dersler, ilgili bölüm tarafýndan açýlabileceði gibi ayný fakülte içindeki baþka bölümler tarafýndan da açýlabilir. Genel seçmeli grubundaki dersler, diðer bölümler tarafýndan açýlan ve ilgili bölümün zorunlu dersleri ile alan seçmeli derslerinin dýþýnda kalan derslerdir.

Eðitim-öðretim ücreti ve burslar

MADDE 14 (1) Üniversitede eðitim-öðretim ücrete tabidir. Yýllýk eðitim-öðretim ücretleri ve ödeme esaslarý, her yýl Mütevelli Heyet tarafýndan yeniden belirlenerek ilan edilir. Yarýyýl eðitim-öðretim ücreti, yýllýk eðitim-öðretim ücretinin yarýsý kadardýr.

(2) Öðrenciler, Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenen esaslara göre eðitim-öðretim ücretini her yýl ödemekle yükümlüdür. Eðitim-öðretim ücretini ödemeyen öðrencinin kaydý yapýlmaz ve yenilenmez, bu öðrenciler izinli sayýlmaz ve öðrencilik haklarýndan yararlanamaz.

(3) Yýllýk eðitim-öðretim ücreti, yaz okulu ücretlerini kapsamaz.

(4) Üniversitede saðlanan burslarýn; kapsam, devam koþullarý ve daðýtýmý gibi konularda, Üniversitenin yetkili organlarýnca alýnan kararlar uygulanýr.

Ders kayýtlarý ve ders tekrarý

MADDE 15 (1) Üniversiteye karþý mali yükümlülüklerini yerine getiren öðrenciler, danýþmanlarýnýn yardýmý ve onayý ile güz ve bahar yarýyýllarýnýn baþýnda, akademik takvimde ilan edilen tarihler arasýnda ders kayýtlarýný yapar. Süresi içinde mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve ders kaydý yapmayanlar, öðrencilik haklarýndan yararlanamaz. Mazeretleri Rektörlük tarafýndan kabul edilen öðrenciler, ders ekleme-býrakma süresi içinde gecikmeli olarak mali yükümlülüklerini yerine getirip ders kayýtlarýný yaptýrabilir.

(2) Öðrenciler ilk iki yarýyýl, ilgili bölümün ders programýnda yer alan derslerin tamamýna kayýt olmak zorundadýr.

(3) Öðrenciler ilgili bölümün ders programýndaki zorunlu derslere ve programda gösterilen türde ve sayýda seçmeli derse, ilgili yarýyýllarda kayýt olmakla yükümlüdür.

(4) Öðrencilerin, daha önce baþarýsýz olduklarý veya çekildikleri dersleri, bu derslerin yeniden açýldýðý ilk yarýyýlda öncelikli olarak tekrarlamalarý gerekir. Tekrarlanacak dersler, seçmeli ise veya sonradan ders programýndan çýkartýlmýþ ise, öðrenciler bu derslerin yerine ilgili yönetim kurulu tarafýndan onaylanan eþdeðer dersleri alýr. Bu durumda; eþdeðer dersin kredisinin, tekrarlanmasý gereken dersin kredisine eþit veya daha fazla olmasý gerekir. Öðrenciler, tekrarlamak zorunda olduklarý derslere kayýt yaptýrdýktan sonra, ön koþullarýný ve varsa ders programýnda belirtilen diðer koþullarý saðlamýþ olmak þartýyla, önceki yarýyýllardan hiç almadýklarý derslere kayýt yaptýrmak zorundadýr.

Ders yükü ve sýnamalý öðrenciler

MADDE 16 (1) Ders yükü, bir öðrencinin herhangi bir yarýyýlda kayýt yaptýrdýðý derslerin kredilerinin toplamýdýr.

(2) Güz ve bahar yarýyýllarýnda normal ders yükü 30 kredi, yaz okulunda azami ders yükü 15 kredidir.

(3) GNOsu 2.50 ve üzerinde olan öðrenciler ile en fazla iki yarýyýl içinde mezun olabilecek durumda olan öðrenciler istedikleri takdirde, akademik danýþmanlarýnýn onayýný da almak þartýyla güz ve bahar yarýyýllarýndaki normal ders yüklerini üçüncü yarýyýldan itibaren, azami 36 krediye kadar yükseltebilir.

(4) Herhangi bir yarýyýl sonunda GNOsu 2.00’ýn altýnda olan öðrenciler sýnamalý öðrenci sayýlýr. Sýnamalý öðrencilerin normal ders yükünün üzerinde ders almalarýna izin verilmez.

(5) Öðrencilerin herhangi bir yarýyýldaki ders yükü 24 krediden az olamaz. Ancak gerekli hallerde, danýþmanýn onayý ile ders yükü 18 krediye kadar düþürülebilir. En fazla iki dönem içinde mezun olabilecek durumda olan öðrenciler için bu koþul aranmaz.

(6) Ders programlarýnda yer alan derslerden; en az 60 kredilik dersi baþarýyla tamamlayanlar ikinci sýnýf, en az 120 kredilik dersi baþarýyla tamamlayan öðrenciler üçüncü sýnýf, en az 180 kredilik dersi tamamlayanlar ise dördüncü ya da son sýnýf öðrencisi olarak tanýmlanýr.

Ders ekleme-býrakma

MADDE 17 (1) Öðrenciler, güz ve bahar yarýyýllarýnda derslerin baþladýðý tarihten itibaren ikinci haftanýn sonuna kadar, bu Yönetmelikte belirlenen ders yükü kurallarý çerçevesinde, kayýt yaptýrdýklarý derslerde deðiþiklik yapabilir, yenilerini ekleyebilir veya aldýklarý dersleri býrakabilir.

Devam zorunluluðu

MADDE 18 (1) Öðrenciler, kayýt yaptýrdýklarý her türlü ders, uygulama, laboratuvar çalýþmalarýna ve bunlarýn gerektirdiði veya ilgili öðretim elemanýnýn gerekli gördüðü sýnav ve diðer akademik çalýþmalara katýlmakla yükümlüdür. Derse devam durumunun ders baþarý notuna etkisi öðretim elemaný tarafýndan dönem baþýnda açýklanýr. Öðrencilerin devam durumu, ilgili öðretim elemaný tarafýndan izlenir. Bir dersin devam yükümlülüðünü yerine getirmeyen öðrenci, o dersten baþarýsýz sayýlýr.

Sýnavlar, mazeret sýnavlarý ve sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 19 (1) Her bir ders için hazýrlanan ders izlencesi, ilgili öðretim elemaný tarafýndan, ders ekleme-býrakma dönemi içerisinde öðrencilere duyurulur. Öðrenci ile öðretim elemaný arasýnda bir anlaþma niteliðinde olan ders izlencesi; dersin bütün amaç ve planlarýný, öðretim metotlarýný, kullanýlacak kaynaklar ve ders kitaplarýný, derse devam, ödevler ve sýnavlar hakkýnda detaylý bilgileri ve bunlarýn yarýyýl sonu baþarý notuna olan etki ve aðýrlýklarýný içerir.

(2) Proje ve laboratuvar dersleri gibi niteliði gereði sýnav gerektirmeyen dersler ile Senatoca uygun görülen dersler dýþýnda tüm dersler için en az bir ara sýnav ve bir tane de yarýyýl sonu sýnavý yapýlýr. Öðrencilerin yarýyýl sonu sýnavlarýna katýlmalarý zorunludur. Yarýyýl sonu sýnavlarý, akademik takvimde belirtilen tarihler arasýnda yapýlýr. Yarýyýl sonu sýnavý, dersin son sýnavý olup, ayrýca bütünleme sýnavý yapýlmaz.

(3) Öðretim elemaný, yarýyýl sonu sýnavý tarihinden itibaren on beþ gün içinde; yarýyýl sonu baþarý notlarýný, sýnav evraklarýný, diðer ölçme ve deðerlendirme belgelerini ve ders izlencesini imzalayarak ilgili fakülte/yüksekokula teslim eder. Sýnav kâðýtlarý, sýnavýn yapýlýþ tarihinden itibaren iki yýl süreyle fakülte/yüksekokulda saklanýr ve ikinci yýlýn sonunda imha edilir.

(4) Herhangi bir sýnava veya ölçme-deðerlendirme çalýþmasýna katýlamayan öðrenci, mazeretini bildiren bir dilekçeyi sýnav tarihini izleyen üç iþ günü içinde ilgili dekanlýða iletir. Mazeretin ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilmesi halinde, mazeret sýnavý yapýlýr.

(5) Öðrenciler, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren en geç iki hafta içinde, ilgili öðretim elemanýna baþvurarak sýnav evrakýnýn tekrar incelenmesini isteyebilir. Bu isteðinin reddi halinde öðrenci, fakülte/yüksekokula baþvurabilir. Dekan/Müdür tarafýndan belirlenen bir heyet sýnav sonuçlarýný deðerlendirip karara baðlar. Sýnav sonucunun deðiþtirilmesine yönelik bir karar alýndýysa ve bu deðiþiklik öðrencinin söz konusu ders için aldýðý yarýyýl sonu baþarý notunda deðiþiklik gerektiriyorsa, yarýyýl sonu baþarý notunda yapýlacak düzeltmenin, en geç sonraki yarýyýlýn ders kayýtlarý baþlamadan önce, ilgili yönetim kurulu kararýyla birlikte Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna bildirilmiþ olmasý gerekmektedir.

Baþarý notlarý

MADDE 20 (1) Yarýyýl sonunda öðrencilerin derslerdeki baþarý durumlarý, ders izlencesindeki deðerlendirme ölçütlerine göre ilgili öðretim elemanlarý tarafýndan belirlenir. En düþük geçer not Ddir. F notu; dersten baþarýsýz olan, NA notu; dersten devamsýzlýk sebebiyle baþarýsýz olan öðrenciler için takdir olunur. Not ortalamasýna etki eden harf notlarý ve katsayýlarý aþaðýda gösterilmiþtir:

Harf Notu            Katsayý

A                          4.00

A-                         3.70

B+                        3.30

B                           3.00

B-                         2.70

C+                        2.30

C                           2.00

C-                         1.70

D+                        1.30

D                          1.00

F                           0.00

NA                       0.00

(2) Not ortalamasý hesabýný etkilemeyen, ancak kredisi tamamlanan krediye dâhil edilen derslerden baþarýlý olunmasý halinde S notu, baþarýsýz olunmasý halinde ise U notu kullanýlýr. Bunlarýn hangi dersler olacaðý Senato kararýyla belirlenir.

(3) Not ortalamasý hesabýna etki etmeyen diðer harf notlarýnýn açýklamalarý þu þekildedir:

(a) T notu; öðrencinin baþvurusu ve ilgili yönetim kurulu kararý ile öðrencinin baþka bir yükseköðretim kurumunda aldýðý derslerin transferinde bu not kullanýlýr. Bu dersler not ortalamasý hesabýný etkilemez ancak kredileri, tamamlanan krediye dâhil edilir ve not dökümlerinde bu dersler gösterilir. Öðrenciler öðrenim süreleri boyunca, ilgili yönetim kurulu kararýyla baþka yükseköðretim kurumlarýndan, özel öðrenci statüsünde en fazla 24 kredilik ders transfer edebilirler.

(b) I notu; öðretim elemaný tarafýndan kabul edilen bir mazeret nedeniyle, öðrencinin bazý þartlarýný zamanýnda yerine getiremediði dersler için kullanýlýr. Öðrencinin, akademik takvimde belirtilen tarihe kadar eksiklerini gidererek I notunu harf notuna dönüþtürmesi gerekmektedir. Aksi halde I notu, not ortalamasýna etki eden dersler için F, not ortalamasýna etki etmeyen dersler için U notuna dönüþür. Ancak öðrencinin mazeretinin geçerli nedenlerle uzamasý durumunda, öðretim elemanýnýn baþvurusu ve ilgili yönetim kurulu kararýyla bu süre, en fazla sonraki yarýyýlýn ders kayýtlarýna kadar uzatýlabilir.

(c) W notu; öðrencinin, güz ve bahar yarýyýllarýnda akademik takvimde belirtilen tarihe kadar, öðretim elemaný ve akademik danýþmanýn onayý ile çekilmesine izin verilen dersler için kullanýlýr. Öðrenciler; bir dönemde en çok bir dersten, öðrenimi boyunca en çok altý dersten çekilebilir. Öðrenciler; tekrarlamak zorunda olduklarý derslerden, daha önce çekildikleri derslerden, yaz okulu derslerinden ve ilk iki yarýyýlýn derslerinden çekilemez.

Not ortalamalarýnýn hesabý

MADDE 21 (1) Öðrencilerin baþarý durumlarý her yarýyýl sonunda YNO ve GNO ile izlenir. Öðrencilerin bir dersten aldýklarý toplam puan; o dersin kredisi ile yarýyýl sonu baþarý notu katsayýsýnýn çarpýmý ile elde edilir. Yarýyýl not ortalamasý (YNO), öðrencinin ilgili yarýyýlda kayýt yaptýrdýðý bütün derslerden elde ettiði toplam puanýn, bu derslerin kredi toplamýna bölünmesiyle elde edilir. Genel not ortalamasý (GNO), öðrencinin ortalama hesap tarihine kadar kayýt yaptýrdýðý derslerin tümünden elde ettiði toplam puanýn, bu derslerin kredi toplamýna bölünmesiyle elde edilir. Elde edilen ortalamalarýn, virgülden sonraki iki basamaðý gösterilir. GNO hesabýnda, tekrarlanan derslerden alýnan en son not ve kredi kullanýlýr, ancak not dökümünde tekrar edilen derslerin tamamý gösterilir.

Notlarda maddi hata

MADDE 22 (1) Bir dersin ilan edilmiþ olan yarýyýl sonu baþarý notunda olabilecek maddi hatalarýn düzeltilmesi, ilgili öðretim elemanýnýn bildirimi üzerine Dekan/Müdür onayý ile yapýlýr. Düzeltmelerin, eksik notlarýn (I notu) teslimi için akademik takvimde belirtilen tarihe kadar yapýlmasý gerekir. Bu tarihten sonra yapýlacak düzeltmeler, en geç sonraki yarýyýlýn ders kayýtlarý baþlamadan önce fakülte/yüksekokul kararýyla Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna bildirilmiþ olmalýdýr.

Mezuniyet ve diploma

MADDE 23 (1) Herhangi bir yarýyýl sonunda; kayýtlý olduðu lisans programýnýn tüm derslerini baþarýyla tamamlayan, gerekli kredi sayýsýný saðlayan, varsa staj, proje gibi yükümlülüklerini yerine getiren ve GNOsu en az 2.00 olan öðrenciler, ilgili yönetim kurulunun mezuniyet kararýyla lisans diplomasý almaya hak kazanýr. Diplomanýn üzerinde, öðrencinin tamamlamýþ olduðu lisans programýnýn adý bulunur. Mezuniyet tarihi, ilgili yönetim kurulunun mezuniyet kararýný aldýðý tarihtir.

(2) Kayýt olduðu lisans programýnýn ilk dört yarýyýlýnda yer alan zorunlu ve seçmeli tüm dersleri baþarýyla tamamlayan ve en az 2.00 GNOsu olan öðrencilerden talep edenlere, ilgili yönetim kurulu kararýyla, kayýtlý olduðu lisans programýnýn adýný taþýyan ön lisans diplomasý düzenlenir.

(3) Öðrenimlerini, yarýyýl kaybý olmadan ve disiplin cezasý almadan; 3.50 ve daha yüksek GNO ile tamamlayan öðrenciler yüksek onur, 3.00 ile 3.49 arasýnda GNO ile tamamlayan öðrenciler onur listesine geçerek mezun olurlar ve diplomalarda bu durum belirtilir.

Tebligat ve adres bildirme

MADDE 24 (1) Her türlü tebligat, öðrencinin yükseköðretim kurumuna kayýt sýrasýnda bildirdiði adrese taahhütlü olarak yapýlmak veya teblið ilgili birimde ilân edilmek suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr.

(2) Yükseköðretim kurumuna kaydolurken bildirdikleri adresi deðiþtirdikleri halde bunu ilgili birimin öðrenci iþlerine bildirmemiþ bulunan veya vermiþ olduklarý adreste eksiklik veya yanlýþlýk olan öðrencilerin Üniversitedeki mevcut adreslerine tebligatýn gönderilmesi halinde kendilerine tebligat yapýlmýþ sayýlýr.

DÖRDÜNCÜ BÜLÜM

Disiplin, Ýzin, Kayýt Silme

Disiplin

MADDE 25 (1) Öðrencilerin disiplin iþlemleri, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliðine göre yürütülür.

(2) Herhangi bir sebeple yükseköðretim kurumundan uzaklaþtýrma cezasý alan öðrenciler, bu süre içerisinde eðitim-öðretime ve sosyal faaliyetlere katýlamaz ve üniversitenin tesislerine giremezler.

Ýzinli sayýlma

MADDE 26 (1) Öðrenciler belgelemek koþuluyla; saðlýk, askerlik, ailevi, maddi, yurt dýþýnda öðrenim görme gibi nedenlerle, baðlý bulunduklarý fakültelere yarýyýl izni için baþvuru yapabilir. Ýlgili yönetim kurulunun uygun görmesi halinde öðrenci izinli sayýlýr. Ýzinli geçen süreler öðrenim sürelerine katýlmaz.

(2) Öðrencilere, bir defada en çok iki yarýyýl olmak üzere, öðrenim süreleri boyunca toplam dört yarýyýl izin verilebilir.

(3) Derslerin baþlamasýný takip eden dördüncü haftanýn son iþ gününe kadar izin baþvurusu yapan ve baþvurusu kabul edilen öðrencinin izinli sayýlabilmesi için; bir yarýyýl izin aldýysa, yarýyýl eðitim-öðretim ücretinin %25ini, iki yarýyýl izin aldýysa, yýllýk eðitim-öðretim ücretinin %25ini ödemekle yükümlüdür. Öðrencilerin, yarýyýl izni aldýklarý yarýyýllar için ödedikleri ücretler, sonraki yarýyýllara mahsup edilemez. Bu maddede belirtilen tarihten sonra yapýlan izin baþvurularýnda, eðitim-öðretim ücretinin tamamýnýn ödenmesi gerekir. Derslerin baþlama tarihini takip eden onuncu haftanýn son iþ gününden sonra yapýlan izin baþvurularý deðerlendirmeye alýnmaz.

(4) Ýzin baþvurusunun uygun görülmesi halinde, ilgili yönetim kurulu kararýnýn tarihi, izin süresinin baþlangýcý olarak kabul edilir.

(5) Ýzin baþvurusu onaylanan ve mali yükümlülüklerini yerine getiren öðrencilerin, ilgili yarýyýlda aldýklarý dersler dönem kayýtlarýndan düþürülür.

(6) Ýzinli öðrenciler, izin süresince Üniversitenin saðladýðý imkânlardan ve öðrencilik haklarýndan yararlanamaz.

(7) Öðrenciler, izinlerinin bitimini izleyen yarýyýlda, eðitim-öðretim ücretlerini ödeyerek ve ders kayýtlarýný yaparak öðrenimlerine devam ederler. Ýzin bitiþ tarihinden önce Üniversiteye dönmek isteyen öðrencilerin, baðlý bulunduklarý fakültelere dilekçeyle baþvuru yapmalarý gerekmektedir. Baþvurunun ilgili yönetim kurulu tarafýndan uygun bulunmasý halinde, öðrencinin izinli geçireceði yarýyýl için ödediði ücret, öðrenime baþladýðý yarýyýl eðitim-öðretim ücretinden düþülür.

Kayýt silme

MADDE 27 (1) Öðrenciler, Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna müracaat ederek istedikleri zaman kayýt sildirebilir. Kayýt silme baþvurularýnda, mali yükümlülükler ve uygulamalar þu þekildedir:

(a) Güz ve bahar yarýyýlýnda, ders ekleme-býrakma döneminin son günü mesai bitimine kadar, kayýt sildirme baþvurusu yapan öðrenciden, ödemekle yükümlü olduðu yarýyýl eðitim-öðretim ücreti ve/veya üniversitenin imkânlarýndan yararlanmak için ödenmesi gereken ücretler talep edilmez. Ödeme yapýlmýþ ise öðrenciye iade edilir. Ýadenin yapýlabilmesi için, öðrencinin üniversiteye karþý herhangi bir mali yükümlülüðünün bulunmamasý ve kendisine kullaným için Üniversite tarafýndan saðlanan malzeme ve/veya teçhizatý hasarsýz olarak iade etmiþ olmasý gerekir.

(b) Güz ve bahar yarýyýllarýnda, derslerin baþlamasýný takip eden dördüncü haftanýn son iþ gününe kadar, kayýt sildirme baþvurusu yapan öðrencinin, ödemekle yükümlü olduðu yarýyýl eðitim-öðretim ücretinin %25ini ödemesi gerekir. Öðrenci yarýyýl eðitim-öðretim ücretinin %25inden fazlasýný ödemiþ ise, fazla olan kýsým iade edilir. Ýadenin yapýlabilmesi için, öðrencinin üniversiteye karþý herhangi bir mali yükümlülüðünün bulunmamasý ve kendisine kullaným için Üniversite tarafýndan saðlanan malzeme ve/veya teçhizatý hasarsýz olarak iade etmiþ olmasý gerekir.

(c) Güz ve bahar yarýyýllarýnda, derslerin baþlamasýný takip eden dördüncü haftanýn son iþ gününden sonra yapýlan kayýt silme baþvurularýnda, yarýyýl eðitim-öðretim ücretinin tamamýnýn ödenmesi gerekir.

(ç) Akademik takvimde derslerin bitiþi olarak belirtilen tarihe kadar kayýt silme baþvurusu yapan öðrencilerin ilgili yarýyýlda kayýt yaptýrdýklarý dersler, öðrencilerin kayýtlarýndan düþürülür. Bu tarihten sonra baþvuru yapan öðrencilerin ilgili yarýyýlda kayýt yaptýrdýklarý dersler ve notlarý, öðrencilerin kayýtlarýna geçirilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 28 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diðer mevzuat hükümleri, YÖK, Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 29 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 30 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini, Süleyman Þah Üniversitesi Rektörü yürütür.