24 Eylül 2011 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28064

YÖNETMELİK

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden:

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ KAYIT-KABUL

İŞLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 24/8/1998 tarihli ve 23443 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğrenci Kayıt-Kabul İşleri Yönetmeliğinin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5 – Enstitünün hazırlık sınıfı ve lisans programlarının birinci sınıflarına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenecek sınav sonuçlarına göre öğrenci kabul edilir.

Yurt dışından öğrencilerin kabulü Enstitü Senatosu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7 – İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü lisans programlarına Enstitü dışından veya içinden yatay geçiş başvuruları, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Enstitü tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Lisansüstü programlara, 22/1/2004 tarihli ve 25354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre geçiş yolu ile öğrenci kabul edilir.

Lisans ve lisansüstü programlara geçiş başvuruları akademik takvimde belirtilen sürelerde yapılır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8 – Özel öğrenciler, herhangi bir üniversitenin öğrencisi veya mezunu olup, Enstitünün normal eğitim-öğretim programlarından birine kayıtlı olmadan, kendilerine sadece derslere katılma izni verilen öğrencilerdir. Bu öğrenciler tam zamanlı öğrencilerin yararlandığı haklardan yararlanamazlar.

Özel öğrencilerin derslere kabulü, bölüm/anabilim dalı başkanlığının önerisi üzerine Fakülte Yönetim Kurulu kararı, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsünde Enstitü Yönetim Kurulu kararı, Yabancı Diller Yüksekokulunda ise ilgili bölüm başkanının önerisi üzerine Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.

Özel öğrencilerin akademik takvimde belirtilen tarihlerde başvuru ve kayıt işlemlerini yaptırmaları gerekir.

Özel öğrencilere diploma verilmez. Ancak, kayıt oldukları dersleri ve aldıkları notları gösteren bir belge verilir. Yurt içinde veya yurt dışında bir yükseköğretim kurumundan özel öğrenci statüsünde alınan dersler ilgili yönetim kurulu kararı ile öğrencinin kayıtlı olduğu diploma programındaki yükümlülüklerinin yerine sayılabilir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsüne kabul edilen ve belirlenen şartları sağlamış olanların Senatoca belirlenecek diğer belgeleri de sağlamaları koşulu ile kayıt için belirlenen harç ve ücretleri ödemeleri halinde kayıtları kesin olarak yapılır. Belgelerinde noksanlık ve tahrifat olanların kayıtları yapılmış olsa bile iptal edilir. İstenen belgelerin aslı veya Enstitü tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 10 – Öğrenciler her yarıyıl, akademik takvimde ilan edilen kayıt döneminde kayıtlarını yenilemekle yükümlüdür. Kayıt yenilemek için; katkı payının veya öğrenim ücretinin ödenmesi, ders seçme işleminin yapılması ve danışman onayının alınması gerekir.

Öğrenciler kayıt yenileme işleminin tümünden sorumludur. Bu işlemlerden birini eksik yapan öğrencinin kaydı tamamlanmamış sayılır.

Kayıt döneminde, kayıt sürecini tamamlamayan öğrencinin, mazeretini belirterek ve belgeleyerek en geç kayıt yenileme süresinin bitiminden itibaren dört işgünü içerisinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvurması gerekir. Mazereti Enstitü Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen öğrencinin kaydı yenilenebilir. Mazereti Enstitü Yönetim Kurulunca uygun görülmeyen öğrenci o yarıyıl için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kayıt yaptırmadığı yarıyıllarda kaybettiği süre öğrenim süresinden sayılır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11 – Lisans ve lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilerin İngilizce dil düzeyleri 20/5/2009 tarihli ve 27233 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yabancı Diller Bölümü Hazırlık Sınıfı Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir.

İngilizce seviye tespit sınavında başarılı olamayanlar ile dil düzeyleri yeterli görülmeyenler İngilizce hazırlık sınıfına alınırlar.

İngilizce hazırlık sınıfında öğretim, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yabancı Diller Bölümü Hazırlık Sınıfı Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi madde başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Diploma

MADDE 15 – Diplomalarda öğrenim görülen programın adı ve derecesi belirtilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Hastalık izni: Yarıyıl izni verilmesini gerektirecek süreyi kapsayan sağlık raporu ile belgelenmek koşulu ile öğrencilere yarıyıl izni verilebilir.”

MADDE 9 – Bu Yönetmelik, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü yürütür.