3 Ekim 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28073

YÖNETMELÝK

Niðde Üniversitesinden:

NÝÐDE ÜNÝVERSÝTESÝ YABANCI DÝLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK

PROGRAMI EÐÝTÝM ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Niðde Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulunda yürütülecek olan yabancý dil hazýrlýk eðitim-öðretimi ile sýnavlarda uygulanacak usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Niðde Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulunda yürütülecek olan yabancý dil hazýrlýk eðitim-öðretimi ile sýnavlarda uygulanacak usul ve esaslara iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) A1, A2, B1 ve B2 kurlarý: Avrupa Birliði ülkelerinde kabul edilen kiþisel dil becerilerine ait seviyeleri,

b) Birim: Üniversiteye baðlý fakülte, enstitü, yüksekokul veya meslek yüksekokulunu,

c) Bölüm Baþkanlýðý: Yabancý Diller Yüksekokulu Temel Ýngilizce Bölüm Baþkanlýðýný,

ç) FCE: Uluslararasý yabancý dil yeterlik sýnavlarýndan olan First Certificate in English sýnavýný,

d) IELTS: Uluslararasý yabancý dil yeterlik sýnavlarýndan olan International English Language Testing System sýnavýný,

e) KPDS: Üniversite tarafýndan eþdeðerliliði kabul edilen Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýný,

f) Öðrenci: Zorunlu veya isteðe baðlý yabancý dil hazýrlýk programý bulunan bir bölüme kaydýný yaptýran ve yabancý dil yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan ya da bu sýnava katýlmamýþ öðrencileri,

g) Rektör: Niðde Üniversitesi Rektörünü,

ð) Rektörlük: Niðde Üniversitesi Rektörlüðünü,

h) Senato: Niðde Üniversitesi Senatosunu,

ý) TOEFL-CBT: Uluslararasý yabancý dil yeterlik sýnavlarýndan olan Computer Based Test of English as a Foreign Language sýnavýný,

i) TOEFL-PBT: Uluslararasý yabancý dil yeterlik sýnavlarýndan olan Paper Based Test of English as a Foreign Language sýnavýný,

j) TOEFL-IBT: Uluslararasý yabancý dil yeterlik sýnavlarýndan olan Internet Based Test of English as a Foreign Language sýnavýný,

k) ÜDS: Üniversitelerarasý Kurul Yabancý Dil Sýnavýný,

l) Üniversite: Niðde Üniversitesini,

m) Yabancý dil hazýrlýk programý: Yüksekokul tarafýndan yürütülen yabancý dil hazýrlýk eðitim-öðretim programýný,

n) Yüksekokul: Niðde Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulunu,

o) Yüksekokul Müdürlüðü: Niðde Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulu Müdürlüðünü,

ö) Yüksekokul Yönetim Kurulu: Niðde Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Muafiyet, Hazýrlýk Programýnýn Süresi ve Devam Durumu

Muafiyet

MADDE 5 (1) Yabancý dil hazýrlýk programýna devam etmesi gereken öðrenciler, aþaðýdaki þartlardan en az birini yerine getirmek kaydýyla, yabancý dil hazýrlýk programýndan muaf sayýlarak yerleþtirildikleri programlarda eðitim-öðretime baþlar:

a) Eðitim-öðretim yýlý baþýnda, Yüksekokul tarafýndan yabancý dil hazýrlýk programý akademik takviminde önceden belirlenen bir tarihte açýlan yeterlik sýnavýnda baþarýlý olmak,

b) Son üç yýlda alýnmýþ olmasý koþulu ile KPDS veya ÜDS sýnavlarýnda 60, TOEFL-CBT sýnavýnda 183 veya bu puanýn TOEFL-PBT ya da TOEFL-IBT eþdeðer puaný, IELTS sýnavýnda 5.5, FCE sýnavýnda C düzeyinde veya bunlarýn üstünde not aldýðýný belgelemek,

c) Muafiyet durumlarýna Yüksekokul Yönetim Kurulunca karar verilmesi koþuluyla, baþka bir üniversitenin hazýrlýk programýna devam etmiþ ve hazýrlýk sýnýfý eðitimini son üç yýl içerisinde Üniversitenin öngördüðü seviyede baþarýyla bitirmiþ olmak,

ç) Muafiyet durumlarýna Yüksekokul Yönetim Kurulunca karar verilmesi koþuluyla, daha önce öðrencisi olduðu baþka bir üniversitenin yaptýðý hazýrlýk sýnýfý yabancý dil yeterlik sýnavýný Üniversitenin öngördüðü seviyede, son üç yýl içerisinde baþarmýþ olmak,

d) Ýngilizcenin ana dil olduðu bir ülkede orta öðrenimlerini o ülke vatandaþlarýnýn devam ettiði eðitim kurumlarýnda tamamladýðýný belgelemek,

e) Yurtiçi veya yurtdýþýndaki bir üniversitede yabancý dille eðitimin yapýldýðý bir programdan mezun olmak.

(2) Yabancý diller hazýrlýk programýndan muaf olmak isteyen öðrencilerin, muafiyet için eþdeðer kabul edilecek belgelerin asýllarýný veya Üniversitece onaylý örneklerini bir dilekçe ile en geç yeterlik sýnav tarihinden bir hafta önce Yüksekokul Müdürlüðüne teslim etmeleri gerekir. Baþvuran öðrencilerin muafiyet durumlarýna Yüksekokul Yönetim Kurulu karar verir.

Hazýrlýk programý ve süresi

MADDE 6 (1) Yabancý dil hazýrlýk programý, zorunlu veya isteðe baðlý olarak düzenlenebilir.

(2) Ýsteðe baðlý yabancý dil hazýrlýk programýna kabul edilecek öðrenci sayýlarý, Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenir.

(3) Yabancý dil hazýrlýk programý birbirini takip eden iki yarýyýldan oluþur. Her yarýyýl kayýt, kayýt yenileme ve genel sýnav süreleri ile resmi tatiller hariç, en az 14 hafta olup, haftada en az 20 saat ders yapýlýr. Yabancý dil hazýrlýk programýnda geçen süre ön lisans/lisans eðitim-öðretim süresinden sayýlmaz. Ýsteðe baðlý yabancý dil hazýrlýk programýna en fazla bir yýl süre devam edilebilir.

Devam durumu

MADDE 7 (1) Öðrenciler, yabancý dil hazýrlýk programýndaki derslerin % 80ine devam etmek zorundadýrlar.

(2) Öðrencilerin alacaklarý saðlýk raporlarý, derse devam sürelerinin hesabýnda hiçbir surette dikkate alýnmaz.

(3) Devamsýzlýk sýnýrýný aþan öðrenciler, Bölüm Baþkanlýðýnca genel sýnavdan önce ilan edilir. Devam þartýný gerçekleþtirmeyen öðrenciler, yabancý dil hazýrlýk programýndan baþarýsýz sayýlýrlar ve ayný eðitim-öðretim yýlý sonunda yapýlacak olan genel sýnava katýlamazlar. Bu durumdaki öðrenciler, bir sonraki eðitim-öðretim yýlý baþýnda yapýlan yeterlik sýnavýna girebilirler.

(4) Devamsýzlýk ya da baþarýsýzlýk nedeni ile yabancý dil hazýrlýk programýný tekrar eden öðrencilerin derslere devamý zorunludur.

(5) Yabancý dil hazýrlýk programýna misafir öðrenci kabul edilmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sýnavlar, Mazeretler ve Sýnav Sonuçlarýna Ýtiraz

Sýnavlar

MADDE 8 (1) Yabancý dil hazýrlýk programýnda; yeterlik sýnavý, seviye tespit sýnavý, ara sýnavlar, genel sýnav, mazeret sýnavý, küçük sýnav ve öðrenci izleme dosyasý uygulanýr.

(2) Sýnavlara iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Yeterlik sýnavý,  güz yarýyýlý baþýnda, yabancý dil hazýrlýk programý akademik takviminde önceden belirlenen bir tarihte, iki aþamalý olarak yapýlan sýnavdýr. Sýnavýn birinci aþamasý, dilbilgisi ve okuma becerisi; ikinci aþamasý ise yazma ve dinlediðini anlama becerisini kapsar. Dilbilgisi ve okuma becerisi sýnavýndan 100 üzerinden 50 puan alamayan öðrenci, takip eden ikinci aþama sýnavýna giremez. Yeterlik sýnavý notu; öðrencilerin girmiþ olduðu dilbilgisi, okuma, yazma ve dinlediðini anlama becerisi sýnavlarýndan alacaklarý notlarýn aðýrlýklarý dikkate alýnarak hesaplanýr. Bu aðýrlýklar her eðitim-öðretim yýlý baþýnda Bölüm Baþkanlýðýnca belirlenerek öðrencilere duyurulur. Yeterlik sýnavýnda baþarý notu 100 üzerinden en az 60dýr. Yeterlik sýnavýna; yabancý dil hazýrlýk programýndan muaf olmak isteyen yeni kayýtlý öðrenciler ve hazýrlýk programýný herhangi bir nedenle tekrarlamak zorunda olan öðrenciler katýlabilir. Yeterlik sýnav notu 60 puanýn altýnda olan öðrenciler, yabancý dil hazýrlýk programýna devam etmek zorundadýr.

b) Seviye tespit sýnavý, hazýrlýk programýna devam etmesi gerekli görülen öðrencilerin dil seviyesini belirlemek için yapýlan sýnavdýr. Öðrenciler, seviye tespit sýnavý sonuçlarýna göre orta düzey (B1 veya B2) veya baþlangýç düzeyi (A1 veya A2) programlarýndan birine yerleþtirilirler. Bu düzeylerin puan aralýklarý Bölüm Baþkanlýðýnca belirlenir. Öðrencilerin seviye tespit sýnavýna girmeleri zorunludur. Bu sýnava girmeyen öðrenciler için mazeret sýnavý düzenlenmez ve öðrenciler baþlangýç düzeyi (A1) programýna devam etmek zorundadýrlar.

c) Ara sýnavlar, dilbilgisi ve okuma becerisi, yazma becerisi, konuþma becerisi ve dinlediðini anlama becerisi sýnavlarýndan oluþur. Ara sýnavlarýn, hangi tarih ve sýklýkta yapýlacaðý ile hangi bilgi ve becerilerden oluþacaðý eðitim-öðretim yýlý baþýnda Bölüm Baþkanlýðý tarafýndan öðrencilere duyurulur.

ç) Küçük sýnavlar, öðrencilerin derslere karþý ilgisini artýrmak, öðrendiklerini kýsa aralýklarla ölçmek ve eksiklerini gidermek amacýyla önceden duyurulmaksýzýn ders saatlerinde yapýlan sýnavdýr. Küçük sýnavlara yalnýzca o an derste olan öðrenciler katýlýr. Bu sýnavlarýn mazereti yoktur. Sýnava girmeyen öðrenciler sýfýr almýþ sayýlýr.

d) Öðrenci izleme dosyasý, eðitim-öðretim yýlý boyunca, en az yirmi adet olmak üzere, öðrencilerin yabancý dil bilgilerini ve/veya bu bilgilerini kullanmalarýný sýnamaya yönelik olarak verilecek ödev ve projelerin, öðrenci tarafýndan süresi içerisinde ve yazýlý olarak teslim edilen sonuçlarýnýn toplandýðý dosyadýr. Öðrencilerin, izleme dosyalarýndan alacaklarý puan, dosya içeriðindeki ödev ve proje puanlarýnýn ortalamasý alýnarak hesaplanýr.

e) Genel sýnav, yýlda bir kez, eðitim-öðretim yýlý sonunda, yabancý dil hazýrlýk programý akademik takviminde önceden belirtilen tarihte yapýlan sýnavdýr. Genel sýnava girme hakkýný elde edebilmek için, bu Yönetmeliðin 7 nci maddesinde belirtilen devam zorunluluðunun yerine getirilmesi ve yýl içi puanýnýn en az 33 puan olmasý gerekir. Öðrencilerin baþarý puanýnýn hesaplanabilmesi için, genel sýnavdan 100 üzerinden en az 50 puan almalarý zorunludur. Yýl içi baþarý puaný 75 ve üzeri olan ve devam zorunluluðunu yerine getiren öðrenciler yabancý dil hazýrlýk programýnda baþarýlý sayýlýrlar ve genel sýnava girmelerine gerek yoktur. Genel sýnava giren tüm öðrencilerin yýlsonu baþarý puaný bu Yönetmeliðin 11 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (ç) bendine göre hesaplanýr.

f) Mazeret sýnavý, sadece ara sýnavlar ve genel sýnav için düzenlenir. Haklý ve geçerli mazeretleri nedeniyle ara sýnavlar ve genel sýnava giremeyen öðrenciler için, Yüksekokul Müdürlüðünce belirlenen tarihlerde mazeret sýnavlarý düzenlenir. Bu sýnavlara da giremeyen öðrenciler için ikinci bir mazeret sýnavý hakký tanýnmaz.

Mazeretler

MADDE 9 (1) Öðrencilerin ara sýnavlar ve/veya genel sýnav için mazeretli sayýlmasýna Yüksekokul Yönetim Kurulunca karar verilir.

(2) Mazeretlerle ilgili her türlü baþvuru, kanýtlayýcý belgelerle birlikte, mazeretin bitim tarihini takip eden 7 gün içinde, bir dilekçe ile Yüksekokul Müdürlüðüne yapýlýr. Bu sürenin geçmesinden sonra yapýlan müracaatlar iþleme konulmaz.

(3) Saðlýk raporunun mazeret sýnavýna esas olabilmesi için, 4/9/2005 tarihli ve 25926 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Niðde Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliðinin 38 inci maddesinde belirtilen þartlarý saðlamasý gerekir.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 10 (1) Öðrenciler, sýnav sonuçlarýna, sýnav sonuçlarýnýn ilan tarihini izleyen günden itibaren 7 gün içinde maddi hata yönünden itiraz edebilirler. Ýtiraz bir dilekçe ile Yüksekokul Müdürlüðüne yapýlýr. Ýtiraz müdür yardýmcýsý baþkanlýðýnda Bölüm Baþkaný ve ilgili dersin öðretim elemanýndan oluþan komisyon tarafýndan incelenir. Yapýlan inceleme sonucunda herhangi bir maddi hata tespit edilmesi durumunda söz konusu hata, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararý ile düzeltilir ve sonuç ilan edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Baþarý Puaný, Baþarýlý Öðrenciler ve Baþarýsýz Öðrenciler

Baþarý puaný

MADDE 11 (1) Yabancý dil hazýrlýk programýnda her türlü ölçme ve deðerlendirme,  100 üzerinden yapýlýr.

(2) Öðrencinin baþarý puaný; yarýyýl, yýl içi ve genel sýnav puanlarýna göre aþaðýdaki gibi belirlenir;

a) Yarýyýl baþarý puaný, ara sýnavlar ortalamasýnýn % 50si, küçük sýnavlar ortalamasýnýn % 25i ve öðrenci izleme dosyasý puanýnýn % 25i toplanarak elde edilen puandýr.

b) Yýl içi baþarý puaný, her yarýyýl için hesaplanan yarýyýl baþarý puanlarýnýn aritmetik ortalamasýdýr.

c) Genel sýnav puaný, genel sýnavda alýnan puandýr.

ç) Yýlsonu baþarý puaný, yýl içi baþarý puanýnýn % 60’ý ve genel sýnav puanýnýn % 40’ý toplanarak elde edilen puandýr.

Baþarýlý öðrenciler

MADDE 12 (1) Öðrencinin, yabancý dil hazýrlýk programýnda baþarýlý sayýlabilmesi için, yýlsonu baþarý puanýnýn 100 üzerinden en az 60 puan olmasý gerekir.

(2) Yýl içi baþarý puaný 75 ve üzeri olan ve devam zorunluluðunu yerine getiren öðrenciler, yabancý dil hazýrlýk programýnda baþarýlý sayýlýrlar. Bu durumdaki öðrencilerin yýl içi baþarý puanlarý, yýlsonu baþarý puaný olarak deðerlendirilir.

(3) Yabancý dil hazýrlýk programýnda baþarýlý olan öðrenciler, kayýtlý olduklarý eðitim-öðretim programýna baþlarlar.

Baþarýsýz öðrenciler

MADDE 13 (1) Öðretim dili tamamen veya en az % 30 yabancý dil olan programlara kayýtlý öðrenciler, yeterlik sýnavýnda veya hazýrlýk programýnda baþarýlý olmadan ilgili programa baþlayamazlar.

(2) Öðretim dili tamamen veya en az % 30 yabancý dil olan programlarda zorunlu yabancý dil hazýrlýk programýna, devam ettikleri ilk yýlýn sonunda gereken koþullarý yerine getiremediði için baþarýsýz olan öðrenciler, bir sonraki yeterlik sýnavýna katýlýr ve/veya hazýrlýk programýný tekrarlar.

(3) Ýsteðe baðlý yabancý dil hazýrlýk programý olan ancak eðitim dili Türkçe olan programlara kayýtlý olan öðrenciler, hazýrlýk programýna devam ettikleri yýlýn sonunda baþarýlý olamasalar bile, kayýtlý olduklarý ön lisans veya lisans programlarýna devam edebilirler ve yabancý dille verilen dersleri alamazlar.

(4) Öðretim dili tamamen veya en az % 30 yabancý dil olan programlara kayýt yaptýran öðrenci; zorunlu yabancý dil hazýrlýk programýna devam etmesine raðmen yýlsonunda baþarýlý olmamasý halinde, talebi üzerine, Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) tarafýndan baþka bir üniversiteye ya da Üniversitede öðretim dili Türkçe olan eþdeðer bir programa, eþdeðer programýn bulunmamasý halinde yakýn programlardan birine yerleþtirilebilir. Bunun için, kayýt yaptýrdýðý yýl itibarýyla, öðrencinin Üniversiteye giriþ puanýnýn, yerleþtirileceði programa kayýt yaptýrmak için aranan taban puanýndan düþük olmamasý gerekir. Bu durumdaki öðrencilerin iliþik kesme iþlemleri, öðrencinin kayýtlý olduðu birim tarafýndan yürütülür ve karara baðlanýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Niðde Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði ile 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 15 (1) 20/4/2006 tarihli ve 26145 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Niðde Üniversitesi Yabancý Dil Hazýrlýk Programý Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yabancý dil hazýrlýk programýnda baþarýsýz olmuþ öðrenciler

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Daha önceki eðitim-öðretim yýllarýnda yabancý dil hazýrlýk programýnda baþarýsýz olup tekrara kalan ve hazýrlýk sýnýfýna devam etmek isteyen öðrenciler bu Yönetmelik hükümlerine tabidir.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik 26/9/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Niðde Üniversitesi Rektörü yürütür.