3 Ekim 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28073

YÖNETMELÝK

Ýstanbul Þehir Üniversitesinden:

ÝSTANBUL ÞEHÝR ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM VE

ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ýstanbul Þehir Üniversitesine baðlý enstitülerde yürütülen yüksek lisans eðitim-öðretimi ve sýnavlarla ilgili esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik; Ýstanbul Þehir Üniversitesine baðlý enstitülerde yürütülen tüm yüksek lisans programlarýna iliþkin öðrenci kabulü, eðitim, öðretim ve sýnavlara iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eðitimi Giriþ Sýnavýný,

b) Anabilim dalý: Ýstanbul Þehir Üniversitesindeki enstitüde eðitim programý bulunan anabilim dalýný,

c) Danýþman: Ýstanbul Þehir Üniversitesindeki enstitüde kayýtlý öðrenciye ders ve/veya tez çalýþmasý dönemlerinde rehberlik etmek üzere Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan atanan öðretim elemanýný,

ç) Enstitü: Ýstanbul Þehir Üniversitesine baðlý enstitüleri,

d) Enstitü Yönetim Kurulu: Ýstanbul Þehir Üniversitesindeki ilgili enstitünün yönetim kurulunu,

e) GMAT: Uluslararasý bir sýralama sýnavý olan Graduate Management Admission Testini,

f) GNO: Genel not ortalamasýný,

g) GRE: Uluslararasý bir sýralama sýnavý olan Graduate Record Examinations sýnavýný,

ð) Kredi: Bir yüksek lisans dersinin yarýyýl kredi deðerini,

h) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezini,

ý) Rektör: Ýstanbul Þehir Üniversitesi Rektörünü,

i) Rektörlük: Ýstanbul Þehir Üniversitesi Rektörlüðünü,

j) Senato: Ýstanbul Þehir Üniversitesi Senatosunu,

k) Tez: Yüksek lisans tezini,

l) Üniversite: Ýstanbul Þehir Üniversitesini,

m) Üniversite Yönetim Kurulu: Ýstanbul Þehir Üniversitesinin Yönetim Kurulunu,

n) Yabancý Diller Okulu: Üniversitenin Yabancý Diller Yüksekokulunu,

o) YNO: Yarýyýl not ortalamasýný,

ö) YÖK: Yükseköðretim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Yüksek Lisans Programý Açýlmasý, Baþvuru, Kabul, Kayýt, Eðitim-Öðretim

ve Sýnavlara Ýliþkin Esaslar

Yüksek lisans programý açýlmasý

MADDE 4 (1) Anabilim dallarý; her yarýyýlýn içerisinde bir sonraki yarýyýlda açacaklarý yüksek lisans programlarýný, baþvuru ve kabul koþullarýný, baðlý bulunduklarý Enstitüye önerir. Bu öneriler, Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanýr ve süresi içinde Üniversite Yönetim Kurulunun onayýna sunulur. Onaylanan yüksek lisans programlarý ilan edilir.

(2) Üniversitede yüksek lisans eðitim ve öðretimine giriþ baþvurularý, akademik takvimde belirtilen süreler içinde ilgili Enstitüye yapýlýr. Ýstenen belgeleri belirtilen süre içinde tamamlamayan adaylarýn baþvurularý iþleme konmaz. Herhangi bir yüksek lisans programýna kabul edilebilecek öðrenci sayýsý beþ veya daha az ise, Enstitü Yönetim Kurulu o yarýyýl için, söz konusu programýn açýlmamasýna karar verebilir.

Yüksek lisans programýna baþvuru ve kabul

MADDE 5 (1) Bir yüksek lisans programýna yapýlan baþvurularý deðerlendirmek üzere ilgili Enstitü tarafýndan en az üç öðretim üyesinden oluþan bir deðerlendirme jürisi kurulur. Jürinin görevi adaylarýn sýralamasýný yapmak ve programa kabul edilmesini uygun bulduðu adaylarý Enstitü Yönetim Kuruluna önermektir. Adaylarýn sýralamasýnda; lisans bitirme not ortalamasý, Ýngilizce seviyesini gösteren bir sýnav sonucu, ALES, GRE veya GMAT puaný, jürinin gerekli gördüðünde yapacaðý mülakat sonuçlarý ile referans mektuplarý esas alýnýr.

(2) Yüksek lisans programlarýna baþvuracak adaylarýn; lisans öðrenimini tamamlamýþ ve baþvuru koþullarýný saðlamýþ veya koþullu ön kabul için, lisans öðrenimlerinin son yarýyýlýnda olmalarý gerekir.

(3) Adaylarýn yüksek lisans programýna kabul edilmesi için gerekli koþullar þunlardýr:

a) Lisans öðrenimini baþarýyla tamamlamýþ olmak,

b) Öðretim dili Ýngilizce olan programlar için Ýngilizce yeterliðine sahip olmak veya bu Yönetmelik hükümlerine göre Ýngilizce hazýrlýk programýna kabul edilme þartlarýný taþýmak veya kontenjanýn uygun olmasý durumunda, Ýngilizce yeterliði olmayan öðrencilere þartlý kabul verildiði takdirde, bu öðrencilerin bir akademik yýl içinde Ýngilizce yeterliðini kazanmýþ olmak,

c) ÖSYM tarafýndan yapýlan ALES sýnavýndan, baþvurduklarý programýn puan türünde YÖK tarafýndan ilan edilen ALES standart puanýndan az olmamak koþuluyla anabilim dallarýnýn belirlediði ALES puanýný veya YÖK tarafýndan ALES taban puanýna karþýlýk gösterilen GMAT veya GRE sýnav sonucunu elde etmiþ olmak,

ç) Deðerlendirme jürisi tarafýndan gerektiðinde yapýlacak mülakattan oluþan bilimsel yeterlik deðerlendirmesinde baþarýlý bulunmak.

(4) Üniversitenin yüksek lisans programlarýna öðrenci kabulünde hangi tür GMAT veya GRE puaný isteneceði ilgili anabilim dallarý tarafýndan belirlenir.

(5) Öðrencilerin kabulü, deðerlendirme jürisinin önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

Yatay geçiþ yapan öðrenciler

MADDE 6 (1) YÖK tarafýndan tanýnan diðer yükseköðretim kurumlarýndan veya Üniversite programlarýndan yapýlan yatay geçiþ baþvurularý, daha önce kayýtlý olduðu yüksek lisans programýnda en az bir dönemi baþarý ile tamamlamýþ olmak koþulunu yerine getirmek kaydýyla ilgili deðerlendirme jürisi tarafýndan incelenir. Yurt dýþýndan alýnmýþ lisans diplomasýnýn denkliðinin YÖK tarafýndan onaylanmýþ olmasý gerekir. Yatay geçiþ yolu ile kabul edilmek için deðerlendirme jürisinin olumlu kararý ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayý gerekir. Deðerlendirme jürisi; farklý üniversiteden gelen öðrencinin kredisi transfer edilecek derslerini ve programý tamamlamak için nasýl bir yol izleneceðini belirleyen bir intibak raporu hazýrlar.

Ýngilizce sýnavý, Ýngilizce hazýrlýk programý ve muafiyet

MADDE 7 (1) Öðretim dili Ýngilizce olan yüksek lisans programlarýna kabul edilen öðrencilerden, Ýngilizce bilgilerinin yeterli olduðu Senato tarafýndan tanýnan sýnavlardan biri ile belirlenenler, kabul edildikleri programlara kayýt yaptýrabilir.

(2) Öðretim dili Ýngilizce olan bir yüksek lisans programýna baþvuran ve ilk elemeyi geçen adayýn kabul edilen bir Ýngilizce yeterlik sýnav sonucu yoksa Yabancý Diller Okulu tarafýndan yapýlacak bir sýnavla Ýngilizce yeterlik durumu belirlenir.

(3) Yabancý Diller Okulu tarafýndan yapýlan Ýngilizce yeterlik sýnavýna göre Ýngilizce düzeyi yeterli bulunmayan adaylar, yüksek lisans programýna þartlý kabul edilmeleri durumunda, Yabancý Diller Okulunun kontenjan durumuna göre en fazla iki yarýyýl süreyle Ýngilizce hazýrlýk programýna alýnabilir. Bu programa kayýt yaptýran öðrenciler þartlý kabul edildikleri yüksek lisans programýndan, Anabilim dalýnýn onayýyla, en fazla bir ders alabilir. Ýki yarýyýl sonunda Ýngilizce düzeyi yeterli olamayan öðrencinin þartlý kabul edildiði programdan iliþiði, 2547 sayýlý Kanunun 49 uncu maddesi gereðince kesilir.

(4) Öðretim dili Ýngilizce olan bir lisans veya yüksek lisans programýndan mezun olduktan sonra en çok iki akademik yýl içinde yüksek lisans programýna baþvuran adaylar deðerlendirme jürisinin teklifi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan Ýngilizce sýnavýndan muaf tutulabilir.

Bilimsel hazýrlýk programý

MADDE 8 (1) Yüksek lisans programlarýnda, nitelikleri aþaðýda belirtilen adaylara eksikliklerini gidermek amacýyla önkoþul derslerinden oluþan bilimsel hazýrlýk programý uygulanabilir:

a) Lisans derecelerini kabul edildikleri yüksek lisans programýndan farklý alanlarda almýþ olanlar,

b) Lisans derecelerini, kabul edildikleri yüksek lisans programý ile ayný bilim dalýnda aldýklarý halde farklý bir yükseköðretim kurumundan mezun olanlar.

(2) Bilimsel hazýrlýk programýna kabul edilen yüksek lisans öðrencilerine, formasyon eksikliklerini tamamlayabilmeleri için, ilgili Anabilim dalýnýn önerisi üzerine, Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan en çok bir akademik yýl sürebilecek bilimsel hazýrlýk süresi tanýnabilir. Bu önerinin, öðrencinin kabulü sýrasýnda yapýlmasý ve alacaðý tüm önkoþul derslerinin kendisine bildirilmesi gerekir.

(3) Bilimsel hazýrlýk programý dersleri öncelikli, zorunlu ve kredisiz olarak alýnýr.

(4) Ýlgili Anabilim dalýnýn önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayý ile önkoþul derslerinin yanýnda yüksek lisans programý kapsamýndaki bazý dersler de alýnabilir.

(5) Bilimsel hazýrlýk programýnda geçirilen süre bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans programý sürelerine dâhil edilmez. Bir akademik yýl içinde baþarýlý olamayan öðrencinin bilimsel hazýrlýk programýndan alacaðý dersler 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesinde ve bu Yönetmeliðin 20 nci ve 23 üncü maddelerinde tanýmlanan azami süreye dâhil edilir.

Deðiþim öðrencileri ve özel öðrenciler

MADDE 9 (1) Deðiþim öðrencileri; uluslararasý deðiþim programlarý çerçevesinde Üniversitede bir veya daha fazla dönem için eðitim görme hakkýný kullanan yabancý ülkelerdeki yükseköðretim kurumlarý öðrencileridir. Bu öðrencilerin, seçilme, ders alma, saydýrma, kredi ve kabul iþlemleri, özel öðrencilere ve deðiþim programlarýna iliþkin uygulama esaslarý ilgili mevzuat hükümlerine göre yapýlýr.

(2) Özel öðrenciler; enstitülerce belirlenen koþullarla bazý dersleri almalarýna izin verilen, ancak Üniversitenin herhangi bir diploma/derece programýna kayýtlý olmayan öðrencilerdir. Özel öðrencilere iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Özel öðrencilere diploma veya derece verilmez, ancak ilgili Enstitü tarafýndan izledikleri programlarda aldýklarý dersleri ve notlarý gösterir bir belge verilir.

b) Özel öðrenci statüsündeyken alýnan notlar ve kredilerin, Üniversitenin yüksek lisans programlarýnda geçerli sayýlmasý ilgili Anabilim dalýnýn önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararýyla olur.

c) Özel öðrencilerin derslere kayýt olabilmeleri için, mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve ilgili dersleri açan anabilim dallarýndan onay almalarý gerekir.

ç) Özel öðrenci baþvurularýnýn iþleme konabilmesi için adayýn;

1) Baþvurduðu Anabilim dalýnýn onayý,

2) Ýngilizce yeterliðinin bu Yönetmelikte belirtilen þartlara uygun olmasý,

3) Lisans derecesine sahip veya bir lisans programýnda son sýnýf öðrencisi olmasý

gerekir.

d) Özel öðrenci baþvurularý Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

Kayýtla ilgili esaslar

MADDE 10 (1) Yüksek lisans programlarýna kabul edilen öðrencilerin kayýt iþlemleri, Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yapýlýr. Baþvuru ve kayýt için istenen belgelerin aslý veya Enstitü tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr. Kesin kayýt hakkýný kazanan adaylardan, baþvuru sýrasýnda teslim ettiði belgeler tekrar istenmez.

(2) Yüksek lisans programlarýna kabul edilen öðrencilerin kayýtlarýnýn kesinleþmesi için aranan þartlar þunlardýr:

a) Bir lisans diplomasýna sahip olmak,

b) Ýlgili mevzuatýn gerektirdiði mali yükümlülükleri yerine getirmek,

c) Üniversitenin yetkili kurullarýnca ilan edilen diðer þartlarý saðlamak.

(3) Kayýtlar akademik takvimde belirlenen günlerde yapýlýr. Mazeretleri nedeniyle buna uymayan veya uyamayacak olanlarýn durumlarý, baþvurularý üzerine Enstitü Yönetim Kurulunca incelenir. Mazeretleri geçerli görülenlere; derslere devam edemedikleri günlerde izinli sayýlmak koþuluyla ilgili dönemin ders ekleme-býrakma süresinin bitimine kadar geç kayýt izni verilebilir. Bu öðrencilerin mazeretlerinin ilgili yarýyýla ait akademik takvimdeki ders ekleme ve býrakma süresinin bitimine kadar kalkmamasý halinde, kayýtlarý izleyen yarýyýla ertelenir.

(4) Bir yarýyýl izinsiz veya geçerli mazereti olmadan kayýt yaptýrmayan öðrencilerin, kayýt yaptýrmadýðý süre 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesinde tanýmlanan azami süre içinde deðerlendirilir. Dilekçe ile mazeret belirterek kayýt yaptýrmayanlarýn mazereti Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilirse o yarýyýl için izinli sayýlýrlar.

(5) Akademik kayýtlarýný yaptýran, fakat mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen öðrencilerin bu yükümlülüklerini en geç kayýt süresi sonuna kadar tamamlamalarý halinde kayýtlarý geçerli sayýlýr.

(6) Sahte veya yanlýþ belge ve bilgi sunduklarý anlaþýlan öðrencilerin, bulunduklarý yarýyýla bakýlmadan Üniversite ile iliþikleri kesilir. Söz konusu öðrenciler Üniversiteden ayrýlmýþ ise, kendilerine verilen diploma ve diðer belgeler iptal edilerek haklarýnda kanuni iþlem yapýlýr.

(7) Geç kayýt yaptýranlardan öðretim ücreti ilgili mevzuat hükümlerine göre gecikme faiziyle birlikte alýnýr.

Eðitim ve öðretim yýlý, ölçme ve deðerlendirme

MADDE 11 (1) Bir öðretim yýlý (akademik yýl) iki yarýyýldan oluþur. Öðretim yýlý kapsamýnda yaz dönemi de açýlabilir ve öðrenciler bu dönemde ders alabilir. Yaz döneminde verilecek derslerle ilgili hususlar Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Akademik yýlýn kapsadýðý kayýt, ders, sýnav ve benzeri faaliyetlerin süre ve tarihlerine ait hususlar, Senato tarafýndan belirlenerek akademik takvim olarak ilan edilir.

(3) Derslerin akademik takvimde belirlenen dönemler içerisinde çizelgelenmesi, ilgili anabilim dallarýnýn görüþü alýnarak enstitüler tarafýndan yapýlýr ve ilan edilir.

(4) Öðrencilerin derslere, uygulamalara, seminerlere, yarýyýl içi ve yarýyýl sonu sýnavlarýna ve diðer çalýþmalara katýlmasý zorunludur. Derse devam ilgili öðretim elemaný tarafýndan kayýt altýna alýnýr. Derslerin ve dönem içi çalýþmalarýn % 20sine, geçerli mazereti olmadan katýlmayan öðrenci (IA) notu ile baþarýsýz sayýlýr.

(5) Üniversitede sürekli ölçme ve deðerlendirme yapýlýr. Öðretim elemaný ödev, proje, laboratuvar, sýnýf içi uygulama, alan çalýþmasý, sunum, rapor ve benzeri çalýþmalarý da ölçme ve deðerlendirmeye katabilir. Yarýyýl sonu baþarý notunun hesaplanmasýnda, herhangi bir ölçme ve deðerlendirme öðesinin aðýrlýðý % 40tan fazla olamaz.

(6) Tüm ölçme ve deðerlendirme sonuçlarýnýn duyurulmasýnda þeffaflýk esastýr. Bu sonuçlarýn iki hafta içinde ilan edilmesi gerekir. Öðretim elemaný, isteyen öðrenciye deðerlendirme sonuçlarý ve yöntemi hakkýnda geri bildirim saðlamakla görevlidir.

(7) Öðretim elemaný, ilgili Enstitü Müdürünün onayýný almadan dönem sonu sýnavýnýn zamanýný ve tarihini deðiþtiremez.

(8) Yüksek lisans öðretimi süresinde izlenecek eðitim ve öðretim programlarý ve mezuniyet için gerekli koþullar ilgili Anabilim dalý tarafýndan hazýrlanýr, Enstitü Yönetim Kurulunun olumlu görüþü ve Senatonun onayý ile kesinleþir.

(9) Programlarýn uygulanmasýna iliþkin esaslar Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenir.

Baþarý notlarý ve ilgili iþaretler

MADDE 12 (1) Öðrencilere bilimsel hazýrlýk dersleri dýþýnda aldýklarý yüksek lisans dersleri için öðretim elemanlarý tarafýndan aþaðýdaki harf notlardan birisi verilir:

Baþarý Notu         Katsayýsý           Açýklamasý

       A                     4.00               Mükemmel

       A-                    3.70               Pekiyi

       B+                   3.30               Ýyi

       B                     3.00               Yeterli

       B-                    2.70               Þartlý geçer

       C+                   2.30               Zayýf geçer

       C                     2.00               Çok zayýf geçer

       F                      0.00               Baþarýsýz

       IA                    0.00               Devamsýzlýk sebebiyle baþarýsýz

(2) Ayrýca; not belgesinde geçici süreli (LA), (I), (NP) ve sürekli görünen (R), (S), (SP), (T), (TP), (W), (U), (CW) iþaretleri kullanýlýr. Bunlarýn anlamlarý aþaðýda açýklanmýþtýr.

(3) Not belgesinde kullanýlan iþaretler ve açýklamalarý þunlardýr:

a) LA: Öðrencinin yarýyýl içinde izinli sayýldýðýný gösterir.

b) I: Geçerli mazereti nedeniyle dersin bazý gereklerini zamanýnda yerine getirememiþ öðrencilere verilir. Bu notu alan öðrenci yarýyýl sonu sýnav döneminin bitiminden itibaren iki hafta içinde eksik kalan çalýþmayý tamamlarsa (I) notu yerine harf notu verilir. Bu süre içinde de dersle ilgili eksiklikler tamamlanmazsa (I) notu (F)e dönüþür.

c) NP: Öðrencinin yarýyýl sonu sýnavýna girmediðini gösterir. Telafi edilenler baþarý notuna, edilmeyenler (F)e dönüþür.

ç) R: Tekrar edilen dersleri gösterir.

d) S: Baþarýlý olunan kredisiz ders, tez, proje ve bilimsel hazýrlýk programý kredisiz derslerinde kullanýlýr. Not ortalamasýna katýlmaz.

e) SP: Bilimsel hazýrlýk programý (önkoþul) derslerini gösterir.

f) T: Baþka bir yüksek lisans programýndan transfer kredisi verilen dersleri gösterir. Not ortalamasýna katýlmaz.

g) TP: Tez çalýþmasýnýn devam ettiði anlamýna gelir.

ð) W: Öðrencinin dersten çekilmiþ olduðunu gösterir. Not ortalamasýna katýlmaz.

h) U: Baþarýsýz olunan kredisiz ders, tez, proje ve bilimsel hazýrlýk programý kredisiz derslerinde kullanýlýr. Not ortalamasýna katýlmaz.

ý) CW: Öðrencinin yarýyýl içinde kayýt sildirdiðini gösterir.

(4) Öðrenci (F) ve (IA) notunu aldýðý dersi, almasý gereken süreye baðlý kalmak koþuluyla ve sadece bir kere tekrarlayarak tamamlamak zorundadýr. (F) ve (IA) notu alýnan ders seçmeliyse, öðrenci ayný dersi tekrarlayabileceði gibi, program danýþmanýnýn uygun göreceði baþka bir dersi de alabilir.

Not ortalamalarýnýn hesabý

MADDE 13 (1) Öðrencilerin baþarý durumu her yarýyýl sonunda YNO ve GNO deðerleri ile izlenir.

(2) YNO; o yarýyýlda kayýt olunan derslerin her birinin kredi deðeri ile baþarý notunun aðýrlýk katsayýsýnýn çarpýmý sonucu elde edilen toplamýn, ayný yarýyýlda alýnan tüm derslerin kredi deðerleri toplamýna bölünmesiyle çýkan sayýdýr.

(3) GNO; tüm yarýyýllarda kayýt olunan derslerin, her birinin kredi deðeri ile baþarý notunun aðýrlýk katsayýsýnýn çarpýmý sonucu elde edilen toplamýn, alýnan tüm derslerin kredi deðerleri toplamýna bölünmesiyle çýkan sayýdýr. Öðrencinin programdaki genel performans durumunu GNO gösterir.

(4) Bölme sonucunda virgülden sonraki iki hane hesaplanýr ve üçüncü hane 5 veya daha fazla olduðunda bir üst sayýya tamamlanýr.

(5) Baþarýsýzlýk sebebiyle tekrarlanan veya not yükseltmek için alýnan derslerde önceki baþarý notu ne olursa olsun son baþarý notu geçerlidir. Ancak önceki notlar da not belgesinde gösterilir.

Maddi hatalarýn düzeltilmesi

MADDE 14 (1) Ýlan edilen sýnav sonuçlarýnda veya yarýyýl sonu baþarý notlarýnda maddi hata olmasý durumunda ilgili öðretim elemaný tarafýndan Enstitüye baþvuru yapýlabilir.

(2) Öðrenci sýnav sonuçlarýnda veya harf notunda maddi hata olduðunu düþünüyorsa öncelikle dersin öðretim elemaný ile konuyu görüþür. Bu þekilde sonuç alamazsa dilekçe ile Enstitü Müdürlüðüne baþvurarak itirazda bulunabilir. Baþvurularýn, sýnav sonuçlarýnýn ilanýný takip eden beþ iþ günü içinde yapýlmasý gerekir. Baþvurular, Enstitü Müdürlüðü gözetiminde ilgili Anabilim dalý baþkanlýðý tarafýndan baþvuruyu takip eden yedi iþ günü içinde sonuçlandýrýlýr ve ilgililere yazýlý olarak bildirilir.

(3) Öðrenci bu deðerlendirmeyi yeterli bulmadýðý takdirde beþ iþ günü içinde Rektörlüðe dilekçe ile baþvurarak durumun gözden geçirilmesini talep edebilir. Rektörlük ilgili konuda üç kiþilik bir komisyon oluþturarak Enstitüden alýnacak dosyanýn yeniden incelenmesini saðlar. Komisyon yedi iþ günü içinde itirazý sonuçlandýrarak ilgililere yazýlý olarak bildirir.

Ders tekrarlama

MADDE 15 (1) Öðrenciler (F) notu aldýklarý zorunlu dersleri ilk açýldýklarýnda tekrarlamak zorundadýr. Özel durumlarda ve Danýþmanýn olumlu görüþünü almak koþuluyla, Enstitü Yönetim Kurulu ders tekrarýný erteleyebilir, ders alýnmýþsa çekilme izni verebilir.

(2) Öðrenciler (F) veya (U) notu aldýklarý seçmeli dersleri ilk açýldýðýnda tekrarlamak veya yerine geçecek bir baþka dersi tekrar (R) iþareti ile almak zorundadýr. Yeni dersten alýnan not (F) veya (U) notunun yerine geçer ve ortalamaya sadece yeni not katýlýr, ancak önceki (F) veya (U) akademik kayýtlarda gösterilir.

(3) Öðrenciler (B), (B-), (C+) ve (C) almýþ olduklarý dersleri de danýþmanlarýnýn onayýyla tekrarlayabilir. Bu derslerden alýnan son not geçerlidir, ancak önceki not akademik kayýtlarda gösterilir.

Sýnavlara katýlmama

MADDE 16 (1) Yarýyýl sonu sýnavlarýndan birine veya birkaçýna hastalýk veya baþka bir nedenle katýlamayacak durumda olan yüksek lisans öðrencileri, raporlarý veya ilgili belgeleri ile Enstitü Müdürlüðüne baþvurmak zorundadýr.

(2) Mazeret dilekçeleri akademik takvimde belirtilen tarihlerde Enstitü Yönetim Kurulunda incelenir ve karara baðlanýr. Ara sýnavlara veya benzeri çalýþmalara katýlmayan öðrencilere uygulanacak iþlem, dersin baþlangýcýnda öðrencilere duyurulmuþ olmasý kaydýyla ilgili öðretim elemanýnca belirlenir.

Ýzinli ayrýlma

MADDE 17 (1) Kabul edilebilir mazereti olan öðrencilere; öðrenimine daha sonra devam etmek üzere, Enstitü Yönetim Kurulunca en fazla iki yarýyýl, askerlik hizmetleri için askerlik süresince izin verilebilir. Zorunlu hallerde Enstitü Yönetim Kurulu bu süreyi uzatabilir veya kýsaltabilir.

(2) Ýzinli geçirilen sürenin, Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliðinde belirtilen azami eðitim ve öðretim süresinden düþülmesine Enstitü Yönetim Kurulu karar verir.

(3) Yurt dýþýnda öðrenim görmek amacýyla belirli bir süre için izin almýþ öðrencilerin orada aldýðý derslerin transfer edilmesi ve bu sürenin öðrenim süresinden düþülmesine iliþkin hususlar, Üniversiteye dönüþlerinden sonra danýþmanlarýnýn ve Anabilim dalýnýn görüþüyle Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

(4) Öðrenciler, izin süreleri sonunda ve normal kayýt döneminde kayýtlarýný yaptýrmak suretiyle öðrenimlerine devam eder. Kendilerine iki yarýyýllýk izin verilmiþ öðrencilerden birinci yarýyýl sonunda Üniversiteye dönmek isteyenlerin bir dilekçeyle Enstitü Yönetim Kuruluna baþvurmalarý gerekir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programlarýna Ýliþkin Esaslar

Yüksek lisans programlarý

MADDE 18 (1) Yüksek lisans programý; kabul þartlarý ayný olmak üzere tezli ve tezsiz olarak iki þekilde yürütülür. Bu programlarýn hangi enstitü ve anabilim dallarýnda, nasýl yürütüleceðine iliþkin esaslar ilgili anabilim dalý baþkanýnýn teklifi, Enstitü Yönetim Kurulunun kararý ve Senatonun onayý ile belirlenir.

Tezli yüksek lisans programýnda ders yükü

MADDE 19 (1) Tezli yüksek lisans programý þu öðelerden oluþur:

a) Toplam 21 krediden az olmamak koþuluyla en az yedi adet kredili ders,

b) Haftada bir saatten oluþan bir adet kredisiz seminer dersi,

c) Tez çalýþmasý.

(2) Alacaðý kredili derslerden en çok üç tanesi, öðrencinin lisans öðrenimi sýrasýnda almamýþ olduðu ileri düzeydeki lisans derslerinden seçilebilir.

(3) Enstitü Yönetim Kurulu, yüksek lisans öðrenimine kabul edilen öðrenciler için, görüþünü alacaðý ilgili Anabilim dalýnýn doktoralý bir öðretim elemanýný program danýþmaný olarak belirler. Danýþmanýn görevi; öðrencinin akademik geliþimini izlemek, kayýt, ders ekleme ve býrakma iþlemlerinde rehberlik etmektir. Program danýþmaný öðrencinin her yarýyýlda alabileceði dersleri, bu Yönetmeliðe ve öðrencinin kabul edildiði yüksek lisans programýna uygun olarak belirler.

(4) Bir yüksek lisans öðrencisi danýþmanýnýn önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayýyla;

a) Diðer yükseköðretim kurumlarýnýn yüksek lisans programlarýndan ders alabilir,

b) Bir diploma için kullanýlmamýþ olmasý koþuluyla baþka programdan, Üniversitenin diðer bir enstitüsünden veya baþka üniversiteden daha önce aldýðý yüksek lisans derslerini geçerli saydýrabilir.

(5) Yüksek lisans öðrencilerinin ders saydýrma talepleri aþaðýdaki hükümlere göre karara baðlanýr:

a) Öðrenciler, baþka üniversitelerden almýþ olduklarý en fazla iki dersi saydýrma talebinde bulunabilirler. Yatay geçiþ ile yurtiçi ve/veya yurtdýþý deðiþim programlarýnda alýnan derslerin saydýrýlmasý bu hükme tabi deðildir.

b) Yeni giriþli öðrencilerin, baþka üniversitelerden almýþ olduklarý dersleri saydýrma taleplerini, en geç ikinci yarýyýl ders kayýt döneminin sonuna kadar Enstitüye dilekçeyle baþvurarak yapmalarý gerekir.

(6) Üniversite dýþýndan alýnmýþ olan derslerin Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan geçerli sayýlan notlarý öðrenci kaydýna (T) iþaretiyle geçer. (T) iþareti alan dersler not ortalamasýna katýlmaz.

Tezli yüksek lisans programýnda süre

MADDE 20 (1) Tezli yüksek lisans programýný tamamlama süresi, tez çalýþmasý dâhil en fazla altý yarýyýldýr.

Yüksek lisans tezi

MADDE 21 (1) Ýlgili Anabilim dalýnýn görüþü alýnarak Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan her öðrenciye, en geç ikinci yarýyýlýn sonuna kadar, doktoralý bir öðretim elemaný tez danýþmaný olarak atanýr. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla danýþmaný gerektirdiði durumlarda bir eþ danýþman atanabilir. Tez danýþmanýnýn/danýþmanlarýnýn görevlendirilmesi sýrasýnda Anabilim dalý tarafýndan tez konusu da onaylanýr. Öðrenci en geç üçüncü yarýyýlýn baþýndan itibaren her yarýyýl teze kayýt yaptýrmak zorundadýr.

(2) Tez çalýþmasýný tamamlayan öðrenci için, ilgili Anabilim dalýnýn önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararý ile yüksek lisans tez jürisi görevlendirilir. Jüri, biri öðrencinin tez danýþmaný ve en az biri Üniversitedeki baþka anabilim dallarýndan veya diðer yükseköðretim kurumlarýndan olmak üzere üç veya beþ kiþiden oluþur. Jürinin üç kiþiden oluþmasý durumunda eþ danýþman jüri üyesi olamaz. Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öðrenciyi tez sýnavýna alýr. Tez sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru ve cevap bölümünden oluþur.

(3) Tez sýnavý herkese açýktýr. Tez sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir ve durumu bir tutanakla en geç üç gün içinde ilgili Enstitüye bildirir. Jüri üyeleri çekimser oy kullanamaz. Baþarýlý olan öðrenci, yüksek lisans derecesine hak kazanmak için tezinin ciltlenmiþ üç nüshasýný ve pdf olarak hazýrlanan elektronik kopyasýný tez sýnav tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili Enstitüye teslim etmek zorundadýr. Tezi reddedilen öðrencinin yeni bir tez konusu almak istemesi halinde 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesinde tanýmlanan azami süre içinde bu Yönetmeliðin 21 inci maddesinde belirtilen iþlemleri yapmak zorundadýr. Düzeltme kararý verilmesi durumunda, öðrenci en geç üç ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini ayný jüri önünde yeniden savunur.

(4) Tez çalýþmasýyla ilgili uygulama ve yaptýrýmlar Senato tarafýndan belirlenir.

Tezsiz yüksek lisans programýnda ders yükü

MADDE 22 (1) Tezsiz yüksek lisans programý; toplam 30 krediden az olmamak koþuluyla, en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluþur. Dönem projesi dersi kredisiz olup, baþarýlý (S) veya baþarýsýz (U) þeklinde deðerlendirilir. Öðrenci, dönem projesi dersine alýndýðý yarýyýlda kayýt yaptýrmak, yarýyýl sonunda yazýlý bir rapor vermek ve sunum yapmak zorundadýr.

(2) Öðrencinin kredili derslerinden en çok üç tanesi, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla ileri düzeydeki lisans derslerinden seçilebilir.

(3) Enstitü Yönetim Kurulu, yüksek lisans öðrenimine kabul edilen her öðrenci için, görüþünü alacaðý ilgili Anabilim dalýnýn doktoralý bir öðretim elemanýný program danýþmaný olarak belirler. Danýþmanýn görevi, öðrencinin akademik geliþimini izlemek, kayýt, ders ekleme ve býrakma iþlemlerinde rehberlik etmektir. Program danýþmaný; öðrencinin her yarýyýlda alacaðý dersleri, bu Yönetmeliðe ve öðrencinin kabul edildiði yüksek lisans programýna uygun olarak onaylar.

(4) Bir tezsiz yüksek lisans öðrencisi, en fazla 15 kredilik derse karþýlýk gelmek üzere, danýþmanýnýn önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayýyla;

a) Diðer yükseköðretim kurumlarýnýn yüksek lisans programlarýndan ders alabilir,

b) Bir diploma için kullanýlmamýþ olmasý koþuluyla baþka programdan, Üniversitenin diðer bir enstitüsünden veya baþka üniversiteden daha önce almýþ olduðu yüksek lisans derslerini geçerli saydýrabilir.

(5) Üniversite dýþýndan alýnmýþ olan derslerin Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan geçerli sayýlan notlarý öðrenci kaydýna (T) iþaretiyle geçer. (T) iþareti alan dersler not ortalamasýna katýlmaz.

Tezsiz yüksek lisans programýnda süre

MADDE 23 (1) Tezsiz yüksek lisans programýný tamamlama süresi, en fazla altý yarýyýldýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mezuniyet ve Diplomalara Ýliþkin Esaslar

Mezuniyet

MADDE 24 (1) Kayýtlý olduðu program çerçevesinde aldýðý yüksek lisans derslerini en az 3,00 GNO ile geçen; tezli programlarda tezini, tezsiz programlarda ise dönem projesini baþarýyla tamamlayan yüksek lisans öðrencileri mezuniyete hak kazanýr.

Diplomalar

MADDE 25 (1) Yüksek lisans programýný baþarýyla tamamlayan öðrencinin diplomasý, gerekli çalýþmalarýn tamamlandýðý akademik yýlýn sonunda verilir.

(2) Yüksek lisans diplomasý üzerinde, öðrencinin izlemiþ olduðu Enstitü Anabilim dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.

(3) Yüksek lisans programýný baþarýyla tamamlayan öðrenciye, ilgili Enstitü Müdürü ile Rektörün imzalarýný taþýyan bir yüksek lisans diplomasý verilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Disiplin iþlemleri

MADDE 26 (1) Öðrencilerin disiplin iþ ve iþlemleri; 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde, Senato tarafýndan belirlenen kurallara göre yürütülür.

(2) Disiplin cezasý nedeni ile Üniversiteden uzaklaþtýrýlan öðrencilerin, uzaklaþtýrma süresi, azami öðrenim süresine katýlýr.

Burslar

MADDE 27 (1) Öðrencilere saðlanan burslarýn daðýtýmý, Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenen esaslara göre gerçekleþtirilir.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 28 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan çýkarýlan, 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði, YÖK tarafýndan çýkarýlan 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisansüstü Eðitim-Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliði hükümleri ile YÖK, Üniversitelerarasý Kurul, Senato ve Enstitü Yönetim Kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 29 (1) 30/9/2010 tarihli ve 27715 sayýlý Resmî Gazete de yayýmlanan Ýstanbul Þehir Üniversitesi Lisansüstü Eðitim ve Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 30 (1) Bu Yönetmelik 2011-2012 eðitim ve öðretim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 31 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýstanbul Þehir Üniversitesi Rektörü yürütür.