26 Eylül 2011 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28066

YÖNETMELİK

Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden:

ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 18/9/1996 tarihli ve 22761 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim – Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2 – Bu Yönetmelikte geçen tanımlar ve kısaltmalar aşağıdaki anlamları ifade eder.

a) Anabilim Dalı: 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde enstitüler için tanımlanan ve enstitüde eğitim programı bulunan anabilim dalı,

b) Anabilim Dalı Başkanı: Lisansüstü Eğitim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde Anabilim Dalı için tanımlanan başkan,

c) Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders, proje ve tez dönemlerinde rehberlik etmek üzere Enstitü Yönetim Kurulu tarafından atanan öğretim elemanı,

ç) Enstitü: Zonguldak Karaelmas Üniversitesine bağlı Enstitüler,

d) Enstitü Kurulu: Enstitü Müdürünün başkanlığında, Enstitü Müdür Yardımcıları ve Enstitüde eğitim programları bulunan Anabilim Dalı Başkanlarından oluşan kurul; bu kurula, ilgili Fakülte Dekanları ile Yüksekokul Müdürleri oy hakkı olmaksızın katılabilirler,

e) Enstitü Yönetim Kurulu: Enstitü Müdürünün başkanlığında, Enstitü Müdür Yardımcıları ve Müdürün göstereceği altı aday arasından Enstitü Kurulunca seçilecek üç öğretim üyesinden oluşan kurul,

f) Kredi: Türkiye Yükseköğretim yeterlilikler çerçevesinde belirlenen ve program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü, ders saatlerinin yanı sıra laboratuar, atölye, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, sunum, sınava hazırlık, sınav, staj, iş yeri eğitimi gibi eğitim öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. 1 kredi (AKTS) 30 saat öğrenci iş yüküne karşılık gelir.

g) Müdür: İlgili Enstitünün Müdürü,

ğ) Öğrenci: Lisansüstü öğretim için Enstitüye kayıtlı öğrenci,

h) Senato: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Senatosu,

ı) Tez: Yüksek lisans veya doktora tezi,

i) Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi,

j) Yönerge: İlgili Enstitünün yönergesi.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 14 – Yüksek lisans ve doktora programlarında, nitelikleri aşağıda belirtilen adayların eksikliklerini gidermek amacıyla Bilimsel Hazırlık Programı uygulanabilir.

a) Lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans ve doktora programından farklı alanlarda almış olan adaylar,

b) Lisans derecesini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans programı adayları,

c) Lisans ve yüksek lisans derecelerini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan doktora programı adayları,

ç) Yüksek lisans derecesini başvurdukları doktora programından farklı alanda almış olan adaylar.

Bilimsel Hazırlık Programına madde 13-b ve 13-c’deki esaslara göre öğrenci kabul edilir.

Bilimsel Hazırlık Programında alınması zorunlu dersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Ancak, Bilimsel Hazırlık Programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

Bilimsel Hazırlık Programına kabul edilen yüksek lisans öğrencisinin başvurmuş olduğu programa başlayabilmesi için hazırlık programındaki tüm dersleri 28/8/2009 tarihli ve 27333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre; doktora öğrencilerinin ise “Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”nin yüksek lisans programındaki ilkelere göre başarmış olması gerekir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18 – Öğrenciler her yarıyılda, akademik takvimde belirtilen süre içinde, o yarıyılda açılan ve Enstitü Kurulu kararı ile belirlenmiş dersler arasından, danışmanlarınca uygun görülen dersleri veya eğitimin hangi döneminde (ders dönemi, proje dönemi, tez dönemi) olduklarını belirterek kayıtlarını yaptırırlar. Öğrenciler her yarıyılda kayıtlarını kendileri yaptırmak zorundadırlar. Kaydın kesinleşmesi için öğrenci ve danışman tarafından öğrenci bilgi sisteminde onaylanması gerekir. Öğrenim harcını akademik takvimde belirtilen süre içinde yatırmayan ve kaydını yenilemeyen öğrencilere 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi uygulanır.

Mazereti nedeniyle, programını akademik takvimde belirlenen süre içinde yaptıramayan ve mazereti Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler, akademik takvimde belirtilen ders ekleme-ders silme dönemi içinde kayıtlarını yaptırabilirler. Bu şekilde kaybedilen süre öğrenim süresinden sayılır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 21 – Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu program toplam 120 krediden az olmamak koşuluyla uzmanlık alanı dersi hariç en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi uzmanlık alanı ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci ayrıca, tez danışmanı atandığı tarihi izleyen yarıyıl ve takip eden yarıyıllarda danışmanı tarafından açılan kredisiz uzmanlık alanı dersine kayıt yaptırmak zorundadır. Uzmanlık alanı ve tez çalışması dersleri, yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir. Yüksek lisans uzmanlık alanı dersi, öğrenci sayısına bakılmadan iki teorik ders yükü olarak gösterilir. Yüksek lisans tez çalışması dersi, öğrenci başına bir saatlik pratik ders yükü olarak gösterilir.

Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki tanesi lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca dersler ilgili Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınacak derslerin kredileri, toplam kredinin % 50’sini geçemez.

Bir öğrencinin Enstitüye tam zamanlı öğrenci olarak kaydolmadan önce son üç yıl içinde özel öğrenci olarak veya yurtiçi, yurtdışı Yükseköğretim kurumlarından aldığı ve başarılı olduğu, kendi bilim alanı ile ilgili lisansüstü derslerin bir kısmı Anabilim Dalı Başkanının önerisi ve Yönetim Kurulunun kararı ile devam etmekte olduğu programa transfer edilebilir. Ancak bu şekilde alınacak derslerin kredisi öğrencinin kayıtlı olduğu programda alması gereken toplam kredinin 1/3’ünü aşamaz.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Tez danışmanı, öğretim üyeleri veya üniversite Senatosu’nun belirleyeceği niteliklere sahip öğretim görevlileri arasından seçilir. Tez danışmanı değişikliği öğrencinin yazılı müracaatı, tez danışmanının görüşü, anabilim dalı başkanının teklifi alınarak Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla yapılır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 23 – Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi azami üç yıldır. Azami eğitim-öğretim süreleri içinde mezun olmayan öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payını ödemek koşulu ile kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç öğrencilere tanınan diğer haklarından yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder. Bu programın ilk iki dönemine ait tüm derslerini başarı ile tamamlayan ve genel not ortalaması en az 3.00 olan başarılı öğrencilere, danışmanının önerisi ve Anabilim Dalı Başkanının onayı ile belirtilen süreden daha kısa sürede mezun olabilme imkanı sağlanır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin mevcut (d) bendi (ç) bendi olarak aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ç) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla “kabul”, “düzeltme” veya “red” kararı verir. Bu karar Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye gerekçeli bir rapor ve tutanakla bildirilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Tezi reddedilen öğrencinin Enstitü Yönetim Kurulu kararının kendisine tebliğinden itibaren yirmi işgünü içerisinde yeni danışman ve/veya yeni tez konusu istememesi halinde Enstitü ile ilişiği kesilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 26 – Tezsiz yüksek lisans programının amacı; öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretimde de yürütülebilir. Bu program toplam 120 krediden az olmamak koşuluyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir raporu danışmanına vermek zorundadır. Tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanır. Bu sınav, 24 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen usullere göre kurulan jüri tarafından sözlü olarak yapılır. Sınav sonucu Enstitüye yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde tutanakla bildirilir. Sınavda başarısız olan öğrenci en geç üç ay içerisinde aynı jüri önünde tekrar sınava alınır. Başarısızlığa ilişkin kararlar gerekçeli bir raporla açıklanır. Bu sınavda da başarısız olan öğrenciye 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uygulanır.

Öğrencinin alacağı derslerin en çok üç tanesi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olmak koşuluyla, lisans derslerinden seçilebilir.

Bir öğrencinin Enstitüye tam zamanlı öğrenci olarak kaydolmadan önce son üç yıl içinde özel öğrenci olarak veya yurtiçi, yurtdışı Yükseköğretim Kurumlarından aldığı ve başarılı olduğu, kendi bilim alanı ile ilgili lisansüstü derslerin bir kısmı Danışmanının teklifi, Anabilim Dalı Başkanının onayı ve Yönetim Kurulu’nun kararı ile devam etmekte olduğu programa transfer edilebilir. Ancak bu şekilde alınacak derslerin kredisi öğrencinin kayıtlı olduğu programda alması gereken toplam kredinin 1/3’ünü aşamaz.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 28 – Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi azami üç yıldır. Azami eğitim-öğretim süreleri içinde mezun olmayan öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı paylarını ödemek koşulu ile kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile dönem projesi hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklarından yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 30 – Doktora programının amacı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin,

a) Bilime yenilik getirme,

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme,

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

Doktora programı; yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 180 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Doktora programı, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 360 krediden az olmamak koşuluyla en az ondört adet ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Öğrenci ayrıca, tez danışmanı atandığı tarihi izleyen yarıyıl ve takip eden yarıyıllarda danışmanı tarafından açılan kredisiz uzmanlık alanı dersine kayıt yaptırmak zorundadır. Uzmanlık alanı ve tez çalışması dersleri, yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir. Doktora uzmanlık alanı dersi, öğrenci sayısına bakılmadan üç teorik ders yükü olarak gösterilir. Doktora tez çalışması dersi, öğrenci başına bir saatlik pratik ders yükü olarak gösterilir.

Doktora öğrencileri, lisans ve yüksek lisans programından, daha önce almamış olmak koşulu ile ders alabilirler. Lisansüstü dersler, ilgili Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Bu suretle alınan derslerin kredileri, toplam kredinin %50’sini geçemez. Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayılamaz.

Bir öğrencinin Enstitüye tam zamanlı öğrenci olarak kaydolmadan önce son üç yıl içinde özel öğrenci olarak veya yurtiçi, yurtdışı Yükseköğretim kurumlarından aldığı ve başarılı olduğu, kendi bilim alanı ile ilgili lisansüstü derslerin bir kısmı Danışmanının teklifi, Anabilim Dalı Başkanının onayı ve Yönetim Kurulunun kararı ile devam etmekte olduğu programa transfer edilebilir. Ancak bu şekilde alınacak derslerin kredisi öğrencinin kayıtlı olduğu programda alması gereken toplam kredinin 1/3’ünü aşamaz.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 31 – Doktora programını tamamlama süresi, azami yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için yedi yıldır. Bu programın, lisanstan gelenler için ilk üç dönemine ait, yüksek lisanstan gelenler için ise ilk iki dönemine ait tüm dersleri başarı ile tamamlayan ve genel not ortalaması en az 3.50 olan öğrencilere, danışmanının önerisi ve Anabilim Dalı Başkanlığının onayı ile daha kısa sürede mezun olabilme imkanı sağlanabilir.

Azami eğitim-öğretim süreleri içinde mezun olmayan öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payını ödemek koşulu ile kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç öğrencilere tanınan diğer haklarından yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 33 – Yeterlik sınavı, öğrencinin temel konular ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda yeterli bilgiye sahip olup olmadığının sınanması amacıyla ve yılda iki kez olmak üzere Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenecek tarihlerde yapılır.

Öğrenci derslerini başarı ile tamamladığı yarıyıldan itibaren Enstitü Yönetim Kurulunca ilan edilen tarihte yeterlik sınavına girebilmek için Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığına müracaat eder.

Yeterlik sınavları, Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan ve sürekli görev yapan beş kişilik Doktora Yeterlik Komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurabilir. Komite tarafından oluşturulacak sınav jürileri üç veya beş asil ve iki yedek üyeden oluşur. Jüride öğrencinin danışmanı ile başka yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyelerinden en az bir üye bulunur.

Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Doktora Yeterlik Komitesi, sınav jüri önerileri ve öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde ilgili Enstitü’ye tutanakla bildirilir.

Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır.

Doktora Yeterlik Komitesi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, 31 inci maddenin birinci fıkrasında öngörülen sürelerden sonra da fazladan ders(ler) almasını isteyebilir.

Lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarıyla tamamlamış bir öğrenci, yarıyıl başlamadan en az on gün içinde başvurmak koşuluyla, Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile yüksek lisans programına geçebilir.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 35 – Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde; yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini danışmanının gözetiminde hazırlar ve Tez İzleme Komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, Tez Önerisi ile ilgili bir raporu sözlü savunmadan en az onbeş gün önce komite üyelerine dağıtır.

Tez İzleme Komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddedileceğine salt çoğunlukla karar verir. Bu karar Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığınca tez önerisini izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirir.

Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir Tez İzleme Komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde; danışman ve tez konusu değiştiren bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi reddedilen öğrenciye isteği halinde yeni danışman ve/veya yeni tez konusu belirlenebilir.

Tez önerisi kabul edilen öğrenci için Tez İzleme Komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir yıl sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması komite tarafından “başarılı” veya “başarısız” olarak belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin isteği halinde yeni danışman ve/veya yeni tez konusu belirlenebilir.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin mevcut (d) bendi (ç) bendi olarak aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ç) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla “kabul”, “düzeltme” veya “red” kararı verir. Bu karar Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye gerekçeli bir rapor ve tutanakla bildirilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Tezi reddedilen öğrencinin Enstitü Yönetim Kurulu kararının kendisine tebliğinden itibaren yirmi işgünü içerisinde yeni danışman ve/veya yeni tez konusu istememesi halinde Enstitü ile ilişiği kesilir.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 16 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 17 – Bu Yönetmelik hükümlerini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü yürütür.