6 Ekim 2011 PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 28076

YÖNETMELÝK

Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýndan:

ORGANÝK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA ÝLÝÞKÝN

YÖNETMELÝKTE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA

DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 18/8/2010 tarihli ve 27676 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Organik Tarýmýn Esaslarý ve Uygulanmasýna Ýliþkin Yönetmeliðin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

b) Bakanlýk: Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýný,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ç) bendinde yer alan 6968 sayýlý Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu ibaresi 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanunu þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ö) bendinde yer alan 29/5/1973 tarihli ve 1734 sayýlý Yem Kanunu ibaresi 5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanunu þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 18 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendinde yer alan 8/5/1986 tarihli ve 3285 sayýlý Hayvan Saðlýðý ve Zabýtasý Kanunu ibaresi 5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanunu þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 26 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinde yer alan 3285 sayýlý Hayvan Saðlýðý ve Zabýtasý Kanununa ibaresi 5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanununa þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 28 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan 27/5/2004 tarihli ve 5179 sayýlý Gýdalarýn Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Deðiþtirilerek Kabulü Hakkýnda Kanun ibaresi 5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanunu þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 32 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

c) Ýþlenmiþ ürünlerde ürün sertifikasý düzenlenir. Ürün el deðiþtirdiðinde yeni bir iþleme tabi tutulmuyorsa tekrar sertifika düzenlenmez. Bu ürünlerde etiket ve organik ürün logosu bulunur. Depolama, toptan pazarlama ve daðýtým yapan müteþebbislerin toptancýya satýþlarýnda ürün sertifikasý düzenlenir. Perakendeciye satýþlarda yeniden ürün sertifikasý düzenlenmez. Ancak ürüne, mevcut ürün sertifikasýnýn müteþebbis tarafýndan onaylý fotokopisi ile birlikte fatura ve sevk irsaliyesi eþlik eder. Ürün sertifikasýnýn onaylý fotokopisi üzerine müteþebbis tarafýndan yapýlan satýþ belgelerinin numarasý yazýlýr ve onaylanýr. Bu satýþ miktarý 7 gün içinde yetkilendirilmiþ kuruluþa bildirilir. Yetkilendirilmiþ kuruluþ tarafýndan stok takibi yapýlýr.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 39 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

a) Yetkilendirilmiþ kuruluþlar teknik ve idari bakýmdan görevini yerine getirebilecek imkânlara sahip olmalýdýr. Yetkilendirilmiþ kuruluþun yetki kapsamý sertifikasyon ise en az bir sertifiker, kontrol ise en az bir kontrolör, kontrol ve sertifikasyon ise en az bir kontrolör ve sertifiker istihdam edilir. Kontrolör ve sertifiker sayýsý; kontrol edilecek müteþebbis sayýsý ve üretim alanlarý için yeterli olmalýdýr. Bir takvim yýlý içerisinde kontrolör için maksimum çalýþma süresi 100 kontrol iþ günüdür. Bir kontrolör üretici grubu içerisindeki müteþebbisler de dahil yýllýk maksimum 800 müteþebbisin faaliyetini kontrol eder.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 44 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan Teftiþ Kurulu Baþkanlýðýna ibaresi Rehberlik ve Teftiþ Baþkanlýðýna þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 45 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (a) bendinin (2) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

2) Aþaðýdaki deneyim belgelerinden birine sahip olmak.

aa) Organik tarým konusunda bir yýllýk bilgi ve deneyim sahibi olduðunu gösterir resmi belgenin aslý veya Bakanlýkça onaylý fotokopisi,

bb) Konu ile ilgili yurtiçi veya yurtdýþý üniversite veya enstitüden alýnan yüksek lisans diplomasýnýn aslý veya Bakanlýkça onaylý fotokopisi,

cc) Bakanlýkça açýlacak veya açtýrýlacak kurslardan kontrolörlük eðitimi aldýðýna dair resmi bir belgenin aslý veya Bakanlýkça onaylý fotokopisi.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 48 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi ile (c) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

a) Organik Tarým Komitesinin kuruluþ esaslarý aþaðýda belirtilmiþtir.

1) Organik Tarým Komitesi; Bitkisel Üretim Genel Müdürlüðünden Genel Müdür Yardýmcýsý, ilgili Daire Baþkaný ve bir üye, Hayvancýlýk Genel Müdürlüðünden bir üye, Balýkçýlýk ve Su Ürünleri Genel Müdürlüðünden bir üye, Gýda ve Kontrol Genel Müdürlüðünden bir üye, Hukuk Müþavirliðinden bir üye, Rehberlik ve Teftiþ Baþkanlýðýndan bir üye olmak üzere toplam sekiz üyeden oluþur.

2) Komite Bakan onayý ile oluþturulur. Komiteye Bitkisel Üretim Genel Müdürlüðünden Genel Müdür Yardýmcýsý veya görevlendireceði ilgili Daire Baþkaný baþkanlýk eder.

3) Ýhtiyaç duyulmasý halinde diðer kamu ve kamu dýþý kuruluþlardan komiteye temsilci davet edilebilir. Ancak toplantýlara katýlan bu temsilcilerin oy hakký bulunmaz.

c) Organik Tarým Komitesinin çalýþma usul ve esaslarý aþaðýda belirtilmiþtir.

1) Komite Raportörlüðü ve sekretarya Bitkisel Üretim Genel Müdürlüðü Ýyi Tarým Uygulamalarý ve Organik Tarým Daire Baþkanlýðý tarafýndan yürütülür.

2) Komite, yýlda en az iki kez toplanýr.

3) Komite, üye tam sayýsýnýn en az yarýdan bir fazlasý ile toplanýr ve kararlar toplantýya katýlanlarýn oy çokluðu ile alýnýr. Oylarýn eþitliði halinde Baþkanýn kullandýðý oy yönünde çoðunluk saðlanmýþ sayýlýr.

4) Kararlar, toplantý tarihinden itibaren 30 gün içinde toplantýya katýlan üyeler tarafýndan imzalanarak Müsteþarlýðýn onayýna sunulur ve onay tarihinden itibaren yürürlüðe girer.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 49 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) ve (e) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

a) Organik Tarým Ulusal Yönlendirme Komitesi; Bitkisel Üretim Genel Müdürünün baþkanlýðýnda Bitkisel Üretim Genel Müdürlüðü, Hayvancýlýk Genel Müdürlüðü Balýkçýlýk ve Su Ürünleri Genel Müdürlüðü temsilcileri, Kalkýnma Bakanlýðý, Ekonomi Bakanlýðý, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý, Saðlýk Bakanlýðý, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý, Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý, Tarýmsal Araþtýrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüðü, Gýda ve Kontrol Genel Müdürlüðü, Avrupa Birliði Bakanlýðý temsilcileri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu, meslek kuruluþlarý, sivil toplum örgütleri, yetkilendirilmiþ kuruluþlarýn temsilcisi, üniversiteler ve özel sektör temsilcileri ile Komitenin toplantý gündemiyle ilgili görüþlerinin alýnmasýnda yarar gördüðü kurum ve kuruluþlarýn temsilcilerinden olmak üzere en az on kiþiden oluþur.

e) Raportörlük ve sekretarya Bitkisel Üretim Genel Müdürlüðü Ýyi Tarým Uygulamalarý ve Organik Tarým Daire Baþkanlýðý tarafýndan yürütülür.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 51 inci maddesinde yer alan Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý ile Dýþ Ticaret Müsteþarlýðý” ibaresi Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý ile Ekonomi Bakanlýðý” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 52 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 52 (1) Organik tarým faaliyetlerinde bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayýlý Çevre Kanunu, 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayýlý Mera Kanunu, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayýlý Ürünlere Ýliþkin Teknik Mevzuatýn Hazýrlanmasý ve Uygulanmasýna Dair Kanun, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanunu, 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayýlý Toprak Koruma ve Arazi Kullanýmý Kanunu, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayýlý Tarým Kanunu, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu, 31/10/2006 tarihli ve 5553 sayýlý Tohumculuk Kanunu ve bu Kanunlara dayalý olarak çýkartýlan ilgili mevzuat hükümleri ile 25/4/2002 tarihli ve 24736 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Kimyevi Gübre Denetim Yönetmeliði, 18/3/2004 tarihli ve 25406 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Tarýmda Kullanýlan Kimyevi Gübrelere Dair Yönetmelik ve 4/6/2010 tarihli ve 27601 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Tarýmda Kullanýlan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim Ýçerikli ve Diðer Ürünlerin Üretimi, Ýthalatý ve Piyasaya Arzýna Dair Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin geçici 1 inci maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(2) 10/6/2005 tarihli ve 25841 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Organik Tarýmýn Esaslarý ve Uygulanmasýna Ýliþkin Yönetmeliðin 24 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (2) numaralý alt bendine göre etiketlenen ambalajlama materyalleri, ambalajlanan ürünün bu Yönetmelik hükümlerini karþýlamasý þartý ile 31/12/2012 tarihine kadar kullanýlabilir.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin ekinde yer alan Ek-8 Ýþlenmiþ Organik Gýdalarýn, Mayalarýn ve Maya Ürünlerinin Üretilmesinde Kullanýlacak Maddeler ve Ürünler tablosunun 1Taþýyýcýlar Dahil Gýda Katkýlarý” bölümünde bulunan E 341 (i) satýrýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki satýr eklenmiþtir.

E 392*

Biberiye ekstraktý

X

X

Sadece organik üretim yöntemi ile üretilmesi ve ekstraksiyon için sadece etanol kullanýlmasý durumunda

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin ekinde yer alan Ek-11 Sertifika Örnekleri tablosunun 1-Organik Tarým Müteþebbis Sertifikasý” bölümünde yer alan Su kültürü hayvanlarý ve su kültürü hayvan ürünleri ibaresi ile Su kültürü hayvan ürünleri ibaresi Su ürünleri þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðin ekinde yer alan Ek-14 Bakanlýk, Tarafýndan Yetkilendirilmiþ Kuruluþtan Alýnacak Yürürlükteki Mevzuata Uygun Faaliyette Bulunacaklarýna Dair Noter Onaylý Taahhütname Örneðinde yer alan Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý” ibaresi Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 19 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 20 Bu Yönetmelik hükümlerini Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

18/8/2010

27676