19 Eylül 2011 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28059

YÖNETMELİK

Bursa Teknik Üniversitesinden:

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bursa Teknik Üniversitesine bağlı lisans ve lisansüstü programlara yeni kabul edilen öğrencilerin İngilizce seviyelerini; duyduğunu anlayabilme, kavrayabilme, konuşabilme, rapor hazırlayabilme ve dersleri takip edebilme düzeyine getirmek üzere Bursa Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık sınıflarında yürütülen eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Bursa Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu yabancı dil hazırlık sınıflarında yürütülen eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Hazırlık sınıfı: Bursa Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarını,

b) IELTS: International English Language Testing System sınavını,

c) Lisans: En az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimi,

ç) Lisansüstü: Yüksek lisans ve doktora eğitimini,

d) Rektör: Üniversite Rektörünü,

e) Rektörlük: Üniversite Rektörlüğünü,

f) Senato: Bursa Teknik Üniversitesi Senatosunu,

g) TOEFL: Test of English as a Foreign Language sınavını,

ğ) TOEIC: Test of English for International Communication sınavını,

h) Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesini,

ı) Yönetim Kurulu (YDYO): Yüksekokul Yönetim Kurulunu,

i) Yüksekokul: Bursa Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretimle İlgili Esaslar

Düzey tespiti

MADDE 5 – (1) Bursa Teknik Üniversitesinde öğretim dili en az %30’u İngilizce olmak üzere Türkçe’dir. Üniversiteye kabul edilen lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden, İngilizce dil bilgilerinin yeterli olduğunu, YDYO’nun yaptığı yeterlilik ya da Senatoca kabul edilen dil sınavlarının biri ile kanıtlayamayanların hazırlık sınıfında okumaları zorunludur.

(2) Hazırlık sınıfına başlayacak öğrencilerin İngilizce öğrenimlerine başlama düzeyleri YDYO tarafından yapılan yeterlik sınavı ile belirlenir. Yabancı dil düzeyleri başlangıç, orta ve ileri seviye olmak üzere en az üç seviyede belirlenir.

Eğitim süresi ve devam zorunluluğu

MADDE 6 – (1) Hazırlık sınıfında normal öğretim süresi iki yarıyıldır.

(2) Öğrenciler, derslerin en az %85’ine devam etmekle yükümlüdür. Devamsızlık mazeretleri Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmeyenler yarıyıl sonu sınavlarına giremezler. Derslere devam hakkını kaybeden öğrencilerin takip eden dönemde kayıt yaptırmaları ve öğrenci katkı payını ödemeleri gerekir. Bu öğrencilerin yaz dönemine katılma koşulları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

(3) Başarı; güz ve bahar yarıyıllarının başlangıcı ile bahar yarıyılının sonunda ve açıldığı taktirde yaz dönemi sonunda yapılan yeterlik sınavları ile belirlenir. İki yarıyıllık hazırlık sınıfında eğitim sonunda yeterlik sınavlarında başarısız olan öğrenciler açıldığı taktirde yaz okuluna katılabilir. Yaz okulu sonunda açılacak yeterlik sınavlarına ise başarısız tüm öğrenciler girebilir. Bu sınavlarda başarısız olan, sınavlara katılmayan veya kabul edilen sınavlardaki yeterliği gösteremeyen öğrenciler, Yüksekokula tekrar kayıt yaptırır ya da ikinci yarıyılın sonunda talep etmeleri halinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından başka bir üniversitede ya da Üniversitenin öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programına, eşdeğer programın bulunmaması halinde yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak, bunun için kayıt yaptırdığı yıl itibari ile öğrencinin Üniversiteye giriş puanın yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir.

Değerlendirme, başarı ve itiraz

MADDE 7 – (1) Yeterlik sınavı başarı puanı Senatoca belirlenir ve web sitesinde yayınlanır.

(2) İleri düzey programını izleyen öğrencilerden birinci yarıyıl not ortalaması 70 veya üstü olanlar bahar yarıyılı başlangıcındaki yeterlik sınavına girebilir. Bu öğrencilerden başarılı olanlar bölümlerine kayıt yaptırırlar. Sınava girip başarılı olamayanlar ve sınava girmeden derse devam edenler bahar yarıyılı sonu yeterlik sınavına girebilir. Bu öğrencilerden başarılı olanlar bölümlerine kayıt yaptırırlar.

(3) Orta düzey programını izleyen öğrencilerden birinci yarıyıl not ortalaması 80 veya üstünde olanlar bahar yarıyılı başlangıcındaki yeterlik sınavına girebilir. Bu öğrencilerden başarılı olanlar bölümlerine kayıt yaptırırlar. Sınava girip başarılı olamayanlar ve sınava girmeden derse devam edenler bahar yarıyılı sonu yeterlik sınavına girebilir. Bu öğrencilerden başarılı olanlar bölümlerine kayıt yaptırırlar.

(4) Başlangıç düzey öğrencileri birinci yarıyıl ortalamaları 90 ve üzeri olduğu takdirde bahar yarıyılı başlangıcındaki yeterlik sınavına girebilir. Bu öğrencilerden başarılı olanlar bölümlerine kayıt yaptırırlar. Sınava girip başarılı olamayanlar ve sınava girmeden derse devam edenler bahar yarıyılı sonu yeterlik sınavına girebilir. Bu öğrencilerden başarılı olanlar bölümlerine kayıt yaptırırlar.

(5) İleri, orta ve başlangıç düzeylerinde, bahar yarıyılı sonu yeterlik sınavında da başarılı olamayan öğrencilere bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır.

(6) Yeterlik sınavında maddi hata yapıldığı kanısında olan öğrenciler, sınav sonuçlarının ilanını takip eden üç gün içinde bir dilekçe ile YDYO Müdürlüğüne başvurur. İtiraz dilekçeleri, YDYO Müdürü tarafından kurulan komisyonca incelenir ve sonuçlandırılır.

(7) Hazırlık sınıfının ikinci yarıyılı sonunda yapılan yeterlik sınavında/sınavlarında başarılı olamayan öğrenci, kayıtlı beklemeli statüde, yer olması durumunda ve Yönetim Kurulu kararı ile hazırlık destek sınıfına bir veya iki yarıyıl daha devam ederek ya da İngilizce dil bilgisini kendi imkânlarıyla geliştirerek, yapılan İngilizce yeterlik sınavında/sınavlarında başarılı olduğu takdirde, girmeye hak kazandığı lisans veya lisansüstü öğretim programına devam eder ya da 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesinin onikinci fıkrası kapsamında hazırlık sınıfını geçemeyen öğrenciler, ikinci yarıyılın sonunda talep etmesi halinde ÖSYM tarafından başka bir üniversitede ya da Üniversitenin öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programına, eşdeğer programın bulunmaması halinde yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak, bunun için kayıt yaptırdığı yıl itibari ile öğrencinin Üniversiteye giriş puanının yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir.

(8) Hazırlık sınıfına birinci yıldan sonra tekrar kayıt yaptıran öğrencilerin %50 daha fazla katkı payı ödemeleri gerekir.

Ek sınav hakları

MADDE 8 – (1) Hazırlık sınıfında ikinci yıl sonunda başarılı olamayan lisans veya yüksek lisans öğrencileri bölümlerine kayıt yaptıramazlar. Bu öğrencilere kayıtlı beklemeli statüde takip eden yıllarda akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılacak İngilizce yeterlilik sınavlarına katılma hakkı tanınır. Sınavlara katılmak için adayların ilan edilen tarihe kadar YDYO Öğrenci İşlerine dilekçe ile başvuru yapmaları ve katkı paylarını yatırmaları gerekir.

İzinli ayrılma

MADDE 9 – (1) Hazırlık sınıfına kayıtlı olan öğrenciler dönem izni için başvurabilir. İznin kabulüne, Yönetim Kurulunca karar verilir. Bu öğrencilerin yeterlik sınav hakları, izin kararı ile birlikte belirlenir.

Devamsızlık ve mazeret

MADDE 10 – (1) Herhangi bir nedenle derse girmeyen öğrenci yoklamalarda yok gösterilir.

(2) Öğrenciler derslerin en az %85’ine devam etmekle yükümlü olduklarından, sosyal ve sportif etkinliklere katılma, on günün altında raporlu olmaları gibi durumlarda, bu mazeretlerini %15 devamsızlık süresi içinde kullanmak zorundadır. Rektörlükçe onaylanan sosyal ve sportif etkinliklere katılan öğrenciler ise katılamadıkları dersler için devamsız sayılmazlar. Sınav olan günlerde on günden daha kısa bir süre için raporlu olan öğrencilerin raporları sadece telafi sınavına girme hakkı sağlar, ancak bu raporun kapsadığı günlerde öğrenci devamsız sayılır. On gün ve üzeri raporlu olan öğrenciler, raporlarını bir dilekçe ekinde Yönetim Kuruluna sunmaları gerekir. Yönetim Kurulunca uygun bulunması halinde öğrencinin devamsızlık hakkı sağlık raporunun öngördüğü süre kadar uzatılabilir. Ders bitmeden sınıfı terk eden öğrenciler o dersin tamamında yok sayılır.

Eşdeğer sınavlarda başarı ölçütleri

MADDE 11 – (1) YDYO yeterlik sınavına eşdeğer olan TOEFL, IELTS, TOEIC gibi sınavların başarı ölçütleri Senatoca belirlenir.

Yatay geçişli öğrenciler

MADDE 12 – (1) Üniversite dışından yatay geçiş yapmak için başvuruda bulunanlardan; İngilizce dil bilgilerini YDYO yeterlik sınavına eşdeğer olan TOEFL, IELTS, TOEIC gibi sınavlardan biri ile kanıtlamış olanların Üniversiteye kabulü yapılır. Resmi dili İngilizce olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngilizce yeterliklerine Yüksekokul tarafından mülakat ve gereken hallerde yazılı sınav yapılarak karar verilir.

Özel öğrenciler

MADDE 13 – (1) Özel öğrenci olmak için başvuruda bulunanlardan anadili İngilizce olan veya üniversite eğitimini İngilizce olarak yapanların İngilizce yeterliklerine Yüksekokul tarafından mülakat ve gereken hallerde yazılı sınav yapılarak karar verilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.