26 Eylül 2011 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28066

YÖNETMELİK

Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden:

ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE

SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 28/8/2009 tarihli ve 27333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 44 üncü ve 46 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Senato tarafından uygun görülmesi halinde, birinci ve ikinci öğretim programındaki bazı dersler sadece uzaktan veya hem örgün hem de uzaktan öğretim yoluyla verilebilir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7 – (1) Dönem, kayıt ve dönem sonu sınavları hariç 14 hafta (70 iş günü) olarak düzenlenir. Senato tarafından Akademik takvimde öğretim faaliyetleri üç dönemi aşmamak üzere düzenlenebilir. Akademik takvimde öğretim faaliyeti iki dönem olarak belirlenmiş ise Yükseköğretim Kurumundan izin almak suretiyle yaz öğretimi yapılabilir.

(2) Yaz öğretiminde 28/8/2009 tarihli ve 27333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Yaz Okulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Yaz okuluna kayıt, eğitim-öğretim ve sınav dönemlerini içeren Akademik takvim eğitim-öğretim yılının başlamasından önce Senato tarafından belirlenerek ilan edilir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8 – (1) Fakülte ve Yüksekokullarda normal eğitim-öğretim süresi dört yıldır.

(2) Azami eğitim-öğretim süresi bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç (yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrencilere verilecek ilave süre dahil) yedi yıldır.

(3) Azami eğitim-öğretim süreleri içinde mezun olmayan öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma hariç, öğrencilere tanınan diğer haklarından yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9 – (1) Eğitim-öğretim programları Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde belirlenen hedeflere yönelik olarak ilgili bölüm kurulunun önerisi, ilgili kurulun kararı ve Senatonun onayı ile yürürlüğe girer. Bir sonraki akademik yılla ilgili değişiklikler de aynı yöntemle, her yıl en geç Mayıs ayı içinde belirlenir.

(2) Ders kredilerinin hesaplanmasında, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde 6 ncı düzey (lisans) için belirlenen ve program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü, ders saatlerinin yanı sıra laboratuar, atölye, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, sunum, sınava hazırlık, sınav, staj, iş yeri eğitimi gibi eğitim öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. 1 kredi (1 kredi, 1 AKTS’dir) 30 saat öğrenci iş yüküne karşılık gelir. Dört yıllık 6 ncı düzey (lisans) eğitim-öğretim programları 240 kredilik dersleri kapsar.

(3) Eğitim-öğretim programları, dönem başına 30 kredi olacak şekilde uygulanır. Bu sınırlama zorunlu durumlarda Senato kararı ile değiştirilebilir.

(4) Eğitim-öğretim programlarında staj zorunluluğu olan fakülte ve yüksekokullarda stajla ilgili esaslar, eğitim-öğretimin özelliği göz önünde bulundurularak Senato tarafından düzenlenir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi madde başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Yandal ve çift anadal programı, yatay geçişler

MADDE 10 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullara, üniversitenin içinden veya dışından yapılacak yatay geçiş işlemleri, yandal ve çift anadal uygulamaları 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ve Yükseköğretim Kurulu ile Senato kararlarına göre yürütülür. Bu öğrencilerin eğitim programlarına intibakları ilgili birim yönetim kurullarınca yapılır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi madde başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Dikey geçişler

MADDE 11 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullara yapılacak dikey geçiş işlemleri 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ilgili birimlerin yönetim kurullarınca yapılır.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullarda yürütülen lisans programlarına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince yerleştirilen öğrencilerin kesin kayıtları 2547 sayılı Kanun ve Yükseköğretim Kurulunca belirlenen ilkeler çerçevesinde yapılır. Üniversiteye kayıtla ilgili işlemler Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yürütülür.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti

MADDE 15 – (1) Birinci öğretim öğrencilerinden alınacak katkı payı ve ikinci öğretim öğrencilerinden alınacak öğrenim ücreti 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen esaslara göre alınır. Öğrenci katkı payları/öğrenim ücretleri Akademik takvimde öngörülen süreler içinde ödenir. Süresi içinde katkı payını/öğrenim ücretini ödemeyen veya eksik ödeyenlerin ve mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilmeyenlerin o dönem için kayıt veya kayıt yenileme işlemleri yapılmaz ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenci her yarıyıl başında akademik takvimde gösterilen süre içinde, öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini yatırdıktan sonra danışmanı gözetiminde ders programını yaparak kaydını yeniler. Bütün derslerinden başarılı olduğu halde zorunlu stajını tamamlamadığı için mezun olamayan öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemek zorundadır. Öğrenci, ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiş bir mazereti yoksa kaydını kendisi yaptırır. Programını belirlenen tarihte yaptırmayan öğrenci, mazereti ilgili yönetim kurulunca kabul edildiği takdirde ders alma ve bırakma günlerinde program yaptırabilir. Ancak, bu öğrenciler için geçen süre derse devamsızlık olarak sayılır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Üniversitedeki dersleri izlemeye yeterli görülenler ile diğer üniversite öğrencileri, belirli konularda bilgilerini artırmak amacıyla, ilgili yönetim kurulu kararıyla, özel öğrenci olarak bir yarıyılda en çok üç derse kayıt olabilir. Bu öğrenciler yazıldıkları dersler için belirlenen bütün kurallara uymak zorundadır. Bu statüdeki öğrencilere diploma verilmez. Ancak, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından kendilerine durumlarını gösteren bir belge verilir. Özel öğrenciler, dersi açan birimin o yarıyıl için belirlenen katkı payını/öğrenim ücretini öder.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kaydını yaptıran her öğrenci için, ilgili bölüm başkanınca bölümün öğretim elemanları arasından bir danışman görevlendirilir. Danışman öğrenimi süresince öğrenciyi izler, yol gösterir, yardımcı olur. Öğrencinin kayıt yenileme, ders alma ve bırakma işlemleri danışmanın onayı ile yapılır.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 22 – (1) Öğrencilerin her dönemde izleyecekleri ders programları, kayıtlı oldukları bölüm tarafından belirlenir. Dersler:

a) Zorunlu dersler: Öğretim programlarında yer alan ve öğrencinin mezun olabilmesi için alıp başarılı olması gereken derslerdir.

b) Seçmeli dersler: Mesleki seçmeli dersler ve serbest seçmeli dersler (alan dışı seçmeli dersler) olmak üzere iki türlüdür. Bu derslerden;

1) Mesleki seçmeli dersler: Öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim programlarında yer alan, mezun olabilmek için önerilen belirli dersler veya ders grupları arasından seçilerek alınması ve başarılı olunması gereken derslerdir. Bu dersler, aksine bir kayıt yoksa başka programlardan da alınabilir.

2) Serbest seçmeli dersler (Alan dışı seçmeli dersler): Öğrencinin kendi lisans programı dışındaki programlardan bilgi, görgü ve genel kültürünü arttırmak için danışmanın onayı ile alması gereken derslerdir.

c) Önkoşullu dersler: Alınabilmesi için alt yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması ve/veya devam koşulunun yerine getirilmesi gereken derslerdir. Önkoşullu dersler, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun kararıyla belirlenir.

ç) Ortak zorunlu dersler: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleridir.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Bir yarıyılda, danışman onayı ile 30 kredilik ders alınır. Bir yarıyılda 30 krediye ek olarak azami 2 ders daha alınabilir. Zorunlu hallerde ilgili yönetim kurulu kararıyla 30 kredinin altında ders alınabilir. Yan dal ve çift anadal programı öğrencilerinin lisans anadal dersleri ile ortak olmayan dersleri bu toplama dahil değildir. Genel not ortalaması en az 3.00 olan başarılı öğrencilere ilgili yönetim kurulu kararıyla 30 kredilik derse ek olarak en çok 2 ders verilebilir. Birbirini izleyen iki yarıyıl içinde mezun olabilecek öğrencilere, ilgili yönetim kurulu kararıyla her yarıyıl için azami derse ek olarak 2 ders daha verilebilir.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Derslere ve uygulamalara devam zorunludur. Kuramsal derslerin %30’undan, uygulamaların %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci o dersin genel sınavına alınmaz. Sportif, kültürel ve bilimsel faaliyetler gibi alanlarda Üniversiteyi temsilen görevlendirilen öğrenciler, görevli oldukları sürece izinli sayılır. Bunun dışındaki tüm mazeretler ve raporlu olunan süre devamsızlıktan sayılır. Derslere devam durumu öğretim elemanı tarafından izlenir. Devamsızlıkları nedeniyle genel sınava girme hakkı kazanamayanların listesi, dersten sorumlu öğretim elemanı tarafından yapılan bildirim üzerine bölüm başkanlığınca, yarıyılın son haftası içinde ilan edilir.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(1) Sınavlar; ara sınav, genel sınav, seviye tespit sınavı, muafiyet sınavı, tek ders sınavı ve mazeret sınavı olmak üzere altı çeşittir. Bu sınavlar yazılı ve/veya sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. İlgili dekanlık veya yüksekokul müdürlüğünce uygun görülen sınav tarihleri ve sınavın şekli ilgili bölümlerce sınavlardan en az iki hafta önce ilan edilir. Ara sınavların sayı ve tarihleri ise dersin sorumlu öğretim elemanının önerisi üzerine, o yarıyılın ilk ayı içinde ilgili bölüm başkanlığınca öğrencilere duyurulur. Gerekli hallerde ilgili yönetim kurulu kararı ve Rektörlük onayı ile Cumartesi ve Pazar günleri de ders ve sınav yapılabilir.”

“(4) Sınavlar, türlerine göre aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Ara sınav: Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ayrı ders niteliğindeki proje, bitirme ödevi, diploma çalışması, laboratuar, atölye ve benzeri çalışmaların yarıyıl içi değerlendirmeleri ara sınav yerine geçebilir. Ara sınav sonuçları, genel sınav döneminden önce ilan edilir.

b) Genel sınav: Bir dersin genel sınavı o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Dersi programına alarak devam zorunluluğunu yerine getiren öğrenciler ile eğitim-öğretim programında yer alan ve yıl içinde başarılı olma koşulu öngörülen uygulamalı derslerden başarılı olan öğrenciler genel sınava girebilir.

c) Seviye tespit sınavı: Akademik takvimde ilan edilen günde yapılır.

ç) Muafiyet sınavı: Muafiyet sınavları Senato tarafından belirlenen dersler için yarıyıl başında yapılır.

d) Tek ders sınavı: Zorunlu stajını tamamlamamış olsa bile; mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş oldukları tek dersi kalan öğrenciler bu dersten, mezun olabilmek için ilgili programın tüm derslerinden başarılı olduğu veya başarılı sayıldığı halde genel akademik ortalaması 2.00’ın altında kalan ve bu nedenle mezun olamayan öğrenciler ise son dört yarıyıla ait diledikleri tek bir dersten tek ders sınavına girebilir. Tek ders sınavının başvuru ve sınav tarihi ilgili birimin yönetim kurulunca belirlenir. Bu durumdaki öğrenciler başvurularını belirlenen tarihte yapar ve ilgili yönetim kurulu kararıyla bu sınava girebilir. Her öğrenci tek ders sınav hakkından bir kez yararlanabilir.

e) Mazeret sınavı: Mazeret sınavı ara sınav ve genel sınav yerine kullanılabilir. Ara sınav veya genel sınava girme hakkı olduğu halde giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler, ara sınav haklarını aynı yarıyıl içinde dekanlık/yüksekokul müdürlüğü tarafından belirlenen gün, yer ve saatte; genel sınav haklarını ise mazeretlerinin bitimini izleyen, ilk yarıyılın genel sınav döneminde kullanır. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınavı yapılmaz.”

“(5) Yükseköğretim Kurulunca belirlenen ilkeler doğrultusunda ders başarılarını ölçen tüm sınavlar kağıt ortamında ve eş zamanlı yapılabileceği gibi alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasında, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verilecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilir.”

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 30 – (1) Bir dersteki başarı durumu; öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, ödevler, uygulamalar ve proje çalışmaları dikkate alınarak hesaplanacak dönem içi başarı notu ve genel sınav başarı notu birlikte değerlendirilerek belirlenir. Yapılacak değerlendirmede sınıfın başarı düzeyi, notların istatistiksel dağılımı ve sınıf ortalaması göz önünde bulundurulur. Bağıl değerlendirme olarak adlandırılan bu değerlendirme sonunda öğrencinin ders başarı notu takdir edilir. Genel sınav notu ve/veya dönem içi başarı ve genel sınav notlarından hesaplanan ham başarı notu % 35’in altında olan öğrenciler, bağıl notlarına bakılmadan FF notu alır. Dönem içi başarı ve genel sınav notlarından hesaplanan ham başarı notu; % 65’in üstünde olup, bağıl notu DC ve altında olan öğrenciler bağıl notlarına bakılmadan CC, %95’in üstünde olup bağıl notu AA’nın altında olan öğrenciler ise bağıl notlarına bakılmadan AA notu alır. Genel sınavın ders başarı notuna etkisi % 40, % 50 veya % 60 olabilir. Ortak zorunlu derslerde genel sınavın ders başarı notuna etkisi % 60’tır. Yarıyıl içi başarının ve genel sınavın ders başarı notuna etkisi dersin sorumlu öğretim elemanının görüşü ve ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenir ve öğrencilere duyurulur.”

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(5) Tüm derslerden başarılı olduğu halde genel akademik ortalaması 2.00’ın altında kalan ve bu nedenle mezun olmayan öğrenciler akademik ortalamalarını yükseltmek amacıyla DC ve DD notu aldıkları dersleri tekrar alabilirler. Tekrarladıkları dersler sonucunda genel akademik ortalaması 2.00 ve üstü olursa öğrenci mezun edilir.”

MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 36 – (1) Öğrencinin;

a) Psikiyatrik hastalıklar nedeni ile öğrenimine onsekiz aydan daha fazla ara vermek zorunda kalması ve bu süre sonunda tedavi edilemeyeceği sağlık raporları ile belgelendirilmiş olması,

b) Hakkında açılan disiplin soruşturması sonunda yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması,

c) Kendi isteği ile kaydını alması durumunda ilgili yönetim kurulu kararıyla Üniversite ile ilişiği kesilir.”

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(2) Öğrenci katkı payları/öğrenim ücretleri eğitim-öğretim yılı için belirlendiğinden bir yarıyıl veya farklı eğitim-öğretim yıllarının birbirini izleyen iki yarıyılı için izinli sayılan öğrenciler, katkı paylarını/öğrenim ücretlerini ödemeye devam eder. İzinli sayılan süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.”

MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü ve 14 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 22 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 23 – Bu Yönetmelik hükümlerini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

28/8/2009

27333

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1-

9/7/2010

27636

2-

26/5/2011

27945