8 Ekim 2011 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28078

YÖNETMELÝK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðýndan:

SOSYAL YARDIMLAÞMA VE DAYANIÞMA VAKIFLARINA YAPILAN ÞARTLI
BA
ÐIÞLARDAN YÜKSEK ÖÐRENÝM ÖÐRENCÝLERÝNE BURS
VER
ÝLMESÝ HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakýflarýna yapýlacak þartlý baðýþlardan ihtiyaç sahibi yüksek öðrenim öðrencilerine burs verilmesinde uyulacak usul ve esaslarý belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayýlý Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasý ile Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu ve Diðer Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanunun geçici 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Burs: Bu Yönetmelik hükümlerine göre öðrenciye karþýlýksýz verilen parayý,

b) Genel Müdürlük: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý Sosyal Yardýmlar Genel Müdürlüðünü,

c) Öðrenci: Bu Yönetmelik kapsamýnda burs verilmesi öngörülen ihtiyaç sahibi yüksek öðrenim öðrencilerini,

ç) Þartlý baðýþ: Baðýþçýnýn yüksek öðrenim öðrencilerine burs verilmesi iradesine ve diðer þartlarýna uygun kullanýlmasý gereken parayý,

d) Vakýf: 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayýlý Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþmayý Teþvik Kanunu uyarýnca her il ve ilçede kurulan Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakýflarýný,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Uygulama Hükümleri

Þartlý baðýþýn kabulü ve bilgi verme

MADDE 4 (1) Vakýflar, 31/12/2015 tarihine kadar ihtiyaç sahibi öðrencilere burs vermek üzere þartlý baðýþ kabul edebilirler. Baðýþçýnýn iradesinin hukuka aykýrý olduðu hâllerde þartlý baðýþ kabul edilmez.

(2) Þartlý baðýþ, baðýþ yapanýn iradesine uygun olarak harcanýr.

Þartlý baðýþýn aktarýlmasý ve deðerlendirilmesi

MADDE 5 (1) Burs verilmesi amacýyla gerçek ve tüzel kiþilerden kabul edilen þartlý baðýþlar nedeniyle vakýflarýn hesaplarýnda biriken miktarlardan ilgili vakýf mütevelli heyetince karar verilen kýsým, 3294 sayýlý Kanun gereðince kurulan Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþmayý Teþvik Fonu Kurulu onayýyla diðer vakýflara aktarýlabilir. Bu þekilde aktarýlan miktarlar yalnýzca ihtiyaç sahibi öðrencilere burs verilmesi amacýyla kullanýlýr.

(2) Vakýflar, þartlý baðýþlarla biriken miktarlarý deðerlendirmek suretiyle elde ettikleri geliri adlarýna açtýracaklarý ayrý bir hesapta tutarlar ve þartlý baðýþlardan elde edilen gelirler, sadece baðýþçýnýn iradesi doðrultusunda burs vermek amacýyla kullanýlýr.

Burs verilmeyecek öðrenciler

MADDE 6 (1) Kamu kurum ve kuruluþlarýnca bakým altýna alýnan ve Yüksek Öðrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan burs alan öðrencilere burs verilmez.

(2) Baðýþçýnýn, öðrencinin özelliklerini ayrýca þarta baðladýðý durumlarda birinci fýkra hükmü uygulanmaz.

Mütevelli heyetin yetkisi

MADDE 7 (1) Vakýflara yapýlan þartlý baðýþlarýn miktarýna göre burs verilecek öðrenci sayýsý, ödenecek burs miktarý, ödenme dönemi ve zamaný ile burs verilmesine iliþkin diðer konularda karar vermeye vakýf mütevelli heyeti yetkilidir.

Ýlan ve baþvurular

MADDE 8 (1) Vakýflar, öðrencilere verilecek burslara iliþkin; varsa baðýþ yapanýn koyduðu þartlarý, baþvuru þekli ve koþullarý, yeri, baþvuru süresi, miktarý ve diðer konularý düzenli olarak her yýlýn eylül ayýnýn ilk haftasýnda veya ihtiyaç duyulan baþka tarihlerde uygun vasýtalarla ilan eder.

(2) Öðrenciler, ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde ilanda belirtilen adrese þahsen, birinci derece akrabalarý veya posta yoluyla baþvuru yapabilirler. Baþvurular elektronik ortamdan da gerçekleþtirilebilir ve bu durumda baþvuru belgeleri son baþvuru tarihine kadar vakfa ayrýca ulaþtýrýlýr. Bu madde gereðince yapýlan belge teslimlerinde oluþan gecikmelerden vakýflar sorumlu tutulamaz.

Ýstenecek belgeler

MADDE 9 (1) Burs için baþvuracak öðrencilerden aþaðýdaki belgeler istenir.

a) Elektronik ortamda fotoðraflý olarak doldurulacak EK-1de yer alan burs baþvuru formu.

b) Öðrenci olunduðunu gösterir belge.

c) Öðrencinin þehit veya gazi yakýný olmasý hâlinde bu yakýnlýðý gösterir belge.

ç) Öðrencinin özürlü olmasý hâlinde özür oranýný gösterir belge.

d) Ýlanda belirtilen diðer belgeler.

Baþvurularýn deðerlendirilmesi

MADDE 10 (1) Vakýflar, öðrencinin beyan ve belgelerinin gerçekliðini Genel Müdürlükçe oluþturulan sosyal yardým bilgi sisteminden ve diðer kamu kurum ve kuruluþlarýna ait bilgi sistemlerinden sorgulayarak uygun baþvurularý belirler.

(2) Uygun baþvurular, EK-2de yer alan burs yardýmý deðerlendirme kriterlerine göre deðerlendirildikten sonra vakýf mütevelli heyeti puan sýralamasýna göre burs verilecek öðrencilerin asýl ve yedek listesini belirler ve onaylar.

(3) Burs ödenmesine hak kazanan öðrenciye bu durum, adýna açýlan banka hesap numarasý ile birlikte teblið edilir.

(4) Asýl listede boþalma olmasý hâlinde yedek listeden sýraya göre burs kazanan öðrenciye tebligat yapýlýr.

Burs verilme süresi ve bursun sona ermesi

MADDE 11 (1) Burslar, öðrenim görülen yüksek öðretim kurumunun resmî eðitim ve öðretim takviminin baþlamasýndan bitimine kadar on ayý geçmemek üzere ve bir yýlla sýnýrlý olarak ödenir. Daha önce burs alan öðrenciler, alt sýnýftan tüm dersleri geçmiþ olmalarý kaydýyla burs almak üzere yeniden baþvurabilirler.

(2) Burslar, öðrenciliðin sona ermesi, öðrencinin bu Yönetmelikte belirlenen þartlarýný kaybetmesi veya ortaya çýkmasý hâllerinde saðlýk raporuyla belgelenen durumlar hariç olmak üzere kesilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Geçici ve Son Hükümler

Genel müdürlüðe bildirim

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Þartlý baðýþlar, bunlardan elde edilen gelirler ile istenen diðer bilgi ve belgeler 1/1/2012den baþlamak üzere üçer aylýk dönemlerle, talep hâlinde ise ivedilikle Genel Müdürlüðe bildirilir.

Yürürlük

MADDE 12 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin eklerini görmek için týklayýnýz