7 Ekim 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28077

YÖNETMELÝK

Ýzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinden:

ÝZMÝR KÂTÝP ÇELEBÝ ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM

VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ýzmir Kâtip Çelebi Üniversitesine baðlý bütün enstitülerde yürütülen lisansüstü eðitim, öðretim ve sýnavlar ile ilgili esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Ýzmir Kâtip Çelebi Üniversitesine baðlý enstitülerde yürütülen tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora programlarýndan oluþan lisansüstü eðitim-öðretim ve sýnavlara iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eðitimi Giriþ Sýnavýný,

b) Anabilim Dalý (ABD): 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisansüstü Eðitim-Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliðinin 5 inci maddesinde enstitü için tanýmlanan ve enstitüde eðitim programý bulunan anabilim dalýný,

c) Danýþman: Enstitüde kayýtlý öðrenciye ders ve tez çalýþmasý dönemlerinde rehberlik etmek üzere enstitü yönetim kurulu tarafýndan atanan öðretim elemanýný,

ç) DUS: Diþ Hekimliðinde Uzmanlýk Sýnavýný,

d) Enstitü: Ýzmir Kâtip Çelebi Üniversitesine baðlý lisansüstü eðitim-öðretim yapan enstitüleri,

e) Enstitü Kurulu (EK): Enstitü müdürünün baþkanlýðýnda, enstitü müdür yardýmcýlarý ve enstitüde öðretim programlarý bulunan ve/veya ortak öðretim programý yürüten anabilim dalý baþkanlarýndan oluþan kurulu,

f) Enstitü Yönetim Kurulu (EYK): Enstitü müdürünün baþkanlýðýnda, enstitü müdür yardýmcýlarý ve enstitü müdürünün göstereceði altý aday arasýndan enstitü kurulunca seçilecek üç öðretim üyesinden oluþan kurulu,

g) KPDS: Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýný,

ð) Kredi: Bir dersin haftalýk teorik ders saatinin tamamý ile haftalýk uygulama veya laboratuar saatinin yarýsýnýn toplamýný,

h) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezini,

ý) Rektör/Rektörlük: Ýzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörünü/Rektörlüðünü,

i) Senato: Ýzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Senatosunu,

j) Tez: Yüksek lisans tezi veya doktora tezini,

k) TUS: Týpta Uzmanlýk Sýnavýný,

l) ÜDS: Üniversitelerarasý Kurul Yabancý Dil Sýnavýný,

m) Üniversite: Ýzmir Kâtip Çelebi Üniversitesini,

n) YÖK: Yükseköðretim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Lisansüstü Programlar, Öðrenci Kabulü ve Kayýtlara Ýliþkin Esaslar

                Lisansüstü programlar

MADDE 5 (1) Ýlgili anabilim dalý akademik kurulu kararý, enstitü kurulunun önerisi, Senatonun onayý ve Yükseköðretim Kurulu kararýyla enstitü anabilim dalýnda o anabilim dalýndan farklý bir ad taþýyan bir baþka lisansüstü programý da açýlabilir.

Kontenjanlarýn belirlenmesi ve ilaný

MADDE 6 (1) Ýlan edilmesi düþünülen öðrenci kontenjanlarý, ilgili anabilim dalý akademik kurulu tarafýndan belirlenerek enstitü müdürlüðüne teklif edilir. Bu kontenjanlar enstitü kurulunda görüþülerek karara baðlanmak üzere Senatoya sunulur ve Rektörlük tarafýndan ilan edilir. Ýlanda programlarýn adlarý, son baþvuru tarihi, baþvuru koþullarý, istenen belgeler, var ise diðer açýklayýcý bilgiler yer alýr. Söz konusu ilan her yarýyýl baþýnda verilebilir. Sýnav ile ilgili tüm iþlemler, enstitü müdürlükleri tarafýndan yürütülür.

(2) Baþvuru için istenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr. Yanlýþ beyan durumunda sorumluluk öðrenciye aittir.

Baþvuru þartlarý ve öðrenci kabulü

MADDE 7 (1) Yüksek lisans programlarýna baþvuru þartlarý ve öðrenci kabulüne iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Bir yüksek lisans programýna baþvurabilmek için; adaylarýn lisans diplomasýna sahip olmasý ve ÖSYM tarafýndan merkezi olarak yapýlan ALESden baþvurduðu programýn puan türünde en az 55 standart puan veya YÖK tarafýndan belirlenen eþdeðer bir sýnavdan bu puana eþdeðer bir puana sahip olmalarý gerekir. Lisansüstü programlara baþvurularda istenen ALES ve benzeri belgelerde asgari puan altýndaki küsuratlý puanlar tam sayýya tamamlanmaz. Yurtdýþýndan alýnmýþ lisans diplomalarýnýn denkliðinin YÖK tarafýndan onaylanmasý gerekir.

b) Adaylar; ilanda belirtilen son baþvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarýný, lisans kademesinde okuduklarý derslerden aldýklarý baþarý notlarýný, mezuniyet not ortalamalarýný belirten onaylý belgeleri, diðer kayýt ile ilgili bilgileri doldurarak enstitü müdürlüðüne baþvuruda bulunurlar. Adaylarýn kayýt iþlemleri ilgili enstitü müdürlüðünce düzenlenir ve yürütülür.

c) Adaylarýn ÜDS sýnavýndan en az 50 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puana eþdeðer bir puan almýþ olmalarý gerekir.

ç) Lisansüstü bilim alaný yabancý dil olan adaylarýn baþka bir yabancý dilden baþarý belgesi ibraz etmeleri gerekir.

d) Ýstenen koþullarý saðlayan adaylar için EYK; ilgili enstitü ABD kurulunun önerisini de dikkate alarak her anabilim dalý için en az üç, en çok yedi üyeden oluþan bir aday deðerlendirme jürisi seçer. Ayrýca iki yedek üye tespit eder. Jüri adaylarýn bilimsel düzeylerini belirler. Adaylar, önceden duyurulan gün ve saatlerde jüri tarafýndan yapýlandýrýlmýþ mülakat sýnavýna alýnýrlar. Mülakat 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayýn bilimsel baþarý düzeyi notu; baþvurduðu programýn puan türünden ALES puanýnýn %50si, lisans not ortalamasýnýn %15si, yabancý dil sýnavýnýn %15si ve mülakat notunun %20sinin toplamýdýr. Adaylarýn mülakat notunun en az 50, bilimsel baþarý düzey notunun da en az 60 olmasý gerekir. Mülakata girmeyen veya mülakat notu 50nin altýnda bulunan adaylar için bilimsel baþarý düzeyi notu hesaplanmaz ve aday baþarýsýz sayýlýr. Jüri baþkaný, mülakat ve bilimsel düzey notlarýný içeren tutanaðý anabilim dalý baþkanlýðýna sunar. Anabilim dalý baþkaný adaylarý bilimsel düzey puanlarýna göre sýralayan bir liste hazýrlar ve bu liste ile jüri tutanaðýný; mülakat tarihini izleyen ikinci günün akþamýna kadar enstitü müdürlüðüne iletir.

e) Bilimsel baþarý düzeyi en az 60 olan adaylar aldýklarý notlara göre en yüksekten baþlayarak sýralanmak suretiyle kontenjan doluncaya kadar baþvurduklarý öðretim programlarýna yerleþtirilirler ve bu liste enstitüde ilan edilir. Baþarýlý aday sayýsý kontenjaný aþtýðý takdirde sonraki adaylar ilanda yedek olarak belirlenir.

f) Kayýt iþlemleri enstitü müdürlüðü tarafýndan düzenlenir ve denetlenir. Bir adayýn asli öðrenci olarak kayýt iþlemi; dosyasýnda bulunmasý gerekli belgeleri teslim etmesi ve öðretime katký payýný ödemesi ile tamamlanýr.

(2) Doktora programlarýna baþvuru þartlarý ve öðrenci kabulüne iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Doktora öðretim programlarýna, mülakat yapýlarak aþaðýdaki esaslara göre güz ve bahar yarýyýllarý baþýnda öðrenci alýnýr. Doktora öðretimi programlarýna alýnacak öðrenci sayýlarý ve aday öðrencilerde aranacak nitelikler, enstitüyü oluþturan anabilim dallarýnýn önerileri, ilgili EKce kararlaþtýrýlýr ve Senatonun onayýndan sonra her yarýyýl baþýndan önce ilan edilir. Bu ilanda baþvuru koþullarý ve son baþvuru tarihi ile adaylarýn mülakata alýnacaklarý yer ve tarih belirtilir.

b) Doktora programlarýna baþvurmak isteyen adaylarýn; bir lisans veya yüksek lisans diplomasýna veya hazýrlýk sýnýflarý hariç en az on yarýyýl süreli týp, diþ hekimliði, veteriner fakülteleri diplomasýna, eczacýlýk ve fen fakülteleri lisans veya yüksek lisans derecesine veya Saðlýk Bakanlýðýnca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalýnda kazanýlan uzmanlýk yetkisine sahip olmalarý gerekir. Yurtdýþýndan alýnmýþ lisans ve yüksek lisans diplomalarýnýn denkliðinin YÖK tarafýndan onaylanmýþ olmasý gerekir. Lisansüstü programlara baþvurularda istenen ALES ve benzeri belgelerde asgari puan altýndaki küsuratlý puanlar tam sayýya tamamlanmaz.

c) Lisans diplomasý ile doktora programýna baþvuran adaylarýn; ALESden baþvurduðu programýn puan türünde en az 70 standart puan veya YÖK tarafýndan eþdeðer tutulan bir sýnavdan bu puana eþdeðer bir puana sahip olmalarý gerekir. Yüksek lisanslarýný tamamlamýþ olan adaylarýn ALESden baþvurduðu programýn puan türünde en az 55 standart puan veya YÖK tarafýndan eþdeðer tutulan bir sýnavdan 55 ALES puanýna eþdeðer bir puana sahip olmalarý gerekir.

ç) Doktoraya baþvuran adaylarýn ÜDSden en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen sýnavlarýn birinden bu puana eþdeðer bir puan, yabancý uyruklu öðrencilerin ise ana dilleri dýþýnda Ýngilizce, Fransýzca ve Almanca dillerinin birinden en az 55 ÜDS puaný veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puana eþdeðer bir puan almýþ olmasý gerekir.

d) Adaylar ilanda belirtilen son baþvuru tarihine kadar ALES belgelerini, yabancý dil sýnav sonuç belgelerini, lisans veya yüksek lisans diplomasýný, lisans ve yüksek lisans öðrenim kademelerinde okuduklarý derslerin baþarý notlarý ile not ortalamasýný belirten onaylý listeleri, diðer kayýt ile ilgili bilgileri doldurarak enstitü müdürlüðüne baþvuruda bulunurlar. Adaylarýn kayýt iþlemleri ilgili enstitü müdürlüðünce düzenlenir ve yürütülür.

e) Bilim dalý bir yabancý dil ve edebiyatý olan bir öðretim programýna baþvuran adaylar, bu yabancý dil dýþýndaki baþka bir yabancý dilden ÜDSden en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen sýnavlarýn birinden bu puana eþdeðer bir puan almýþ olmalarý gerekir.

f) EYK; ilgili enstitü ABD kurulunun önerisini de dikkate alarak her anabilim dalý için en az üç, en çok yedi üyeden oluþan bir aday deðerlendirme jürisi seçer. Ayrýca iki yedek üye belirler. Adaylar, önceden duyurulan gün ve saatlerde jüri tarafýndan sözlü sýnava alýnarak mülakat notu belirlenir. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayýn bilimsel baþarý düzeyi notu; baþvurduðu programýn puan türünden ALES puanýnýn %50si, en son tamamladýðý eðitim programýnýn mezuniyet not ortalamasýnýn %15i, yabancý dil sýnavýnýn %15i ve mülakat notunun %20sinin toplanmasýyla elde edilir. Adaylarýn baþarýlý sayýlabilmesi için mülakat notunun en az 60, bilimsel baþarý düzey notunun da en az 65 olmasý gerekir. Mülakata girmeyen veya mülakat notu 60’ýn altýnda bulunan adaylar için bilimsel baþarý düzeyi notu hesaplanmaz ve aday baþarýsýz sayýlýr. Jüri baþkaný, mülakat ve bilimsel düzey notlarýný içeren tutanaðý anabilim dalý baþkanlýðýna sunar. Anabilim dalý baþkaný adaylarý bilimsel düzey puanlarýna göre sýralayan bir liste hazýrlar ve bu liste ile jüri tutanaðýný; mülakat tarihini izleyen ikinci günün mesai saati bitimine kadar enstitü müdürlüðüne iletir.

g) Bilimsel baþarý düzeyi en az 65 olan adaylar, aldýklarý bilimsel düzey puanlarýna göre en yüksekten baþlayarak sýralanmak suretiyle kontenjan doluncaya kadar baþvurduklarý doktora öðretim programýna yerleþtirilirler ve bu liste enstitüde ilan edilir. Baþarýlý aday sayýsý kontenjaný aþtýðý takdirde sonraki adaylar yedek öðrenci adayý olurlar. Sýralamada eþitlik halinde yabancý dil düzeyi yüksek olan adaya öncelik verilir.

ð) Doktora eðitimi hakkýný kazanan adayýn kayýt iþlemleri enstitü müdürlüðü tarafýndan yürütülür. Bir öðrencinin kayýt iþlemi, dosyasýnda bulunmasý gerekli belgeleri teslim etmesi ve öðretime katký payýný ödemesiyle tamamlanýr.

h) Tezsiz yüksek lisans programýndan mezun olanlarýn doktora programlarýna kabulüne iliþkin esaslar; ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi üzerine ilgili EK ve Senato tarafýndan belirlenir. Ancak bu esaslar; tezli yüksek lisans yapmýþ adaylarýn doktora programlarýna kabul esaslarýna aykýrý olamaz.

(3) Temel týp bilimlerinde doktora programlarýna baþvuru þartlarý ve öðrenci kabulüne iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Temel týp doktora öðretim programlarýna; mülakat yapýlarak aþaðýdaki esaslara göre güz ve bahar yarýyýllarý baþýnda öðrenci alýnýr. Temel týp doktora öðretimi programlarýna alýnacak öðrenci sayýlarý ve aday öðrencilerde aranacak nitelikler; enstitüde yer alan temel týp anabilim dallarýnýn önerileri dikkate alýnarak, enstitü kurulunca kararlaþtýrýlýr ve Senatonun onayýndan sonra her yarýyýl baþýndan önce ilan edilir. Bu ilanda baþvuru koþullarý ve son baþvuru tarihi, adaylarýn mülakata alýnacaklarý yer ve tarih belirtilir.

b) Temel týp bilimlerinde doktora programlarýna baþvurabilmek için; yabancý uyruklular da dahil olmak üzere, týp fakültesi mezunlarýnýn lisans diplomasýna ve týpta uzmanlýk sýnavýndan en az 50 temel týp puanýna veya ALESin sayýsal kýsmýndan en az 70 standart puan veya YÖK tarafýndan eþdeðer tutulan bir sýnavdan bu puana eþdeðer bir puana sahip olmalarý gerekir. Týp fakültesi mezunu olmayanlarýn ise yüksek lisans diplomasýna, diþ hekimliði ve veteriner fakülteleri mezunlarýnýn lisans derecesine sahip olmalarý, ALESin sayýsal kýsmýndan en az 70 standart puan almýþ olmalarý gerekir. Lisansüstü programlara baþvurularda istenen ALES ve benzeri belgelerde asgari puan altýndaki küsuratlý puanlar tam sayýya tamamlanmaz.

c) Temel týp puaný; TUSun temel týp bilimleri testinin birinci bölümünden elde edilen standart puanýn 0.7, klinik týp bilimleri testinden elde edilen standart puanýn 0.3 ile çarpýlarak toplanmasý ile elde edilir.

ç) Ayrýca temel týp bilimlerinde doktora programýna öðrenci kabulünde, ÜDSden en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen sýnavlardan bu puana eþdeðer bir puan almýþ olmalarý gerekir.

d) Adaylar, ilanda belirtilen son baþvuru tarihine kadar ALES belgelerini, yabancý dil sýnav sonuç belgelerini, lisans veya yüksek lisans diplomalarýný, lisans ve yüksek lisans öðrenim kademelerinde okuduklarý derslerin not dökümü belgelerini ve deðerlendirilmesinde yarar gördükleri diðer kiþisel bilgi ve belgeleri ekledikleri dilekçe ile enstitü müdürlüðüne baþvururlar. Bu dilekçelerinde girmek istedikleri temel týp doktora programýný da belirtirler.

e) EYK; ilgili anabilim dalýnýn önerisini de dikkate alarak her anabilim dalý için en az üç, en çok yedi üyeden oluþan bir aday deðerlendirme jürisi seçer. Ayrýca iki yedek üye belirler. Adaylar, önceden duyurulan gün ve saatlerde jüri tarafýndan sözlü sýnava alýnarak mülakat notu belirlenir. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayýn bilimsel baþarý düzeyi notu; ALES puanýnýn %50si, en son tamamladýðý eðitim programýnýn mezuniyet not ortalamasýnýn %15i, yabancý dil sýnavýnýn %15i ve mülakat notunun %20si ile belirlenir. Adayýn baþarýlý sayýlabilmesi için mülakat notunun en az  60, bilimsel  baþarý  düzeyi  notunun da   en  az  65 olmasý  gerekir. Mülakata girmeyen veya mülakat notu 60’ýn altýnda bulunan adaylar için bilimsel baþarý düzeyi notu hesaplanmaz ve aday baþarýsýz sayýlýr. Jüri baþkaný, mülakat ve bilimsel düzey notlarýný içeren tutanaðý anabilim dalý baþkanlýðýna sunar. Anabilim dalý baþkaný adaylarý bilimsel düzey puanlarýna göre sýralayan bir liste hazýrlar ve bu liste ile jüri tutanaðýný; mülakat tarihini izleyen ikinci günün mesai saati bitimine kadar enstitü müdürlüðüne iletir.

f) Bilimsel düzeyi en az 65 olan adaylar; aldýklarý bilimsel düzey puanlarýna göre en yüksekten baþlayarak sýralanmak suretiyle kontenjan doluncaya kadar baþvurduklarý temel týp doktora öðretim programýna yerleþtirilir ve enstitüde ilan edilir. Baþarýlý aday sayýsý kontenjaný aþtýðý takdirde sonraki adaylar yedek öðrenci adayý olur. Sýralamada eþitlik halinde yabancý dil baþarý düzeyi yüksek olan adaya öncelik verilir.

g) Temel týp doktora öðrenciliði hakkýný kazanan adayýn kayýt iþlemleri enstitü müdürlüðü tarafýndan yürütülür. Bir öðrencinin kayýt iþlemi, dosyasýnda bulunmasý gerekli belgeleri teslim etmesi ve öðretime katký payýný ödemesiyle tamamlanýr.

(4) Yabancý uyruklu adaylar ile yurt dýþý lisans veya yüksek lisans çýkýþlý Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý adaylarýn lisansüstü eðitim programlarýna baþvuru ve kabul koþullarý, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn görüþü ve ilgili EKin teklifi üzerine Senato tarafýndan belirlenir.

Bilimsel hazýrlýk programýna öðrenci kabulü

MADDE 8 (1) Lisans öðretimini, baþvurduðu yüksek lisans veya doktora öðretiminden farklý bir ABDde; lisans veya yüksek lisans öðretimini baþvurduðu yükseköðretim kurumundan farklý bir yükseköðretim kurumunda; yüksek lisans öðretimini, baþvurduklarý doktora öðretiminden farklý ABDde yapan öðrencilere, eksikliklerini gidermek için en çok iki yarýyýl bilimsel hazýrlýk programý uygulanabilir. Bilimsel hazýrlýk programýnda alýnmasý zorunlu dersler; aralýksýz iki yarýyýl olmak üzere ABDnin önerisi ve ilgili EYK kararý ile belirlenir. Alýnan ders kredisi, lisansüstü öðretiminde alýnmasý gereken ders yükünden sayýlmaz. Ancak öðrenci, bu sürede ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve ilgili EYKnýn onayý ile en çok dokuz kredilik lisansüstü öðretimine yönelik ders alabilir.

(2) Bilimsel hazýrlýk programýnda; alýnan derslerin devam durumu, sýnavlar, baþarý notu, ders tekrarý, kayýt silme ve diðer esaslar hakkýnda öðrencinin ders aldýðý programa iliþkin mevzuat hükümleri uygulanýr.

(3) Bilimsel hazýrlýk programýnda geçirilecek süre en çok iki yarýyýldýr. Bu süre dönem izinleri dýþýnda uzatýlamaz. Bu programda geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora programý sürelerine dâhil edilemez.

(4) Bilimsel hazýrlýk programýný belirlenen süre içinde baþarýyla tamamlayamayan öðrencilere, öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile bilimsel hazýrlýk programýný tekrarlama hakký verilir.

Özel öðrenci ve uluslararasý iliþkiler kapsamýndaki öðrenci kabulü

MADDE 9 (1) Bir yükseköðretim kurumu öðrencisi veya mezunu olup, belirli bir konuda bilgisini arttýrmak isteyenler lisansüstü derslere özel öðrenci olarak kabul edilebilir. Bu adaylar, ilgili enstitü ABD kurulu önerisi ve EYK kararý ile baþvurduklarý anabilim dalýna özel öðrenci olarak kayýt yaptýrýrlar.

(2) Özel öðrenci olmalarý uygun görülen adaylarýn kayýt yaptýrabilmeleri için Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan o yýl için tespit edilen mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekir.

(3) Özel öðrenciler, devam ettikleri derslerde, kayýtlý normal öðrencilerin uymasý gereken usul ve esaslara uymak zorundadýr. Özel öðrenci statüsünde ders alanlar öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar. Derslerini baþaran öðrencilere, talep etmeleri halinde, enstitü müdürlüðünce durumlarýný belirten bir belge verilebilir. Özel öðrenci statüsündekiler, daha sonra herhangi bir lisansüstü programa kayýt yaptýrmaya hak kazandýklarýnda; özel öðrenci olarak aldýklarý dersler, öðrencinin baþvurusu, ABD kurulu önerisi ve EYK kararý ile kayýt yaptýrdýklarý programýn asgari kredisinin %50sini geçmemek koþulu ile öðrenim kredisinden sayýlabilir.

(4) Özel öðrencilik statüsünde ders alýnabilmesi için, örgün öðretime kayýtlý en az bir öðrencinin bulunmasý gerekir.

(5) Ýkili anlaþmalar ve uluslararasý iliþkiler kapsamýndaki ilkeler dâhilinde, belli bir süre için yurt dýþýndaki üniversitelerde eðitime giden lisansüstü öðrencilerin, baþarýlý olduklarý derslerden ve uygulamalardan aldýklarý notlarýn öðrencilerin öðrenim kredisinden sayýlmasý; bu ülkeler ile yapýlan anlaþmalar ve ilkeler kapsamýnda ilgili EYK ve enstitü ABD kurulu kararlarý ile deðerlendirilir. Bu kapsamda öðrenimlerinin belirli bir aþamasýndaki öðrenciler karþýlýklý bir protokole dayandýrýlmýþ uluslararasý ortak programa da dâhil edilmiþ ise; ortak programa yönelik protokolün hazýrlanmasýnda ve konuya iliþkin diðer hususlarda ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr. Ayný kapsamda Üniversiteye gelen öðrencilerin iþlemleri de, bu anlaþma hükümleri ve ilgili diðer mevzuat hükümleri ile ilgili kurullarýn kararlarýna göre yürütülür.

Yatay geçiþ

MADDE 10 (1) Ýlgili enstitü bünyesindeki baþka ABD veya baþka yükseköðretim kurumlarýna baðlý lisansüstü programlarda kayýtlý olup en az bir yarýyýlý baþarý ile tamamlamýþ öðrenciler, Üniversitenin lisansüstü eðitim programlarýna yatay geçiþ yolu ile ilan edilen kontenjan sayýsýnca kabul edilebilir. Yatay geçiþ için öðrencilerin, ilgili programýn öðrenci kabul þartlarýný taþýmasý ve geldikleri programda devam ettikleri derslerin tamamýný baþarmýþ olmalarý ve bu derslerden baþarý notu ortalamasýnýn yüksek lisans için 100 tam puan üzerinden en az 70, doktora için 100 tam puan üzerinden en az 75 veya eþdeðeri puan almýþ olmalarý gerekir.

(2) Yatay geçiþler, ancak yarýyýl baþlarýnda ders seçme süresi içerisinde yapýlabilir. Öðrencinin kabul edildiði programlardaki intibakýna ABD baþkanlýðýnýn görüþü alýnarak EYKca karar verilir.

Lisansüstü eðitim programlarýna kayýt

MADDE 11 (1) Mülakat ve deðerlendirmede baþarýlý olan adaylar, EYKca belirlenen süre içinde istenen belgelerle baþvurarak kesin kayýtlarýný yaptýrmak zorundadýr. Kesin kayýt hakkýný kazanan adaylardan baþvuru sýrasýnda teslim ettikleri belgeler tekrar istenmez. Kayýt için istenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr. Belirlenen süre içerisinde kesin kaydýný yaptýrmayan adayýn yerine yedek adaylardan baþarý puanýna göre eksik kontenjan kadar aday, kayýt yaptýrmasý için çaðrýlýr. Süresi içinde kesin kaydýný yaptýrmayan adaylar kayýt yaptýrma hakkýný kaybeder.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kayýt Yenileme, Ders Sýnavlarý ve Deðerlendirme

Kayýt yenileme

MADDE 12 (1) Öðrenci, akademik takvimde belirtilen süre içinde o yarýyýl için Senato tarafýndan belirlenmiþ olan dersler arasýndan danýþmanýnca uygun görülen dersleri, ders alma formuna iþleyerek kaydýný yenilemek zorundadýr. Haklý ve geçerli bir nedeni olmadan bir yarýyýl kaydýný yenilemeyen öðrenciler o yarýyýl ders seçemezler.  Katký payý veya ikinci öðretim ücretini ödemeyenlerin kaydý yenilenmez; katký payý ödemedikleri süre içinde kendilerine öðrenci durum belgesi, öðrenci belgesi, staj yazýsý ve askerlik belgesi gibi belgeler verilmez. Bu süre öðrenim süresinden sayýlýr.

Uzmanlýk alan dersi

MADDE 13 (1) Danýþman öðretim üyesi; danýþmaný olduðu lisansüstü öðrencilerinin öðrenimleri süresince tüm diðer akademik, idari yük ve görevlerine ek olarak uzmanlýk alan dersi adlý dersi açabilir. Lisansüstü öðrencileri uzmanlýk alan dersini danýþmanýn isteðine baðlý olarak almak ve devam saðlamak zorundadýr. Danýþman öðretim üyesi, dersi alan öðrencinin durumunu bir sonraki dönem baþlamadan baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirerek enstitüye bildirir. Uzmanlýk alan dersi öðrencinin ders yükü kredisine dâhil edilmez.

(2) Uzmanlýk alan dersi; EYK tarafýndan onaylanan danýþman öðretim üyesinin ders açma isteðinin, Enstitü Yönetim Kurulunda görüþülüp karara baðlandýðý tarihte baþlar ve öðrencinin mezuniyetine ya da iliþiðinin kesilmesine karar verildiði tarihe kadar devam eder. Uzmanlýk alan dersleri; güz yarýyýlýnda kaydolan öðrenciler için bahar yarýyýlý baþlangýcýna kadar, bahar yarýyýlýnda kaydolan öðrenciler için güz yarýyýlý baþlangýcýna kadar kesintisiz olarak yarýyýl ve yaz tatillerinde de devam edebilir.

(3) Uzmanlýk alan dersine iliþkin esaslar, Senato tarafýndan belirlenir ve EYKca uygulanýr.

Ders sýnavlarý ve deðerlendirme

MADDE 14 (1) Yüksek lisans, doktora derslerinin sýnavlarý 100 tam not üzerinden deðerlendirilir ve her ders için her yarýyýlda en az bir ara sýnav yapýlýr. Öðrencinin yazýldýðý bir dersin sýnavýna girebilmesi için; o derse en az %70 oranýnda, laboratuvar ve uygulamalara ise en az %80 oranýnda devam etmesi gerekir.

(2) Bir yüksek lisans dersinin baþarý notu, ara sýnav not ortalamasýnýn %40’ý ile yarýyýl sonu veya yýl sonu sýnav notunun %60’ýnýn toplamýdýr. Öðrencinin ilgili dersten baþarýlý sayýlabilmesi için bu notun en az 70 olmasý gerekir. Öðrenci baþarýsýz olduðu derslere, o derslerin açýldýðý yarýyýlda veya yaz döneminde tekrar kayýt yaptýrabileceði gibi seçmeli dersler yerine danýþmanýnýn onayladýðý baþka lisansüstü dersler de alabilir. Öðrenci kayýtlý bulunduðu yüksek lisans programýnda zorunlu görülen toplam kredi miktarýný o programda belirtilen dört yarýyýl içinde tamamlamak zorundadýr. Azami sürede eðitimini baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

(3) Bir doktora dersinin baþarý notu, ara sýnav not ortalamasýnýn %40’ý ile yarýyýl sonu sýnav notunun %60’ý toplamýdýr. Öðrencinin ilgili dersten baþarýlý sayýlabilmesi için bu notun en az 75 olmasý gerekir. Öðrenci baþarýsýz olduðu derslere, o derslerin açýldýðý yarýyýlda veya yaz döneminde tekrar kayýtlanabileceði gibi seçmeli dersler yerine danýþmanýnýn onayladýðý baþka lisansüstü dersler de alabilir. Ancak, yüksek lisans mezunu olan bir doktora öðrencisinin kayýtlý bulunduðu programda zorunlu görülen toplam kredi miktarý kadar dersin sýnavlarýný dördüncü yarýyýlýn sonuna kadar, lisans mezunu olan bir doktora öðrencisinin ise kayýtlý bulunduðu programda zorunlu görülen toplam kredi miktarý kadar dersin sýnavlarýný altýncý yarýyýlýn sonuna kadar baþarmýþ olmasý gerekir.

(4) Lisansüstü derslerin sýnav notlarý 100 tam not üzerinden belirlenir. Ancak, istenildiðinde bir öðrencinin öðrenim durumu belgesinin harfli not sistemine veya 4 tam puan esasýna göre eþdeðerliði aþaðýdaki çizelgeye göre belirlenir:

100 Tam Not Esasýna                Harfli Not Sistemine             4,00 Tam Puan Esasýna

Göre Kazanýlan Not                        Göre Karþýlýðý                          Göre Katsayý

      90-100                                             AA                                          4,00

      85-89                                                BA                                          3,50

      80-84                                                BB                                          3,00

      75-79                                                CB                                          2,50

      70-74                                                CC                                          2,00

      65-69                                                DC                                          1,50

      64-0                                                  FF                                          0,00

(5) Harfli sisteme göre belge düzenlenirken; DZ (devamsýzlýk), kredisiz ders, seminer ve tez çalýþmalarýnda baþarýlý olma hali OL (olumlu), baþarýsýzlýk hali OZ (olumsuz), tezi tamamlayarak sýnavýnda baþarýlý olma hali BÞ (baþarýlý) iþaretiyle belirtilir.

(6) Tez çalýþmalarýný baþarýyla sürdürmekte olan öðrencilere baþarýlý, tez çalýþmalarýný baþarýyla sürdüremeyen öðrencilere baþarýsýz notu verilir. Baþarýsýz notu ayrýca, kredisiz olarak alýnan dersler, uzmanlýk alan dersleri, alan, klinik ve laboratuvar çalýþmalarý ile seminerler için baþarýsýz olma durumunda da kullanýlýr. Bu iki not genel not ortalamasýna katýlmaz. MZ (mazeretli) notu, yarýyýl sonu sýnavýna ilgili enstitü yönetim kurulunca kabul edilen bir mazereti nedeniyle giremeyen öðrencilere verilir. Bu öðrencilerin yarýyýl sonu sýnavý bir sonraki yarýyýl baþlangýcýndan önce yapýlarak, baþarý notu ilgili enstitüye gönderilir. Aksi halde (MZ) notu, (FF)ye dönüþür.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 15 (1) Enstitülerce açýklanan yarýyýl sonu ders notlarýna iliþkin herhangi bir maddi hatanýn yapýlmýþ olmasý halinde düzeltme iþlemi, ilgili öðretim elemanlarýnýn baþvurusu ve baðlý olduðu enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi üzerine EYKca karara baðlanýr. Yarýyýl sonu sýnavlarýndan sonra verilen notlarla ilgili maddi hatalarýn en geç ertesi yarýyýl kayýt süresi içinde düzeltilmiþ olmasý gerekir.

(2) Maddi hatalar nedeniyle sýnav sonuçlarýna itirazý olan öðrenci; bu itirazýný, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren en geç bir hafta içinde ilgili anabilim dalý baþkanlýðýna yazýlý olarak yapabilir. Bu itiraz ders sorumlusuna iletilir. Deðerlendirmede maddi hata görülürse, gerekli not düzeltmesi yapýlarak enstitü müdürlüðüne bildirilir. Ders sorumlusunun verdiði not kesindir.

Genel not ortalamasý

MADDE 16 (1) Not ortalamasý, kredi aðýrlýklý olarak hesaplanýr. Kredi aðýrlýklý not ortalamasý, her yarýyýlda öðrencinin aldýðý her dersin kredisinin baþarý notu ile çarpýmlarý toplamýnýn kredi sayýsýna bölünmesi ile bulunur.

(2) Genel not ortalamasý (GNO); öðrencinin lisansüstü programýna kabul ediliþinden itibaren almýþ olduðu ders veya ayrý ders niteliðindeki laboratuvar, proje, atölye ve benzerlerinin her birinden elde edilen baþarý notu katsayýsý ile ders veya ayrý ders niteliðindeki laboratuar, proje, atölye ve benzerlerinin kredilerinin çarpýlmasý ile elde edilecek sayýlar toplamýnýn, krediler toplamýna bölünmesi ile bulunur. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatýlarak verilir. GNOya tekrar edilen derslerden alýnan en son not katýlýr. Bütün notlar öðrencinin not dökümü belgesinde belirtilir.

Ders tekrarý

MADDE 17 (1) Öðrenciler baþarýsýz olduklarý dersleri öncelikle tekrarlamak zorundadýrlar. Ancak, baþarýsýz olunan dersin yerine enstitü ABDnin teklifi, EYKnýn onayý ile baþka bir ders alýnabilir. Ayrýca, genel not ortalamalarýný yükseltmek amacýyla baþarýlý olduklarý dersleri tekrarlayabilir veya enstitü ABD baþkanlýðýnca bu derslere eþdeðer kabul edilen dersleri alabilirler. Tekrarlanacak derslerle ilgili baþvuru, ders kayýtlarý süresi içinde enstitü ABD baþkanlýðý tarafýndan enstitü müdürlüðüne yapýlýr. Tekrarlanacak veya ilk kez alýnacak dersin açýlamamasý durumunda enstitü ABDnin gerekçeli önerisi ve EYK kararý ile ilgili dersin yerine eþdeðer bir ders alýnabilir.

Kredi transferi

MADDE 18 (1) Bir öðrencinin özel öðrenci statüsünde aldýðý lisansüstü dersler dahil enstitüye kaydolmadan önceki son üç yýl içinde yurtiçi/yurtdýþý yükseköðretim kurumlarýndan almýþ olduðu lisansüstü dersler danýþmanýn görüþü, enstitü ABDnin önerisi ve EYKnýn kararýyla öðrencinin kayýtlý olduðu programa transfer edilebilir. Karþýlýklý deðiþim programlarý çerçevesinde yurtdýþýndaki üniversitelerden alýnan dersler; eðitim programýnda eþdeðer olan veya yerine sayýlabilecek derslerle birlikte öðrencinin not dökümü belgesine iþlenir.

(2) Yatay geçiþler hariç, herhangi bir yüksek lisans programý süresince alýnarak bu program için geçerli sayýlan krediler, doktora programýna transfer edilemez.

Devam zorunluluðu

MADDE 19 (1) Teorik ve uygulamalý derslere devam zorunludur. Teorik ve uygulamalý derslerin % 20'sinden fazlasýna devam etmeyen öðrenci, o ders ya da derslerin yarýyýl sonu genel sýnavlarýna alýnmaz ve öðrenciye FF notu verilir.

Kayýt silme

MADDE 20 (1) Bir öðrencinin aþaðýdaki hallerde EYK kararýyla kaydý silinir ve ödenmiþ olan harç ve kayýt giderleri iade edilmez:

a) 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý almasý,

b) Yazýlý olarak baþvurarak kendi isteði ile kaydýný sildirmek istemesi.

(2) Kayýt sildiren öðrencinin durumu ilgili birim ve kurumlara bildirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yüksek Lisans Programýyla Ýlgili Esaslar

Yüksek lisans

MADDE 21 (1) Yüksek lisans programý tezli ve tezsiz olmak üzere iki þekilde yürütülebilir. Bu programlarýn hangi enstitü ABDde ve nasýl yürütüleceði EYKnýn teklifi ile Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarý arasýnda geçiþ; öðrencinin baþvurusu, EABD Kurulunun önerisi ve EYKnýn onayý ile yapýlabilir.

Tezli yüksek lisans programýnýn amacý

MADDE 22 (1) Tezli yüksek lisans programýnýn amacý; öðrencinin bilimsel araþtýrma yaparak bilgilere eriþme, bilgiyi deðerlendirme ve yorumlama yeteneðini kazanmasýný saðlamaktýr.

Ders yükü

MADDE 23 (1) Tezli yüksek lisans programý öðrencileri, öðrenimleri boyunca toplam 21 krediden az olmamak koþuluyla; en az yedi dersi, bir semineri ve tez çalýþmalarýný baþarmak zorundadýr. Derslerini ve seminerini baþarýyla tamamlayan öðrenci tez aþamasýna geçebilir. Seminer ve tez çalýþmasý kredisiz olup, baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Öðrencinin alacaðý derslerin en çok iki tanesi, lisans eðitimi sýrasýnda alýnmamýþ olmak koþulu ile lisans derslerinden seçilebilir. Ayrýca, enstitü ABD kurulunun önerisi ve EYKnýn onayý ile diðer yükseköðretim kurumlarýnda verilmekte olan derslerden de seçim yapýlabilir.

Süre

MADDE 24 (1) Tezli yüksek lisans programýný tamamlama süresi, iki yarýyýl ders ve iki yarýyýl da tez olmak üzere dört yarýyýldýr.

(2) Üst üste iki yarýyýl içerisinde sýnava girme hakkýný elde edemeyen, 100 tam puan üzerinden 70ten aþaðý not alan öðrenciye; danýþmanýn ve enstitü ABD baþkanýnýn teklifi ile EYKca normal ders süresine ilave olarak iki yarýyýla kadar ek süre verilebilir.

(3) Kredili derslerini ve seminerini baþarýyla bitiren, ancak tez çalýþmasýný ders süresi dahil dört yarýyýl sonuna kadar tamamlayamadýðý için tez sýnavýna giremeyen bir öðrenciye, ilgili enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK onayý ile tezini jüri önünde savunmasý için en fazla iki yarýyýl ek süre verilebilir.Verilen ek sürelerin sonuna kadar, kredili derslerini, seminerini ve tez çalýþmasýný baþarýyla tamamlayamayan öðrenciler 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir.  Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder. Ayrýca tez çalýþmasýndan üst üste iki kez veya aralýklý olarak üç kez baþarýsýz not alan öðrencinin durumu; yine 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre deðerlendirilir.

Danýþman atanmasý

MADDE 25 (1) Öðrencinin alacaðý derslerin belirlenmesi, kayýt iþlemleri ve tez çalýþmalarý; enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile atanan danýþmaný tarafýndan yürütülür.

(2) Danýþman, enstitü ABDde görevli öðretim üyeleri ve doktoralý öðretim görevlileri arasýndan, ilgili enstitü ABD baþkanlýðýnýn teklifi, EYKnýn kararý ile öðrenci kayýt yaptýrdýðý tarihten itibaren en geç onbeþ gün içinde atanýr. Tez çalýþmasýnýn niteliði birden fazla danýþmaný gerektirdiði durumlarda enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile ikinci tez danýþmaný atanabilir. Danýþman; yüksek lisans programýnda açýlmasý kararlaþtýrýlan dersler arasýndan, öðrencinin alacaðý dersleri belirleyerek, her yarýyýlýn ilk onbeþ günü içerisinde enstitüye bildirir. Danýþman atanýncaya kadar bu görevi enstitü ABD baþkaný yürütür.

(3) Tezli yüksek lisans öðretiminde tez konusu, yüksek lisans derslerinin baþarý ile tamamlanmasýndan sonra en geç bir ay içerisinde danýþman ve enstitü ABD baþkanýnýn teklifi ile EYKda karara baðlanýr.

Yüksek lisans tezinin sonuçlanmasý

MADDE 26 (1) Tezli yüksek lisans programýndaki bir öðrenci hazýrladýðý tezi; enstitünün tez yazým kýlavuzuna uygun biçimde yazarak, altý nüshasýný enstitü ABD Baþkanlýðýna teslim eder. Enstitü ABD baþkanlýðýnca enstitüye gönderilen tezi, öðrenci jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadýr.

(2) Yüksek lisans tez jürisi, ilgili enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK onayý ile atanýr. Jüri, üç üyeden oluþur. Üyelerden biri tez danýþmanýdýr. Diðer iki üyeden en az birinin yükseköðretim kurumu içindeki baþka bir enstitü ABDnin veya baþka bir yükseköðretim kurumunun öðretim üyesi olmasý gerekir. Ýki danýþmanlý tezlerde ise yüksek lisans tez jürisi beþ üyeden oluþur. Danýþmanlarýn dýþýnda diðer üç üyeden en az birinin yükseköðretim kurumu içindeki baþka bir enstitü ABDnin veya baþka bir yükseköðretim kurumunun öðretim üyesi olmasý gerekir.

(3) Yüksek lisans tez jürisi; tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç bir ay içinde hazýrladýklarý kiþisel raporlar ile birlikte toplanarak öðrenciyi tez savunma sýnavýna alýr. Tez savunma sýnavýnýn yeri ve tarihi EYKca belirlenir. Jüri, aralarýnda bir baþkan seçer. Sýnav, tezin takdimi ve soru-cevap kýsýmlarýndan oluþur. Dinleyicilere açýk olan tez savunma sýnavý; en az kýrkbeþ, en çok doksan dakikadýr.

(4) Tez savunma sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri, tez hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Bu karar, enstitü ABD baþkanlýðýnca tez savunma sýnavýný izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci, en geç üç ay içinde gereðini yaparak tezini ayný jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda tezi kabul edilmeyen veya tezi reddedilen öðrencinin durumu, ilgili enstitü ABD akademik kurulu kararý ve EYK onayý ile yeni bir tez verilmesi veya yeni bir danýþman atanmasý þeklinde karar verilerek 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre öðrencilik statüsü devam eder.

Yüksek lisans diplomasý

MADDE 27 (1) Tez sýnavýnda baþarýlý olmak ve diðer koþullarý da saðlamak þartýyla, öðrenci yüksek lisans tezinin orijinal ciltlenmiþ altý kopyasýný tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eder. Tezi þekil yönünden EYKca uygun bulunan yüksek lisans öðrencisinin mezuniyetine karar verilir. Yazým kurallarýna uymayan tez, iade edilerek tekrar yazýlmasý için enstitü müdürlüðünce bir aya kadar ek süre verilir.

(2) Yüksek lisans programýný tamamlayan öðrenciye enstitü ABDdeki programýn onaylanmýþ adý bulunan, Rektör ve Müdürün imzasýný taþýyan yüksek lisans diplomasý verilir.

Tezsiz yüksek lisans ve uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programlarýnýn amacý

MADDE 28 (1) Tezsiz yüksek lisans programý ve uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programýnýn amacý; öðrenciye mesleki konuda kapsamlý bilgi kazandýrmak ve mevcut bilginin uygulamada nasýl kullanýlacaðýný göstermektir.

Ders yükü

MADDE 29 (1) Tezsiz yüksek lisans programý ile uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programý, toplam 30 krediden az olmamak koþuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluþur. Dönem projesi dersi kredisiz olup baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Öðrenci dönem projesini aldýðý yarýyýlda, dönem projesine kayýt yaptýrmak ve yarýyýl sonunda yazýlý bir rapor vermek zorundadýr.

(2) Tezsiz yüksek lisans programýnda öðrencinin alacaðý derslerin en çok üç tanesi, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla lisans derslerinden seçilebilir. Danýþmanýn önerisi EYK kararýyla diðer üniversitelerden de dersler alýnabilir.

(3) Uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programý öðrencisi, enstitünün uzaktan eðitim yapan baþka anabilim dallarýndan ve diðer internet destekli uzaktan eðitim yapan yükseköðretim kurumlarýndan veya örgün eðitim yapan yükseköðretim kurumlarýndan danýþmanýnýn ve enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYKnýn onayý ile ders alabilir. Bu derslerin kredilerinin toplamý; alýnmasý gereken toplam kredinin 1/3’ünü geçemez.

Süre

MADDE 30 (1) Tezsiz yüksek lisans programýný tamamlama süresi en çok altý yarýyýldýr. Bu Yönetmelik uyarýnca baþarýsýz olan öðrencinin durumu 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre deðerlendirilir. Uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programýný tamamlama süresi en az üç, en fazla altý yarýyýldýr.

Danýþman atanmasý

MADDE 31 (1) Tezsiz yüksek lisans programý ile uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programýnda, enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ile EYK; her öðrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülebilmesinde yardýmcý olmak üzere, öðrenci kayýt yaptýrdýðý tarihten itibaren en geç onbeþ gün içinde o programda ders veren öðretim elemanlarý arasýndan danýþmanlýk yapacak bir öðretim üyesi veya doktoralý bir öðretim görevlisi belirler.

Tezsiz yüksek lisans ve uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans diplomasý

MADDE 32 (1) Kredili derslerini ve dönem projesini baþarýyla tamamlayan tezsiz yüksek lisans ve uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans öðrencisine yüksek lisans diplomasý verilir.

(2) Yüksek lisans diplomasý üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu enstitü ABDdeki programýn onaylanmýþ adý bulunur ve Rektör ile Müdürün imzasýný taþýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Doktora Programýyla Ýlgili Esaslar

Doktora programýnýn amacý

MADDE 33 (1) Doktora programýnýn amacý; öðrenciye baðýmsýz araþtýrma yapma, bilimsel olaylarý geniþ ve kapsamlý bir bakýþ açýsý ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaþmak için gerekli adýmlarý belirleme yeteneði kazandýrmaktýr.

(2) Doktora çalýþmasý sonunda hazýrlanacak tezin;

a) Bilime yenilik getirme,

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliþtirme,

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama

niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

Ders yükü

MADDE 34 (1) Doktora programý; toplam 24  krediden az olmamak koþuluyla, en az sekiz adet ders, iki adet seminer, yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tez çalýþmasýndan oluþur. Doktora dersleri, ilgili danýþmanýn önerisi ve EYK onayý ile diðer yükseköðretim kurumlarýnda verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Lisans dersleri ders yükü ve doktora kredisine sayýlmaz.

(2) Doktora programlarý yurt içi ve yurt dýþý entegre doktora programlarý þeklinde de düzenlenebilir. Bu programlar Yükseköðretim Kurulunca belirlenen esaslara göre yürütülür.

Süre

MADDE 35 (1) Doktora programýný tamamlama süresi en az yedi yarýyýldýr. Doktora programý için gerekli kredili dersleri baþarý ile tamamlamanýn azami süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarýyýl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altý yarýyýldýr. Bu süre içinde kredili derslerini baþarýyla tamamlayamayan öðrencinin durumu 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre deðerlendirilir.

(2) Kredili derslerini baþarýyla bitiren, yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan öðrenci en geç üç ay içerisinde tez önerisini verir. Tez önerisi EYK tarafýndan kabul edilen öðrenci, tezini en erken üç yarýyýl, en geç sekiz yarýyýl içinde bitirmek zorundadýr. Ancak tez çalýþmasýný sekiz yarýyýl sonuna kadar tamamlayamadýðý için tez sýnavýna giremeyen bir öðrenciye, ilgili enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK onayý ile tezini jüri önünde savunmasý için en fazla dört yarýyýl ek süre verilebilir.

(3) Azami sürede eðitimini baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

Danýþman atanmasý

MADDE 36 (1) Danýþman, enstitü ABDde görevli öðretim üyeleri arasýndan, ilgili enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile öðrenci kayýt yaptýrdýðý tarihten itibaren en geç onbeþ gün içinde atanýr. Tez çalýþmasýnýn niteliði itibariyle birden fazla danýþmaný gerektirdiði durumlarda; ilgili enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile diðer yükseköðretim kurumlarýnýn öðretim üyelerinden ikinci tez danýþmaný atanabilir.

(2) Enstitü ABD baþkanlýðý, derslerini ve seminerlerini tamamlayan ve yeterlik sýnavýnda baþarýlý olan her öðrenci için danýþmanýnýn belirleyeceði tez konusunu en geç üç ay içerisinde enstitüye önerir.

Yeterlik sýnavý

MADDE 37 (1) Yeterlik sýnavýnýn amacý; öðrencinin temel konular ve doktora çalýþmasýyla ilgili konularda kapsamlý bilgiye sahip olup olmadýðýnýn sýnanmasýdýr. Öðrenciler yeterlik sýnavýna yýlda iki kez EYKnýn belirlediði tarihlerde girer. Ancak, öðrencilerin en geç beþinci yarýyýlýn sonuna kadar yeterlik sýnavýna girmeleri gerekir. Belirlenen süre içerisinde yeterlik sýnavýna girmeyen öðrencinin durumu 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre deðerlendirilir.

(2) Yeterlik sýnavlarý, enstitü ABD baþkanlýðý tarafýndan önerilen ve EYK tarafýndan bir yýllýðýna atanan beþ kiþilik doktora yeterlik komitesi tarafýndan düzenlenir ve yürütülür. Doktora yeterlik komitesinin teþkilinde; yeterli öðretim üyesi olmayan ana bilim dallarýnda, yakýn ana bilim dallarýndan öðretim üyeleri de atanabilir. Bir öðretim üyesi birden fazla yeterlik komitesinde yer alabilir. Doktora yeterlik komitesi; farklý alanlardaki sýnavlarý hazýrlamak, uygulamak ve deðerlendirmek amacýyla danýþmanýn da içinde bulunacaðý en az üç kiþiden oluþan bir yeterlik sýnav jürisi kurabilir. Üç kiþiden oluþan yeterlik sýnav jürisinden en az iki kiþisi ilgili anabilim dalýndan olmak zorundadýr.

(3) Doktora yeterlik sýnavý, yazýlý ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapýlýr. Doktora yeterlik komitesi, sýnav jürisinin önerileri ve öðrencinin yazýlý ve sözlü sýnavlardaki baþarý durumunu deðerlendirerek öðrencinin baþarýlý veya baþarýsýz olduðuna salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, enstitü ABD baþkanlýðýnca yeterlik sýnavýný izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.

(4) Yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenci, bir sonraki yarýyýlda tekrar sýnava alýnýr. Yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan ya da yeterlik sýnavýna girmeyen öðrenci baþarýlý olana kadar yeterlik sýnav dönemlerinde sýnava girmeye devam eder. Bu durumdaki öðrencinin durumu 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre deðerlendirilir.

Tez izleme komitesi

MADDE 38 (1) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý olan öðrenci için bir ay içinde ilgili enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile bir tez izleme komitesi oluþturulur.

(2) Tez izleme komitesi üç öðretim üyesinden oluþur. Tez izleme komitesi, danýþmandan baþka ilgili enstitü ABD içinden ve dýþýndan birer üye yer alýr. Üyelerin belirlenmesinde, özellikle disiplinler arasý nitelikteki tez çalýþmalarýnda ilgili disiplinin öðretim üyelerinin yer almasýna dikkat edilir. Ýkinci tez danýþmanýnýn olmasý durumunda ikinci tez danýþmaný isterse komite toplantýlarýna katýlabilir.

(3) Tez izleme komitesinin kurulmasýndan sonraki dönemlerde, ilgili enstitü ABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile üyelerde deðiþiklik yapýlabilir.

Tez önerisi savunmasý

MADDE 39 (1) Doktora yeterlik sýnavýný baþarý ile tamamlayan öðrenci, en geç altý ay içinde, yapacaðý tez çalýþmasýnýn amacýný, yöntemini ve çalýþma planýný kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde dinleyicilere açýk þekilde sözlü olarak savunur. Öðrenci, tez önerisi ile ilgili yazýlý bir raporu sözlü savunmadan en az onbeþ gün önce komite üyelerine daðýtýr. Sözlü savunma sýnavýnýn tarihi, yeri ve saati komitece belirlenir.

(2) Tez izleme komitesi, öðrencinin sunduðu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, enstitü ABD baþkanlýðýnca tez önerisini izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

(3) Tez önerisi reddedilen öðrenci, yeni bir danýþman ve tez konusu seçme hakkýna sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa ayný danýþmanla devam etmek isteyen öðrenci üç ay içinde, danýþman ve tez konusunu deðiþtiren öðrenci ise altý ay içinde tekrar tez önerisi savunmasýna alýnýr. Tez önerisi bu savunmada da reddedilirse süreç tekrarlanýr.

(4) Tez önerisi kabul edilen öðrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz- Aralýk aylarý arasýnda birer kere olmak üzere yýlda iki kez toplanýr. Öðrenci, toplantý tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazýlý bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapýlan çalýþmalarýn özeti ve bir yýl sonraki dönemde yapýlacak çalýþma planý belirtilir. Öðrencinin tez çalýþmasý, komite tarafýndan baþarýlý veya baþarýsýz olarak salt çoðunlukla belirlenir. Komite tarafýndan üst üste iki kez veya aralýklý olarak üç kez baþarýsýz bulunan öðrencinin raporlarýnýn sonuçlarý ve komite kararý ABD baþkanlýðýnca ilgili enstitüye bildirilir. EYK öðrencinin durumunu deðerlendirerek tez konusunu veya tez danýþmanýný deðiþtirir.

(5) Bu durumdaki öðrenciler 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

Doktora tezinin sonuçlandýrýlmasý

MADDE 40 (1) Doktora programýndaki bir öðrenci, hazýrladýðý tezi ilgili enstitünün tez yazým kýlavuzuna uygun biçimde yazarak, sekiz nüshasýný enstitü ABD baþkanlýðýna teslim eder. Enstitü ABD baþkanlýðýnca enstitüye gönderilen tezi öðrenci jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadýr.

(2) Doktora tez jürisi, ilgili enstitü ABD baþkanlýðýnýn teklifi ve EYK kararý ile atanýr. Jüri, üçü öðrencinin tez izleme komitesinde yer alan öðretim üyeleri ve en az biri baþka bir yükseköðretim kurumunun doktoralý öðretim üyesi olmak üzere beþ kiþiden oluþur.

(3) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç bir ay içinde, hazýrladýklarý raporlarla birlikte toplanarak öðrenciyi tez savunma sýnavýna alýrlar. Tez savunma sýnavýnýn yeri ve tarihi EYKca belirlenir. Jüri aralarýnda bir baþkan seçer. Tez savunma sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluþur. Tez savunma sýnavý en az kýrkbeþ, en çok doksan dakikadýr.

(4) Tez sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri tez hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Bu karar, enstitü ABD baþkanlýðýnca tez sýnavýný izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci en geç altý ay içinde gereðini yaparak tezini ayný jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda tezi kabul edilmeyen veya tezi reddedilen öðrencinin durumu ilgili enstitü ABD akademik kurulu kararý ve EYK onayý ile yeni bir tez verilmesi veya yeni bir danýþman atanmasý þeklinde karar verilerek 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre öðrencilik statüsü devam eder.

Diploma

MADDE 41 (1) Tez sýnavýnda baþarýlý olmak ve diðer koþullarý da saðlamak þartýyla doktora tezinin ciltlenmiþ on kopyasýný tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi þekil yönünden EYKca uygun bulunan öðrencinin mezuniyetine karar verilir. Yazým kurallarýna uymayan tez iade edilerek tekrar tamamlanabilmesi için enstitü müdürlüðünce bir aya kadar ek süre tanýnýr.

(2) Doktora programýný tamamlayan öðrenciye enstitü ABDdeki programýn onaylanmýþ adý bulunan, Rektör ve Müdürün imzasýný taþýyan doktora diplomasý verilir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeþitli Hükümler

Disiplin

MADDE 42 (1) Lisansüstü programýna kayýtlý öðrenciler disiplin iþ ve iþlemleri yönünden, 13/1/1985 tarihli 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine tabidirler.

Kayýt dondurma

MADDE 43 (1) Ýlgili EYKnýn uygun gördüðü haklý ve geçerli nedenlerle öðrencilere bir defada en az bir, en çok iki yarýyýl öðrenime ara verme izni verilebilir. Ýzinli olunan dönem öðretim süresinden sayýlmaz.

Telif ücreti

MADDE 44 (1) Tezlerin kýsmen veya tamamen enstitüce yayýnlanmasý halinde telif ücreti ödenmez.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 45 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Lisansüstü Eðitim-Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliði ile 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði hükümleri ve YÖK ve Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 46 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 47 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü yürütür.