1 Ekim 2011 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28071

YÖNETMELÝK

Vakýflar Genel Müdürlüðünden:

5737 SAYILI VAKIFLAR KANUNUNUN GEÇÝCÝ 11 ÝNCÝ MADDESÝNÝN

UYGULANMASINA ÝLÝÞKÝN YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Baþvuru Süresi

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, 20/2/2008 tarihli ve 5737 sayýlý Vakýflar Kanununun, cemaat vakýflarýyla ilgili geçici 11 inci maddesinde yer alan hükümlerin uygulama usul ve esaslarýný belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik;  cemaat vakýflarýnýn 1936 Beyannamesinde kayýtlý olup; malik hanesi açýk olan, kamulaþtýrma, satýþ ve trampa dýþýndaki nedenlerle Hazine, Vakýflar Genel Müdürlüðü, belediye ve il özel idaresi adýna kayýtlý olan taþýnmazlarý ile kamu kurumlarý adýna tescilli olan mezarlýklarý ve çeþmelerinin tapu kayýtlarýndaki hak ve mükellefiyetleri ile birlikte vakýflarý adýna tescili ile cemaat vakýflarý tarafýndan satýn alýnmýþ veya cemaat vakýflarýna vasiyet edildiði veya baðýþlandýðý halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Genel Müdürlük adýna tapuda kayýt edilen taþýnmazlardan üçüncü þahýslar adýna kayýtlý olanlarýn Maliye Bakanlýðýnca tespit edilen rayiç deðerinin Hazine veya Genel Müdürlük tarafýndan ödenmesine iliþkin usul ve esaslarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, Vakýflar Kanununun geçici 11 inci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Baþvurunun süresi

MADDE 4 (1) Vakýflar Kanununun geçici 11 inci maddesinin birinci fýkrasý uyarýnca  yapýlacak baþvurularýn süresi   27/8/2011 tarihinden itibaren  on iki ay olup, ikinci fýkrasý uyarýnca  yapýlacak baþvurular ise  süreye tabi deðildir.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Tescil Edilecek Taþýnmazlar

Tescil edilecek taþýnmazlar

MADDE 5 (1) Cemaat vakýflarýnýn 1936 Beyannamesinde kayýtlý olmak þartýyla; tapuda malik hanesi açýk olan taþýnmazlar, kamulaþtýrma satýþ ve trampa dýþýndaki nedenlerle Hazine, Vakýflar Genel Müdürlüðü, belediye ve il özel idaresi adýna tapuda kayýtlý taþýnmazlar ile kamu kurumlarý adýna tescilli olup halen bu vasýflarýný koruyan mezarlýklar ve çeþmelerdir.

Baþvurunun þekli ve istenilen belgeler

MADDE 6 (1) Cemaat vakýflarý,  5 inci maddede belirtilen taþýnmazlarýn adlarýna tescili için ek-1deki formu doldurarak aþaðýdaki belgelerle birlikte vakfýn baðlý olduðu vakýflar bölge müdürlüðüne baþvururlar.

a) Gerekçeli vakýf yönetim kurulu kararý,

b) Taþýnmazýn iþaretlendiði 1936 Beyannamesi,

c) Taþýnmaza ait tapulama tutanaðý veya kadastro beyannamesi dahil tüm tapu tedavül kayýtlarý.

Deðerlendirme

MADDE 7 (1) Baþvurular, vakýflar bölge müdürlüðünce incelenerek Vakýflar Genel Müdürlüðüne gönderilir. Vakýflar Meclisi tarafýndan yapýlacak inceleme sonucunda verilecek karar vakýflar bölge müdürlüðünce cemaat vakfýna teblið edilir.

Vakfý adýna tescil

MADDE 8 (1) Vakýflar bölge müdürlüðünce, baþvuruda bulunan cemaat vakfýna, tescilin uygun bulunduðuna dair Vakýflar Meclisi kararý ile vakýf yetkilisi adýna düzenlenen yetki belgesi verilir.

(2) Cemaat vakýflarýnýn tescile iliþkin talepleri tapu sicil müdürlüðünce altmýþ gün içerisinde sonuçlandýrýlýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Bedeli Ödenecek Taþýnmazlar

Bedeli ödenecek taþýnmazlar

MADDE 9 (1) Cemaat vakýflarý tarafýndan satýn alýnmýþ veya cemaat vakýflarýna vasiyet edildiði veya baðýþlandýðý halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Vakýflar Genel Müdürlüðü adýna tapuda kaydedilen taþýnmazlardan üçüncü þahýslar adýna kayýtlý olanlardýr.

Baþvurunun þekli ve istenilen belgeler

MADDE 10 (1) Cemaat vakýflarý 9 uncu maddede belirtilen taþýnmazlarýn rayiç deðerinin ödenmesi için ek-1deki formu doldurarak aþaðýdaki belgelerle birlikte vakfýn baðlý olduðu vakýflar bölge müdürlüðüne baþvururlar.

a) Gerekçeli vakýf yönetim kurulu kararý,

b) Taþýnmaz satýn alma yoluyla edinilmiþse satýn almaya iliþkin belgeler,  vasiyet yoluyla edinilmiþse vasiyetname, varsa tenfiz kararý, baðýþ yoluyla edinilmiþse baðýþý tevsik edici belgeler veya mahkeme kararý,

c) Taþýnmaza ait tapulama tutanaðý veya kadastro beyannamesi dahil tüm tapu tedavül kayýtlarý.

Deðerlendirme

MADDE 11 (1) Baþvurular,  vakýflar bölge müdürlüðünce incelenerek Vakýflar Genel Müdürlüðüne gönderilir.  Vakýflar Meclisi tarafýndan yapýlacak inceleme sonucunda verilecek karar vakýflar bölge müdürlüðünce cemaat vakfýna teblið edilir.

Bedele iliþkin baþvuru

MADDE 12 (1) Vakýflar Meclisince taþýnmazýn 9 uncu madde kapsamýnda olduðu ve bedelinin ödenmesi gerektiði yönünde  tespit kararý verilmesi halinde, vakýflar bölge müdürlüðünce bu karar ile birlikte taþýnmazýn ödemeye esas kýymet takdirinin yapýlmasý taþýnmazýn bulunduðu illerde defterdarlýklardan, ilçelerde malmüdürlüklerinden istenir.

Komisyon ve kýymet takdiri

MADDE 13 (1) Taþýnmazlarýn rayiç deðerinin tespiti vakýflar bölge müdürlüðünün talebi üzerine; illerde defterdarlýklar, ilçelerde malmüdürlükleri bünyesinde 19/6/2007 tarihli ve 26557 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Hazine Taþýnmazlarýnýn Ýdaresi Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre oluþturulan bedel tespit komisyonlarýnca yapýlýr. Rayiç deðer tespit iþlemleri otuz gün içinde sonuçlandýrýlarak vakýflar bölge müdürlüðüne bildirilir.

(2) Tespit edilen bedel, vakýflar bölge müdürlüðü tarafýndan en geç on beþ gün içinde cemaat vakfýna teblið edilir.

(3) Tespit edilen bedele, teblið tarihinden itibaren on beþ gün içinde gerekçeleri ile birlikte vakýflar bölge müdürlüðüne itiraz edilebilir.  Vakýflar bölge müdürlüðünce itirazlar  merkezi denetim  elemanlarýna incelettirilmek üzere en geç on beþ gün içinde defterdarlýða bildirilir.  Yapýlan itirazlar, en geç kýrkbeþ gün içinde rapora baðlanarak, sonucu cemaat vakfýna teblið edilmek üzere vakýflar bölge müdürlüðüne gönderilir.

Bedelin ödenmesi

MADDE 14 (1) Teblið edilen bedel üzerinde uzlaþma saðlanmasý halinde veya ihtirazî  kayýtla kabul halinde tespit edilen bedel, taþýnmaz Hazine tarafýndan satýlmýþ ise ilgili defterdarlýk, Vakýflar Genel Müdürlüðü tarafýndan satýlmýþ ise ilgili vakýflar bölge müdürlüðü tarafýndan baþvuru tarihinden itibaren en geç altmýþ gün içinde cemaat vakfýna ödenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Tapu sicil müdürlüklerince tapu kayýt örneklerinin ve diðer belgelerin verilmesi

MADDE 15 (1) Tapu sicil müdürlüklerince; bu Yönetmelik kapsamýnda kalan taþýnmazla ilgili tapu kayýt örnekleri veya diðer belgeler, talep eden cemaat vakfý yetkilisine veya vakýflar bölge müdürlüðü görevlisine verilir.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Vakýflar Genel Müdürlüðünün baðlý olduðu Baþbakan Yardýmcýsý yürütür.

 

 

Ek-1

5737 SAYILI VAKIFLAR KANUNUNUN GEÇÝCÝ 11 ÝNCÝ MADDESÝ UYARINCA YAPILACAK MÜRACAAT FORMU

MÜRACAATI YAPAN CEMAAT VAKFI:

TAPU VE TAÞINMAZ BÝLGÝLERÝ

ÝLÝ

 

ÝLÇESÝ

 

MAHALLESÝ

 

CADDESÝ

 

SOKAÐI

 

KAPI NO

 

PAFTA

 

ADA

 

PARSEL

 

CÝNSÝ

 

YÜZÖLÇÜMÜ

 

HÝSSE MÝKTARI

 

MALÝKÝ

 

KAYITLARDA ÞERH OLUP OLMADIÐI

 

FÝZÝKÝ DURUMU VE HALÝ HAZIR KULLANIM ÞEKLÝ

 

TALEP GEREKÇESÝ

 

a)1936 Beyannamesi

 

b) Satýn alma

 

c) Vasiyet

 

d) Baðýþ

 

KÝMÝN TASARRUFUNDA OLDUÐU

 

DAVA KONUSU OLUP OLMADIÐI VARSA DAVA BÝLGÝLERÝ

 

5737 SAYILI KANUNUN GEÇÝCÝ 7. MADDESÝ KAPSAMINDA MÜRACAAT EDÝLÝP EDÝLMEDÝÐÝ

 

 

 

VAKIF YETKÝLÝSÝNÝN

ADI SOYADI VE ÝMZASI