6 Ekim 2011 PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 28076

YÖNETMELÝK

Maliye Bakanlýðýndan:

MALÝYE BAKANLIÐI PERSONELÝ GÖREVDE YÜKSELME,

UNVAN DEÐÝÞÝKLÝÐÝ VE ATAMA YÖNETMELÝÐÝNDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 9/8/2006 tarihli ve 26254 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Maliye Bakanlýðý Personeli Görevde Yükselme, Unvan Deðiþikliði ve Atama Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bent eklenmiþ; ayný fýkranýn (h) ve (m) bentlerinde yer alan “Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýna, Milli Eðitim Bakanlýðýna veya yükseköðretim kurumlarýna ibaresi “Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýna, Milli Eðitim Bakanlýðýna, Türkiye ve Orta Doðu Amme Ýdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüðüne veya yükseköðretim kurumlarýna olarak ve (j) bendinde yer alan Maliye Müfettiþleri, Hesap Uzmanlarý” ibaresi Vergi Müfettiþleri olarak deðiþtirilmiþtir.

n) Ýþ günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç, diðer günleri,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (c) bendinin (1) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

1) Sivil Savunma Uzmaný.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 6 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (3) numaralý alt bendi, ikinci fýkrasýnýn (a) bendinin (4) numaralý alt bendi ve (b) bendinin (3) numaralý alt bendi Son beþ yýl içinde aylýktan kesme cezasý veya son on yýl içinde kademe ilerlemesinin durdurulmasý cezasý almamýþ olmak, þeklinde; ayný maddenin ikinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) ve (3) numaralý alt bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

2) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayýlý Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 62 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) ve (e) bentlerinde belirtilen þartlarý taþýmak,

3) Yapýlacak yazýlý ve sözlü sýnavda baþarýlý olmak,

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan 20 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (f) bendinde ibaresi 20 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendinde olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) Sýnav sonucunda, ilan edilen boþ kadro sayýsý kadar adayýn atamasý yapýlýr. Puanlarýn eþit olmasý halinde, ayný puaný alan adaylardan sýrasýyla;

a) Hizmet süresi fazla olanlara,

b) Daha üst öðrenimi bitirmiþ olanlara,

c) Üst öðrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik tanýnýr.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Atamalarý yapýlanlardan, süresi içinde göreve baþlamayanlar ile atama onayýnýn iptalini isteyenlerin atamalarý iptal edilir. Bunlar ile atanmadan önce feragat edenlerin atanma haklarý sona erer.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 16 ncý maddesinin madde baþlýðý Görevde yükselme eðitimi duyurusu olarak deðiþtirilmiþ ve ayný maddenin üçüncü fýkrasýnýn sonuna aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.

Baþvuru süresi en az beþ iþ günü olarak belirlenir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin dördüncü ve beþinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki fýkralar eklenmiþtir.

(4) Aylýksýz izinde bulunanlar dahil olmak üzere, ilgili mevzuatý uyarýnca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olanlar, görevde yükselme eðitimi ve sýnavýna katýlabilirler.

(5) Duyuruda belirtilen görevde yükselme eðitimlerinden yalnýzca birine baþvurulabilir.

(6) Eðitime katýlma baþvurularý, baþvurunun süresinde yapýldýðýný belgeleyecek þekilde personelin görev yaptýðý birime verilir. Birimler yapýlan baþvurularý son baþvuru tarihinden itibaren en geç üç iþ günü içinde elden veya postayla eðitimi düzenleyen birime ulaþtýrýrlar. Baþvurular, ilanda belirtilmesi þartýyla elektronik ortamda da yaptýrýlabilir.

(7) Merkez ve taþra teþkilatý personeli, görevli bulunduðu birim ile diðer birimlerce düzenlenecek görevde yükselme eðitimine baþvuruda bulunabilirler. Bunlar için eðitimin düzenlendiði birimde çalýþma þartý aranmaz.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 18 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde; ayný maddenin üçüncü fýkrasýnda yer alan bu Yönetmeliðin ekinde yer alan EK-1 Deðerlendirme Formuna ibaresi Personel Deðerlendirme Formuna olarak, dördüncü fýkrasýnda yer alan iki ibaresi “üç” olarak deðiþtirilmiþtir.

(2) Görevde yükselme eðitimine baþvuranlardan gerekli þartlarý taþýyanlarýn sayýsý, ilan edilen atama yapýlacak boþ kadro sayýsýnýn üç katýný aþmasý halinde, bunlardan eðitime alýnacak personel, 18/4/1999 tarihli ve 23670 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Kamu Kurum ve Kuruluþlarýnda Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Esaslarýna Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Personel Deðerlendirme Formuna göre toplam puaný en fazla olandan baþlamak üzere tespit edilir. Puanlarýn eþit olmasý halinde sýrasýyla;

a) Hizmet süresi fazla olanlara,

b) Daha üst öðrenimi bitirmiþ olanlara,

c) Üst öðrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik tanýnýr.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 19 uncu maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan ve (e) ibaresi , (e) ve (f) olarak; dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(4) Görevde yükselme eðitimi; bu Yönetmeliðin 20 nci maddesindeki ortak ders konularýndan en az otuz saat, görev alanýna giren mevzuat ve/veya atanýlacak görev ile ilgili diðer konulardan en az doksan saat olmak üzere toplam en az yüzyirmi saat olarak düzenlenir. Günlük ders süresi yedi saati aþamaz. Eðitime katýlmaya hak kazananlarýn eðitim programýna devam etmeleri þarttýr. Ancak, verilmesi zorunlu olan izinler süresince eðitime katýlma þartý aranmaz. Aylýksýz izinde bulunanlar, eðitim programýnýn toplam süresinin en az yarýsýna katýlmalarý halinde, görevde yükselme sýnavýna girebilirler.

(5) Yukarýdaki izinler dýþýnda, zorunlu olduðu belgelendirilen hallerde eðitimi yürüten birim tarafýndan on saate kadar izin verilebilir.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 20 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 20 (1) Görevde yükselme eðitimi aþaðýdaki konularý kapsar:

a) T.C. Anayasasý;

1) Genel esaslar,

2) Temel hak ve ödevler,

3) Devletin temel organlarý,

b) Atatürk ilkeleri ve inkýlap tarihi, ulusal güvenlik,

c) Devlet teþkilatý ile ilgili mevzuat,

ç) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu ve ilgili mevzuat,

d) Türkçe dil bilgisi ve yazýþma kurallarý,

e) Halkla iliþkiler,

f) Etik davranýþ ilkeleri,

g) Atanýlacak unvanýn alaný ve niteliðiyle ile ilgili konular.

(2) Düzenlenecek eðitim programlarýnda konularýn ve görevde yükselme sýnavýnda sorulacak sorularýn aðýrlýðý (g) bendinde belirtilen konular için yüzde seksendir.

(3) Birinci fýkranýn (g) bendine iliþkin hazýrlanan notlarýn daðýtýmý, eðitim baþlamadan önce yapýlýr.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(4) Sýnav kurulu baþkan ve üyelerinin görevde yükselme sýnavýna eþlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayýn hýsýmlarýnýn katýldýðýnýn tespit edilmesi halinde, sýnav kurulu üyeliði sona erdirilir ve yerine yeni baþkan, üye veya üyeler görevlendirilir.

(8) Sýnav kurulu, gerekli hazýrlýklarýn yapýlabilmesi amacýyla görevde yükselme eðitiminin baþlamasýndan en az iki ay önce bilgilendirilir.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 22 nci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan Sýnav kurullarý; ibaresinden sonra gelmek üzere 20 nci maddenin birinci fýkrasýnýn (g) bendine iliþkin notlarýn hazýrlanmasý veya hazýrlattýrýlmasý ile ilgili personele verilmesinin saðlanmasý, ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 23 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan “Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýna, Milli Eðitim Bakanlýðýna veya yükseköðretim kurumlarýna ibaresi “Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýna, Milli Eðitim Bakanlýðýna, Türkiye ve Orta Doðu Amme Ýdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüðüne veya yükseköðretim kurumlarýna olarak deðiþtirilmiþ ve ayný maddenin dördüncü fýkrasýnda yer alan ayný düzey unvan için ibaresinden sonra gelmek üzere iki yýllýk süreyi aþmamak üzere ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 24 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan otuz ibaresi kýrkbeþ olarak deðiþtirilmiþ ve ayný maddenin dördüncü fýkrasýnda yer alan veya baþarýlý olup da ibaresinden sonra gelmek üzere iki yýllýk süreyi aþmamak üzere ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin 25 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 25 (1) Sýnavdan yüz tam puan üzerinden en az yetmiþ puan alanlar baþarýlý sayýlýr. Sýnav sonucunda, baþarý sýrasýna göre ilan edilen boþ kadro sayýsý kadar adayýn atamasý yapýlýr. Puanlarýn eþit olmasý halinde sýralama, Personel Deðerlendirme Formuna göre toplam puaný en fazla olandan baþlamak üzere tespit edilir. Bunlarýn da eþit olmasý halinde sýrasýyla;

a) 20 nci maddenin birinci fýkrasýnýn (g) bendine iliþkin puaný yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst öðrenimi bitirmiþ olanlara,

ç) Üst öðrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

göre sýralama yapýlýr.

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin 26 ncý maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan beþ gün ibaresi iki iþ günü” olarak, ikinci fýkrasý ise aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Sýnav kurulu, puan sýralamasýna göre baþarýlý olan adaylar listesini, ayný puaný alan son sýradaki adaylar da dahil olmak kaydýyla, sýnav sonuçlarýnýn ulaþtýðý tarihi takip eden günden itibaren en geç üç iþ günü içinde web sayfasýnda yayýmlar veya ilan panosunda duyurur.

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðin 27 nci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan yedi gün ibaresi beþ iþ günü” olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 19 Ayný Yönetmeliðin 29 uncu maddesinin üçüncü fýkrasýnda yer alan sýnav sonuçlarý geçersiz sayýlýr ibaresi atanma haklarý sona erer olarak, birinci fýkrasý ile dördüncü fýkrasý ise aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Yönetmeliðin 25 inci maddesine göre atanmaya hak kazananlarýn atamalarý üç ay içerisinde yapýlýr.

(4) Ýkinci fýkranýn birinci cümlesi ile üçüncü fýkrada sayýlanlar ve atamasý yapýlýp göreve baþlayanlardan emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çýkarýlma ya da baþka bir kuruma naklen atanma sebepleriyle ayrýlanlarýn yerine, en fazla iki yýl içinde ve müteakip sýnavdan önce olmak kaydýyla yetmiþ ve daha yukarý puan alan adaylar arasýndan baþarý sýrasýna göre atama yapýlýr.

MADDE 20 Ayný Yönetmeliðin 30 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 30 (1) Bu Yönetmeliðe tabi unvanlara görevde yükselme suretiyle atanacaklarda Bakanlýkta en az iki yýl çalýþmýþ olmak ve yapýlacak görevde yükselme sýnavýnda baþarýlý olmak þartlarý aranýr.

MADDE 21 Ayný Yönetmeliðin 31 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendinin (1) numaralý alt bendinde yer alan iki yýllýk yüksekokul ibaresi lise veya dengi okul olarak, (d) bendinin (2) numaralý alt bendi, (g) bendinin (2) numaralý alt bendi ile (ð) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

2) Muhasebe veya Milli Emlak Uzmaný, Uzman (Özelleþtirme), Araþtýrmacý (Özelleþtirme), Raportör, Þef veya Çözümleyici unvanýnda en az iki yýl çalýþmýþ olmak (Mesleki Eðitim Kursu mezunlarýnda Þef unvanýnda çalýþma þartý aranmaz),

2) Raportör, Þef ya da Çözümleyici unvanýnda en az iki yýl çalýþmýþ olmak (Mesleki Eðitim Kursu mezunlarýnda Þef unvanýnda çalýþma þartý aranmaz),

“ð) Sivil Savunma Uzmaný unvanýna atanabilmek için;

1) En az dört yýllýk yükseköðrenim mezunu olmak,

2) Þef unvanýnda en az iki yýl çalýþmýþ olmak (Mesleki Eðitim Kursu mezunlarýnda Þef unvanýnda çalýþma þartý aranmaz),

MADDE 22 Ayný Yönetmeliðin 33 üncü maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(3) Bu Yönetmelik kapsamýndaki personelden doktora öðrenimini bitirmiþ olanlar, sýnav þartý aranmaksýzýn 32 nci maddede belirtilen öðrenimle ihraz edilen unvanlara atanabilirler.

MADDE 23 Ayný Yönetmeliðin 34 üncü maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Kurul üyeleri, sýnava alýnacak personelden öðrenim durumu itibarýyla daha düþük seviyede olmamak üzere en az Müdür unvanýna haiz olanlar ile sýnav yapýlan unvaný ihraz etmiþ olanlar arasýndan seçilir.

MADDE 24 Ayný Yönetmeliðin Dördüncü Kýsmýnýn baþlýðý Bakanlýkça Yapýlacak Atamalara Ýliþkin Usul ve Esaslar olarak ve Dördüncü Kýsmýnýn Birinci Bölümünün baþlýðý Unvanlar Arasý Geçiþler olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 25 Ayný Yönetmeliðin 37 nci maddesinin baþlýðý Unvanlar arasý geçiþler olarak, ayný maddenin dördüncü fýkrasýnda yer alan Teftiþ Kurulu Baþkanlýðý, Hesap Uzmanlarý Kurulu Baþkanlýðý” ibaresi Vergi Denetim Kurulu Baþkanlýðý” olarak ve sekizinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(8) Özel Yönetmeliði bulunan merkez uzmanlarýndan yardýmcýlýk dönemi dahil uzmanlýkta sekiz yýl hizmeti bulunanlar sýnav ve hizmet gruplarýndaki çalýþma þartý dýþýndaki diðer þartlarý taþýmalarý kaydýyla, ayný birimdeki Þube Müdürü unvanýna atanabilirler.

MADDE 26 Ayný Yönetmeliðin 38 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan Maliye Müfettiþleri ibaresi Vergi Müfettiþleri olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 27 Ayný Yönetmeliðin 40 ýncý maddesinin üçüncü fýkrasýnýn (c) bendinde yer alan unvanýna ibaresi ve Veri Hazýrlama ve Kontrol Ýþletmeni unvanlarýna olarak, (d) bendinde yer alan ve Tercüman unvanlarýna ibaresi unvanýna olarak ve beþinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(5) Bakanlýðýn baðlý, ilgili ve iliþkili kuruluþlarýnda çalýþan personelden, Bilgi Ýþlem Merkezi Müdürü, Çözümleyici ile bu Yönetmeliðin Ýdari Hizmetler, Yardýmcý Hizmetler Grubunda ve unvan deðiþikliðine tabi unvanlarýnda bulunanlar, adli veya idari bir ceza almamýþ olmalarý halinde ayný unvanla Bakanlýða naklen atanabilirler. Devlet Gelir Uzmanlarýndan, tabi olduklarý yönetmelik hükümlerine göre yeterlik sýnavýnda baþarýlý olduktan sonra bu unvanda beþ yýl hizmeti bulunanlar, Gelir Politikalarý Genel Müdürlüðünde Þube Müdürü unvanýna atanabilirler.

MADDE 28 Ayný Yönetmeliðin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendi, (g) bendinde yer alan unvanlar ile unvan deðiþikliði suretiyle atanýlacak ibaresi ile (ð) bendinde yer alan Unvan deðiþikliðine tabi olanlar hariç, ibaresi; 5 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (a) bendinin (6) numaralý alt bendinde yer alan , Koruma ve Güvenlik Þefi ibaresi ile 5 inci maddesinin üçüncü fýkrasýnýn (a) bendinde yer alan Kimyager,, Tercüman, ibareleri; 6 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (2) numaralý alt bendinde yer alan Devlet memuriyeti ibaresi; 11 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn son cümlesi; 16 ncý maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan yýlda en az bir, en fazla iki defa olmak üzere ibaresi ve 16 ncý maddesinin dördüncü ve beþinci fýkralarý; 17 nci maddesinin üçüncü fýkrasýnda yer alan Aylýksýz izinli olanlar ile ibaresi; 26 ncý maddesinin üçüncü fýkrasýnda yer alan son sýradaki ibaresi; 29 uncu maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan sýnavlarý geçersiz sayýlarak ibaresi; 31 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) ve (ç) bentlerinin (2) numaralý alt bendinde yer alan Devlet memuriyeti ibareleri, ayný fýkranýn (e) bendinin (1) numaralý alt bendindeki en az beþ yýl, ibaresinden sonra gelen meslekle ilgili ibaresi ile (f) bendi; 32 nci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan Kimyager,, Tercüman, ibareleri ile birinci fýkrasýnýn (b) bendi; 35 ve 36 ncý maddeleri; 37 nci maddesinin dördüncü fýkrasýnda yer alan geçiþ sýnavý yapýlmaksýzýn ibaresi ile dokuzuncu fýkrasý; 38 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn son cümlesi; 40 ýncý maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan Tercüman,, Bilgisayar Ýþletmeni, ibareleri, ikinci fýkrasýnýn (a) bendinde yer alan Devlet memuriyetinde ibaresi ile (c) bendi, üçüncü fýkrasýnýn (b) bendi, dördüncü fýkrasýnda yer alan sicil raporu düzenlenen son üç yýlýn sicil notlarý olumlu ve ortalamasý en az iyi derecede olmak, ibaresi ve altýncý fýkrasýnda yer alan istifa etmeden önceki son üç yýllýk sicil raporlarýnýn olumlu olmasý ve ibaresi; 41 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (a) bendi ile dokuzuncu fýkrasýnda yer alan ve son sicil notu yüksek olanlara ibaresi; ekinde yer alan EK 1 Deðerlendirme Formu yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 29 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 30 Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakaný yürütür.