19 Eylül 2011 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28059

YÖNETMELİK

Süleyman Demirel Üniversitesinden:

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 29/8/2004 tarihli ve 25568 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Süleyman Demirel Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu Yönetmelik; Süleyman Demirel Üniversitesinin Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu hariç, tüm fakülte ve yüksekokullarında yürütülen önlisans ve lisans programlarında eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Süleyman Demirel Üniversitesi fakülte ve yüksekokullarında öğrenci olma hakkı kazanan adayın, Rektörlükçe ilan edilen süre içinde ÖSYM kılavuzunda belirtilen belgelerle kesin kaydını yaptırması gerekir. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6 – Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunun öğrencisi iken, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavlara girerek ve/veya yatay geçiş yoluyla Süleyman Demirel Üniversitesinin eşdeğer düzeyde bir programına kesin kaydını yaptıran öğrencilerin, öğrenime başlayacakları eğitim-öğretim yılının ilk iki haftası içinde başvurmaları halinde, ilgili bölüm/program intibak komisyonu görüşleri dikkate alınarak fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararı ile ders ve yıl intibakları yapılır. Bu durumda olan öğrenciler, yeni okuyacakları derslere denk olan ve önceden okuyup başarılı oldukları derslerin kredisi kadar üst yarıyıldan ders alabilirler.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7 – Öğrenciler, her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde, öğrenci bilgi sistemi üzerinden ders seçer, ders seçimi sonucu Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinin yanı sıra tekrar ettikleri dersler için 2547 sayılı Kanun hükümlerine göre hesaplanan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretini gösteren ders kayıt raporunda belirtilen ücreti ödemek suretiyle kayıtlarını yenilemiş olurlar. Öğrenciler ders kayıt raporunun çıktısını imzalı bir şekilde ders seçim süresinin sona erdiği tarihten itibaren iki hafta içerisinde öğrenci işlerine teslim etmeleri gerekir. Kaydını yenilemeyen öğrencilerin kayıt yenilemedikleri süre öğrenim süresinden sayılır ve öğrenci bu süre içerisinde öğrencilik haklarından yararlanamaz.

Azami öğrenim süresini dolduran öğrenciler ise aldıkları dersler için 2547 sayılı Kanun hükümlerine göre hesaplanan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretini gösteren ders kayıt raporunda belirtilen ücreti ödemek suretiyle kayıtlarını yenilemiş olurlar.

Ders geçme sistemi uygulanan bir programın birinci sınıfında öğrenime başlayan öğrenciler, kayıt oldukları yarıyıla/yıla ait tüm dersleri almakla yükümlüdür.

Öğrenci eğitim-öğretimin başlamasından sonraki üçüncü haftada, ekle/sil haftasında, öğrenci bilgi sistemi üzerinden yeni dersler alabilir, tekrarlamak ve almak zorunda olduğu dersler hariç, diğer dersleri bırakabilir. Ekle/sil haftasından sonra hiçbir şekilde ders değişikliği yapılamaz. Öğrenciler kayıt yenileme işleminin tümünden sorumlu olup, kayıtlarını kendileri yenilemek zorundadırlar.

Süresi içerisinde kaydını yaptıramayan öğrencilerin mazeretine ilişkin başvuruları, eğitim-öğretim yarıyılının/yılının ilk iki haftası içinde kabul edilir. Mazereti, ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri öğrenci işleri tarafından ekle/sil haftasında tamamlanır. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenci kayıt yaptırmadığı yarıyılda/yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu şekilde kaybedilen süre öğrenim süresinden sayılır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddesinin beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki altıncı fıkra eklenmiştir.

“Üniversitede öğretim dili Türkçe’dir; ancak önlisans ve lisans eğitim-öğretimi yapan fakülte ve yüksekokullarda yetkili kurulların önerisi, Senato kararı ve Yükseköğretim Kurulunun izni ile 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri ve Yükseköğretim Kurulu kararları çerçevesinde yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir. Hangi yabancı dil veya dillerde eğitim-öğretim yapılacağı, ilgili fakülte/yüksekokul kurulunun önerisi ve Senatonun kararı ile belirlenir.”

“Üniversitede öğretim dili Türkçe dışında tamamen veya en az % 30 yabancı dilde eğitim uygulanması durumunda Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri ve Yükseköğretim Kurulu kararları uygulanır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Seçmeli dersler, mezuniyet kredisinin %25’inden az olmaması gerekir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 13 – Eğitim-öğretim çalışmalarının değerlendirilmesi kredi esasına göre yapılır. Ders kredilerinin hesaplanmasında öğrencinin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkısını ifade eden öğrenim kazanımları ile açıkça belirlenmiş teorik veya uygulamalı ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen diğer faaliyetler için gerekli çalışma saatleri göz önünde bulundurularak öğrenci iş yükü esas alınır.

Öğrenci işyükü, ders saatlerinin yanı sıra laboratuar, atölye, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, seminer, sunu, sınava hazırlık, sınav, staj, iş yeri eğitimi gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder.

Önlisans, lisans programlarından mezun olabilmek için, önlisans öğrencilerinin 120 kredi, lisans öğrencilerinin 240 kredi, Diş Hekimliği ve Eczacılık gibi bütünleşik program öğrencilerinin 300 kredi, Tıp Doktorluğu programı için 360 kredi ders almaları gerekir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 14 – Bir öğrencinin her yarıyılda alacağı normal ders yükü; öğrencinin bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesi hükümlerine göre tespit edilecek o yarıyıla ait derslerin kredi değerleri toplamıdır.

GNO’su 1.80 ve üzerinde olan öğrencilerden not yükseltmek amacıyla ders tekrar etmek isteyen öğrencilerin ders yükleri bulundukları yarıyılın ders yükünün bir buçuk katını aşmayacak şekilde artırılabilir.

GNO’su 1.80’den az olan öğrencilerin ders yükleri artırılamaz.

Bir öğrenci önceki yarıyıllardan başarısız dersi olmaması ve genel not ortalamasının 2.50 ve üzerinde olması halinde bulunduğu yarıyıldaki ders yükünün bir buçuk katını aşmayacak şekilde üst yarıyıldan ders alabilir.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin altıncı fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Uzaktan eğitim yoluyla verilen dersler hariç teorik dersin en az % 70'ine devam etmek,”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) ve (3) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1) Geçer notlar: AA, BA, BB, CB, CC notlarıdır. Bu notlardan birini almış olan bir öğrenci o dersi başarmış sayılır. Staj çalışmasını başarı ile tamamlayan öğrencilere G (Geçer) notu verilir.”

“3) Geçmez notlar: K, FD ve FF notlarıdır. Staj çalışmalarında başarısız olan öğrencilere K (Geçmez) verilir.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ağırlıklı ortalamanın hesaplanmasında bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür. Öğrencinin G, K, FF ve M notu aldığı dersler dikkate alınmaz. Ancak DC ve DD notlarının değerlendirilebilmesi için yarıyıl akademik ortalama hesaplanırken FF notları da dikkate alınır.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 22 – GNO’su en az 2.00 olan öğrenci başarılı sayılır.

Başarısız durumda olan öğrenciler istekleri halinde (DC) ve (DD) notu aldıkları dersleri tekrar edebilir.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 25 – Bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmadan önlisans programlarını azami dört yıl, lisans programlarını azami yedi yıl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami dokuz yıl içinde başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi hükümlerinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilirler. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmadan öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

“Mezun duruma gelmiş öğrenci GNO’sunu yükseltmek amacıyla kaydını yenileyerek ders tekrarı yapabilir. Bu durumda alınan son not geçerlidir.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Diplomasını kaybedenlere, ilgili birimin yönetim kurulu kararına istinaden ikinci nüsha olduğu belirtilen yeni bir diploma düzenlenir.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğe geçici üçüncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 4 – Süleyman Demirel Üniversitesinin 2011-2012 eğitim-öğretim yılından önce kapatılan programlarında eğitim-öğretim çalışmalarının değerlendirilmesi kredi-saat esasına göre yapılır. Teorik dersin kredi saat değeri haftalık ders saatine; laboratuvar, uygulama ve benzeri çalışmaların kredi saat değeri ise haftalık ders saatinin yarısına eşittir. Not ortalamalarına katılmayan teorik ve uygulamalı dersler kredisiz dersler olarak ders programında belirtilir.

Sınıf geçme esası uygulayan Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu hariç, diğer fakülte ve yüksekokulların haftalık ders programlarında yer alan derslerin toplam saati ortak zorunlu dersler hariç, her yarıyıl için haftada en az 15 en fazla 20 ders saati olmalıdır. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda konuyla ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

Sınıf geçme esası uygulayan Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu hariç, lisans ve programlarından mezun olabilmek için lisans öğrencilerinin 130±10 kredi-saat, ön lisans öğrencilerinin 70±5 kredi-saatlik ders almaları gerekir. 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince okutulan ortak zorunlu dersler bunun dışındadır.”

“GEÇİCİ MADDE 5 – Süleyman Demirel Üniversitesinin 2011-2012 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrencilerinin ağırlıklı not ortalamaları hesabında, teorik dersin kredi saat değeri haftalık ders saatine; laboratuvar, uygulama ve benzeri çalışmaların kredi saat değeri ise haftalık ders saatinin yarısına eşit olacak şekilde belirlenen kredi değeri kullanılır.”

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (5) numaralı alt bendi ile 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c), (d) ve (e) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 18 – Bu Yönetmelik, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

MADDE 19 – Bu Yönetmelik hükümlerini Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü yürütür.