28 Eylül 2011 ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28068

YÖNETMELÝK

Ýstanbul Teknik Üniversitesinden:

ÝSTANBUL TEKNÝK ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANS EÐÝTÝM

VE ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ýstanbul Teknik Üniversitesine baðlý Denizcilik Fakültesi dýþýndaki fakültelerde yürütülen lisans eðitim ve öðretimini düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Ýstanbul Teknik Üniversitesine baðlý Denizcilik Fakültesi dýþýndaki fakültelerde yürütülen eðitim ve öðretime iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü, 43 üncü, 44 üncü ve 46 ncý maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik takvim: Eðitim öðretim yýlýnýn baþlama ve bitiþ tarihleri ile kayýt ve sýnav tarihleri gibi önemli tarihleri içeren takvimi,

b) ÇAP: Çift Anadal Programýný,

c) Danýþman: Öðrencilerin eðitim-öðretim ve üniversite yaþamýyla ilgili sorunlarýyla ilgilenmek üzere bölüm baþkanýnýn önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararý ile görevlendirilen öðretim elemanýný,

ç) Fakülte: Ýstanbul Teknik Üniversitesine baðlý fakülteleri,

d) Ýlgili Kurul: Ýlgili Fakülte Kurulunu,

e) Ýlgili Yönetim Kurulu: Ýlgili Fakülte Yönetim Kurulunu,

f) Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý: Ýstanbul Teknik Üniversitesi Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýný,

g) Ön koþullu ders: Kayýt olunabilmesi için daha önce bir veya birkaç dersin baþarýlmasý koþulu aranýlan dersi,

ð) Rektörlük: Ýstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüðünü,

h) Senato: Ýstanbul Teknik Üniversitesi Senatosunu,

ý) Üniversite: Ýstanbul Teknik Üniversitesini,

i) Üniversite Yönetim Kurulu: Ýstanbul Teknik Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

j) Yarýyýl: Bir akademik yýldaki güz veya bahar dönemini,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Öðrenci Katký Payý, Öðrenci Kayýt Ýþlemleri, Yatay ve Dikey Geçiþler

Öðrenci katký payý

MADDE 5 (1) Lisans öðrencileri, her öðretim yýlýnda, ilgili mevzuatla belirlenen miktarda katký payý öderler.

(2) Ýngilizce Hazýrlýk sýnýfýna kayýt olan öðrenciler, öðrencisi olduklarý fakültenin öðrenci katký payýna eþit katký payýný ayrýca ödemekle yükümlüdürler. Öðrenci katký payýný yatýrmayan öðrencilerin kayýt iþlemleri tamamlanmýþ sayýlmaz ve bu Yönetmeliðin 6 ncý ve 29 uncu maddelerinde belirtilen esaslar çerçevesinde iþlem yapýlýr.

(3) Ýngilizce Hazýrlýk sýnýfý hariç, bulunduklarý programda, her bir dönem için belirlenen ders planýnda yer alan dersleri alan ve baþarýlý olan öðrencilerin, baþarý ortalamasýna göre dönem sonu itibariyle yapýlacak sýralamada ilk % 10a giren öðrenciler, bir sonraki dönemde ödeyecekleri öðrenci katký payýnýn yarýsýný öderler. Bu hükmün uygulanmasýnda azami öðrenim süresini doldurmamýþ olan öðrenciler dikkate alýnýr. Yaz öðretiminde alýnan dersler hesaba katýlmaz. Önceki dönemlerden baþarýsýz dersi olanlar deðerlendirmeye alýnmaz.

(4) Öðretim programýndaki dersleri tamamlayan, sadece stajý kalan öðrencilerin ödeyecekleri katký paylarý, yaz öðretiminde kredi baþýna alýnan ücretler dikkate alýnarak Senato tarafýndan belirlenir.

Kabul esaslarý ve kesin kayýtlar

MADDE 6 (1) Üniversite fakültelerine ve bölümlerine girebilmek için lisans öðrenimiyle ilgili Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM)nin yaptýðý sýnavý kazanmýþ olmak ve baþka bir yükseköðretim kurumunda kayýtlý olmamak gerekir.

(2) Kesin kayýt tarihi, istenen belgeler ve uyulacak esaslar Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenerek ilan edilir. Ýstenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn yazýlý beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr.

(3) Kayýt olan öðrenciler, Üniversite tarafýndan düzenlenen ve tarihi ilan edilen Ýngilizce yeterlik sýnavýna alýnýrlar. Güz yarýyýlý baþlangýç tarihine kadar Senatoca eþdeðerliði kabul edilen ulusal ve uluslar arasý sýnavlarda, Senato tarafýndan belirlenen düzeyde baþarýlý olduklarýný belgeleyenler ile, bu tarihe kadar Üniversite tarafýndan açýlan Ýngilizce yeterlik sýnavlarýndan birinde baþarýlý olanlar, ilgili yönetim kurulu kararý ile lisans öðrencisi olurlar ve lisans öðrenimlerine baþlarlar.

(4) Söz konusu sýnavlarda baþarýsýz olan veya bu sýnavlara katýlmayan öðrenciler ise süresi içinde Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý aracýlýðýyla Üniversitenin Yabancý Diller Yüksekokuluna kayýt yaptýrýrlar ve bu yüksekokul tarafýndan yürütülen Ýngilizce hazýrlýk öðretimine devam ederler. Yaz öðretimi dahil, kayýt olduklarý öðretim yýlýnýn sonunda, ilgili fakülte ve bölümlerinde lisans öðretimine baþlamaya hak kazanamayan öðrenciler, bir sonraki öðretim yýlýnýn baþýnda yapýlan tüm Ýngilizce yeterlik sýnavlarýna girebilirler. En geç güz yarýyýlý baþlangýcýnda yapýlan Ýngilizce yeterlik sýnavýnda baþarýlý olanlar, güz yarýyýlýnda öðrenimlerine baþlayabilirler. Bu sýnavlarda baþarýsýz olan öðrencilerin ikinci kez Ýngilizce hazýrlýk öðretimine devam etme haklarý olmaz. Bu öðrenciler ayný eðitim ve öðretim yýlýnda, Üniversite Yabancý Diller Yüksekokulu Ýngilizce hazýrlýk öðretimi çerçevesinde yapýlan tüm yeterlik sýnavlarýna girerler. Yaz öðretimi sonu sýnavý son haklarýdýr.

(5) Üniversite Yabancý Diller Yüksekokulu Ýngilizce hazýrlýk öðretiminin birinci yýlýnýn veya ikinci yýlýnýn sonunda Ýngilizce yeterlik sýnavýnda baþarýlý olamadýðý için lisans eðitimine baþlamaya hak kazanamayan öðrenciler isterlerse, 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmeliðin 7 nci maddesinin onikinci fýkrasý uyarýnca, Ýngilizce öðretimin zorunlu olmadýðý üniversitelere yatay geçiþ için baþvuru yapabilirler. Yatay geçiþ için baþvuruda bulunmayan adaylarýn Üniversite ile iliþikleri kesilir.

(6) Üniversite lisans öðrencisi iken yeniden ÖSYMnin yaptýðý sýnava girip Üniversitenin bir lisans programýna yerleþtirilen öðrencilerde Ýngilizce yeterlik þartý aranmaz.

(7) Üniversiteye kayýt olmak isteyen yabancý uyruklu öðrenciler ile Üniversitenin yurt dýþýndaki bir üniversite ile ortak düzenleyeceði programlara ait öðrencilerin kayýt iþlemleri; 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnýn Yurtdýþýndaki Kapsama Dahil Yükseköðretim Kurumlarýyla Ortak Eðitim ve Öðretim Programlarý Tesisi Hakkýnda Yönetmelik ile ilgili diðer mevzuat hükümlerine ve Senato kararlarýna göre yürütülür.

(8) Kesin kayýt iþlemlerini süresi içinde yaptýrmayan öðrenci adaylarý, Üniversite öðrencisi olma hakkýndan vazgeçmiþ sayýlýrlar ve herhangi bir hak iddia edemezler.

(9) Üniversite Yabancý Diller Yüksekokulu tarafýndan yapýlan Ýngilizce hazýrlýk öðretiminin uygulama esaslarý Senato tarafýndan düzenlenir.

(10) Mazeretlerin kabulü ile ilgili olarak, Senatonun belirlediði esaslarda tanýmlanan istisnai durumlarda, öðrenci adaylarý, yukarýdaki hükümlere uymak koþulu ile Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna bir dilekçe vererek, belirledikleri vekilleri aracýlýðýyla kesin kayýt iþlemlerini yaptýrabilirler.

Kayýt yenilenmesi

MADDE 7 (1) Kayýt yenileme iþlemi; derse kayýt ve öðrenci katký payýnýn ödenmesini içerir. Üniversite öðrencileri her yarýyýl Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen tarihlerde kayýtlarýný yenilemek zorundadýrlar. Ýlan edilen tarihlerde kayýtlarýný yenilemeyen öðrenciler, kayýt bitim tarihinden sonra bir hafta içerisinde gecikmeli kayýt yaptýrýrlar. Gecikmeli kayýt koþullarý her yýl Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenir. Kayýt programý bir önceki yarýyýlýn son haftasýnda ilan edilir. Kayýt yenilenmeyen yarýyýl, öðretim süresinden sayýlýr.

Öðrenci iþlemleri

MADDE 8 (1) Üniversite fakülte ve bölümlerinde öðrenci iþlemleri ile ilgili kararlar ilgili yönetim kurullarýnda alýnýr. Öðrenciler bu kararlar için Üniversite Yönetim Kuruluna onbeþ gün içinde itirazda bulunabilirler.

Danýþmanlýk

MADDE 9 (1) Her öðrenci için ilgili bölümce bir öðretim üyesi veya öðretim görevlisi danýþman olarak atanýr. Danýþman, öðrenimi boyunca öðrenciyi izler ve öðrencinin devam etmekte olduðu lisans öðretimi programý çerçevesinde öðrencinin almasý gereken zorunlu ve seçmeli derslerle ilgili olarak öðrenciye tavsiyelerde bulunur. Öðrenci, yarýyýl kayýtlarýnýn yapýlmasý veya yenilenmesi sýrasýnda derslerini kendi seçer ve sonra danýþmanýn onayý ve otomasyon sistemi üzerine aktarýlacak danýþman görüþü ile kayýt tamamlanýr. Danýþman öðretim üyeleri kayýt süresi içerisindeki haftalýk programlar ile odalarýnda bulunacaklarý saatleri ilan eder. Geçerli bir mazereti nedeniyle Üniversitede bulunamayacak olan danýþman bu durumu bir yazý ile ilgili bölüm baþkanlýðýna bildirir. Bölüm baþkaný, bu danýþman yerine geçici olarak kayýt süresince bir öðretim üyesini görevlendirir ve bunu ilgili öðrencilere duyurur.

Kimlik kartý

MADDE 10 (1) Bu Yönetmeliðin 6 ncý maddesi uyarýnca kesin kayýtlarýný yaptýran öðrencilere, Üniversite öðrencisi olduklarýný belirten fotoðraflý bir kimlik kartý Rektörlük tarafýndan verilir.

Diploma

MADDE 11 (1) Üniversitenin fakülte ve bölümlerinde, bu Yönetmeliðe göre öðrenimlerini baþarý ile tamamlayanlara fakülte ve bölüm adý açýklanmak, gerekiyorsa öðrenim görülen program da belirtilmek suretiyle, lisans diplomasý verilir.

Yatay ve dikey geçiþler

MADDE 12 (1) Üniversite içinden veya dýþýndan Üniversite fakültelerine yapýlacak her türlü yatay geçiþ, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Yatay Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yürütülür.

(2) Üniversite içinden yapýlacak yatay geçiþler ilgili yönetim kurulunca belirlenecek kontenjanlarla, Üniversite dýþýndan yapýlacak yatay geçiþler ise Yükseköðretim Kurulu tarafýndan belirlenecek kontenjanlarla sýnýrlýdýr. Ýntibak iþlemleri ilgili yönetim kurulu tarafýndan yapýlýr.

(3) Bu Yönetmelik uyarýnca yatay ve dikey geçiþ yapacak öðrenciler, Senatonun kabul ettiði Ýngilizce baþarý belgelerinden herhangi birini sunmak veya Üniversite Yabancý Diller Yüksekokulu tarafýndan düzenlenen Ýngilizce yeterlik sýnavýný baþarmak zorundadýr.

(4) Bu belgelerden herhangi birini sunamayan ve/veya Üniversite Yabancý Diller Yüksekokulu tarafýndan düzenlenen Ýngilizce yeterlik sýnavýný baþaramayan öðrencilerin Ýstanbul Teknik Üniversitesine yatay geçiþ iþlemleri yapýlmaz.

(5) Üniversitenin lisans programlarýna baþvuran dikey geçiþ öðrencileri, ÖSYM tarafýndan yerleþtirilir. Dikey geçiþ öðrencilerinin kayýt iþlemleri, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Meslek Yüksekokullarý ve Açýköðretim Ön Lisans Programlarý Mezunlarýnýn Lisans Öðrenimine Devamlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yürütülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim-Öðretimle Ýlgili Esaslar

Öðretim yýlý

MADDE 13 (1) Öðretim yýlý, güz ve bahar yarýyýllarý ile yaz öðretiminden oluþur. Güz ve bahar yarýyýllarýnýn her birinin normal süresi ondört haftadýr. Gerekli hallerde bu süre Senatoca deðiþtirilebilir. Akademik takvim, her akademik yýlýn baþlamasýndan önce Senato tarafýndan belirlenir ve ilan edilir. Yaz öðretiminin uygulama esaslarý Senato tarafýndan düzenlenir. Öðretimin yapýlacaðý gün ve saatler Senatoca belirlenir. Resmi tatil günleri öðretim ve sýnav yapýlmaz. Ancak gerektiðinde dersi veren birim tarafýndan önerilen ve Üniversite Yönetim Kurulunca uygun görülen derslerin, ders ve sýnavlarý Cumartesi ve Pazar günleri yapýlabilir.

(2) Bu Yönetmeliðin 14 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda belirtilen azami süre içinde diploma alamayan öðrencilerin, müfredat deðiþikliði veya isimleri deðiþmemekle birlikte ders içeriðinin deðiþmesi ya da ders içeriði deðiþmemekle birlikte aradan uzun bir sürenin geçmesi nedeniyle, daha önce baþarýlý olunan derslerden hangilerini yeniden almalarý gerektiði; eðitim-öðretim süreçlerinin sürekli iyileþtirilmesine yönelik iç ve dýþ kalite güvencesi uygulamalarý ve eðitim-öðretimin devamýna iliþkin diðer hususlar Senato tarafýndan belirlenir.

Öðretim süresi ve þekli

MADDE 14 (1) Üniversite fakültelerinde, bu Yönetmelik uyarýnca yapýlacak lisans öðretiminin azami süresi, Üniversite Yabancý Diller Yüksekokulunca düzenlenen Ýngilizce hazýrlýk öðretimindeki süre hariç, yedi yýldýr. Bu süre sonunda kayýtlý olduðu öðretim kurumundan mezun olamayanlar, bu Yönetmeliðin 29 uncu maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payýný ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile bitirme tasarým projesi hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmadan öðrencilik statüleri devam eder.

(2) Öðretim; öðretim planýnda öngörülen dersler, uygulamalar, proje ve stüdyolar, laboratuar ve atölye çalýþmalarý, pratik çalýþmalar, stajlar, eskizler, arazi üzerinde uygulamalar, seminerler, bitirme tasarým projesi ve benzeri çalýþmalardan oluþabilir. Senatoda aksi kararlaþtýrýlmadýkça, öðretim planlarýndaki zorunlu ve seçmeli derslerin ve derslere baðlý olarak yapýlan proje, laboratuar, arazi çalýþmasý gibi akademik etkinliklerin süresi bir yarýyýldýr.

(3) Öðretim planýndaki dersler, zorunlu ve seçmeli derslerden oluþur. Zorunlu dersler, öðrencinin almak zorunda bulunduðu, seçmeli dersler ise öðrencinin belirli ders gruplarý içinden seçerek almak zorunda olduðu derslerdir.

(4) Öðretim dili % 30 Ýngilizce olan lisans programlarýnda kayýtlý olan öðrenciler; lisans öðrenimleri süresince öðrencisi bulunduklarý bölümün öðretim planýnda bulunan derslerin en az % 30unu Ýngilizce, öðretim dili % 100 Ýngilizce olan lisans programlarýnda kayýtlý olan öðrenciler ise Türkçe verilmesi zorunlu olan dersler hariç, lisans öðrenimleri süresince öðrencisi olduklarý bölümün öðretim planýnda bulunan derslerin tamamýný Ýngilizce derslerden almak zorundadýrlar. Bölüm baþkanlýðýnýn uygun görmesi durumunda öðrenciler derslerden bazýlarýný, Üniversitenin diðer bölümlerinin öðretim planlarýnda yer alan denkliði kabul edilen derslerden alabilirler.

Öðretim planlarý

MADDE 15 (1) Üniversite fakülte ve bölümlerindeki öðretim, Yükseköðretim Kurulunca belirlenen ve Senato tarafýndan kabul edilen ortak dersler göz önünde tutulmak ve bölümlerin görüþleri alýnmak suretiyle, ilgili kurul tarafýndan kararlaþtýrýlan ve Senato tarafýndan onaylanan öðretim planýna göre yapýlýr. Bunlardan;

a) Öðretim planýndan en az 35 kredilik dersi tamamlayan ikinci sýnýf,

b) Öðretim planýndan en az 75 krediyi tamamlayanlar üçüncü sýnýf,

c) Öðretim planýndan en az 110 krediyi tamamlayanlar ise dördüncü sýnýf

öðrencisi olarak tanýmlanýrlar.

(2) Öðrenciler birinci yarýyýlda bölümlerinin ders planýnda yer alan birinci yarýyýl derslerini almak zorundadýrlar. Ancak, öðrenimlerine ikinci yarýyýl baþýnda baþlama durumunda olan bir yarýyýl hazýrlýk sýnýfýna devam etmiþ öðrenciler açýlan birinci yarýyýl derslerine ek olarak bu Yönetmeliðin 17 nci maddesinin birinci fýkrasýnda belirtilen kredi sýnýrlarýna uymak koþulu ile ön koþulsuz üst yarýyýl derslerini de alabilirler.

(3) Birinci yýl sonunda en az 35, ikinci yýl sonunda en az 75 krediyi tamamlayan, % 20lik dilimde ve genel not ortalamasý en az 3.00 olan öðrenciler çift anadal programýna (ÇAP) baþvurabilirler. Ayrýca bu öðrenciler bu Yönetmeliðin 17 nci maddesinde belirtilen en fazla kredi sýnýrýný aþarak sekiz yarýyýldan daha kýsa sürede mezun olabilirler.

(4) Öðrenciler, öðrenimlerine; ön koþulsuz veya ön koþulunu saðladýklarý dersleri çakýþmamak, bu Yönetmeliðin 17 nci maddesinin birinci fýkrasýnda belirtilen kredi sýnýrlarýna uymak ve 21 inci maddesinin birinci fýkrasýndaki koþullarý saðlamak suretiyle devam ederler.

(5) Öðretim planýna dahil olan staj çalýþmalarý, fakülteler tarafýndan her bölümün özelliðine göre hazýrlanan esaslara göre yapýlýr.

(6) Üniversite binalarý dýþýnda yapýlmasý gereken ders ve uygulamalar, yarýyýl süresince yapýlabileceði gibi, ilgili birimler tarafýndan özel esaslarda belirtilen sürelerde, bahar yarýyýlýnýn bitiminden sonra da yaptýrýlabilir.

Ön koþul

MADDE 16 (1) Bir programa ait derslerin önkoþullarý, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun onayý ile; tüm bölümlerin öðrencilerinin ortak olarak aldýklarý derslerin önkoþullarý ise Senato tarafýndan belirlenir ve ilan edilir.

(2) Bir dersin önkoþulu olarak belirlenen ders/derslerden önkoþulun saðlanabilmesi için aranacak ders notunun DD veya üzeri olmasý gerekir. Önkoþul olarak belirlenen bir ders, kredisiz ise önkoþulun saðlanabilmesi için bu dersten baþarýlý olma (BL) þartý aranýr. Önkoþullar ilan edildiði tarihi izleyen yarýyýlda uygulanýr.

Derse yazýlma

MADDE 17 (1) Bu Yönetmeliðin 21 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinde söz konusu edilen birinci yarýyýl öðrencileri ve ÇAP öðrencileri hariç olmak üzere, gözetim listesinde bulunmayan öðrencilerin, herhangi bir yarýyýlda kredi yükü en az 15 kredi, en çok 22 kredi olmak zorundadýr. Her öðrenci bu Yönetmeliðin 14 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan çalýþmalara aþaðýda belirtilen sýnýrlar içinde kalarak yazýlýr;

a) Daha fazla kredi almak isteyen öðrencilerden; 25 kredi de dahil olmak üzere en az 2.25 aðýrlýklý genel not ortalamasý, 25 kredinin üzerinde kredi almak isteyen öðrencilerden en az 3.00 aðýrlýklý genel not ortalamasý aranýr.

b) Son sýnýf öðrencilerinin kredi yükü, gözetim listesinde olmamak koþulu ile, bu ortalamalara bakýlmaksýzýn ilgili yönetim kurulu kararý ile arttýrýlabilir.

c) Gerekli hallerde bir yarýyýlda alýnmasý gereken en az 15 kredilik ders yükünün azaltýlmasý yönünde ilgili yönetim kurulu kararý alýnabilir.

(2) Öðrenci, yarýyýlýn baþlangýcýndan itibaren iki hafta içerisinde danýþmanýnýn onayýný alarak ders planýndaki derslerden birisini býrakýp bir baþka derse kayýt yaptýrabilir, ayrýca dört hafta içerisinde kayýt yaptýrdýðý bir dersten tümüyle çekilebilir.

(3) Öðrenci birinci yarýyýl hariç bir yarýyýlda en fazla bir ders, lisans öðretimi süresi içerisinde en fazla yedi dersten çekilebilir.

(4) Öðrenciler tekrarlamak veya ilk defa almak zorunda olduklarý derslerin çokluðu ve alýnacak derslerin çakýþmasý durumunda, kayýt olacaklarý yarýyýlýn öðretim planýndaki derslerin bir kýsmýný veya tamamýný almayabilirler. Ancak, bu nedenle derse kayýt olunamamasý 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen öðretim süresinin iþlemesine engel olmaz.

(5) Üniversiteye kayýtlý öðrenciler de ayný dönemde örgün öðretim yapmakta olan baþka bir yükseköðretim kurumuna kayýt yaptýramaz ve öðrenim göremezler.

Bitirme tasarým projesi

MADDE 18 (1) Öðrencinin, mezun olmadan önce, istenen mesleki düzeye ulaþtýðýný gösteren bitirme tasarým projesini, mezun olacaðý programdan yapmasý zorunludur. Bitirme tasarým projesi, öðretim planlarýnda sekizinci yarýyýl dersi olarak yer alýr. Öðretim dili % 30 Ýngilizce olan lisans programlarýnda kayýtlý olan öðrencinin isteði ve bitirme çalýþmasýnýn yürütücüsünün uygun görmesi durumunda, bitirme tasarým projesi Ýngilizce hazýrlanabilir ve baþarýlmasý durumunda kredisi, % 30 Ýngilizce öðretim kapsamýnda kabul edilir.

(2) Bitirme tasarým projesi konularýnýn öðrencilere daðýtýmý, Senatonun belirlediði esaslarda gösterilen koþullara göre daha önceki yarýyýllarda da yapýlabilir. Sekizinci yarýyýlda bitirme tasarým projesi alamayan öðrenciler, bunu izleyen bir sonraki yarýyýlda da bitirme tasarým projesi alabilirler. Bitirme tasarým projesi ile ilgili hususlar, ilgili yönetim kurullarýnýn görüþleri alýnarak Senato tarafýndan belirlenecek esaslara göre uygulanýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Notlar, Ýþaretler, Sýnavlar ve Baþarý Durumu

Yabancý dil hazýrlýk programý

MADDE 19 (1) Yabancý dil hazýrlýk programýndaki notlar, sýnavlar ve baþarý durumu ile ilgili hususlarda; 23/2/2003 tarihli ve 25029 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýstanbul Teknik Üniversitesi Lisans Ýngilizce Hazýrlýk Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.

Notlar ve iþaretler

MADDE 20 (1) Lisans eðitim ve öðretiminde, öðrencinin bir dersteki baþarýsý, baðýl deðerlendirme yöntemi ile belirlenir. Bu deðerlendirme, öðrencinin yarýyýl içi çalýþmalarýnda gösterdiði baþarý ve yarýyýl sonu sýnavýnda aldýðý not birlikte deðerlendirilerek ve sýnýfýn genel baþarý düzeyi göz önünde bulundurularak saptanýr. Ýlgili bölümler tarafýndan belirlenen en az ham not üzerindeki baðýl deðerlendirme, dersi veren öðretim üyesi tarafýndan, notlarýn daðýlýmý ve sýnýf ortalamasý göz önünde bulundurularak yapýlýr.

(2) Bir dersteki baþarý durumu baþarý notu ile belirlenir. Baþarý notu harflerinin anlamlarý þunlardýr:

a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarýndan birisini alan öðrenci o dersi baþarmýþ sayýlýr.

b) Bir dersten (DC) ve (DD) notlarýndan birisini alan öðrenci, o dersi þartlý baþarmýþ kabul edilir.

c) Bir dersten (FF) notunu alan öðrenci o dersten baþarýsýz sayýlýr.

ç) Bir dersten (VF) notunu alan öðrenci yýl sonu sýnavýna giremez ve baþarýsýz kabul edilir.

(3) Baþarý notu harfleri dýþýnda kullanýlan diðer harflerin anlamlarý þunlardýr:

a) BL: Kredisiz olarak alýnan dersten baþarýlý.

b) BZ: Kredisiz olarak alýnan dersten baþarýsýz.

c) T: Öðrencilerin kayýtlý bulunduklarý bir dersten bu Yönetmeliðin 17 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fýkrasýnda belirtilen süre içerisinde çekildiklerini gösteren iþarettir.

ç) E: Proje, bitirme tasarým projesi ve benzeri çalýþmalarda, çalýþmasýný belirlenen sürede bitiremeyen öðrenciye verilir. Çalýþmanýn ne zaman tamamlanacaðý öðretim üyesi tarafýndan belirlenir. Belirlenen sürede çalýþmasýný tamamlayamayan öðrenciye FF verilir.

(4) Baþarý notlarýnýn ifade ettikleri baþarý dereceleri ve katsayýlarý aþaðýdaki tabloda gösterilmiþtir:

                                       Harf Notu     Baþarý Notu

Mükemmel                           AA                  4.00

Çok iyi                                 BA                  3.50

Ýyi                                         BB                   3.00

Ýyi-yeterli                              CB                   2.50

Yeterli                                  CC                   2.00

Yeterli-geçer                         DC                  1.50

Koþullu - geçer                     DD                  1.00

Baþarýsýz                               FF                   0.00

Vizesiz baþarýsýz                   VF                   0.00

Gözetim listesi

MADDE 21 (1) Aþaðýda gösterilen öðrenciler gözetim listesine alýnýr:

a) Birinci ve ikinci sýnýfta olup herhangi bir yarýyýl sonunda aðýrlýklý genel not ortalamalarý 1.80in altýnda olan öðrenciler,

b) Üçüncü sýnýfta olup aðýrlýklý genel not ortalamalarý 1.90’ýn altýnda olan öðrenciler,

c) Dördüncü sýnýfta olup aðýrlýklý genel not ortalamalarý 2.00’ýn altýnda olan öðrenciler.

(2) Gözetim listesine alýnan öðrencilerin bir yarýyýldaki kredi yükü en fazla 15 olabilir. Bu öðrenciler, açýldýðý takdirde, daha önce baþarýsýz olduklarý, þartlý baþardýklarý ve/veya ön þartlarýný saðladýklarý dersleri yarýyýl gözetmeksizin alabilirler. Gözetim listesinde iken aðýrlýklý genel not ortalamalarýný belirtilen düzeylerin üzerine çýkartan öðrenciler normal statüde öðrenimlerine devam ederler.

(3) Kayýtlý bulunulan yarýyýl sonu itibariyle aðýrlýklý genel not ortalamasý belirlenirken, alt yarýyýllardan alýnamayan derslerle, bu Yönetmeliðin 17 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fýkrasý uyarýnca öðrencinin çekildiði dersler aðýrlýklý not ortalamasýna katýlmaz.

Aðýrlýklý genel not ortalamasýnýn yükseltilmesi

MADDE 22 (1) Genel not ortalamasýný yükseltmek isteyen öðrenci, bu Yönetmeliðin 14 üncü maddesinde belirtilen hükümler saklý kalmak koþulu ile daha önce alýp baþardýðý dersleri tekrar alabilir. Bu dersler için son alýnan notlar geçerlidir. Öðrencinin Üniversitede aldýðý derslerin bütün notlarý ve iþaretleri öðrenim belgesinde gösterilir. Bir dersin üç veya daha fazla alýnmasý durumunda öðrencilerin ödeyecekleri katký paylarýnýn hesaplanmasýnda bu Yönetmeliðin 29 uncu maddesindeki hükümlere göre iþlem yapýlýr.

(2) Öðrenciler AA notu ile geçtikleri dersleri tekrar edemezler.

Deðerlendirme

MADDE 23 (1) Derslere % 70, laboratuar ve atölye gibi baðýmsýz uygulamalý derslere % 80 oranýnda devam zorunludur. Devam koþulunu, öðretim üyesinin ders için belirlediði ve yarýyýl baþýnda ilan ettiði koþullarý saðlamayan öðrenciler yarýyýl sonu sýnavýna giremezler.

(2) Bir dersin baþarý notu; o derse ait yarýyýl içi sýnavlarý, kýsa sýnavlar, arazi çalýþmasý, uygulama, ödev, proje, atölye, seminer, devam, laboratuar gibi yarýyýl içi çalýþmalarý ve yarýyýl sonu sýnavý ile belirlenir. Her yarýyýlýn baþlangýcýndan bir hafta önce, o yarýyýl açýlacak derslere ait baþarý deðerlendirme sistemi; yarýyýl içi çalýþmalarýnýn türleri, sayýsý, yarýyýl içi çalýþmalarýnýn baþarý notuna katkýsý ve yarýyýl sonu sýnavýnýn baþarý notuna katkýlarýnýn hangi oranlarda olacaðý gibi hususlar göz önünde bulundurularak dersi verecek öðretim üyesi tarafýndan baþarý deðerlendirme formu doldurularak önerilir. Ýlgili bölüm baþkanlýðýnýn olumlu görüþü üzerine ilgili kurul kararý ile kesinleþir ve Dekanlýk tarafýndan ilan edilir.

(3) Yarýyýl sonu sýnavýna girebilme koþulunu yerine getirmeyen öðrencilerin listesi, yarýyýlýn son haftasý içerisinde ilan edilir. Bir dersin yarýyýl sonu sýnavýna girebilme koþulunu yerine getiremeyen öðrenciler bu dersten (VF) almýþ sayýlýrlar ve final sýnavýna giremezler.

(4) Yarýyýl sonu sýnavýnýn baþarý notuna katkýsý % 40dan az, % 60dan fazla olamaz. Özel durumlarda ilgili kurul kararý ile bu oranlar deðiþtirilebilir.

(5) Öðrencilerin bir dersteki baþarý durumunu gösteren liste, yarýyýl sonu sýnavlarýnýn tamamlandýðý tarihten itibaren en geç bir hafta içerisinde öðretim üyesi tarafýndan açýklanýr. Ýlgili yönetim kurulu gerektiðinde bir dersin öðretim üyesinden, dersle ilgili baþarý durumu deðerlendirmesini yeniden isteyebilir. Yarýyýl içi ve yarýyýl sonu not daðýlýmlarýnýn baþarý durumu deðerlendirmesi istatistikleri dersin öðretim üyesi tarafýndan ilgili bölüm baþkanlýðýna teslim edilir.

(6) Aðýrlýklý genel not ortalamasý en az 2.00 olan, bir yarýyýl sonunda o dönemde en az 18 kredilik ders almýþ ve baþarmýþ öðrenciler ile en az sürede mezun durumuna gelmiþ olan öðrenciler, sadece mezun olduðu yarýyýlda kredi limiti aranýlmadan, aþaðýda belirtilen þekilde deðerlendirilirler:

a) Yarýyýl sonu not ortalamasý 3.00-3.49 arasýnda olanlar, onur,

b) 3.50-4.00 arasýnda olanlar, yüksek onur

öðrencisi olarak tanýmlanýr. Bu deðerlendirmeler not belgesinde dönem bazýnda belirtilir. Herhangi bir yarýyýlda not belgesinde FF ve/veya VF bulunan öðrenciler not ortalamalarýný tuttursalar bile o yarýyýlda onur ve yüksek onur öðrencisi olamazlar.

Mazeretler

MADDE 24 (1) Yarýyýl içi sýnavlarýnýn mazeret sýnavý yoktur. Yarýyýl içi sýnavýna girmeyen bir öðrenci bu sýnavdan 0 (sýfýr) almýþ sayýlýr. Mazeretlerin kabulü ile ilgili olarak Senatoca belirlenen esaslarda tanýmlanan istisnai durumlarda, yarýyýl içi sýnavlarýna geçerli mazeretleri nedeniyle giremeyen öðrenciler, mazeretlerinin kabul edilmesi halinde mazeret sýnavýna alýnýrlar. Öðrencilerin mazeretli sayýlmasýna Senatoca belirlenen esaslara uygun olarak, ilgili yönetim kurulu tarafýndan karar verilir. Mazeretleri kabul edilip mazeret sýnavý hakký tanýnan öðrenciler sýnav haklarýný ilgili yönetim kurulunca belirlenen gün, yer ve saatte kullanýrlar. Bu durumda olan öðrencilerin mazeretli olduðu yarýyýl içi sýnav notu mazeret sýnavýndan aldýðý nottur.

(2) Mazeretleri nedeniyle yarýyýl sonu sýnavýna giremeyen öðrenciler mazeretlerinin bitimini izleyen beþ gün içinde ilgili fakülteye baþvururlar. Geçerli mazeretlerini, Senatonun belirlediði esaslara uygun olarak belgelendiren ve mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öðrenciler, yarýyýl sonu sýnavlarýný izleyen hafta içerisinde yapýlacak yarýyýl sonu mazeret sýnavýna girebilirler. Mazeretlerin kabulünün takdiri ilgili yönetim kuruluna aittir.

Yarýyýl sonu sýnav dönemi

MADDE 25 (1) Her yarýyýl derslerinin bitiminde bir sýnav dönemi vardýr. Sýnav dönemi içinde ilgili yönetim kurulunca kabul edilecek nedenlerle sýnav yapýlamayan günler kadar o sýnav dönemine süre eklenir.

(2) Arazi üzerinde yapýlmasý gereken derslerle, sýnava girme hakký bir arazi çalýþmasýnýn sonucuna baðlý olan derslerin sýnavlarý arazi çalýþmalarýnýn bitiminde de yapýlabilir. Bitirme tasarým projesi sýnavý, yarýyýl sonu veya yaz öðretimi sonu sýnav dönemlerinde veya onu izleyen hafta içinde yapýlýr.

Sýnav programlarý ve sýnavlarýn yeri

MADDE 26 (1) Yarýyýl sonu sýnav programlarý, Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý tarafýndan, sýnav dönemi baþlamadan en az iki hafta önce ilan edilir. Sýnavlar, programda gösterilen gün, yer ve saatte Üniversite binalarýnda yapýlýr. Ancak, arazi üzerinde yapýlan ders ve uygulamalarýn sýnavlarý, arazi üzerinde veya Üniversite binalarý dýþýnda yapýlabilir.

Sýnav þekli

MADDE 27 (1) Yarýyýl sonu sýnavlarý genelde yazýlý olarak yapýlýr. Ancak bölümlerden gelecek istek üzerine ilgili kurullar sýnavýn sözlü veya sözlü-yazýlý yapýlmasýna karar verebilir. Bu yöndeki bir karar yarýyýlýn baþýnda verilen baþarý deðerlendirme formunda ilan edilir. Sýnavlarý, o dersi vermekle görevli öðretim üyesi veya öðretim görevlisi düzenler ve yönetir. Sorumlu öðretim üyesi veya öðretim görevlisinin sýnav günü Üniversitede bulunmamasý halinde, sýnavý kimin yapacaðý bölüm baþkaný tarafýndan belirlenir. Sýnavlarýn düzenli bir biçimde yürütülebilmesi için ilgili fakültedeki bütün öðretim elemanlarý görevlendirilebilir.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 28 (1) Öðrenci, bir dersteki baþarý durumu sonucuna, dersin baþarý durumu listesinin ilan edilmesinden itibaren bir hafta içerisinde, Dekanlýða yazýlý olarak baþvurarak itiraz edebilir. Dekanlýk, ilgili öðretim üyesine, öðrencinin baþarý notuna katkýsý bulunan bütün çalýþmalarý tekrar inceleterek, öðrencinin itirazýný ve öðretim üyesinin yaptýðý yeni deðerlendirmeyi iki hafta içinde ilgili yönetim kurulunda karara baðlar.

Öðretim süresine ek süreler ve bunlara iliþkin ek öðrenci katký payý

MADDE 29 (1) Üniversite lisans öðrencilerine, Ýngilizce hazýrlýk öðretimi süresi hariç, öðrenimlerini tamamlamak için tanýnan azami süre yedi yýldýr. Azami süre içinde, üniversite öðrenimi sýrasýnda bir derse üçüncü defa kayýt yaptýrýlmasý halinde, ilgili dönem için öngörülen katký payý ya da öðrenim ücretinin yaný sýra bu maddenin üçüncü fýkrasýna göre hesaplanan kredi baþýna ödenecek katký payý veya öðrenim ücreti; dersin alýnacaðý dönem için belirlenen kredi baþýna katký payý veya öðrenim ücretinin % 50 fazlasý, dördüncü defa kayýt yaptýrýlmasý halinde % 100, beþinci veya daha fazla defa kayýt yaptýrýlmasý halinde ise % 300 fazlasý ile hesaplanýr.

(2) Azami süre olan yedi yýl içinde öðrenimin tamamlanamamasý halinde, her bir ilave ders için kredi baþýna ödenecek öðrenci katký payý veya öðrenim ücreti; dersin alýnacaðý dönem için bu maddenin üçüncü fýkrasýna göre belirlenecek olan kredi baþýna katký payý veya öðrenim ücretinin % 100’ü, ikinci defa kayýt yaptýrýlmasý halinde % 200’ü, üçüncü defa kayýt yaptýrýlmasý halinde % 300’ü, dördüncü ve daha fazla defa kayýt yaptýrýlmasý halinde ise % 400’ü olarak hesaplanýr.

(3) Her bir ders için kredi baþýna ödenecek katký payý tutarlarý, her bir dersin kredisinin ilgili dönemde alýnmasý gereken toplam ders kredisine oranlanmasý sonucu bulunacak katsayýnýn, ilgili dönem için belirlenen öðrenci katký payý ile çarpýlarak, Üniversite Yönetim Kurulunca dönem baþlarýnda hesaplanýr.

(4) Azami süre olan yedi yýl içinde ÇAP veya yandal öðreniminin tamamlanamamasý nedeniyle ilave ders alýnmasý halinde, her bir ders için kredi baþýna ödenecek öðrenci katký payý veya öðrenim ücreti; dersin alýnacaðý dönem için bu maddenin üçüncü fýkrasýna göre hesaplanan kredi baþýna katký payý veya öðrenim ücretinin % 100’ü, ikinci defa kayýt yaptýrýlmasý halinde % 200’ü, üç ve daha fazla defa kayýt yaptýrýlmasý halinde ise % 400’ü olarak hesaplanýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Deðerlendirmeler

Birim kredi

MADDE 30 (1) Ders, uygulama, laboratuar, proje, seminer, atölye ve bitirme tasarým projesinin öðretim bakýmýndan deðerlendirilmesi birim kredi üzerinden yapýlýr. Derslerin ve seminerlerin, bir yarýyýl süre ile haftada bir ders saati, bir kredidir. Uygulama, laboratuar, proje ve atölye çalýþmalarýnýn haftada bir saati, yarým kredi olarak kabul edilir. Senato kararý ile sertifika almaya yönelik dersler kredisiz olarak açýlabilir.

Aðýrlýklý genel not ortalamasý

MADDE 31 (1) Aðýrlýklý genel not ortalamasý, ders veya ayrý ders niteliðindeki laboratuar, proje, atölye, seminer, bitirme tasarým projesi ve benzerlerinin her birinden elde edilen baþarý notu katsayýsý ile o ders veya ayrý ders niteliðindeki laboratuar, proje, atölye, seminer, bitirme tasarým projesi ve benzerinden alýnan kredilerin çarpýlmasý ile elde edilecek sayýlar toplamýnýn, krediler toplamýna bölünmesi ile bulunacak deðerdir. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlanýlarak verilir.

Öðretimi bitirme

MADDE 32 (1) Baðlý bulunduðu bölümün öðretim planýnda gösterilen zorunlu derslerle, yine bölümün öngördüðü toplam krediyi saðlayacak þekilde seçmeli dersleri alan ve baþaran, aðýrlýklý genel not ortalamasýný en az 2.00 düzeyine çýkarmýþ, bu Yönetmelikte belirtilen stajlar dahil, bütün çalýþmalarý yapmýþ ve aldýðý kredilerin, % 100 Ýngilizce programýnda, Türkçe verilmesi zorunlu dersler hariç, tamamýný Ýngilizce ve % 30 Ýngilizce programýnda ise en az % 30unu Ýngilizce derslerden alarak tamamlamýþ öðrenci, öðrenimini bitirmiþ sayýlýr ve kendisine bu Yönetmeliðin 11 inci maddesinde belirtilen diploma verilir. % 100 Ýngilizce programa yatay geçiþ yapan öðrencilerin Ýngilizce kredisi bakýmýndan öðrenimlerini bitirmeleri sadece geçiþ yapýlan programdaki dersler dikkate alýnarak yapýlýr.

(2) Fakülteleri bu þekilde bitirenlere ayrýca, devam ettikleri bölüm ve programý, aldýklarý ders, proje, laboratuar, bitirme tasarým projesi ve benzeri çalýþmalarýný, baþarý notlarý ve aðýrlýklý genel not ortalamasýný, gözetim, iyi durum, onur ve yüksek onur listelerinde olduklarýný gösteren bir öðrenim belgesi (transkript) verilir. Öðrenim belgesinde, öðrencinin Ýngilizce alarak baþardýðý dersler ayrýca belirtilir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Ýzin ve haklarýn saklý tutulmasý

MADDE 33 (1) Ýzin, öðrencilerin ilgili akademik birimlerin onayý ile geçici bir süre için kayýtlý olduklarý programa/programlara ara vermeleridir. Ýzin baþvurusu yapýlabilmesi için baþvuru tarihinde öðrencinin kayýtlý veya izinli statüde olmasý zorunludur. Ýzinli öðrencilerin tüm haklarý saklý tutulur. Hazýrlanan belgelerde öðrencilerin izinli olduklarý belirtilir. Ýlgili yönetim kurulu kararý ve Yükseköðretim Kurulunca tespit edilen haklý ve geçerli nedenler ile öðrenciye bir defada en çok iki yarýyýl süre ile izin verilebilir. Ýzinli sayýlan öðrenci öðrenimine devam edemez ve izinli olduðu yarýyýlý izleyen sýnav dönemindeki yarýyýl sonu sýnavlarýna giremez.

(2) Hastalýk, doðal afetler, tutukluluk, mahkumiyet ve askerlik tecilinin kaldýrýlmasý gibi önceden öngörülemeyen ve bilinemeyen nedenlerle yarýyýl süresi içinde de izin verilebilir. Belirtilen nedenlerin sýnav döneminde ortaya çýkmasý halinde, ayný usulle iþlem yapýlýr. Yarýyýl içinde izin verilmesi halinde, öðrenci yarýyýl baþýndan itibaren izinli sayýlýr.

(3) Yukarýda belirtilen nedenlerle izin istenilmesi halinde öðrencinin, olayýn meydana çýkmasýndan itibaren en geç otuz gün içinde, baðlý bulunduðu fakülteye baþvurmasý ve olayý gerekli belgelerle kanýtlamasý zorunludur.

(4) Yarýyýl içinde izin verilmesi halinde, öðrenci yarýyýl baþýndan itibaren izinli sayýlýr. Ekonomik nedenler ve ilgili yönetim kurullarýnca kabul edilebilecek diðer nedenlerle izin ancak yarýyýl baþýnda verilebilir. Bu durumda izin için baþvurunun, nedenlerinin açýklanmasý ve belgelenmesinin kayýt iþlemleri tamamlandýktan sonraki 30 gün içinde yapýlmasý zorunludur. Ani hastalýk ve beklenmedik haller dýþýnda bu süreler bittikten sonra yapýlacak baþvurular iþleme konulmaz.

(5) Öðrenci, izninin bitiminde, izne ayrýldýðý öðretim durumundan baþlayarak öðrenciliðe devam eder.

(6) Bir öðrenciye öðretim süresince toplam olarak en çok dört yarýyýl izin verilebilir. Ancak, bu maddenin ikinci fýkrasýnda gösterilen nedenlerin devamý halinde, ilgili Yönetim Kurulunca iznin uzatýlmasý yoluna gidilebilir.

(7) Yükseköðretim Kurulunca belirtilen haklý ve geçerli nedenler ile Üniversite Yönetim Kurulunca onaylanan diðer nedenlere dayalý izinler, kararda belirtilmek þartýyla öðretim süresinden sayýlmaz.

(8) Psikolojik rahatsýzlýklar nedeni ile tüm öðretim süresi içinde devamsýzlýðý iki yýlý aþan ve bu durumunu bir saðlýk kuruþundan alýnacak saðlýk raporu ile belgelendiren öðrencilerden, öðrenimlerine devam etmek istedikleri takdirde, yeniden saðlýk raporu almalarý istenir. Bu rapor, ilgili yönetim kurulunca incelendikten sonra, öðrencinin öðrenimine devam edip edemeyeceðine karar verilir.

Üniversiteden ayrýlma

MADDE 34 (1) Kendi isteði ile Üniversiteden ayrýlacak öðrenciler, Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna yazýlý olarak baþvururlar. Baþvuru üzerine kaydý silinen öðrenciye Ýstanbul Teknik Üniversitesindeki öðrenim durumunu gösteren bir belge, kayýt sýrasýnda Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna teslim ettiði diplomalarý ve diðer belgeleri verilir.

Anlaþmalý yurt dýþý üniversitelere gönderilen öðrenciler

MADDE 35 (1) Ýstanbul Teknik Üniversitesi ile yurt dýþýndaki bir üniversite arasýnda yapýlan anlaþma uyarýnca, öðrenci deðiþim programlarý çerçevesinde, Üniversite tarafýndan bir veya iki yarýyýl yurt dýþýndaki üniversitelere öðrenci gönderilebilir. Bu süre içinde öðrencilerin Ýstanbul Teknik Üniversitesindeki kaydý devam eder ve bu süre öðretim süresinden sayýlýr. Ýstanbul Teknik Üniversitesine kayýtlý olan öðrencilerin, uluslar arasý öðrenci deðiþim programlarý kapsamýnda ayný düzeyde baþka bir yükseköðretim kurumundan aldýklarý ders veya uygulamalarýn kredileri, Üniversite Yönetim Kurulu kararý ile kayýtlý olunan diploma programýndaki yükümlülüklerin yerine sayýlabilir. Öðrencinin deðiþim programýna katýlarak aldýðý derslerin kredisinin toplamý, kayýtlý olduðu programýn toplam kredisinin üçte birinden fazla olamaz. Deðiþim programýndaki öðrenciler katký paylarýný Ýstanbul Teknik Üniversitesine öderler. Baþvuru koþullarý, kabul þartlarý ve baþarý notlarýnýn Ýstanbul Teknik Üniversitesindeki baþarý durumuna nasýl yansýtýlacaðý Senato tarafýndan belirlenir.

Yaz öðretimi, çift anadal ve yandal programlarý

MADDE 36 (1) Yaz öðretimi, çift anadal ve yandal programlarýnda uyulacak esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

Ön lisans diplomasý

MADDE 37 (1) Baðlý bulunduðu fakülteden iliþiðinin kesilmesi durumuna gelen ve dördüncü yarýyýl sonuna kadar öðretim planýnda bulunan zorunlu ve seçmeli ders kredilerini, bu Yönetmelik hükümlerine göre baþarý ile tamamlayan ve dördüncü yarýyýl sonu itibarýyla aðýrlýklý genel not ortalamasý en az 2.00ye ulaþmýþ olan öðrencilere ön lisans diplomasý verilir. % 30 Ýngilizce öðretim kapsamýnda öðrenim gören öðrencilerden, % 30 Ýngilizce öðretim koþulu aranmaz.

Tebligat

MADDE 38 (1) Her türlü tebligat, öðrencinin Üniversiteye kayýt sýrasýnda bildirdiði ya da daha sonra öðrenci bilgi sisteminde güncellediði posta adresine taahhütlü olarak yapýlmak veya kullanýcý adýna e-posta göndermek veya ilgili fakültede/müdürlükte/yüksekokulda ilan edilmek suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr.

(2) Öðrenci, kullanýcý adýyla tanýmlý e-posta adresini aktif durumda tutmak, sürekli e-postalarýný takip etmek, Üniversiteye kayýt sýrasýnda bildirdiði adresi deðiþtiði takdirde yeni adresini öðrenci bilgi sistemi üzerinden güncellemek ve Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna yazýlý olarak bildirmek zorundadýr.

(3) Öðrencinin takip etmemesi nedeniyle e-posta adresinin aktif olmamasý durumunda e-postanýn gönderildiði; yanlýþ veya eksik adres beyan edilmiþ adrese yapýlmýþ tebligatlar da teblið edilmiþ sayýlýr.

Disiplin

MADDE 39 (1) Öðrencilerin disiplin iþ ve iþlemleri; 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði ve ilgili diðer mevzuat hükümlerine göre yapýlýr.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 40 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato ve ilgili birimlerin kurul kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 41 (1) 19/1/2000 tarihli ve 23938 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýstanbul Teknik Üniversitesi Lisans Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Önkoþul uygulamasýna iliþkin süre

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin 16 ncý maddesinin ikinci fýkrasýnda belirtilen önkoþulun saðlanabilmesi için aranacak ders notunun en az DD olmasý þartý, 2011-2012 bahar yarýyýlýna kadar en az FF olarak uygulanýr.

Ýngilizce yeterlik koþulunu saðlayamayan öðrenciler

GEÇÝCÝ MADDE 2 (1) Bu Yönetmeliðin 6 ncý maddesinin dördüncü fýkrasýnda belirtilen Ýngilizce hazýrlýk öðretiminin birinci yýlýnýn sonunda, Ýngilizce yeterlik koþulunu saðlayamayan öðrencilerin bu koþulu saðlayýncaya kadar geçirdikleri sürenin azami süreden sayýlacaðýna iliþkin hüküm 2010 yýlýnda ÖSYM tarafýndan yapýlan sýnav sonucu Üniversiteye kayýt yaptýran, ancak halen Ýngilizce yeterlik koþulunu saðlayamayan öðrencilere 2012-2013 güz yarýyýlýndan itibaren uygulanýr.

Ek ve sýnýrsýz sýnav haklarý

GEÇÝCÝ MADDE 3 (1) 25/2/2011 tarihinden önce ek sýnav ve sýnýrsýz sýnav hakký verilen öðrenciler, ek sýnav/sýnýrsýz sýnav haklarýný kullanmaya 2012-2013 eðitim-öðretim süresi sonuna kadar devam ederler. 2012-2013 eðitim-öðretim yýlýndan sonra ek sýnavlar/sýnýrsýz sýnavlar sonunda mezun olamayan öðrencilere mevcut mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 42 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 43 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.