26 Eylül 2011 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28066

YÖNETMELİK

Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden:

ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 9/10/2009 tarihli ve 27371 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 44 üncü, 46 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7 – (1) Eğitim-öğretim programları Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde belirlenen hedeflere yönelik olarak ilgili bölüm kurulunun önerisi, ilgili kurulun kararı ve Senatonun onayı ile yürürlüğe girer. Bir sonraki akademik yılla ilgili değişiklikler de aynı yöntemle, her yıl en geç Mayıs ayı içinde belirlenir.

(2) Bir eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar dönemi olmak üzere iki dönemden oluşur. Dönem, kayıt ve dönem sonu sınavları hariç 14 hafta (70 iş günü) olarak düzenlenir. Senato gerek gördüğünde bu süreyi değiştirebilir. Sınav dönemleri bu sürenin dışındadır. Klinik uygulama/staj ve alan çalışmaları eğitim-öğretim süresini ve sınav dönemlerini aşabilir.

(3) Ders kredilerinin hesaplanmasında, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde 7 nci düzey (yüksek lisans) için belirlenen ve program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü, ders saatlerinin yanı sıra laboratuvar, atölye, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, sunum, sınava hazırlık, sınav, staj, iş yeri eğitimi gibi eğitim öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. 1 kredi (1 kredi, 1 AKTS’dir) 30 saat öğrenci iş yüküne karşılık gelir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8 – (1) Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu şekilde kaybettikleri süre öğrenim süresinden sayılır ve bu süre için katkı payı ödenir.

(2) Fakültede normal eğitim-öğretim süresi beş yıldır. Azami eğitim-öğretim süresi bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç (yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrencilere verilecek ilave süre dahil) dokuz yıldır. Azami eğitim-öğretim süreleri içinde mezun olmayan öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payını ödemek koşulu ile kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma hariç, öğrencilere tanınan diğer haklarından yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Eğitim-öğretim programları, ortak zorunlu dersler dahil 300 kredilik dersleri kapsar.

(3) Eğitim-öğretim programları dönem toplam kredisi, 30 kredi olacak şekilde düzenlenir. Bu sınırlama zorunlu durumlarda Senato kararı ile değiştirilebilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11 – (1) Bir dersin kredi değeri; öğrenci iş yükü esas alınarak hesaplanır. Derslerin kredileri Fakülte Kurulunun önerisi ve Senatonun onayı ile belirlenir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Ortak zorunlu dersler ve seçmeli derslerden kalanlar mezun oluncaya kadar bu dersleri vermek zorundadır.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18 – (1) Öğrenciler, miktarı, ödeme usul ve esasları Bakanlar Kurulunca her öğretim yılı için belirlenen ve 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesindeki usullere göre hesaplanan katkı paylarını akademik takvimde öngörülen süreler içinde ödemekle yükümlüdür. Katkı payını ödemeyen veya eksik ödeyen öğrencinin kayıt ve kayıt yenileme işlemleri yapılmaz, yapılmış işlemler iptal edilir.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 32 – (1) Bir dersteki başarı durumu; öğrencinin yarıyıl/yıl içindeki ara sınavlar, kısa süreli sınavlar, ödevler, uygulamalar ve proje çalışmaları dikkate alınarak hesaplanacak yıl içi başarı notu, gösterdiği başarı ve yarıyıl/yıl sonu sınav başarısı birlikte değerlendirilerek belirlenir. Ortak zorunlu derslerde yarıyıl/yıl sonu sınavının ders başarı notuna etkisi % 60’dır. Ortak zorunlu dersler hariç, bir dersteki başarı notu yıl içi başarı not ortalamasının % 60’ı ile yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınav notunun % 40’ının toplamı ile elde edilir. Hesaplama sonucu çıkacak buçuklu sayı tam sayıya yükseltilir. Bir dersten başarılı sayılabilmek için yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınav notu en az 50 puan, başarı notunun en az 60 puan olması zorunludur.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 36 – (1) Öğrencinin;

a) Sağlık nedeniyle hekimlik mesleğini icra edemeyeceğine Sağlık Kurulu Raporuna dayanılarak Fakülte Yönetim Kurulu’nca karar verilmiş olması,

b) Hakkında açılan disiplin soruşturması sonunda yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması,

c) Kendi isteği ile kaydını alması,

durumunda ilgili yönetim kurulu kararıyla Üniversite ile ilişiği kesilir.”

MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

9/10/2009

27371

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1-

9/5/2010

27576

2-

26/5/2011

27945