23 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 28063

YÖNETMELİK

Ordu Üniversitesinden:

ORDU ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE

SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 23/8/2007 tarihli ve 26622 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezini,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların; lisans diplomasına ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavlardan en az 55 ALES puanına eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir. Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denkliklerinin Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış olması gerekir. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede adayın başarı notu; ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si, yazılı sınav notunun %20’si ve yabancı dil puanının %10’unun toplanması ile elde edilir. Yazılı sınav notu 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve sınav notu 50’nin altında olan adaylar başarısız kabul edilir. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 60 olması gerekir. Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Çeşitli nedenlerle kayıt yaptırmayan adayların yerine, yedek listesindeki adaylara puanlama sırasına göre ve lisansüstü akademik takvimdeki süreler içerisinde kayıt hakkı tanınır. Ayrıca;

1) Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuarlarla ilgili alanlarda yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerden ALES’e girme koşulu aranmaz. Bu öğrenciler için yapılacak değerlendirmede alan yeterliği ile ilgili olarak yapılacak yazılı ve/veya uygulamalı sınav puanının %60’ı, lisans not ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının %20’si alınarak toplanır. Bu toplamın en az 60 olması gerekir.

2) Yüksek lisans programına öğrenci kabulünde adayların; İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinden birinden ÜDS, KPDS veya geçerliliği Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmiş diğer ulusal ya da uluslararası sınavlardan aldığı puan esas alınır.

3) Enstitüye bağlı anabilim dallarından o yılda birincilikle mezun olan lisans öğrencileri, mezun oldukları anabilim dallarında yüksek lisans yapmak istediklerinde, gerekli ALES puanını sağlamış olmak koşuluyla ilgili programa sınavsız olarak yerleştirilebilir. Bölüm birincilerinin belirlenmesinde, birinci ve ikinci öğretim tek bölüm olarak kabul edilir.”

“b) Doktora programına başvurabilmek için adayların, lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli fakültelerin lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 55, hazırlık sınıfları hariç on yarıyıldan daha kısa süreli lisans diplomasıyla başvuranların en az 75 puan almış olmaları gerekir. Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavların sonuçları da sırasıyla en az 55 ve 75 ALES puanına eşdeğer olmaları halinde kabul edilir. Doktora programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede; ALES puanının %50’si, lisans diplomasıyla başvuran adayların lisans, yüksek lisans diplomasıyla başvuran adayların yüksek lisans not ortalamalarının %30’u, yazılı sınav notunun %20’si alınarak toplanır. Yazılı sınav notu 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve sınav notu 60’ın altında olan adaylar başarısız kabul edilir. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 65 olması gerekir. Lisans diplomasıyla başvuran adaylar için bu toplamın en az 75 olması gerekir.  Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Çeşitli nedenlerle kayıt yaptırmayan adayların yerine yedek listesindeki adaylara puanlama sırasına göre ve lisansüstü akademik takvimdeki süreler içerisinde kayıt hakkı tanınır. Ayrıca;

1) Güzel Sanatlar Fakülteleri ile konservatuarlarla ilgili alanlarda sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak öğrencilerden ALES’e girme koşulu aranmaz. Bu öğrenciler için yapılacak değerlendirmede alan yeterliği ile ilgili olarak yapılacak yazılı ve/veya uygulamalı sınav puanının %70’i, lisans diplomasıyla başvuran adayların lisans, yüksek lisans diplomasıyla başvuran adayların yüksek lisans not ortalamalarının %30’u alınarak toplanır. Bu toplamın en az 65 olması gerekir.

2) Doktora programına öğrenci kabulünde; ÜDS’den en az 55 veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için anadilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan alınması zorunludur. Bilim alanı yabancı dil olan öğrenciler alanlarıyla ilgili yabancı dil dışındaki bir yabancı dilden sınava girmek zorundadır.”

“c) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans diplomasına sahip olanların ALES’den sözel puan türünde en az 55, lisans diplomasıyla başvuranların en az 70 puana sahip olmaları gerekir. Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavların sonuçları da sırasıyla en az 55 ve 70 ALES puanına eşdeğer olmaları halinde kabul edilir. Sanatta yeterlik programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede ALES puanının %60’ı, lisans diplomasıyla başvuran adayların lisans, yüksek lisans diplomasıyla başvuran adayların yüksek lisans not ortalamalarının (100’lük sisteme göre) %20’si, mülakat notunun 100 üzerinden %20’si alınarak toplanır. Mülakat notu 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve sınav notu 50’nin altında olan adaylar başarısız kabul edilir. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 55 olması gerekir. Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Ayrıca;

1) Güzel Sanatlar Fakülteleri ile konservatuarlarla ilgili alanlarda sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak öğrencilerden ALES’e girme koşulu aranmaz. Bu öğrenciler için yapılacak değerlendirmede alan yeterliği ile ilgili olarak yapılacak yazılı ve/veya uygulamalı sınav puanının %70’i, lisans diplomasıyla başvuran adayların lisans, yüksek lisans diplomasıyla başvuran adayların yüksek lisans not ortalamalarının %30’u alınarak toplanır. Bu toplamın en az 65 olması gerekir.

2) Sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde; ÜDS’den en az 55 veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için anadilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan alınması zorunludur.”

“ç) Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için Tıp Fakültesi mezunlarının en az 55 Temel Tıp puanı veya en az 55 sayısal ALES puanı, Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunu olmayanların ise, yüksek lisans diplomasına ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavının (ALES) sayısal kısmından en az 55 puan almış olmaları gerekir. Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavların sonuçları da en az 55 ALES puanına eşdeğer olmaları halinde kabul edilir. Temel tıp puanı, Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Temel Tıp Bilimleri I. Bölümünden elde edilen standart puanın 0.7, Temel Tıp Bilimleri II. Bölümünden elde edilen standart puanın 0.3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir. Doktora programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede ALES veya temel tıp puanının %60’ı, lisans diplomasıyla başvuran adayların lisans, yüksek lisans diplomasıyla başvuran adayların yüksek lisans not ortalamalarının (100’lük sisteme göre) %20’si, mülakat notunun 100 üzerinden %20’si alınarak toplanır. Mülakat notu 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve sınav notu 50’nin altında olan adaylar başarısız kabul edilir. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 55 olması gerekir. Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Temel Tıp Bilimlerinde doktora programına öğrenci kabulünde ÜDS’den en az 55 veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için anadilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan alınması zorunludur.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Bilimsel hazırlık programına kabul edilen öğrencilerin lisans seviyesinde aldıkları dersler için 15/7/2010 tarihli ve 27642 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ordu Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 24 üncü maddesi; yüksek lisans ve doktora seviyesinde aldıkları dersler için bu Yönetmeliğin 12 nci maddesi hükümleri uygulanır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Lisansüstü öğrenciler ders ve tez aşamasında her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süre içerisinde kayıt yenilemek zorundadır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Öğrenci başarısız olduğu derslere, o derslerin açıldığı yarıyılda yeniden kayıt yaptırır. Başarısız olunan dersin açılmaması, programdan kaldırılmış olması ve benzeri durumlarda danışmanın görüşü doğrultusunda ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile başarısız olduğu dersin yerine başka bir lisansüstü ders alabilir. Öğrenci, kayıtlı bulunduğu yüksek lisans programında zorunlu görülen toplam en az krediyi o programda tamamlamak zorundadır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezli yüksek lisans programı için azami eğitim-öğretim süresi altı yarıyıldır. Azami süreler sonunda mezun olamayanlar, 2547 sayılı kanunun 46 ncı maddesi gereğince belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için ayrıca kayıt yaptırabilir. Bu durumda ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri, izleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoğunlukla "kabul", "ret" veya "düzeltme" kararı verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç iş günü içinde, ilgili enstitüye kişisel jüri raporları ile birlikte, tutanakla bildirilir. Tezi reddedilen öğrenci ret gerekçesine göre 3 ay içerisinde gereğini yaparak çalışmalarına devam eder. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde, gereğini yaparak, tezini aynı jüri önünde yeniden savunur.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenci, tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde, ilgili enstitüye teslim eder. Tezi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konularda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Bu program toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla, en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda, dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Tezsiz yüksek lisans programının sonunda, ilgili ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının önerisi ile biri danışman olmak üzere üç kişilik bir jüri oluşturularak aday yeterlik sınavına tabi tutulur.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi azami altı yarıyıldır. Azami süreler sonunda mezun olamayanlar 2547 sayılı kanunun 46 ncı maddesi gereğince belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için ayrıca kayıt yaptırabilir. Bu durumda ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Doktora/sanatta yeterlik programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesiyle kabul edilenler için azami oniki yarıyıl, lisans derecesiyle kabul edilenler için azami ondört yarıyıldır. Azami süreler sonunda mezun olamayanlar 2547 sayılı kanunun 46 ncı maddesi gereğince belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için ayrıca kayıt yaptırabilir. Bu durumda ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci fıkrası, yedinci fıkrası, sekizinci fıkrası ile dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Doktora öğrencileri kredili derslerle semineri/seminerleri, başarıyla tamamladıktan sonra yeterlik sınavına girerler.”

“(7) Doktora yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Arada geçen süre öğrenim süresinden sayılır.”

“(8) Doktora Yeterlik Komitesi; yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin ders yükünü tamamlamış olsa bile fazladan ders/dersler almasını isteyebilir.”

“(9) Lisans derecesiyle kabul edilmiş ve 24 krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci, yüksek lisans programına geçerek seminerini ve tezini tamamladıktan sonra yüksek lisans derecesi alabilir.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda, yeni bir Tez İzleme Komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusu değiştiren bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır.”

“(4) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için; Tez İzleme Komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından "başarılı" veya "başarısız" olarak belirlenir. Tez izleme komitesi kararı ve öğrencinin raporu yazılı olarak ilgili enstitüye bildirilir. Süresi içersinde tez çalışması raporunu sunmayan öğrencinin durumu “başarısız” olarak değerlendirilir.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(6) Tez sınavının tamamlanmasından sonra, jüri, izleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla "kabul", "ret" veya "düzeltme" kararı verir. Bu karar, ana bilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde, ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi reddedilen öğrenci ret gerekçesine göre 6 ay içerisinde gereğini yaparak çalışmalarına devam eder. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tez sınavında başarılı olan, diğer koşulları da sağlayan öğrenci doktora tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eder.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Sınavın tamamlanmasından sonra jüri, izleyicilere kapalı olarak tez veya sergi, proje, resital, konser, temsil hakkında salt çoğunlukla "kabul", "ret" veya "düzeltme/tekrar" kararı verir. Bu karar, enstitü ana sanat dalı başkanlığınca sınavı izleyen üç gün içinde, ilgili enstitüye kişisel jüri raporları ile birlikte tutanakla bildirilir. Sanatta yeterlik çalışması reddedilen öğrenci ret gerekçesine göre 6 ay içerisinde gereğini yaparak tezini ya da çalışmasını düzenler. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen ya da çalışmasının tekrarı istenen öğrenci, gereğini yaparak tezini veya çalışmasını (sergi, proje, resital, konser, temsil) aynı jüri önünde yeniden savunur/icra eder.”

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) İzinli sayılan süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.”

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi, 16 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları ile 25 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 19 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 20 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ordu Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

23/8/2007

26622

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1-

22/10/2008

27032

2-

2/2/2009

27129

3-

19/6/2009

27263

4-

30/6/2010

27627

5-

13/3/2011

27873

6-

29/3/2011

27889