12 Eylül 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28052

YÖNETMELÝK

Balýkesir Üniversitesinden:

BALIKESÝR ÜNÝVERSÝTESÝ YABANCI DÝLLER YÜKSEKOKULU

YABANCI DÝL EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Balýkesir Üniversitesi Yabancý Diller Yüksek Okulu tarafýndan açýlacak olan yabancý dil hazýrlýk sýnýfýnýn eðitim-öðretim, seviye tespit ve diðer sýnavlarýnda uygulanacak usul ve esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik; Balýkesir Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulu tarafýndan yürütülecek olan yabancý dil hazýrlýk eðitim-öðretimi ile seviye tespit ve diðer sýnavlarda uygulanacak usul ve esaslara iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bölüm: Balýkesir Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulu Temel Yabancý Diller Bölümünü,

b) Hazýrlýk Sýnýfý: Balýkesir Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulu Yabancý Dil Hazýrlýk Sýnýfýný,

c) IELTS: International English Language System Sýnavýný,

ç) KPDS: Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýný,

d) Müdür: Yabancý Diller Yüksek Okulu Müdürünü,

e) Rektör: Balýkesir Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: Balýkesir Üniversitesi Senatosunu,

g) TOEFL: Test of English Foreign Language Sýnavýný,

ð) ÜDS: Üniversitelerarasý Kurul Yabancý Dil Sýnavýný,

h) Üniversite: Balýkesir Üniversitesini,

ý) Yönetim Kurulu: Balýkesir Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

i) Yüksekokul: Balýkesir Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim ve Öðretimle Ýlgili Genel Esaslar

Hazýrlýk sýnýfý eðitiminin amacý

MADDE 4 (1) Yabancý dil hazýrlýk eðitim-öðretiminin amacý; öðrencilere kayýt olduklarý eðitim-öðretim bölüm ve programlarýnýn gerektirdiði Ýngilizce veya gerekli hallerde diðer yabancý dillerden birinde genel ve akademik konularda okuduðunu ve duyduðunu anlayabilme, dersleri ve derslerle ilgili yayýnlarý izleyebilme, seminer ve tartýþmalara katýlabilme; meslekî, kültürel ve toplumsal yaþamda gerekli olan yabancý dil iletiþimini saðlayabilme becerisini kazandýrmaktýr.

Seviye tespit sýnavý ve muafiyet

MADDE 5 (1) Fakülte ve yüksekokul bünyesinde yer alan bölüm ve programlara yerleþtirilen ve kayýt yaptýran öðrenciler, kayýt yaptýrdýðý öðretim yýlýnýn baþýnda, Yüksek Okul tarafýndan düzenlenen bir yabancý dil seviye tespit sýnavýna alýnýrlar.

(2) Seviye tespit sýnavýndan alýnan puana göre öðrencinin; 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendi gereðince verilmesi zorunlu olan yabancý dil derslerinden muaf olup olmadýðý, varsa yabancý dil hazýrlýk sýnýfýndan muaf olup olmadýðý, yabancý dil hazýrlýk sýnýfýnda hangi seviyeden öðrenim göreceði belirlenir.

(3) Aþaðýdaki öðrenciler yabancý dil seviye tespit sýnavýndan muaf tutulurlar:

a) Ortaöðretimini, Ýngilizce dilinin anadili olarak konuþulduðu bir ülkede, o ülke vatandaþlarýnýn devam ettiði eðitim kurumlarýnda tamamlayanlar,

b) Ýngilizce dilinin anadili olarak konuþulduðu ülkelerde yabancýlarýn yükseköðrenim görebilmeleri için aranan asgari yabancý dil seviyesinin tespiti amacýna yönelik olarak yapýlan TOEFL, IELTS gibi sýnavlardan birinden, TOEFLdan en az 50, IELTSden en az 5,0 puan alarak baþarýlý olanlar,

c) Son üç yýl içinde alýnmak koþuluyla KPDS veya ÜDSden en az 50 puan alanlar.

(4) Seviye tespit sýnavýndan alýnan puana göre;

a) Hazýrlýk sýnýfý sonrasý devam ettikleri programda bulunan zorunlu yabancý dil derslerinden muaf olmak için, 100 tam puan üzerinden 70 ve üstü puan alýnmasý gerekir. Baþarý notu Senato tarafýndan bu konuda kabul edilen not dönüþüm tablosuna göre deðerlendirilir ve öðrencinin transkriptine iþlenir; 70 puan altýndaki sýnav sonuçlarý transkripte iþlenmez.

b) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfýndan muaf olmak için, 100 tam puan üzerinden en az 50 puan alýnmasý gerekir.

c) 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendi gereðince verilen zorunlu olan yabancý dil dersinden muaf olmak için 20/8/2011 tarihli ve 28031 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Balýkesir Üniversitesi Önlisans ve Lisans eðitim ve öðretim Yönetmeliðinin 18 inci  maddesi  hükümlerine göre en az CC notu almak gerekir.

Hazýrlýk sýnýfý açýlmasý

MADDE 6 (1) Fakülte ve yüksek okul ve yüksekokul bünyesinde yer alan yüksek öðretim bölüm ve programlarýnda öðretim dili genel olarak Türkçe olmakla birlikte, bazý seçmeli dersler kýsmen veya tamamen yabancý dille verilir ve bu bölüm ve programlar kapsamýnda zorunlu hazýrlýk sýnýfý açýlýr.

(2) Bu Yönetmeliðin 5 inci maddesi gereðince yapýlacak seviye tespit sýnavýnda baþarýlý olanlar ile ayný madde gereðince hazýrlýk eðitiminden muaf olanlar dýþýnda bölüm ve programa kayýt yaptýran öðrenciler hazýrlýk sýnýfýna devam etmekle yükümlüdür.

Hazýrlýk sýnýfýnda eðitim ve deðerlendirme

MADDE 7 (1) Hazýrlýk sýnýfýnda verilecek eðitim iki yarýyýlda gerçekleþtirilir.

(2) Haftalýk ders saat yükü 20den az ve 30dan fazla olamaz.

(3) Hazýrlýk sýnýfýnda geçirilen süre öðrencinin eðitim süresinden sayýlmaz. Ayrýca bu süre öðrencinin lisans öðrenim bölüm ve programýnda görmekle yükümlü olduðu derslere iliþkin kredi saatleri bakýmýndan da dikkate alýnmaz.

(4) Öðrencilerin haftada kaç saat ders alacaklarý, eðitim-öðretim yýlý baþýnda Yüksekokul tarafýndan yapýlan yerleþtirme sýnavý sonucunda belirlenip senatonun onayýna sunulur.

(5) Hazýrlýk sýnýfýnda iþlenecek materyalin seçimi Yüksekokulca kurulacak komisyon tarafýndan belirlenir ve Yüksekokul Yönetim Kurulunun onayýna sunulur.

(6) Hazýrlýk sýnýfýna dinleyici öðrenci kabul edilmez.

(7) Hazýrlýk sýnýfý derslerine devam zorunludur. Derslere en az % 80 oranýnda devam etmeyen öðrenci yýlsonu sýnavýna alýnmaz ve baþarýsýz sayýlýr.

(8) Öðrenciler, hazýrlýk eðitiminin her yarýyýlýnda beceri ve dil bilgisi sýnavlarýndan oluþan altý adet ara sýnava tabi tutulur. Öðrenciler yýlsonunda final sýnavýna tabi tutulur. Beceri, dilbilgisi ve yýlsonu sýnavlarýnýn tarihleri ile ilgili duyurular en az bir hafta öncesinden yapýlýr. Sýnavlar birden fazla bölüm halinde yazýlý, yazýlý ve sözlü veya tamamen sözlü olarak gerçekleþtirilebilir.

(9) Sýnavlar 100lük mutlak not sistemi üzerinden deðerlendirilir. Beceri sýnavlarýnýn aritmetik ortalamasýnýn %80i, Dil Bilgisi sýnavlarýnýn aritmetik ortalamasýnýn %20si öðrencilerin yýl içi not ortalamasýný oluþturur.

(10) Öðrencilerin yýl sonu sýnavýna girebilmeleri için yýl içinde yapýlan ara sýnavlarýn not ortalamasýnýn en az 50 olmasý, yýl sonu sýnavýndan baþarýlý olabilmesi için de bu sýnavdan aldýðý notun en az 50 olmasý gerekir.

(11) Mazereti nedeniyle beceri sýnavlarýna veya dil bilgisi sýnavlarýna giremeyen öðrencinin mazerete iliþkin belgelerini, mazeretin sona ermesinden itibaren üç iþ günü içinde Yabancý Diller Yüksekokuluna dilekçe ekinde vermesi gerekir. Mazereti Yönetim Kurulunca kabul edilen öðrenciler için mazeret sýnavý açýlýr. Yýl sonu final ve muafiyet sýnavlarý için mazeret sýnavý açýlmaz.

Hazýrlýk sýnýfýndan muafiyet ve hazýrlýk sýnýfýnda baþarýlý olma

MADDE 8 (1) Bazý seçmeli derslerin kýsmen veya tamamen yabancý dille verildiði Ön lisans, Lisans, Lisansüstü bölüm ve programlarýnda okumaya hak kazanan öðrenciler için açýlacak hazýrlýk sýnýflarýnda;

a) Öðrenci, bu Yönetmeliðin 5 inci maddesi gereðince hazýrlýk sýnýfýndan muaf olduðu takdirde, öðretime bölüm ve programlarýna devam etme hakký kazanýr.

b) Öðrenci hazýrlýk eðitiminin ilk döneminin sonunda yapýlacak ara muafiyet sýnavýnýn sonunda baþarýlý olduðu takdirde bölüm ve programlara bu dönemden itibaren devam etme hakký kazanýr. Öðrencinin ilk dönem sonunda yapýlacak sýnava girebilmesi için ders devamýný gerçekleþtirmiþ olmasý zorunludur. Aksi takdirde öðrenci birbirinin devamý niteliðindeki önkoþullu lisans bölüm ve program derslerini alamaz.

c) Hazýrlýk eðitiminin ikinci dönemi sonunda ders devamýný tamamlayan ve yapýlan sýnavlarda baþarýlý olan öðrenci, sonraki dönemden itibaren devam etme hakký kazanýr.

Hazýrlýk sýnýfýnda baþarýsýzlýk

MADDE 9 (1) Hazýrlýk sýnýflarýnda kayýtlý bulunan öðrenciler, yapýlan yabancý dil sýnavlarýnda baþarýsýz olsalar bile, kayýtlý olduklarý bölüm ve programlara devam edebilirler. Ancak bu öðrenciler seçmeli okutulan kýsmen veya tamamen yabancý dille verilen derslerin dýþýnda sadece Türkçe seçmeli olarak verilen dersleri alabilirler.

(2) Bazý seçmeli derslerin kýsmen veya tamamen yabancý dille verildiði bölüm ve programlarda, öðrenci mezun olabilmek için öðretim süresi içinde hazýrlýk programýný baþarmak zorundadýr. Bu amaçla öðrenci her dönem baþýnda yabancý diller yüksekokulu tarafýndan düzenlenecek seviye tespit sýnavýna girebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 10 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Balýkesir Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði hükümleri ve Senato tarafýndan alýnan kararlar uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 11 (1) 5/5/2009 tarihli ve 27219 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Balýkesir Üniversitesi Bandýrma Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesi Yabancý Dil Hazýrlýk Sýnýfý Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Ýntibak

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik 2011-2012 eðitim-öðretim yýlýndan önce Hazýrlýk programýna kayýt olup bir veya iki yarýyýl kayýt donduran veya hazýrlýk sýnýfýnda baþarýsýz olan öðrencileri de kapsar.

Yürürlük

MADDE 12 (1) Bu Yönetmelik 2011-2012 Eðitim öðretim yýlý baþýnda yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Balýkesir Üniversitesi Rektörü yürütür.