2 Ekim 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28072

YÖNETMELÝK

Ulaþtýrma Bakanlýðýndan:

HAVA ALANI YAPIM, ÝÞLETÝM VE SERTÝFÝKALANDIRMA

YÖNETMELÝÐÝ (SHY-14A)NDE DEÐÝÞÝKLÝK

YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 14/05/2002 tarihli ve 24755 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Hava Alaný Yapým, Ýþletim ve Sertifikalandýrma Yönetmeliði (SHY-14A)nin 9 uncu maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

17 ve 18 inci maddelerde belirtilen havaalanlarýnýn iþletmecileri; hava ve kara tarafýndaki tüm sistem ve donanýmlar, ekonometrik modele dayalý olarak trafik tahminleri, hava ve kara tarafýndaki kapasite açýsýndan kritik tesisleri olan pist, apron, otopark ve eriþim hattý kapasiteleri, mevcut kapasitelerin trafik tahminlerine göre hesaplanan gerekli kapasitelerle karþýlaþtýrýlmasý ile yýllara göre gerekli ek kapasitelerin belirlendiði ve havaalaný arazisinin ihtiyaçlar doðrultusunda daha gerçekçi deðerlendirilmesi için beþer yýllýk periyotlar halinde gözden geçirilmek üzere yirmi yýlý kapsayacak Geliþim Master Planlarýný ICAO tarafýndan yayýmlanan Doküman 9184-AN/902 Kýsým 1 (Master Planlama) dokümanýnda belirtilen usul ve esaslar dâhilinde hazýrlar. Ancak, bu Yönetmeliðin yayýmý tarihinde iþletilmekte olan veya bu Yönetmeliðin yayýmý tarihinden önce yapýmýna baþlanan havaalanlarýnda master planýn hazýrlanmasý zorunlu deðildir. Bu havaalanlarýnýn iþletmecilerinin, iþlettikleri havaalanlarýndaki geliþim sahalarýný Havaalaný Genel Vaziyet Planý üzerinde iþaretleyerek Sivil Havacýlýk Genel Müdürlüðüne sunmasý yeterlidir.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 23 üncü maddesine aþaðýdaki fýkralar eklenmiþtir.

Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü tarafýndan iþletilmekte olan havaalanlarýnýn iþletiminin, meri mevzuat çerçevesinde baþka bir iþletmeci kurum/kuruluþa devredilmesi halinde; devir edilecek havaalaný için devir tarihinden itibaren en geç bir yýl içinde bu Yönetmelik hükümlerine göre devir alan kurum/kuruluþ tarafýndan kendi adýna havaalaný iþletme ruhsatý ve/veya havaalaný sertifikasý alýnmasý zorunludur.

Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü tarafýndan yapýlacak olan ihale þartname ve sözleþmelerinde, ICAO tarafýndan yayýmlanan Ek-14'te belirtilen standartlar ve tavsiyeler kapsamýnda belirlenecek olan havaalaný referans kodu ve pist statüsüne göre hangi fiziki düzenlemelerin yapýlmasý gerektiði ve havaalanýnýn hangi þartlarda iþletilebileceði hususu ile havaalanýnýn azami geliþim durumunu içeren esaslar açýkça belirtilir. Eðer ruhsata esas yerine getirilmesi gereken hususlar, ek bir süreyi gerektirecek ilave yatýrýmlarý içeriyorsa; bir yýllýk ruhsat ve/veya sertifika alma süresi, Sivil Havacýlýk Genel Müdürlüðü tarafýndan belirlenerek, sözleþmede yer alacak süre zarfýnca uzatýlabilir. Ancak ruhsat ve/veya sertifika alma süresi iki yýlý geçemez.

Ýlave süre dâhil tüm bu süre boyunca; söz konusu havaalaný, bu Yönetmelik kapsamý itibarýyla Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü tarafýndan belirlenecek kilit personelin denetimi, gözetimi ve Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü sorumluluðu altýnda iþletilmeye devam edilir. Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü tarafýndan sürekli olarak denetlenen havaalanýnda iþletim sýrasýnda oluþabilecek eksiklik ve aksaklýklardan Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü sorumludur. Bu nedenle Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü bu tür eksiklik ve aksaklýklarýn oluþmamasý için her türlü tedbiri alýr ve/veya aldýrtýr.

Devir alan iþletmeci kurum/kuruluþa, kendi adýna iþletme ruhsatý ve/veya havaalaný sertifikasý verildiði tarih itibarýyla; Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü adýna tanzim edilen iþletme ruhsatý ve/veya havaalaný sertifikasý iptal edilmeyerek; havaalanýnýn Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðüne geri devir tarihi olan iþletme süresinin bitiþ tarihi itibarýyla, temdit edilmek üzere askýya alýnýr. Ýþletme süresi bitiþ tarihine kadar, Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü tarafýndan, temdit iþlemlerinin tamamlanmasý zorunludur.

Ýþletim süresi sonunda, havaalanýnýn, Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü tarafýndan geri alýnmadan bir baþka iþletmeciye devir edilmesi halinde de bu madde hükümleri uygulanýr.

Havaalaný için, belirlenen süre içinde devir alan kuruluþ tarafýndan iþletme ruhsatýna esas þartlarýn oluþturulmamasý ve iþletme ruhsatý alýnmamasý halinde havaalanýnýn iþletimi, Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðü tarafýndan geri alýnýr.

MADDE 3 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 4 Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaþtýrma Bakaný yürütür.