28 Eylül 2011 ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28068

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

OYUNCAKLARIN ÝTHALAT DENETÝMLERÝNÝN DIÞ TÝCARET VERÝ
S
ÝSTEMÝ ÜZERÝNDEN YAPILMASINA DAÝR TEBLÝÐ

(TEBLÝÐ NO: 2011/50)

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, Ek-1de yer alan ürünlerin, 17/5/2002 tarihli ve 24758 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Oyuncaklar Hakkýnda Yönetmelik'e uygun olup olmadýðýnýn elektronik ortamda ve risk esaslý olarak ithalatta denetlenmesine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Teblið, Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimine tabi tutulacak ürünleri kapsar. Avrupa Birliði üyesi ülkeler menþeli ve A.TR Belgesini haiz ürünlerin ithalatýnda bu Teblið uygulanmaz.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Teblið, 13/10/2005 tarihli ve 25965 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan 7/9/2005 tarihli ve 2005/9454 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararý'nýn 4 üncü maddesi ile 31/12/2003 tarihli ve 25333 (3. Mükerrer) sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliði'nin 11 inci maddesine istinaden düzenlenmiþtir.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Tebliðde geçen;

a) DTVS: Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Mevzuatý uyarýnca gerçekleþtirilen izin ve uygunluk iþlemlerinin elektronik ortamda ve risk esaslý olarak yerine getirilmesi amacýyla kurulan web tabanlý Dýþ Ticaret Veri Sistemi'ni,

b) Fiili denetim: Belge kontrolü, iþaret kontrolü, fiziki muayene ve laboratuvar testinden biri veya birkaçýný,

c) Grup Baþkanlýklarý: Bakanlýðýn Bölge Müdürlüklerine baðlý Ürün Denetmenleri Grup Baþkanlýklarýný,

ç) Bakanlýk: Ekonomi Bakanlýðý'ný,

d) Bakanlýk web sayfasý: Bakanlýðýn internet üzerinden hizmet verdiði «www.ekonomi.gov.tr» adresinden ulaþýlan web sayfasýný,

e) Risk: Teblið kapsamýnda yer alan oyuncaklarýn Oyuncaklar Hakkýnda Yönetmelik'e uygun olmama olasýlýðýný,

ifade eder.

Firma tanýmlamasý

MADDE 4 (1) Bu Teblið kapsamý ürünleri ithal etmek isteyen firmalarýn, 18/10/2010 tarihli ve 27733 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan 2010/41 sayýlý Dýþ Ticaret Veri Sistemine Ýliþkin Dýþ Ticarette Standardizasyon Tebliði çerçevesinde DTVS'de tanýmlanmasý ve firma adýna DTVS'de iþlem yapacak en az bir kullanýcýnýn yetkilendirilmiþ olmasý gerekir.

Ýthalatçý baþvurusu

MADDE 5 (1) Bu Teblið kapsamýndaki denetimler 7/10/2009 tarihli ve 27369 Mükerrer sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Gümrük Yönetmeliði'nin 181 inci maddesinin dördüncü fýkrasý çerçevesinde gümrük beyannamesinin tescili öncesinde yapýlýr.

(2) Kullanýcý, Bakanlýk web sayfasýnýn "E-Ýmza Uygulamalarý" kýsmýnda yer alan "E-Ýmza Uygulamalarýna Giriþ" bölümünü kullanarak DTVS üzerinden ithal partisine iliþkin verileri girerek baþvurusunu yapar. Verilerin doðru, eksiksiz ve zamanýnda girilmesinden kullanýcý sorumludur.

Numune, þahsi eþya ve kapsam dýþý

MADDE 6 (1) Kullanýcý tarafýndan þahsi eþya, numune veya kapsam dýþý olduðu DTVS'de beyan edilen ürünler için ürünün ithal edilebileceðine dair e-Uygunluk Belgesi doðrudan oluþturulur.

a) Þahsi eþya; kullaným alaný ve miktarý dikkate alýndýðýnda ticari amaçla ithal edilmediði anlaþýlan ve mesleki veya ticari bir faaliyetle ilgili olmamak þartýyla ev ve özel yaþamla ilgili bir ihtiyacý karþýlamaya yönelik ürünü ifade eder.

b) Numune; belli bir tür ve nitelikteki eþyayý temsil eden ve sunuþ þekli ve miktarý itibariyle o eþya için sipariþ vermekten baþka bir amaçla kullanýlmasý mümkün olmayan madde, eþya veya örneði ifade eder.

(2) GTÝP olarak Ek-l'de yer almakla birlikte, Oyuncaklar Hakkýnda Yönetmelik kapsamý dýþýnda olan ürünler DTVS'de kapsam dýþý olarak beyan edilir.

Risk analizi

MADDE 7 (1) Firma adýna iþlem yapan kullanýcýlar tarafýndan DTVS üzerinden beyan edilen bilgiler çerçevesinde, Ek-l'de yer alan ürünlerden hangilerinin fiili denetime tabi tutulacaðý DTVS aracýlýðýyla yapýlacak risk analizine göre belirlenir. Risk analizinin esaslarý, gerektiðinde Saðlýk Bakanlýðý, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý ve ilgili diðer taraflarýn da görüþü alýnarak, Bakanlýkça belirlenir.

(2) Risk analizi sonucunda fiili denetime tabi tutulmasýna gerek görülmeyen ürünlerin ithal edilebileceðine dair e-Uygunluk Belgesi oluþturulur.

Fiili denetim

MADDE 8 (1) DTVS üzerinden yapýlan baþvuru sonrasýnda, DTVS aracýlýðýyla gerçekleþtirilen risk analizi sonucunda fiili denetime tabi tutulmasýna karar verilen ürünler için, Baþvuru Formu (Ek-2) ve eki belgeler ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan ilgili Grup Baþkanlýðý'na (Ek-3) sunulur.

(2) Fiili denetim sonucunda ilgili mevzuata aykýrýlýk tespit edilmemesi ya da ürünün kapsam dýþýnda olduðunun belirlenmesi durumlarýnda, DTVS vasýtasýyla ürünün ithal edilebileceðine dair e-Uygunluk Belgesi oluþturulur.

(3) Ýlgili mevzuata aykýrýlýk tespit edilmesi veya ithalatçýdan talep edilen ek bilgi ve belgelerin süresi içinde ilgili Grup Baþkanlýðýna (Ek-3) sunulmamasý durumlarýnda, fiili denetim olumsuz olarak sonuçlandýrýlýr ve buna iliþkin sonuçlar DTVS'de ilan edilir.

Kullanýcýya yapýlan bildirimler

MADDE 9 (1) Kullanýcý, denetim sürecine ve sonuçlarýna iliþkin sorgulamalarý DTVS aracýlýðýyla yapar.

(2) Denetim sürecine ve sonuçlarýna iliþkin bildirimler, 18/10/2010 tarihli ve 27733 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan 2010/41 sayýlý Dýþ Ticaret Veri Sistemine Ýliþkin Dýþ Ticarette Standardizasyon Tebliði'nin "Kullanýcýlarýn Yetkilendirilmesi" baþlýklý 6 ncý maddesi kapsamýnda yapýlan "Yetkilendirme Baþvurusu" uygulamasýnda kullanýcýlar tarafýndan beyan edilen elektronik posta adresine iletilir. Kullanýcýya ulaþmayan bildirimlerden Bakanlýk sorumlu deðildir.

(3) Yapýlan denetimde, ürüne iliþkin mevzuata aykýrýlýk tespiti halinde durum ilgili gümrük idaresi ile ithalatçýya veya temsilcisine ayrýca yazýyla bildirilir.

e-Uygunluk Belgesi'nin gümrüklere beyaný

MADDE 10 (1) Ýthal edilecek ürüne dair e-Uygunluk Belgesi'nin oluþturulduðu durumlar için firmaya DTVS aracýlýðýyla bir referans numarasý verilir. Referans numarasýnýn gümrük beyannamesinin ilgili hanesine firma tarafýndan kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde ürünün ithaline izin verilmez.

Ýthalatçýnýn sorumluluðu

MADDE 11 (1) Ürünün ithaline izin verilmesi veya ürüne dair e-Uygunluk Belgesi oluþturulmasý, ürünün mevzuata uygun ve/veya güvenli olduðunun teyidi anlamýna gelmez.

(2) Ýthalatçý, bu Teblið kapsamýnda denetlensin veya denetlenmesin, ithal ettiði 1 inci maddede belirtilen Yönetmelik kapsamýndaki bütün ürünlerin her halükârda söz konusu Yönetmeliðe uygun ve güvenli olmasýndan, 11/7/2001 tarihli ve 24459 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan 4703 sayýlý Ürünlere Ýliþkin Teknik Mevzuatýn Hazýrlanmasý ve Uygulanmasýna Dair Kanun hükümlerince sorumludur.

Müeyyideler

MADDE 12 (1) Bu Tebliðe aykýrý hareket edenler ile yanlýþ ve yanýltýcý beyanda bulunanlar hakkýnda, 31/3/2007 tarihli ve 26479 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan 5607 sayýlý Kaçakçýlýkla Mücadele Kanunu ile 2005/9454 sayýlý Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararý'nýn ilgili hükümleri ve ilgili diðer mevzuat uygulanýr.

Yetki

MADDE 13 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarla ilgili olarak uygulamaya yönelik önlemleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya, gerektiðinde ithalat iþlemlerinin 29/12/2010 tarihli ve 27800 (5. Mükerrer) sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan 2011/10 sayýlý Oyuncaklarýn Ýthalat Denetimlerine Dair Dýþ Ticarette Standardizasyon Tebliði'nde belirtildiði þekilde sonuçlandýrýlmasýna izin vermeye Bakanlýk (Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü) yetkilidir.

Diðer hususlar

MADDE 14 (1) Bu Tebliðde yer almayan hususlarda ilgili diðer mevzuat uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan mevzuat

MADDE 15 (1) 29/12/2010 tarihli ve 27800 (5. Mükerrer) sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan 2011/10 sayýlý Oyuncaklarýn Ýthalat Denetimlerine Dair Dýþ Ticarette Standardizasyon Tebliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce çýkýþ ülkesinde ihraç amacýyla taþýma belgesi düzenlenmiþ veya Gümrük Mevzuatý uyarýnca gümrük idarelerine sunulmuþ olan ürünlerin ithali, ithalatçýnýn talebi halinde, 29/12/2010 tarihli ve 27800 (5. Mükerrer) sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan 2011/10 sayýlý Oyuncaklarýn Ýthalat Denetimlerine Dair Dýþ Ticarette Standardizasyon Tebliði'ne göre sonuçlandýrýlýr.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Teblið yayýmý tarihinden 15 gün sonra yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin eklerini görmek için týklayýnýz