12 Eylül 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28052

YÖNETMELÝK

Dumlupýnar Üniversitesinden:

DUMLUPINAR ÜNÝVERSÝTESÝ ÖNLÝSANS VE LÝSANS EÐÝTÝM ÖÐRETÝM

VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý ve kapsamý; Dumlupýnar Üniversitesine baðlý Týp Fakültesi dýþýnda kalan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarýnda yürütülen önlisans ve lisans eðitim-öðretim faaliyetleri ile sýnavlarda uygulanacak esaslarý düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Birim: Ýlgili fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunu,

b) Fakülte: Dumlupýnar Üniversitesine baðlý fakülteleri,

c) Ýlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu, meslek yüksekokullarýnda meslek yüksekokulu kurulunu,

ç) Ýlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu, meslek yüksekokullarýnda meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

d) Meslek yüksekokulu: Dumlupýnar Üniversitesine baðlý meslek yüksekokullarýný,

e) Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý: Dumlupýnar Üniversitesi Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýný,

f) Rektör: Dumlupýnar Üniversitesi Rektörünü,

g) Senato: Dumlupýnar Üniversitesi Senatosunu,

ð) Üniversite: Dumlupýnar Üniversitesini,

h) Üniversite Yönetim Kurulu: Dumlupýnar Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ý) Yüksekokul: Dumlupýnar Üniversitesine baðlý yüksekokullarý

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim-Öðretimle Ýlgili Esaslar

Üniversiteye kayýt

MADDE 4 (1) Üniversitenin lisans ve önlisans programlarýna öðrenci olma hakký kazanmýþ olan adaylar, Rektörlükçe belirlenen ve ilan edilen süre içinde istenen belgelerle birlikte þahsen baþvurarak kesin kayýtlarýný yaptýrýr. Ýlk yarýyýl derslerinin kaydý, kesin kayýt iþlemleri ile birlikte yapýlýr. Süresi içinde kesin kaydýný yaptýrmayan aday, kayýt hakkýný kaybeder. Kayýt için istenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýyla ilgili olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr.

Öðrenci danýþmanlýðý

MADDE 5 (1) Kayýt yaptýran her öðrenci için öðretim yýlý baþýnda, önlisans programlarýnda meslek yüksekokulu müdürlüðü, fakülte ve yüksekokullarda ise ilgili bölüm baþkanlýðý tarafýndan, öncelikle bölümün öðretim üyeleri arasýndan veya yeterli sayýda öðretim üyesi bulunmayan birimlerde, diðer öðretim elemanlarýndan bir danýþman belirlenir.

(2) Fakülte ve yüksekokullarda, bir bölümde yeterli sayýda öðretim elemaný yoksa diðer bölümlerden de danýþman görevlendirilebilir.

(3) Danýþman, eðitim-öðretim çalýþmalarý ve Üniversite ile ilgili sorunlarýn çözümünde öðrenciye yardýmcý olur.

Öðrenci katký payý/öðrenim ücreti

MADDE 6 (1) Öðrenci, her yarýyýl baþýnda, ilgili mevzuat hükümleriyle belirlenen miktarda ve sürede katký payý veya öðrenim ücretini öder. Süresi içinde katký payý veya öðrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o yarýyýl için kayýt yaptýramaz, yenileyemez ve öðrencilik haklarýndan yararlanamaz.

Kayýt yenileme

MADDE 7 (1) Öðrenci, ilgili yarýyýlýn katký payý veya öðrenim ücretini mevzuatta belirlenen sürelerde yatýrdýktan sonra ders kaydýný yaparak kaydýný yeniler. Belirlenen kayýt yenileme süresi içinde kaydýný yaptýrmayan öðrencinin ders kaydý, müracaatýn ekle-sil süresinin son gününe kadar yapýlmasý ve ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde yapýlýr. Ekle-sil süresinden sonra mazeretli kayýt müracaatlarý kabul edilmez.          

(2) Bütün derslerden baþarýlý olduðu halde not ortalamasýný yükseltmek amacýyla bu Yönetmeliðin 28 inci maddesi kapsamýnda ders tekrarý yapmak isteyen öðrenci, her yarýyýl baþýnda katký payýný veya öðrenim ücretini ödeyerek kaydýný yenilemek zorundadýr. Ancak, stajýný tamamlamadýðý için mezun olamayan öðrenci katký payý veya öðrenim ücreti ödemez.

(3) Katký payý ödemeyen öðrencinin kaydý yenilenmez. Kaydý yenilenmeyen yarýyýllar öðrenim süresine dâhil edilir. Kaydýný yenilemeyen öðrenciye o yarýyýl içinde herhangi bir öðrenci belgesi verilmez ve bu öðrenci, öðrencilik haklarýndan yararlanamaz. Ayrýca, ilgili yarýyýlýn öðrenim hakkýný kullanmayan öðrenciden de katký payý veya öðrenim ücreti alýnmaz.

(4) Öðrenci, ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiþ bir mazereti yoksa kaydýný kendisi yaptýrýr. Kayýt yenileme iþlemlerinin tümünden öðrenci sorumludur.

Yatay ve dikey geçiþler

MADDE 8 (1) Üniversitenin fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarýna yapýlacak öðrenci yatay geçiþleri, ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen kontenjanlarla sýnýrlý olarak ilgili yönetim kurulu tarafýndan yapýlýr.

(2) Lisans programlarýna dikey geçiþ öðrencileri, Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) tarafýndan yerleþtirilir. Bu öðrencilerin ders programý, önlisans eðitimi sýrasýnda almýþ olduklarý derslerden eþdeðer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alýnarak, ilgili yönetim kurullarýnda belirlenir. Öðrencinin almasý gereken derslere göre programa kaydý yapýlarak, eðitim-öðretime devam hakký verilir ve baþarý durumlarý diðer lisans öðrencileri gibi deðerlendirilir.

(3) Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) dahil üniversiteler arasýnda yapýlacak geçiþler ve alýnan derslerin intibaký, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapýlýr.

Yabancý dil hazýrlýk programý

MADDE 9 (1) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfýna devam etmek isteyen öðrenciler, Üniversitenin isteðe baðlý hazýrlýk sýnýfý bulunan lisans programlarýna ilk kayýtlarý esnasýnda Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenen kontenjanlar dahilinde kayýt yaptýrarak hazýrlýk sýnýfýnda öðrenim görebilirler. Hazýrlýk sýnýfýnda geçen süre, azami eðitim-öðretim süresinden sayýlmaz.

(2) Hazýrlýk sýnýfýnda baþarýsýz olan öðrenci, bu sýnýfý en fazla bir defa tekrar edebilir, tekrar ettiði süre azami süreden sayýlýr. Hazýrlýk sýnýfýný tekrar etmemesi halinde, kayýt yaptýrdýðý bölümün birinci sýnýfýna devam eder.

Eðitim- öðretim türleri

MADDE 10 (1) Üniversiteye baðlý birimlerde örgün öðretim yapýlýr. Ancak, ilgili kurullarýn önerileri, Senatonun kararý ve Yükseköðretim Kurulunun onayý ile ikinci öðretim, uzaktan, yaygýn, açýk öðretim ve dýþarýdan (ekstern) öðretim de yapýlabilir.

Öðretim yýlý

MADDE 11 (1) Öðretim yýlý, güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþur. Bir yarýyýl, en az yetmiþ iþ günüdür. Yarýyýl sonu sýnavlarý bu süreye dahil deðildir. Yarýyýllarýn baþlama, bitiþ ve sýnav tarihleri Senato tarafýndan her yýl belirlenir ve ilan edilir. Gerektiðinde bu süre, Senato tarafýndan uzatýlabilir.

(2) Ýlgili yönetim kurulunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulunun kararý ile öðretim yýlý dýþýnda, yaz okulu açýlabilir. Yaz okuluna iliþkin esaslar Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenir. 

Öðretim süresi

MADDE 12 (1) Üniversitede öðretimin normal süresi, yaz okulu ve hazýrlýk sýnýfý hariç önlisans programlarýnda iki yýl (dört yarýyýl), lisans programlarýnda dört yýldýr (sekiz yarýyýl).

(2) Bu Yönetmelik hükümlerine göre; mezuniyet þartlarýný saðlayan lisans programý öðrencileri, daha kýsa sürede de mezun olabilirler.

Lisans programlarýnda sýnýf ve üst sýnýf

MADDE 13 (1) Sýnýf, Üniversitenin lisans programlarýnda okutulan derslerin yarýyýllarýnýn ikiye bölünmesi ile tespit edilir. Çýkan rakam küsurlu ise bir üst rakama tamamlanýr.

(2) Üst sýnýf ise, ilgili programda belirlenen sýnýfa ait yarýyýllarýn en çok iki üst yarýyýlýdýr.

(3) Fakültelerde/yüksekokullarda ders intibaký sonucu öðrenci;

a) Daha önce aldýðý ve muaf olduðu tüm derslerin kredi toplamýnýn, birinci sýnýf derslerinin kredi toplamýnýn yarýsýna eþit veya daha fazla olmasý halinde ikinci sýnýfa,

b) Daha önce aldýðý ve muaf olduðu tüm derslerin kredi toplamýnýn, birinci sýnýf derslerinin kredi toplamýnýn tamamý ve ikinci sýnýf derslerinin kredi toplamýnýn yarýsýna eþit veya daha fazla olmasý halinde üçüncü sýnýfa,

c) Daha önce aldýðý ve muaf olduðu tüm derslerin kredi toplamýnýn, birinci ve ikinci sýnýf derslerinin kredi toplamýnýn tamamý ve üçüncü sýnýf derslerinin kredi toplamýnýn yarýsýna eþit veya daha fazla olmasý halinde dördüncü sýnýfa

intibak ettirilir.

Dersler ve öðretim planý

MADDE 14 (1) Öðretim; belirlenen dersler, uygulamalar, laboratuar, atölye çalýþmalarý, proje ve benzeri çalýþmalarý kapsar. Öðrencinin alacaðý dersler, kredili veya kredisiz olmak üzere zorunlu ve seçmeli derslerden oluþur.

(2) Derslerin öðretim dili Türkçedir. Ancak, lisans programlarýnda ilgili bölüm ve fakülte/yüksekokul kurullarýnýn önerisi ve Senatonun kararý ile belirli bölümlerde bazý dersler yabancý dilde verilebilir.

(3) Derslerin öðretim süresince yarýyýllara daðýlýmý, haftalýk teorik, laboratuar, her türlü uygulama çalýþmalarýnýn saati ve kredi deðeri, meslek yüksekokullarýnda ilgili kurul kararý, fakülte ve yüksekokullarda ise ilgili bölüm kurulu tarafýndan düzenlenerek ilgili fakülte/yüksekokul kurul kararý ve Senato onayý ile kesinleþir.

(4) Öðrenci, ders programýnda yer alan tüm zorunlu dersler ile öngörülen seçmeli dersleri almak, baþarmak ve varsa stajýný da yapmakla yükümlüdür.

Kredi yükü ve ders kaydý

MADDE 15 (1) Öðrenciler, ilk iki yarýyýlda açýlan bütün dersleri almak zorundadýr.

(2) Lisans programýna kayýtlý bir öðrencinin, güz veya bahar yarýyýlýnda kayýt olabileceði derslerin kredi deðeri toplamý en az 14, en çok 24tür. Ancak, bir yarýyýlda programýna uygun ders bulunmayan öðrenciler için alt sýnýr, 14 krediden az olabilir. Teknik Eðitim Fakültesi, Beden Eðitimi ve Spor Yüksekokulu ve Saðlýk Yüksekokulu için kredi üst sýnýrý en çok 30dur. Bu sýnýrlamalar zorunlu durumlarda Senato kararý ile deðiþebilir.

(3) Genel not ortalamasý 3.00’ýn altýnda olan öðrenciler, bir üst sýnýf derslerine kayýt yaptýramaz. Öðrenim gördüðü ilk iki yarýyýldan sonra genel not ortalamasý 3.00 veya üstünde olan öðrenciler, bir yarýyýlda toplam 30 krediye kadar, Teknik Eðitim Fakültesi, Beden Eðitimi ve Spor Yüksekokulu ve Saðlýk Yüksekokulu öðrencileri ise 36 krediye kadar derslere kayýt yaptýrabilir.

(4) Önlisans programýna kayýtlý bir öðrencinin, üçüncü yarýyýldan itibaren her yarýyýlda alacaðý normal ders yükü, öðrencinin ait olduðu programýnda belirtilen yüktür. Ancak bu yük; öðrencinin genel not ortalamasý 1.75 ve üzerinde ise 6 kredi artýrýlabilir.

(5) Dikey geçiþ öðrencilerinin sýnýfý, bu Yönetmeliðin 13 üncü maddesinin üçüncü fýkrasýna göre deðerlendirilerek belirlenir. Öðrencinin almasý gereken derslere göre programa kaydý yapýlarak, eðitim-öðretime devam hakký verilir ve baþarý durumlarý diðer lisans öðrencileri gibi deðerlendirilir.

(6) Öðrenciler, öncelikle alt yarýyýl dersleri olmak üzere sýrasýyla kendi bölümünün/programýnýn ders programýnda çakýþma olmayacak þekilde derslerini seçerek kaydýný yaptýrmak zorundadýr. Ancak, kayýt yaptýrmak istediði derslerin çakýþmasý durumunda öðrenci, öncelikle normal öðretim ise kendi bölümünün ikinci öðretimine, ikinci öðretim ise kendi bölümünün/programýnýn normal öðretimine ders kaydýný yaptýrabilir.  Derslerde çakýþmanýn devam etmesi halinde, kredisi ve ders içeriðinin meslek yüksekokullarýnda ilgili program sorumlusunun önerisi ve bölüm baþkanlýðýnca uygun görülmesi, fakülte ve yüksekokullarda ise, ilgili bölüm baþkanlýðýnca uygun görülmesi þartýyla, söz konusu ders ayný birimin diðer bölümlerinden, çakýþma giderilemediði taktirde ilgili yönetim kurulu kararý ile bir baþka birimden de alýnabilir.

Ders deðiþtirme, ekleme ve silme

MADDE 16 (1) Bir öðrenci, yarýyýl derslerinin baþlangýcýndan itibaren üç iþ günü içinde, kaydolduðu derslerde deðiþtirme, ekleme ve silme iþlemlerini bu Yönetmeliðin 15 inci maddesi hükümlerinde belirtilen kredi sýnýrlarý çerçevesinde yapabilir. Öðrenci, süresi içinde usulüne uygun olarak almadýðý ya da kayýt yaptýrmadýðý derslere devam edemez ve bu derslerin sýnavýna giremez, girse de notu iptal edilir.

(2) Öðrenciler ilk kez aldýklarý ilk iki yarýyýl derslerinden, deðiþtirme ve silme yapamazlar.

Derslere devam

MADDE 17 (1) Öðrenciler teorik derslerin %70ine, uygulama, laboratuar, atölye ve stüdyo çalýþmalarýnýn %80ine katýlmak zorundadýr. Öðrencilerin derslere devamlarý, dersi veren öðretim elemaný tarafýndan izlenir. Devamsýzlýklarý nedeniyle sýnavlara girme hakký kazanamayan öðrencilerin listesi, yarýyýl sonu sýnav döneminden önce ilgili bölüm baþkanlýðý tarafýndan ilan edilir.

(2) Ders kaydý yaptýrdýktan sonra akademik izinli olan öðrencilerin kayýtlý olduklarý derslere ÝZ notu verilir. Devam þartý yerine getirilmeyen ders için DZ notu verilir. ÝZ veya DZ notu alan öðrenci, o dersin yarýyýl sonu sýnavýna giremez ve dersi tekrar etmek zorundadýr.  Uygulamasý olmayan ve devamý alýnan bir dersin tekrarýnda devam þartý aranmaz.

(3) Üniversiteyi veya Türkiyeyi temsilen görevlendirilen öðrenciler, görevlendirmenin veya organizasyonun devamý süresince izinli sayýlýr ve bu süreler devamsýzlýk süresinin hesabýnda dikkate alýnmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sýnavlar ve Deðerlendirme

Derslerin kredi deðerleri

MADDE 18 (1) Bir dersin kredi deðeri; haftalýk teorik ders saatinin tamamý ile haftalýk laboratuar ve uygulama saatinin yarýsýnýn toplamýndan oluþur. Yýllýk akademik çalýþma içerisinde her bir dersin öðrenci için gerektirdiði iþ yükünü gösteren Avrupa Kredi Transfer Sistemi kredilerinin belirlenmesi, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapýlýr.

(2) Bazý ders ve uygulamalarda, meslek yüksekokullarýnda ilgili kurul kararý ve Senato onayýyla, fakülte ve yüksekokullarda ise bölümün önerisi, ilgili kurul kararý ve Senato onayýyla özel kredilendirme yapýlabilir. Kredilendirilmeyen dersler not ortalamasýna katýlmaz.

Sýnavlar

MADDE 19 (1) Öðrencinin baþarýsý; yarýyýl içi sýnavlarý ile yarýyýl içinde yapýlan ödev, uygulama, laboratuar ve benzeri çalýþmalardaki baþarý düzeyi ve yarýyýl sonu sýnavý sonuçlarý deðerlendirilerek belirlenir.

(2) Bir dersin yarýyýl içi deðerlendirmelerinin toplam aðýrlýðý, ilgili kurul tarafýndan %30dan az ve %60dan çok olmayacak þekilde yarýyýlýn ilk iki haftasý içinde belirlenir. Proje, laboratuar ve uygulama esasýna dayanan derslerde, yarýyýl içi ve yarýyýl sonu deðerlendirme sýnýrlarýna uyulma þartý yoktur. Bu çerçevede bir dersin deðerlendirilmesi; yarýyýl içi çalýþmalarý, yarýyýl içi sýnavlarý ve yarýyýl sonu sýnavýnýn baþarý tespitindeki aðýrlýklarý, dersi veren öðretim elemaný tarafýndan, meslek yüksekokullarýnda meslek yüksekokulu müdürlüðüne bildirilir ve müdür onayý ile yarýyýlýn ilk iki haftasý içinde öðrencilere müdürlükçe duyurulur. Fakülte ve yüksekokullarda ise dersi veren öðretim elemaný tarafýndan ilgili bölüm baþkanlýðýna bildirilir ve bölüm baþkanýnýn onayý ile yarýyýlýn ilk iki haftasý içinde, öðrencilere bölüm baþkanlýðýnca duyurulur.

(3) Yarýyýl içi sýnavlarý ve yarýyýl sonu sýnavlarýnýn tarihleri, ilgili bölüm baþkanlýðý ile koordineli olarak  dekanlýkça/müdürlükçe belirlenir ve sýnavlardan onbeþ gün önce bölüm baþkanlýðý/müdürlük tarafýndan ilan edilir. Gerekli hallerde ilgili yönetim kurulu kararý ve Rektörlük onayý ile Cumartesi ve Pazar günleri de ders ve sýnav yapýlabilir.

(4) Öðrenciler, ilan edilen gün, saat ve yerde sýnava girmek ve kimlik belgeleri ile istenecek diðer belgeleri yanlarýnda bulundurmak zorundadýr. Bu þartlarý yerine getirmeyen öðrenci sýnava giremez.

(5) Öðrencinin, girmemesi gereken bir sýnava girmesi durumunda aldýðý not, ilan edilmiþ olsa dahi iptal edilir.

(6) Yazýlý sýnav belgeleri en az iki yýl saklanýr.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 20 (1) Öðrenci, sýnav sonuçlarýnýn ilan edilmesini izleyen ilk beþ iþ günü içinde, maddi hata gerekçesi ile fakülte dekanlýklarýna, yüksekokul müdürlüklerine ve meslek yüksekokulu müdürlüklerine yazýlý olarak baþvurmak suretiyle sýnav sonuçlarýna itiraz edebilir. Ýtiraz, dersi veren öðretim elemaný tarafýndan deðerlendirilir ve maddi hata tespit edilmesi halinde not düzeltilmesi, ilgili yönetim kurulu onayýyla yapýlýr.

Mazeret sýnavlarý

MADDE 21 (1) Derse devam þartýný yerine getiren öðrencilerin, ilgili yönetim kurulu tarafýndan, haklý ve geçerli görülen nedenler çerçevesinde mazeretlerinin kabul edilmesi durumunda, giremedikleri yarýyýl içi sýnavlarýnýn mazeret sýnavlarý, ilgili yarýyýl derslerinin son haftasý içinde yapýlýr. Ancak, öðrencinin mazeretinin zorunlu nedenlerle uzamasý ve ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilmesi durumunda, ilgili yönetim kurulunun belirleyeceði tarihte yarýyýl içi mazeret sýnavý yapýlýr.

(2) Derse devam þartýný yerine getiren öðrencilerin, ilgili yönetim kurulu tarafýndan, haklý ve geçerli görülen nedenler çerçevesinde mazeretlerinin kabul edilmesi durumunda, giremedikleri yarýyýl sonu sýnavlarýnýn mazeret sýnavlarý, yarýyýl sonu sýnavlarýnýn bitimini izleyen altýncý, yedinci, sekizinci ve dokuzuncu iþ günlerinde yapýlýr. Ancak, öðrencinin mazeretinin zorunlu nedenlerle uzamasý ve mazeretinin ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilmesi durumunda, yönetim kurulunun belirleyeceði tarihte yarýyýl sonu mazeret sýnavý yapýlýr.

(3) Yarýyýl içi ve yarýyýl sonu sýnavlarý dýþýnda kalan sýnavlara mazeret sýnavý açýlmaz.

(4) Üniversiteyi veya Türkiyeyi temsilen görevlendirildiði için sýnavlara giremeyen öðrenci, giremediði tüm sýnavlar için mazeret sýnavýna girebilir. Bu öðrencilerin mazeret sýnavlarýnýn yapýlacaðý tarih, ilgili yönetim kurulu kararý ile belirlenir.

(5) Mazeret ile ilgili baþvuru, mazeret süresinin baþlangýcýndan itibaren beþ iþ günü içinde bizzat veya faksla yazýlý olarak ilgili dekanlýða/müdürlüðe yapýlýr. Bu süre dýþýnda yapýlan baþvurular geçersizdir. Ancak, saðlýk raporlarýnda bu süre, raporun veriliþ tarihinden itibaren baþlar.

(6) Mazereti ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen öðrenci, mazeret süresi içinde derslere devam edemez ve sýnavlara giremez. Aksine hareket eden öðrencinin girmiþ olduðu sýnavlar iptal edilir ve hakkýnda, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre iþlem yapýlýr.

Deðerlendirme ve notlar

MADDE 22 (1) Üniversitenin önlisans ve lisans programlarýnda dörtlü not sistemi uygulanýr.

(2) Öðrencinin bir dersteki baþarý notu, baðýl deðerlendirme yöntemi ile belirlenir. Bu yönteme göre; dersin öðretim elemaný tarafýndan öncelikle bu Yönetmeliðin 19 uncu maddesinin ikinci fýkrasý çerçevesinde sayýsal olarak belirlendikten sonra, sýnýfýn genel baþarý düzeyi, notlarýn daðýlýmý ve sýnýf ortalamasý dikkate alýnarak, Senato tarafýndan belirlenen esaslar çerçevesinde, aþaðýdaki baþarý notlarýndan birisine dönüþtürülür:

Baþarý Notu           Katsayýsý          Baþarý Derecesi                    Mutlak Sistem Karþýlýðý

AA                            4.0               Baþarýlý (pekiyi)                                85-100

BA                             3.5               Baþarýlý (iyi-pekiyi)                            80-84

BB                             3.0               Baþarýlý (iyi)                                       75-79

CB                             2.5               Baþarýlý (orta-iyi)                               70-74

CC                             2.0               Baþarýlý (orta)                                     60-69

DC                             1.5               Þartlý Baþarýlý                                     55-59

DD                            1.0               Þartlý Baþarýlý                                     50-54

FD                             0.5               Baþarýsýz                                            40-49

FF                              0.0               Baþarýsýz                                            00-39

(3) Þartlý baþarýlý notlar, birinci öðretim yýlý sonunda öðrencinin genel not ortalamasý (GNO) 1.75 ve üstü, izleyen öðretim yýllarý sonunda GNO 2,00 ve üstü olmasý halinde baþarýlý kabul edilir.

(4) Yarýyýl sonu mazeret sýnavlarýna giren öðrencilerin baþarý notu, ilgili dersin harf notu aralýklarýna göre verilir.

(5) Diðer deðerlendirmelerde aþaðýdaki notlar kullanýlýr:

a) DZ notu: Derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öðrenciye verilir. Not ortalamasý hesabýnda FF notu gibi iþlem görür. Öðrenci, DZ notu aldýðý dersi tekrar eder.

b) ÝZ notu: Akademik izinli olduðu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarýna ait þartlarý yerine getirmeyen öðrenciye verilir ve not ortalamasýna katýlmaz. Öðrenci, ÝZ notu aldýðý dersi tekrar eder.

c) YT notu: Not ortalamasýna katýlmayan kredisiz derslerde baþarýlý olan öðrenciye verilir.

ç) YZ notu: Not ortalamasýna katýlmayan kredisiz derslerden baþarýsýz olan öðrenciye verilir.

d) MU notu: Üniversiteye kurumlar arasý yatay geçiþ, dikey geçiþ ve ÖSYM tarafýndan yerleþtirme sonucu kayýt yaptýran öðrencilere, Üniversitenin ayný bölümünün/programýnýn birinci veya ikinci öðretimine yerleþenler hariç, daha önce alýp baþarmýþ olduklarý ve eþdeðerliði meslek yüksekokullarýnda ilgili program sorumlusu ve bölüm baþkanlýðýnýn önerisi ve ilgili meslek yüksekokulu yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen dersler ile fakülte ve yüksekokullarda ilgili bölümün önerisi ve ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen dersler için verilen nottur. MU notu ortalamaya katýlmaz, ancak not belgelerinde gösterilir.

e) TN notu: Öðretim elemanýnýn kabul edeceði mazeretler nedeniyle; proje, uygulama, bitirme ödevi ve bunun gibi derslerde gerekli çalýþmalarýný zamanýnda tamamlamayan öðrenciye verilir. Bu notu alan öðrenci, yarýyýl sonu sýnavlarýnýn bitimini izleyen iki hafta içinde eksiklerini tamamlamak zorundadýr. Eksiklerini verilen süre sonunda tamamlamayan öðrencinin TN notu kredili derslerde FF, kredisiz derslerde ise YZ notuna dönüþür.

f) GM notu: Öðrencinin girmediði sýnavlara verilir. Yarýyýl içi sýnavlarda GM notu alan öðrenci, yarýyýl içi mazeret sýnavýna girerse, GM notu sayýsal nota dönüþtürülür. Yarýyýl içi mazeret sýnavýna girmezse, GM notu sýfýra (0) dönüþtürülür.

g) EK notu: Girmediði yarýyýl sonu sýnavý sebebi ile, GM notu bulunan öðrencinin, devamsýz veya akademik izinli olmadýðý durumda baþarý notu deðerlendirmesi için verilir. Yarýyýl sonu mazeret sýnavý sonunda aldýðý not, yarýyýl sonu sýnav notu olarak yarýyýl içi notlarý ile birlikte deðerlendirilerek, öðrencinin sýnýftaki baþarý notu sýralamasýndaki yerine göre baþarý notuna dönüþtürülür. Yarýyýl sonu mazeret sýnavýna katýlmayan öðrencilerin GM notu, sýfýr (0) kabul edilerek EK notu, öðrencinin sýnýftaki baþarý notu sýralamasýndaki yerine göre baþarý notuna dönüþtürülür. Ancak, bu Yönetmeliðin 21 inci maddesi hükümlerinde belirtilen öðrencinin haklý ve geçerli mazeretlerinin zorunlu sebeplerle uzamasý durumunda, ilgili yönetim kurulu tarafýndan belirlenen mazeret sýnavý yapýlmadan, EK notunda deðiþiklik yapýlmaz.

Not ortalamalarý

MADDE 23 (1) Not ortalamasý; öðrencinin kaydolduðu ve not ortalamasý hesabýna giren her dersten aldýðý baþarý notunun katsayýsý ile o dersin kredi deðeri çarpýmlarý toplamýnýn, derslerin kredi deðerlerinin toplamýna bölünmesiyle bulunur. Bu iþlem bir yarýyýlda alýnan dersler için yapýldýðýnda yarýyýl not ortalamasý, Üniversiteye giriþten itibaren alýnan tüm dersleri kapsayacak þekilde yapýldýðýnda ise genel not ortalamasý elde edilir.

(2) Daha önce bir yükseköðretim programýnda öðrenci olarak kayýtlý olan ve ÖSYM tarafýndan yapýlan yerleþtirme sonucu Üniversiteye kayýt yaptýran öðrencilerle, kurumlar arasý yatay geçiþle gelen öðrencilerin genel not ortalamasý; önceki diploma programýndan almýþ olduðu dersler muaf tutularak, diploma programýný bitirdiði yükseköðretim kurumundan almýþ olduðu derslere göre belirlenir. Seçmeli bir ders yerine baþka bir ders tekrarlandýðýnda sadece en son alýnan dersin notu, genel not ortalamasýna katýlýr. Not ortalamalarý virgülden sonra iki basamaklý olarak gösterilir.

Baþarýlý ve baþarýsýz öðrenciler

MADDE 24 (1) Önlisans ve lisans programlarýnda öðrencilerin baþarýlý olabilmesi için genel not ortalamasýnýn, ilk öðretim yýlý sonunda en az 1.75, lisans programlarýný izleyen öðretim yýllarý sonlarýnda ise en az 2.00 olmasý zorunludur. Belirtilen zorunlu genel not ortalamalarýný saðlayamayan öðrenciler baþarýsýz kabul edilir ve sýnamalý öðrenci sayýlýrlar.

(2) Meslek yüksekokullarýnda ilk öðretim yýlýnda, fakülte ve yüksekokullarda ise herhangi bir öðretim yýlýnda bir yarýyýl akademik izinli olan veya bir yarýyýl kayýt yaptýrmayan öðrencilerin baþarý tespiti, öðrenim gördükleri yarýyýl veya açýlmasý halinde yaz okulu sonundaki genel not ortalamasýna göre yapýlýr.

(3) Ýlk öðretim yýlý sonunda sýnamalý duruma düþen öðrencilerin, yaz okulu sonunda veya izleyen yarýyýllarýn sonunda 1.75 genel not ortalamasýný saðlayamamalarý halinde, sýnamalý öðrenci durumlarý devam eder. Fakülte ve yüksekokul öðrencilerinde 2.00 genel not ortalamasý, sýnamalý öðrenci durumundan kurtulduðu yarýyýldan sonraki öðretim yýlý sonunda aranýr.

(4) Fakülte ve yüksekokullarda, genel not ortalamasý 2.00 olmasý zorunlu olan öðretim yýllarý sonunda sýnamalý duruma düþen öðrencilerin, yaz okulu sonunda veya izleyen yarýyýllarýn sonunda gerekli genel not ortalamasýný saðlayamamalarý halinde sýnamalý durumlarý devam eder.

(5) Sýnamalý öðrenciler, FF, FD, YZ ve DZ notu aldýklarý derslerle birlikte, DC ve DD notu aldýklarý dersleri de açýlmasý halinde takip eden ilk öðretim yýlýnda tekrar eder. Bu öðrenciler, açýlmasý halinde yaz okulu sonunda da gerekli genel not ortalamasýný saðlayamadýklarýnda, üst sýnýf derslerine kayýt yaptýramazlar.

(6) Güz yarýyýlý, bahar yarýyýlý veya açýlmasý halinde yaz okulu sonunda, yukarýda belirtilen genel not ortalamalarýný saðlayan öðrencinin sýnamalý durumu kaldýrýlýr.

Derslerden muafiyet

MADDE 25 (1) Üniversiteye ilk defa kayýt yaptýran öðrencilere uygulanan Ýngilizce seviye tespit sýnavýndan en az 60 puan alan öðrencilerle Senato tarafýndan belirlenen diðer derslerin muafiyet sýnavlarýnda en az 60 puan alan öðrenciler söz konusu derslerden muaf olur. Öðrenciler bu sýnavlara, dersleri ilk kez alacaklarý yarýyýl baþýnda girerler. Bu durumdaki öðrencilerin baþarý notlarý, bu Yönetmeliðin 22 nci maddesinin ikinci fýkrasýna göre harf notuna dönüþtürülür. Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarý bünyesindeki Yabancý Dil Hazýrlýk Sýnýfýnda, yýl sonu veya bütünleme sýnavý sonunda genel baþarý notu en az 60 olan öðrenciler, Üniversitede okutulan Ýngilizce I ve Ýngilizce II derslerinden muaf olur.

(2) Daha önce bir yükseköðretim programýnda tam zamanlý öðrenci olarak kayýtlý olan ve ÖSYM tarafýndan yapýlan yerleþtirme sonucu Üniversiteye kayýt yaptýran öðrenciler, almýþ olduklarý derslerden muafiyet isteðinde bulunabilir. Bunun için, öðrencilerin Üniversiteye ilk kayýt yaptýrdýklarý tarihten itibaren onbeþ gün içinde, not döküm belgeleri (transkript), ders içerikleri ve bir dilekçe ile ilgili dekanlýða/müdürlüðe baþvurmalarý gerekir. Öðrencilerin daha önceki yükseköðretim kurumunda baþarmýþ olduklarý ve eþdeðerliði meslek yüksekokullarýnda ilgili meslek yüksekokulu yönetim kurulu, fakülte ve yüksekokularda ise ilgili bölümün önerisi üzerine, ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen derslerden daha önce almýþ olduklarý notlar, bu Yönetmeliðin 22 nci maddesinin beþinci fýkrasýnýn (d) bendi gereði MU notuna dönüþtürülür. Ancak, bu öðrencilerden Üniversitenin ayný bölümünün/programýnýn birinci veya ikinci öðretimine yerleþenlerin notlarý aynen, þartlý baþarýlý notlarý ise öðrencinin sýnamalý olmamasý durumunda kabul edilir. Meslek yüksekokullarýnda, eþdeðerliði kabul edilen derslerin kredi toplamýna göre öðrencinin daha önce aldýðý ve muaf olduðu tüm derslerin kredi toplamýnýn, birinci sýnýf derslerinin kredi toplamýnýn yarýsýna eþit veya daha fazla olmasý halinde ilgili öðrenci ikinci sýnýfa intibak ettirilir ve kaç yarýyýl süre verileceði ilgili yönetim kurulu tarafýndan belirlenir. Fakülte ve yüksekokullarda eþdeðerliði kabul edilen derslerin kredi toplamýna göre intibakýn yapýlacaðý sýnýf ise, bu Yönetmeliðin 13 üncü maddesinin üçüncü fýkrasýna göre kaç yarýyýl süre verileceði ilgili yönetim kurulu tarafýndan belirlenir.

(3) Kurumlar arasý yatay geçiþ esaslarýna göre yerleþen ve kayýt yaptýran öðrenciler, daha önce baþarmýþ olduklarý ve eþdeðerliði ilgili bölümün önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen derslerden muaf tutulur.

(4) Kurum içi yatay geçiþ esaslarýna göre yerleþen ve kayýt yaptýran öðrencilerin, daha önce baþarmýþ olduklarý ve eþdeðerliði ilgili bölümün önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen derslerinin notlarý aynen, þartlý baþarýlý notlarý ise öðrencinin sýnamalý olmamasý durumunda kabul edilir.

(5) Üniversiteye dikey geçiþ yoluyla kayýt yaptýran öðrencilerin, ilk dört yarýyýlýn eþdeðerliði kabul edilen hangi derslerinden muaf sayýlacaðý, ilgili bölümün önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafýndan belirlenir. Muaf sayýldýklarý derslere MU notu verilir.

Deðiþim programlarý

MADDE 26 (1) Üniversite ile yurt içi veya yurt dýþý bir yükseköðretim kurumu arasýnda yapýlan ikili anlaþmalar çerçevesinde öðrenci ve/veya ders deðiþim programlarý uygulanabilir. Öðrenci deðiþim programlarý çerçevesinde öðrenciler, bir veya iki yarýyýl ilgili üniversitelere gönderilebilir. Ders deðiþim programlarý çerçevesinde de öðrenciler uzaktan ders alabilir.

(2) Yurt içi ve yurt dýþý ikili anlaþmalar çerçevesinde öðrenim gören öðrencilerin ders seçimi ve eþleþtirilmesi ile not intibaklarý, ilgili yönetim kurulu tarafýndan yapýlýr.

(3) Ýkili anlaþmalar çerçevesinde çift diplomaya yönelik ortak ders programý yürüten bölümlerdeki öðrencilerin ilgili üniversitelerden aldýklarý ders notlarý, ayný þekilde transkriptlerine iþlenir.

(4) Ýkili anlaþmalý üniversitelerden Üniversiteye gelen öðrencilere aldýklarý dersleri ve baþarý durumlarýný gösteren bir belge, Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý tarafýndan verilir.

(5) Deðiþim programlarý çerçevesinde katký payý/öðrenim ücreti ikili anlaþmalara göre ödenir.

Lisans programlarýnda çift anadal programý

MADDE 27 (1) Öðrenciler, istekleri halinde kendi bölümlerinin bulunduðu ilgili fakülte veya yüksekokulda baþka bir lisans öðrenimini ayný zamanda baþarý ile takip ederek ikinci bir lisans diplomasý alabilirler. Çift anadal programý ile ilgili hususlar, Senato tarafýndan belirlenir.

Ders tekrarý

MADDE 28 (1) Bir dersin tekrarý aþaðýdaki esaslar çerçevesinde yapýlabilir:

a) Bir dersten FF, FD, DZ veya YZ notu alan öðrenci bu dersi, verildiði ilk yarýyýlda tekrar almak zorundadýr.

b) DD ve DC notu alýnan derslerin tekrarý, öncelikle bulunulan yarýyýldan geriye doðru gidilerek yapýlýr.

c) Tekrar edilmesi gereken dersler çakýþýrsa, meslek yüksekokullarýnda öncelikle birinci sýnýfýn dersi, fakülte ve yüksekokullarda ise öncelikle en alt sýnýfýn dersi alýnýr.

ç) Sýnamalý durumunda olmayan bir öðrenci, genel not ortalamasýný yükseltmek amacý ile öðretim süresi boyunca, daha önce baþarmýþ olduðu derslerden en çok altý tanesini tekrar edebilir ve alýnan en son not, hesaba katýlýr. Ancak, sýnamalý öðrenci olunmasý halinde alýnmak zorunda kalýnan dersler bu sayýnýn dýþýndadýr.

d) Programdan çýkarýlan zorunlu derslerin yerine tekrarlanacak dersler, ilgili kurul tarafýndan belirlenir.

(2) Seçmeli bir dersten FF, FD, DZ veya YZ notu alan bir öðrenci, bu ders yerine programdaki ayný seçmeli gruptan baþka bir seçmeli dersi alabilir.

(3) Bu maddede belirtilen ders tekrarlarý durumunda, bu Yönetmeliðin 15 inci maddesi hükümlerinde belirtilen kredi sýnýrlarýna uyulmasý gerekir.

(4) Ders tekrarý yapýlan yarýyýllar öðretim süresine dahildir.

Azami öðrenim süreleri

MADDE 29 (1) Öðrencilere önlisans ve lisans öðrenimlerini tamamlamalarý için tanýnan azami süreler, yaz okulu hariç, önlisans için dört yýl (sekiz yarýyýl), lisans için yedi yýldýr (ondört yarýyýl). Dikey geçiþ ile yerleþen öðrencilerin azami süresi ise, açýlmasý halinde yaz okulu hariç yedi yarýyýldýr.

(2) Azami süresini tamamlayan öðrenci, ilgili döneme ait öðrenci katký payý ve öðrenim ücretini ödeme þartý ile öðrenimine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda ders ve sýnavlara katýlma hariç öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmadan öðrencilik statüsü devam eder.

Tek dersten baþarýsýz öðrenciler

MADDE 30 (1) Güz yarýyýlý, bahar yarýyýlý veya açýlmasý halinde yaz okulu sonunda, tüm derslerin devam þartýný yerine getirdiði halde her hangi bir yarýyýlda, FF, FD veya YZ notu aldýðý tek dersten veya bütün derslerden geçer not aldýðý halde gerekli not ortalamasýný saðlayamadýðý için mezun olamayan öðrencilere, sadece bir dersten, yarýyýl sonu ve yaz okulu sonu mazeret sýnavlarýndan sonra, bir ek sýnav hakký tanýnýr. Ancak bu sýnav sonucunda alacaðý not ile genel not ortalamasýný 2.00a yükseltemeyecek öðrenciye tek ders sýnav hakký tanýnmaz. Bu sýnav için mazeret sýnavý açýlmaz.

(2) Ek sýnavýn deðerlendirilmesi bu Yönetmeliðin 22 nci maddesinin ikinci fýkrasý hükümlerine göre yapýlýr.

(3) Durumlarý bu madde hükümlerine uyan öðrenciler, ek sýnavýn yapýlacaðý tarihten beþ gün öncesine kadar öðrenim gördükleri meslek yüksekokullarýnda meslek yüksekokulu müdürlüðüne, fakülte ve yüksekokullarda ise bölüm baþkanlýklarýna yazýlý olarak müracaat eder. Meslek yüksekokullarýnda meslek yüksekokulu müdürlüðü, fakülte ve yüksekokullarda ise ilgili bölüm baþkanlýðý öðrencilerin durumunu inceledikten sonra hangi derse ek sýnav hakký tanýndýðýný, ilgili öðrenciye duyurur. Bu madde hükümlerinde öngörülen ek sýnav hakký öðrenciye bir kez tanýnýr.

Ýliþik kesme

MADDE 31 (1) Aþaðýdaki durumlarda öðrencinin Üniversite ile iliþiði kesilir:

a) Ýlgili mevzuat hükümlerine göre yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý almýþ olmak,

b) Kendi isteði ile kaydýný sildirmiþ olmak.

Diploma þartlarý

MADDE 32 (1) Bir öðrencinin kayýtlý olduðu programý/bölümü bitirip, diploma alabilmesi için; tüm derslerden en az DD, MU veya YT notu almasý, genel not ortalamasýnýn en az 2.00 olmasý ve varsa stajýný baþarmasý gerekir. Bu þartlarý, bu Yönetmelik hükümlerine göre normal öðrenim süresinden önce saðlayan öðrenci, daha kýsa sürede diploma alabilir.

(2) Öðrenci azami öðrenim süresi içinde isteði halinde, genel not ortalamasýný yükseltmek amacýyla yaz okulu veya takip eden ilk iki yarýyýlda bu Yönetmeliðin 28 inci maddesi hükümlerinde belirtilen kapsamda ders tekrarý yapabilir. Bu haktan yararlanmak isteyen öðrencinin, ilgili yarýyýlýn yarýyýl sonu mazeret sýnavlarý sonuna kadar meslek yüksekokullarýnda meslek yüksekokulu müdürlüðüne, fakülte ve yüksekokullarda ise bölümlerine dilekçe ile baþvurmasý gerekir.

(3) Lisans programýna kayýtlý öðrenciye, kayýtlý olduðu lisans programýnýn ilk dört yarýyýlýnda almak zorunda olduðu dersleri baþarý ile tamamlamak, en az 2.00 genel not ortalamasýný saðlamak ve devam ettiði lisans programýndan kaydýný sildirmek þartýyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde önlisans diplomasý verilebilir.

(4) Öðrencinin mezuniyeti, ilgili yönetim kurulu kararý ile kesinleþir.

Baþarý belgeleri

MADDE 33 (1) Normal öðrenim süresinde herhangi bir disiplin cezasý almamýþ öðrencilerden programýn sonunda genel not ortalamasý 3.00-3.49 olanlar onur öðrencisi, 3.50-4.00 olanlar yüksek onur öðrencisi olarak mezun edilir. Bu öðrencilerin baþarý durumlarý diplomalarýnda belirtilir.

(2) Öðrenciye, aldýðý bütün ders, kredi, not ve dereceleri gösteren diploma eki ve istediði takdirde transkript verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Disiplin iþleri

MADDE 34 (1) Öðrencilerin disiplin iþ ve iþlemleri; 2547 sayýlý Kanunun 54 üncü maddesi ile Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yürütülür.

(2) Disiplinle ilgili her türlü tebligat, öðrencinin Üniversiteye kayýt sýrasýnda bildirdiði adrese iadeli-taahhütlü olarak yapýlmak veya ilgili birimde ilan edilmek suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr.

(3) Kayýt olurken bildirdikleri adresi deðiþtirdikleri halde bu deðiþikliði kayýtlý olduðu birime bildirmemiþ bulunan veya yanlýþ ve eksik adres vermiþ olan öðrencilerin birimlerindeki mevcut adreslerine tebligat gönderilmesi halinde kendilerine tebligat yapýlmýþ sayýlýr.

Akademik izin/kayýt dondurma

MADDE 35 (1) Öðrencinin akademik izin talebi, gerekçeli bir dilekçe ve belgeleriyle birlikte, ilgili dekanlýða/müdürlüðe yapýlýr. Akademik izin talepleri, Senatoca kabul edilen haklý ve geçerli nedenler çerçevesinde ilgili yönetim kurulu tarafýndan deðerlendirilir ve alýnan karar, Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna ve ilgili öðrenciye yazýlý olarak bildirilir.

(2) Akademik izin isteklerinin yarýyýl baþýnda ilk dört hafta içinde yapýlmasý gerekir. Ani hastalýk ve beklenmedik haller dýþýnda bu süreler bittikten sonra yapýlacak baþvurular iþleme konulmaz.

(3) Saðlýk sebebiyle akademik izin baþvurusunda bulunacak öðrencilerin herhangi bir saðlýk kuruluþundan alacaðý saðlýk raporunun en az yirmiiki öðretim gününü kapsamasý gerekir.

(4) Öðrencilere, her defasýnda en fazla iki yarýyýl olmak üzere, toplam dört yarýyýla kadar akademik izin verilebilir. 

(5) Sürekli saðlýk sorunlarý olduðunu saðlýk kuruluþlarýndan alacaklarý rapor ile belgeleyenler, bu süre kýsýtlamasý dýþýndadýr.

(6) Akademik izinli olan öðrenciler, derslere devam edemez ve akademik izinli olduklarý süreler, öðretim süresinden sayýlmaz.

(7) Saðlýk nedeniyle bir yarýyýldan fazla akademik izinli sayýlan öðrenci, takip eden yarýyýla kayýt yaptýrmak istediðinde, öðrenimine devam edebileceðini herhangi bir saðlýk kuruluþundan alacaðý saðlýk raporu ile belgelendirmesi durumunda, ilgili yönetim kurulu kararýyla kaydýný yaptýrabilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 36 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 37 (1) 10/9/2008 tarihli ve 26993 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Dumlupýnar Üniversitesi Lisans Eðitim Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði ile 10/9/2008 tarihli ve 26993 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Dumlupýnar Üniversitesi Ön Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 38 (1) Bu Yönetmelik 2011-2012 eðitim-öðretim yýlý baþýnda yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 39 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Dumlupýnar Üniversitesi Rektörü yürütür.