4 Ekim 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28074

YÖNETMELÝK

Adalet Bakanlýðýndan:

MÝRASÇILIK BELGESÝ VERÝLMESÝ VE TERK EDEN EÞÝN ORTAK KONUTA
DAVET ED
ÝLMESÝ ÝÞLEMLERÝNÝN NOTERLER TARAFINDAN

YAPILMASINA ÝLÝÞKÝN USUL VE ESASLAR

HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, mirasçýlýk belgesi verilmesi ve terk eden eþin ortak konuta davet edilmesi iþlemlerinin noterler tarafýndan yapýlmasýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; nüfus kayýtlarýnýn yeterli olduðu, yargýlamanýn gerekmediði veya talep edenin yabancý olmadýðý hallerde mirasçýlýk belgesi verilmesi ve terk eden eþin ortak konuta davet edilmesi iþlemlerinin mahkemeler yanýnda noterliklerce yapýlabilmesine iliþkin usul ve esaslarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 18/1/1972 tarihli ve 1512 sayýlý Noterlik Kanununun 71/A, 71/B ve 71/C maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Mirasçýlýk Belgesi Verilmesi

Belge verilmesi

MADDE 4 (1) Noter, baþvuru üzerine nüfus kayýtlarýný inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçý olup olmadýðýný tespit eder.

(2) Mirasçýlýðýn tespitinde ilgili tarafýndan sunulacak güncel nüfus kayýt örnekleri veya noter tarafýndan elektronik ortamda temin edilecek kayýtlar esas alýnýr. Nüfus kayýt örneðinin elektronik ortamda temin edilememesi halinde, bu kayýtlar noterce nüfus müdürlüðünden yazýyla da istenebilir.

(3) Ýlgilinin nüfus kayýtlarýna göre yasal mirasçý olduðunun tespit edilmesi halinde özel kanunlardaki usuller de dikkate alýnarak ilgiliye, miras paylarýný gösterir mirasçýlýk belgesi ve suretleri verilir.

Belge verilemeyecek haller

MADDE 5 (1) Nüfus kayýtlarýnýn mirasçýlýk belgesi verilmesi konusunda yeterli olmamasý, yabancýlar tarafýndan talep edilmesi veya mirasçýlýk belgesi verilmesinin bilirkiþi incelemesi yapýlmasýný, tanýk dinlenmesini gerektirmesi ya da talebin yabancýlýk unsuru taþýmasý gibi yargýlamayý gerektiren durumlarda, noterlerce mirasçýlýk belgesi verilemez.

Ýtiraz

MADDE 6 (1) Noterlikçe verilen mirasçýlýk belgesi hakkýnda, baþvuruyu yapan ya da bu belge sebebiyle menfaatinin ihlâl edildiðini iddia edenler tarafýndan, 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayýlý Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre yetkili sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunulabilir. Ýtiraz üzerine verilen kararýn bir örneði mirasçýlýk belgesini veren noterliðe ve Türkiye Noterler Birliðine bildirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Terk Eden Eþin Ortak Konuta Daveti

Ortak konuta davet

MADDE 7 (1) Noter, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayýlý Türk Medenî Kanununun 164 üncü maddesinde düzenlenen terk nedenine dayalý boþanma davasýnýn ön koþulu olan terk ihtarýnýn yapýlmasýný talep eden eþin istemi üzerine ihtarname düzenler. Ýhtar, dava þartlarý incelenmeksizin yapýlýr.

Ýhtarýn þekli

MADDE 8 (1) Terk eden eþe gönderilen ihtar;

a) Ýhtar gönderen eþin ad, soyad ve adresini,

b) Ýhtar gönderilen eþin ad, soyad ve adresini,

c) Davet edilen ortak konutun adresini,

ç) Davet edilen eþ ve yanýnda çocuklarý varsa bunlarýn ortak konuta dönmesi için gereken giderler ile konuta kabul edilmemesi halinde dönüþ için yol ve konaklama giderlerini karþýlayacak yeterli paranýn konutta teslim þeklinde gönderilmesi durumunda buna iliþkin açýklamayý,

d) Davet edilen konuta ait anahtarýn bulunduðu yeri,

e) Ýki ay içinde dönmesi gerektiðini, dönmemesi halinde hakkýnda Türk Medenî Kanununun 164 üncü maddesine göre boþanma davasýnýn açýlabileceðini,

kapsar.

(2) Ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklý bir sebep olmaksýzýn ortak konuta dönmeyi engelleyen eþe de ihtar gönderilir.

Terk ihtarýnýn tebliði

MADDE 9 (1) Terk eden eþe ihtar 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayýlý Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapýlýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ortak Hükümler

Baþvuru tutanaðýnýn düzenlenmesi

MADDE 10 (1) Mirasçýlýk belgesi verilmesi veya terk eden eþin ortak konuta davet edilmesi talepleri sözlü veya yazýlý olarak yapýlabilir. Baþvuru üzerine talep tutanaða geçirilir. Tutanaðýn düzenlenmesinde Türkiye Noterler Birliðinin bu Yönetmelik hükümleri gereðince hazýrlayacaðý formlar kullanýlýr.

Ýþlem yapmaya yetkili kiþiler

MADDE 11 (1) Bu Yönetmelik uyarýnca yapýlacak iþlemler, bizzat noter veya noterlik dairesinde kendisine imza yetkisi verilmiþ olan hukuk fakültesi mezunu görevli ya da noter stajyeri tarafýndan yerine getirilir.

Belgelerin saklanmasý ve mahkemeye gönderilmesi

MADDE 12 (1) Noterlik Kanununun 71/A maddesi uyarýnca düzenlenen evrak, genel usullere göre saklanýr. Bu evrakýn imzalý örneði 13/7/1976 tarihli ve 15645 sayýlý  Resmî Gazetede yayýmlanan Noterlik Kanunu Yönetmeliðinin 56 ncý maddesinde belirtilen dosya ve kartonlarýn dýþýnda ayrýca özel bir dosyada tutulur. Bu dosyanýn oluþturulmasýna iliþkin usul Türkiye Noterler Birliði tarafýndan belirlenir.

(2) Mirasçýlýk belgesine itiraz edilmesi halinde mirasçýlýk belgesi veya terke dayalý boþanma davasý açýlmasý durumunda ihtarname, ilgili mahkemenin talebi halinde özel dosyasýndan çýkartýlýp mahkemeye doðrudan gönderilir.

Bilgi ve belgelerin elektronik ortamda paylaþýmý ve kaydý

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik kapsamýnda yapýlacak iþlemler ve bu iþlemlere iliþkin bilgi ve belge alýþveriþi, gerektiðinde güvenli elektronik imza kullanýlmak suretiyle, elektronik ortamda da gerçekleþtirilebilir. Bu þekilde yapýlan iþlemler elektronik ortamda merkezî olarak kaydedilir.

Nüfus kaydý sorgulamasý

MADDE 14 (1) Kimlik Paylaþýmý Sisteminden ve Adres Paylaþýmý Sisteminden yapýlan sorgulama giderleri ilgiliden makbuz karþýlýðýnda tahsil edilir.

Noterlik Kanunu Yönetmeliðinin uygulanacaðý haller

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Noterlik Kanunu Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakaný yürütür.