1 Ekim 2011 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28071

YÖNETMELÝK

Melikþah Üniversitesinden:

MELÝKÞAH ÜNÝVERSÝTESÝ SATIN ALMA VE ÝHALE YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Melikþah Üniversitesi tarafýndan yurtiçinden ve yurtdýþýndan temin edilecek her türlü mal ve hizmet alýmý-satýmý, kiralama, yapým iþlerine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Melikþah Üniversitesinin ihtiyaç duyduðu her türlü alým, satým, yapým, hizmet, kiralama, taþýma ve benzeri iþlerin yapýlmasý ve yaptýrýlmasý ile ihaleye iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununa ve 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayýlý Yükseköðretim Kurumlarý Teþkilatý Kanununun ek 108 inci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Baþkan: Melikþah Üniversitesi Mütevelli Heyet Baþkanýný,

b) Birim Temsilcisi: Rektörlüðe baðlý akademik ve idari birimlerin yöneticilerini,

c) Genel Sekreter: Melikþah Üniversitesi Genel Sekreterini,

ç) Hizmet Alýmý: Mal alýmlarý ve yapým iþleri dýþýndaki her türlü periyodik bakým anlaþmalarý, tamirat ve tadilat iþleri, dýþarýdan alýnan her türlü hizmet satýn alýmlarý ile fuar ve organizasyonlardaki stant kurma gibi her türlü satýn alma iþlemlerini,

d) Kiralama: Yapýlacak her türlü kiralama iþlerini,

e) Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkaný: Melikþah Üniversitesi Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanýný,

f) Mütevelli Heyet: Melikþah Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

g) Proje Yöneticisi: Bilimsel Araþtýrma Proje Sorumlusunu,

ð) Rektör: Melikþah Üniversitesi Rektörünü,

h) Satýn Alma ve Ýhale Komisyonu: Melikþah Üniversitesi Satýn Alma ve Ýhale Komisyonunu,

ý) Üniversite: Melikþah Üniversitesini

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Satýn Alma ve Ýhale Komisyonlarý, Ýlkeler, Satýn Alma Talepleri ve Mali Limitler

Satýn alma ve ihale komisyonlarý

MADDE 5 (1) Satýn alma ve ihale iþleri ile ilgili usuller ve organlar þunlardýr:

a) Bu Yönetmelikte yazýlý iþleri yaptýrma, satýn alma kararlarýný onama ve iptal etme yetkisi ita amiri sýfatýyla Baþkana aittir. Baþkan bu yetkisini uygun gördüðü ölçüde ve sürede bir Mütevelli Heyet Üyesine, Rektöre, Genel Sekretere veya satýn alma yetkilisine devredebilir.

b) Satýn alma ve ihale komisyonu: Her bütçe yýlý baþýnda Baþkan tarafýndan görevlendirilir. Komisyon, Baþkan tarafýndan görevlendirilecek Mütevelli Heyet üyeleri arasýndan bir kiþi, Genel Sekreter ve Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkaný olmak üzere en az üç kiþiden oluþur. Gerekli hallerde ilgili birim temsilcileri ve/veya uzman kiþiler komisyona davet edilebilir ve/veya yazýlý görüþ istenebilir.

c) Muayene ve kabul komisyonu: Satýn alýnan mal ve hizmetlerle yaptýrýlan iþlerin geçici ve kesin kabullerini yapmak üzere en az birisi o iþle ilgili olmak kaydýyla Rektörün teklifi ve Baþkanýn onayý ile görevlendirilen en az iki kiþiden oluþur.

ç) Komisyonlar, üye tam sayýsýnýn 2/3’ü ile toplanýr ve toplantýya katýlanlarýn salt çoðunluðu ile karar alýnýr. Oylarýn eþit olmasý durumunda komisyon baþkanýnýn oyunun bulunduðu taraf çoðunlukta sayýlýr. Muhalif kalan üye muhalefet sebebini gerekçeli olarak karara yazmak zorundadýr. Kararlar idarenin yararý dikkate alýnarak fiyat, kalite, en iyi hizmet ve iþ esasýna göre tercih yapýlarak verilir.

Satýn alma ve muayene kabul ilkeleri

MADDE 6 (1) Satýn alma ilkeleri þunlardýr;

a) Mal ve hizmet alýmýnýn mümkün olan en uygun þartlarda ilk elden yapýlmasý esastýr.

b) Mal ve hizmet alýmlarýnda sadece en düþük fiyat deðil, istenilen kaliteyi verme yeteneði, en uygun fiyat ve ödeme koþulu, istenilen zamanda teslim ve bakým þartlarýný taþýyan en uygun teklif tercih edilir.

c) Üniversitenin kýsa ve uzun dönemdeki ihtiyaçlarýnýn tespitinde, eðitim hizmetlerinin aksamamasý ve gereksiz mal stoklarýndan kaçýnýlmasý amacýyla Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkaný gerekli tedbirleri alýr.

ç) Alýmlarla ilgili iþler bir elde toplanarak Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðýnýn yetki ve sorumluluðunda yürütülür. Birimler acil olaylar dýþýnda firmalarla doðrudan mal ve hizmet alýmlarý konusunda iliþkide bulunamaz. Üniversitede meydana gelebilecek ve anýnda müdahale edilmediðinde maddi, manevi zarar doðurabilecek, eðitimi aksatabilecek teknik veya doðal afetlerden dolayý oluþan beklenmedik olaylar acil olay olarak kabul edilir. Acil alýmlar olarak belirlenen durumlarda gerekli mal ve hizmet alýmý, birim yöneticisi tarafýndan þifahen veya yazýlý olarak olay ve meblað da belirtilmek suretiyle Genel Sekreterin bilgilendirilmesi ve onay alýnmasýný müteakip Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkaný tarafýndan en kýsa sürede gerçekleþtirilir. Ýþe ait fatura üniversiteye ulaþtýrýldýðýnda, birim yöneticisi ve Genel Sekreterin imzasý ile Rektörün onayý alýnýr ve Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðý ödeme iþlemini baþlatýr.

d) Þartname ve sözleþmeler kolaylýkla incelenebilmelerini ve anlaþýlmalarýný mümkün kýlacak þekilde hazýrlanýr, ihaleye davet edilen her firmaya mal ve hizmet alýmýna ait açýklayýcý bilgilerin verilmesi ve rekabet bakýmýndan birden fazla firmanýn teklif vermesi saðlanýr.

e) Satýn almanýn bu Yönetmelikte yer alan usullerden hangisine göre yapýlacaðý Satýn Alma ve Ýhale Komisyonu tarafýndan belirlenir.

f) Gayrimenkul alýmý, satýmý ile kiralama ve kiraya verme iþlemleri Mütevelli Heyet kararý ile yapýlýr.

g) Alýmlarýn toplu þekilde yapýlmasý esastýr.

(2) Muayene kabul ilkeleri þunlardýr;

a) Satýn alýnan mal yüklenici tarafýndan üniversiteye teslim edilmedikçe muayene ve kabul iþlemleri yapýlmaz.

b) Þartnamede hüküm bulunmasý halinde; imalat veya üretim süreci gerektiren iþler, muayene ve kabul komisyonlarýnýn yetki ve sorumluluðunu kaldýrmamasý þartýyla, Ýdari ve Teknik Þartnamede belirtilen kalite ve özelliklere göre yapýlýp yapýlmadýðý hususunda, ilgili komisyon tarafýndan belirli aþamalarda veya aralýklarla ara denetime tabi tutulabilir.

c) Ýdari ve Teknik Þartnamede belirtilmesi koþuluyla kýsmî kabul yapýlabilir.

ç) Komisyon, muayene ve kabul iþlemleri sýrasýnda, yüklenici ya da vekiline usulüne uygun olarak bildirim yapýldýðý halde hazýr bulunmamasý veya hazýr bulunmalarýna raðmen imzadan imtina etmeleri halinde bu durumu tutanak altýna alýr.

d) Özellikleri dolayýsýyla kýsa sürede nitelikleri deðiþebilen veya günlük teslime konu olan mallarýn muayene ve kabul iþlemlerinin etkin bir þekilde yürütülebilmesi için muayene ve kabul komisyonu bu malý kullanacak birimlerde çalýþan görevlilerden kurulur.

e) Muayene ve kabulün Üniversite tarafýndan yapýlmasý esastýr. Ancak iþin özelliðinin gerektirdiði durumlarda üniversite bu konuda hizmet satýn alabilir.

f) Muayenelerde önce fiziksel nitelikler kontrol edilir. Fiziksel niteliklerinin tamamý þartnamede belirtilen hükümlere uygun bulunmayan malýn numuneleri, laboratuvar muayenelerine gönderilmez. Üretici veya satýcýya iade edilir.

g) Fiziksel muayene; göz kontrolü, boyut kontrolü, fonksiyonellik kontrolü, ambalaj kontrolü, adet veya miktar kontrolü safhalarýndan oluþur. Muayenede aranacak diðer hususlar, Ýdari ve Teknik Þartnamede yazýlý þartlardýr. Muayeneye sunulan malýn önce bütünü incelenir ve gerek görülür ise bir numunesi saklý tutulur.

ð) Numunenin ilk incelenmesinde bulunan sonuçlar üzerinde, uygunluðu hakkýnda yeterli kanaat edinilemez ise numuneler üzerinden bir muayene daha yapýlýr. Her iki muayene de ayný sonucu verdiði takdirde nihai karar verilir. Bu iki muayene deðiþik sonuçlar vermiþ ise, o numune üzerinde üçüncü bir muayene daha yapýlarak bu üç muayenenin sonuçlarýna göre karar verilir.

h) Yükleniciler, muayene ve kabul sonucu verilen ret raporuna usulüne göre itiraz ederek ikinci bir muayeneyi isteyebilirler. Bu takdirde, mal aynen korunmak suretiyle ilk muayenede bulunmamýþ olan Rektörün görevlendireceði en az üç kiþilik ikinci bir komisyona muayene yaptýrýlýr. Bu komisyonun vereceði kararlar kesin olup, muayene ve kabulün bu karar esas alýnarak sonuçlandýrýlacaðýna iliþkin hükme þartnamede yer verilmek zorundadýr.

Satýn alma talep ve süreci

MADDE 7 (1) Ýdari ve akademik birimler, satýn alýnmasýný talep ettikleri mal veya hizmetin konusunu ve ihtiyacýn bütün özelliklerini açýklayan Satýn Alma Talep Formunu doldurup Genel Sekreterliðe gönderir. Ayný iþlem üniversitenin Personel Bilgi Sistemi (PBS) aracýlýðý ile de yapýlabilir. Genel Sekreter tarafýndan onaylanan satýn alma talep formlarý Rektörün oluruna sunulur. Rektör tarafýndan onaylanan talep formu satýn alma ve ihale komisyonunda görüþülmek üzere Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðý’na gönderilir. Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkaný satýn alma ve ihale komisyonunca belirlenen satýn alma usulüne göre idari ve teknik þartnameleri, fiyat tekliflerini ve diðer belgeleri hazýrlatýp satýn alma ve ihale komisyonuna sunar. Satýnalma ve Ýhale Komisyonunun kararý doðrultusunda satýn alma iþleri, Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðý tarafýndan yürütülür. Ayrýca Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenen mutemet avansý limitinin altýndaki alýmlar Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðýnýn sorumluluðunda doðrudan temin usulü ile yerine getirilir.

Satýn alma talep formunda bulunmasý gereken bilgiler

MADDE 8 (1) Satýn alma talep formunda aþaðýda belirtilen bilgiler bulunur:

a) Ýhtiyaç bildiren birimin adý ve birim sorumlusunun imzasý,

b) Belgenin talep tarihi,

c) Ýhtiyacýn konusu, niteliði ve gerekçesi,

ç) Adet veya miktarý,

d) Tahmini tutarý,

e) Gerekli görülecek diðer açýklamalar,

f) Ýdari birimlerde Genel Sekreterin; akademik birimlerde ise, Dekan, Enstitü, Merkez veya Yüksekokul Müdürünün imzasý,

g) Rektörün imzasý.

Onay yetkisi ve mali limitler

MADDE 9 (1) Mütevelli Heyet, her bütçe dönemi baþýnda Rektör ve Genel Sekreterin onaylamaya yetkili olduðu mali limitleri belirler. Mali limitler tahmini bedele göre tespit edilir. Rektör ve Genel Sekreter için belirlenen mali limitleri aþan harcama tutarlarý için Mütevelli Heyeti yetkilidir.

Hizmet alýmlarý

MADDE 10 (1) Hizmet alýmlarý, gerçekleþmesi istenilen tarihten onbeþ gün öncesinde ilgili birim tarafýndan yazýlý olarak Genel Sekreterliðe bildirilir. Bu Yönetmeliðin 7 nci maddesinde belirtilen satýn alma sürecine göre satýn alma yapýlýr. Sipariþi verilen iþin yerine getirilip getirilmediði, hizmeti talep eden birim tarafýndan takip edilir. Ýþ bitiminde iþin tamamlandýðýna dair tutanak Mali Ýþler ve Satýn alma Daire Baþkanlýðýna teslim edilir.

Bilgisayar ve donaným malzemeleri alýmý

MADDE 11 (1) Birimlerin ihtiyaçlarý olacak yeni bilgisayar, bilgisayar yapýlandýrmalarýnýn yükseltilmesiyle ilgili gerekli olan her türlü ilave teçhizat ve yazýlým gibi malzemeler Bilgi Ýþlem Daire Baþkanlýðýndan talep edilir. Bilgi iþlem birimi, talepleri deðerlendirerek Genel Sekreterliðe bildirir ve bu Yönetmeliðin 7 nci maddesinde belirtilen satýn alma sürecine göre satýn alma yapýlýr. Satýn alýnan tüm malzemeler, ihtiyaç olan birimlerde kullanýlmak üzere bilgi iþlem birimi tarafýndan teslim edilir.

Bilimsel araþtýrma proje alýmlarý

MADDE 12 (1) Ýlgili proje yöneticisi tarafýndan hazýrlanmýþ ve Rektörlük tarafýndan onaylanmýþ proje formu, Ar Ge projeleri yönetim ofisi tarafýndan Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðýna gönderilir. Proje yöneticisi tarafýndan Projeli Alýmlar Talep Formu ile onaylanmýþ listedeki malzemeler talep edilir. Ödeneði varsa alým sürecine baþlanýr. Talep edilen malzeme ile ilgili olarak, gerekiyorsa alternatif fiyat araþtýrmasý yapýlýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Satýn Alma ve Ýhale Usulleri ile Teslim Alma ve Ödeme

Satýn alma ve ihale usulleri

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik kapsamýnda yapýlacak alýmlarda aþaðýdaki usullerden herhangi biri uygulanýr:

a) Kapalý teklif usulü: Bu usulde, teklifler yazýlý olarak yapýlýr. Teklif mektubu bir zarfa konulduktan sonra, zarfýn üzerine teklif veren firma veya þahsýn ismi, teklif verdiði konu, açýkça yazýlýp zarf kapatýlýr. Zarfýn kapanan kýsmý teklif veren tarafýndan imzalanýr. Teklif mektubu þartnameye uygun olarak hazýrlanýr, þartnamede teklif mektubu ile beraber verilmesi istenen belge ve ek bilgiler varsa verilir. Teklif mektuplarýnda teklif edilen fiyatlar rakam ve yazý ile birbirine uygun olarak açýkça yazýlýr. Teklif mektuplarý teklif veren tarafýndan imzalanýr.

b) Açýk teklif usulü: Niteliði itibariyle açýk teklif alýnmasýnda fayda görülen veya kapalý teklif istenilmesinin gereksiz zaman kaybýna neden olacaðý hallerde, yazýlý tekliflerin açýk olarak veya faks ya da e-posta ile alýnmasý suretiyle gerçekleþtirilen satýn alma usulüdür.

c) Doðrudan temin usulüne iliþkin esaslar þunlardýr:

1) Doðrudan temin usulünde perakende yiyecek, içecek, çiçek ve toplu alýmlar dýþýnda acil ihtiyaç duyulan kâðýt-kýrtasiye, temizlik malzemeleri, yazýcý ve fotokopi makineleri için toner/kartuþ ve benzeri sarf malzemesi bakým, onarým, müþavirlik, ilan, tercümanlýk, gibi özel nitelikli mal ve hizmetlerin herhangi bir firmadan doðrudan temin edilmesi usulüdür. Onay süreci tamamlanan satýn alma talep formuna istinaden satýn alma iþi doðrudan Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðýnca gerçekleþtirilir.

2) Bir mal veya hizmet alýmý ile onarým iþinin kýsa bir sürede yerine getirilmesinin zorunlu olduðu hallerde veya fiyatýn sabit olduðu alýmlarda veya distribütör eliyle satýldýðý hallerde de doðrudan temin usulü uygulanabilir.

3) Bedeli ne olursa olsun elektrik, su, doðalgaz, posta ve benzeri abonman sözleþmesi ile akaryakýt gibi tarifeye baðlanmýþ her türlü iþlerde satýn alma kararý aranmaz. Bu iþlerde ödemeler Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkaný bilgisi dâhilinde gerçekleþtirilir.

4) Bilimsel araþtýrma projelerinin finansmaný, öðretim elemanlarý temini, telif haklarýnýn alýnmasý gibi akademik iþler ve her türlü personel alýmlarý ve benzeri özellikli iþler bu Yönetmelik kapsamý dýþýndadýr.

5) Doðrudan temin usulünde bir defada yapýlan alýmýn tutarý bu Yönetmeliðin 9 uncu maddesinde belirtilen Genel Sekreter mali limit tutarýný aþamaz.

ç) Pazarlýk Usulü: Yapýlacak iþin fiyat, nitelik, yerine getirilme süresi ve diðer þartlarýnýn isteklilerle görüþülerek idarenin menfaatine en uygun teklif sahibine ihale yapýlmasý iþlemidir.

d) Açýk eksiltme usulü: Ýstenilen iþin veya malýn, evvelce ilan edilen þartnamede yazýlý þartlara uygun kimselerin katýlabileceði hazýrlar arasýndan yapýlan, birbirini izleyen tekliflerden, Rektörlüðün önerisiyle Mütevelli Heyetçe en uygun fiyat olarak belirlenen teklifte bulunana ihalesi iþlemidir.

e) Yarýþma usulünde Üniversite, her türlü etüt, plan, proje ve güzel sanatlarla ilgili iþlerini, yarýþma jürisi tarafýndan deðerlendirme yapýlmak suretiyle ödüllü veya ödülsüz yarýþma ile yaptýrabilir. Bu iþlerin mesleki kontrollük hizmetleri de Rektörlüðün teklifi ve Baþkanýn onayý ile pazarlýkla ihale edilebilir.

Teslim alma ve ödeme

MADDE 14 (1) Satýn alma talep formunda yer alan iþin tamamlanmasýný müteakip muayene ve kabul komisyonu toplanýr. Komisyon, iþin Satýn Alma ve Ýhale Komisyonunun kararý doðrultusunda tamamlandýðýna kanaat getirdiði takdirde kararýný makam onayýna sunar. Onay gören karar tutanaðý ödemeye esas olmak üzere Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðýna iletilir. Acil durumlar veya tutarý itibarýyla Satýn Alma ve Ýhale Komisyonuna sevk edilmemiþ iþlerde ödeme yapýlabilmesi için talep sahibinin, alýnan mal/hizmetin uygunluðunu kontrol edip mal ve hizmet teslim fiþini onaylamasý gerekir. Gerekli onaylarý tamamlanmýþ olan fatura, Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðý tarafýndan, yüklenici ile anlaþýlmýþ ödeme koþullarý çerçevesinde ödenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Þartnameler, Sözleþme, Teminatlar ve Ýhaleye Girecekler ile Ýhalenin Kesinleþmesi

Þartnameler ve sözleþme

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik ve ilgili diðer mevzuat hükümleri de dikkate alýnarak idari þartname Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðýnca, teknik þartname ilgili birim baþkanlarýnca hazýrlanýr ve Mali Ýþler ve Satýnalma Daire Baþkanlýðýna teslim edilir.

(2) Þartnameler satýn alma konusu iþlerin her türlü idari ve teknik özelliðini belirtir. Þartnamelerde iþin mahiyetine göre konulacak olan özel ve teknik þartlarýn yanýnda gerekli hallerde ek hususlara da yer verilir.

(3) Þartnameler, idari ve teknik þartname olmak üzere ikiye ayrýlýr. Bunlardan;

a) Ýdari Þartname; yapýlacak iþin idari prosedürünün isteklilere duyurulmasý amacýyla Mali Ýþler ve Satýn alma Daire Baþkanlýðýnca hazýrlanýr. Ýþin niteliðine göre aþaðýdaki hususlarýn tamamýna veya bir kýsmýna yahut diðer ek þartlara uygun bir sýrada yer verilir.

1) Yaptýrýlacak iþin veya alýnacak malýn mahiyet, cins ve miktarý ile iþin konusu,

2) Teklifin þekli ve son gönderme tarihi,

3) Teminat alýnýp alýnmayacaðý, alýnacaksa miktarý,

4) Opsiyon müddeti,

5) Ýþin süresi,

6) Ödeme þartlarý ve yeri,

7) Teslim þekli, teslim tarihi ve usuller,

8) Vergi, harçlar ve diðer masraflarla ilgili giderlerin kim tarafýndan ne þekilde ödeneceði,

9) Gümrük iþleri,

10) Ýhaleye katýlma þartlarý ve katýlamayacak olanlar,

11) Üniversitenin alýmý yapýp yapmamakta ve iþi dilediðine vermekte serbest olduðu, iþin ve sipariþin durdurulmasý veya iptali,

12) Uyuþmazlýklarýn çözümü,

13) Satýn alma iþleminin hangi usulle yapýlacaðý,

14) Gecikme ve diðer hususlarla ilgili cezai müeyyideler,

15) Gerekli görülen diðer belgeler.

b) Teknik Þartname; iþin ihtiyaca uygun olarak gerçekleþtirilmesi için gerekli teknik açýklamalarý ve þartlarý içeren þartnamedir ve istekte bulunan birim tarafýndan hazýrlanýr. Ýstekte bulunan birimin hazýrladýðý satýn alma talep formu veya dilekçesinde aþaðýda belirtilen ayrýntýlý teknik açýklamalar da iþin aciliyeti ve niteliðine göre teknik þartname olarak kabul edilir:

1) Ýþin konusu, niteliði ve yöntemi,

2) Garanti,

3) Teslim süresi, yeri ve þekli,

4) Bakým, servis, montaj süresi ve ücretleri,

5) Yedek parça fiyat listesi.

(4) Þartnamelerde aksine bir hüküm bulunmadýkça fiyat ve nitelik açýsýndan en uygun teklifi veren firma ile pazarlýk yapýlabilir. Mutabakata varýlmasý halinde, Satýn alma ve Ýhale Komisyonu kararýnýn onaylanýp kesinleþmesini takiben onbeþ gün içinde sonuç ilgili firmaya bildirilir ve firma sözleþmeyi imzalamaya ve sözleþmede öngörülmüþ ise kesin teminatý yatýrmaya davet edilir.

Sözleþmelerde aþaðýdaki hususlarýn yer almasý gerekir:

a) Alýnacak malýn/hizmetin net ve ayrýntýlý olarak açýklamasý (malýn tanýmý, hizmetin konusu, yapýlacak iþ ve þartlar),

b) Alýnacak mal/hizmet bedeli, ödeme planý ve gerekli hallerde teminat,

c) Süre, fesih, yenileme þartlarý,

ç) Gerekli durumlarda damga vergisi, noter tasdiki ve benzeri mali yükümlülükler ve sigorta sorumluluklarý,

d) Ýþin gereði gibi yapýlmamasý, süresinde bitirilmemesi gibi hallerde uygulanacak cezai þartlar ve idare için doðacak haklar.

(5) Süreklilik arz eden hizmet alýmlarýnda, sözleþme süresi tamamlandýðý halde iþe ayný yüklenici ile devam edilmek istendiði takdirde, sözleþmede belirtilen fiyat veya devresel fiyat artýþlarý dýþýnda bir fiyat artýþý yapýlmamýþ olmasý, yeni bir satýn alma isteði yapýlmasýna gerek duyulmaksýzýn sözleþme istenirse Satýn alma ve Ýhale Komisyonunun onayýyla yenilenebilir. Ancak mevcut sözleþme koþullarý ayný kalmak kaydýyla, ek hizmet istekleri için, yeni bir satýn alma talep formu doldurulmasý gerekir.

Geçici ve kesin teminat

MADDE 16 (1) Ýhaleye gireceklerden alýnacak geçici ve kesin teminata iliþkin þartlar, teminat olarak kabul edilebilecek deðerler, iadesi ve cezai koþullarý Satýn alma ve Ýhale Komisyonu tarafýndan belirlenir, Baþkan tarafýndan onaylanarak kesinleþtirilir.

Ýhalenin kesinleþmesi

MADDE 17 (1) Ýhaleler mali limitler çerçevesinde makam onayý ile en geç onbeþ iþ günü içerisinde kesinleþir. Bu durum en geç üç iþ günü içinde yüklenici firmaya teblið edilerek sözleþme yapmaya ve kesin teminat vermeye davet edilir. Kendisine ihale yapýlmayan isteklilerin varsa geçici teminatlarý iade edilir.

(2) Taahhüdünü yerine getiremeyen yüklenici firmanýn teminatý irat kaydedilir. Yüklenici firmanýn Üniversiteye maddi zarar vermesi durumunda bu zarar, kesin teminat miktarýndan az olsa da kesin teminattan artan fark iade edilmez.

Ýhaleye giremeyecekler

MADDE 18 (1) Aþaðýda belirtilen gerçek veya tüzel kiþiler doðrudan veya dolaylý ya da alt yüklenici olarak kendileri veya baþkalarý adýna, bu Yönetmeliðin 1 inci maddesi kapsamýna giren iþ ve iþlemlere katýlamaz;

a) Melikþah Üniversitesi Mütevelli Heyet Baþkaný ve üyeleri, Rektör ve Genel Sekreter, Burç Eðitim Kültür ve Saðlýk Vakfý yönetim ve denetim kurulu üyeleri,

b) Bu Yönetmeliðin 2 nci maddesi kapsamýna giren iþleri hazýrlamak, yürütmek, sonuçlandýrmak ve denetlemekle görevli olanlar ve bu görevlilerin eþleri, üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kayýn hýsýmlarý ile evlatlýklarý ve evlat edinenleri,

c) Daha önce kendisine iþ verildiði halde, usulüne göre sözleþme yapmak istemeyen istekliler ile sözleþme yapýldýktan sonra, taahhüdünden vazgeçen ve mücbir sebepler dýþýnda taahhütlerini, sözleþme ve þartname hükümlerine uygun olarak yerine getirmediði tespit edilenler,

ç) 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanununun 58 inci maddesi uyarýnca kamu ihalelerine katýlmalarý yasaklananlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayýlý Terörle Mücadele Kanunu kapsamýna giren suçlardan ve organize suçlardan dolayý hükümlü bulunanlar,

d) Ýlgili mevzuat hükümlerine göre geçici veya devamlý olarak, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayýlý Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda belirtilen merkezi yönetim kapsamýndaki kamu idareleri ve hususi kanunlarla kurulmuþ olan bankalar ile iktisadi devlet teþekküllerinin ihalelerine girmekten men edilmiþ olanlar.

Satýn alma ve ihale komisyonunun kararýný gerektirmeyen iþler

MADDE 19 (1) Doðrudan temin usulü ile yapýlan alýmlar, satýn alma ve ihale komisyonunun kararýný gerektirmez.

(2) Yapýmýna Mütevelli Heyetçe karar verilen Üniversite bünyesinde yapýlacak tüm inþaat iþleri ve harcamalarý müteahhit bir firmaya ihale edilmediði takdirde, mütevelli heyet tarafýndan görevlendirilen kiþi veya kiþiler tarafýndan Satýn alma ve Ýhale Komisyonu kararý olmadan yapýlabilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 20 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 21 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Melikþah Üniversitesi Rektörü yürütür.