18 Eylül 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 28058

YÖNETMELİK

Işık Üniversitesinden:

IŞIK ÜNİVERSİTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Işık Üniversitesinin fakültelerinde yürütülen lisans eğitim-öğretimi ile sınav esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Işık Üniversitesi fakültelerinin tüm bölümlerinde/programlarında yürütülen lisans eğitim-öğretimine, sınavlara, diplomalara ve ilişik kesmeye ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Mütevelli Heyet: Işık Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

b) Rektör: Işık Üniversitesi Rektörünü,

c) Senato: Işık Üniversitesi Senatosunu,

ç) Üniversite: Işık Üniversitesini,

d) Yönetim Kurulu: Işık Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Giriş, Kayıt ve Kabul ile İlgili Esaslar

Kontenjanlar

MADDE 5 – (1) Her eğitim-öğretim yılında Üniversitenin birimlerine alınacak öğrenci kontenjanları, Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafından saptanarak Yükseköğretim Kuruluna bildirilir.

Öğrenci kabulü

MADDE 6 – (1) Lisans programlarına açıklanan kontenjanlara göre öğrenci kabulü, ilgili mevzuat uyarınca Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen kurallara göre yapılır.

Yatay geçiş ve dikey geçiş yolu ile kabul

MADDE 7 – (1) Üniversite içinden veya dışından, Üniversitenin fakültelerine yapılacak her türlü yatay geçişler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre Senato tarafından belirlenen esaslara uygun olarak yürütülür. Yatay geçişler, ilgili fakülte yönetim kurulunca belirlenecek kontenjanlarla sınırlı olup, kabul ve intibak işlemleri ilgili fakülte yönetim kurulu tarafından yapılır.

(2) Dikey geçişler hakkında, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri ve Senato tarafından belirlenen esaslar uygulanır.

(3) Dikey geçiş yapan öğrencilerin İngilizce dil yeterlilik durumu bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesindeki usullere tabidir.

(4) Bu Yönetmelik uyarınca, başka bir üniversiteden yatay geçiş yapacak öğrenciler, İngilizce dil bilgilerini, Senatoca eşdeğerliliği kabul edilen sınavlarda, yine Senato tarafından belirlenen düzeyde başarılı olduklarını belgelemek veya Üniversitenin İngilizce Yabancı Dil Programı Başkanlığı tarafından düzenlenen İngilizce Yeterlik Sınavında başarılı olmak zorundadırlar. Bu sınavı başaramayan öğrencilerin Üniversiteye yatay geçiş işlemleri yapılmaz. Türkçe eğitim-öğretim veren birimlere yatay veya dikey geçişlerde İngilizce yeterlilik aranmaz. Bu birimlere yatay geçiş yapmak isteyen yabancı öğrencilerde Türkçe dil yeterliliği aranır.

(5) Üniversitede bulundukları programda hazırlık sınıfı hariç en az iki yarıyıl öğrenim görmüş olan öğrenciler, Üniversitedeki başka bir programa yatay geçiş için başvurabilirler. Başvurular öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği bölümce incelenir ve ilgili fakülte yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Bu kararda, öğrenciye evvelce almış olduğu derslerden hangilerine nakil kredisi verileceği belirtilir. Yatay geçişlerde transfer edilen derslerin not ve kredileri aynen geçerli olur.

(6) ÖSYM burslusu öğrencinin bir başka öğrenim programına iç yatay geçiş yapması durumunda giriş bursu kesilir.

Özel öğrenciler

MADDE 8 – (1) Özel öğrenciler, diploma adayı olmadan belirli dersleri almalarına izin verilen bir Yükseköğretim Kurumuna kayıtlı öğrencilerdir. Özel öğrencilerin herhangi bir yarıyıl için gerekçeli başvuruları ilgili fakülte yönetim kurulu tarafından incelenir ve karara bağlanır. Bu öğrenciler, Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ücreti öderler ve Üniversitenin diğer öğrencilerine uygulanan idari ve akademik kurallara tabidirler. Bu öğrencilere diploma verilmez, istekleri üzerine aldıkları dersleri ve notları gösteren bir belge verilir.

Öğretim ücreti

MADDE 9 – (1) Öğretim ücretleri, her akademik yıl başlamadan önce, Mütevelli Heyet tarafından belirlenir. Öğretim ücreti, akademik yılın başında peşin olarak ödenebileceği gibi, Mütevelli Heyetin belirleyeceği esaslara göre taksitlendirilebilir. Öğretim ücretini ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmaz. Öğretim ücreti, yaz öğretimi ve ek sınav ücretlerini kapsamaz, bu ücretler ayrıca belirlenir.

Üniversiteye ilk kayıt

MADDE 10 – (1) ÖSYM ve Üniversite tarafından belirlenen belgeleri veren ve bu Yönetmelikte öngörülen diğer koşulları yerine getirenlerin kayıtları yapılır. ÖSYM tarafından belirlenen kayıt tarihleri Üniversite tarafından ilan edilen akademik takvimde belirtilir.

(2) İstenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından belirlenen onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır.

(3) Disiplin cezasıyla yükseköğretim kurumlarından çıkarılmış olanlar ile belgelerinde eksiklik veya tahrifat bulunanların kayıtları yapılmaz; yapılmış ise iptal edilir.

(4) Kayıt işlemlerini, süresi içinde yaptırmayan öğrenci adayları, Üniversite öğrencisi olma hakkından vazgeçmiş sayılırlar.

(5) Mazereti bulunan öğrenci adayları, yukarıdaki hükümlere uymak şartı ile yakınlarına verecekleri vekâletname ile kayıt işlemlerini yaptırabilirler.

Dönem başı kayıtlar

MADDE 11 – (1) Dönem başı kayıtlar, her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılır. Bunun için, yarıyıl ücretlerine ilişkin mali yükümlülüklerin yerine getirilmiş olması gereklidir.

(2) Sağlık raporu ile belgelenmek koşuluyla öğrencinin sağlıkla ilgili mazereti, beklenmedik anlarda ortaya çıkan ve öğrencinin geçimini etkileyen hastalık, ölüm, tabii afet veya benzeri mazeretleri sebebiyle dönem başı ders kaydını akademik takvimde belirlenen ders kayıt tarihinde yaptıramayan ve mazeretleri ilgili fakülte yönetim kurulu tarafından kabul edilen öğrenciler, kayıt işlemlerini, yine akademik takvimde belirtilen geç kayıt döneminde yaptırabilirler. Geç kayıt yaptıran öğrenciler, ödemekle yükümlü oldukları öğretim ücretine ek olarak geç kayıt ücreti öderler.

Danışmanlık

MADDE 12 – (1) Dönem başı kayıtlar sırasında öğrenciler, ilgili bölüm kararı ile görevlendirilen akademik danışmanlar tarafından yönlendirilirler. Bu danışmanlar, öğrencilere alması gereken derslerin belirlenmesinde yol gösterirler, onları dönem boyunca izlerler ve karşılaştıkları akademik sorunların çözümlenmesinde yardımcı olurlar.

Kimlik kartı

MADDE 13 – (1) Kayıtlarını yaptıran öğrencilere, Üniversite kimlik kartı verilir. Kimlik kartının süresi bir yıldır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar

Eğitim-öğretim dili

MADDE 14 – (1) Üniversitenin Türkçe eğitim-öğretim veren programları dışında Üniversitede eğitim-öğretim dili İngilizcedir. ÖSYM sınavları ile Üniversitenin İngilizce eğitim yapan programlarına yerleştirilen ve kayıt işlemlerini tamamlayan öğrenciler, ilgili birim tarafından düzenlenen ve tarihi ilan edilen İngilizce Yeterlik Sınavına alınırlar. Bu sınavda başarılı olanlar ile Senato tarafından eşdeğerliliği kabul edilen uluslararası ve ulusal sınavlarda, yine Senato tarafından belirlenen düzeyde başarılı olduklarını belgeleyenler, yerleştirildikleri programlara kayıt yaptırabilirler. İngilizce Yeterlik Sınavında başarılı olamayan öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programına devam ederler. Bu program ile ilgili hususlar ayrı bir yönerge ile düzenlenir. Bu programda başarılı olanların, ilgili lisans programlarına kayıtları yapılır. Başarılı olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

(2) Türkçe eğitim-öğretim veren birimlere kaydolmak isteyen yabancı öğrenciler Türkçe dil yeterliliklerini belgelemek zorundadır.

Eğitim-öğretim süreleri

MADDE 15 – (1) Eğitim-öğretim yarıyıl esasına göre yapılır. Her akademik yıl, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Güz ve bahar yarıyıllarının her birinin normal süresi ondört haftadır. Akademik takvim, her akademik yılın başlamasından önce Senato tarafından belirlenir ve ilan edilir.

(2) Senato, gerekli gördüğü hallerde, yaz öğretimi yapılmasına karar verebilir. Bu öğretimin uygulama esasları ayrı bir yönetmelikle düzenlenir.

(3) Bu Yönetmelik uyarınca yapılacak lisans öğretiminin normal süresi, İngilizce Hazırlık Programında geçen süreler hariç olmak üzere sekiz yarıyıldır. Öğrenciler lisans öğretimini, en fazla yedi akademik yılda tamamlamak zorundadır. Bu süre içinde eğitim programını tamamlamamış olan öğrencilere, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.

(4) Yaz öğretimi azami süreye sayılmaz.

Ders programları ve ders yükü

MADDE 16 – (1) Ders programları, zorunlu ve seçmeli dersler, laboratuvar, uygulama, proje gibi çalışmalardan oluşur. Zorunlu dersler; öğrencinin almak zorunda olduğu, seçmeli dersler ise; öğrencinin belli ders grupları içinden danışmanına danışarak alacağı derslerdir. Ders programlarındaki derslerin, var ise ön koşulları, ders saatleri ve kredi değerleri, bölüm başkanları tarafından ilgili fakülte kurullarına önerilir. İlgili fakülte kurullarınca kabul edilen programlar, Senatonun onayı ile kesinleşir. Programlarda yapılacak değişiklikler de aynı esaslara tabidir. Değişiklikler izleyen akademik yılın başından itibaren uygulamaya konur.

(2) Her derste öğrencilerin sorumlu oldukları sınavların, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların sayısı, başarı notuna katkıları ve yarıyıl sonunda verilen sınava katılmanın gerekleri, dönem başında öğretim elemanı tarafından belirlenir ve öğrencilere açıklanır. Niteliği gereği bazı derslerde ilgili fakülte yönetim kurulunun onayı ile yarıyıl sonu sınavı verilmeyebilir.

(3) Öğrencinin normal ders yükü, yarıyıl başına ortalama kredi artı eksi 2 kredidir. Yarıyıl başına ortalama kredi, programı oluşturan derslerin kredilerinin toplamının 8'e bölünmesiyle elde edilir.

(4) Öğrencinin ders yükü, danışmanın önerisi ve ilgili fakülte yönetim kurulunun onayı ile azaltılabilir veya çoğaltılabilir. Ancak, bir programın ilk yılındaki birinci yarıyılı ilk kez okuyan öğrenciler, yarıyılın normal ders yükünü aşamaz ve ders yüklerini azaltamaz. Mezuniyet adayı öğrencilerin özel durumları ve ders yükleri, danışmanın önerisi üzerine ilgili fakülte yönetim kurulları tarafından kararlaştırılır.

(5) Çift Anadal Programı ve Yandal Programı öğrencileri dahil, öğrenci hangi dönem ve statüde olursa olsun, herhangi bir dönemdeki fazla ders yükü normal ders yükünün 8 kredi fazlasını aşamaz.

(6) Öğrencinin kayıt olduğu derslerin kredi toplamı zorunlu haller dışında en az ders yükünün altına inemez. En az ders yükü, yarıyıl başına bir derstir. En az ders yükü ile kaydını yaptıran öğrenciler de öğretim ücretinin tamamını öderler. Mezuniyeti için kayıt yaptıracağı, bitirme projesi dahil, en fazla iki dersi kalması durumunda öğrenci, Mütevelli Heyetinin belirlediği kredi başına ücreti öder. Ancak, birden fazla olmamak koşulu ile bir kredilik ders ya da laboratuvar üçüncü ders olarak sayılmaz.

Ders alma, ders ekleme/bırakma, dersten çekilme

MADDE 17 – (1) Her öğrenci, devam edeceği yarıyıla ait ders, laboratuar, uygulama ve bitirme projesi gibi çalışmaları, aşağıda belirtilen sınırlar içinde kalmak suretiyle alır:

a) Önceki yarıyıllardan ders ve ayrı ders niteliğindeki laboratuar, uygulama, bitirme projesi ve benzeri çalışmaları tekrarlama veya ilk defa alma durumunda olan öğrenciler; öncelikle alt yarıyıllardan tekrarlayacakları ve ilk defa alacakları derslere kayıt olmak ve bu arada tekrarlanacak veya ilk defa alınacak dersler farklı yarıyıllarda bulunuyor ise, en alttaki yarıyıl derslerini öncelikle almak zorundadırlar.

b) F notu, öğrencinin dersten başarısız olduğunu gösterir. Bu notu alan öğrenciler, ders zorunlu ise ilk açıldığında veya Senatonun belirlediği yarıyılda dersi tekrarlarlar.

c) Önkoşulu sağlanmayan derslere kayıt yaptırılamaz.

ç) Öğrenciler, tekrarlamak veya ilk defa almak zorunda oldukları derslerin çokluğu ve alınacak derslerin çakışması durumunda, kayıt olacakları yarıyılın ders programındaki derslerin bir kısmını veya tamamını almayabilirler. Ancak, bu sebeple bazı derslere kayıt olunamaması, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen öğretim süresinin işlemesine engel olmaz.

d) Öğrenciler akademik takvimde belirtilen süre içinde ders ekleme/bırakma yapabilirler. Ders ekleme/bırakma; önkoşul, fazla ders yükü, en az ders yükü, ders çakışması gibi normal kayıt için geçerli tüm koşullara tabidir. Öğrenciler programlarına kayıt oldukları ilk iki yarıyılında yer alan ilk kez kaydoldukları dersleri ve programları boyunca F tekrarı olarak aldıkları dersleri bırakamazlar. Ders ekleme/bırakma süresi, derslerin başladığı tarihten itibaren iki haftayı aşamaz.

e) Öğrenciler, kayıtlı bulunduğu en fazla iki dersten danışman görüşü alarak akademik takvimde belirtilen dersten çekilme süresi dolmadan Üniversite Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına verecekleri dilekçe ile çekilebilirler. Bu öğrencilere çekildikleri ders için W işareti verilir. Öğrenciler programlarına kayıt oldukları ilk iki yarıyılında yer alan ilk kez kaydoldukları derslerden ve programları boyunca F tekrarı olarak aldıkları derslerden çekilemezler. Tekrarlayan veya sınamalı öğrencilerin dersten çekilme koşul ve kısıtlamaları Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

f) Ayrıca öğrenciler birinci yılın ilk kez ya da tekrar olarak alınan derslerinden dördüncü yarıyıldan sonra çekilemezler.

g) Akademik takvimde belirtilen dersten çekilme süresi dolmadan dersi veren öğretim elemanı ders değerlendirmesine katılacak ara sınav, proje gibi dönem içi çalışmalara ait notlardan en az birini öğrencilere bildirmek ile yükümlüdür.

ğ) Akademik dönemin son dört haftasında öğrenciler derslerden çekilemezler.

Staj

MADDE 18 – (1) Staj çalışmalarına ilişkin esaslar, ilgili fakülte tarafından belirlenir.

Bitirme çalışması

MADDE 19 – (1) Bazı programlardaki bitirme projesi çalışmasına ilişkin esaslar, ilgili fakülte tarafından belirlenir.

Çift anadal ve yandal programları

MADDE 20 – (1) Öğrenciler, lisans öğrenimleri sırasında izledikleri programa konu bakımından yakın olan aynı fakültenin bir başka bölümünün veya bir başka fakültenin bir bölümünün lisans programını da izleyebilirler. Bu eğitim - öğretim programına Çift Anadal Programı denir. Çift Anadal Programı, ilgili iki programın bağlı olduğu fakültelerin teklifi ve Senatonun onayı ile ihdas edilir. Çift Anadal Programında öğrencinin her iki dalın mezuniyet şartlarını sağlaması esastır. Çift Anadal Programını takip etme izni, en erken lisans öğreniminin üçüncü yarıyılı başlangıcında veya en geç beşinci yarıyılı başlangıcında; Senatoca belirlenen genel not ortalaması koşulunu sağlayan öğrencilere verilebilir. Aynı anda birden fazla ikinci anadal programına kayıt yapılamaz.

(2) Bir programın öğrencileri lisans öğrenimleri boyunca aynı fakültenin veya başka bir fakültenin bir bölümünün lisans programından belli dersleri alarak bu programı kısmen takip edebilirler. Bu eğitim öğretim programına Yandal Programı denir. Yandal Programı, ilgili iki programın bağlı olduğu fakültelerin teklifi ve Senatonun onayı ile ihdas edilir. Yandal Programında öğrencinin diğer daldan en az 18 kredilik ders alması esastır. Bu 18 kredilik ders kısmen de olsa öğrencinin esas programının gereklerini yerine getirmek için sayılmaz. Programını takip etme izni, en erken lisans öğreniminin üçüncü yarıyılı başlangıcında en geç altıncı yarıyıl başlangıcında ve genel not ortalamaları en az Senatoca belirlenen düzeyde olan öğrencilere verilebilir.

(3) Çift Anadal ve Yandal Programları Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.

Derslere devam

MADDE 21 – (1) Öğrenciler kayıtlı oldukları her türlü ders, uygulama, laboratuvar ve bunların gerektirdiği veya ilgili öğretim elemanının gerekli gördüğü sınav ve diğer akademik çalışmaların hepsine katılmakla yükümlüdürler. Uzaktan eğitim dersleri hariç tüm derslerde ve laboratuvar ya da proje çalışmalarında en az %70 oranında devam ve katılım aranır. Sağlık nedeniyle devamsızlık durumunda yapılacak işlemler, Rektörlük tarafından belirlenir ve öğrencilere duyurulur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar, Notlar ve Başarı Durumları

Sınavlar

MADDE 22 – (1) Her yarıyıl derslerinin bitiminde bir sınav dönemi vardır. Bir yarıyılda her dersten en az bir ara sınav yapılır. Öğretim elemanı, ödev, laboratuvar gibi çalışmaları ara sınav olarak değerlendirebilir.

(2) Yarıyıl sonu sınav programları, sınav dönemi başlangıcından bir ay önce belirlenerek ilan edilir. Yarıyıl sonu sınavları genelde yazılı olarak yapılır. Ancak, bölümlerden gelecek talep üzerine ilgili fakülte yönetim kurulları sınavı sözlü veya sözlü-yazılı veya sınav yerine geçecek bir çalışma yapılmasına karar verebilir. Bu husustaki kararın yarıyılın başlamasından itibaren en geç bir ay içinde verilerek ilan edilmesi şarttır.

(3) Sınavları, o dersi vermekle görevli öğretim elemanı düzenler ve yönetir. Sorumlu öğretim elemanının sınav günü Üniversitede bulunmaması halinde, sınavı kimin yapacağı ilgili bölüm başkanlığı tarafından belirlenir. Sınavların düzenli bir şekilde yürütülebilmesi için fakültedeki bütün öğretim üyeleri ve öğretim yardımcıları görevlendirilebilir.

(4) Her dersin başarı notları, yarıyıl sonu sınav dönemini izleyen ve akademik takvimde belirtilen bir tarihe kadar, öğretim üyesi tarafından Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir.

(5) Yarıyıl sonu sınav kağıtları iki yıl süre ile muhafaza edilir.

(6) Yarıyıl başarı notunun verilmesinde, yarıyıl sonu sınav sonuçları, ara sınav sonuçları, yarıyıl içi çalışmalar ve derslere devam değerlendirmede göz önünde tutulur. Değerlendirme ağırlıklarının belirlenmesinde ilgili öğretim elemanı yetkili olup bu düzenlemeyi yarıyıl başında derse kayıtlı öğrencilere duyurmakla yükümlüdür.

(7) Yarıyıl sonu sınavlarından birine veya birkaçına hastalık veya başka nedenlerle katılamayan ve katılamayacak olan öğrenciler, durumlarını sınavı izleyen ilk işgünü bitimine kadar gerekli belgelerle birlikte ilgili fakülte dekanlığına bildirmek zorundadırlar. Mazeretler, ilgili fakülte yönetim kurulu tarafından incelenir ve karara bağlanır. Mazereti kabul edilenlere, ilgili öğretim elemanı tarafından mazeret sınavı verilir veya onun yerine geçecek bir çalışma yaptırılır.

(8) Ara sınavlara ya da benzeri çalışmalara mazereti nedeniyle katılamayan öğrenciye uygulanacak işlem, ilgili bölüm tarafından belirlenir.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 23 – (1) Öğrenciler, yazılı sınav sonuçlarına, notların ilan tarihinden itibaren bir hafta içinde, ilgili fakülte dekanlığına yazılı olarak başvurup maddi hata yönünden itiraz edebilirler. Başvurular, ilgili öğretim elemanının gerekçeli ve belgelendirilmiş değerlendirmesi esas alınarak ilgili fakülte yönetim kurulları tarafından incelenerek iki hafta içinde sonuçlandırılır ve sonuçlar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına ve öğrencilere yazılı olarak bildirilir.

Notlar ve işaretler

MADDE 24 – (1) Öğrencilerin aldıkları her kredili ders için, gerekli sınav ve değerlendirmelerin sonunda, o dersin öğretim elemanı öğrencinin başarısını aşağıdaki notlardan biri ile değerlendirir:

             NOTLAR                     AĞIRLIK

AA                  Pekiyi                     4.00

BA               İyi - Pekiyi                 3.50

BB                      İyi                        3.00

CB                 Orta - İyi                   2.50

CC                     Orta                       2.00

DC              Orta - Zayıf                 1.50

DD                   Zayıf                      1.00

F                    Başarısız                     0

T                       Nakil

P                      Geçer

AP                  Yeterlik

(2) F notu, öğrencinin dersten başarısız olduğunu gösterir. Bu notu alan öğrenciler, ders zorunlu ise ilk açıldığında veya Senatoca belirlenen yarıyılda tekrarlarlar. Bu ders seçmeli ders ise, danışmanının uygun göreceği bir başka dersi alabilirler. O ders programdan çıkarılmış ise öğrenci bunun yerine ilgili fakülte yönetim kurulunun uygun göreceği başka bir dersi alır.

(3) T notu, Üniversite dışından yatay veya dikey geçiş yapan ve değişim programına katılan öğrencilerin nakil dersleri için verilir. Bunlar not ortalamasına dahil edilmez. Kredileri kabul edilir.

(4) P notu, mezuniyet için gerekli olup ortalamaya katılmayan dersler için verilir. Dersin kredisi, mezuniyet kredisine dahil edilir.

(5) AP notu, öğrencinin muaf tutulduğu dersler için verilir. Muafiyet şartı, ilgili Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. ÖSYM sınavı ile yeniden kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce okudukları bölümde aldıkları ve geçtikleri derslerden Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilenler, Üniversite içinden aynı bölüme yeniden kayıt yaptırıyorsa veya bölüm değiştiriyorsa notlu ve kredili; Üniversite dışından geliyorsa AP olarak değerlendirilir.

(6) Öğrencilerin dersler ve sınavlarla ilgili durumları ise, aşağıdaki işaretlerle izlenir:

I            Eksik; öğretim elemanınca, eksiği tamamlaması için süre tanındı.

R           Dersi tekrar ediyor.

W          Dersten zamanında çekilmiş.

NC        Kredisiz.

NP        Yarıyıl sonu sınavına girmedi.

NGR     Not bildirilmedi.

(7) I işareti: Rapor, proje gibi dersin gereklerini, zorunlu nedenlerle zamanında yerine getiremeyen öğrencilere verilir. Söz konusu eksik, yarıyıl sonu sınav dönemi bitiminden en fazla iki hafta içinde giderilir. Bu süre içinde eksiğini tamamlayamayan öğrencinin o ders ile ilgili notu F’ye dönüşür.

(8) R işareti: Dersin F notu ya da başka nedenlerle tekrarlandığını gösterir. Ders birden fazla kez tekrarlandığında R1, R2, R3 gibi işaretlerle belirlenir.

(9) W işareti: Bu işaret kayıtlı bulunduğu bir dersten danışman görüşü alarak akademik takvimde belirtilen dersten çekilme süresi dolmadan çekilen öğrenciye verilir. Öğrenciler programlarına kayıt oldukları ilk iki yarıyılında yer alan ilk kez kaydoldukları derslerden ve programları boyunca F tekrarı olarak aldıkları derslerden çekilemezler. Tekrarlayan veya sınamalı öğrencilerin dersten çekilme koşul ve kısıtları Senatoca belirlenir. Ayrıca, öğrenciler birinci yılın ilk kez ya da tekrar olarak alınan derslerinden dördüncü yarıyıldan sonra çekilemezler. Akademik dönemin son dört haftasına girildikten itibaren dersten çekilme yapılamaz.

(10) NC işareti: Program uyarınca veya danışmanın ve ilgili öğretim üyesinin onayı ile kredisiz olarak alınan dersler için verilir. Bu derslerin kredi ve notları, ortalama hesaplarına dahil edilmez.

(11) NP işareti: Yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrencilere verilir. Öğrenci geçerli bir mazeret bildirir ve mazereti kabul edilirse öğrenci mazeret sınavına girer. Mazeret bildirmez veya mazereti kabul edilmez ise bu işaret, dersin öğretim üyesi başka bir not bildirmediği sürece F’ye dönüşür. Yarıyıl içi çalışmaların ağırlıklı olarak değerlendirildiği derslerde mazeret bildirmeyen ya da mazereti kabul edilmeyen öğrenciler için ilgili öğretim üyesi farklı bir harf notu takdir edebilir.

(12) NGR işareti: Yarıyıl sonu sınavı sonunda notu bildirilmeyen dersler, öğrenci kayıtlarında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından bu işaretle belirlenir.

Not ortalamaları ve başarı durumları

MADDE 25 – (1) Öğrencilerin başarı durumları not ortalamalarıyla belirlenir. Not ortalamaları, öğrencilerin izledikleri derslerden aldıkları notların, zorunlu ve seçmeli derslerden alınan F notu dahil, ağırlıklı ortalamasıdır. Öğrenciler için her yarıyıl sonunda o yarıyıl aldıkları dersler için Yarıyıl Not Ortalaması (YNO) ve aldıkları tüm dersler için Genel Not Ortalaması (GNO) hesaplanır. Öğrencinin not çizelgesinde bu ortalamalar İngilizce kısaltmaları olan sırası ile SPA ve GPA olarak belirtilir.

(2) Öğrencinin genel başarı durumu GNO’suna göre belirlenir. GNO’su 2.00 ve üzerinde olanlar başarılı sayılır. Öğrenciler not ortalamalarını yükseltmek amacıyla daha önce DD ve DC aldıkları dersleri tekrar edebilirler. CC ve üzeri not alınan dersler tekrarlanmaz.

(3) GNO’su 2.00’ın altındaki öğrenciler başarısız olarak kabul edilir; başarısız öğrenciler sınamalı veya tekrarlayan durumdaki öğrencilerdir. Bu durumların tanımı ve bu durumdaki öğrenciler için DD, DC notlarını aldıkları derslerin zorunlu tekrarlanması hususu, Senato tarafından tespit edilen esaslarla düzenlenir.

(4) Çift diploma programındaki öğrenciler, hem Işık Üniversitesinin isterlerini, hem de diğer Üniversitenin isterlerini yerine getirmek zorundadırlar.

(5) Tekrar edilen dersten alınan son not, GNO’suna dahil edilir.

Notların açıklanması

MADDE 26 – (1) Yarıyıl sonu notları, sadece Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca duyurulur.

(2) Notlarda herhangi bir maddi hata olması halinde ilgili öğretim elemanı hatayı, gerekçeli bir yazıyla, dersle ilgili Dekanlığa en geç izleyen yarıyılın kayıt döneminin başına kadar bildirmek zorundadır. Bu tarihten sonra not düzeltmesi yapılamaz. Hatanın düzeltilmesi, ilgili fakülte yönetim kurulunun alacağı karara bağlıdır. Bu karar izleyen yarıyılın geç kayıt süresinin bitiminden önce Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

İzinler

İzinli sayılma

MADDE 27 – (1) İlgili fakülte yönetim kurulu kararı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen haklı ve geçerli nedenler ile öğrenciye bir defada en çok iki yarıyıl süre ile izin verilebilir. İzin istekleri zorunlu nedenler dışında gerekçeleri ile her yarıyıl ders ekleme bırakma süresinin son gününe kadar yapılır. İzinli sayılan öğrenci fakülteye devam edemez ve izinli olduğu yarıyılı izleyen sınav dönemindeki yarıyıl sonu sınavlarına giremez. Üniversite İngilizce Hazırlık Programındaki öğrencilere izin, Üniversite İngilizce Yabancı Dil Programı Başkanlığının kararı ile verilir.

(2) Hastalık, tutukluluk, mahkumiyet ve askerlik tecilinin kaldırılması gibi önceden öngörülemeyen nedenlerle yarıyıl içinde de izin verilebilir. Belirtilen sebeplerin sınav döneminde ortaya çıkması halinde, aynı yolda işlem yapılır. Yarıyıl içinde izin verilmesi halinde öğrenci, yarıyıl başından itibaren izinli sayılır.

(3) Sınav dönemi başında veya sınav dönemi içinde izin alındığında, bu izin verildiği tarihten geçerli olup, öğrencinin izin tarihini izleyen veya o tarihte devam eden sınav dönemindeki hakları saklı kalır.

(4) Yukarıda belirtilen nedenlerle izin istenilmesi halinde öğrencinin, olayın meydana çıkmasından itibaren en geç on beş gün içinde, ilgili fakülteye başvurması ve olayı gerekli belgelerle kanıtlaması zorunludur.

(5) Bir öğrenciye öğretim süresince öğretim süresine sayılmadan toplam olarak en çok dört yarıyıl izin verilebilir. Ancak, bu maddenin ikinci fıkrasında gösterilen nedenlerin devamı halinde, Yönetim Kurulu kararı ile iznin uzatılması yoluna gidilebilir.

(6) Yükseköğretim Kurulu tarafından belirtilen haklı ve geçerli nedenlere dayalı öğretim süresine sayılmadan izin verilmesini gerektiren durumlar aşağıda belirtilmiştir:

a) Sağlık raporu ile belgelenmek koşulu ile öğrencinin sağlıkla ilgili mazereti,

b) Beklenmedik anlarda ortaya çıkan ve öğrencinin geçimini etkileyen hastalık, ölüm, tabii afet veya benzeri durumlar ile ilgili mazereti,

c) Öğrencinin belgelendirilmiş ekonomik nedenlere bağlı olarak eğitim ve öğretimine zorunlu olarak ara vermesi,

ç) Öğrencinin, tecil veya sevk tehiri işleminin zorunlu nedenlerle yapılmaması sonucu askere alınması,

d) Hükmün içeriği ve sonuçları bakımından öğrencinin bağlı olduğu disiplin yönetmeliği maddeleri itibarıyla öğrencinin öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya ihracını gerektirmeyen mahkumiyet hali.

(7) Yukarıda belirtilen nedenlerle başvuruda bulunan öğrencilere verilecek izinler, kararda belirtilmek suretiyle öğretim süresinden sayılmaz.

(8) Bu maddede belirtilen mazeretler dışında bir nedenle izin talebinde bulunan öğrencilerin durumu ilgili fakülte yönetim kurulunun görüşü alınarak Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

İzinli sayılamayacaklar

MADDE 28 – (1)  Gözaltına alınan, tutuklanan, taksirli suçlar hariç mahkum olan veya resmi makamlarca aranmakta olan öğrencilere izin verilmez. Ancak, tutukluluğu takipsizlik kararı veya beraat ile sonuçlanan öğrenciler bu süreler için izinli sayılır ve bu süre öğretim süresinden sayılmaz.

İzinden dönüş

MADDE 29 – (1) İzinli öğrenci izin süresinin bitiminde kayıtlarını yaptırarak, öğrenimlerine kaldıkları yerden devam eder. Toplum sağlık ve güvenliğini tehdit edici hastalık nedeni ile sağlık raporu ile izin alan öğrenciler, sağlık durumlarının düzeldiğini, yine sağlık raporu ile belgelerler.

(2) İki yarıyıl izin almış öğrencilerin ilk yarıyıl sonunda öğrenimlerine devam etmek istemeleri halinde, İngilizce Hazırlık Programındakiler hariç, bir dilekçe ile ilgili Fakülte Dekanlığına başvurmaları gerekir.

Hastalıklar

MADDE 30 – (1) Üniversite tarafından, öğrencilerin sağlık hizmetleri ile ilgili olarak belirlenen ilke ve kurallara göre rapor alan öğrenci, raporun alındığı tarihten itibaren bir iş günü içinde, Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Sağlık Merkezi tarafından verilen veya onaylanan raporunu ve istenen diğer belgeleri mazeret dilekçesi ekinde ilgili fakülte dekanlığına teslim eder. Mazeret dilekçeleri ilgili komisyon veya ilgili fakülte yönetim kurulu tarafından değerlendirilir.

(2) Öğrenci mazeret dilekçesinde belirtilen süreler için mazeretli kabul edilir ise o süredeki yarıyıl sonu sınavlarına giremez; ancak rapor bitiminden sonra veya mazeret komisyonunun onayı ile sınavlarına devam edebilir ve/veya mazeret sınavlarına girebilir.

ALTINCI BÖLÜM

Diplomalar

Diploma verilme şartı

MADDE 31 – (1)  Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan ve genel not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır.

(2) Tüm derslerini en az 2.00 genel not ortalaması ile tamamlamış olup da, en çok iki dersten F notu bulunan öğrencilere, ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile bu derslere yeniden kayıt olmadan bir kez sınava girmek veya ilgili öğretim üyesinin uygun göreceği akademik bir çalışma yapmak suretiyle başarılı duruma gelme imkanı sağlanabilir. Ancak F notlu dersler Bitirme Projesi dersi ya da projeye dayalı tasarım dersi ise o derslere kayıt olma zorunluluğu vardır.

(3) Bu imkandan yararlanma süresi ilgili fakülte yönetim kurulu kararında belirtilir. Bu süre izleyen derslere kayıt dönemini aşamaz. Süre sonunda başarılı duruma gelen öğrenci, diploma almaya hak kazanır. Başarılı olamayan öğrenci, bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre o dersi veya dersleri tekrarlar.

Önlisans diploması

MADDE 32 – (1) İlk dört veya daha fazla yarıyılın bütün derslerini, ya da programlarının toplam kredisinin en az yarısını en az 2.00 GNO ile tamamlamış olup, lisans öğrenimini bitirmeden Üniversiteden ayrılan öğrencilere, başvuruları üzerine Üniversitenin Önlisans Diploması verilir.

Diploma

MADDE 33 – (1) Üniversitenin fakültelerinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, sekiz yarıyıllık bir programı başarı ile tamamlayan öğrencilere, fakülte ve öğrenim görmüş oldukları bölüm de belirtilmek suretiyle, lisans diploması verilir. Mezuniyet ortalaması hesaplanırken kredili ve notlu alınan derslerin tümü hesaba katılır. Öğrenimlerini en çok dokuz yarıyılda tamamlayan öğrencilerden, GNO’su 3.50 veya daha fazla olanlar yüksek onur ve GNO’su 3.00-3.49 olanlar onur listesine alınırlar. Bu durumlarını belirten özel bir belge kendilerine diplomaları ile birlikte verilir.

(2) Ancak, disiplin cezası almış olan öğrenciler yüksek onur ya da onur listelerine alınamazlar.

(3) Çift Anadal Programı mezunlarının alacakları diplomalar ve diğer hususlara ilişkin şartlarda Senato tarafından belirlenen esaslar uygulanır.

(4) Anadal Programından mezuniyet hakkını elde eden ve Yandal Programını tamamlayan öğrencilere yandal sertifikası verilir.

(5) Çift Anadal ve Yandal Programlarından mezun olan öğrencilerin yüksek onur ve onur listelerine alınma şartları Senatoca düzenlenir.

(6) Diplomalar program adıyla düzenlenir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Kayıt sildirme

MADDE 34 – (1) Kendi isteği ile Üniversiteden kaydını sildirmek isteyen öğrenciler, bir dilekçe ile şahsen ya da noter tasdikli vekalet verdikleri bir kişi aracılığı ile Rektörlüğe yazılı olarak başvururlar. Başvuru üzerine kaydı silinen öğrenciye, isterse öğrenim durumunu gösteren bir belge, girişte Üniversiteye teslim ettiği diploması ve diğer belgeleri verilir. Kaydı silinen öğrencinin öğretim ücreti iade edilmez.

Anlaşmalı yurtdışı üniversitelere giden öğrenciler

MADDE 35 – (1) Üniversite ile yurt dışındaki üniversiteler arasında yapılan anlaşmalara göre, yurtdışındaki üniversitelere gitmek isteyen öğrencilere Üniversite tarafından bir veya iki yarıyıl süre ile izin verilir. Bu süre içinde öğrencinin Üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır.

(2) Öğrencinin, danışmanının onayı ile yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumunda aldığı dersler ve bu derslerden aldığı başarı notlarının, Üniversitedeki başarı durumuna nasıl yansıtılacağı Senatoca belirlenir.

Disiplin

MADDE 36 – (1) Öğrencilerle ilgili disiplin işlemleri 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ve 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 37 – (1) 12/1/2002 tarihli ve 24638 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Işık Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 38 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 39 – (1)  Bu Yönetmelik hükümlerini Işık Üniversitesi Rektörü yürütür.