9 Ekim 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28079

YÖNETMELÝK

Bursa Teknik Üniversitesinden:

BURSA TEKNÝK ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANS EÐÝTÝM VE

ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Bursa Teknik Üniversitesine baðlý fakültelerde yürütülen lisans eðitim-öðretimi ve sýnavlarla ilgili esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Bursa Teknik Üniversitesinde yürütülen eðitim ve öðretime iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) GANO: Genel aðýrlýklý not ortalamasýný,

b) Ýlgili yönetim kurulu: Bursa Teknik Üniversitesi Fakülte Yönetim Kurullarýný,

c) Rektör: Bursa Teknik Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: Bursa Teknik Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite (BTÜ): Bursa Teknik Üniversitesini,

e) Üniversite Yönetim Kurulu: Bursa Teknik Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

f) YANO: Yarýyýl aðýrlýklý not ortalamasýný

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Öðrenci Kabulü ve Kayýt

Genel esaslar

MADDE 5 (1) Üniversitede öðretim dili en az %30 Ýngilizce olmak üzere Türkçedir.  ÖSYM tarafýndan yapýlan sýnavlar ile üniversiteye yerleþtirilen öðrencilerden Ýngilizce dil bilgilerinin yeterli olduðunu Yabancý Diller Yüksekokulunca önerilerek Senatoca kabul edilen bir yeterlilik dil sýnavý ile kanýtlayanlar, yerleþtirildikleri programlara kayýt yaptýrabilirler. Diðerleri, 19/9/2011 tarihli ve 28059 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Bursa Teknik Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulu Hazýrlýk Sýnýfý Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði hükümleri uyarýnca dil öðrenimi görür.

Kayýtlara iliþkin esaslar

MADDE 6 (1) Üniversiteye kabul edilen öðrencilerin kayýtlarýnýn kesinleþmesi için aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) Liseden veya Milli Eðitim Bakanlýðýnca denkliði kabul edilen yurt dýþýndaki baþka bir okuldan alýnan diplomaya sahip olmak,

b) Ýlgili mevzuat hükümlerinde öngörülen mali hususlarla ilgili iþlemleri yerine getirmiþ olmak,

c) Üniversite yetkili kurullarýnca öngörülüp ilan edilen diðer þartlarý yerine getirmek,

ç) Kayýt için istenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr.

d) Üniversiteye yeni kabul edilen öðrencilerin kayýtlarýnýn YÖK’ün belirlediði tarihler arasýnda yapýlmasý zorunludur.  Mevcut kayýtlý öðrenciler de kayýtlarýný, bulunduklarý sýnýf ve durumlarýna göre akademik takvimde belirlenen ve duyurulan gün veya günlerde baþlatmak ve tamamlamak zorundadýrlar. Mazeretleri yüzünden kayýtlarýný yaptýramayanlarýn baþvurularý, ilgili Fakülte veya Yüksekokul Yönetim Kurulunca incelenir ve mazeretleri geçerli görülenler daha sonra kayýt yaptýrabilirler. Mazeretlerinin ilgili yarýyýla ait akademik takvimdeki ders ekleme-býrakma süresinin bitimine kadar kalkmamasý halinde, kayýtlarý izleyen yarýyýla ertelenir. Bir yarýyýl izinsiz ve geçerli mazereti olmadan kayýt yaptýrmayan öðrenciler; izleyen yarýyýl kayýt dönemi sonuna kadar geçerli mazeret bildirmedikleri takdirde, öðrencilik haklarýndan faydalanamazlar. Mazereti kabul edilenler ise, kayýt yaptýrmadýklarý dönem eðitim sürelerinden sayýlmak suretiyle izinli sayýlýrlar. Bir öðrencinin kaydý, ders ekleme-býrakma süresinin bitiminden sonra, ancak o dönem izinli sayýlmak kaydýyla yapýlabilir. Sunduklarý belgelerin veya verdikleri bilgilerin yanlýþ veya eksik olduðu sonradan anlaþýlan öðrencilere ilgili mevzuat hükümlerine göre cezai müeyyideler uygulanýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Geçiþ Yoluyla Kabul

Üniversite dýþýndan kabul

MADDE 7 (1) Yurt içindeki ve yurt dýþýndaki bir yüksek öðretim kurumunun lisans veya eþdeðeri bir programýnýn, destek ve hazýrlýk sýnýflarý ile yaz eðitimi hariç, en az bir eðitim-öðretim yýlýný veya ilk iki yarýyýlýný baþarý ile bitirmiþ olan öðrenciler; Bursa Teknik Üniversitesinin programlarýna yatay geçiþ yapmak için baþvuruda bulunabilir. Bu baþvurular, akademik takvimde belirtilen süreler içinde öðrencinin baþvuracaðý Fakültenin Öðrenci Ýþleri Bürosuna yapýlýr. Yatay geçiþ baþvurularý,  ilgili bölümlerde incelenir ve ilgili yönetim kurullarýnca karara baðlanýr. Yapýlan bir baþvurunun kabul edilebilmesi için öðrencilerin aþaðýdaki þartlarý taþýmasý zorunludur:

a) Ýngilizce dil bilgilerin bu Yönetmeliðin 5 inci maddesindeki esaslara göre kanýtlanmýþ olmasý,

b) Bir yüksek öðretim kurumundan disiplin cezasý ile çýkarýlmamýþ olmalarý,

c) Bulunduklarý programlarda almýþ olduklarý derslerden geçiþ için baþvuracaklarý programa uygun olanlarýn tümünü baþarýyla tamamlamýþ olmalarý,

ç) Okumuþ olduklarý her dönem için; 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn  (ý) bendinde belirtilen dersler dýþýnda en az 11 kredilik geçiþ kredisi verilebilecek dersleri, en az CC karþýlýðý olmak þartýyla baþarýyla tamamlamýþ olmalarý,

d) Bölümün görüþü alýnarak, ilgili yönetim kurulunca saptanan diðer koþullarý yerine getirmiþ olmalarý.

(2) Bir eðitim programýnýn ilk ve son iki yarýyýlýna yatay geçiþ yapýlamaz.

(3) Öðrenci kayýt yaptýðý dönemin katký payýný öder.

(4) Üniversite dýþýndan yatay geçiþ baþvurusu kabul edilen öðrenciler, kayýt iþlemlerini bu Yönetmeliðin 6 ncý maddesindeki hükümlere göre yaptýrýrlar.

(5) ÖSYM sýnavý ile yeniden kayýt yaptýran öðrencilerin, daha önce okuduklarý bölümde aldýklarý ve geçtikleri derslerden kayýt yaptýrdýklarý bölüm veya programa uygun olanlar kredili olarak sayýlýrken; Üniversite içindeki baþka bir bölümden gelen öðrencilerin dersleri notlu ve kredili, Üniversite dýþýndan gelen öðrencilerin ise G (geçti) olarak deðerlendirilir.

Üniversite içinden kabul

MADDE 8 (1) Bulunduklarý programda, hazýrlýk sýnýfý ve yaz eðitimi dýþýnda en az iki yarýyýl öðrenim görmüþ ve genel aðýrlýklý not ortalamalarý (GANO) en az 2,50 olan öðrenciler; disiplin cezasý alarak Üniversite ile iliþikleri kesilmemiþ olmak þartýyla, Üniversitedeki baþka bir programa yatay geçiþ için, akademik takvimde belirtilen süreler içinde baþvuracaklarý bölümün Fakülte Öðrenci Ýþleri Bürosuna baþvuruda bulunabilir. Baþvurunun iþleme konulabilmesi için öðrencinin aþaðýdaki þartlarý taþýmasý zorunludur:

a) Bulunduðu programda almýþ olduðu derslerden, geçiþ için baþvuracaðý programa uygun olanlarýn tümünü baþarýyla tamamlamýþ olmasý ve okumuþ olduðu her yarýyýl baþýna geçiþ kredisi verilebilecek, 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendinde belirtilen dersler dýþýnda, en az 6 kredilik dersi bulunmasý,

b) Yatay geçiþ kredisi verilecek (transfer edilen) derslerin ortalamasýnýn en az 2.00 olmasý,

c) Geçiþ yapacaðý bölümün öngördüðü diðer yatay geçiþ koþullarýný yerine getirmesi.

(2) Baþvurular, öðrencinin yatay geçiþ yapmak istediði bölümce incelenir ve ilgili yönetim kurulunca karara baðlanýr.

(3) Ýç yatay geçiþlerde ilgili Fakültelerde eþdeðerlilikleri kabul edilmiþ derslerin not ve kredileri aynen geçerli olur.

Yatay geçiþlerde kredi ve süre onayý

MADDE 9 (1) Üniversite dýþýndan veya içinden yatay geçiþ yapmasýna karar verilen öðrencinin, evvelce almýþ olduðu derslerden hangilerinin, geçiþ yaptýðý programdaki hangi derslere karþýlýk sayýldýðý (geçiþ kredisi); bölümünün önerisi üzerine, ilgili yönetim kurulunca karara baðlanýr.

a) Öðrenciler, yatay geçiþin gerçekleþtiði yarýyýlý izleyen yarýyýlýn kayýt dönemi sonuna kadar, geçiþ kredilerinde deðiþiklik isteyebilir. Deðiþiklik baþvurularý, ilgili yönetim kurulunca incelenir ve karara baðlanýr.

b) Kurum içi yatay geçiþlerde, ilgili fakültelerce eþdeðerlilikleri kabul edilmiþ derslerin not ve kredileri uygulanýr.

c) Baþka bir yükseköðretim kurumundan Üniversiteye yatay geçiþ yapan ve Fakülte Yönetim Kurulu izniyle ders alan öðrencilerin baþarýyla tamamladýklarý derslerin kapsamýnýn Üniversitenin programlarýyla ayný, ancak kredisinin daha düþük olmasý durumunda, ilgili bölüm tarafýndan teorik, uygulama ve laboratuar saatleri de göz önüne alýnarak eþdeðerliliðine karar verilen derslere, Fakülte Yönetim Kurulunun da onayý ile eþdeðer sayýlan dersin kredisi verilir.

Deðiþim öðrencileri ve özel öðrenciler

MADDE 10 (1) Deðiþim öðrencileri, Üniversitenin birim ya da bölümleri tarafýndan mutabakat zabtý ile deðiþim programlarýna katýlma hakkýný kullanan öðrencidir. Bu öðrencilerin seçilme, ders alma, saydýrma kredi ve kabul iþlemleri Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Özel öðrenciler, belirli þartlarla bir programý izlemelerine izin verilen öðrencilerdir. Özel öðrencilere iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Özel öðrencilere diploma ya da unvan verilmez. Ancak, izledikleri programlarda aldýklarý dersleri ve notlarýný gösterir bir belge ilgili fakültenin öðrenci iþleri bürosunca verilebilir.

b) Özel öðrenci statüsünde iken alýnan notlar ve krediler Bursa Teknik Üniversitesine yatay geçiþ kredisi olarak kullanýlmaz.

c) Özel öðrenci olmak isteyenlerin baþvurularý, ilgili bölümün görüþü alýnarak ilgili yönetim kurulunca incelenir ve karara baðlanýr. Özel öðrenci kabul kararý, en fazla iki dönem için geçerlidir. Ýki dönem sonunda özel öðrenci statüsünün devamý için ilgili yönetim kurulunun yeniden karar almasý gerekir. Yapýlan bir baþvurunun iþleme konulabilmesi için öðrencinin;

1) Baþvurduðu Fakülte imkanlarýnýn elveriþli olmasý,

2) Ýngilizce dilbilgisi düzeyinin, bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinde öngörülen koþullara uygun olmasý,

3) Bir örgün yüksek öðretim kurumuna kabul edilmiþ olmasý,

4) Bir yükseköðretim kurumundan disiplin cezasýyla iliþiðinin kesilmemiþ olmasý gerekir.

(3) Özel öðrenci olarak kabul edilenlerin kayýt iþlemleri, bu Yönetmeliðin 6 ncý maddesi hükümlerine göre yürütülür. Ayrýca, özel öðrenci olarak kabul edilenler, Üniversite yetkili kurullarýnýn öngöreceði diðer þartlarý da yerine getirmekle yükümlüdürler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim-Öðretime Ýliþkin Esaslar

Eðitim öðretim yýlý

MADDE 11 (1) Bir eðitim-öðretim yýlý (akademik yýl) iki yarýyýldan oluþur. Dersler yarýyýl olarak düzenlenir. Ancak, eðitim-öðretim yýlý kapsamýnda yaz dönemi de açýlabilir ve öðrenciler bu dönemde de ders alabilirler. Yaz döneminde verilecek derslerle ilgili hususlar ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

(2) Akademik yýlýn kapsadýðý kayýt, ders, sýnav ve benzeri faaliyetlerin süre ve tarihlerine ait hususlar, Senatonun belirleyip ilan ettiði Akademik Takvimle düzenlenir. Öðrenciler ve diðer ilgililer bu takvime uymak zorundadýrlar.

(3) Haftalýk ders programlarý, akademik takvimde belirlenen dönemler içerisinde, bölümlerin görüþü alýnarak Fakültelerce onaylanýr ve ilan edilir.

Ders programlarý

MADDE 12 (1) Bir lisans eðitim ve öðretim programý; mezun olmak için öngörülen gerekli teorik ders, laboratuar, uygulama, staj ve benzeri çalýþmalardan oluþur. Bölümlerin hazýrladýklarý bu programlar ve kapsamlarý, Fakülte Kurulunun teklifi ve Senatonun onayý ile kesinleþir. Kesinleþen programlar en erken, izleyen akademik yýlýn baþýndan itibaren uygulamaya konulur.

(2) Kayýtlý bulunduðu bölümün önerisiyle her öðrenciye, ilgili yönetim kurulunca bir danýþman görevlendirilir. Öðrencinin her yarýyýlda izleyeceði dersler ve bunlarda yapýlabilecek deðiþiklikler; baþarý durumu, ön þartlar ve bu Yönetmelik hükümleri göz önünde bulundurularak, danýþmanýn onayý ile kesinleþir. Gerekli hallerde ilgili yönetim kurulundan karar istenir.

(3) Fazla ders yükü ile ilgili esaslar, ilgili yönetim kurulunca belirlenir.

Kredi yükü

MADDE 13 (1) Tam zamanlý lisans öðrencilerinin kredi yükü, herhangi bir yarýyýlda 15 krediden az olmamak koþuluyla, bu Yönetmeliðin 12 nci maddesi hükümleri göz önünde bulundurularak danýþmanlarýnca düzenlenir. Bu kredi yüküne alýnan tüm kredili dersler dahildir. Gerekli hallerde, ilgili yönetim kurulu kararýyla kredi yükü deðiþtirilebilir. En çok iki yarýyýl içinde mezun olabilecek öðrenciler için en az kredi yükü kuralý uygulanmayabilir.

(2) Öðrenciler; programlarýnýn ilk iki yarýyýlýnda bulunan bütün dersleri ilk açýldýklarýnda almak zorundadýr. Bu öðrenciler; programlarýnýn ilk iki yarýyýlýnda alýnmasý gereken dersleri býrakamaz ve ilk yarýyýlýnda kredisiz alýnan dersler hariç fazla ders yükü alamazlar.

(3) Akademik takvimde belirtilen süreler içinde yapýlan ders ekleme-ders býrakma iþlemleri danýþmanýn onayý olmadan kesinleþmez. Ders ekleme-býrakma iþlemleri Akademik Takvimde belirtilen süreler dýþýnda yapýlamaz.

(4) Bu Yönetmeliðin 22 nci maddesi hükümleri saklý kalmak kaydýyla, bölümlerin ortalama dönem kredisi; toplam mezuniyet kredisinin okunacak dönem sayýsýna bölünmesi ile bulunur. Öðrencinin hangi dönem ve statüde olursa olsun, bir dönemde alabileceði ders yükü ise, kredisiz alýnan dersler hariç, en çok sekiz kredi veya iki ders fazla olabilir.

Yandal ve çift anadal programlarý

MADDE 14 (1) Bir bölümün öðrencileri; lisans öðrenimleri boyunca, ayný fakülte içinde veya dýþýnda esas bölümüne konu bakýmýndan yakýn olan baþka bir bölümün lisans öðrenimini, ayný zamanda takip edebilirler. Bu eðitim-öðretim programlarýna, alýnacak kredi ve ders sayýsýna baðlý olarak yandal ve çift anadal programlarý denir. Yandal ve çift anadal programlarý ile ilgili hususlar ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Baþarý Deðerlendirme

Devam ve sýnavlar

MADDE 15 (1) Öðrenciler kayýtlý olduklarý her türlü ders, uygulama, laboratuvarlar ve bunlarýn gerektirdiði veya ilgili öðretim elemanýnýn gerekli gördüðü sýnav ve diðer akademik çalýþmalarýn hepsine katýlmakla yükümlüdürler. Öðrencilerin devam durumlarý dersin öðretim elemaný tarafýndan deðerlendirilir.

(2) Ara sýnav(lar): Her derste öðrencilerin sorumlu olduklarý ara sýnav, ödev, uygulama ve diðer çalýþmalarýn sayýsý, baþarý notuna katkýsý ve yarýyýl sonu sýnavýna katýlmanýn gerekleri, dönem baþýnda öðretim elemaný tarafýndan belirlenir ve öðrencilere açýklanýr. Yýl içi deðerlendirmelerin baþarý notuna katkýsý, birden fazla ara sýnav, ödev, uygulama, proje gibi diðer yýl içi çalýþmalar olmak þartý ile %70e kadar belirlenebilir.

(3) Yarýyýl sonu sýnavý: Proje ve laboratuvar dersleri gibi niteliði gereði sýnav gerektirmediði ilgili yönetim kurulu tarafýndan onaylanan dersler dýþýnda tüm dersler için yarýyýl sonunda bir sýnav yapýlýr. Bu sýnavýn ders notuna katkýsý, dönem baþýnda öðretim üyesi tarafýndan belirlenir ve öðrencilere açýklanýr. Yarýyýl sonu sýnavlarý, Akademik Takvimde belirtilen sýnav döneminde yapýlýr; ilan edilen sýnav tarihleri, sýnav dönemi dýþýna çýkýlmamasý kaydý ile ilgili yönetim kurulu önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulu Kararý ile en geç dersten çekilme tarihinin son gününe kadar deðiþtirilebilir.

(4) Yýl içi deðerlendirmelerin baþarý notuna katkýsý %70e kadar belirlendiði durumlarda, öðrenci %70 üzerinden AA notunu alýrsa, yarýyýl sonu sýnavýndan muaf tutulur.

Notlar

MADDE 16 (1) Öðrencilere aldýklarý her ders için, gerekli sýnav ve benzeri deðerlendirmelerin sonunda o dersin öðretim elemaný tarafýndan aþaðýdaki notlardan birisi verilir:

Notlar                                  Aðýrlýk

AA Pekiyi                           4.00

BA Ýyi-Pekiyi                      3.50

BB Ýyi                                 3.00

CB Orta-Ýyi                         2.50

CC Orta                               2.00

DC Orta-Zayýf                     1.50

DD Zayýf                             1.00

F    Baþarýsýz                       0

G                                         Geçer

(2) Bir dersten alýnan AA ve BA notlarý o dersin üstün baþarý ile; CC notu da yeterli baþarý ile tamamlandýðýný gösterir. DC ve DD ise dersin "þartlý" tamamlandýðýný belirtir.

(3) F notu, baþarýsý DD veya G düzeyine eriþemeyen öðrencilere verilir. Bu notu alan öðrenciler, bu dersi ilk açýldýðýnda tekrarlamak zorundadýrlar.

(4) G notu; bu Yönetmeliðin 12 nci maddesinde belirtilen dersler ve benzeri uygulama dersleri için verilir, bu not ortalamaya katýlmaz; fakat dersin kredisi tamamlanan krediye dahil edilir. Üniversite dýþýndan ve dikey geçiþ sýnavýyla nakil edilen dersler de G notu ile deðerlendirilir.

Ýþaretler

MADDE 17 (1) Öðrencilerin bir dersteki durumu, aþaðýdaki iþaretlerden birisiyle belirlenir:

Notlar                Anlamý

E                       Eksik

DE                    Devam ediyor

EN                    Yarýyýl sonu sýnavýnda eksik not

T                       Tekrar

DK                    Dinleyici-Kredisiz

DB                    Dersi býraktý

ÝZ                      Ýzinli

(2) Bu iþaretlerden E, DE ve EN öðretim elemaný tarafýndan, diðerleri Öðrenci Ýþleri Bürosu tarafýndan kullanýlýr.

(3) E iþareti; proje, tez, bitirme ödevi ve benzeri çalýþmalara dayanan derslerde, öðretim elemanýnýn kabul edeceði mazeretlerden ötürü zamanýnda bitiremeyen öðrencilere verilir.  Ayrýca, öðrencinin kontrolü dýþýnda ortaya çýkan geliþmelerden ötürü tamamlanamayan dersi ifade eder. E iþareti, takip eden dönemde kaldýrýlmaðý takdirde, Öðrenci Ýþleri Birimi tarafýndan F (Baþarýsýz) þeklinde deðiþtirilir.

(4) DE iþareti, bir dönemden daha uzun süreye yayýlan tez, seminer veya proje dersleri için verilebilir. Bu not, dersin halen sürdüðünü ve notunun da ileri bir tarihte verileceðini ifade eder.

(5) EN iþareti, yarýyýl sonu sýnavlarýna katýlamayan öðrencilere verilir. Bu durumdaki öðrencilere bu Yönetmeliðin 16 ncý maddesi uygulanýr. EN iþareti, bir sonraki yarýyýlýn kayýt süresinin baþlangýcýndan önce giderilmezse, öðrencinin notu F olur. Ancak, uzayan hastalýk gibi olaðanüstü durumlarda, ilgili yönetim kurulu bu süreyi uzatabilir. Uzatýlan süre, izleyen yarýyýlýn ders ekleme-býrakma süresini aþýyorsa, öðrenci bu yarýyýl için izinli sayýlýr.

(6) T iþareti, dersin F notu ya da baþka nedenlerle tekrarlandýðýný gösterir.

(7) DK iþareti, program uyarýnca veya danýþman onayý ile kredisiz olarak alýnan dersler için verilir. Bu derslerin kredi ve notlarý ortalama hesaplarýna katýlmaz. Kredisiz olarak alýnan dersler krediliye çevrilemez. Öðrenci, kredili olarak aldýðý bir dersi de akademik takvimde belirtilen tarihten önce, danýþmanýn onayý ile DKya çevirebilir. Kredisiz-dinleyici alýnan dersten DK iþareti alýnýr. Bu ders öðrencinin transkriptine bu þekilde iþlenir. Genel aðýrlýklý not ortalamasýný veya alýnan herhangi bir krediyi etkilemez. Eðer dinleyici olarak kaydolmuþ bir öðrenci, derse katýlým zorunluluðunu yerine getirememiþse, dersin hocasý dönem sonu notlarýný teslim ederken notunu DB iþaretine çevirir.

(8) DB iþareti, kredili olarak kayýtlý bulunduðu bir dersten akademik takvimde belirtilen dersten çekilme süresi dolmadan, gerekli iþlemleri tamamlayarak çekilen öðrencilere verilir. Öðrenciler programlarýnýn ilk iki yarýyýlýnýn derslerinden veya F aldýklarý için tekrarladýklarý derslerden çekilemezler. Bu Yönetmeliðin 20 nci maddesi hükümleri saklýdýr. Ýlk ara sýnavdan sonraki haftanýn son gününe kadar çekilmek için baþvuruda bulunabilir.

(9) “ÝZ iþareti, bu Yönetmeliðin 27 nci maddesine uygun olarak izinli sayýlan öðrenciler için kullanýlýr.

Notlarýn açýklanmasý

MADDE 18 (1) Yarýyýl sonu notlarý, Öðrenci Otomasyon Sisteminin öðretim üyelerinin eriþimine açýk olduðu süre içinde verilerek kesinleþir ve ilan edilir.

(2) Notlarda herhangi bir yanlýþlýk olmasý halinde, ilgili öðretim elemanýnýn yanlýþlýðý gerekçeli bir yazýyla dersle ilgili Dekanlýða en geç izleyen yarýyýlýn kayýt döneminin sonuna kadar bildirmelidir. Yanlýþlýðýn düzeltilmesi, ilgili yönetim kurulunun alacaðý karara baðlýdýr.

(3) Özel durumlarda Üniversite Yönetim Kurulu karar almaya yetkilidir.

Sýnavlara katýlmama

MADDE 19 (1) Saðlýk veya baþka bir mazereti nedeniyle yarýyýl sonu sýnavlarýndan birine veya birkaçýna katýlamayacak durumda olan öðrenciler, raporlarýyla birlikte ilgili fakültenin ilgili bölüm baþkanlýðýna baþvuru yapmak zorundadýr.

(2) Mazeretler, akademik takvimde belirtilen tarihlerde, Fakülte Yönetim Kurulunda incelenir ve karara baðlanýr. Yukarýda belirtilen þartlara uymadýklarý saptanan veya belgelenmeyen mazeretler kabul edilmez.

(3) Ara sýnavlara ya da benzeri çalýþmalara mazereti nedeniyle katýlamayan öðrenciye mazeret sýnavlarý, ilgili öðretim elemanýnca belirlenir.  Ýhtilaf durumunda ilgili Fakülte Yönetim Kurulu karar verir.

Ders tekrarlama

MADDE 20 (1) Öðrenciler F notu aldýklarý zorunlu dersleri, ilk açýldýklarýnda tekrarlamak zorundadýrlar. Ders tekrarý yaparken danýþmanýn görüþü alýnarak ders býrakma izni verilebilir.

(2) Seçmeli derslerden F notu alan öðrenci, bu dersi ilk açýldýðýnda tekrarlar veya yerine geçecek bir baþka dersi tekrar (T) iþareti ile alýr. Bu durumda yeni dersten alýnan not F'nin yerine geçer, ancak kaldýðý seçmeli ders ve F notu öðrencinin GANOsunu etkilemeyecek þekilde akademik kayýtlarda belirtilir.

(3) Öðrenciler DD ve DC almýþ olduklarý derslerden en çok altýsýný, ilk alýnýþlarýný izleyen üç yarýyýl içinde ve her yarýyýlda en çok bir tane olmak üzere danýþman onayý ile tekrarlayabilirler.  Tekrarlanan derslerde, önceki not ne olursa olsun, alýnan son not geçerlidir.

Not ortalamalarý

MADDE 21 (1) Öðrencilerin baþarý durumlarý, bitirdikleri yarýyýlda almýþ olduklarý derslere ait Yarýyýl Aðýrlýklý Not Ortalamasý (YANO) ve almýþ olduklarý tüm dersler için hesaplanan Genel Aðýrlýklý Not Ortalamasý (GANO) ile izlenir. Bu ortalamalar, ilgili derslerden bu Yönetmeliðin 16 ncý maddesine göre alýnmýþ notlardan, her birinin karþýlýðý olan aðýrlýklarýnýn, o dersin Senatoca belirlenen kredisi ile çarpýlarak bulunan sayýlarýn toplamýnýn, ayný derslerin kredi toplamýna bölünmesiyle elde edilir. Sonuçlarda, virgülden sonraki üçüncü hane 5'ten küçükse sýfýra; 5 veya 5'ten büyükse, ikinci haneyi bir artýracak þekilde yuvarlanarak, iki hane esas alýnýr.

Sýnamalý öðrenciler

MADDE 22 (1) Herhangi bir yarýyýl sonunda GANO'larý 2.00'ýn altýnda olan öðrenciler, sýnamalý öðrenci durumuna düþerler. Sýnamalý öðrencilere dönem yükünden fazla ders yükü verilemez. Bu öðrenciler, Üniversitede faaliyette bulunan kulüplere, baþkan, baþkan yardýmcýsý ve yönetim kurulu üyesi olamaz.

Süre ve baþarý denetimi

MADDE 23 (1) Üniversitenin bir lisans programýna kabul edilen öðrenciler, GANO'larýný en az 2.00 düzeyinde tutmak zorundadýr.

(2) GANO'su 2.00'ýn altýnda olan öðrencilerden, YANO'su iki yarýyýl üst üste 2.00'ýn altýnda olanlar baþarýsýz öðrenci durumuna düþerler. Baþarýsýz öðrenciler; bölümlerinin ortalama dönem kredisi üzerinde ders yükü alamazlar. Bununla beraber, baþarýsýz öðrenciler, zorunlu olarak önce F aldýklarý dersleri tekrar ederler. Ayrýca, bölüm ortalama dönem kredisini aþmayacak þekilde DD, DC aldýklarý dersleri tekrar ederler. Baþarýsýz öðrenciler kayýt olduklarý dönemde, tekrar ettikleri ders kredileri ile bölüm ortalama dönem kredisini tamamlamýþlar ise en çok iki yeni ders alabilirler. Bu öðrenciler; yaz döneminde de ders alacaklar ise, önce F, DD, DC aldýklarý dersleri tekrar etmek zorundadýrlar ve en fazla üç ders veya on kredi alabilir.

(3) Güz dönemi baþýndaki baþarýsýzlýk durumu ise, yaz dönemi sonundaki GANO'ya göre belirlenir.

(4) Ders tekrarý ile GANO'larýný 2.00 veya üzerine getiren öðrenciler, normal statüde eðitimlerine devam eder.

(5) Baþarýsýz statüde iken diðer bir üniversiteden özel öðrenci statüsü ile alýnmýþ dersler, Bursa Teknik Üniversitesinde kredili ders olarak sayýlmaz. Baþarýsýz statüde geçen süreler toplam öðretim süresinden sayýlýr.

(6) Kayýtlý olduðu programýn asgari mezuniyet kredisinden, programýn son sýnýf azami ders kredisi toplamýnýn eksiði kadar krediyi tamamlamýþ olan öðrenciler son sýnýf öðrencisi sayýlýr.

Önlisans diplomasý

MADDE 24 (1) En az ilk dört yarýyýlýn bütün derslerinin ya da programlarýnýn toplam kredisinin en az % 50'sini; en az 2.00 GANO ile tamamlamýþ olup, lisans öðrenimlerini tamamlamadan Üniversiteden ayrýlan öðrencilere, baþvurmalarý halinde önlisans diplomasý verilir.

Öðretim süresi

MADDE 25 (1) Üniversitedeki lisans eðitim-öðretim programlarýnýn normal süresi sekiz yarýyýldýr. Normal statüsündeki öðrenci için bu süre en fazla 14 yarýyýldýr. Ýngilizce hazýrlýk programýnda geçirilen süreler, bu sürenin dýþýndadýr.

(2) Öðrencilerin; yaz dönemi hariç, mezuniyet öncesi son dönemlerini Üniversitede geçirmeleri ve bölüm mezuniyet kredisinin en az % 50'si olmak kaydýyla, bölüm tarafýndan belirlenmiþ orandaki krediyi Üniversitede tamamlamalarý gerekir. Üniversite dýþýndan; yaz okullarý, dýþ transfer, deðiþim programlarý ve benzeri þekilde alýnan krediler, bu % 50 oranýnýn içinde sayýlmaz.

(3) Lisans programlarýnýn azami kanuni süreler içinde bütün derslerini en az 2.00 GANO ile tamamlayamamýþ ve mezun olamamýþ öðrenciler 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirlenen þartlara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý ve/veya öðrenim ücretlerini ödemek þartý ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile proje hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

Mezuniyet

MADDE 26 (1) Bir öðrencinin izlemekte olduðu programdan mezun olup, diploma almaya hak kazanabilmesi için; bir lisans eðitim ve öðretim programýný en az 2.00 GANO ile tamamlamasý zorunludur. Bu þartlarý gerçekleþtiremeyenlerden;

a) GANO'larý en az 2.00 olan ve mezuniyet koþullarýný yalnýzca, en çok iki dersten F notu almýþ olduklarý için yerine getiremeyen öðrencilere, ilgili öðretim elemanýnýn görüþü alýnarak bu dersleri tekrarlamadan, bir sýnava girme veya bunun yerini tutacak akademik bir çalýþma yapma imkaný, ilgili yönetim kurulunca tanýnabilir. Bu öðrencilere en çok DD notu verilir ve not en geç izleyen yarýyýlýn kayýt dönemi baþýna kadar Öðrenci Ýþleri Bürosuna bildirilir. Baþarýsýzlýk halinde ders tekrarlanýr ve ders tekrarýnda bu Yönetmeliðin ilgili diðer hükümleri uygulanýr.

b) Mezuniyet koþullarýný yalnýzca GANO'larýnýn 2.00'ýn altýnda olmasý yüzünden tamamlayamamýþ olan öðrencilere, yalnýzca programlarýnýn son dört yarýyýlý içinde bulunan derslerden yeteri kadarýnýn sýnavlarýna açýldýklarý dönemlerde girerek GANO'larýný yükseltme imkaný ilgili yönetim kurulunca tanýnýr. Bu bentden yararlanan öðrenciler, ilgili mevzuat hükümlerinde öngörülen katký payýný ödeyerek, bir dilekçe ile mazeret kayýt dönemi sonuna kadar ilgili Fakülte Dekanlýklarýna baþvurularýný yaparak sýnavlarýna girecekleri dersleri belirtirler. Bu durumdaki öðrenciler sýnav haklarý dýþýndaki öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar.

c) Bir öðrenci mezun olabilmek için programýnýn öngördüðü dersleri tamamlamýþ olsa dahi kredili olarak aldýðý program dýþý derslerden de geçer not almak zorundadýr.

Ýzinli ayrýlma ve üniversiteye dönüþ

MADDE 27 (1) Öðrenciler haklý ve geçerli mazeretleri olmasý halinde, ilgili yönetim kurulunca en fazla iki yarýyýllýk bir süre için izinli ayrýlmýþ sayýlabilirler. Zorunlu hallerde bu süre, izni veren yönetim kurulunca uzatýlabilir. Öðrenciler izinli geçirilen süreye ait bu Yönetmeliðin 6 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn  (b) bendi hükümlerine uymakla yükümlüdürler.

(2) Deðiþim programlarý ile baþka bir üniversitede okuyan öðrencilere, ilgili yönetim kurulu kararý ile izin verilir. Öðrencinin deðiþim programlarý ile veya izin alýp gittiði dönemdeki “ÝZ ibaresinin kaldýrýlarak, ilgili yönetim kurulu kararý ile bu dönemde diðer bir üniversitede alýp tamamladýðý derslerin iþlenmesi, en geç öðrencinin Üniversiteye döndüðü dönemi izleyen kayýt dönemi sonuna kadar tamamlanýr. Sayýlan derslerdeki deðiþikliklerin, iþlemin yapýldýðý akademik dönem sonuna kadar yapýlmasý gerekir.

(3) Öðrenciler, izin süreleri sonunda ve normal kayýt döneminde kayýtlarýný yaptýrmak suretiyle öðrenimlerine devam ederler. Kendilerine iki yarýyýl izin verilmiþ öðrencilerden birinci yarýyýl sonunda Üniversiteye dönmek isteyenlerin, bir dilekçe ile ilgili yönetim kuruluna baþvurmalarý gerekir.

ALTINCI BÖLÜM

Diploma ve Unvanlar

Diploma

MADDE 28 (1) Bu Yönetmeliðin 25 inci maddesine göre hazýrlanan sekiz yarýyýllýk (dört yýllýk) bir öðrenim programýný, bu Yönetmeliðin ilgili hükümlerine uygun olarak tamamlayan öðrencilere, öðrenim görmüþ olduklarý, eðitim ve öðrenim programýndan lisans diplomasý verilir. Diplomada hangi eðitim ve öðretim programýndan mezun olduðu belirtilir. Mezuniyet ortalamasý hesaplanýrken kredili ve notlu alýnan derslerin tümü hesaba katýlýr.

(2) Çift-Anadal programlarý mezunlarýnýn alacaklarý diplomalar ve þartlarý Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Öðrenimlerini en çok dokuz yarýyýlda tamamlayan öðrencilerden GANO'larý 3.50 veya daha fazla olanlar Yüksek Onur ve GANO'larý 3.00 ile 3.49 arasýnda olanlar Onur listesine alýnýrlar. Ancak disiplin cezasý almýþ olan öðrenciler bu listelere alýnamazlar.

(4) Çift-anadal programlarý mezunlarýnýn yüksek onur ve onur listelerine alýnma þartlarý ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

Sertifika programlarý

MADDE 29 (1) Fakülteler uygun gördükleri alanlarda sertifika programý önerebilir. Sertifika programlarýnýn esaslarý Senatoca düzenlenir.

(2) Üniversite bölümlerine kayýtlý bulunan öðrencilere yönelik olarak açýlan sertifika programlarýna kabul þartlarýnýn; programý yürütecek olan bölüm tarafýndan belirlenmesi, bir öðrencinin sertifika almaya hak kazanabilmesi için en az sertifika programýna sayýlan 21 kredilik ders almasý ve bu derslerin ortalamasýnýn en az 2.00 olmasý gerekir. Sertifikalara diplomada yer alan mezuniyet tarihi yazýlarak diploma ile birlikte verilir.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 30 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 31 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.