3 Ekim 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28073

YÖNETMELÝK

Akdeniz Üniversitesinden:

AKDENÝZ ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM VE ÖÐRETÝM

YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA

DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 8/6/2010 tarihli ve 27605 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliðinin 7 nci maddesinin birinci  ve üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Lisansüstü programlara ALES sonuçlarý ile lisans ve/veya yüksek lisans mezuniyetine göre yapýlan baþvurular kabul edilir. Ayrýca, adaylarda ortaöðretim alan öðretmenliði tezsiz yüksek lisans programý dýþýnda yeterli düzeyde yabancý dil bilgisi aranýr.

(3) Enstitü kurulu gerekli gördüðünde, Senatonun onayý ile lisansüstü eðitime giriþ için kullanýlan ALES ve ÜDS deðerlerini artýrabilir. Enstitü, lisansüstü programlarý için farklý puanlar belirleyemez.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

a) Bir lisans diplomasýna sahip olmak gerekir.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

a) Tezli yüksek lisans diplomasýna sahip olmak gerekir.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (3) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

3) C düzeyi: Türkçesi yetersiz. Bu düzeyde olanlara, kayýt yaptýrdýktan sonra Türkçelerini geliþtirmek üzere öðrenimlerine bir yýl ara izni verilir. Bunlar sonraki eðitim öðretim yýlý baþýnda yine Türkçe yeterlik sýnavýna girer.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 13 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

c) Özel öðrenci statüsünde alýnan dersler, anabilim dalý akademik kurulunun kararý ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile ilgili lisansüstü programýna ait öðretim programýnýn asgari toplam kredisinin %50sine kadar transfer edilebilir.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) Lisansüstü programlarýna öðrenci kabulünde; ALES puaný, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasý ve mülakat sonucu deðerlendirilir. Deðerlendirmede ALES puanýnýn % 50'sinin, not ortalamasýnýn % 20'sinin ve mülakat sonucunun % 30'unun hesaplanmasý sonucunda 70 toplam puan ve üstü alanlar baþarýlý kabul edilir ve puanlar yüksek puandan düþük puana doðru sýralanýr. Baþarýlý olan, ancak kontenjan dýþýnda kalan adaylar yedek aday olarak belirlenir. Bu liste anabilim dalý baþkanlýðý aracýlýðýyla enstitüye bildirilir ve enstitü yönetim kurulu kararýyla öðrenci kabulü kesinleþir.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 16 ncý maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Lisansüstü öðrencilik hakký kazanan adaylarýn, akademik takvimde belirtilen tarihlerde Senato tarafýndan belirlenen belgeleri teslim ederek kesin kayýtlarýný yaptýrmalarý gerekir. Baþvuru ve kayýt için istenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Eksik veya yeterli olmayan belgelerle kayýt yapýlmaz. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr. Kayýt sýrasýnda öðrencinin yazýlý olarak beyan ettiði adres, tebligat adresidir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Bir lisansüstü programda her yarýyýl yer alacak zorunlu ve seçmeli dersler, her eðitim-öðretim yýlý baþlamadan önce anabilim dalý akademik kurulunun önerisi, enstitü kurulunun kararý ve Senatonun onayý ile belirlenir.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 19 uncu maddesinin birinci ve dokuzuncu fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Lisansüstü programlara kayýtlý öðrenciler, güz ve bahar yarýyýllarý baþýnda, akademik takvimde belirtilen tarihlerde, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesine göre Bakanlar Kurulu kararýyla belirlenen katký payýný veya ikinci öðretim ücretini ödemek ve istenen kayýt yenileme iþlemlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Katký payýný veya ikinci öðretim ücretini ödemeyenlerin kaydý yenilenmez; o yarýyýl için öðrencilik haklarýndan yararlanamaz ve kendilerine öðrenci belgesi verilmez.

(9) Yüksek lisans programýný üç yýl, doktora programýný ise altý yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayan öðrenciler; 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre, ilgili döneme ait katký payý veya öðrenim ücretini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Ancak, bu durumda ders, sýnava katýlma ve tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmadan öðrencilik statüleri devam eder.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesinin birinci ve ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Enstitü yönetim kurulunca kabul edilecek haklý ve geçerli mazeretleri olan öðrenciler, danýþmanýn önerisi, anabilim dalý kurulunun uygun görüþü ve enstitü yönetim kurulunun kararý ile baþvuruda bulunduklarý dönem için kayýt yenilemek koþuluyla kayýt dondurabilir. Öðrenciler, üst üste ya da aralýklý olarak yüksek lisans süresi içinde en çok iki yarýyýl, doktora süresi içinde en çok dört yarýyýl öðrenime ara izni alabilir. Haklý ve geçerli mazeretler þunlardýr:

a) Öðrencilerin yurt içi ve yurt dýþý eðitim, staj, araþtýrma, bilgi ve görgülerini artýrmalarýna yönelik imkânlarýn olmasý,

b) Öðrencinin, saðlýk raporu ile belgelenmiþ bulunan öðrenimine engel, uzun süreli tedavi gerektiren saðlýkla ilgili mazeretinin olmasý,

c) Askerlik durumu,

ç) Tutukluluk hali,

d) Resmi kurumlarda çalýþanlarýn eðitim-öðretim, staj, araþtýrma gibi nedenlerle görevlendirilmesi,

e) Yukarýda sayýlan haller dýþýnda enstitü yönetim kurulunun kabul edeceði diðer mazeretlerin ortaya çýkmasý.

(2) Ruhsal saðlýk sorunlarý nedeniyle kayýt donduran öðrencilerin, lisansüstü öðrenime devam edebilmesi için, saðlýk sorunlarýnýn düzeldiðine dair, son üç ay içerisinde alýnmýþ saðlýk raporu getirmeleri gerekir.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 26 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 26 (1) Aþaðýdaki durumlarda enstitü yönetim kurulu kararýyla öðrencinin enstitü ile iliþiði kesilir:

a) Öðrencinin kaydýnýn silinmesi için yazýlý baþvuruda bulunmuþ olmak,

b) Enstitü anabilim dalý baþkanlýðý tarafýndan belirlenen ve alýnmasý gereken en az kredili ders yükünü; bilimsel hazýrlýkta alýnmasý istenilen dersleri bir takvim yýlýnda tamamlayamamak,

c) Ýkinci öðretim öðrencileri için katký tutarýný kanuni süresi içinde yatýrmamýþ olmak.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 30 uncu maddesinin ikinci ve altýncý fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Jüri önerisi, ilgili danýþmanýn görüþü alýnarak anabilim dalý akademik kurulunun önerisi, anabilim dalý baþkanlýðý aracýlýðýyla enstitüye bildirilir. Enstitü yönetim kurulu kararý ile tez jürisi ve tez savunma sýnavý ve/veya eser sergileme tarihi belirlenir. Bir ay içerisinde tez savunma sýnavýnýn ve/veya eser sergilemenin yapýlmasý ve tamamlanmasý gerekir.

(6) Tez savunma sýnavý ve/veya eser sergileme; tez çalýþmasýnýn sunumu ve onu izleyen soru-cevap ve/veya eser sergileme bölümlerinden oluþur. Tez savunma sýnavý en az kýrkbeþ, en fazla doksan dakika sürer ve dinleyicilere açýk olarak yapýlabilir. Adayýn çalýþmasýyla ilgili konularda bilgi, analiz, sentez ve deðerlendirme gücünü yoklamayý amaçlar. Tez savunma sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra, jüri kapalý bir oturumda tez hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Jürinin kararý, üç gün içinde anabilim dalý baþkanlýðýnca enstitüye iletilir ve bu karar enstitü yönetim kurulu onayý ile kesinleþir. Bunun sonucunda;

a) Tezi reddedilen öðrencinin farklý bir konuda yeni bir tez hazýrlamasý gerekir.

b) Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrencinin sýnav tarihinden itibaren en geç üç ay içinde gereðini yaparak tezini ayný jüri önünde yeniden savunmasý gerekir. Bu sýnav sonunda tezi reddedilen öðrenci farklý bir konuda yeni bir tez hazýrlar.

c) Kabul edilen tezlerde, tezin kabul onay sayfasýnýn jüri üyelerince imzalanmasý gerekir. Oy çokluðu ile kabul edilen tezlerde, muhalif üyenin/üyelerin kabul onay sayfasýný imzalamasý ve olumsuz ibaresini koymasý gerekir.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 34 üncü maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) Dönem projesi jürisi; anabilim dalý akademik kurulu tarafýndan önerilen ve enstitü yönetim kurulunca kabul edilen biri danýþman olmak üzere üç asil ve iki yedek üyeden oluþur. Yeterli öðretim üyesi bulunmadýðý takdirde öðretim görevlileri de jüri üyesi olabilir.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 37 nci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Doktora/sanatta yeterlik programý, ders aþamasý ve tez aþamasý olmak üzere iki aþamada gerçekleþir. Ancak;

a) Doktora/sanatta yeterlik programýna kabul edilen öðrencilerin, derslerini birbirini izleyen dört yarýyýl, lisans derecesi ile kabul edilenlerin ise altý yarýyýl içinde baþarýyla tamamlamalarý gerekir. Bu dersler tamamlanmadan teze baþlanamaz.

b) Kredili derslerini baþarýyla bitiren, yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak, süresi içerisinde tez savunma sýnavýna giremeyen ve/veya eser sergileyemeyen öðrencilere; danýþmanýn görüþü, anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararý ile en fazla dört yarýyýl ek süre verilebilir. Belirtilen süre sonunda tezini baþarýyla tamamlayamayan öðrenci farklý bir konuda yeni bir tez hazýrlar.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 38 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) ve (f) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

e) Yeterlik sýnav komitesi, yeterlik sýnavýný baþaran öðrenciden fazladan ders/dersler almasýný isteyebilir.

f) Yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan ya da koþullarýný yerine getirdiði halde yeterlik sýnavýna girmeyen öðrenci, bir sonraki yeterlik sýnavý döneminde sýnava girmek zorundadýr.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin 40 ýncý maddesinin üçüncü ve dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Tez/sanatta yeterlik önerisi reddedilen öðrenci, yeni bir danýþman ve yeni bir tez/sanatta yeterlik konusu seçme hakkýna sahiptir. Bu durumda yeni bir izleme komitesi atanabilir. Programa ayný danýþmanla devam etmek isteyen öðrenci üç ay içinde; danýþman ve tez/sanatta yeterlik konusunu deðiþtiren öðrenci ise, altý ay içinde tekrar tez/sanatta yeterlik önerisi savunma sýnavýna alýnýr. Tez/sanatta yeterlik önerisi, ikinci savunmada da reddedilen öðrenci farklý bir konuda yeni bir tez hazýrlar.

(4) Tez/sanatta yeterlik önerisi kabul edilen öðrenci için izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralýk aylarý arasýnda birer kez olmak üzere yýlda iki kez toplanýr. Öðrenci, toplantý tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine bir rapor sunar. Bu raporda, o ana kadar yapýlan çalýþmalarýn özeti ve sonraki dönemde yapýlacak çalýþma planý belirtilir. Öðrencinin tez/sanatta yeterlik çalýþmasý, komite üyelerince baþarýlý veya baþarýsýz olarak belirlenir. Bu karar, anabilim dalý baþkanlýðýnca toplantý tarihini izleyen üç gün içinde enstitüye bir tutanakla bildirilir. Komite tarafýndan tez çalýþmasý, üst üste iki kez veya aralýklý olarak üç kez baþarýsýz bulunan öðrenci farklý bir konuda yeni bir tez hazýrlar.

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin 41 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a), (ý) ve (j) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

a) Öðrencilerin, savunma sýnavýna girebilmesi için, gerekli görülmesi hâlinde enstitü kurulunca belirlenen ve Senato tarafýndan onaylanan ek koþullarý yerine getirmeleri gerekir. Belirlenen ek koþullarý yerine getirmeyen öðrenci farklý bir konuda yeni bir tez hazýrlar.

“ý) Tezi reddedilen öðrenci farklý bir konuda yeni bir tez hazýrlar.

j) Düzeltme verilen ek sürede, gerekli düzeltmeleri yapmayan ya da deðiþiklikleri yaptýktan sonra girdiði ikinci tez sýnavýnda da baþarýsýz bulunan öðrenci farklý bir konuda yeni bir tez hazýrlar.

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðin 43 üncü maddesine aþaðýdaki ikinci ve üçüncü fýkra eklenmiþtir.

(2) Bu tür programlarda Üniversite dýþýndan alýnacak dersler için dersler kataloðu, ilgili programýn eðitim-öðretime baþladýðý hafta içerisinde anabilim dalý kurulunun önerisi, enstitü kurulunun kararý ve Senatonun onayýyla belirlenir.

(3) Jüri; öðrencinin her iki kurumdaki danýþmanlarý ve Üniversite içinden baþka bir anabilim dalýndan veya baþka bir yükseköðretim kurumundan olmak üzere en az üç asil ve iki yedek üyeden oluþur.

MADDE 19 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 20 Bu Yönetmelik hükümlerini Akdeniz Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

8/6/2010

27605