23 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 28063

YÖNETMELİK

Mersin Üniversitesinden:

MERSİN ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM VE

SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 7/9/2007 tarihli ve 26636 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mersin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine aşağıdaki altıncı fıkra eklenmiştir.

“(6) Meslek Yüksekokullarında yılda 2 ve 3 dönem olmak üzere eğitim-öğretim sürdürülebilir. Bu dönemlerden biri Yükseköğretim Kurulu onayı ile yaz öğretimi uygulaması şeklinde düzenlenebilir. Yaz öğretimi uygulaması kayıt dönemi ve 40 iş gününden oluşan işyeri uygulaması ve/veya uygulamalı derslerin diğer yarıyıllardaki ders saati kadar okutulması kaydıyla 35 günden oluşan ders dönemi ile yaz öğretimi sonu sınav döneminden oluşur.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 10 – (1) Yabancı dil, yabancı dil öğretmenliği veya mütercim-tercümanlık öğretimi yapan programlar ile %100 yabancı dille eğitim-öğretim yapan bölümlerin/programların dışında, Üniversitede öğretim dili Türkçe’dir. Ancak 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin ilgili madde hükümleri saklıdır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11 – (1) Üniversitenin birimlerinde yabancı dil dersleri ve hazırlık sınıfı öğretimi 28/7/2008 tarihli ve 26950 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mersin Üniversitesi Ortak Zorunlu Yabancı Dil ve Yabancı Dil Hazırlık Öğretimi Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi yürürlükten kaldırılmış ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar, ilan edilen tarihlerde kayıt için istenen belgeleri eksiksiz sunmak koşuluyla, kesin kayıtlarını bizzat kendileri veya kanuni temsilcileri vasıtası ile yaptırırlar.  Kayıt için belgelerin aslı veya üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Fakültelere/yüksekokullara kesin kayıt yaptıran öğrencilere birer kimlik kartı verilir. Süresi içinde kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını yitirir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.

“(2) Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere Fakülte/Yüksekokullarınca ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir. Yabancı dille öğretim yapılan programlarda ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarda öğrencilerin lisans programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir. Yabancı dil hazırlık sınıfında ve lisans eğitim-öğretimi sırasında öğrenciler Mersin Üniversitesi Ortak Zorunlu Yabancı Dil ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim Yönetmeliğine tabi olurlar. Öğretim dili en az % 30 yabancı dil veya tamamen yabancı dil olan programların yabancı dil hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler,  Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Türkçe eğitim yapan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından yerleştirilebilir. Dikey geçiş yapan öğrenciler 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesindeki hükümlere göre öğrenimlerine devam ederler.”

“(3) Dikey geçiş ile lisans programlarına yerleşen öğrencilerin diploma programından mezuniyet koşullarını sağlamaları halinde, lisans not ortalamaları intibak programında alınan dersler ile lisans programından aldıkları dersler üzerinden hesaplanır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 17 – (1) Üniversitede öğrencinin her dönem için ödeyeceği katkı payı ve öğrenim ücreti 2547 sayılı Kanunun 44 üncü ve 46 ncı maddeleri dikkate alınarak hesaplanır. Katkı payını ödemeyen öğrencinin kayıt ve kayıt yenileme işlemleri yapılmaz. Katkı payını ödemeyen öğrenci o dönem öğrencilik haklarından yararlanamaz. Katkı payını ödemiş olmak yarıyıl ders kayıt işlemlerinin tamamlanması için yeterli değildir.

(2) Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrenciler bu süreler için katkı payı veya öğrenim ücretini öder.

(3) İkinci öğretim öğrencilerinden; hazırlık sınıfı hariç bulundukları sınıfın tüm derslerini alan ve başarılı olanlardan, bulundukları sınıf mevcudunun ilk %10’una girmek suretiyle bir üst sınıfa geçmiş olan öğrenciler, bir üst sınıfta yalnız o yıla mahsus olarak, birinci öğretim öğrencileri için belirlenen öğrenci katkı payını öderler.

(4) Birinci öğretim öğrencilerinden; hazırlık sınıfı hariç bulundukları sınıfın tüm derslerini alan ve başarılı olanlardan, bulundukları sınıf mevcudunun ilk %10’una girmek suretiyle bir üst sınıfa geçmiş olan öğrenciler, üst sınıfta yalnız o yıla mahsus olarak kendileri için belirlenen katkı payının yarısını öderler.

(5) Bahar yarıyılı sonunda ilgili eğitim-öğretim yılı başarı notları dikkate alınarak ilk %10’a giren öğrenciler belirlenir.

(6) Öğrenci her yarıyıl başında akademik takvimde gösterilen süre içinde, öğrenci katkı payını yatırdıktan sonra danışmanı gözetiminde programındaki derslere kaydını yaptırır. Yarıyıl ders kaydını belirlenen tarihte yaptırmayan öğrenci, bu Yönetmeliğin 34 üncü maddesinde belirtilen mazereti ilgili yönetim kurulunca kabul edildiği takdirde ilgili ders döneminin ilk iki haftası içinde ders kaydını yenileyebilir. Bu süre içinde de ders kaydını yaptırmayan öğrenci, o yarıyıl ders kaydını yaptırmamış sayılır. Bu süre dışında ders kaydı yapılmaz. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkra eklenmiştir.

“(2) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirlenen dersler dışında, dört yıllık lisans öğretim programı en az 120 kredi ve 240 AKTS, beş yıllık fakülteler en az 300, altı yıllık fakültelerde 360 AKTS, iki yıllık ön lisans programı ise en az 60 kredi ve 120 AKTS ders yükünü kapsar.

(4) Fakülte/Yüksekokullarda okutulan bazı dersler sadece uzaktan öğretim yoluyla verilebilir. Bu derslerle ilgili ders görevlendirmesi, devam zorunluluğu, sınavlar, notlar ve başarı durumu ile diğer esaslar Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin dördüncü ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye sekizinci ve dokuzuncu fıkralar eklenmiştir.

“(4) Avrupa Birliği Yükseköğretim Programları ve benzeri yurtdışı ve yurtiçi öğrenci değişim programları çerçevesinde ve özel öğrenci statüsünde öğrenci değişimi ile diğer üniversitelere öğrenim görmek üzere gönderilen öğrencilerin alacağı dersler bölüm/program koordinatörü tarafından belirlenir. Belirlenen bu dersler, öğrenim gördüğü lisans programı derslerine eşdeğer ders varsa kendi lisans programındaki eşdeğer dersi ile birlikte, eşdeğer ders yoksa seçmeli ders olarak kabul edilir ve kendi kodu, adı, AKTS kredisi ve üniversitedeki kredi karşılığı birlikte transkriptine işlenir.  Öğrencinin özel öğrenci olarak veya değişim programına katılarak aldığı derslerin kredisinin toplamı, kayıtlı olduğu programın toplam kredisinin 1/3’ünden fazla olamaz. Öğrenci değişim programları veya özel öğrenci statüsünde diğer üniversitelerden alınan derslerden başarısız olunan dersler ders tekrarına sayılır.”

“(7) Özel öğrencilikte ve değişim programındaki öğrenciler katkı payını kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna öderler.”

“(8) Özel öğrenci olarak başka bir üniversiteden ders alacak öğrencinin, mazeretinin bölümünce uygun görülmesi durumunda hangi dersleri diğer üniversiteden alacağına ilişkin ilgili kurul kararı Rektörlüğe gönderilir. Senatonun onayı ile kesinleşir.”

“(9) Diğer üniversitelerden gelerek Üniversitemizde ders almak isteyen öğrencilerin talebi, ilgili bölümün kabul etmesi durumunda ilgili kurul kararı ve Senatonun uygun görmesi ile kesinleşir.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 24 – (1) Örgün ve ikinci öğretimde öğrencilerin derslere, uygulamalara, seminerlere, laboratuarlara ve atölye çalışmalarına en az %70 oranında devamları zorunludur. Derslerin özelliği ve ilgili birimin isteği halinde ilgili birimin yönetim kurulu kararıyla laboratuar ve uygulamaların devam yüzdeleri artırılabilir. Hangi nedenle olursa olsun, devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler yıl sonu sınavına alınmaz ve başarısız sayılır. Devam durumu, dersin öğretim elemanı tarafından izlenerek belgelenir. Devamsız öğrencilerin durumları yarıyıl sonu sınavlarından önce ilan edilir.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a)  bendinde yer alan “Mimarlık fakültesinin tasarım bölümü hariç” ibaresi ile “(Mimarlık Fakültesi tasarım derslerinde, her öğrenci için, yarıyıl içi başarı puanının %30’u ile yarıyıl sonu başarı puanının %70’i toplanarak yarıyıl başarı puanı belirlenir. Bu dersler ile ilgili diğer hususlar Senato tarafından düzenlenir.)” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Öğrencilerin, sağlık kuruluşlarından alacakları sağlık raporu ile belgelendirilmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri,”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Azami öğrenim süresi

MADDE 37 – (1) Bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın ön lisans programlarını azami dört yıl, lisans programlarını azami yedi yıl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami dokuz yıl içinde başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 17 nci maddede belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrencinin yazılı olarak kaydının silinmesini istemesi dışında, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ve 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre Üniversiteden çıkarma cezası almış olanların, fakülte yönetim kurulu kararıyla Üniversite ile ilişiği kesilir.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için gerekli tüm derslerden geçer not almış olmasına rağmen genel not ortalaması 2.00’dan az olması durumunda, bu öğrencilere genel not ortalamasını yükseltmek için iki yıllık programlarda son iki yarıyıldan, dört ve beş yıllık programlarda son dört yarıyıldan diledikleri derslerden genel not ortalaması 2.00 olana kadar dersin açıldığı yarıyılda, yarıyıl sonu sınavlarına girme hakkı tanınır.”

“(3) Öğrenci, sınavına girmek istediği dersleri belirten dilekçeyi yarıyılın ders kayıt döneminde ilgili fakülte dekanlığına/yüksekokul müdürlüğüne verir.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 41 – (1) Diploma bir kez verilir. Diplomaların kaybı halinde, ikinci bir nüsha düzenlenir. Bu belge ilgili fakülte dekanı veya yüksekokul müdürü ile Rektör tarafından imzalanır. Ayrıca soğuk damga ile mühürlenir.”

MADDE 16 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 17 – Bu Yönetmelik hükümlerini Mersin Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

7/9/2007

26636

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1-

22/2/2008

26795

2-

28/7/2008

26950