26 Eylül 2011 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28066

YÖNETMELİK

Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden:

ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI

LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 28/8/2009 tarihli ve 27333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Konservatuvarın Sahne Sanatları Bölümü Opera Anasanat Dalına kayıt olan öğrenciler, lisans programına başlamadan önce bir yıl süreli mesleki hazırlık eğitimine tabi tutulur. Mesleki Hazırlık Sınıfında başarılı olamayan öğrenciler, bu sınıfı başarmadan lisans eğitimine devam edemezler.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12 – (1) Konservatuvarda eğitim-öğretim programları yarıyıl esasına göre hazırlanır. Programın uygulanmasına ilişkin tarih ve süreler Senatoca onaylanan akademik takvimde belirtilir.

(2) Eğitim-öğretim programları, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde belirlenen hedeflere yönelik olarak ilgili bölümün önerisi Konservatuvar kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile yürürlüğe girer. Bir sonraki akademik yılla ilgili değişiklikler her yıl Mayıs ayında aynı usulle karara bağlanır.

(3) Ders kredilerinin hesaplanmasında, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde 6 ncı düzey (lisans) için belirlenen ve program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü, ders saatlerinin yanı sıra laboratuvar, atölye, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, sunum, sınava hazırlık, sınav, staj, iş yeri eğitimi gibi eğitim öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. 1 kredi (AKTS) 30 saat öğrenci iş yüküne karşılık gelir.

(4) Konservatuvarda eğitim-öğretim programları, 240 kredilik dersleri kapsar.

(5) Eğitim-öğretim programları, yarıyıl toplam kredisi 30 kredi olacak şekilde düzenlenir. Bu sınırlama zorunlu durumlarda Senato kararı ile değiştirilebilir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 13 – (1) Konservatuvarda dersler; esas meslek dersleri, yardımcı meslek dersleri, ortak zorunlu dersler, mesleki seçmeli dersler ve diğer programlardan alınacak serbest seçmeli dersler (alan dışı seçmeli dersler) olmak üzere beş gruptan oluşur. Grupları oluşturan dersler eğitim-öğretim programında gösterilir. Öğrenci, öğretim planlarında yer alan üniversite içi veya dışındaki etkinlik ve konser faaliyetlerine katılmak zorundadır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 15 – (1) Bir yarıyılda, danışman onayı ile 30 kredilik ders alınır. Bir yarıyılda 30 krediye ek olarak azami iki ders daha alınabilir. Zorunlu hallerde ilgili yönetim kurulu kararıyla 30 kredinin altında ders alınabilir. Öğrenciler, programlarına öncelikle başarısız oldukları dersleri almak ve tekrarlamak zorundadır. Esas meslek dersleri ve bireysel yapılan yardımcı meslek derslerinde başarısız olan ve bu dersleri tekrarlayan öğrenciler başarılı olamadıkları sürece bu derslerin devamı niteliğindeki dersleri alamazlar.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16 – (1) Devlet Konservatuvarında normal eğitim-öğretim süresi 4 yıldır.

(2) Azami eğitim-öğretim süresi bir yıl süreli mesleki hazırlık sınıfı hariç (mesleki hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrencilere verilecek ilave süre dahil) yedi yıldır.

(3) Azami eğitim-öğretim süreleri içinde mezun olmayan öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payını ödemek koşulu ile kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma hariç, öğrencilere tanınan diğer haklarından yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 17 – (1) Konservatuvar eğitim ve öğretiminde; aşağıda belirtilen ara, mazeret, genel, bütünleme, muafiyet ve mezuniyet sınavları yapılır:

a) Ara sınavı: Her ders için dersin öğretim sorumlusu tarafından en az bir ara sınavı yapılır. Bir günde ilgili eğitim-öğretim programının o yarıyıl için öngördüğü derslerden en çok ikisinin ara sınavı yapılabilir. Öğrenciler ara sınavlara katılmak zorundadır. Haklı ve geçerli bir mazereti olmadan herhangi bir ara sınavına katılmayan öğrenci o ara sınavından 0 (sıfır) almış sayılır. Esas meslek dersleri için yapılacak ara sınavlara ilgili anasanat dalı öğretim elemanları dinleyici olarak katılabilir.

b) Mazeret sınavı: Konservatuvar Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavlara katılamayan öğrenciler için ilgili bölüm başkanlığı tarafından belirlenen ve ilan edilen tarihte bir defaya mahsus olmak üzere mazeret ara sınavı yapılır.

c) Genel sınav: Derse devam zorunluluğunu yerine getirmiş olan öğrenciler, yarıyıl sonunda yapılan genel sınava girer.

ç) Bütünleme sınavı: Bir dersin genel sınavına girme hakkı olduğu halde girmeyen veya girip de başarısız olan öğrenciler için bütünleme sınavı yapılır.

d) Muafiyet sınavı: Devlet Konservatuvarının Sahne Sanatları Bölümü Opera Anasanat Dalına kayıtlı olan öğrenciler, başvurdukları takdirde mesleki hazırlık programında yer alan her ders için bir defaya mahsus olmak üzere muafiyet sınavına alınır.

e) Mezuniyet sınavı: 4 üncü sınıf lisans öğrencilerinin esas meslek dersinin genel sınavı mezuniyet sınavıdır. Bu sınav, Konservatuvar Yönetim Kurulu kararı ile dinleyiciye ve izleyiciye açık olarak yapılabilir.

(2) Yükseköğretim Kurulunca belirlenen ilkeler doğrultusunda ders başarılarını ölçen tüm sınavlar kağıt ortamında ve eş zamanlı yapılabileceği gibi alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasında, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verilecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Öğrencinin bir dersteki başarı durumu, öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar ve proje çalışmaları dikkate alınarak hesaplanacak dönem içi başarı notu ve genel sınav başarısı birlikte değerlendirilerek belirlenir. Dönem içi başarı notu sınav notunun ders başarı notuna etkisi % 40, genel sınavın ders başarı notuna etkisi % 60 dır.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Mazeretli olarak kaybedilen süreler, 16 ncı maddede belirtilen öğrenim süresinden sayılmaz.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 25 – (1) Sağlık nedeni hariç, öğrenciye belgeleyeceği önemli ve haklı nedenleri bulunması veya eğitim-öğretimine katkıda bulunacak burs, staj ve araştırma imkanları doğması halinde, eğitim-öğretim süresince Konservatuvar Yönetim Kurulu kararıyla, bir defaya mahsus olmak üzere, bir yıl süre ile izin verilebilir. Kullanılan izin süresi, azami öğrenim süresinden sayılmaz. Bu tür izinler ile ilgili başvuruların kayıt yenileme süresi sonuna kadar yapılması gerekir.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 26 – (1) Öğrencinin;

a) Psikiyatrik hastalıklar nedeni ile öğrenimine onsekiz aydan daha fazla ara vermek zorunda kalması ve bu süre sonunda tedavi edilemeyeceği sağlık raporları ile belgelendirilmiş olması,

b) Hakkında açılan disiplin soruşturması sonunda yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması,

c) Kendi isteği ile kaydını alması durumunda ilgili yönetim kurulu kararıyla Üniversite ile ilişiği kesilir.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 30 – (1) Öğrencilerden her yıl Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre öğrenci katkı payı alınır. Öğrenci katkı payını usulüne uygun olarak ödemeyenlerin kayıtlarının yapılmaması veya yenilenmemesi Konservatuvar Yönetim Kurulunca karara bağlanır.”

MADDE 12 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13 – Bu Yönetmelik hükümlerini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

28/8/2009

27333

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

26/5/2011

27945