4 Ekim 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28074

YÖNETMELÝK

Ahi Evran Üniversitesinden:

AHÝ EVRAN ÜNÝVERSÝTESÝ ÖNLÝSANS VE LÝSANS

EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ahi Evran Üniversitesine baðlý fakülte ve yüksekokullarda kayýt, eðitim-öðretim ve sýnavlara iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Ahi Evran Üniversitesine baðlý fakülte ve yüksekokullarda kayýt, eðitim-öðretim ve sýnavlara iliþkin usul ve esaslarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesinin üçüncü fýkrasýna dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik Takvim: Bir eðitim-öðretim yýlý boyunca yapýlacak çalýþmalarýn zamanýný gösteren çizelgeyi,

b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

c) Dekan: Fakülte Dekanýný,

ç) Dönem: Eðitim-öðretim yýlýnýn her bir yarýyýlýný,

d) Fakülte: Ahi Evran Üniversitesine baðlý fakülteleri,

e) GANO: Aðýrlýklý genel not ortalamasýný,

f) Ýlgili kurul: Fakülte ve yüksekokul kurullarýný,

g) Ýlgili yönetim kurulu: Fakülte ve yüksekokul yönetim kurullarýný,

ð) Müdür: Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürünü,

h) Rektör: Ahi Evran Üniversitesi Rektörünü,

ý) Senato: Ahi Evran Üniversitesi Senatosunu,

i) Üniversite: Ahi Evran Üniversitesini,

j) Yönetim Kurulu: Ahi Evran Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

k) Yüksekokul: Ahi Evran Üniversitesine baðlý yüksekokullar ile meslek yüksekokullarýný

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim-Öðretimle Ýlgili Esaslar

Eðitim-öðretim türleri

MADDE 5 (1) Ýlgili kurullarýn teklifi, Senatonun uygun görmesi ve Yükseköðretim Kurulunun onayý ile örgün öðretim yapýlýr. Ýkinci öðretim, yaygýn öðretim, açýk öðretim, dýþarýdan öðretim ve uzaktan eðitim de yapýlabilir.

(2) Üniversitenin eðitim-öðretim dili Türkçedir. Ancak yabancý dil hazýrlýk sýnýfýna yer veren bölüm ve programlarda, eðitim ve öðretimin bir kýsmý veya tamamý belirlenen yabancý dilde yapýlabilir.

Eðitim-öðretim takvimi

MADDE 6 (1) Üniversiteye baðlý fakülte ve yüksekokullarda eðitim-öðretim, ilgili kurullarýn kararlaþtýrdýðý ve Senatonun onayladýðý akademik takvime göre yürütülür.

(2) Fakülte ve yüksekokul kurullarý akademik programlarýnýn özelliklerini dikkate alarak kayýt, eðitim-öðretim, sýnav, yarýyýl tatili ve yaz tatili dönemlerini ihtiva eden bir sonraki eðitim-öðretim yýlýna ait akademik takvim tekliflerini, en geç Nisan ayý içinde Senatonun onayýna sunarlar.

Eðitim-öðretim dönemleri

MADDE 7 (1) Üniversitede eðitim-öðretim, sýnýf geçme veya ders geçme esaslarýna göre yapýlýr. Ders geçme esasý uygulanan birimlerde eðitim-öðretim dönemi, güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþur. Her bir yarýyýl en az 70 iþ gününden oluþur. Ara sýnavý, yarýyýlsonu sýnavý, bütünleme sýnavý ve diðer sýnavlar ilgili eðitim-öðretim yýlýna ait akademik takvimde belirtildiði tarihlerde yapýlýr. Ara sýnav haftasýnda ders yapýlmaz. Eðitim-öðretim dönemleri, gerektiðinde ilgili kurullarýn kararý ve Senatonun onayý ile yeniden düzenlenebilir.

(2) Ýlgili kurullarýn kararý ve Senatonun onayý ile yaz okulu açýlabilir.

(3) Hazýrlýk sýnýfýnda eðitim-öðretim, sýnav ve baþarý notu ilkeleri ilgili kurullarca hazýrlanýp Senatoca onaylanarak uygulamaya konulur.

Eðitim-öðretim süresi

MADDE 8 (1) Üniversiteye baðlý fakülte ve yüksekokullarda kayýt olduðu programa iliþkin derslerin verildiði dönemden baþlamak üzere, her dönem için kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmaksýzýn önlisans programlarýný azami dört yýl, lisans programlarýný azami yedi yýl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlarý azami dokuz yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu sürelerin hesaplanmasýnda öðrencinin hazýrlýk sýnýflarýnda geçirdiði süre ile birim yönetim kurullarýnca geçerli sayýlan mazeretleri nedeniyle geçen süreler dikkate alýnmaz. Üniversiteden uzaklaþtýrma cezasý alan öðrencilerin bu süreleri öðrenim süresinden sayýlýr ve bu süreler için katký payý ilgili mevzuata göre alýnýr. Bu süreler sonunda mezun olamayanlarýn ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öðrenci Kayýt Ýþlemleri ve Dersler

Üniversiteye giriþ ve kayýt þartlarý

MADDE 9 (1) Üniversiteye baðlý fakülte ve yüksekokullara kayýt için aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak; yurtdýþýndaki liselerden alýnan diplomalarýn denkliðinin Milli Eðitim Bakanlýðýnca onaylanmýþ olmasý,

b) Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezince (ÖSYM) yapýlan yerleþtirme sonucunda o öðretim yýlýnda Üniversitenin fakülte veya yüksekokullarýna kayýt hakký kazanmýþ olmak veya ön kayýt sistemi ile öðrenci alýnacak birimlerde o öðretim yýlý içinde geçerli olan puana ve þartlara sahip bulunmak, baþka bir yükseköðretim kurumunda örgün öðretime kayýtlý olmamak.

(2) Yabancý uyruklu öðrencilerin Üniversiteye kayýtlarý, ilgili mevzuat ile Rektörlük tarafýndan belirlenen ilke ve þartlar çerçevesinde yapýlýr.

(3) Üniversiteye kayýt hakký kazanan adaylarýn kayýt için þahsen baþvurmalarý gerekir. Posta ve elektronik ortamda yapýlan baþvurular kabul edilmez. Öðrencilerin fakülte ve yüksekokullara kayýtlarý, Yükseköðretim Kurulu ve Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan belirlenecek esaslara göre yapýlýr.

(4) Kayýt için istenen belgelerin aslý ya da Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durum belgesi ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn yazýlý beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr.

(5) Ýlgili kurullar gerekli gördüðü takdirde kayýt yaptýracak adaylardan saðlýk raporu veya saðlýk durumu beyaný isteyebilir.

(6) Üniversitenin bir eðitim-öðretim programýna kabul edilen öðrencilerin ilk kayýt iþlemleri Yükseköðretim Kurulu (YÖK) tarafýndan belirlenen gün ve sürelerde yapýlýr. Kayýt için zamanýnda baþvurmayan veya gerekli belgeleri zamanýnda saðlayamayan öðrenciler bu haklarýný kaybederler.

(7) Üniversite, gerçeðe aykýrý beyanda bulunarak kayýt yaptýran adaylar hakkýnda gerekli kanuni iþlemleri yapar.

Kayýt yenileme

MADDE 10 (1) Her öðrencinin, akademik takvime göre yarýyýl/yýlbaþýnda katký payý veya ikinci öðretim öðrenim ücretini ödeyerek ve bu Yönetmeliðin 11 inci, 12 nci ve 13 üncü maddeleri çerçevesinde ders alma iþlemlerini tamamlayarak kaydýný yenilemesi gerekir. Belirtilen sürede kaydýný yenilemeyen öðrenci, o yarýyýlda/yýlda derslere ve sýnavlara giremez. Bu süre, bu Yönetmeliðin 8 inci maddesinde belirtilen öðretim süresinden sayýlýr.

(2) Öðrencinin, ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiþ bir mazereti yoksa kaydýný bizzat yenilemesi gerekir. Öðrenci, kayýt iþlemlerinin yürütülmesinden sorumludur.

(3) Mazereti sebebiyle kaydýný belirlenen süre içinde yenilemeyen öðrenci, mazereti ilgili yönetim kurulunca kabul edildiði takdirde, akademik takvimde belirlenen ek süre içinde kaydýný yenileyebilir.

Eðitim-öðretim programlarý, ders seçme ve kayýt iþlemleri

MADDE 11 (1) Ýlgili kurullar diplomaya yönelik eðitim-öðretim programlarýný, ders, ders grubu, uygulamalý ders, uygulama, blok uygulama, atölye, proje, klinik çalýþmasý, laboratuar, staj, kazý ve benzeri öðretim türlerini ve bu türler için öngörülen dönem ve süreleri Senatonun onayýna sunarlar. Haftalýk ders programý eðitim-öðretim yarýyýlý/yýlý kayýt döneminden en az bir hafta önce Dekanlýk/Müdürlükçe ilgili birimlerin duyuru panolarýnda ve web sitelerinde ilan edilir.

(2) Öðrenci, bulunduðu her eðitim-öðretim yarýyýlý/yýlýnýn baþlamasýndan önce; akademik takvimde belirtilen süre içinde, Senato tarafýndan tespit edilen esaslar doðrultusunda danýþmanýndan da yardým alarak alacaðý dersleri belirleyip seçer ve elektronik ortamda ders kaydýný yapar. Öðrencinin aldýðý dersler danýþmanýn onayý ile kesinleþir.

(3) Öðrenci, süresi içinde ve usulüne uygun olarak kaydolmadýðý derslere devam edemez ve bu derslerin sýnavlarýna giremez. Girdiði takdirde, öðrencinin sýnav sonuçlarý ilan edilmiþ olsa dahi geçersiz sayýlýr.

(4) Deðiþim programlarý ile bir baþka üniversiteye gidecek olan öðrenciler, yarýyýl/yýlbaþýnda katký payý veya öðrenim ücretlerini yatýrýrlar, ancak ders kaydý yaptýrmazlar. Bu öðrencilerin dönüþlerinde, ilgili birimin yönetim kurulu kararý ile eþdeðeri önceden belirlenmiþ ve deðiþim programý çerçevesinde gittikleri yüksek öðrenim kurumunda aldýklarý bütün derslere baþarýlý olup olmadýklarýna bakýlmaksýzýn ders kaydý yapýlýr.

(5) Öðrenci, almak zorunda olduðu dersler hariç olmak üzere, akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde danýþmanýnýn onayýný almak þartýyla, kaydolduðu dersten kaydýný sildirebilir veya yeni ders ekletebilir.

Katký paylarý ve ikinci öðretim öðrenim ücretleri

MADDE 12 (1) Üniversiteye baðlý fakülte ve yüksekokullarýn öðrencileri her yarýyýl/yýlda usulüne göre tespit edilecek katký paylarýný veya ikinci öðretim öðrenim ücretlerini ödemekle yükümlüdür. Kayýt silme veya sildirme halinde alýnan katký paylarý ve ikinci öðretim öðrenim ücretleri iade edilmez.

(2) Üniversiteye baðlý birimlerde öðrencilerden alýnacak katký payý, ilgili mevzuat hükümleriyle belirlenen esaslara göre alýnýr. Katký payý yatýrmayan öðrencinin kaydý yapýlmaz. Öðrencinin katký payýný ödemediði veya kaydýný yenilemediði yarýyýllar/yýllar öðrenim süresine sayýlýr.

(3) Katký paylarý, 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi ile 46 ncý maddesine göre hesaplanýr.

(4) Hazýrlýk sýnýfý hariç, bulunduklarý bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden baþarýlý olan ve bu dersleri alan öðrencilerin baþarý ortalamasýna göre eðitim öðretim yýlý sonu itibariyle yapýlacak sýralamada ilk yüzde ona giren ikinci öðretim öðrencileri, bir sonraki dönemde birinci öðretim öðrencilerinin ödeyecekleri öðrenci katký payý kadar öðrenim ücreti öder.

(5) Hazýrlýk sýnýfý hariç, bulunduklarý bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden baþarýlý olan ve bu dersleri alan öðrencilerin baþarý ortalamasýna göre eðitim öðretim yýlý sonu itibariyle yapýlacak sýralamada ilk yüzde ona giren birinci öðretim öðrencileri, bir sonraki dönemde ödeyecekleri öðrenci katký payýnýn yarýsýný öder.

Sýnýf geçme esasý ve iþleyiþi

MADDE 13 (1) Týp Fakültesinde eðitim-öðretim, sýnýf geçme esasýna göre yapýlýr. Bu fakültede dersler, ders kurulu (grubu), uygulama, staj gibi eðitim-öðretim yýlýnýn baþýnda bütün olarak verilir. Kaydýný yenileyen öðrenci o yýl programýnýn bütün derslerine kaydolmuþ sayýlýr. Öðrenci, o yýla ait derslerin birinden dahi baþarýsýz olursa, ertesi yýlda, bir üst sýnýftan hiçbir ders alamaz ve sadece baþarýsýz olduðu dersi/dersleri tekrarlar. Ancak bunlarý baþardýktan sonra, üst sýnýfa geçer.

Ders geçme esasý ve iþleyiþi

MADDE 14 (1) Týp Fakültesi dýþýndaki fakülte ve yüksekokullarda, ders geçme esasý uygulanýr ve dersler bir yarýyýl sürecek þekilde düzenlenir. Ancak zorunlu hallerde ilgili kurullarýn kararý ve Senatonun onayý ile dersler yýllýk olarak düzenlenebilir.

(2) Ders geçme esasý uygulanan fakülte/yüksekokullarda, normal olarak alýnmasý gereken yarýyýlda alýnmamýþ olan veya alýnmýþ fakat baþarýlý olunmamýþ dersler, o derslerin verildiði ilk yarýyýlda, en alt yarýyýldan baþlayarak, öncelikle alýnmak zorundadýr. Ders alma sýrasýnda aþaðýda belirtilen sýnýrlamalar dikkate alýnýr:

a) Öðrenci, en az bulunduðu yarýyýl için belirlenmiþ kredi miktarý tutarýnda ders almak zorundadýr. Ancak bulunulan yarýyýldaki derslerden bir kýsmý daha önce baþarýlmýþ ise söz konusu alt sýnýr uygulanmaz.

b) GANO 1.80in altýnda olan öðrencinin bir yarýyýlda alabileceði derslerin kredi miktarý, o yarýyýl için belirlenmiþ kredi miktarýný geçemez.

c) GANO 1.80-1.99 arasýnda olan öðrencinin bir yarýyýlda alabileceði derslerin kredi miktarý, o yarýyýl için belirlenmiþ kredi miktarýnýn 1/5 oranýnda artýrýlmasý ile elde edilen kredi miktarýný geçemez.

ç) GANO 2.00 ve üzerinde olan öðrencinin bir yarýyýlda alabileceði derslerin kredi miktarý ise, o yarýyýl için belirlenmiþ kredi miktarýnýn 1/3 oranýnda artýrýlmasý ile elde edilen kredi miktarýný geçemez.

(3) Kredi miktarlarýnýn hesaplanmasý sýrasýnda, noktanýn saðýndaki ondalýk kesirler üst tam sayýya tamamlanýr.

(4) Önkoþul olan dersler ve bunlara baðlý önkoþullu dersler, ilgili kurullarca önerilerek Senato tarafýndan karara baðlanýr. Önkoþul derslerinden baþarýsýzlýk halinde bunlara baðlý önkoþullu dersler alýnamaz.

(5) Seçmeli dersten baþarýsýz olan öðrenci, bu ders yerine, ilgili yarýyýl/yýl ve ders grubundan bölümce uygun görülen, baþka bir seçmeli dersi alabilir.

(6) Müfredatý YÖK tarafýndan belirlenen programlar hariç olmak üzere, eðitim-öðretim programlarýndaki seçmeli derslerin kredileri AKTS kredisi öðretim programýnýn toplam kredisinin %25inden az olamaz.

(7) Bir seçmeli dersin açýlabilmesi için gerekli olan öðrenci sayýsýnýn alt ve üst sýnýrý ilgili birimin yönetim kurulu tarafýndan belirlenir.

(8) Teorik ve uygulamalý derslerin her bir ders süresi 45 dakikadýr. Haftalýk ders çizelgeleri, dersler arasýnda 15 dakika býrakýlacak þekilde düzenlenir.

Üst yarýyýldan ders alma

MADDE 15 (1) Üst yarýyýldan ders almak, sadece ders geçme esasý uygulanan fakülte/yüksekokullarda mümkündür. Üstten ders alma iþlemi üçüncü yarýyýldan sonra baþlar. Öðrenci, ancak danýþmanýnýn olumlu görüþüyle, üst yarýyýldan ders alabilir. Bunun için, öðrencinin; önceki yarýyýllardan baþarýsýz dersi olmamasý ve GANOnun 3.00 ve üstünde olmasý þarttýr. Üstten alýnacak derslerin kredi tutarý, her yarýyýl için 10 kredi/saati aþamaz. Üst yarýyýldan ders alarak baþarýlý olan öðrenci bir sonraki öðretim yýlýnda hem daha önce aldýðý ve baþarýlý olduðu derslerin kredi miktarý kadar dersi hem de yine aðýrlýklý not ortalamasý 3.00 ve üstünde ise bulunulan yarýyýlýn 10 kredi/saatlik dersi üst yarýyýldan alabilir. Öðrenci, üst yarýyýldan ders alarak, bu Yönetmeliðin 8 inci maddesinde belirtilen öðrenim süresinden daha kýsa sürede mezun olabilir.

Ders muafiyetleri

MADDE 16 (1) Fakülte/Yüksekokula ilk kez kayýt yaptýran öðrenci, ilk iki hafta içinde daha önce öðrenim gördüðü yükseköðretim kurumlarýnda almýþ ve baþarmýþ olduðu dersler için muaf olmak isteðiyle baþvuruda bulunabilir.

(2) Öðrencinin muafiyet talebinde bulunmasý halinde, ilgili yönetim kurulu öðrencinin önceden baþardýðý dersleri deðerlendirerek, hangilerinden muaf tutulacaðýný ve birinci, üçüncü veya beþinci yarýyýllardan hangisine intibak ettirileceðini karara baðlar. Bunlardan her yarýyýlda 17 kredi/hafta ders geçileceði varsayýlarak muaf sayýlan derslerin tekabül ettiði yarýyýl/yýl sayýsý hesaplanýr. Bu süre bu Yönetmeliðin 8 inci maddesinde tanýnan azami süreden düþülerek programýn kalan derslerin kalan yarýyýllarda/yýllarda baþarý ile bitirilmesi gerekir.

(3) Öðrencinin intibak ettirildiði yarýyýlda alabileceði derslerin toplam kredi miktarý o yarýyýlýn normal kredi miktarý kadardýr. Sonraki yarýyýllarda ders almasý ise bu Yönetmeliðin 14 üncü maddesi hükümlerine tabidir.

Derslerle ilgili intibaklar

MADDE 17 (1) Eðitim-öðretim programlarýnda yapýlan deðiþiklikler, program deðiþikliði sýrasýnda hazýrlanan ve Senato tarafýndan onaylanan uyum esaslarýna göre, tüm öðrencilere uygulanýr.

(2) Yatay veya dikey geçiþle fakülte/yüksekokulun herhangi bir yarýyýl/yýlýndan öðrenime devam ettirilen öðrenci, bu yarýyýl/yýlýn öðretim programýndan sorumlu tutulur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Derslere Devam ve Sýnavlar

Devam mecburiyeti

MADDE 18 (1) Öðrencilerin teorik derslere % 70, uygulamalý derslere % 80 oranýnda devamlarý zorunludur. Derslere ve öteki öðretim faaliyetlerine devam durumu öðretim elemaný tarafýndan tespit edilir. Devamsýzlýk sebebiyle ders tekrarýna kalmamýþ olmak þartýyla, laboratuar ve uygulamasý olan derslerin dýþýndaki derslerden tekrara kalan öðrencilerin devam zorunluluðu ilgili yönetim kurulu kararýyla kaldýrýlabilir. Saðlýk raporu devam yükümlülüðünü kaldýrmaz.

(2) Yurt içi ve yurt dýþý spor müsabakalarýna katýlan öðrenciler ile Üniversiteyi bilimsel ve kültürel organizasyonlarda temsil eden öðrencilerin, organizasyonunun devamý esnasýnda geçirdikleri süreler ilgili mevzuat hükümlerine göre devamsýzlýk süresinin hesabýnda dikkate alýnmaz.

Danýþman görevlendirilmesi

MADDE 19 (1) Öðrencilere, eðitim-öðretim konularýnda karþýlaþacaklarý problemlerin çözümünde yardýmcý olmak üzere, eðitim-öðretim yarýyýlý/yýlý baþlamadan önce bölüm baþkanlýðýnýn önerisi dikkate alýnarak ilgili yönetim kurullarýnca bölüm öðretim elemanlarý arasýndan danýþmanlar görevlendirilir.

(2) Danýþmanlar öðrencilerin ders seçimlerinde yönlendirici olmak ve ders kayýtlarýnýn kurallara uygun olmasýný saðlamakla görevlidir.

(3) Danýþmanlarýn görevlerine iliþkin diðer ilkeler ilgili yönetim kurullarýnca belirlenir.

(4) Öðrenci eðitim-öðretim yarýyýlý/yýlý içerisindeki alacaðý dersleri öncelikle kendisi belirler ve onaylar. Öðrenci tarafýndan yapýlan ders seçme iþleminin danýþman tarafýndan onaylanmamasý nedeniyle kayýt yenilenmemesinden doðacak her türlü sorumluluk danýþmana aittir.

Sýnavlar

MADDE 20 (1) Öðrencilerin bilgi ve becerilerinin ölçüldüðü sýnavlar; ara sýnavý, yarýyýl/yýlsonu sýnavý, bütünleme sýnavý, dönem içi ve yaz dönemi staj sýnavý, mazeret sýnavý, muafiyet sýnavý ve tek ders sýnavýndan oluþur.

Ara sýnavý ve dönem içi çalýþmalar

MADDE 21 (1) Ara sýnavý, ilgili eðitim-öðretim programýnda öngörülen derslerden yarýyýl/yýl içinde yapýlan sýnavdýr. Her yarýyýllýk derslerde bir, yýllýk derslerde iki yazýlý ara sýnavý yapýlýr.

(2) Bu sýnav dýþýnda, baþarý notuna esas olmak üzere, kýsa süreli sýnavlar, öðrencinin becerilerine dayanan uygulamalar, ödevler ve benzeri dönem içi çalýþmalar yapýlabilir.

Yarýyýl/yýl sonu sýnavý

MADDE 22 (1) Yarýyýl/yýl sonu sýnavý, öðrencinin kaydolduðu dersin ait olduðu yarýyýl/yýl sonunda gireceði sýnavdýr.

(2) Bir dersin dönem sonu sýnavýna girebilmek için o derse kayýt olmak, derse devam etmek, yarýyýl/yýl içinde açýlacak en az bir ara sýnavýna (stajlar hariç) katýlmak ve dersin uygulamasý ve diðer gereklerini baþarmak gerekir.

Bütünleme sýnavý

MADDE 23 (1) Bütünleme sýnavýna CC notunun altýnda harf notu bulunan derslerden girilebilir.

(2) Bütünleme sýnavý, yarýyýl/yýl sonu sýnavýnýn bitiminden sonra akademik takvimde belirtilen tarihler arasýnda yapýlýr. Bu sýnava yarýyýl/yýl sonu sýnavýna girme hakkýna sahip olup da sýnava girmeyen veya girdiði halde sýnavda yeterli baþarýyý saðlamayan öðrenciler girebilir.

(3) Bütünleme hakký tanýnan öðrenciler diðer yükseköðrenim kurumlarýnýn yaz okullarý programlarýndan yararlanamaz.

Yaz dönemi staj sýnavý

MADDE 24 (1) Ýlgili birimler yönetim kurullarýnýn kararý ve Senatonun onayý ile öðrencilerine müfredat programýnda yer alan derslerde belirtilen süre kadar yaz dönemi stajý yaptýrabilirler. Staj sonunda, staj yapýlan kurum/kuruluþ öðrenciye iliþkin hazýrladýðý deðerlendirme formunu doldurur ve onaylar. Bu form, ilgili birime resmi yolla gönderilir. Stajý bitiren öðrenciler de staj dosyasýný belirtilen süre içerisinde ilgili birime teslim eder.

(2) Stajý yapýlan ilgili dersin öðretim elemaný, öðrencinin staj dosyasýný bölüm/program öðretim elemanlarýndan oluþan en az iki öðretim elemaný ile inceleyerek ve staj yapýlan kurum/kuruluþtan gönderilen deðerlendirme formunu dikkate alarak gerçekleþtirecekleri mülakat sýnavý sonucunda yaz stajý baþarý notunu belirlerler.

(3) Staj deðerlendirme sonucu, ders öðretim elemaný tarafýndan ilgili birim yönetimine baþarýlý veya baþarýsýz olarak bildirilir.

(4) Stajýn bütünlemesi olmaz. Stajda baþarýlý olamayan öðrenciler, bu stajlarý müteakip yýl tekrarlamak zorundadýr. Aksi takdirde diðer derslerdeki baþarý durumu ne olursa olsun mezun olamaz.

Mazeret sýnavý ve mazeret halleri

MADDE 25 (1) Haklý ve geçerli nedenlerle sýnavlara giremeyen öðrencilerin, mazeretlerini sýnav tarihini takip eden beþ iþ günü içerisinde ilgili birime yazýlý olarak bildirmeleri gerekir. Mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler, sýnav hakkýný Üniversite tarafýndan belirlenen mazeret sýnav döneminde kullanýrlar. Yýl sonu sýnavlarýnýn mazereti bütünleme sýnavýnda uygulanýr, bütünleme sýnavý için ayrýca mazeret sýnavý hakký tanýnmaz.

(2) Ayný gün ve saatte sýnavlarý çakýþan öðrencilere, ilgili birime bir dilekçeyle baþvurmalarý halinde, giremedikleri sýnavlar için mazeret sýnavý hakký tanýnýr.

(3) Mazeret sýnavlarý için ikinci bir mazeret sýnav hakký verilmez.

(4) Öðrenciler saðlýkla ilgili mazeretleri nedeni ile rapor aldýklarý takdirde bu süre içinde sýnavlara giremezler ve bu süre içinde sýnava giren öðrencilerin sýnavý geçersiz sayýlýr.

Muafiyet sýnavý

MADDE 26 (1) Üniversiteye yeni kayýt yaptýran öðrenciler için ortak zorunlu yabancý dil ve bilgisayar dersleri ve yabancý dil hazýrlýk sýnýfýnda okumak durumunda olan öðrenciler için ilgili dil dersinden yarýyýl baþýnda açýlan bir sýnavdýr.

(2) Öðrenciler bu sýnavlara ilk kez kayýt yaptýrdýklarý yarýyýlýn baþýnda, akademik takvimde belirtilen tarihte girebilirler.

(3) Ek yerleþtirme sonucunda kayýt yaptýran öðrenciler baþvurduklarý takdirde kayýt yaptýrdýklarý tarihten itibaren bir hafta içerisinde muafiyet sýnavlarýna girilebilirler.

(4) Bu haktan her ders için sadece bir kez yararlanýlýr. Muafiyet sýnavlarýnda baþarýlý olabilmek için en az CC harf notu almak gerekir.

(5) Bu sýnavýn esaslarý ilgili kurullarca tespit edilir.

Tek ders sýnavý

MADDE 27 (1) Mezuniyetlerine staj hariç tek dersi kalan öðrencilere her yarýyýl/yýl sonundaki bütünleme sýnavýndan sonra ve akademik takvimde belirtilen zamanda yapýlmak üzere baþarýsýz olduklarý ders için tek ders sýnavý yapýlýr.

(2) Tek ders sýnavýna dersi hiç almamýþ olan ve devamsýzlýktan kalan öðrenciler giremez.

(3) Bu sýnavda alýnan not, ara sýnav notu dikkate alýnmaksýzýn en az CC ise öðrenci baþarýlý sayýlýr.

Sýnavýn geçerliliði

MADDE 28 (1) Öðrencinin, sýnav programýnda belirtilen zaman ve yerde sýnavlara girmesi gerekir. Aksi halde sýnavlarý geçersiz sayýlýr. Öðrencinin girmeyi hak etmediði bir sýnava girmesi sonucunda aldýðý not, ilan edilmiþ olsa da iptal edilir.

(2) Hakkýnda açýlan disiplin soruþturmasý sonucunda sýnavlarda kopya çektiði, kopyaya teþebbüs veya yardým ettiði tespit edilen öðrenci o dersten (FF) harf notu almýþ sayýlarak baþarýsýz olur.

Sýnavlarýn düzenlenmesi

MADDE 29 (1) Sýnav programý akademik takvim çerçevesinde dekanlýkça/müdürlükçe tespit ve ilan edilir. Dinî ve millî bayramlar dýþýnda Cumartesi ve Pazar günleri de sýnav yapýlabilir.

Sýnav evrakýnýn saklanmasý

MADDE 30 (1) Her türlü sýnav belgeleri, sýnavýn yapýlýþ tarihinden itibaren iki yýl süre ile ilgili birimce saklanýr.

Sýnav sonuçlarýnýn ilaný ve sýnav notuna itiraz

MADDE 31 (1) Her sýnavýn sonuç ve belgeleri, akademik takvimde belirtildiði gün içinde ilgili dekanlýða/müdürlüðe teslim edilir. Sýnav sonuçlarý Rektörlüðün belirlediði yöntemle ilgili birimlerce ilan edilir.

(2) Öðrenci, sýnav sonuçlarýna maddi hata sebebiyle itirazýný, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren yedi gün içinde yazýlý olarak dekanlýða/müdürlüðe yapabilir. Dekan/müdür, itirazý, ilgili bölüm/anabilim/ana sanat dalý baþkanýna veya dönem koordinatörüne incelettirir. Sonuç on gün içinde dekanlýða/müdürlüðe bildirilir. Tespit edilen maddî hata ilgili yönetim kurulunca düzeltilir.

Baþarý notu

MADDE 32 (1) Sýnavlar 100 tam puan üzerinden deðerlendirilir. Üniversitede ders geçme sisteminin uygulandýðý birimlerde, bir dersin baþarý puaný dönem içi deðerlendirme puanýnýn %40’ý ile yarýyýl sonu veya bütünleme sýnavýndan alýnan puanýn %60’ýnýn toplamýdýr. Hesaplama sonucu çýkan buçuklu sayý, tam sayýya yükseltilir. Bir dersten baþarýlý sayýlabilmek için; hem yarýyýl/yýl sonu veya bütünleme sýnav puanýnýn ve hem de baþarý puanýnýn en az 60 olmasý zorunludur.

(2) Üniversitede baþarý deðerlendirilmesinde 100lük sistem kullanýlýr. Puanlarýn 4lük sistemdeki karþýlýklarý hesaplanýrken aþaðýda belirtilen YÖK’ün öngördüðü not dönüþüm tablosu esas alýnýr:

Not                                Derece

B                                   Kredisiz dersler için baþarýlý

K                                   Kredisiz dersler için kalýr

M                                  Muaf

F1                                 Baþarýsýz, devamsýz

F2                                 Baþarýsýz, sýnava girmedi

F3                                 Baþarýsýz, bütünleme

F4                                 Baþarýsýz, tekrar

(3) Yukarýdaki harf notlarýndan;

a) (B) ve (K) harf notu, kredisiz dersleri ifade eder ve ortalama hesaplarýna dâhil edilmez.

b) (M) harf notu; Üniversite dýþýndan nakil yoluyla gelen veya ÖSYM sýnavý, yatay ve dikey geçiþ yolu ile Üniversiteye kaydolan öðrencilere evvelce almýþ olduklarý ve denkliði bölüm baþkanlýðýnýn önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca tanýnan dersler ile muafiyet sýnavý sonucunda baþarýlý olunan ders veya dersler için verilir. (M) harf notu ortalama hesaplarýna dâhil edilmez.

(4) Geçmez notlar þunlardýr:

a) F1: Mazeretsiz, devamsýz; yarýyýl/yýl sonu ve bütünleme sýnavlarýna girme hakký yok.

b) F2: Devam etti, yarýyýl/yýl sonu veya bütünleme sýnavýna girmedi.

c) F3: Devam etti, yarýyýl/yýl sonu sýnavýna girdi, ancak sýnav puaný veya ders baþarý puaný öngörülen düzeyin altýnda olduðu için baþarýsýz.

ç) F4: Bütünleme sýnavýna girdi, ancak sýnav puaný veya ders baþarý puaný öngörülen düzeyin altýnda olduðu için baþarýsýz.

(5) Sýnav sonucu baþarý deðerlendirmeleri aþaðýda belirtildiði þekilde yapýlýr:

Puan             Harf Notu         Katsayý         Baþarý Durumu           Not Ortalamasýna

92-100         AA                   4.00              Baþarýlý                       Katýlýr

84-91           BA                   3.50              Baþarýlý                       Katýlýr

76-83           BB                    3.00              Baþarýlý                       Katýlýr

68-75           CB                    2.50              Baþarýlý                       Katýlýr

60-67           CC                    2.00              Baþarýlý                       Katýlýr

50-59           DC                   1.50              Baþarýsýz                     Katýlýr

40-49           DD                   1.00              Baþarýsýz                     Katýlýr

30-39           FD                    0.50              Baþarýsýz                     Katýlýr

0-29             FF                    0.00              Baþarýsýz                     Katýlýr

(6) Ders geçme sistemi uygulanan yükseköðretim kurumlarýnda bütünleme sýnavýna girmeyen öðrencinin yarýyýl sonu sýnav puaný dikkate alýnýr.

(7) Dönem içi uygulamalý dersleri olan birimlerde uygulama notu 100 tam puan üzerinden deðerlendirilir. Uygulama notunun en az 50 olmasý gerekir ve bu notun altýnda alan öðrenciler yarýyýl sonu sýnavýna giremez. Öðrencinin uygulama notundan geçmesi halinde aldýðý not, yarýyýl sonu sýnav notu ile toplanýp ortalamasý alýnýr. Bu ortalama yarýyýl sonu sýnav notu olarak belirtilir.

Not ortalamalarý

MADDE 33 (1) Öðrencilerin baþarý durumu, her yarýyýl/yýl sonunda Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýnca, yarýyýl/yýl sonu ve genel not ortalamalarý hesaplanarak belirlenir. Öðrencinin bir dersten elde ettiði aðýrlýklý puan, o dersin kredi deðeri ile aldýðý harf notu katsayýsýnýn çarpýmýndan elde edilir.

(2) Bir yarýyýl/yýlýn not ortalamasý; o yarýyýlda/yýlda öðrencinin aldýðý derslerin aðýrlýklý puanlarýnýn toplamýnýn, alýnan derslerin kredi deðeri toplamýna bölünmesi ile hesaplanýr. Elde edilen ortalama, noktadan sonra iki hane olmak üzere gösterilir.

(3) GANO ise, öðrencinin, öðrenimi süresince bütün derslerden aldýðý son notlar esas alýnarak hesaplanacak olan aðýrlýklý puanlarýnýn toplamýnýn, alýnan derslerin kredi toplamýna bölünmesi ile bulunur. Sonuç, noktadan sonra iki hane olmak üzere gösterilir.

(4) Gerek yarýyýl/yýl, gerek GANOnun hesaplanmasýnda, (AA) dan (FF)e kadar, FF dâhil, tüm harf notlarý esas alýnýr. Bu sýrada, (K) ve (F1) harf notlarý (FF) harf notu gibi iþlem görür.

(5) Bütün notlar öðrencinin not belgesine (transkript) geçirilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Ýzin, Yatay ve Dikey Geçiþler

Öðrenime ara verme

MADDE 34 (1) Öðrencilere, belgeleyecekleri önemli ve haklý nedenlerinin bulunmasý veya eðitim-öðretimlerine katkýda bulunacak yurtdýþý burs, staj ve araþtýrma imkânlarý doðmasý halinde ilgili yönetim kurulu kararý ile önlisans/lisans eðitim-öðretimi süresince toplam bir yýla kadar izin verilebilir. Bu tür izin süresi azami kanuni öðretim süresine eklenir. Ancak bu tür izinler ile ilgili baþvurularýn kayýt yenileme süresi sonuna kadar yapýlmasý gerekir.

(2) Bir yýlý aþkýn süre ile rapora dayalý saðlýk mazereti bulunan ya da tecil hakký kaldýrýlarak silâh altýna alýnan öðrencilerin, rapor veya askerlik süresi içerisindeki öðrenim haklarý saklý tutulur. Bu durumdakilerin raporlarýyla veya terhis belgeleriyle birlikte raporun bitiþ veya terhis tarihinden itibaren bir ay içinde müteakip yýla/yarýyýla kayýtlarý yapýlmak üzere ilgili fakülte/yüksekokula müracaat etmeleri gerekir.

Deðiþim programlarý

MADDE 35 (1) Üniversite ile yabancý ülkelerdeki yüksek öðretim kurumlarý arasýnda öðrenci deðiþim programlarý uygulanabilir. AKTS ve bu konudaki diðer esaslar Senatoca belirlenir.

Yatay geçiþler

MADDE 36 (1) Yatay geçiþler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik ve Yükseköðretim Kurulu ilke kararlarýna göre yapýlýr.

Dikey geçiþler

MADDE 37 (1) Dikey geçiþ yoluyla lisans hazýrlýk programlarýna kayýt yaptýran öðrencilerin hazýrlýk programýnda alacaðý dersler ve intibak programý; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Meslek Yüksekokullarý ve Açýköðretim Önlisans Programlarý Mezunlarýnýn Lisans Öðrenimine Devamlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ilgili yönetim kurulunca kararlaþtýrýlýr. Ancak adý geçen öðrenciler bu programlarda ders alýrken, bu Yönetmeliðin 13 üncü maddesinde yer alan ders alma sýnýrlarý ile baðlý deðildirler.

(2) Bu öðrenciler lisans hazýrlýk programýnda ilgili yönetim kurulu tarafýndan sorumlu tutulduklarý derslerden (CC) harf notu ve üstü deðerleri aldýklarý takdirde o dersten baþarýlý sayýlýrlar.

ALTINCI BÖLÜM

Mezuniyet, Diploma, Disiplin Ýþlemleri ve Kayýt Silme

Mezuniyet ve diploma

MADDE 38 (1) Önlisans ve lisans diplomasý verilebilmesi için öðrencinin, almasý gereken dersleri ve uygulamalarý baþarý ile tamamlamýþ ve en az 2.00 GANOyu saðlamýþ olmasý gerekir.

(2) GANO 3.00-3.50 arasýnda olan öðrenciler onur, 3.51 veya daha yukarý olan öðrenciler yüksek onur listesine geçerek mezun olurlar ve bu durum diplomalarýnda belirtilir.

(3) Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarý tarafýndan verilecek önlisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarý her düzey için farklý, ancak Üniversitenin bütün eðitim-öðretim kurumlarýnda müþterek olmak üzere düzenlenir.

(4) Diplomalar hazýrlanýncaya kadar öðrencilere, diplomasýný alýrken iade edilmek üzere, geçici mezuniyet belgesi verilir.

(5) Diploma bir defa verilir. Kaybedilmesi halinde diploma yerine geçecek ve kayýptan dolayý verildiðini belirten fotoðraflý bir belge düzenlenir. Bu belge ve diplomalar; fakültelerde rektör ve dekan, rektörlüðe baðlý yüksekokullarda rektör ve yüksekokul müdürleri tarafýndan imzalanýr.

Disiplin iþleri

MADDE 39 (1) Disiplin iþ ve iþlemleri, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yürütülür. Herhangi bir sebeple geçici uzaklaþtýrma cezasý alan öðrenciler bu süre içinde eðitim-öðretime, sosyal faaliyetlere katýlamazlar ve Üniversitenin tesislerine giremezler. Tutuklu veya hükümlü bulunan öðrenciler, sýnava alýnmaz ve sýnav haklarý saklý tutulmaz. Ancak; tutukluluk hali sona ermiþ, beraat etmiþ veya kýsa süreli hükümlü bulunanlardan hükümlülük hali sona ermiþ olanlarýn tutuklu ve hükümlü kaldýklarý süredeki eðitim-öðretim haklarýnýn kullanýlma þekli ve usulü, fakülte/yüksekokul yönetim kurulu tarafýndan kararlaþtýrýlýr.

Kayýt silme ve sildirme

MADDE 40 (1) Aþaðýdaki hallerde fakülte veya yüksekokul yönetim kurulu kararýyla öðrencinin fakülte veya yüksekokulla iliþiði kesilir.

a) Öðrencinin, Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý almýþ olmasý,

b) Þizofreni ve kalýcý yeti kaybýna neden olan diðer ruhsal bozukluklar nedeniyle tüm öðrenim süresi içinde devamsýzlýðý iki yýlý aþan öðrencilerden durumlarýnýn saðlýk raporuyla belgelenmesi koþulu ile öðrenimlerine devam edemeyeceklerine fakülte/yüksekokul yönetim kurulunca karar verilmiþ olmasý,

c) Kendi isteði ile kaydýný sildirmiþ olmasý.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Tebligat ve adres bildirme

MADDE 41 (1) Her türlü tebligat, öðrencinin fakülteye/yüksekokula kayýt esnasýnda bildirdiði daimi adrese PTT aracýlýðý ile iadeli taahhütlü olarak yapýlmak veya ilgili fakültede/yüksekokulda ilan edilmek suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr.

(2) Fakülteye/yüksekokula kayýt olurken bildirdikleri adresi deðiþtirdikleri halde bunu fakülteye/yüksekokula dilekçe ile bildirmemiþ bulunan veya yanlýþ ya da eksik adres vermiþ olan öðrenciler kendilerine geçerli tebligat yapýlmadýðýný ileri sürerek hak iddia edemezler.

Ýntibak

MADDE 42 (1) Lisans öðrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanlarýn ön lisans diplomasý almalarý veya meslek yüksekokullarýna intibak ettirilmeleri; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisans Öðrenimini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanlarýn Önlisans Diplomasý Almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna Ýntibaklarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre yapýlýr.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 43 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Yükseköðretim Kurulu, Senato ve ilgili birimlerin yönetim kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 44 22/8/2007 tarihli ve 26621 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ahi Evran Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 45 (1) Bu Yönetmelik 5/9/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 46 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ahi Evran Üniversitesi Rektörü yürütür.