7 Ekim 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28077

YÖNETMELÝK

Gençlik ve Spor Bakanlýðýndan:

GENÇLÝK VE SPOR UZMAN VE UZMAN YARDIMCILIÐI SINAV, ATAMA,

YETÝÞTÝRÝLME, GÖREV VE ÇALIÞMA USUL VE ESASLARI

HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Gençlik ve Spor Uzman ve Uzman Yardýmcýlýðýna atanacaklarda aranacak nitelikler, Gençlik ve Spor Uzman ve Uzman Yardýmcýlarýnýn yarýþma ve yeterlik sýnavlarýnýn þekli ve uygulamasý, yetiþtirilme, çalýþma usul ve esaslarý ile görev, yetki, hak ve sorumluluklarýný düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 3/6/2011 tarihli ve 638 sayýlý Gençlik ve Spor Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 27 nci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Gençlik ve Spor Bakanýný,

b) Bakanlýk: Gençlik ve Spor Bakanlýðýný,

c) Birim: Gençlik ve Spor Uzman ve Uzman Yardýmcýlarýnýn görev yaptýklarý Bakanlýk merkez teþkilatýnda bulunan birimi,

ç) KPDS: Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýný,

d) KPSS: Kamu Personel Seçme Sýnavýný,

e) Sýnav Komisyonu: Gençlik ve Spor Uzman Yardýmcýlýðý Sýnav Komisyonunu,

f) Tez: Gençlik ve Spor Uzman Yardýmcýlarýnýn hazýrlayacaklarý uzmanlýk tezini,

g) Uzman: Gençlik ve Spor Uzmanýný,

ð) Uzman Yardýmcýsý: Gençlik ve Spor Uzman Yardýmcýsýný,

h) Yarýþma Sýnavý: Gençlik ve Spor Uzman Yardýmcýlýðý için yapýlacak yazýlý ve sözlü veya yalnýzca sözlü sýnavý,

ý) Yeterlik Sýnavý: Gençlik ve Spor Uzmanlýðý yeterlik sýnavýný,

i) Yeterlik Sýnavý Komisyonu: Yeterlik Sýnavýný yapan Komisyonu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Yarýþma Sýnavý ve Atamaya Ýliþkin Esaslar

Yarýþma sýnavý

MADDE 4 (1) Uzman yardýmcýlarý, mesleðe Yarýþma Sýnavý ile alýnýr. Yarýþma Sýnavý, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Bakanlýkça uygun görülen zamanlarda ve öðrenim dallarýnda Sýnav Komisyonu tarafýndan yapýlýr. Yarýþma Sýnavýnýn, yazýlý ve sözlü olarak iki aþamalý veya yalnýzca sözlü olarak yapýlmasýna Sýnav Komisyonunca karar verilir.

(2) Yazýlý sýnav; klasik ve test ya da klasik veya test usulünde yapýlabilir. Bakanlýk, uygun gördüðü takdirde yazýlý sýnavýn Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi, Milli Eðitim Bakanlýðý veya bu konuda uzmanlaþmýþ diðer kamu kurum ve kuruluþlarýna da yaptýrabilir. Bu durumda sýnava iliþkin hususlar, Bakanlýk ile sýnavýn yaptýrýlacaðý kuruluþ arasýnda yapýlan protokolle belirlenir.

Yarýþma sýnavý duyurusu

MADDE 5 (1) Yarýþma Sýnavýna katýlma þartlarý, sýnavýn yapýlýþ þekli, sýnav tarihi, KPSS puan türleri ve asgari puanlar, puan sýralamasýna göre kaç adayýn çaðrýlabileceði, baþvuru tarihi, baþvuru yeri, baþvuru þekli ve baþvuruda istenecek belgeler, gerek görülmesi halinde öðrenim dallarý ve kontenjanlarý, sýnav konularý, uzman yardýmcýsý olarak en fazla kaç kiþinin atanacaðý ve diðer hususlar son baþvuru tarihinden en az otuz gün önce Resmî Gazetede, Türkiye genelinde yayýmlanan tirajý en yüksek ilk beþ gazetenin en az birinde ve Bakanlýk internet sayfasýnda ilan edilmek suretiyle duyurulur.

(2) Yarýþma Sýnavýna, öðrenim dallarý itibarýyla alýnacak uzman yardýmcýsý sayýsý kadar baþvurunun olmamasý halinde kadro ve ihtiyaç durumuna göre öðrenim dallarý arasýndaki sayýsal belirleme ve deðiþiklik yapma yetkisi Bakanlýða aittir.

Baþvuru þartlarý

MADDE 6 (1) Yarýþma Sýnavýna katýlabilmek için aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (A) bendinde yer alan genel þartlarý taþýmak.

b) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iþletme, iktisat ve iletiþim fakülteleri ve en az dört yýllýk eðitim veren yükseköðretim kurumlarýnýn sosyoloji, felsefe, psikoloji bölümleri, beden eðitimi ve spor yüksekokulu ile Sýnav Komisyonunca Bakanlýðýn görev alanýna girdiðine karar verilen en az dört yýllýk eðitim veren veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurtdýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan mezun olmak.

c) Yarýþma Sýnavýnýn yapýldýðý gün itibarýyla otuz beþ yaþýný doldurmamýþ olmak.

ç) Erkek adaylar için askerlikle iliþiði olmamak.

d) Son baþvuru tarihi itibarýyla, geçerlik süresi dolmamýþ KPSSden, Yarýþma Sýnavý duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgari puaný almýþ olmak.

e) Devamlý olarak görev yapmasýna engel olabilecek hastalýðý bulunmamak.

f) Bakanlýkça Yarýþma Sýnavý ilanýnda belirtilen diðer þartlarý taþýmak.

(2) Bakanlýk, birinci fýkranýn (b) bendinde belirtilen mezuniyet koþulunun yerine getirilmesi kaydýyla, ihtiyaç duyulan öðrenim dallarýna göre ayrý ayrý kontenjan belirleyebilir.

Baþvuruda istenen belgeler ve baþvurunun sonuçlandýrýlmasý

MADDE 7 (1) Yarýþma Sýnavýna katýlmak isteyen adaylar, Bakanlýktan temin edecekleri baþvuru formuna aþaðýdaki belgeleri ekler:

a) Yükseköðrenim diplomasý veya mezuniyet belgesinin ya da eðitimini yurtdýþýnda tamamlamýþ olanlar için diploma denklik belgesinin aslý veya Bakanlýkça onaylý örneði.

b) KPSS sonuç belgesinin aslý veya Bakanlýkça onaylý örneði.

c) Yazýlý özgeçmiþ.

ç) Ýki adet vesikalýk fotoðraf.

d) Saðlýkla ilgili olarak görevini devamlý yapmaya engel bir hali olmadýðýna dair adayýn yazýlý beyaný.

e) Erkek adaylar için askerlikle iliþiði olmadýðýna dair adayýn yazýlý beyaný.

f) Adli sicil kaydý yazýlý beyaný.

(2) Belgelerin, Personel Dairesi Baþkanlýðýna en geç Yarýþma Sýnavý duyurusunda belirlenen tarih ve saatte þahsen veya posta yoluyla teslim edilmesi gerekir. Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen süre içerisinde yapýlmayan baþvurular dikkate alýnmaz.

(3) Yarýþma Sýnavýna katýlacaklarýn isim listesi, Bakanlýk internet sayfasýnda ilan edilir.

(4) Yarýþma sýnavýnýn yazýlý bölümünün Bakanlýkça yapýlmasý halinde, yarýþma sýnavýna girme hakký kazanan adaylara fotoðraflý sýnav giriþ belgesi verilir. Sýnav giriþ belgesinde kimlik bilgileri, sýnav yeri ve tarihi yer alýr. Sýnav giriþ belgesi olmayan adaylar sýnava katýlamaz.

(5) Yarýþma Sýnavýna katýlacaklarýn listesine, isim listesinin ilanýndan itibaren beþ gün içinde itiraz edilebilir. Yapýlan itirazlar, Sýnav Komisyonunca itiraz tarihinden itibaren en geç beþ gün içerisinde sonuçlandýrýlýr. Bu süre, incelemenin zorunlu kýlmasý halinde en fazla on güne kadar uzatýlabilir.

(6) Baþvurusu kabul edilip, isimleri Yarýþma Sýnavýna katýlabilecekler arasýnda yer alanlardan, gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenlerin sýnavlarý geçersiz sayýlýr ve atamalarý yapýlmaz. Bunlarýn atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemez ve haklarýnda Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna suç duyurusunda bulunulur.

(7) Baþvuru þartlarýný haiz olmayanlarýn kendilerine iliþkin baþvuru ile ilgili belgeleri, Yarýþma Sýnavýna katýlabileceklerin isim listesinin ilanýndan itibaren otuz gün içerisinde istemeleri halinde, kendilerine elden teslim edilir ya da posta yoluyla adreslerine gönderilir.

(8) Yarýþma Sýnavýna iliþkin sekreterya hizmetleri Personel Dairesi Baþkanlýðýnca yürütülür.

Sýnav komisyonunun oluþumu

MADDE 8 (1) Sýnav Komisyonu, Müsteþar veya görevlendireceði bir Müsteþar Yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda; birim amirleri ve uzmanlar ile gerekli görülmesi halinde yükseköðretim kurumlarý öðretim üyeleri arasýndan Müsteþar tarafýndan seçilecek üç üye ile Personel Dairesi Baþkanýndan oluþur. Yükseköðretim kurumlarý öðretim üyeleri arasýndan görevlendirilecek üye sayýsý ikiyi geçemez. Ayrýca üç yedek üye tespit edilir ve asýl üyelerin herhangi bir nedenle Sýnav Komisyonuna katýlamamalarý halinde yedek üyeler tespit sýrasýna göre Sýnav Komisyonuna katýlýr.

(2) Sýnav Komisyonu, üye tam sayýsýyla toplanýr ve oy çokluðu ile karar alýr.

(3) Sýnav Komisyonunun baþkan ve üyeleri eþlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayýn hýsýmlarýnýn katýldýklarý sýnavda görev alamazlar. Bu durumda olan üyelerin yerine yedek üye görevlendirilir.

Sýnav komisyonunun görevleri

MADDE 9 (1) Sýnav Komisyonunun görevleri þunlardýr:

a) 5 inci maddenin birinci fýkrasýna göre Yarýþma Sýnavý ilanýnda yer alacak hususlarý tespit etmek.

b) Yarýþma Sýnavý sorularýný hazýrlamak veya hazýrlatmak.

c) Yarýþma Sýnavýný yapmak veya gerektiðinde yazýlý sýnavý yaptýrmak.

ç) Yarýþma Sýnavýna iliþkin olarak yapýlan itirazlarý incelemek ve sonuçlandýrmak.

Yazýlý sýnav

MADDE 10 (1) Yarýþma Sýnavýnýn yazýlý sorularý, genel kültür ve genel yetenek alanýnda yüzde otuz, mesleki alan bilgisinde ise yüzde yetmiþ oranýnda olmak üzere hazýrlanýr.

(2) Genel kültür ve genel yetenek konularý mesleki alan bilgisi bölümleri için ortaktýr. Mesleki alan bilgisi sorularý, sýnav ilanýnda belirtilen öðrenim dallarý dikkate alýnarak her mesleki alan bilgisi bölümü için ayrý ayrý düzenlenir ve Sýnav Komisyonu üyelerince imzalanarak mühürlü zarf içinde Sýnav Komisyonu Baþkanýna teslim edilir.

Mesleki alan bilgisi bölümleri

MADDE 11 (1) 6 ncý maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinde yer alan;

a) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iþletme ile iktisadî ve idarî bilimler fakültelerinden mezun olanlar; birinci bölümü,

b) En az dört yýllýk eðitim veren yükseköðretim kurumlarýnýn sosyoloji, felsefe, psikoloji bölümlerinden ve iletiþim fakültelerinden mezun olanlar; ikinci bölümü,

c) Beden eðitimi ve spor yüksekokulu mezunlarý; üçüncü bölümü,

teþkil eder.

(2) Sýnav Komisyonunca Bakanlýðýn görev alanýna girdiðine karar verilen konularda en az dört yýllýk eðitim veren diðer yükseköðretim kurumu mezunlarý, ilgilerine göre birinci fýkrada sayýlan bölümlerden birine Sýnav Komisyonunca dahil edilir.

Sözlü sýnava çaðrý

MADDE 12 (1) Yazýlý sýnavdan yüz tam puan üzerinden en az yetmiþ puan alan adaylarýn; yalnýzca sözlü sýnav yapýlmasýna karar verilmesi halinde ise ilanda belirtilen KPSS puanýna göre en yüksek puandan baþlamak üzere atama yapýlacak kadro sayýsýnýn en fazla on katýna kadar adayýn isimleri (son sýradaki adaya eþit puan alanlar dahil), sözlü sýnav tarihi ve yeri de belirtilerek Bakanlýðýn internet sitesinde ilan edilir.

Sözlü sýnav

MADDE 13 (1) Sözlü sýnavda, adaylarýn Yarýþma Sýnavý ilanýnda belirtilen konular ile birlikte Bakanlýðýn faaliyet alanýyla ilgili konular, genel kültür düzeyleri, muhakeme, kavrayýþ, ifade ve temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin Gençlik ve Spor Uzman Yardýmcýlýðýna uygunluðu da gözönüne alýnarak, Sýnav Komisyon üyelerince her adaya ayrý ayrý yüz tam puan üzerinden not verilir. Bu notlarýn aritmetik ortalamasý, sözlü sýnavýn sonucunu gösterir ve bir tutanakla tespit edilir. Sözlü sýnavda baþarýlý sayýlabilmek için aritmetik ortalamanýn yüz tam puan üzerinden en az yetmiþ puan olmasý gerekir.

Yarýþma sýnavý sonuçlarý

MADDE 14 (1) Sýnav Komisyonu; yazýlý ve sözlü sýnav sonucunda alýnan notlarýn aritmetik ortalamasýný veya yalnýzca sözlü sýnav yapýlmasý halinde sözlü sýnav notunu esas alarak baþarýlý olanlarýn listesini belirler. Ayrýca, Yarýþma Sýnavý ilanýnda belirtilen kadro sayýsýnýn en fazla yarýsý oranýnda yedek liste tespit edebilir. Sýnav Komisyonu bu þekilde belirlediði nihai listeyi sözlü sýnavýn bittiði günü takip eden üç iþ günü içinde Personel Dairesi Baþkanlýðýna teslim eder.

(2) Sýnav duyurusunda atama yapýlacaðý belirtilen kadro sayýsý kadar adayýn sýnav baþarý puanýna göre sýralandýðý isim listesi, sonuçlarýn teslim tarihinden itibaren üç iþ günü içerisinde Bakanlýk ilan panosunda ve Bakanlýk internet sayfasýnda ilan edilir. Sýnavda baþarýlý olanlarýn sayýsý ilan edilen kadro sayýsýndan daha az ise sadece baþarýlý olanlar sýnavý kazanmýþ kabul edilir. Yedek listede yer almak, adaylar için daha sonraki sýnavlar için kazanýlmýþ hak veya herhangi bir öncelik hakký teþkil etmez.

(3) Sýnav sonuçlarýnýn ilan edilmesinden itibaren yedi gün içinde yazýlý olarak Sýnav Komisyonuna itiraz edilebilir. Ýtirazlar, Sýnav Komisyonunca en fazla yedi gün içinde incelenerek karara baðlanýr. Ýtiraz sonucu, adaya yazýlý olarak bildirilir.

(4) Yarýþma Sýnavý neticesinde sýnavý kazanýp uzman yardýmcýsý kadrolarýna atananlarýn sýnavla ilgili belgeleri özlük dosyalarýna konulur; atanamayanlarýn sýnavla ilgili belgeleri ise dava açma süresinden az olmamak kaydýyla bir sonraki sýnav tarihine kadar saklanýr.

Uzman yardýmcýlýðýna atanma

MADDE 15 (1) Yarýþma Sýnavýný kazananlarýn uzman yardýmcýlýðý kadrolarýna atanmalarý ve adaylýklarýna iliþkin iþlemler, 638 sayýlý Gençlik ve Spor Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu hükümlerine göre yapýlýr.

(2) Belge ile ispatý mümkün olan zorunlu haller olmaksýzýn belirtilen süreler içinde müracaat etmeyenlerin atama iþlemleri yapýlmaz. Bunlardan belge ile ispatý mümkün olan zorunlu haller nedeniyle göreve baþlamama hali iki ayý aþanlarýn atama iþlemleri iptal edilir.

(3) Sýnavda baþarýlý olup göreve baþlamayanlarýn veya atamasý yapýlýp herhangi bir sebeple görevden ayrýlanlarýn yerine, müteakip sýnav tarihine kadar, Yarýþma Sýnavý yedek listesindeki baþarý sýrasý dikkate alýnarak atama yapýlabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Uzman Yardýmcýlýðý Süresi, Yetiþtirilme ve Uzmanlýk Tezi

Uzman yardýmcýlýðý süresi

MADDE 16 (1) Uzman yardýmcýlýðý süresi üç yýldýr. Uzman yardýmcýlarý, bu süre içinde 17 nci madde hükümleri uyarýnca eðitim ve staja tabi tutulur.

Çalýþma ve yetiþtirme planý

MADDE 17 (1) Uzman yardýmcýlarý için, Personel Dairesi Baþkanlýðýnca, çalýþtýklarý birimlerin görüþleri de alýnarak üç yýllýk süreyi kapsayacak þekilde çalýþma ve yetiþtirme planý hazýrlanýr ve bu plan Müsteþarýn onayýna sunulur.

(2) Bu plan;

a) Uzman yardýmcýlarýna, Bakanlýðýn görev alanýnda uzmanlaþabilmeleri için gerekli taným, kavram, yöntem ve uygulamalara iliþkin asgari temel bilgilerin ve kurumsal kültürün kazandýrýlmasýný,

b) Mesleki mevzuat ve bu mevzuatýn uygulanmasýna iliþkin bilgi ve becerilerin edinilmesini, bunun için gerektiðinde uzman yardýmcýlarýnýn rotasyona tabi tutulabilmesini,

c) Yazýþma, rapor yazma, inceleme ve araþtýrma konularýnda gerekli bilgi ve yeteneðin kazandýrýlmasýný,

ç) Bilimsel çalýþma ve araþtýrma alýþkanlýðýnýn kazandýrýlmasýný,

d) Yabancý dil bilgisinin geliþtirilmesini,

e) Bakanlýðýn çalýþma alaný ile ilgili olarak ulusal ve uluslararasý konferans, seminer ve eðitim programlarýna katýlým saðlanmasýný ve temsil kabiliyetinin geliþtirilmesini,

f) Bakanlýðýn görev alaný ile benzer faaliyette bulunan resmi veya özel kuruluþlarda staj, eðitim, inceleme ve araþtýrma yapýlmasýný,

saðlamaya yönelik programlarý kapsar.

Tez konusunun belirlenmesi

MADDE 18 (1) Uzman yardýmcýlarý; ücretsiz izin ve askerlik hizmetinde geçen süreler hariç olmak üzere, adaylýkta geçen süre dahil iki yýlý tamamladýklarýnda, Bakanlýðýn görev alaný ile ilgili bir konuda tez hazýrlama sürecine girer.

(2) Birim amiri, diðer birim amirleriyle de görüþ alýþveriþinde bulunmak suretiyle, uzman yardýmcýsýnca belirlenen üç tez konusundan bir tanesini veya gerekli görülen hallerde baþka bir tez konusunu uzman yardýmcýsýnýn hazýrlayacaðý tez olarak belirler.

(3) Yeterlik Sýnavý Komisyonu tarafýndan uzman yardýmcýlarýna tez için öncelikli konular teblið edilebilir. Uzman yardýmcýlarýna öncelikli konular teblið edilmesi durumunda, uzman yardýmcýlarýnýn tez konusu tercihlerini bu konular arasýndan belirlemeleri esastýr.

(4) Tez konularýnýn kesinleþmesi, birinci fýkrada belirtilen sürenin baþlamasýndan önce tamamlanýr.

Tez danýþmaný

MADDE 19 (1) Uzman yardýmcýsý, uzmanlýk tez konusunun kesinleþmesinden itibaren en geç bir ay içerisinde, kendisine rehberlik etmek ve tezin bilimsel tez yazým usul ve esaslarýna, seçilen konunun niteliðine, Bakanlýðýn görev alaný ile ilgili hususlara uygunluðunu temin etmek maksadýyla bir danýþman belirler ve Yeterlik Sýnavý Komisyonunun onayýna sunar. Yeterlik Sýnavý Komisyonu, gerektiðinde baþka bir danýþman da belirleyebilir.

(2) Tez danýþmaný, uzman yardýmcýsýna tez hazýrlama sürecinde yardýmcý olmak maksadýyla tavsiyelerde bulunur. Gerektiðinde birden fazla tez danýþmaný belirlenebilir.

(3) Tez danýþmaný, uzmanlar ile Bakanlýk teþkilatý veya diðer kamu kuruluþlarýnda görev yapan ve daha önce lisansüstü programlarda akademik çalýþma yapmýþ, konusunda uzman kamu görevlileri arasýndan belirlenir. Gerektiðinde yükseköðretim kurumlarýnda görevli öðretim üyelerinden de danýþman belirlenebilir.

Tez hazýrlama süresi ve tezin teslimi

MADDE 20 (1) Uzman yardýmcýsý, tez konusunun kesinleþtiði tarihten itibaren en geç bir yýl içerisinde, hazýrladýðý tezini teslim etmek zorundadýr. Bu sürenin son iki ayý içerisinde uzman yardýmcýlarýna baþka görev verilmemesi esastýr. Zorunlu haller sebebiyle tezini zamanýnda teslim edemeyen uzman yardýmcýsýna, talebi halinde, Yeterlik Sýnavý Komisyonunun onayý ile zorunlu halin gerektirdiði kadar ek süre verilir. Zorunlu bir hal olmaksýzýn tezini süresinde teslim etmeyen uzman yardýmcýsýna, bir defaya mahsus olmak üzere Yeterlik Sýnavý Komisyonunun kararý ile altý ayý aþmamak üzere ek süre verilebilir.

(2) Uzman yardýmcýsý, tezini tez danýþmanlarý rehberliðinde hazýrlar. Uzman yardýmcýsýnýn hazýrlayacaðý tezin kendi görüþ ve deðerlendirmeleri ile önerilerini içermesi ve bilimsel çalýþma etiðine uygun olmasý gerekir. Tez konusunun baþka bir kurum ve kuruluþta uzmanlýk, yüksek lisans, doktora tezi veya baþka bir ad altýnda içerik ve sonuçlarý açýsýndan ayný þekilde incelenip savunulmamýþ olmasý esastýr. Ýntihal yapýldýðý tespit edilen tez geçersiz sayýlýr, uzmanlýða atanmýþ olsa dahi ilgili kiþinin atamasý iptal edilir ve hakkýnda idari iþlem yapýlýr.

(3) Uzman yardýmcýsýnca hazýrlanan tez, belirlenen sürenin sonunda tez danýþmanýnýn tez hakkýndaki yazýlý görüþünü içeren raporu ile birlikte beþ nüsha olarak Personel Dairesi Baþkanlýðýna teslim edilir. Teslim edilen tez ve raporlar, Personel Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan Yeterlik Sýnavý Komisyonu üyelerine gönderilir.

(4) Tezin kabul edilmesinden sonra tezden faydalanýlmasý maksadýyla Bakanlýkça bir veri tabaný oluþturularak tezlerin veri tabanýna kaydedilmesi saðlanýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yeterlik Sýnavý ve Uzmanlýða Atanma

Yeterlik Sýnavý Komisyonu

MADDE 21 (1) Müsteþar veya Müsteþarýn görevlendireceði bir Müsteþar yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda, birim amirleri ve uzmanlar arasýndan seçilecek beþ üyeden oluþan Yeterlik Sýnavý Komisyonu, Müsteþarýn onayý ile oluþturulur. Müsteþar tarafýndan ayrýca üç yedek üye tespit edilir. Asýl üyelerin herhangi bir nedenle Yeterlik Sýnavý Komisyonuna katýlamamalarý halinde, yedek üyeler, tespit sýrasýna göre Yeterlik Sýnavý Komisyonuna katýlýr.

Yeterlik sýnavý

MADDE 22 (1) Yeterlik Sýnavýna girebilmek için;

a) Uzman yardýmcýsý kadrosunda, ücretsiz izin ve askerlik hizmetinde geçen süreler ile uzman yardýmcýlýðý süresince alýnan toplam saðlýk izninin iki aydan fazla süren kýsmý hariç üç yýl çalýþmýþ olmak,

b) Uzman yardýmcýsý olarak çalýþýlan dönemde aylýktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulmasý cezasý almamýþ olmak,

þarttýr.

(2) Yeterlik Sýnavý; tez savunmasý, yazýlý sýnav ve yabancý dil olmak üzere üç aþamadan oluþur.

Tez deðerlendirme ve tez savunmasý

MADDE 23 (1) Yeterlik Sýnavý Komisyonu, tezleri tez danýþmanlarýnýn raporlarýný da dikkate alarak bir ay içerisinde inceler ve deðerlendirir. Personel Dairesi Baþkanlýðýnca tespit edilen tarihte, uzman yardýmcýsý hazýrladýðý tezin savunmasýný yapar.

(2) Yeterlik Sýnavý Komisyonu, uzman yardýmcýsýnýn hazýrlamýþ olduðu tezi, tezin sözlü savunmasýný ve Bakanlýðýn görev alaný ile ilgili konulardaki bilgisini de gözönüne alarak deðerlendirir.

(3) Oylar yeterli veya yetersiz þeklinde kullanýlýr. Yeterliðin tespitinde oy çokluðu esastýr.

Tez düzeltme

MADDE 24 (1) Tezi yeterli bulunmayan uzman yardýmcýsýna bir hak daha tanýnýr. Uzman yardýmcýsý ikinci hakkýný, yetersiz olma gerekçesinin yer aldýðý raporu dikkate almak suretiyle, daha önceden hazýrlamýþ olduðu tezi düzelterek veya yeni bir tez hazýrlayarak kullanýr. Uzman yardýmcýsýna Yeterlik Sýnavý Komisyonunca tezin düzeltilmesi veya yeni bir tez için verilen süre, tez savunmasý sonucunun ilanýndan itibaren altý ayý geçemez.

Yazýlý sýnav

MADDE 25 (1) Tezi yeterli görülen uzman yardýmcýsý, sonucun ilanýndan itibaren bir aydan önce olmamak kaydýyla, Yeterlik Sýnavý Komisyonunca belirlenen tarihte yazýlý sýnava alýnýr.

(2) Yeterlik Sýnavý Komisyonu tarafýndan Bakanlýðýn görev alanýna iliþkin mevzuat gözönüne alýnarak hazýrlanan sorulardan oluþan klasik usulde yapýlan yazýlý sýnavdan yüz tam puan üzerinden en az yetmiþ puan almýþ olanlar, yazýlý sýnavda baþarýlý olmuþ sayýlýr.

(3) Uzman yardýmcýlarýnýn yeterlik aþamasýnda sorumlu olduklarý mevzuat ve konular Yeterlik Sýnavý Komisyonunca tespit edilerek duyurulur. Yeterlik Sýnavý Komisyonu, yazýlý sýnav tarihine iki aydan az kalmamýþ olmak þartýyla, gerektiðinde sorumlu olunan mevzuat ve konularda deðiþiklik yapabilir.

(4) Geçerli bir mazereti olmaksýzýn yazýlý sýnava girmeyen veya yazýlý sýnavda baþarýsýz olan uzman yardýmcýsýna bir hak daha tanýnýr. Uzman yardýmcýsý, yazýlý sýnav tarihinden itibaren en geç bir yýl içinde olmak kaydýyla, Yeterlik Sýnavý Komisyonu tarafýndan belirlenen süre sonunda ikinci kez yazýlý sýnava girer.

Uzmanlýða atanma

MADDE 26 (1) Uzman olarak atanabilmek için;

a) Tez savunmasý ve yazýlý sýnav aþamalarýnda baþarýlý olmak,

b) KPDSden en az (C) düzeyinde puan aldýðýna dair veya Yükseköðretim Kurulu tarafýndan denkliði kabul edilmiþ ulusal veya uluslararasý geçerliði bulunan, geçerlik süresi dolmamýþ belgeyi yazýlý sýnavýn sonucunun tebliðinden itibaren en geç iki yýl içerisinde ibraz etmek,

gerekir.

(2) Birinci fýkradaki þartlarý saðlayan uzman yardýmcýlarý, birinci fýkranýn (b) bendinde belirtilen belgeyi ibraz ettiði tarih itibarýyla; kadro durumu, uzmanlýða atanmaya hak kazanýlan tarih ve Yeterlik Sýnavýnda alýnan puan sýralamasý dikkate alýnarak, uzman kadrolarýna atanýr.

Baþka kadroya atama

MADDE 27 (1) Verilen ilave süre içinde de tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazýrladýklarý tezleri de kabul edilmeyen, ikinci defa yapýlan yazýlý sýnavda da baþarý gösteremeyen veya sýnav hakkýný kullanmayanlar ile süresi içinde yabancý dil yeterliði þartýný yerine getirmeyenler, uzman yardýmcýsý unvanýný kaybeder ve Bakanlýkta durumlarýna uygun baþka kadrolara atanýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Görev, Yetki, Hak ve Sorumluluk

Görev ve yetkiler

MADDE 28 (1) Uzman ve uzman yardýmcýlarýnýn görev ve yetkileri þunlardýr:

a) Kanun, tüzük, yönetmelik ve diðer mevzuatta belirtilen iþ ve iþlemleri yapmak.

b) Bakanlýðýn görev ve amaçlarý kapsamýnda, araþtýrma ve inceleme yapmak, proje üretmek ve geliþtirmek.

c) Bakanlýðýn görev alanýna giren konulardaki mevzuat çalýþmalarýna yardýmcý olmak.

ç) Baðlý olduklarý birimlere ait görevleri tarafsýzlýk, güvenilirlik ve sýr saklama ilkelerine göre yürütmek.

d) Amirlerince verilen diðer görevleri yerine getirmek.

Ýnceleme ve denetleme

MADDE 29 (1) Uzmanlar, Bakanlýðýn görev alanýna giren bütün konularda araþtýrma ve inceleme yapmaya, uygulamayý takip ve denetlemeye, bu maksatla her türlü evrakýn tetkikine yetkilidir.

(2) Uzmanlar, Bakanlýðýn yürütmekle yükümlü olduðu görevleri yerine getirmek üzere kurum ve kuruluþlarda yapacaklarý inceleme, araþtýrma ve denetlemeler için Bakanýn talebi üzerine veya doðrudan Müsteþar tarafýndan görevlendirilebilir.

(3) Uzmanlar, hizmetin gereði olarak kurum ve kuruluþlarda inceleme, araþtýrma ve denetleme yapýlmasýný sebeplerini de belirtmek suretiyle baðlý olduklarý birim amirine önerebilir.

(4) Uzmanlara, araþtýrma, inceleme ve denetleme yetkisini gösteren ve Bakan tarafýndan imzalanan bir kimlik cüzdaný verilir.

Sorumluluk

MADDE 30 (1) Uzman ve uzman yardýmcýlarý uzmanlýk çalýþmalarýnýn gereði gibi ve süresinde tamamlanmasýndan, emir ve direktifler doðrultusunda mevzuata, plan ve programlara uygun olarak yürütülmesinden, baðlý olduklarý birim amirine karþý sorumludur.

Çalýþma gruplarý

MADDE 31 (1) Bakanlýk birimlerince yürütülen hizmetlerin gerektirdiði uzmanlýk çalýþmalarý, ihtiyaç duyulmasý halinde birimlerin bünyesinde veya doðrudan Müsteþara ya da Müsteþar Yardýmcýsýna baðlý olarak oluþturulacak ve bir uzman tarafýndan koordine edilecek çalýþma gruplarý bünyesinde yürütülebilir.

Eðitim

MADDE 32 (1) Uzmanlar, Personel Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan tespit edilen programlar çerçevesinde staj veya araþtýrma yapmak, mesleki bilgi ve görgülerini artýrmak veya yurtdýþýndaki üniversitelerden kabul belgesi almalarý þartý ile lisansüstü çalýþma yapmak üzere; 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu ve 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Yetiþtirilmek Amacýyla Yurt Dýþýna Gönderilecek Devlet Memurlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yurtdýþýna gönderilebilir.

(2) Uzmanlar ve uzman yardýmcýlarý, Bakanlýkça uygun görülen kurum dýþý ve sertifika programý niteliðindeki eðitimlerden ve Personel Dairesi Baþkanlýðýnca hazýrlanan bir program dahilinde yabancý dil eðitiminden yararlandýrýlabilir.

Tanýtým

MADDE 33 (1) Uzman ve uzman yardýmcýlarý, Bakanlýk onayýyla; Bakanlýk görevleriyle ilgili kamuoyunu ve üniversite çevrelerini bilgilendirmek, tanýtmak ve nitelikli yeni mezunlarý mesleðe kazandýrmak amacýyla, yurtiçinde düzenlenen ilgili fuarlara, seminerlere ve benzeri organizasyonlara katýlabilir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Diðer kurumlardan uzmanlýða atanma

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Kamu kurum ve kuruluþlarýnda görevli olup mesleðe özel yarýþma sýnavý ile girilen ve belirli süreli meslek içi eðitimden ve özel bir yeterlik sýnavýndan sonra 657 sayýlý Kanunun 36 ncý maddesinin ORTAK HÜKÜMLER baþlýklý bölümünün (A) fýkrasýnýn (11) numaralý bendinde belirtilen kadrolara atanmýþ olanlar ile öðretim üyeleri ve araþtýrma görevlileri, Gençlik ve Spor Uzmaný unvanlý serbest kadro adedinin yüzde ellisini geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere, 8/6/2012 tarihine kadar Gençlik ve Spor Uzmaný olarak atanabilir. Bu þekilde atanacaklarýn mesleklerinde, yardýmcýlýk dönemi dahil, en az üç yýllýk deneyime sahip olmalarý gerekir.

Uygulanmayacak hükümler

GEÇÝCÝ MADDE 2 (1) Bu Yönetmeliðin Ýkinci Bölümünde Yarýþma Sýnavý sürecine iliþkin olarak öngörülen süreler, 2011 yýlý içerisinde yapýlacak Yarýþma Sýnavý için dikkate alýnmaz ve kýsaltýlarak uygulanabilir.

Yürürlük

MADDE 34 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 35 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gençlik ve Spor Bakaný yürütür.