12 Eylül 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28052

YÖNETMELÝK

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden:

TOBB EKONOMÝ VE TEKNOLOJÝ ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANS

EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde lisans düzeyindeki eðitim-öðretime iliþkin esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde lisans düzeyindeki eðitim-öðretime iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 44 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bölüm: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesine baðlý fakülteler bünyesinde veya Rektörlüðe baðlý olarak kurulan bölümleri, bölümleri olmayan fakülteler açýsýndan fakülteyi,

b) Ders dönemi: Ortak Eðitim olmayan bir eðitim-öðretim dönemini,

c) Dönem: Ortak Eðitim dönemleri ve ders dönemlerinden herhangi birini,

ç) Fakülte: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesine baðlý fakülteleri,

d) Mütevelli Heyet: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

e) Ortak Eðitim dönemi: Öðrencinin programý ile ilgili bir alanda teorik bilgisini uygulayabilmesi için Üniversitenin anlaþma yaptýðý özel veya kamu kurum ve kuruluþlarý ile iþletmelerinde gerçekleþtirilen eðitim-öðretim dönemini,

f) Rektör: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörünü,

g) Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesini,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Kontenjanlar, Öðrenci Kabulü, Ücretler, Öðrenim Süresi, Derslere Devam ve Ýzinler

Kontenjanlar ve öðrenci kabulü

MADDE 4 (1) Lisans programlarýna alýnacak öðrenci sayýlarý, Senatonun önerisi üzerine, Mütevelli Heyet Baþkaný tarafýndan belirlenir ve Yükseköðretim Kurulu (YÖK) onayý ile kesinleþir.

(2) Lisans programlarýnýn ilk yýlýna öðrenci kabulü, ÖSYM tarafýndan düzenlenen sýnav sonuçlarýna göre yapýlýr. Yurt dýþýndan öðrenci kabulü, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yapýlýr.

(3) Üniversite içinden veya dýþýndan yatay veya dikey geçiþ yolu ile öðrenci kabulü ile özel öðrenci, misafir öðrenci, deðiþim programlarý kapsamýnda ve diðer kategorilerde öðrenci kabulü, ilgili mevzuat hükümleri dikkate alýnarak, Senato tarafýndan belirlenen esaslar ve kontenjanlar çerçevesinde, ilgili bölümün görüþü alýnarak fakülte yönetim kurulu kararý ile yapýlýr.

Üniversiteye kayýt

MADDE 5 (1) ÖSYM tarafýndan yapýlan üniversite giriþ sýnavý sonuçlarýna göre Üniversiteye kayýt hakký kazanan öðrenci adayý, Rektörlükçe ilan edilen tarihlerde kaydýný þahsen veya bir vekil tayin ederek yaptýrýr. Süresi içinde kaydýný yaptýrmayanlar saðlýk mazeretini belgeleyen saðlýk raporu veya Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan kabul edilen mücbir sebeplerle geçerli mazeretleri olmadýðý sürece haklarýný kaybederler.

(2) Kayýt yaptýrmak üzere baþvuruda bulunanlarýn, o yýlýn ÖSYM kýlavuzunda belirtilen belgelere ek olarak ödemekle yükümlü olduklarý öðrenim ücretlerinin ilk taksitinin ödendiðini gösteren belge ile varsa Üniversite tarafýndan ilan edilen diðer koþullarýn yerine getirildiðine iliþkin belgeleri ibraz etmesi gerekir. Ýstenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanarak iþlem yapýlýr.

(3) Kayýt belgelerinde eksiklik ya da tahrifat olanlarla, bir yükseköðretim kurumundan disiplin cezasý ile çýkarýlmýþ olanlar Üniversiteye kayýt yaptýramazlar; kayýtlarý yapýlmýþ olsa bile iptal edilir.

(4) Baþvuru formunda ikamet adresi olarak belirtilen adres, öðrencinin yazýlý bildirim adresi olarak kabul edilir. Bu adresin deðiþmesi halinde öðrenci, deðiþikliði Üniversiteye bildirmek zorundadýr.

(5) Kesin kayýt yaptýran öðrenciye Üniversite kimlik kartý verilir. Kimlik kartlarýnda bulunan bandroller her yýl yenilenir. Kaybedilen kimlik kartýnýn yerine yenisi, Üniversitenin belirlediði ücret karþýlýðýnda düzenlenir.

Öðrenim ücreti

MADDE 6 (1) Üniversitede eðitim-öðretim ücretlidir. Öðrenciler belirlenen miktarda ve zamanda öðrenim ücretini ödemekle yükümlüdür. Öðrenim ücretini belirlenen süreler içinde ödemeyen öðrencinin ders programý ve ders kayýt iþlemleri yapýlmaz.

(2) Öðrenim ücreti, özel kurs ve uygulamalar ile bu Yönetmeliðin 36 ncý maddesi kapsamýndaki sýnavlara ait ücretleri kapsamaz.

(3) Özel öðrenciler, misafir öðrenciler, deðiþim programý öðrencileri ve benzeri kategorilerde kabul edilen öðrenciler, Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenen esaslara göre öðrenim ücretini öderler ve Üniversitenin diðer öðrencilerine uygulanan idari ve akademik kurallara tabidirler.

(4) Süreye sayýlarak izin alan öðrenciler, bu Yönetmelikte aksine bir hüküm bulunmadýkça, izinli olacaklarý süreye tekabül eden öðrenim ücretinin yarýsýný ödemekle yükümlüdür. Süreye sayýlmadan izin alan öðrenciler ise izinli olduklarý dönem için öðrenim ücreti ödemez.

(5) Mezuniyet için, Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceði sayýda dersi kalan öðrencilerin ödeyecekleri öðrenim ücretleri bu kurulun önerisi ve Mütevelli Heyet Baþkanýnýn onayý ile belirlenir.

(6) Kayýtlý olduðu lisans programýndaki mezuniyet koþullarýný tamamladýklarý halde, azami mezuniyet süresi sýnýrlarý içinde lisans programýna sayýlmak üzere ders alma talepleri ilgili fakülte yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen öðrencilerin ödeyecekleri öðrenim ücretlerine iliþkin esaslar Üniversite Yönetim Kurulunun önerisi ve Mütevelli Heyet Baþkanýnýn onayý ile belirlenir.

Burslar

MADDE 7 (1) Üniversitede burslarýn türleri ve burslardan yararlanma koþullarý her yýl ÖSYM kýlavuzunda ilan edilir. Eðitim-öðretim ücreti muafiyeti saðlayan burslu kontenjanlar Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenir. Burslar her yýl Mütevelli Heyet Baþkaný tarafýndan belirlenir. Burslardan yararlanma esaslarý Mütevelli Heyet tarafýndan düzenlenir.

Eðitim-öðretim dönemleri

MADDE 8 (1) Akademik yýl; güz, bahar ve yaz olmak üzere üç dönemden oluþur.

(2) Senato, dönem sürelerini ve ders günlerini belirler.

(3) Senato, gerekli gördüðü hallerde eðitim-öðretim programlarýndaki dönemleri ileri veya geri kaydýrabilir.

(4) Senato tarafýndan onaylanan akademik takvimde; baþvurular, ücretlerin ödenmesi, kayýtlar, derslerin baþlama ve bitiþ tarihleri, tatiller ve sýnavlara iliþkin tarihler belirtilir.

(5) Uygun görülen eðitim programlarýnda ikili veya gece eðitimi düzenlenebilir. Bu programlarda eðitim süresi Senatonun önerisiyle Mütevelli Heyetin kabul ettiði esaslar çerçevesinde deðiþtirilebilir.

Öðrenim süresi

MADDE 9 (1) Öðrencilerin, öðrencilik haklarýndan yararlanarak öðrenim göreceði azami eðitim-öðretim süresi, iki yýllýk ön lisans programlarý için en çok dört, dört yýllýk lisans programlarý için en çok yedi, beþ yýllýk lisans programlarý için ise en çok sekiz yýldýr. Tüm mezuniyet koþullarýný saðlayan öðrenciler normal süreden daha kýsa sürede mezun olabilirler.

(2) Yabancý dil hazýrlýk programýnda ve Türkçe hazýrlýk programýnda geçen süreler öðrenim süresine dâhil deðildir.

(3) Üniversiteden uzaklaþtýrma cezasý alan öðrencilerin bu süreleri öðrenim süresinden sayýlýr. Bu durumdaki öðrenciler söz konusu süreye ait öðrenim ücretini ödemekle yükümlüdür.

Ders ve uygulamalara devam

MADDE 10 (1) Öðrenciler, Senato tarafýndan belirlenen esaslar çerçevesinde, kayýtlý olduklarý her türlü ders, uygulama, laboratuvar, proje ve bunlarýn gerektirdiði sýnav ve diðer akademik çalýþmalar ile Üniversite tarafýndan belirlenen dönemlerde Ortak Eðitim Programýna katýlmakla yükümlüdür.

(2) Rapor, disiplin cezasý ve benzeri gerekçeler derse devamsýzlýðýn mazereti olarak kabul edilmez.

(3) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüðü ile Türkiye Üniversite Sporlarý Federasyonu Baþkanlýðýnca düzenlenen ulusal ve uluslararasý turnuvalarda Üniversiteyi temsil eden sporcu öðrenciler turnuva tarihlerinde görevli izinli sayýlýrlar. Öðrencilerin bu kapsamda izinli sayýldýklarý günler devamsýzlýktan sayýlmaz; izinli olduklarý tarihlerde yapýlan sýnavlar fakülte yönetim kurulu kararýna istinaden öðretim elemanýnýn belirlediði usulde telafi edilir.

(4) Ýlgili fakülte yönetim kurulunun önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu kararýyla, öðrencilerin, Üniversiteyi ulusal ve uluslar arasý düzeyde temsil etmek üzere katýldýklarý konferans, kongre, yarýþma, kültürel ve sanatsal faaliyetler nedeniyle bir dönem içinde (hazýrlýk sýnýfýnda bir yarýyýl) izinli sayýldýklarý sürelerin bir haftaya kadarki kýsmý devamsýzlýktan sayýlmaz. Bu öðrencilerin, izinli olduklarý tarihlerde yapýlan sýnavlar öðretim elemanýnýn belirlediði usulde telafi edilir.

Dönem izinleri

MADDE 11 (1) Öðrenciler eðitim-öðretim süresine sayýlmadan en fazla üç dönem; ayrýca eðitim-öðretim süresine sayýlarak üç döneme kadar izin alabilirler.

(2) Öðrenciler bir defada en fazla üç dönem izin kullanabilirler. Süreye sayýlan ve sayýlmayan ardýþýk dönem izinleri toplam süresinin üç dönemi aþmasý halinde ilgili yönetim kurulunun görüþü ve Üniversite Yönetim Kurulunun kabulü gerekir.

(3) Eðitim-öðretim süresine sayýlmayan dönem izinleri, saðlýk, birinci dereceden aile yakýnlarýnýn vefatý veya zorunlu bakýmý, kaza, yangýn ve doðal afetler veya ilgili yönetim kurulunun mazeret olarak kabul edeceði ve Üniversite Yönetim Kurulunun onaylayacaðý diðer haklý gerekçelerle verilebilir. Hazýrlýk sýnýfý hariç, eðitim-öðretim süresine sayýlan dönem izinleri için ise gerekçe aranmaz.

(4) Öðrenciler eðitim-öðretim süresine sayýlmayan dönem izin haklarýný kullandýktan sonra, bir saðlýk sorunu gerekçesiyle tam teþekküllü bir hastaneden alýnmýþ heyet raporunun ilgili yönetim kurulunda görüþülmesi sonucunda alýnacak kararla süreye sayýlmayan izin süresinin uzatýlmasý mümkündür. Bu þekilde yapýlacak uzatma iþlemi her dönem için tekrarlanýr.

(5) Gözaltýna alýnan, tutuklanan, taksirli suçlar dýþýndaki suçlardan mahkûm olan veya aranmakta olduðu ilgili makamlarca bildirilen öðrencilere izin verilmez. Tutukluluðu takipsizlik kararý ile veya beraat etmek suretiyle sona eren öðrenciler geçen süre için azami eðitim-öðretim sürelerine sayýlmadan izinli sayýlýr.

(6) Ýzin baþvurularý, ilgili bölüm baþkanlýðýna izin talep edilen dönemden daha önceki bir dönem içinde veya izin talep edilen dönemin en geç ders ekle-sil süresinin son gününe kadar yapýlabilir. Lisans programýnda, azami eðitim–öðretim süresine sayýlmadan alýnmak istenen dönem izinleri için, Hazýrlýk Programýnda ise tüm yarýyýl izinleri için yapýlan baþvurularda gerekçe belirtilerek varsa ilgili belgeler eklenir. Bu baþvurular, bölüm öðrencileri için ilgili fakülte yönetim kurulunda, hazýrlýk programý öðrencileri için Üniversite Yönetim Kurulunda görüþülerek karara baðlanýr.

(7) Eðitim-öðretim süresine sayýlmadan alýnan dönem izinleri için öðrenci öðrenim ücreti ödemez. Eðitim-öðretim süresine sayýlarak alýnan dönem izninin iþleme konulabilmesi için ise öðrencinin Üniversiteye karþý herhangi bir borcunun bulunmamasý, ayrýca, öðrenci ücretli statüde ise izinli olacaðý dönemde ödemekle yükümlü olduðu öðrenim ücretinin yarýsýný ödemiþ olmasý gerekir; öðrenci burslu statüde ise izinli olacaðý dönem süresinin yarýsý bursluluk süresinden düþürülür; kalan dönem bursluluk süresine karþýlýk gelen burs miktarýnýn dönem izinleri için ödenmesi gereken öðrenim ücretini karþýlamadýðý durumlarda fark öðrenci tarafýndan ödenir.

(8) Ýzin son baþvuru tarihinden sonra izin talebinde bulunarak Üniversite Yönetim Kurulu kararýyla azami eðitim-öðretim süresine sayýlarak izinli sayýlan öðrenciler, söz konusu dönem için ödemekle yükümlü olduklarý öðrenim ücretinin tamamýný öder.

(9) Öðrencinin izinli olduðu dönemlerde, bu Yönetmelikte aksine bir hüküm bulunmadýkça, diðer yükseköðretim kurumlarýndan özel öðrenci olarak almýþ olduðu dersler Üniversitedeki programýna transfer edilmez.

(10) Öðrencinin izinli olduðu dönemlerde, bu Yönetmelikte aksine bir hüküm bulunmadýkça, firma, kurum ve kuruluþlarda yapmýþ olduðu çalýþmalar Üniversitenin Ortak Eðitim Programý kapsamýnda deðerlendirilmez.

(11) Avrupa Birliði tarafýndan finanse edilen projeler kapsamýnda yurt dýþýna giden veya yurt içinde çalýþan öðrencilerden ilgili projede çalýþtýklarý süreye tekabül eden izinleri için ücret alýnmaz.

(12) Ýzni onaylanan ve mali yükümlülüðünü yerine getiren öðrencinin izinli olduðu dönemde, varsa, almýþ olduðu dersler not döküm belgelerinde Ý harfi ile belirtilir.

(13) Bu madde kapsamýnda dönem ücreti akademik yýl öðrenim ücretinin üçte biri kadardýr.

Ýzinden dönüþ

MADDE 12 (1) Öðrenciler, dönem izin sürelerinin bitiminde dönem kayýtlarýný yaptýrmak suretiyle öðrenimlerine devam ederler. Dönem izni devam ederken Üniversiteye dönmek isteyen öðrencilerin ilgili dönemin ders kayýtlarýnýn son gününe kadar ilgili fakülte dekanlýðýna yazýlý olarak baþvuruda bulunmasý gerekir.

(2) Süreye sayýlan dönem iznini kullanmadan ilgili yönetim kurulunun kararý ile Üniversiteye geri dönen öðrencilerin söz konusu dönem için ödemiþ olduklarý ücret kayýt yaptýrdýklarý dönem öðrenim ücretine mahsup edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim Dili, Ders ve Kredi Yükleri, Öðrenci Danýþmanlýðý, Ders Kayýt Ýþlemleri,

Öðrencinin Sýnýfýnýn Belirlenmesi

Eðitim dili

MADDE 13 (1) Üniversitede eðitim-öðretim dili aðýrlýklý olarak Türkçedir. Ancak, ilgili mevzuat kapsamýnda Ýngilizce veya diðer dillerde yürütülecek programlar ile bu dillerde verilecek zorunlu ve seçmeli dersler Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Öðrencilerin lisans programlarýna devam edebilmeleri için Senato tarafýndan belirlenen yabancý dil þartlarýný karþýlamalarý, lisans programlarýndan mezuniyetleri için de Senatonun belirleyeceði Ýngilizce baþarý koþullarýný yerine getirmeleri gerekir.

Yabancý dil ve Türkçe hazýrlýk programlarý

MADDE 14 (1) Zorunlu yabancý dil hazýrlýk programýnýn uygulandýðý lisans programlarýna yerleþtirilen öðrenciler Üniversiteye ilk kayýttan sonra, ilan edilen tarih ve saatte Yabancý Dil Muafiyet ve Düzey Belirleme Sýnavýna girerler. Senato tarafýndan belirlenen esaslar çerçevesinde Yabancý Dil Muafiyet ve Düzey Belirleme Sýnavýný baþaranlar ya da yabancý dil hazýrlýk programýndan muaf olanlar, kayýtlý olduklarý eðitim-öðretim programýna baþlarlar; diðerleri, yabancý dil hazýrlýk programýna devam ederler.

(2) Yabancý uyruklu öðrencilerden Türkçe dil düzeyi yeterli görülmeyenler Türkçe hazýrlýk programýna, ayrýca yabancý dil bilgisi yeterli görülmeyenler yabancý dil hazýrlýk programýna devam ederler.

Eðitim-öðretim programý

MADDE 15 (1) Ortak zorunlu dersler dâhil, dört yýllýk öðrenim programlarý; en az 120 kredilik dersi ve bu Yönetmeliðin 38 inci maddesinde belirtilen Ortak Eðitim uygulamalarýný kapsar.

(2) Eðitim-öðretim programý; kuramsal dersler, seminer, stüdyo, atölye, laboratuvar, saha uygulamasý ve benzeri uygulamalar ile Ortak Eðitim Programýndan oluþur. Hangi dersler için uygulama yapýlacaðý veya hangi uygulamalarýn ders sayýlacaðý, ilgili fakülte kurullarýnýn önerileri üzerine (Hazýrlýk Programý için doðrudan) Senato tarafýndan karara baðlanýr.

Dersler ve kredi yükleri

MADDE 16 (1) Kredili ve kredisiz derslerin; zorunlu, seçmeli, önkoþullu, eþkoþullu veya ortak zorunlu olup olmadýklarý eðitim-öðretim programlarýnda belirtilir. Bir kredi; haftada bir saatlik kuramsal dersin, bir/üç saatlik seminerin, iki/dört saatlik laboratuvar, stüdyo, atölye ve benzeri uygulamalarýn karþýlýðýný ifade eder. Bunlardan;

a) Zorunlu dersler: Öðrencinin almak zorunda olduðu dersleri,

b) Seçmeli dersler: Bölüm, fakülte veya Üniversitede açýlan seçimlik dersler arasýndan öðrencinin seçerek aldýðý dersleri,

c) Önkoþullu dersler: Alýnmasý için baþka ders veya derslerin baþarý ile tamamlanmýþ olmasý gereken dersleri,

ç) Eþkoþullu dersler: Baþka ders veya derslerle birlikte alýnmasý gereken dersleri,

d) Ortak zorunlu dersler: 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancý Dil derslerini

ifade eder.

(2) Derslerin kredi deðeri ve programlar itibarýyla alýnacak kredi yükü, fakülte yönetim kurulu önerisi üzerine Senato kararýyla belirlenir.

(3) Öðrencinin dönem asgari kredi yükü eðitim-öðretim programý ders kredi yükünün %9udur. Hesaplamalarda elde edilen deðer, küsuratlý ise, alttaki en yakýn tam sayý olarak kabul edilir.

(4) Öðrencinin anadal lisans programýnda dönem azami kredi yükü eðitim-öðretim programý ders kredi yükünün %16sýdýr. Hesaplamalarda elde edilen deðer, küsuratlý ise, üstteki en yakýn tam sayý olarak kabul edilir.

(5) Öðrencinin dönem normal kredi yükü aralýðý”, dönem asgari kredi yükü dâhil ve dönem azami kredi yükü dâhil arasýndaki aralýktýr.

(6) Öðrenciler, danýþman onayý ile bir dönemde en fazla bir dersi kredi yüküne sayýlmaksýzýn dinleyici öðrenci olarak alabilir.

Öðrenci danýþmanlýðý

MADDE 17 (1) Ýlgili bölüm baþkaný, her öðrenci için öðretim elemanlarý arasýndan bir danýþman görevlendirir. Öðrencinin kayýt yenileme, ders alma ve býrakma iþlemleri öðrenci tarafýndan yapýlýr. Danýþman; öðrenciyi izler, eðitim-öðretim çalýþmalarý ve Üniversite yaþamý ile ilgili sorunlarýnýn çözümünde kendisine yardýmcý olur ve öðrenciye iliþkin varsa görüþ, rapor ve diðer belgeleri bölümdeki öðrenci dosyasýna eklenmek üzere bölümüne teslim eder.

Ders kayýt iþlemleri

MADDE 18 (1) Öðrenci, her dönem baþýnda ve akademik takvimde ilan edilen süreler içinde, ödemekle yükümlü olduðu öðrenim ücretlerini ödedikten ve Üniversiteye karþý varsa diðer yükümlülüklerini tamamladýktan sonra, danýþmanýnýn rehberliðinde dönem normal kredi yükü aralýðý içinde alacaðý dersleri belirlemek ve programýný danýþmanýna sunmak zorundadýr. Ders seçimleri danýþmaný tarafýndan onaylanan öðrencinin kayýtlarýnýn geçerli olmasý için ekle-sil dönemini takip eden, cumartesi hariç, yedi iþ günü içinde ders kayýt çýktýlarýný ilgili bölüm sekreterliðinde imzalamasý gerekir.

(2) Dönem kayýt süresinde kayýt iþlemlerini gerçekleþtirmeyen öðrenciler burslu olup olmadýklarýna bakýlmaksýzýn, ders ekle-sil süresi içinde geç kayýt ücreti ödeyerek kayýtlarýný yaptýrabilir. Ancak öðrenci, saðlýk, deðiþim programlarýna katýlým gibi geçerli bir mazereti olmasý durumunda ilgili fakülte yönetim kurulu, hazýrlýk programýnda Üniversite Yönetim Kurulu kararýyla geç kayýt ücretinden muaf tutulabilir.

(3) Ders ekle-sil süresi bitiminden sonraki ders kayýt taleplerine iliþkin mazeretler fakülte yönetim kurulu tarafýndan incelenerek karara baðlanýr. Geç kayýt ücreti yükümlülükleri ise Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenir.

Ders ekle-sil iþlemleri

MADDE 19 (1) Ders kayýt süresi bitiminden sonra akademik takvimde belirtilen ders ekle-sil süresi içinde öðrenciler, danýþmanlarýnýn onayýný almak ve dönem normal kredi yükü aralýðýnda kalmak kaydýyla ders deðiþiklikleri yapabilirler. Ders ekle-sil süresinden sonra, bu Yönetmeliðin 20 nci maddesinde belirtilen dersten vazgeçme durumu dýþýndaki gerekçelerle istenen tüm ders deðiþiklikleri ancak ilgili fakülte yönetim kurulunun öðrencinin mazeretini kabul etmesi halinde yapýlabilir.

Dersten vazgeçme

MADDE 20 (1) Öðrenci, dönem asgari ders kredi yükünün altýna düþmemek koþuluyla üçüncü ders döneminden itibaren her ders döneminde en fazla bir dersten ve öðrenim süresince en fazla altý dersten, danýþmanýn onayýný alarak vazgeçebilir.

(2) Dersten vazgeçme iþlemi dönemin sekizinci haftasý içinde yapýlýr.

(3) Öðrenci her bir dersten vazgeçme hakkýný en fazla bir defa kullanabilir.

(4) Vazgeçilmiþ olan dersin yerine ayný dönem içinde baþka bir ders eklenemez.

Öðrencinin sýnýfýnýn belirlenmesi

MADDE 21 (1) Öðrenci, eðitim-öðretim programýnýn ilk iki ders dönemi toplam kredi yükünün en az %70i kadar yükte dersi baþarmýþ olmasý ve bu Yönetmeliðin 30 uncu maddesinde açýklanan Genel Not Ortalamasýnýn (GNO) 1.50 ve üzerinde olmasý halinde ikinci sýnýf öðrencisi statüsünü kazanýr.

(2) Öðrenci, eðitim-öðretim programý ilk dört ders dönemi toplam kredi yükünün en az yüzde 85i kadar yükte dersi baþarmýþ olmasý ve GNOsunun 1.65 ve üzerinde olmasý halinde üçüncü sýnýf öðrencisi statüsünü kazanýr.

(3) Öðrenci, eðitim-öðretim programý ilk altý ders dönemi toplam kredi yükünün en az yüzde 90’ý kadar yükte dersi baþarmýþ olmasý ve GNOsunun 1.80in altýnda olmamasý halinde dördüncü sýnýf öðrencisi statüsünü kazanýr.

(4) Bu madde kapsamýnda öðrencinin sýnýfýnýn belirlenmesi için yapýlan kredi yükü hesabýnda, tamamlanmýþ derslerin eðitim-öðretim programýnýn hangi ders dönemine ait olduðu önem taþýmaz.

(5) Öðrenci, bu Yönetmelikte aksine bir hüküm olmadýkça danýþman onayýyla bir üst sýnýftan ders alabilir. Öðrencinin daha üst sýnýflardan ders alma talebi ise ilgili fakülte yönetim kurulu tarafýndan incelenerek karara baðlanýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sýnavlar, Ders Saydýrma, Notlar, Baþarý Durumu, Ýliþik Kesilmesi

Sýnavlar

MADDE 22 (1) Bölüm öðrencileri için; kýsa sýnav, ara sýnav, dönem sonu sýnavý ve mazeret sýnavý olmak üzere dört tür sýnav yapýlabilir. Bu sýnavlar yazýlý, sözlü, hem yazýlý hem sözlü ve/veya uygulamalý olarak yapýlabilir. Kýsa sýnav dýþýndaki sýnav tarihleri Rektörlük, ilgili bölümler veya öðretim elemaný tarafýndan sýnavdan en az bir hafta önce duyurulur. Kýsa sýnavlarýn ise öðrencilere önceden haber verilmesi zorunluluðu yoktur. Lisans programlarýnda Ýngilizce ve ikinci yabancý dil derslerine iliþkin sýnavlarda Senatonun belirleyeceði esaslar uygulanýr.

(2) Her dersin öðretim elemaný, dönem baþýnda öðrencilerin sorumlu olduðu ara sýnavlar, dönem sonu sýnavý, ödev, uygulama ve diðer çalýþmalar ile derse devamýn dönem notu içindeki aðýrlýklarýný öðrencilere ders uygulama planý içinde duyurur.

(3) Proje, laboratuvar dersleri ve Senato kararý ile sýnav yapýlmasýna gerek görülmeyen dersler dýþýnda tüm dersler için dönem sonu sýnavý ve en az bir ara sýnav yapýlýr. Dönem sonu sýnavlarý, akademik takvimde belirtilen sýnav döneminde yapýlýr. Dönem sonu sýnavlarýnýn tarihleri ve sýnavlarýn yapýlacaðý yerler Rektörlük tarafýndan belirlenir.

(4) Dönem sonu sýnavý, ders için son sýnav olup, ayrýca bütünleme sýnavý niteliðinde bir sýnav hakký verilmez.

(5) Ara sýnavlarýn sonuçlarý sýnavý izleyen on iþ günü, Cumartesi hariç, içinde, dönem sonu sýnavý ve mazeret sýnavlarýnýn sonuçlarý ise sýnavý izleyen yedi iþ günü, Cumartesi hariç, içinde ilan edilir.

(6) Öðrenci ikinci anadal ve yandal programlarý hariç, ayný günde ikiden fazla dönem sonu sýnavýna girmeye zorlanamaz. Ancak, ayný gün içinde ikiden fazla dönem sonu sýnavý yapýlmasý halinde öðrenciye bu nedenle giremediði sýnavlar için sýnav gününden önceki iþ gününün, Cumartesi hariç, mesai bitimine kadar ilgili Bölüm Baþkanlýðýna yazýlý baþvurusu üzerine telafi sýnav hakký verilir.

(7) Gerekli hallerde Pazar günleri ders ve sýnav yapýlabilir.

(8) Öðrenciler sýnavlara ilan edilen gün, saat ve yerde girmek, kimlik belgeleri ile istenecek diðer belgeleri ya da yardýmcý ders araçlarýný yanlarýnda bulundurmak zorundadýrlar.

(9) Öðrencinin, girmiþ olduðu bir sýnav için gerekli þartlarý taþýmadýðý tespit edilirse, almýþ olduðu not ilan edilmiþ olsa dahi sýnavý iptal edilir.

(10) Sýnav kâðýtlarý, sýnavýn veriliþ tarihinden itibaren en az iki yýl süreyle Üniversite tarafýndan saklanýr.

(11) Öðrenciler notlandýrýlmýþ yazýlý sýnav kâðýtlarýný öðretim elemanlarýnýn tayin edecekleri gün ve saatte inceleyebilirler.

(12) Öðrenciler yazýlý sýnavlarýnýn notlarýna sadece maddi hata gerekçesiyle itiraz edebilirler ve itirazlarýný notlarýn elektronik ortamda ilan edildiði ilk günü takip eden yedi iþ günü (Cumartesi hariç) içinde kayýtlý olduklarý bölüme yazýlý olarak yaparlar.

(13) Raporlu olunan süre içinde girilen sýnavlar geçersiz sayýlýr.

(14) Sýnavda kopya çeken, kopyaya teþebbüs eden, kopya veren veya sýnav düzenini bozacak davranýþlarda bulunan öðrencinin sýnavý geçersiz sayýlýr. Kopya iþlemleri bu fiilin iþlendiði salondaki gözetmenler tarafýndan tutanakla tespit edilir. Bu konuda ayrýca 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.

Sýnav mazeretleri

MADDE 23 (1) Herhangi bir nedenle sýnava giremeyen lisans programý öðrencisi, mazeretinin bitimini izleyen beþ iþ günü, Cumartesi hariç, içinde mazeretini bölümüne yazýlý olarak bildirir. Öðrencinin mazereti dersin öðretim elemaný tarafýndan incelenir. Öðretim elemaný öðrencinin mazeretini kabul ederek giremediði sýnavý belirlediði usulde telafi edebilir veya öðrencinin mazeretini üç iþ günü içinde ilgili bölüm aracýlýðýyla fakülte yönetim kuruluna iletir.

(2) Bu maddenin birinci fýkrasý kapsamýnda kabul edilmiþ mazeretleri nedeniyle sýnavlara girememiþ olan öðrencilere dönem sonu harf notlarýnýn teslim tarihine kadar telafi edilmeyen sýnavlar için ilgili öðretim elemaný tarafýndan E notu verilir. Dönem sonunda telafi edilemeyen sýnavlar için bu Yönetmeliðin 27 nci maddesinin üçüncü fýkrasýnda belirtilen þekilde E notu nihai nota dönüþtürülür.

Derslerden muafiyet

MADDE 24 (1) Öðrenci, lisans programýna kayýt yaptýrdýðý ilk dönemin ders ekle-sil süresinin sonuna kadar, daha önce öðrenim gördüðü ve Yükseköðretim Kurulu tarafýndan tanýnan yükseköðretim kurumlarýnda aldýðý ve baþarýlý olduðu derslerden muafiyet isteðinde bulunmak için onaylý not döküm belgesi ve bir dilekçeyle, her ders için dersin kodunun ait olduðu bölüme baþvurabilir. Öðrencilerin muafiyet talepleri, muafiyet talep edilen derslerin kodlarýnýn ait olduðu bölümlerin görüþü üzerine ilgili fakülte yönetim kurullarýnda karara baðlanýr. Muafiyet yoluyla transfer edilen ders kredileri öðrencinin mezuniyet için tamamlamasý gereken kredi yüküne sayýlýr; muaf olunan derslerin notlarý ise öðrencinin ders dökümünde, bu Yönetmeliðin 27 nci maddesinde tanýmlanan M harfi ile gösterilir. Muaf olunan dersler akademik not ortalamalarýna dâhil edilmez.

(2) Özel öðrenci veya deðiþim programýna katýlan öðrencilerin diðer yükseköðretim kurumlarýndan Üniversiteye yatay geçiþ yapmalarý halinde sadece kayýtlý olduklarý diploma programýnda kabul edilmiþ olan dersleri transfer edilebilir.

Ders tekrarý

MADDE 25 (1) Öðrenci FF veya K harf notu aldýðý dersler ile Ý veya V harf notu aldýðý zorunlu dersleri, takip eden üç ders dönemi içinde tekrar almakla yükümlüdür. Öðrencinin belirtilen süre içinde bu yükümlülüðünü yerine getirmemesi halinde bu dersler, açýldýklarý ilk dönemde öncelikli olarak öðrencinin ders kaydýna Üniversite tarafýndan eklenir.

(2) Genel akademik not ortalamasýný yükseltmek isteyen öðrenciler, daha önce DD veya DC notu aldýklarý dersleri danýþmanlarýnýn onayý ile tekrarlayabilirler.

(3) Öðrenciler Üniversitedeki lisans eðitimleri süresince notu CC, CB, BB veya BA olan derslerden en fazla beþini danýþmanýn onayýyla tekrarlayabilir.

(4) Tekrarlanan dersler için, daha önce alýnmýþ olan dersin notunun yerine son alýnan dersin notu GNO hesaplanmasýnda dikkate alýnýr. Daha önce alýnmýþ olan derslerin notlarý da not döküm belgesinde yer alýr ve ilgili dönem not ortalamasý hesabýnda dikkate alýnýr; ancak, genel not ortalamasý hesabýnda dikkate alýnmaz.

Ders saydýrma

MADDE 26 (1) Kayýtlý bulunulan dönemde alýnan bir seçmeli dersin daha önceki dönemlerde alýnmýþ baþka bir seçmeli ders yerine saydýrýlmasýnda aþaðýdaki esaslar geçerlidir:

a) Ders saydýrma iþleminde bir ders, yalnýzca bir baþka derse karþýlýk gelebilir.

b) Öðrenciler, Üniversitedeki lisans eðitimleri süresince en fazla beþ seçmeli dersi danýþman onayýyla saydýrabilir. Saydýrýlan derslerin, ilgili bölüm eðitim programý içindeki seçmeli dersler tanýmýna, bölüm seçmeli dersi, fakülte seçmeli dersi, Üniversite seçmeli dersi gibi uygun olmasý gerekir.

c) Öðrencilerin seçmeli ders saydýrma talepleri ilgili bölüm görüþü üzerine fakülte yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr. Ancak, ders saydýrma iþlemleri fakülte kurulu tarafýndan belirlenecek esaslar çerçevesinde fakülte yönetim kurulu kararýna gerek olmaksýzýn elektronik ortamda da yapýlabilir.

(2) Zorunlu dersler için ders saydýrma kurallarý, sadece programdan çýkarýlan veya yeri deðiþtirilen derslere mahsus olmak üzere fakülte kurulu önerisi üzerine Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Diðer üniversitelerden M harf notu ile transfer edilen derslerin yerine ders saydýrýlabilir.

(4) Öðrenci, ders saydýrma talebini en geç ders ekle-sil süresi bitiminden itibaren üç iþ günü (Cumartesi hariç) sonuna kadar ilgili bölüme dilekçe ile bildirir.

(5) GNO hesaplanmasýnda, daha önce alýnmýþ olan dersin notunun yerine saydýrýlan dersin notu geçerli olur. Öðrencinin yerine ders saydýrdýðý dersler not döküm belgesinde yer alýr ve ilgili dönem not ortalamasý hesabýnda dikkate alýnýr; ancak, genel not ortalamasý hesabýnda dikkate alýnmaz.

(6) Daha önceki dönemlerde alýnmýþ olan dersler birbirinin yerine saydýrýlamaz.

Ders baþarý notu

MADDE 27 (1) Ders baþarý notu; dönem içinde yapýlan kýsa ve ara sýnavlarýn, ödevlerin, proje ve diðer uygulamalý çalýþmalarýn ve dönem sonu sýnavýnýn birlikte deðerlendirilmesi sonucunda elde edilir.

(2) Deðerlendirmede kullanýlan harf notlarýnýn anlamlarý, katsayýlarý ve 100 üzerinden sayýsal karþýlýklarý aþaðýda belirtilmiþtir:

Notlar   AA                   BA           BB            CB           CC         DC         DD          FF

Katsayý 4,00                  3,50          3,00          2,50         2,00       1,50        1,00        0,00

Sayýsal  Karþýlýk         100-90       89-85        84-80       79-75     74-70      69-65      64-60      59-0

(3) Diðer harf notlarý aþaðýdaki gibidir:

a) G notu : Kredisiz dersten geçti notu.

b) K notu: Kredisiz dersten kaldý notu.

c) V notu: Dersten vazgeçti notu; bu Yönetmeliðin 20 nci maddesi kapsamýnda öðrencinin almaktan vazgeçtiði derse verilir.

ç) M notu: Muaf notu; baþka bir bölüm, fakülte ya da üniversiteden ilgili fakülte yönetim kurulunca transfer edilen ve not ortalamasýna katýlmayan dersler için veya ÖSYM tarafýndan yapýlan merkezi sýnav sonucuna göre Üniversiteye yeniden kaydolan öðrencilere, evvelce almýþ olduklarý ve denkliði bölümün önerisi üzerine fakülte yönetim kurulunca tanýnan dersler için verilir.

d) E notu: Eksik notu; hastalýk veya diðer zorunlu sebeplerle proje, sunum, ödev gibi dönem içi çalýþmalarýný tamamlayamamýþ veya dönem sonu sýnavýna girememiþ öðrencilere verilir. E harf notunu alan öðrencinin eksikliklerini tamamlamasý ve varsa mazeret sýnavýna girmesi için ders baþarý notlarýnýn Üniversite Öðrenci Ýþleri Müdürlüðüne teslim son tarihini takip eden on iþ gününün, Cumartesi hariç, sonuna kadar süre tanýnýr. Süre sonunda E notu nihai nota dönüþtürülür.

e) T notu: Tekrar notu; Öðrencinin tekrar ettiði veya saydýrdýðý derse; aldýðý notun yanýnda, parantez içinde önceki dersin kodu ile birlikte gösterilmek üzere verilir.

f) Ý notu: Ýzinli notu; Öðrencinin kayýt yaptýrdýktan sonra izin aldýðý durumda o dönemde almýþ olduðu derslere verilir.

g) DA notu: Dinleyici öðrenci olarak aldý notu; Öðrencinin dinleyici olarak girdiði dersin devam gereklerini yerine getirdiði durumlarda verilir.

ð) DV notu: Dinleyici öðrencilikten vazgeçti notu; Öðrencinin dinleyici olarak girdiði ders için devam gereklerini yerine getirmediði durumlarda verilir.

h) DM notu: Diðer üniversitelerin hazýrlýk programýndan alýnan baþarý belgesi ile muaf notu.

ý) HM notu: Hazýrlýk programýndan muaf notu.

i) HD notu: Hazýrlýk programýna devam etti notu.

j) HB notu : Hazýrlýk programýný býraktý notu.

k) HG notu: Hazýrlýk programýndan geçti notu.

l) HK notu: Hazýrlýk programýndan kaldý notu.

(4) Bir dersin yükümlülüðünü yerine getirmiþ olmak için; AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, G veya M notlarýndan birini almak gerekir. Öðrenci, FF veya K notu aldýðý dersten baþarýsýz sayýlýr.

Notlarýn kesinleþmesi ve ilaný

MADDE 28 (1) Dönem sonu harf notlarý öðretim elemanlarý tarafýndan dönem sonu sýnav takviminin tamamlanmasýnýn ardýndan akademik takvimde belirtilen süre içinde öðrenci bilgi sistemine iþlenir ve not listelerinin iki kopyasý imzalanarak baðlý bulunulan akademik birime verilerek kesinleþtirilir.

(2) Öðretim elemanlarý tarafýndan akademik takvimde belirtilen süre içinde verilen dönem sonu baþarý notlarý, öðrenci kayýtlarýna iþlendikten sonra oluþturulan not döküm belgeleri ile elektronik ortamda açýklanýr.

(3) Öðrencilerin kayýt yaptýrdýklarý ve programlarýna sayýlan tüm dersleri, harf notlarýný ve son dönem itibarýyla kredi ve not hesaplamalarýný içeren not döküm belgeleri öðrencinin isteði üzerine yazýlý olarak düzenlenir.

Notlarda maddi hata

MADDE 29 (1) Bir dersin ilan edilmiþ baþarý notunun maddi hata nedeniyle deðiþtirilmesi, öðrencinin notlarýn ilanýný takip eden yedi iþ günü, Cumartesi hariç, içinde Bölüm Baþkanlýðýna yazýlý itirazý veya ilgili öðretim elemanýnýn bildirimi üzerine ilgili bölüm tarafýndan oluþturulan komisyonca incelendikten sonra ilgili fakülte yönetim kurulu, hazýrlýk programý için Üniversite Yönetim Kurulu kararýyla gerçekleþir.

Not ortalamasý

MADDE 30 (1) Baþarý durumu; Dönem Not Ortalamasý (DNO) ve Genel Not Ortalamasý (GNO) ile belirlenir.

(2) Bir dersin aðýrlýklý puaný, dersin kredisi ile dönem sonu baþarý notunun katsayýsýnýn çarpýmý sonucunda elde edilir. DNO ve GNO hesaplanmasýnda aðýrlýklý puan karþýlýðý olan dersler dikkate alýnýr. DNO, ilgili dönemde kazanýlan aðýrlýklý puanlar toplamýnýn, ilgili derslerin kredi toplamýna bölünmesiyle bulunur. GNO, öðrencinin aldýðý ve yerine baþka bir ders saydýrýlmamýþ bütün kredili derslerin aðýrlýklý puanlarýnýn toplamýnýn, ilgili derslerin kredi toplamýna bölünmesiyle bulunur.

(3) Elde edilen ortalamalar virgülden sonra yuvarlama yapýlarak, iki basamak olarak gösterilir.

(4) Yandal ve ikinci anadal derslerinden anadal lisans programýnda yer almayanlar öðrencinin kayýtlý olduðu anadal lisans programý not ortalamasýnda dikkate alýnmaz.

Baþarýlý öðrenciler

MADDE 31 (1) Genel not ortalamalarý en az 2.00 olan öðrenciler baþarýlý sayýlýr. Bu öðrencilere, bu Yönetmeliðin 25 inci maddesinin birinci fýkrasýna göre tekrarlamalarý gereken derslerin yanýnda, eðitim-öðretim programlarýna göre almalarý gerekli olduðu halde almadýklarý dersleri almalarý için de müteakip üç ders dönemi için süre tanýnýr. Öðrencinin bu sürede dersleri herhangi bir nedenle almamasý halinde bu dersler açýldýklarý ilk dönemde öncelikli olarak öðrencinin ders kaydýna doðrudan eklenir. Bu dersler sonraki dönemlere ancak ilgili fakülte yönetim kurulu kararýyla ertelenebilir.

(2) Herhangi bir dönemde eðitim-öðretim programýna göre almasý gereken derslerden en az dönem asgari kredi yükünde ders alarak baþarýlý olmuþ ve GNOsu en az 2.00 olan öðrencilerden DNOsu 3.00-3.49 arasýnda olan öðrenciler dönem onur öðrencisi, 3.50 ve daha yüksek olan öðrenciler ise dönem yüksek onur öðrencisi sayýlýr ve bu durum dönem not döküm belgelerinde belirtilir.

Sýnamalý öðrenciler ve baþarýsýz öðrenciler

MADDE 32 (1) Ýlk iki ders döneminden itibaren herhangi bir ders dönemi sonundaki GNOsu 1.50-1.99 arasýnda olan öðrenciler sýnamalý, 1.50'nin altýnda olan öðrenciler baþarýsýz sayýlýr.

(2) Sýnamalý veya baþarýsýz öðrencinin henüz almamýþ olduðu dersler ile Ý veya V harf notu alýp da daha sonra tekrarlamadýðý dersler, o öðrenci için yeni ders olarak kabul edilir.

(3) Sýnamalý öðrencilerin ilgili dönemde alabilecekleri yeni derslerin kredi yükü, en fazla dönem asgari kredi yükü kadardýr.

(4) Eðitim-öðretim programýndaki dördüncü ders dönemi sonundan itibaren herhangi bir dönem sonunda genel not ortalamasý 1.00’ýn altýna düþen baþarýsýz öðrenciler izleyen dönemde yeni ders alamaz; GNOsu 1.00-1.49 arasýnda olan baþarýsýz öðrencilerin ilgili dönemde alabilecekleri yeni derslerin kredi yükü en fazla lisans programý toplam kredi yükünün yüzde beþi kadardýr.

(5) Sýnamalý veya baþarýsýz öðrenciler, önceki dönemlerde eðitim-öðretim programlarýna göre almalarý gerektiði halde almadýklarý dersleri, FF veya K notu aldýklarý için tekrarlamalarý gereken dersleri ve Ý veya V harf notu aldýklarý zorunlu dersleri açýldýklarý takdirde almak zorundadýrlar.

(6) Sýnamalý veya baþarýsýz öðrenciler, önceki dönemlerde DD veya DC notu aldýklarý derslerden istediklerini, genel not ortalamalarýný yükseltmek amacýyla tekrarlayabilirler. Bu derslerden zorunlu olmayanlarýn yerine baþka seçmeli dersler de alabilirler. Bu kapsamda alýnabilen dersler yeni ders sayýlmaz.

(7) Sýnamalý veya baþarýsýz bir öðrenci, herhangi bir dönem baþýnda bu maddede belirtilen ve kayýt yaptýrabileceði bütün derslere kayýt yaptýrdýktan sonra dönem ders kredi yükü bu maddenin sýnamalý öðrenciler için üçüncü ve baþarýsýz öðrenciler için dördüncü fýkralarýnda yer alan azami kredi yükünden daha az ise, bölüm baþkanýnýn önerisi ve ilgili fakülte yönetim kurulunun onayý ile o dönem için ek yeni dersler alarak kredi yükünü tamamlayabilir.

Mezuniyet ek sýnavý hakký

MADDE 33 (1) Kayýtlý olduklarý dönem sonu itibarýyla, son Ortak Eðitim dönemi yükümlülüðü dýþýnda, kaldýklarý tek ders eksiði ile mezuniyet için gerekli bütün derslerini tamamlamýþ olan son sýnýf öðrencilerine, dönem sonu harf notlarýnýn ilanýný takip eden üç iþ günü, Cumartesi hariç, içinde bölümlerine yazýlý talepleri halinde, baþarýsýz olduklarý dersten bir defaya mahsus olmak üzere Mezuniyet Ek Sýnavý (MES) hakký verilir. MES aþaðýdaki þekilde uygulanýr:

a) Uluslararasý eþdeðerliði Üniversite tarafýndan kabul edilen belgeleri ibraz etmek suretiyle muafiyet alýnabilen veya baþarýlabilen ÝNG kodlu dersler için MES hakký verilmez.

b) Uygulamalý, laboratuvar ve proje dersleri için MES hakký verilmez.

c) Öðrenci MES hakkýný, derse kayýt olmaksýzýn, MES için yazýlý talep süresi sonundan baþlamak üzere içinde bulunduðu dönemden sonra gelen dönem;

1) Güz veya Bahar Dönemi ise, ders baþlama tarihinden itibaren üç iþ gününün, Cumartesi hariç sonuna kadar,

2) Yaz Dönemi ise, ekle-sil süresinin baþlama tarihinin üç gün öncesine kadar

kullanabilir.

ç) Son Ortak Eðitimini tamamlamamýþ öðrenciler MES haklarýný, Ortak Eðitimin baþlangýç tarihinden önce, bu fýkradaki takvim çerçevesinde kullanabilir.

d) Bu madde kapsamýnda MES hakký kullanan öðrencinin harf notu yalnýzca yapýlacak sýnavdan alýnan nota dayanýlarak verilir. Bu not en yüksek CC harf notu olabilir.

e) MES hakkýný kullanmayý talep ettiði dersten CC notu aldýðý takdirde dahi mezuniyet not ortalamasý þartýný yerine getiremeyeceði anlaþýlan öðrencilere ek sýnav hakký verilmez.

f) Öðrenciler MES sonucunda baþaramadýðý dersi, takip eden dönemlerde ve azami eðitim süresi içinde kayýtlý olarak alýrlar.

Azami öðrenim süresinde mezun olamayanlarýn öðrenime devam haklarý

MADDE 34 (1) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfý hariç, kayýt olduðu programa iliþkin derslerin verildiði dönemden baþlamak üzere, her dönem için kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmaksýzýn lisans programlarýný azami yedi yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenecek öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çift Anadal ve Yandal Programlarý, Yatay ve Dikey Geçiþle Öðrenci Kabulü

Çift anadal programý

MADDE 35 (1) Öðrenciler Üniversitenin iki lisans programýndan eþ zamanlý olarak ders alýp iki ayrý diploma almak üzere bir çift anadal programýna devam edebilirler. Çift anadal programý, ilgili iki bölümün talebi, ilgili fakülte kurullarýnýn önerisi ve Senatonun kararý ile açýlýr. Çift anadal programlarýna öðrenci kabulü ve çift anadal programlarýnýn yürütülmesine iliþkin esaslar Yükseköðretim Kurulunun ilgili mevzuatý çerçevesinde Senato tarafýndan belirlenir.

Yandal programlarý

MADDE 36 (1) Lisans programlarýna kayýtlý öðrenciler Üniversite içinde baþka bir diploma programý kapsamýnda belirlenmiþ dersleri almak suretiyle diploma yerine geçmeyen bir belge alabilmek için bir yandal programýna kayýt yaptýrabilir. Yandal programý, ilgili iki bölümün talebi, ilgili fakülte kurullarýnýn önerisi ve Senatonun kararý ile açýlýr. Yandal programýna öðrenci kabulü ve yandal programýnýn yürütülmesine iliþkin esaslar Yükseköðretim Kurulunun ilgili mevzuatý çerçevesinde Senato tarafýndan belirlenir.

Yatay ve dikey geçiþ yolu ile öðrenci kabulü

MADDE 37 (1) Üniversite programlarýna Üniversite içinden veya dýþýndan yatay ve dikey geçiþler ile öðrenci kabulü Yükseköðretim Kurulunun ilgili mevzuat hükümleri dikkate alýnarak, Senato tarafýndan belirlenen esaslar ve kontenjanlar çerçevesinde ilgili fakülte yönetim kurulu kararý ile yapýlýr.

ALTINCI BÖLÜM

Ortak Eðitim Programý, Özel Öðrenciler, Misafir Öðrenciler,

Deðiþim Programlarý, Yurt Dýþýndan Öðrenci Kabulü

Ortak eðitim

MADDE 38 (1) Üniversitede lisans programlarý içinde ikinci sýnýftan itibaren üç Ortak Eðitim dönemine yer verilir.

(2) Ortak Eðitim dönemlerine ait sertifikalar mezuniyet sýrasýnda diploma ile birlikte öðrenciye verilir.

(3) Ortak Eðitim, Üniversitenin bu amaçla protokol imzaladýðý firma, kurum ve kuruluþlarda, Üniversitenin belirleyeceði takvim çerçevesinde yapýlýr.

(4) Ortak Eðitim Programýnýn yürütülmesi, öðrenci ve iþyerlerinin eþleþtirilme yöntemi, program süresince öðrencilerin yükümlülükleri, baþarý kriterleri ve öðrencilerin izlenmesi bir yönerge ile düzenlenir.

(5) Öðrenci Ortak Eðitim döneminde Üniversitede öðrenci olarak veya diðer üniversitelerde özel öðrenci olarak ders alamaz; izinsiz olarak alýnmýþ olan dersler öðrencinin programýna sayýlmaz.

Özel öðrenci

MADDE 39 (1) Bir yükseköðretim kurumu mezunu veya öðrencisi olanlar, belirli bir konuda bilgi ve becerilerini geliþtirmek amacýyla, diploma adayý olmadan her ders döneminde lisans düzeyinde verilen en fazla iki derse özel öðrenci olarak kabul edilebilir.

(2) Özel öðrenci kabulü, dersi veren öðretim elemanýnýn olumlu görüþü üzerine ilgili fakülte yönetim kurulu kararýyla yapýlýr. Bu kararda öðrencinin hangi dersleri almasýna izin verildiði belirtilir. Süre sonunda özel öðrenci statüsünün devamý için adayýn yeniden baþvurmasý ve baþvurunun ilgili fakülte yönetim kurulu kararý ile kabul edilmesi gerekir.

(3) Özel öðrenciler, katýldýklarý dersler esas alýnarak Üniversite tarafýndan belirlenen öðrenim ücretini öder. Özel öðrenciler, Üniversitenin öðrencisi sayýlmaz ve öðrencilik haklarýndan yararlanamaz. Ancak Üniversitenin öðrencilerine uygulanan akademik ve idari kurallara tabidirler. Bu öðrencilere diploma veya derece verilmez; istekleri üzerine kayýtlý olduklarý dersleri ve aldýklarý notlarý gösteren bir belge verilir.

(4) Üniversitenin lisans programlarýnda kayýtlý öðrenciler, Üniversitede verilen dersleri özel öðrenci statüsünde alamaz.

Diðer yükseköðretim kurumlarýndan ders alma

MADDE 40 (1) Öðrencilerin diðer üniversitelerden özel öðrenci statüsünde ders almalarýna izin verilmez. Ancak, öðrencinin mezuniyetinin, herhangi bir dersteki baþarýsýzlýðýndan veya normal döneminde almasý gereken ve alabileceði bir dersi kendi isteðiyle ileri dönemlere býrakmasýndan kaynaklanmayan nedenlerle gecikmesi durumunda, diðer üniversitelerden özel öðrenci statüsünde ders alma talepleri ilgili fakülte yönetim kurulunun görüþü alýnarak Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

(2) Öðrencilerin özel öðrenci statüsü ile aldýðý derslerin kredi ve notlarý, yerine aldýklarý derslerin kredi ve notu olarak, dersin kredi ve transfer iþleminin ilgili fakülte yönetim kurulunda kabul edildiði dönemin sonunda kayýtlara iþlenir.

(3) Öðrenci, Üniversitedeki öðrenimi süresince diðer üniversitelerden en fazla üç ders alabilir. Üniversite ile yürütülen deðiþim programlarý ve misafir öðrenci programlarýnda alýnan dersler bu kapsamýn dýþýndadýr.

Misafir öðrenci

MADDE 41 (1) Yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýnda lisans düzeyinde eðitimlerine devam eden öðrenciler, Üniversitede ilk iki ders döneminden sonra olmak üzere en fazla iki ders döneminde misafir öðrenci statüsünde lisans dersleri alabilir.

(2) Misafir öðrencilerin baþvurularý, adaylarýn öðrenimlerine devam etmekte olduklarý yükseköðretim kurumunun düzeyi, öðrencinin bu kurumdaki baþarý durumu ve eðitim dili yeterlikleri dikkate alýnarak, Senato tarafýndan belirlenen esaslar ve kontenjanlar çerçevesinde, ilgili fakülte yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr. Kararda, kabul edilen öðrencilerin alacaklarý dersler ve ders saati toplamý da belirtilir.

(3) Misafir öðrenciler dönem normal kredi yükü aralýðý içinde ders alabilirler ve bu öðrencilere aldýklarý derslerden kredi verilir. Misafir öðrencilere diploma verilmez; ancak aldýklarý dersleri ve kazandýklarý kredileri gösteren bir belge verilir.

(4) Misafir öðrenciler, katýldýklarý derslerin kredileri esas alýnarak Üniversite tarafýndan belirlenen esaslara göre öðrenim ücretini öderler. Misafir öðrenciler, Üniversitede kayýtlý olduklarý süre içinde Üniversite öðrencilerine uygulanan akademik ve idari kurallara tabidir.

Yurt dýþýnda misafir öðrencilik

MADDE 42 (1) Üniversitenin kayýtlý öðrencileri, lisans düzeyinde ilk iki ders dönemi ve varsa deðiþimde geçirilen süreler hariç en fazla bir yýl olmak üzere eðitimlerine Yurt Dýþýnda Misafir Öðrenci statüsünde devam edebilirler.

(2) Yurt Dýþýnda Misafir Öðrencilik baþvurusu, ilgili fakülte yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr. Deðerlendirmede, gidilecek yükseköðretim kurumunun Yükseköðretim Kurulu tarafýndan tanýnmýþ olmasý þartý ve eðitim-öðretim düzeyi ile genel not ortalamasý en az 2.00 olmak üzere öðrencinin baþarý durumu dikkate alýnýr.

(3) Akademik danýþmaný, yurt dýþýnda misafir öðrencinin eðitimini izler; öðrencinin aldýðý derslerin intibaký ilgili fakülte tarafýndan yapýlýr.

(4) Öðrencinin Yurt Dýþýnda Misafir Öðrenci statüsünde aldýðý derslerin kredileri ve M harfi ile notlarý, kayýtlara iþlenir.

(5) Öðrencinin Yurt Dýþýnda Misafir Öðrenci statüsünde geçirdiði süre eðitim süresine sayýlýr. Üniversite bu süre için öðrenciden eðitim ücreti almaz. Yurt dýþýnda bir yýlýný tamamlayan misafir öðrencilerin misafir öðrencilik süresi fakülte yönetim kurulu kararýyla bir dönem daha uzatýlabilir.

Öðrenci deðiþim programlarý

MADDE 43 (1) Üniversite, yapýlacak anlaþmalar çerçevesinde yurt içinde veya dýþýnda bulunan üniversitelerle, öðrenci deðiþim programlarý uygulayabilir. Üniversite bu programlar kapsamýnda diðer yükseköðretim kurumlarýna iki ders dönemi ve bir Ortak Eðitim dönemi olmak üzere azami üç dönem için öðrenci gönderebilir veya diðer yükseköðretim kurumlarýndan öðrenci kabul edebilir. Öðrenci deðiþimi, Senato tarafýndan belirlenen esaslar çerçevesinde, deðiþim programýnýn özelliðine baðlý olarak, fakültelerde ilgili komisyonlar ve/veya yönetim kurulu kararýyla yapýlýr.

(2) Deðiþim anlaþmalarý kapsamýnda yurt içindeki üniversitelerden kabul edilen öðrenciler, Üniversiteye kayýtlý olduklarý süre içinde 18/2/2009 tarihli ve 27145 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Arasýnda Öðrenci ve Öðretim Elemaný Deðiþimine Ýliþkin Yönetmelik hükümleri, yurt dýþýndaki üniversitelerden kabul edilen öðrenciler ise ilgili üniversite ile yapýlan anlaþma hükümleri çerçevesinde diðer öðrencilere uygulanan akademik ve idari kurallara tabidir. Bu öðrencilere diploma veya derece verilmez; kayýtlý olduklarý dönemlere ait not döküm belgesi verilir.

(3) Deðiþim anlaþmalarý kapsamýnda diðer yükseköðretim kurumlarýna gönderilen Üniversite öðrencilerinin, deðiþimde geçirdikleri süre içinde Üniversitede kayýtlarý devam eder ve bu süre öðrencilerin azami öðrenim süresine sayýlýr. Üniversite öðrencileri mezuniyetlerinden önceki son ders döneminde deðiþim programlarýna katýlamaz.

(4) Deðiþim programý kapsamýnda diðer yükseköðretim kurumlarýnda bir veya daha fazla dönem süresince eðitim gören öðrencinin alacaðý dersler ve Ortak Eðitim uygulamalarýnýn karþýlýklarý ilgili birimin görüþü üzerine fakülte yönetim kurulu tarafýndan kararlaþtýrýlýr. Deðiþim programý kapsamýndaki eðitimi süresince öðrencinin, Üniversitedeki danýþmaný ile irtibat halinde olmasý beklenir. Öðrencinin deðiþim programý çerçevesinde aldýðý derslerin intibaký ilgili fakülte tarafýndan yapýlýr. Bu derslerin kredileri aynen transfer edilir ve not karþýlýklarý M harfi ile kayýtlara iþlenir. Ancak, Erasmus Programý kapsamýnda alýnan derslerin intibak iþlemleri bu programýn özel koþullarýna göre yapýlýr.

(5) Deðiþim öðrencileri, deðiþim programýna katýldýklarý yükseköðretim kurumlarý ile yapýlan anlaþma hükümleri çerçevesinde öðrenim ücretini öderler.

Yurt dýþýndan öðrenci kabulü

MADDE 44 (1) Yükseköðretim Kurulu tarafýndan belirlenen yurt dýþýndan öðrenci kabulüne iliþkin esaslar çerçevesinde Üniversite tarafýndan belirlenen kontenjanlara alýnacak öðrencilerin kabul koþullarý bir yönerge ile düzenlenir. Gerekli koþullarý taþýyan adaylar Üniversite Yönetim Kurulunun oluþturduðu bir kabul komisyonu tarafýndan deðerlendirilerek uygun görülenlerin kaydý yapýlýr.

(2) Bu madde kapsamýnda kayýt yaptýran ve Türkçe ve yabancý dil yeterliliðine sahip olmayan öðrenciler için hazýrlýk ve destek programlarý uygulanýr.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Mezuniyet, Diploma, Ýliþik Kesme, Disiplin Ýþleri

Mezuniyet

MADDE 45 (1) Öðrencinin, mezun olabilmesi ve kayýtlý olduðu programa göre lisans diplomasý almaya hak kazanabilmesi için;

a) Kayýtlý olduðu lisans programýnýn öngördüðü bütün ders ve uygulamalar ile Ortak Eðitim yükümlülüklerini ve yerine baþka bir ders saydýrýlmamýþ tüm dersleri bu Yönetmelik hükümlerine göre azami öðrenim süresi içinde baþarý ile tamamlamasý,

b) Lisans programýnýn gerektirdiði en az krediyi tamamlamasý,

c) Genel not ortalamasýnýn en az 2.00 olmasý

gerekir.

(2) Mezuniyet için bölüm eðitim-öðretim programý ders kredi yükünün en az %50sinin Üniversitede tamamlanmýþ olmasý gerekir.

(3) Bu Yönetmeliðin 40 ýncý maddesi kapsamýndaki durumlar hariç, deðiþim programlarý kapsamýnda ve misafir veya özel öðrenci olarak Üniversite dýþýndan alýnan krediler ilgili programlara ait protokollerde aksine bir hüküm bulunmadýkça, mezuniyet için Üniversitede tamamlanmasý gereken krediye dâhil edilmez.

(4) Lisans eðitimini tamamlamayanlarýn ön lisans diplomasý almalarý veya meslek yüksekokullarýna intibak ettirilmeleri, Yükseköðretim Kurulu tarafýndan belirlenen esaslara göre yapýlýr.

Lisans diplomasý

MADDE 46 (1) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sekiz ders dönemine karþýlýk gelen eðitim-öðretim programýný ve üç Ortak Eðitim dönemini tamamlayan öðrencilere lisans diplomasý verilir. Diplomalar üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu lisans programýnýn adý bulunur. Lisans programýna ait onaylanmýþ meslek unvaný varsa, bu bilgi öðrencinin isteði üzerine ayrýca yazýlý olarak kendisine bildirilir.

(2) Mezuniyete hak kazanan öðrencilere, diplomalarý hazýrlanýncaya kadar geçici mezuniyet belgesi verilir.

(3) Lisans ve ön lisans diplomalarýnda dekan ile Rektörün imzasý bulunur.

(4) Mezuniyet þartlarýný tamamlamýþ öðrencilerden mezuniyet ortalama notu 3.00-3.49 arasýnda olan öðrenciler mezuniyet onur listesine ve 3.50 ve daha yüksek olanlar mezuniyet yüksek onur listesine alýnýr. Bu öðrencilere diploma ile birlikte bu durumunu gösteren özel bir belge verilir.

Önlisans diplomasý

MADDE 47 (1) Lisans eðitimini tamamlamayan veya tamamlayamayan öðrencilerden; en az bir Ortak Eðitim dönemi ile lisans programýnýn en az ilk dört ders döneminin derslerini tamamlayanlara önlisans diplomasý verilir.

(2) Ön lisans diplomasý almak için, gereken kredili derslerden en az DD ve kredisiz derslerden G notu alýnmýþ olmasý gerekir.

(3) Ön lisans diplomasý baþvurusu ilgili fakülte yönetim kurulu tarafýndan uygun bulunan öðrencilere, baþvuru yaptýklarý tarihte kayýtlý olduklarý fakültenin bünyesindeki ilk iki yýl için geçerli olan program adý ile ön lisans diplomasý verilir.

Diploma ve geçici mezuniyet belgesi kaybý ve yenilerinin hazýrlanmasý

MADDE 48 (1) Diplomanýn veya geçici mezuniyet belgesinin kaybý halinde, gereken ücretin ödenmesi ve dilekçe ile baþvurulmasý koþuluyla yeni diploma/geçici mezuniyet belgesi hazýrlanýr. Bu durumda, diploma/geçici mezuniyet belgesinin üzerine kayýp nedeniyle düzenlendiðine ve kayýp sayýsýna iliþkin ibare konur.

Diploma eki düzenlenmesi

MADDE 49 (1) Mezun olan öðrenciye diploma ile birlikte diploma eki ve not döküm belgesi verilir.

Ýliþik kesme iþlemleri

MADDE 50 (1) Üniversiteden kendi isteði ile ayrýlmak isteyen öðrencinin iliþiði, yazýlý talebi üzerine ilgili fakülte dekanlýðý onayýyla kesilir. Kendi isteðiyle ayrýlma ve mezuniyet dýþýndaki nedenlerle iliþik kesilmesi için ilgili fakülte yönetim kurulunun kararý gerekir.

(2) Üniversiteden mezuniyet, kendi isteðiyle ayrýlma veya diðer nedenlerle iliþiði kesilen öðrencilerin öðrencilik veya mezuniyet durumlarýna iliþkin belgelerini alabilmeleri için iliþik kesme iþlemlerini tamamlamalarý gerekir. Ýliþik kesme, öðrencinin Üniversiteye borcunun olmadýðýný ve Üniversiteye ait malzeme, ekipman ve öðrenci kimlik belgesi varsa bunlarý iade ettiðini belgeleyerek, ayrýlma sebebini ve ayrýlma tarihini kayýtlara geçirme iþlemidir.

(3) Derslerin baþlamasýný takip eden üçüncü haftanýn, Cumartesi hariç, son iþ gününe kadar Üniversiteden iliþiði kesilme durumuna gelen öðrencinin, ilgili dönemde kayýt yaptýrmýþ olduðu dersler dönem kaydýndan düþürülür.

(4) Üniversiteden ayrýlan öðrencilere, Üniversiteye giriþte alýnan lise diplomasýnýn aslý, bir kopyasý Üniversitedeki dosyasýnda saklanmak üzere, iade edilir.

(5) Üniversiteden ayrýlan öðrenciler bu Yönetmeliðin 4 üncü ve 5 inci maddelerinde belirtilen esaslara göre Üniversiteye tekrar kayýt yaptýrma hakkýna sahiptir.

Ýliþik kesme nedeniyle ücret iadesi

MADDE 51 (1) Akademik takvimde belirtilen ders ekle-sil süresinin son gününe kadar Üniversiteden ayrýlma baþvurusu yapan öðrenciden; iliþiðinin kesilmesi durumunda, ödemekle yükümlü olduðu dönem öðrenim ücreti talep edilmez. Ödeme yapýlmýþ ise, öðrenciye iade edilir. Ücret iadesinin yapýlabilmesi için, öðrencinin Üniversiteye karþý herhangi bir borcunun olmamasý ve kendisine kullaným için Üniversite tarafýndan saðlanan mal ve teçhizatý hasarsýz olarak iade etmiþ olmasý gerekir.

(2) Ýlgili akademik yýl ücretine göre, iliþik kesilen akademik yýl içinde okunmuþ olan her döneme tekabül eden ücretler ile iliþik kesilen dönem ücretinin, ders ekle-sil süresini takip eden;

a) Beþ iþ günü içinde baþvurulduðunda, dönem ücretinin %10luk kýsmý,

b) Ýkinci beþ iþ günü içinde baþvurulduðunda, dönem ücretinin % 25lik kýsmý,

c) Üçüncü beþ iþ günü içinde baþvurulduðunda, dönem ücretinin % 50lik kýsmý,

ç) Dördüncü beþ iþ günü içinde baþvurulduðunda, dönem ücretinin % 75lik kýsmý,

d) Yirmi iþ gününün tamamlanmasýndan itibaren baþvurulduðunda dönem ücretinin yüzde 100lük kýsmý,

ilgili akademik yýl içinde ödenmiþ olan taksitlerin toplam tutarýndan öðrenim ücreti olarak kesilir; varsa kalan kýsým öðrenciye iade edilir.

(3) Bu madde kapsamýnda Cumartesi günü iþ gününden sayýlmaz.

SEKÝZÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Tebligat

MADDE 52 (1) Her türlü tebligat, öðrencinin Üniversiteye kayýt sýrasýnda bildirdiði adrese iadeli-taahhütlü olarak yapýlýr. Durumun niteliðine göre ve zorunlu hallerde öðrenciye, Üniversitenin ilgili biriminde imza karþýlýðýnda yapýlan tebligat geçerlidir. Ancak öðrenciye ulaþýlamayan durumlarda yazýlý olarak Üniversite içinde öðrenciler için ayrýlmýþ ilan panolarýnda veya elektronik ortamda bildirim yapýlýr.

(2) Adresini deðiþtiren ve bunu Üniversite Öðrenci Ýþleri Müdürlüðüne bildirmeyen ya da yanlýþ veya eksik adres veren öðrencilerin ilk adreslerine gönderilen tebligat yapýlmýþ sayýlýr.

Disiplin iþleri

MADDE 53 (1) Öðrencilerin disiplin iþ ve iþlemleri, Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yürütülür.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 54 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diðer mevzuat hükümleri, Yükseköðretim Kurulu, Senato ve ilgili birimlerin yönetim kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 55 (1) 30/11/2006 tarihli ve 26362 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Ýntibak

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin 32 nci maddesi, 2011-2012 eðitim- öðretim yýlý öncesinde kayýt yaptýrmýþ öðrenciler hakkýnda 2012-2013 eðitim öðretim yýlý baþýnda uygulanmaya baþlanýr.

(2) Bu Yönetmeliðin 33 üncü maddesi 2012-2013 eðitim öðretim yýlý baþýnda uygulanmaya baþlanýr. Mezuniyet ek sýnav hakký, 2011-2012 eðitim öðretim yýlý sonuna kadar Senatonun belirlediði kararlar çerçevesinde uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 56 (1) Bu Yönetmelik 2011-2012 eðitim-öðretim yýlý baþýnda yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 57 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü yürütür.