2 Ekim 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28072

YÖNETMELÝK

Ulaþtýrma Bakanlýðýndan:

HAVAALANLARI YER HÝZMETLERÝ YÖNETMELÝÐÝ (SHY-22)NDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 28/8/1996 tarihli ve 22741 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Havaalanlarý Yer Hizmetleri Yönetmeliði (SHY-22)nin 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendinin (1) numaralý alt bendi ile (h) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

1) A Grubu Çalýþma Ruhsatý alacak olan yer hizmetleri kuruluþlarýnýn esas mukavelelerinde ve ticari tescilde kuruluþun iþtigal mevzu olarak Yönetmeliðin 5 inci maddesinde belirtilen yer hizmet türlerinin dýþýnda bir çalýþma alanýna yer verilmeyecektir. Ýhtiyaç duyulmasý halinde, havaalaný iþletmecisinin teklifi ve Bakanlýðýn oluru ile diðer kuruluþlara ait apron plakalý araçlara da araç bakým onarým hizmetleri verebilirler. Yer hizmetleri kuruluþu, Yönetmeliðin 5 inci maddesinde yer alan yer hizmetleri dýþýnda yapacaðý faaliyetlerin hesaplarýný, yer hizmetleri faaliyetleri hesaplarýndan mevcut ticari uygulamaya göre özenli bir þekilde ayýrmalýdýr. Ancak, A Grubu Çalýþma Ruhsatý alacak olan yerli hava taþýyýcýlarý, ana  sözleþmelerinde diðer sivil havacýlýk faaliyetlerine de yer verebilirler.

h) Özel havaalanlarýnda uygulanacak esaslar ve ücretler bu havaalanlarýnýn iþletmecilerinin teklifi ve Bakanlýk onayý ile düzenlenir. Özel havaalanlarýnda bu maddenin b bendinde belirtilen þartlar aranmaz. A grubu çalýþma ruhsatý olan yer hizmetleri kuruluþlarýnýn bu havaalanlarýnda hizmet vermek istememesi durumunda havaalaný iþletmecisi veya havaalaný iþletmecisinin kurduðu þirket ilgili havaalaný için Bakanlýkça yetkilendirilir.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 12 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinde yer alan Gibi kriterler dikkate alýnarak, gerektiðinde DHMÝ’nin de görüþü alýnarak, Bakanlýkça deðerlendirilir. cümlesinden sonra gelmek üzere DHMÝ görüþünü otuz gün içerisinde bildirir. cümlesi, (g) bendinin ilk cümlesinin sonuna “Ön izin talebi, Sivil Havacýlýk Genel Müdürlüðünce en fazla altmýþ gün içinde incelenir. cümlesi eklenmiþtir.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 13 üncü maddesinin ikinci fýkrasýna Bakanlýk tarafýndan ibaresinden sonra gelmek üzere otuz gün içerisinde deðerlendirilir ve ibaresi eklenmiþ ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

Bununla birlikte, yer hizmetlerinin eðitimli personel ve uygun teçhizatla yürütülmesi kaydýyla, talep edilen hizmetlerle ilgili çalýþma ruhsatýna sahip kuruluþ bulunmayan havaalanlarýnda hava taþýyýcýsýnýn talebi, havaalaný iþletmecisinin teklifi üzerine diðer havaalanlarýnda çalýþma ruhsatý olan kuruluþa talep edilen hizmet türünde geçici çalýþma ruhsatý verilir.

MADDE 4 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 5 Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaþtýrma Bakaný ve DHMÝ Genel Müdürü yürütür.