23 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 28063

YÖNETMELİK

Ordu Üniversitesinden:

ORDU ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI EĞİTİM VE

ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 23/7/2010 tarihli ve 27650 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) İlgili Kurul/İlgili birim kurulu: Devlet Konservatuvarı Kurulunu,

b) İlgili Yönetim Kurulu/İlgili birim yönetim kurulu: Devlet Konservatuvarı Yönetim Kurulunu,

c) Konservatuvar: Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuvarını,

ç) Müdürlük: Devlet Konservatuvarı Müdürlüğünü,

d) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı: Ordu Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,

e) Rektör: Ordu Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: Ordu Üniversitesi Senatosunu,

g) Üniversite Yönetim Kurulu: Ordu Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ğ) Üniversite: Ordu Üniversitesini

ifade eder.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6 – (1) Her eğitim-öğretim yılının akademik takvimi, yükseköğretim programlarının özellikleri de dikkate alınarak bir önceki öğretim yılının en geç Haziran ayı içinde Senato tarafından kararlaştırılır. Eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyılı olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Bir yarıyıl yetmiş iş günüdür. Yarıyıl/yıl sonu sınav dönemleri bu sürenin dışındadır. Devlet Konservatuvarı Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile yaz döneminde dersler açılabilir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7 – (1) Azami eğitim-öğretim süreleri, programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın; dört yıllık yüksekokullar için yedi yıldır. Bu sürenin hesaplanmasında; hazırlık sınıfında geçen süre ile öğrencilerin Konservatuvar Yönetim Kurulunca kabul edilen mazeretleri nedeniyle geçen süreler, dikkate alınmaz. Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin, bu süreleri öğrenim süresinden sayılır. Bu süreler için katkı payı/öğrenim ücreti ödenir.

(2) Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlar mesleki hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrenciler, bu sınıfı başarmadan lisans eğitimine devam edemez.

(3) Konservatuvarda mezuniyet için öğretim planında öngörülen derslerin biri hariç, tümünden başarılı olup, tek dersi kalan öğrenciler; sınava girebilme koşulunu yerine getirdikleri bu ders için bir defaya mahsus olmak üzere ve sınav sonuçlarının internetten girilmesi için verilen son günü takip eden iki iş günü içerisinde yazılı başvuruları halinde, Konservatuvar Yönetim Kurulu kararıyla, üç iş günü içerisinde tek ders sınavına alınır. Bu sınavlarda, daha önce aldığı dönem içi notu/not ortalaması hesaba katılmadan 100 üzerinden en az 60 not alan öğrenci başarılı olmuş sayılır. Başarılı olamayanlar, 2547 sayılı Kanunda belirtilen süreler içerisinde bu dersi tekrar ederler.

(4) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanların önlisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmeleri, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğinin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11 – (1) Konservatuvar öğrencilerinden alınacak katkı payı/öğrenim ücreti ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir. 2547 sayılı Kanununun 46 ncı maddesi gereğince tespit edilen öğrenci katkı payını/öğrenim ücretlerini ödemeyenler o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu durumdaki öğrencilerin sağlık hizmetleri üniversite tarafından karşılanmaz, askerlikle ilgili işlemler askerlik şubesine bildirilir ve bu dönemler için öğrenci belgesi verilmez. Kayıt silme halinde, alınan katkı payı/öğrenim ücreti iade edilmez.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12 – (1) Eğitim-öğretim programları ilgili bölüm/anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine, Konservatuvar Kurulunca karara bağlanarak Senatoya sunulur. Öğretim programında yer alan derslerin kodu, adı, haftalık teorik, pratik saatleri ile birim-saatleri gösterilir. Bir sonraki akademik yıl ile ilgili değişiklikler, her yılın en geç Haziran ayı içinde aynı yolla belirlenir.

(2) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendindeki okutulması öngörülen dersler dışında lisans düzeyindeki eğitim-öğretim programının en az 120 birim-saatlik dersi içermesi gerekir. Öğretim programlarında yer alan kredilerin hesaplanmasında, Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde her bir düzey için belirlenen ve program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü, ders saatlerinin yanı sıra labarotuvar, atölye, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, seminer, sunum, sınava hazırlık, sınav, staj, işyeri eğitimi gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. 1 kredi, 25-30 saat arası öğrenci iş yüküne karşılık gelecek şekilde Senato tarafından tespit edilir. Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde yer alan 6 ncı düzey (lisans) için 240 kredi olup, bu programlar, yüksek lisans düzeyindeki bütünleşik programlardır.

(3) Öğretim programı teorik dersler ve/veya seminer, atölye ve benzeri uygulamalardan oluşur. Hangi dersler için uyguluma yapılacağı veya hangi derslerin yalnızca uygulama biçiminde olacağı Konservatuvar Yönetim Kurulunca kararlaştırılır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yarıyıl/yılsonu-bütünleme

MADDE 16 – (1) Bir dersin yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavına girebilmek için; zamanında ders kaydını yaptırmak ve devam zorunluluğunu yerine getirmiş olmak şarttır.

(2) Bütünleme sınavına; yarıyıl/yılsonu sınavına girme hakkını kazanıp da bu sınavlara mazeretli veya mazeretsiz girmeyen öğrencilerle; girip de başarısız duruma düşen öğrenciler, başarısız oldukları derslerden girerler. Bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere F2 notu verilir, bu durumda başarı notu hesaplanmasında yarıyıl sonu sınavlarında alınan puanlar dikkate alınır.

(3) Sınavlar, akademik takvimde belirlenen sürelere düzenli bir biçimde dağıtılarak programlanır. Sınavlar en az bir hafta önce öğrencilere duyurulur. Sınav sonuçları, Müdürlükçe duyurulur.

(4) Gerekli hallerde, Konservatuvar Yönetim Kurulu kararı ile Cumartesi ve Pazar günlerinde de sınav yapılabilir. Öğrencinin girmeye hakkı olmadığı halde girdiği dersin sınav notu geçersiz sayılarak, Konservatuvar Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilir.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Konservatuvarda bir dersin başarı notu; ara sınav notunun % 40’ı ile, yarıyıl sonu sınavından alınan notun % 60’ının toplamıdır. Hesaplama sonucu çıkacak küsürlü sayı, en yakın tam sayıya tamamlanır. Bir dersten başarılı sayılabilmek için yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınav notu en az 50, başarı notunun en az 60 olması zorunludur. Ancak yarıyıl/yıl sonu sınav döneminde bir yarıyılda/yılda alınan tüm derslere ait başarı notlarının ağırlıklı ortalaması 2.00 ya da üstünde olan öğrenciler o yarıyılda/yılda başarı notu 50-59 (DC) olan derslerden de başarılı olmuş sayılır. Bu şekilde başarılı sayılma bütünleme ve tek ders sınavlarında uygulanmaz.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29 – (1) Aşağıdaki hallerde öğrencinin, bu Yönetmelikte öngörülen eğitim-öğretim süresini tamamlayıp tamamlamadığına bakılmadan Konservatuvar Yönetim Kurulu Kararıyla Üniversite ile ilişkileri kesilir:

a) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ve diğer mevzuat hükümlerine göre yükseköğretim kurumlarından çıkarma cezası almış olması,

b) Kesin kayıt işleminin usulüne uygun yapılmadığı veya kesin kayıt hakkı kazanılmadığının anlaşılmış olması,

c) 2547 sayılı Kanun ve bu Yönetmelikte belirtilen diğer hallerin bulunması.”

MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ordu Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

23/7/2010

27650

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1-

29/3/2011

27889

2-

4/8/2011

28015