18 Eylül 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 28058

YÖNETMELİK

Kapadokya Meslek Yüksekokulundan:

KAPADOKYA MESLEK YÜKSEKOKULU BALON PİLOTLUĞU PROGRAMI

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kapadokya Meslek Yüksekokulu Balon Pilotluğu Programında yürütülen eğitim-öğretim ve sınavlarda uygulanacak esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Kapadokya Meslek Yüksekokulunda uygulanan Balon Pilotluğu ön lisans eğitim-öğretim programına ve sınavlarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 14/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 43 üncü, 44 üncü ve ek 2 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) KMYO UEO: Kapadokya Meslek Yüksekokulu Uçuş Eğitim Organizasyonunu,

b) Müdürlük: Kapadokya Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünü,

c) Mütevelli Heyet: Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyetini,

ç) Program: Kapadokya Meslek Yüksekokulu Balon Pilotluğu Programını,

d) SHGM: T.C. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü,

e) Talimat (SHT-1E) : Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Balon Pilotluğu Lisanslandırma Esasları Talimatını,

f) Uçuş Değerlendirme Kurulu: Kapadokya Meslek Yüksekokulu Balon Pilotluğu Programı Uçuş Değerlendirme Kurulunu,

g) UEO El Kitabı: Kapadokya Meslek Yüksekokulu Uçuş Eğitim Organizasyonu El Kitabını,

ğ) Yönetim Kurulu: Kapadokya Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

h) Yüksekokul: Kapadokya Meslek Yüksekokulunu,

ı) Yüksekokul Kurulu: Kapadokya Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

Öğrenim süresi

MADDE 5 – (1) Bir öğretim yılı, her biri en az 70 öğretim günü olan güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Gerektiğinde hafta sonu tatili günlerinde de ders yapılabilir. Akademik takvim, Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenir. Aşama derslerinde meteorolojik, teknik ve benzeri koşullara bağlı olarak meydana gelebilecek fiili uçuş ders saatleri kaybının telafisi için akademik takvimin başlangıç ve bitiş tarihleri ile eğitim yeri Yönetim Kurulu kararı ile yeniden düzenlenir.

Öğretim esasları

MADDE 6 – (1) Dersler, teorik derslerden, atölye, laboratuvar, pratik çalışma gibi uygulamalardan ve uygulamalı derslerden oluşur. Derslerin yarıyıl esasına göre veya yıl esasına göre planlanması Yüksekokul Kurulu tarafından gerçekleştirilir. Yönetim Kurulunun kararı ile dersler, Yüksekokul ve/veya Nevşehir ili dışında da yapılabilir. Bu derslerin planlanmasına ilişkin esaslar, Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır Müdürlük tarafından yürütülür.

Dersler

MADDE 7 – (1) Dersler ve bunların haftalık/dönemlik teorik ve uygulama saati, kredi değeri ve varsa ön koşulları, bir dersin alınabilmesi için önceden alınıp başarılması gereken dersler veya sağlanmış olması gereken belli koşullar, ile derslerin yarıyıllara veya yıllara göre dağılımı, Yüksekokul Kurulu onayı ile belirlenir.

Aşama dışı dersler ve aşama dersleri

MADDE 8 – (1) Dersler, aşama dışı dersler ve dört aşamadan oluşan ve SHT-1E uyarınca yürütülen aşama dersleri olmak üzere iki bölümden oluşur.

(2) Aşama dışı dersler: Yüksekokul Kurulu tarafından onaylanmış program müfredatında yer alan, program müfredatını destekleyici genel kültür dersleri ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca okutulan dersleri ifade eder. Aşama dışı derslerden başarısız olunması aşamalar arası geçişe engel teşkil etmez.

(3) Birinci aşama dersleri: Hususi balon pilotu -PPL(B) - bilgi düzeyine yönelik teorik dersler ve görerek (VFR) uçuş dersleri birinci aşama dersler olarak nitelendirilir. Birinci aşama kapsamındaki derslerin hangileri olduğu program müfredatı ile ilan edilir. Birinci aşama dersi kapsamındaki teorik ve uygulamalı dersler birlikte yürütülebilir. Birinci aşama derslere başlayabilmek için öğrencilerin;

a) En az 18 yaşında olmaları,

b) Talimat tarafından belirlenmiş konularda adli sicil kaydının olmaması,

c) SHGM tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından alınacak, talimatta belirlenen şartları sağladığını gösteren sağlık raporuna sahip olmaları

gerekir.

(4) İkinci aşama dersleri: Hususi balon pilotu -PPL(B) - bilgi düzeyine yönelik teorik dersleri ve görerek (VFR) uçuş derslerini başarı ile tamamlamış pilotlarla/öğrencilerin gerçekleştirecekleri 60 saatten az olmayan uçuşları ifade eder. 60 saatlik uçuş şartını yerine getirmeyen öğrenciler üçüncü aşamaya geçemezler.

(5) Üçüncü aşama dersleri: Ticari balon pilotu -CPL(B) - bilgi düzeyine yönelik teorik dersler üçüncü aşama dersler olarak nitelendirilir. Üçüncü aşama derslere başlayabilmek için öğrencilerin;

a) Birinci aşamayı başarı ile tamamlayarak; geçerli bir PPL(B) lisansına sahip olması ve lisans almaya hak kazandığı tarihten itibaren altı aylık sürenin dolmuş olması,

b) Telsizle haberleşme yetki belgesine sahip olması,

c) PPL(B) lisansını aldığı tarihten itibaren altı ay süre geçmiş olması,

ç) En az on saat yere bağlı uçuşu gerçekleştirmiş olması,

d) En az 20 kilometrelik on saat S/S uçuşu gerçekleştirmiş olması,

e) Bir saat irtifa uçuşunu, asgari yerden 5000 feet irtifada olmak üzere, gerçekleştirmiş olması,

f) PPL(B) eğitimi süresince gerçekleştirilenler dahil olmak üzere toplam 85 saat balon uçuşunu tamamlamış olması,

g) En az 18 yaşında olması,

ğ) SHGM tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından birinci veya ikinci sınıf sağlık raporu ile uçuşa uygunluğunu belgelemesi

gerekmektedir.

(6) Dördüncü aşama dersleri: Ticari balon pilotu -CPL(B) - bilgi düzeyine yönelik olan görerek uçuş (VFR) eğitimi, dördüncü aşama dersler olarak nitelendirilir. Dördüncü aşama derslere başlayabilmek için öğrencilerin üçüncü aşama derslerini başarı ile tamamlamış olmaları şartı aranır.

İlave dersler

MADDE 9 – (1) SHT-1E ile belirlenen sürelerde eğitime ara verilmesi ve/veya başarısız olunması hallerinde söz konusu talimat uyarınca ilave eğitim verilir.

Kayıt ve kayıt yenileme

MADDE 10 – (1) Öğrenciler her yarıyıl başında Yönetim Kurulunca belirlenen esaslar ve süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadır. Kayıt ve kayıt yenileme sırasında belirlenen esasların tamamına uymayan ve öğrenim ücretini ödemeyen öğrencinin kaydı yapılmaz veya yenilenmez. İlgili akademik yılda kayıt için gerekli olacak belgeler UEO El Kitabıyla belirlenir. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Adli sicil kaydı ve askerlik durumuna ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır.

Akademik danışman

MADDE 11 – (1) Her öğrenci için Müdürlük tarafından bir akademik danışman belirlenir. Öğrenciler, akademik danışmanlarının yardımı ve onayı ile her yarıyıl, o yarıyılda izleyeceği derslere kayıt yaptırır.

Devam zorunluluğu

MADDE 12 – (1) Derslere ve uygulamalara devam zorunludur. Derslere ve uygulamalara devam esasları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Bir dersten haklı ve geçerli nedenlerle olsa bile belirlenen devam koşulunu yerine getirmeyen ve/veya uygulamalardan başarılı olamayan öğrenciler, o dersin dönem sonu sınavına giremez. Ancak, Yönetim Kurulu tarafından Yüksekokulu veya Türkiye’yi temsil ile görevlendirilen öğrenciler bu süreler içerisinde izinli sayılırlar. Aşama derslerinde haklı gerekçelere dayalı devamsızlık durumu olduğunda eğitim kaybı kadar telafi programı uygulanarak eğitimin eksiksiz uygulanması sağlanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar ve değerlendirme işlemleri

MADDE 13 – (1) Aşama dışı derslerin sınav ve değerlendirme işlemleri 29/6/2009 tarihli ve 27273 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kapadokya Meslek Yüksekokulu Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır. Programa özel aşama derslerinin sınav ve değerlendirme işlemleri Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Derslerin puan ve harf notu karşılıkları hakkında Kapadokya Meslek Yüksekokulu Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Fiili uçuş derslerinin sınavları fiili olarak balonda veya yerde gerçekleştirilebilir. Uçuş kontrolleri, meteorolojik ve teknik koşullara göre uygun günlerde yapılır.

Aşama derslerinin değerlendirilmesi

MADDE 14 – (1) Aşama derslerinin başarı veya başarısızlık durumu T, G, M, D ve İ harfleri ile ifade edilir.

a) G (geçti): Acil durum (Emergency) derslerinde 100 üzerinden 100; diğer teorik derslerde 100 üzerinden 75 puan almış öğrenciler başarılı olurlar.

b) M (muaf, geçer): Kredisiz derslerde başarılı olan öğrencilerin söz konusu dersleri veya Yönetim Kurulu kararı ile kredi transferi onaylanmış dersler M notu ile değerlendirilir.

c) T (tekrar): Derse devam şartını sağlamış fakat başarılı olamamış öğrencilere verilir.

ç) D (devamsız): Belirlenmiş olan devam şartını yerine getirmemiş öğrencilere verilir.

d) İ (ilave eğitim): Bir dersten UEO El Kitabınca belirlenen sayıda T notu almış öğrencilere verilir. Söz konusu notu almış öğrencilerin sınav hakkı elde etmek için söz konusu dersten ilave eğitime tabi tutulmaları gerekir.

Balon uçuş derslerinin değerlendirilmesi

MADDE 15 – (1) Balon ile yapılan uçuş derslerinin değerlendirmeleri balon uçuş eğitimi değerlendirme fişleri ile kayıt altına alınır.

(2) Birinci aşamadaki teorik bilgi derslerinde başarılı olan ve uçuş eğitimlerini tamamlayan öğrenciler SHGM tarafından tayin edilen veya yetkilendirilen kontrol pilotu tarafından en az bir saat uçuş yeterlilik testine tabi tutulur. Kontrol uçuşunun yapılış şekli ve kuralları SHGM’nin ilgili mevzuatı ve UEO El Kitabı uyarınca gerçekleştirilir. Balon temel-tekamül eğitim safhası bitirme kontrol formu ile kayda alınır.

(3) Üçüncü aşamadaki teorik bilgi derslerinde başarılı olan ve dördüncü aşamadaki uçuş eğitimlerini tamamlayan öğrenciler SHGM tarafından tayin edilen veya yetkilendirilen kontrol pilotu tarafından en az bir saat uçuş yeterlilik testine tabi tutulur. Kontrol uçuşunun yapılış şekli ve kuralları SHGM’nin ilgili mevzuatı ve UEO El Kitabı uyarınca gerçekleştirilir ve ticari maksatlı uçuş faaliyetleri yapabilme yetkisi kontrol formu ile kayda alınır.

Genel not ortalaması

MADDE 16 – (1) Bir öğrencinin programı başarıyla bitirebilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 ve aldığı her dersin notunun aşama dışı derslerde en az DD, aşama derslerinde ise en az BB olması ve acil durum (Emergency) derslerinde AA olması gerekir.

Mazeret sınavı

MADDE 17 – (1) Genel kültür, temel havacılık ve uçuş öncesi yer dersleri ile ilgili olarak ara ve dönem sonu sınavlarından herhangi birine haklı ve geçerli nedenlerle katılamayan öğrenciler için Yönetim Kurulu kararı ile mazeret sınavı açılabilir. Fiili uçuşa ait safhalarda, haklı ve geçerli bir nedenle uçuşa katılamayan öğrencilerin, uçuşu bıraktıkları safhalara ait hakları da saklı tutulur. Mazeret sınavına girmek isteyen öğrenciler, sınav sona erdiği tarihten itibaren en geç beş gün içinde mazeretini gösterir belgenin ekli olduğu bir dilekçe ile Müdürlüğe başvurmak zorundadır.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 18 – (1) Sınav sonuçlarına itiraz sınav sonuçlarının ilanını izleyen beş iş günü içerisinde yazılı olarak yapılır. Sınav sonuçlarında maddi hataların düzeltilmesi dışında değişiklik yapılamaz. Harf notlarına itiraz edilemez. İtirazlar Yönetim Kurulu tarafından yapılacak incelemeden sonra karara bağlanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Uçuş değerlendirme kurulu

MADDE 19 – (1) Uçuş değerlendirme kurulu faaliyetlerini UEO El Kitabı uyarınca yürütür. Uçuş değerlendirme kurulu, öğrenci tavır ve hareketlerinin belirlenen disiplin kurallarına uymaması, öğrencilerin gelişimlerinin yetersiz ve düzensiz görülmesi veya eğitim yöntemlerinin geliştirilmesi amacı ile bu Yönetmelik hükümlerine göre ve UEO El Kitabında belirlenen usullerce toplanır.

Uçuş değerlendirme kurulunun görevleri

MADDE 20 – (1) Uçuş değerlendirme kurulunun görevleri şunlardır:

a) Öğrenciye sözlü ikazda bulunmak,

b) Öğrenciye yazılı ikazda bulunmak,

c) Öğrencinin öğretmenini değiştirmek,

ç) Geçerli başka bir çözüm bulmak,

d) Öğrenciye, gerekli standardı yakalayabilmesi için ilave zaman veya şans vermek,

e) Eğitimi sonlandırmak.

(2) Uçuş değerlendirme kurulu öğrencinin sözlü veya yazılı olarak ikaz edildiği hususların tekrarı halinde, ikinci kez ikaz etmek ya da öğrenci uçuş eğitiminden ayırmak yoluna gidebilir. İkinci ikaz mutlaka yazılı olmalıdır.

(3) Uçuştan ayırma, uçuş değerlendirme kurulunun önerisi ve Yönetim Kurulunun onayıyla karara bağlanır.

(4) Uçuş disiplinsizliği, uçuştan çekinme, uçuşta isteksizlik nedenleri ve öğrencilerin uyması gereken diğer kurallar nedeniyle uçuştan ayrılma kararı verilen öğrenciler haklarında verilen karara itiraz edemezler. Diğer nedenlerle verilen kararlara, yedi gün içerisinde Yönetim Kuruluna itiraz edip dilekçe verebilirler. Yönetim Kurulunun dilekçeyi inceleyerek kararını on gün içerisinde öğrenciye bildirmesi gerekir.

Disiplin ve uçuşa uyumsuzluk

MADDE 21 – (1) KMYO UEO bünyesinde eğitim gören öğrencilere, yüksekokul yerleşkesinde, balon kalkış alanında, balon iniş alanında veya balon içerisinde 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Uçuş disiplinsizliği ve uçuşa uyumsuzluk halleri, Uçuş Değerlendirme Kurulunca değerlendirilir.

Uçuş disiplinsizliği

MADDE 22 – (1) Uçuş disiplinsizliği halleri aşağıda belirtilmiştir.

a) Uçuş öğretmeninin görevle ilgili olarak söylediklerini yapmamak, uygunsuz davranışlarda bulunmak,

b) Yalnız uçuşlarda, bilerek kendisine ayrılan çalışma bölgesi dışına çıkmak,

c) Yalnız uçuşlarda uçuş fişinde işaretli hareketlerin dışında hareketler yapmak,

ç) Meskun mahaller üzerinde izinsiz alçak uçuş ve akrobasi yapmak,

d) Alkol, uyuşturucu ve benzeri alışkanlığı olmak, bu şekilde uçuşa çıkmaya girişmek,

e) Hava aracı performansının limitleri dışında hareketler denemek,

f) Hava trafik otoritelerince verilmiş talimatlara bilerek uymamak, bu talimatların dışına çıkmak,

g) Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek haller.

Uçuşa uyumsuzluk

MADDE 23 – (1) Uçuşa uyumsuzluk halleri şunlardır:

a) Teorik ve fiili uçuş derslerine ait safhalarda görevle ilgili yeterli gelişmeyi gösterememek,

b) Uçuştan çekinme ve fobi gibi nedenlerle programı aksatıcı şekilde uçuştan uzaklaşmak,

c) Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi öğrencinin uçuş görevlerini yerine getirmesini engelleyecek fizyolojik engeller veya psikolojik davranış bozukluklarının olması,

ç) Öğrenci, sağlık problemleri nedeniyle eğitimine ara vermek isterse, durumunu yazılı olarak eğitim müdürüne bildirmesi gerekir. Bu durumda bu Yönetmeliğin 21 inci maddesi hükümleri uygulanır.

Kayıt silme

MADDE 24 – (1) Öğrencinin, aşağıdaki hallerde kaydı silinir:

a) Kayıt sildirmek üzere yazılı istekte bulunmak,

b) Basit şizofreni, paranoid şizofreni, disassosiatif sendrom, borderline gibi ruhsal bozukluk nedeniyle tüm öğretim süresi içinde devamsızlığı iki yılı aşan öğrenciler hakkında, yeniden sağlık kurulu raporu alınması ve Yönetim Kurulu tarafından incelenmek koşuluyla, öğrenimlerine devam edemeyeceklerine dair karar alınmış olmak,

c) Uçuş Değerlendirme Kurulu tarafından alınan uçuştan ayırma kararının Yönetim Kurulu tarafından onaylanması,

ç) Türk sivil havacılık mevzuatına göre belirli dönemlerdeki balon pilotluğu için gerekli sağlık raporunun alınamamış olması. Bu öğrenciler istedikleri takdirde Yüksekokulun Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programına geçiş yapabilir.

Diplomalar ve belgeler

MADDE 25 – (1) Tüm dersleri başarıyla tamamlayan, genel not ortalaması en az 2.00 olan ve diğer şartları yerine getiren öğrenciye önlisans diploması verilir.

Kredi ve not transferi

MADDE 26 – (1) Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında başarmış oldukları dersler için kredi ve not transferi talebinde bulunabilir. Bu öğrenciler; yüksekokula kesin kayıt yaptırılan ilk dönemin ilk haftası sonuna kadar, bir dilekçe ile birlikte kredi ve not transferine esas oluşturabilecek belgeleri Müdürlüğe vermek zorundadır. Kredi ve not transferi talepleri Yönetim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrencinin bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.

(2) Öğrencilerin yüksekokulda öğrenim görürken başka yükseköğretim kurumlarından ders almalarına ve bu dersler ile notlarının transferine, hangi derslerin kabul edilip, not dönüşümünün yapılacağına Yönetim Kurulunca karar verilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 27 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Kapadokya Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 28 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 29 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kapadokya Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür.