11 Ekim 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28081

YÖNETMELİK

Mersin Üniversitesinden:

MERSİN ÜNİVERSİTESİ MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU

ÖN LİSANS ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 8/8/2007 tarihli ve 26607 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mersin Üniversitesi Mersin Meslek Yüksekokulu Ön Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Mersin Üniversitesi Mersin Meslek Yüksekokulu uzaktan eğitim programlarında ders kayıt işlemleri, yatay geçiş, ders geçme ve sınavlarda uygulanacak hükümleri kapsar.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ğ) ve (h) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ğ) Bölüm: Yüksekokuldaki mevcut bölümleri,”

“h) Bölüm Başkanı: Yüksekokuldaki mevcut bölümlerin bölüm başkanlarını,”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5 – (1) Yüksekokulun uzaktan öğretim programlarında öğretim süresi iki yıldır. Öğrencinin kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmadan ön lisans programlarını azami dört yıl içinde başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü ve 46 ncı maddelerinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payını veya öğrenim ücretini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmadan öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9 – (1) Yüksekokula yapılacak yatay geçişler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca Yüksekokul Yönetim Kurulunca karara bağlanır. Yatay geçiş için Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenecek kontenjanlar; eğitim-öğretim yılının başlamasından en geç bir ay  önce Rektörlüğe bildirilir ve Yükseköğretim Kuruluna ilan için gönderilir.  Yatay geçiş kararı verilmeden önce, öğrencinin geldiği yükseköğretim kurumundan aldığı derslerin ders saati veya kredisi ile geçiş yapacağı birimde başarılı olması gereken derslerle içerik yönünden uygunluğu incelenir. Yatay geçişlerde tüm işlemler başvuru yapılan yarıyılın ilk iki haftası içinde tamamlanır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenciler, ilgili birimlerce belirlenen usullere göre ve Yüksekokul akademik takviminde belirlenen süre içinde katkı payını veya öğrenim ücretini yatırarak kayıtlarını yenilemek zorundadırlar.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki beşinci ve altıncı fıkralar eklenmiştir.

“(1) Yüksekokulda ders geçme sistemi esastır. Dersler yarıyıl esasına göre okutulur ve en az 60 kredilik (120 AKTS) dersi kapsar. Öğrencilerin bir programdan mezun olabilmeleri için yukarıda belirtilen alt sınırın üzerinde ne kadar kredi almaları gerektiği, Yüksekokul Kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir.”

“(2) Bir dersin kredi değeri; o dersin teorik, uygulamalı, seminer, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmaları olması durumlarına göre Yüksekokul Kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir. Haftada 1 saat teorik ders, 1-4 saatlik seminer, uygulama, laboratuvar bitirme tezi, atölye çalışması, bitirme tezi ve benzeri bir kredidir.”

“(5) Bir dersin AKTS kredisi ise programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için yükseköğretim yeterlilikleri çerçevesine göre belirlenen kredi aralığı ve öğrencilerin çalışma saati göz önünde tutularak belirlenir. İlgili diploma programını bitiren öğrencinin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkısını ifade eden öğrenim kazanımları ile açıkça belirlenmiş teorik veya uygulamalı ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen diğer faaliyetler için gerekli çalışma saatleri de göz önünde bulundurularak ders kredileri hesaplanır. Bir ders için ortalama 25-30 saatlik çalışma 1 AKTS olarak ifade edilir.”

“(6) Staj esasları, Yüksekokul Kurulu kararı üzerine Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin madde başlığı “Ders alma, bırakma, tekrarlama” olarak, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki beşinci ve altıncı fıkralar eklenmiştir.

“(2) Öğrenciler ders kaydını yaptırmadan önce; 14/12/1999 tarihli ve 23906 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliğinin 2 nci maddesinde belirtilen hizmetleri alabilmeleri için katkı payını veya öğrenim ücretini ödemekle yükümlüdür. Öğrencilere yatırmış oldukları katkı payı veya öğrenim ücreti iade edilmez.”

“(3) Danışmanın onayı ile derslere kaydını tamamlayan öğrenci, akademik takvimde belirlenen ders alma-bırakma günlerinde de yine danışmanın onayı ile yeni derslere kayıt yaptırabilir, tekrarlamak zorunda olduğu dersler hariç, diğer derslerden kaydını sildirebilir.”

“(4) Ders alma-bırakma süresi bitiminden sonra derse kayıt ve ders silme işlemi yapılmaz. Ancak, kısa süreli olarak izinli sayılan öğrencilerin derse kayıt ve ders silme işlemi Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile yapılabilir.”

“(5) Öğrenci, süresi içinde usulüne uygun olarak kayıt yaptırmadığı dersleri almaz ve bu derslerin sınavına giremez.”

“(6) Bir dersten başarılı olma, seçmeli ders değişikliği, tek ders sınavı ve benzeri durumlarda 7/9/2007 tarihli ve 26636 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mersin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.” 

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Dersi yürütmekte olan öğretim elemanı, internet üzerinden öğrenciyle Yüksekokul Yönetim Kurulunun belirlediği formatlarda senkron (internet üzerinden eş zamanlı) ve asenkron (internet üzerinden farklı zamanlarda iletişim) bağlantı kurmakla yükümlüdür.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 19 – (1) Sınav sonuçları, maddi hata durumunun belirlenmesi dışında değiştirilemez. Öğrenciler maddi hata itirazı için, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en çok bir hafta içinde Müdürlüğe yazılı olarak başvurabilir. Bölüm Başkanlığınca yapılan inceleme sonunda öğrencilere sorulan sorularda bir maddi hata tespit edilirse, Yüksekokul Yönetim Kurulunca gerekli düzeltme yapılır ve sonuç ilan edilir. Maddi hata olmadığı anlaşılırsa, durum ilgiliye yazılı olarak veya iletişim platformu üzerinden bildirilir. Öğretim elemanlarının sınav değerlendirmelerine itirazda bulunulamaz.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (h) bendi eklenmiştir.

“a) Öğrencinin sağlık raporu ile belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretlerinin olması,”

“h) Yüksekokul Yönetim Kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer mazeretler.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 22 – (1) Öğrencinin yazılı olarak kaydının silinmesini istemesi dışında, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ve 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre Üniversiteden çıkarma cezası almış olanların, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla Üniversite ile ilişiği kesilir.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.    

“(2)  Diploma bir kez verilir. Diplomaların kaybı halinde, ikinci bir nüsha düzenlenir. Diploma Müdür ile Rektör tarafından imzalanır. Ayrıca soğuk damga ile mühürlenir.”

MADDE 13 – Bu Yönetmelik, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 14 – Bu Yönetmelik hükümlerini Mersin Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

8/8/2007

26607

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

7/5/2008

26869