10 Ekim 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28080

YÖNETMELÝK

Gazi Üniversitesinden:

GAZÝ ÜNÝVERSÝTESÝ LAPAROSKOPÝK CERRAHÝ UYGULAMA

VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Gazi Üniversitesi Laparoskopik Cerrahi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, görevlerine, organlarýna ve yönetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Gazi Üniversitesi Rektörlüðüne baðlý olarak kurulan Gazi Üniversitesi Laparoskopik Cerrahi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez: Gazi Üniversitesi Laparoskopik Cerrahi Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Gazi Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Gazi Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Gazi Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; laparoskopik cerrahi konusunda klinik alanýnda yapýlan araþtýrmalarýn ve uygulamalarýn koordineli olarak yürütüldüðü çok disiplinli bir merkez oluþturmak ve laparoskopik cerrahinin geliþtirilmesine katkýda bulunmaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Laparoskopik cerrahi konusunda saðlýk hizmetini yüksek kalite düzeyine ulaþtýrmak için gerekli çalýþmalarý yapmak ve bu kalite düzeyinin devamlýlýðýný saðlamak; teknolojik destek, eðitim ve danýþmanlýk hizmetlerini geliþtirmek,

b) Cerrahi eðitim için seminerler ve/veya kurslar düzenlemek ve katýlým belgeleri vermek, hastalarla ilgili klinik uygulamalarý gerçekleþtirmek, broþür ve kitapçýklar yayýnlamak,

c) Ulusal ve uluslararasý bilimsel araþtýrma projelerine organize bir çerçevede devam etmek ve bu konuda projeler üretmek, yürütmek, SCI (science citation index) kapsamýnda yer alan dergilerde bilimsel yayýnlara dönüþtürmek, çeþitli bilimsel toplantýlar düzenlemek, laparoskopik cerrahi alanýnda nitelikli çalýþmalar yapmak, çalýþmalara katýlmak,

ç) Çok disiplinli bir merkez oluþturabilmek için, Avrupa Endoskopik Cerrahi Birliði (European Association for Endoscopic Surgery-EAES) ve Avrupa Laparoskopik Cerrahi Okulu (European School of Laparoscopic Surgery-ESLS) ile iþbirliði ve koordinasyonu saðlamak, teknolojik araç ve gerecin Merkeze kazandýrýlmasý için gerekli çalýþmalarý yapmak,

d) Laparoskopik cerrahi ile ilgili çalýþmalarýn geliþtirilebilmesi için Merkez üyeleri aracýlýðýyla anabilim dallarý arasýnda düzenli toplantýlar ve internet yoluyla iþ birliði aðý oluþturmak, laparoskopik cerrahi konusunda her türlü bilimsel iþbirliði, yayýn ve faaliyeti yürütebilecek bir alan oluþturmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür,

b) Yönetim Kurulu,

c) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür; Rektör tarafýndan Üniversitenin laparoskopik cerrahi ile uðraþan, araþtýrma ve yayýn faaliyetlerinde bulunan ve bu alanda birçok kurs düzenlemiþ ve aktiviteleri ile tanýnmýþ olan, Üniversitenin tam zamanlý öðretim üyeleri arasýndan üç yýl için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür çalýþmalarýnda kendisine yardýmcý olmak üzere öðretim üyeleri arasýndan iki kiþiyi müdür yardýmcýsý olarak görevlendirir. Müdürün görevi baþýnda olmadýðý zamanlarda yerine yardýmcýlarýndan birisi vekalet eder.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek,

b) Yönetim Kurulunun aldýðý kararlarý ve çalýþma programýný yardýmcýlarý ile birlikte uygulamak,

c) Merkezi amaçlarý doðrultusunda yönetmek,

ç) Uygulanan programlara ve faaliyetlere iliþkin koordinasyonu saðlamak,

d) Merkezin yýllýk faaliyet raporunu ve bir sonraki yýla ait çalýþma programýný düzenlemek ve Yönetim Kurulunun görüþünü aldýktan sonra Rektörün onayýna sunmak,

e) Yönetim ve Danýþma kurullarýna baþkanlýk yapmak, gündemi hazýrlamak, toplantýlarý yönetmek.

Yönetim kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, iki müdür yardýmcýsý ile Üniversite öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan görevlendirilen dokuz üye olmak üzere toplam oniki kiþiden oluþur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrýlan üyelerin yerine, ayný usulle yenileri görevlendirilir. Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine en az üç ayda bir üyelerinin salt çoðunluðu ile toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr. Yönetim Kurulunda; Genel Cerrahi, Kadýn Hastalýklarý ve Doðum, Çocuk Cerrahisi, Ortopedi ve Travmatoloji, Üroloji, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dallarý ile Gastroenteroloji Bilim Dalýnda laparoskopik cerrahi konusunda çalýþmalarý olan en az bir öðretim üyesi yer alýr.

(2) Yönetim Kurulunu olaðanüstü toplantýya çaðýrmak için en az üç Kurul üyesinin toplantý talebiyle Müdüre baþvurmasý gerekir. Bu talep üzerine Müdür, Yönetim Kurulunu olaðanüstü gündem ile toplanmak üzere davet eder.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr;

a) Merkezin faaliyetleriyle ilgili çalýþmalarý düzenlemek, kararlar almak ve alýnan kararlarýn yürütülmesini saðlamak,

b) Faaliyet raporunun düzenlenmesine iliþkin esaslarý tespit etmek ve sunulan raporu deðerlendirmek,

c) Bir sonraki döneme ait çalýþma programýnýn düzenlenmesine iliþkin esaslarý tespit etmek ve sunulan raporu deðerlendirmek,

ç) Kurs, seminer, eðitim programlarýnýn hazýrlanmasý ve planlanmasý, katýlým koþullarýnýn belirlenmesi, eðitim verecek birimlerle gerekli koordinasyonun saðlanmasý konularýnda kararlar almak, bu programlarýn sonunda katýlým belgesi, baþarý belgesi ve benzeri belgeleri düzenleyerek vermek,

d) Kuruluþ amaçlarýna uygun müracaatlarý inceleyerek, uygun görülenleri karara baðlamak, araþtýrmalarla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak, araþtýrma teklif ve projelerini, iþbirliði önerilerini deðerlendirmek ve karara baðlamak,

e) Danýþma Kurulunun görüþ ve önerilerini deðerlendirmek,

f) Ýlgili diðer mevzuatla Yönetim Kuruluna verilen diðer iþleri yapmak.

Danýþma kurulu ve görevleri

MADDE 12 (1) Danýþma Kurulu; Üniversite içinden ve dýþýndan, Laparoskopik Cerrahi alanýnda uzmanlýklarý ile tanýnan bilim adamlarý arasýndan Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafýndan görevlendirilen altý kiþiden oluþur.

(2) Danýþma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Görev süresi biten üyeler yeniden Danýþma Kurulu üyeliðine seçilebilir. Herhangi bir nedenle görevi sona eren üyenin yerine yenisi ayný usulle görevlendirilir. Müdürün önerisi ve Danýþma Kurulunun onayý ile gerektiðinde; Üniversite dýþýndan konu ile ilgili bilgi, beceri ve deneyim sahibi kiþiler de görüþ bildirmek amacý ile Danýþma Kurulu toplantýlarýna katýlabilir.

(3) Danýþma Kurulu, Müdürün çaðrýsý üzerine Kasým ayý içinde bir kez toplanýr ve oyçokluðu ile karar alýr. Toplantýlarda çoðunluk þartý aranmaz.

(4) Danýþma Kurulu; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak deðerlendirmede bulunan ve istiþari nitelikte görüþ bildiren bir Kuruldur. Danýþma Kurulu; Merkezin faaliyetlerini gözden geçirerek Yönetim Kuruluna gerekli tavsiyelerde bulunur, çalýþma programý ve eðitim faaliyetleri konusunda öneri niteliðinde kararlar alýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 13 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesi uyarýnca, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 14 (1) Bütçe harcamalarýnda Merkezin harcama yetkilisi Rektördür.

Alt birimler

MADDE 15 (1) Merkezdeki alt birimler; robotik cerrahi ve deneysel cerrahi birimleridir. Bu birimlerin çalýþma usul ve esaslarý Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato ve Yönetim Kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gazi Üniversitesi Rektörü yürütür.