12 Ekim 2011 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 28082

YÖNETMELİK

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünden:

GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsüne bağlı enstitülerde yürütülen lisansüstü eğitim öğretimi düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsüne bağlı enstitülerde yürütülen lisansüstü öğretim, lisans öğretimine dayalı yüksek lisans ve yüksek lisans öğretimine dayalı doktora öğretimi ile bunların gerektirdiği eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama faaliyetlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

b) Enstitü: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğünü ve/veya Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğünü,

c) Enstitü Kurulu: İlgili Enstitü Kurulunu,

ç) Enstitü Müdürü: İlgili Enstitü Müdürünü,

d) Enstitü Yönetim Kurulu: İlgili Enstitü Yönetim Kurulunu,

e) GYTE: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünü,

f) IELTS: Uluslararası bir yabancı dil sınavı olan, International English Language Testing System’i,

g) Rektör/Rektörlük: GYTE Rektörünü/Rektörlüğünü,

ğ) Senato: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Senatosunu,

h) TOEFL: Uluslararası bir yabancı dil sınavı olan Test of English as a Foreign Language’i

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Lisansüstü Programlar, Öğrenci Kayıt ve Kabulü,

Ders Sınavları ve Değerlendirme

Lisansüstü programlar

MADDE 5 – (1) Lisansüstü programlar, Mühendislik ve Fen Bilimleri ile Sosyal Bilimler Enstitülerinin ilgili anabilim dalları esas alınarak açılır ve yürütülür. Ayrıca, enstitü kurulları, enstitü anabilim dalları başkanlarının görüşlerini alarak, enstitü anabilim dallarından değişik bir ad taşıyan bir bilim dalına ilişkin lisansüstü programının açılması için Rektörlüğe teklifte bulunabilir. Rektörlüğün önerisi ve Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) onayı ile enstitü anabilim dallarından değişik ad taşıyan lisansüstü programlar açılabilir. Uygulanacak programlar, enstitü kurullarının teklifi ve Senatonun onayı ile kesinleşir.

Lisansüstü öğretim programlarının ilanı ve başvuru

MADDE 6 – (1) Enstitüler, her yarıyıl için hangi anabilim dallarında lisansüstü öğretim yaptıracaklarını, adaylarda aranacak nitelikleri, kontenjanları, sınav programları ile birlikte son başvuru ve sınav tarihlerini tespit ederek ilan edilmek üzere, her yarıyılın sona ermesinden önce Rektörlüğe bildirir. İlanlar, Rektörlükçe yapılır.

(2) Başvuru ve kayıt için istenen belgelerin aslı veya enstitü tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır. Kesin kayıt hakkını kazanan adaylardan, başvuru sırasında teslim ettiği belgeler tekrar istenmez.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü

MADDE 7 – (1) Enstitü içindeki farklı anabilim dallarına veya diğer üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerinin lisansüstü programlarına kayıtlı öğrenciler, yatay geçiş yoluyla aynı veya farklı adlardaki lisansüstü programlara anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla kabul edilebilirler. Bunun için başvuruda bulunacak öğrencilerin devam etmekte oldukları lisansüstü programlarında en az bir yarıyılı başarıyla tamamlamış olmaları gerekir. Yatay geçişle ilgili şartlar, enstitü kurullarının önerisi ile Senato tarafından karara bağlanır.

Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

MADDE 8 – (1) Enstitülerin yüksek lisans ve doktora programlarına kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan lisans/yüksek lisans derecelerini başvurdukları yüksek lisans/doktora programlarından farklı alanda almış olan adaylarla, lisans/yüksek lisans derecelerini GYTE dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan adaylara eksikliklerini gidermek veya başvurdukları programa uyumlarını sağlamak amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Bilimsel hazırlık programı ile ilgili dersler anabilim dalınca belirlenir. Söz konusu bu dersler kredisiz olur ve toplam 18 kredi/saat karşılığı olan ders miktarını geçemez. Bu programın süresi, en çok iki yarıyıl olup, geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans/doktora programı süresine dahil edilmez. Bu sürede öğrenci kredili ders alamaz ve aldığı kredisiz derslerden de çekilemez.

(2) Bilimsel hazırlık programında alınması önerilen dersler, yüksek lisans/doktora zorunlu ders yükünün tamamlanmasında esas alınan kredili dersler dışında tutulur ve bu derslerden farklı olur. Bu derslerin sınav sonuçları, başarılı (P) veya başarısız (F) olarak değerlendirilir. Bilimsel hazırlık programı için önerilen derslerden bir yıl içerisinde başarılı olamayan öğrenciler lisansüstü programında ders aşamasına geçerler; ancak daha önce alıp başarılı olamadıkları bilimsel hazırlık derslerini tekrar alıp başarmak zorundadırlar. Öğrenciler aldıkları bilimsel hazırlık derslerinden başarılı olmadan yüksek lisans programında uzmanlık alan dersine kayıt yaptıramaz, doktora programında ise yeterlik sınavına giremez.

Derslere devam

MADDE 9 – (1) Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmakla yükümlüdür. Bir öğrenci teorik derslerin %70’ine, uygulamaların da %80’ine devam etmek zorundadır. Öğrencilerin devam durumları ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir.

Lisansüstü derslerin kredi değerleri

MADDE 10 – (1) Enstitülerde açılan bir lisansüstü dersin kredi değeri üç olup bu değer, derse ait haftalık teorik saatin tamamı ile uygulama saatinin yarısının toplamına eşittir. Lisansüstü derslere ilişkin teorik ve uygulama saatleri ve hangi derslerin kredili veya kredisiz olacağı anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü kurulu kararıyla belirlenir. Seminer, uzmanlık alanı dersi, dönem projesi ve tez çalışması kredisizdir.

Ders sınavları ve değerlendirme

MADDE 11 – (1) Lisansüstü derslerinin değerlendirmeleri; ara ve yarıyıl sonu şeklinde gerçekleştirilir. Her ders için en az bir ara sınav veya yarıyıl çalışması ile bir yarıyıl sonu sınavı veya yarıyıl sonu çalışması yapılır. Yarıyıl sonu sınavları veya çalışmaları Senatoca belirlenen akademik takvime uygun zamanlarda yapılır. Yarıyıl sonu başarı notu; ara ve yarıyıl sonu sınavı veya çalışmaları dikkate alınarak verilir. Sınav sonuçları, bir hafta içerisinde enstitüye ulaştırılır. Anabilim dalı başkanlığının görüşü alınarak haklı ve geçerli görülen bir nedenle herhangi bir sınava veya çalışmaya giremeyen öğrenciye, söz konusu sınavın veya çalışmanın yapıldığı tarihten itibaren bir hafta içinde başvurduğu takdirde enstitü yönetim kurulunca mazeret sınav hakkı verilir.

Ders notları

MADDE 12 – (1) Öğrencilere, aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından yarıyıl sonu başarı notu olarak takdir olunur. Notlarla ilgili diğer hususlar, Senato tarafından belirlenir. Puanlar ve bunlara karşılık gelen harf notları ile katsayıları aşağıda belirtilmiştir:

        Puan               Yarıyıl Sonu Başarı Notu             Katsayısı

       90-100                               AA                                  4.00

        85-89                                BA                                  3.50

        80-84                                BB                                  3.00

        75-79                                CB                                  2.50

        70-74                                CC                                  2.00

        65-69                                DC                                  1.50

        60-64                                DD                                  1.00

        50-59                                FD                                  0.50

  49 ve aşağısı                           FF                                   0.00

      Başarılı                                P                                      -

     Başarısız                               F                                      -

    Gelişmekte                             D                                      -

(2) Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC (2.00) olması gerekir. Bir öğrencinin mezun olabilmesi için takip ettiği programa ilişkin genel not ortalamasının en az BB (3.00) olması gerekir. Tezli yüksek lisans ve doktora programlarında genel not ortalaması, öğrencinin başarmış olduğu en yüksek yedi ders 21 kredilik miktara ait kredi ve notların çarpılarak bu derslere ilişkin toplam krediye bölünmesiyle bulunan değerdir. Yedi ders 21 kredilik zorunlu ders yükünü başarılı olarak tamamlayan ve belirtilen akademik ortalamaları sağlayan tezli yüksek lisans ve doktora öğrencileri, başarısız oldukları ders veya derslerden muaf sayılır. Tezsiz yüksek lisans programlarında ise, genel not ortalaması, öğrencinin başarmış olduğu en yüksek on ders 30 kredilik miktara ait kredi ve notların çarpılarak bu derslere ilişkin toplam krediye bölünmesiyle bulunan değerdir. On ders 30 kredilik zorunlu ders yükünü başarılı olarak tamamlayan ve belirtilen akademik ortalamaları sağlayan tezsiz yüksek lisans öğrencileri, başarısız oldukları ders veya derslerden muaf sayılır. Öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek amacıyla başarılı oldukları dersleri tekrarlayabilir. Genel not ortalamasına tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Dönem not ortalaması öğrencinin bir dönemde alarak başarılı veya başarısız olduğu tüm derslerin kredi ve notlarının çarpılarak o dönemdeki toplam krediye bölünmesiyle bulunan değerdir.

(3) E notu, tezsiz yüksek lisans eğitiminde projesini belirlenen sürede bitiremeyen öğrenciye verilir. Sözü edilen çalışmayı tamamlaması için öğrenciye en fazla bir ay ek süre verilir. Bu ek süre içinde de çalışmasını tamamlayamayan öğrenciye F verilir.

Notlara ilişkin maddi hata veya itiraz

MADDE 13 – (1) Öğrenciler sınav sonuçlarına, notların ilan edildiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde anabilim dalı başkanlığına dilekçe ile itiraz edebilirler. Açıklanan yarıyıl sonu ders notlarına ilişkin herhangi bir maddi hatanın yapılmış olması halinde, düzeltme istemi, öğrencinin veya öğretim elemanının başvurusu üzerine, ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından incelenir ve enstitü yönetim kurulunca da karara bağlanır. Notlarla ilgili düzeltmelerin en geç hatalı notun verildiği yarıyılı takip eden yarıyıl kayıt süresi içinde yapılmış olması gerekir.

Ders saydırma ve ders tekrarı

MADDE 14 – (1) Öğrencilerin, yatay geçiş veya daha önceki denk lisansüstü programlarından ders veya seminer saydırma ve buna bağlı olarak intibak şartları anabilim dalı başkanlığı tarafından önerilir. Bu öneri enstitü yönetim kurulunda incelenir ve karara bağlanır. Ders saydırma işlemi ders aşamasına gelinen ilk dönemde, akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme tarihlerinde yapılır.

(2) Eğitimine kayıt yenilemeyerek dört yıl ara veren öğrenciler başarı ile tamamladıkları derslerin hangilerini yeniden almaları gerektiğine danışmanının ve öğrencinin kayıtlı olduğu programın anabilim dalı başkanlığının önerisi ile ilgili enstitü yönetim kurulu karar verir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yüksek Lisans Programı

Yüksek lisans programı

MADDE 15 – (1) Yüksek lisans programı, tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir. Bu programların yürütülmesine dair esaslar Senato tarafından belirlenir.

Yüksek lisans sınavına kabul

MADDE 16 – (1) Yüksek lisans sınavına kabul edilebilmek için adaylarda aranan şartlar şunlardır:

a) Lisans diplomasına sahip olmak,

b) Öğrenci kabul ilanında belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle birlikte başvuruda bulunmak,

c) ALES sınavından ilgili anabilim dalı için öğrenci kabul ilanında belirtilen puanı almış olmak.

Giriş sınavı

MADDE 17 – (1) Yüksek lisans giriş sınavı; ilgili anabilim dalında görevli en az üç öğretim üyesinden oluşan bir jüri tarafından yapılır ve anabilim dalındaki tüm öğretim üyelerine açıktır. Mülakat ve ilgili program için belirlenen türden ALES sınav sonuçları aşağıda belirtildiği gibi değerlendirilerek başarılı bulunan adaylar yüksek lisans programlarına kabul edilirler. Jüri tarafından hazırlanan sınav sonuçlarına ilişkin tutanak ve evrak, anabilim dalı başkanlığınca enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleştirildikten sonra ilan edilir.

(2) Başarı notu ALES sınavı sonucunun %50’si ve 100 üzerinden dikkate alınan mülakat sınav sonucunun %50’si toplanarak belirlenir. Adayın başvurduğu programa kabul edilebilmesi için başarı notunun en az 65 olması gerekir.

Yüksek lisans programına kayıt ve kayıt yenileme

MADDE 18 – (1) Yüksek lisans giriş sınavında başarılı olan öğrenciler, enstitü tarafından belirlenen süre içerisinde kayıtlarını yaptırmak zorundadırlar. Programa devam eden öğrenciler, ilan edilen tarihlerde kayıtlarını yenilerler. İlan edilen tarihlerde kayıtlarını yenilemeyen öğrenciler, kayıt bitim tarihinden sonraki bir hafta içerisinde mazeretlerini danışmanı ve anabilim dalı başkanlığının uygun görüşleri ile enstitü müdürlüklerine bildirirler. Mazeretleri ilgili enstitü yönetim kurulunca kabul edilen öğrenciler gecikmeli kayıt yaptırabilirler. Öğrenci, yarıyılın başlangıcından itibaren onbeş gün içerisinde danışmanının onayını alarak yarıyıl başında aldığı derslere ek olarak yeni ders/dersler alabilir. Ayrıca onbeş gün içerisinde kayıt yaptırdığı ders/derslerden tümüyle çekilebilir.

(2) Öğrencilerin kayıt olma, yenileme ve silme işlemleri, enstitü müdürlükleri tarafından düzenlenir ve Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülür.

Danışman

MADDE 19 – (1) Enstitü yönetim kurulu; enstitüye kayıt yaptıran yüksek lisans öğrencisine ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisiyle anabilim dalında görevli öğretim üye veya görevlileri arasından bir danışman tayin eder. Danışman olabilecek öğretim görevlilerine ilişkin koşullar Senato tarafından belirlenir. Anabilim dalında yeterli öğretim üyesi veya öğretim görevlisi bulunmaması halinde ise, en yakın anabilim dalı veya başka üniversite ve teknoloji enstitülerinden öğretim üyeleri de danışman atanabilirler. Danışman, öğrencinin kayıtlı olduğu yüksek lisans programı için Enstitü Kurulu tarafından kabul edilen programlardaki dersler arasından alacağı dersleri belirler ve her yarıyılın başında öğrenci ile birlikte öğrenci bilgi sistemine girerek ders seçimini yapar ve danışman onayını gerçekleştirir. Ayrıca tespit edilen tez konusunu veya bitirilen tezini, ihtiyaç halinde öğrencinin talebi üzerine, kayıt dondurma veya benzeri başka durumlarını enstitü anabilim dalı başkanlığı kanalıyla enstitüye bildirir. Öğretim üyelerinin öğrenci danışmanlığı izinli ve görevli olduğu günler dışındaki zamanlarda da devam eder. Zorunlu haller dışında danışman değişikliği ancak danışmanın talebi üzerine kayıt yenileme süreleri içerisinde yapılır. Danışman öğretim üyesinin bir akademik yarıyıl içinde GYTE dışında 40 günden daha uzun süreli görevlendirilmesi, toplamda kırk gün sağlık raporu alması ya da GYTE’den ayrılması halinde anabilim dalı başkanlığının teklifi ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile öğrenciye yeni bir danışman tayin edilir.

(2) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulunun kararıyla ikinci tez danışmanı atanabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programı

Amaç ve kapsam

MADDE 20 – (1) Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Bu program, toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet kredili ders, iki adet seminer ve tez çalışmasından oluşur.

İngilizce seviye tespit sınavı

MADDE 21 – (1) Tezli yüksek lisans programına başvuran adaylar, öncelikle yabancı diller bölümü tarafından yapılan İngilizce seviye tespit sınavına girerler. Yabancı diller bölümü, giriş sınavından bir gün önce enstitü müdürlüğü aracılığıyla sınav sonuçlarını sınav komisyonlarına bildirir. Bilimsel başarı seviyeleri programlara kabul için yeterli görülen, ancak İngilizce seviye tespit sınavında başarısız olan adaylardan, en az % 30 İngilizce eğitim verilen lisansüstü programlar dışında kalan, yabancı dille okutulan derse yer verilmeyen programlarda öğrenim görmeye hak kazananlar; eğitim süresi en fazla bir yıl olan İngilizce hazırlık sınıfına devam edebilirler. İlk iki yarıyıl süresinde yapılan İngilizce yeterlik güz yarıyılı sonu, bahar yarıyılı sonu ve varsa yaz öğretimi sonu sınavlarına girerler ve lisansüstü programda eğitimlerine başlarlar. Bilimsel başarı seviyeleri en az % 30 İngilizce eğitim verilen lisansüstü programlara kabul için yeterli görülen, ancak İngilizce seviye tespit sınavında başarısız olan adaylar ise, GYTE yabancı diller bölümünde İngilizce hazırlık sınıfına devam ederler. İngilizce hazırlık öğretimi süresi bu adaylar için en fazla dört yarıyıldır. İlk iki yarıyıl süresinde yapılan İngilizce yeterlik güz yarıyılı sonu, bahar yarıyılı sonu ve varsa yaz öğretimi sonu sınavlarında başarılı olamayan öğrencilerin İngilizce hazırlık sınıfına devam etme hakkı bulunmaz. Ancak bir sonraki öğretim yılının başında ve devamında yapılan tüm İngilizce yeterlik sınavlarına girebilirler. Yaz öğretimi sonu sınavı öğrencilerin son haklarıdır. Öğrencinin kullandığı bu ilave süre azami süreden sayılır. Bu süre sonunda da başarılı olamayan öğrencilerin enstitü ile ilişiği kesilir. Ayrıca; İngilizce lisans eğitim-öğretimi yapan bölümlerden mezun olan veya kayıt sırasında Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)’ndan 100 tam not üzerinden en az 55 puan alanlar ile TOEFL, IELTS gibi İngilizce dil sınavlarından Senato tarafından belirlenen başarı düzeyinde puan alan ve belgelerini ibraz eden öğrenciler yabancı dil sınavından muaf tutulur.

Öğretim süresi

MADDE 22 – (1) Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi altı yarıyıldır. Ancak, kredilerini, seminerlerini ve tez çalışmasını tamamlayan öğrenciler üçüncü yarıyıl sonunda da tez savunmasına alınabilir. Altı yarıyıl sonunda programını başarı ile tamamlayıp mezun olamayanlar 2547 sayılı yasanın 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payını katlamalı ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumdaki öğrenciler, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama dışında, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanamazlar. 2547 sayılı Kanunun 50 nci maddesine göre araştırma görevlisi kadrosuna atanan bu durumdaki araştırma görevlilerinin araştırma görevliliği sona erer.

Dersler

MADDE 23 – (1) Dersler, kredili ve kredisiz olmak üzere ikiye ayrılır. Her yarıyılın başında anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü kurulunun onayıyla açılır veya kapanır. Bir yüksek lisans öğrencisi, toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet kredili dersi başarıyla tamamlamak zorundadır. Ayrıca, danışmanın teklifi, ilgili anabilim dalı başkanlığının olumlu görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile öğrenciler, kayıtlı oldukları enstitünün dışındaki bir enstitüden kredili ders alabilirler. Bu durumda alınacak kredi, öğrencinin aldığı toplam kredinin Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü için 1/3’ü, Sosyal Bilimler Enstitüsü için ise 1/2'sinden fazla olamaz.

Seminerler

MADDE 24 – (1) Her tezli yüksek lisans öğrencisi öğrenimi süresince iki seminer çalışması yapmak zorundadır. Konusu danışman tarafından belirlenen ve yürütülen seminer çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Seminer çalışmaları, danışmanın teklifi çerçevesinde anabilim dalı başkanlarınca ilan edilir.

Uzmanlık alan dersi

MADDE 25 – (1) Öğrenci tez konusunun belirlendiği yarıyıldan itibaren her yarıyıl kendi tez danışmanınca açılan uzmanlık alanı dersine kayıt yaptırmak zorundadır. İlgili dönem sonunda çalışması gelişmekte ya da başarısız olarak değerlendirilir. Başarılı olanlar tez savunmasına alınır. Tez süresince üst üste iki kere F notu alan veya iki dönem kayıt yaptırmayan öğrenciler danışmanının önerisi, anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yeni bir tez konusu belirleyebilir. Bu durumda öğrenci de danışman değişikliği talebinde bulunabilir.

(2) Uzmanlık alan dersi öğretim üyelerinin izinli ve görevli olduğu günler dışındaki zamanlarda da devam eder.

Yüksek lisans tezi

MADDE 26 – (1) Danışman, öğrencinin de görüşünü almak suretiyle tez konusunu ve projesini enstitünün ilgili anabilim dalı başkanlığı kanalıyla en geç üçüncü yarıyıl başında enstitüye bildirir. Tez konusu, enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinlik kazanır.

Tez yazım kuralları

MADDE 27 – (1) Yüksek lisans programındaki bir öğrenci tezini, Senotaca belirlenen usul ve esaslara uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Öğrenci, yüksek lisans tezinin ciltlenmemiş gerekli sayıdaki nüshasını tez teslim tutanağı ile birlikte anabilim dalı başkanlığı vasıtasıyla enstitü müdürlüğüne iletir. Öğrenci enstitüden alacağı yeni bir tutanakla birlikte asil ve yedek jüri üyelerine imza karşılığı yüksek lisans tezlerini teslim eder ve ilgili tutanağı enstitü müdürlüğüne geri getirir.

Tez jürisi ve sınav

MADDE 28 – (1) Tez jürisi ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayıyla atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı ve en az biri enstitü içindeki başka bir anabilim dalı veya başka bir yüksek öğretim kurumundan olmak üzere üç veya beş öğretim üye veya görevlisinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı eğer var ise jüri üyesi olamaz.

(2) Jüri; ilgili enstitü yönetim kurulu kararı tarihinden itibaren en geç bir ay içinde öğrenciyi bir tez sınavına tabi tutar. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Sınav dinleyicilere açıktır. Savunmaya girmeyen öğrencinin uzmanlık alan dersi başarısız olarak değerlendirilir, öğrenci devam eden dönem başında yeniden uzmanlık alan dersine kayıt yaptırmak zorundadır.

(3) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri; tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir ve bu kararı içeren yüksek lisans tez savunması tutanağını ilgili anabilim dalı başkanlığına iletir. Anabilim dalı başkanlığı da bu tutanağı tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitü müdürlüğüne bir üst yazı ile bildirir.

(4) Düzeltme kararının verilmesi halinde, tezin düzeltilmesi için öğrenciye en fazla üç ay süre tanınır. Bu süre sonunda öğrenci tekrar aynı jüri önünde tezini savunur.

a) Savunmasını yapmayan ya da savunma sonunda tezi kabul edilmeyen öğrenci, anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yeni bir tez konusu belirlemek zorundadır. Bu durumda öğrenci de danışman değişikliği talebinde bulunabilir.

b) Tezi ilk savunmada red edilen öğrenci anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yeni bir tez konusu belirler. Bu durumda öğrenci de danışman değişikliği talebinde bulunabilir.

Tezli yüksek lisans diploması

MADDE 29 – (1) Tez savunma sınavında başarılı olan öğrenci, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş iki nüshası ile tezin tümünü kapsayan üç adet CD'yi sınav tarihinden itibaren en geç iki ay içerisinde enstitü müdürlüğüne teslim eder. İki ay içinde tezini teslim etmeyen öğrenci, tezi red edilen öğrenci gibi işlem görür. Öğrenciye ilgili enstitü müdürü ile Rektörün imzalarını taşıyan bir yüksek lisans diploması verilir. Bu diplomaya öğrencinin mezun olduğu enstitü anabilim/bilim dalı programının onaylanmış adı yazılır. Diplomanın şekli ve kapsamı Senato tarafından belirlenir. İstek üzerine diploma hazırlanıncaya kadar öğrenciye ilgili enstitü müdürünün imzasını taşıyan geçici bir mezuniyet belgesi verilebilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programı

Amaç ve kapsam

MADDE 30 – (1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı; öğrenciye mesleki konularda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programı, ikinci lisansüstü öğretimde yürütülebilir. Bu program toplam otuz kredi/saatten az olmamak şartıyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi; kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Öğrenci, yarıyılın başlangıcından itibaren onbeş gün içerisinde danışmanının onayını alarak yarıyıl başında aldığı derslere ek olarak yeni ders/dersler alabilir. Onbeş gün içerisinde kayıt yaptırdığı ders/derslerden tümüyle çekilebilir.

(2) GYTE öğretim elemanları, tezsiz yüksek lisans programına kayıt yaptıramaz.

Özel öğrenci kabulü

MADDE 31 – (1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu olup, belirli bir konuda bilgisini arttırmak isteyenler, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu kararı ile ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans programında yer alan derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrencilere ilişkin esaslar şunlardır;

a) Özel öğrenci olmak isteyenlerin lisans düzeyinde bir öğretim programından mezuniyet belgesine sahip olmaları gerekir.

b) Özel öğrenciler GYTE Yönetim Kurulu tarafından her eğitim-öğretim yarıyılı başında belirlenen ders katkı payını ödemek zorundadır.

c) Özel öğrenciler kayıt yaptırmak istedikleri derslerin katkı payını her yarıyılın kayıt döneminde yatırdıktan sonra, Enstitü Müdürlüğüne dilekçe ile kayıt yaptırdıkları dersleri bildirmek zorundadır. Özel öğrencilerin kayıt yaptırdıkları dersleri bırakmak istemeleri halinde; o ders için ödedikleri ders katkı payı iade edilmez.

ç) Özel öğrencilik statüsü birbirini takip eden iki yarıyıldan fazla sürmez ve bu statüde ders alan öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu öğrenciler, iki yarıyılda en fazla 15 kredilik beş ders tamamlayabilir. Bu öğrenciler proje dersine kayıt yaptıramaz. Özel öğrenciler; derse devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları ve lisansüstü programlara ilişkin olarak bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine tabidir.

d) Özel öğrenci kayıt işlemlerinin tamamlanması üzerine özel öğrencilik statüsü kazanılır.

e) Özel öğrenci statüsünde olanlara aldığı dersleri ve başarı durumunu gösterir bir belge verilir.

f) Özel öğrenci statüsündekiler, sonradan tezsiz yüksek lisans öğrencisi olmaları durumunda, özel öğrenci iken almış oldukları dersleri son üç yıl içinde olmak koşuluyla öğrencinin başvurusu, danışmanının ve ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayıyla yeni kayıt yaptırdıkları tezsiz yüksek lisans programının ders kredisinden saydırabilirler.

Danışman

MADDE 32 – (1) Tezsiz yüksek lisans programında, enstitü anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesini veya doktoralı bir öğretim görevlisini en geç birinci yarıyılın sonuna kadar danışman olarak belirleyerek Enstitü Müdürlüğüne bildirir. Danışman olabilecek öğretim görevlilerine ilişkin koşullar Senato tarafından belirlenir. Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşen danışman, bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen görevleri yerine getirir. Danışman değişikliği için de aynı madde geçerlidir.

Süre

MADDE 33 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi altı yarıyıldır. Bu süre sonunda programını başarı ile tamamlayıp mezun olamayanlar 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci öğrenim ücretini katlamalı ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.

Tezsiz yüksek lisans diploması

MADDE 34 – (1) Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan öğrenci projenin ciltlenmiş iki nüshasını ve iki adet CD'yi en geç iki ay içerisinde Enstitü Müdürlüğüne teslim eder. İki ay içinde projesini teslim etmeyen öğrenci yeniden proje dersine kayıt yaptırır. Öğrenciye Enstitü Müdürü ile Rektörün imzalarını taşıyan yüksek lisans diploması verilir. Diplomaya üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu Enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı yazılır.

(2) Diplomanın şekli ve kapsamı Senato tarafından belirlenir. Diploma hazırlanıncaya kadar öğrenciye geçici mezuniyet belgesi verilebilir.

ALTINCI BÖLÜM

Doktora Programı

Amaç ve kapsam

MADDE 35 – (1) Doktora programının amacı; öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır.

(2) Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin;

a) Bilime yenilik getirme,

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme,

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama

niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

(3) Doktora programı, yüksek lisans programını takiben oniki yarıyıllık süre içinde; toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, iki adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Bu süre sonunda programını başarı ile tamamlayıp mezun olamayanlar 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payını katlamalı ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumdaki öğrenciler, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama dışında, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanamazlar. 2547 sayılı Kanunun 50 nci maddesine göre araştırma görevlisi kadrosuna atanan bu durumdaki araştırma görevlilerinin araştırma görevliliği sona erer.

Doktora giriş sınavına kabul

MADDE 36 – (1) Doktora sınavına kabul edilebilmek için adaylarda aranan şartlar şunlardır:

a) Yüksek lisans derecesine sahip olmak,

b) Öğrenci kabul ilanında belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle birlikte başvuruda bulunmak,

c) ALES sınavından ilgili anabilim dalı için öğrenci kabul ilanında belirtilen puanı almış olmak,

ç) ÜDS, KPDS, TOEFL veya IELTS İngilizce sınavlarının birinden başarılı olmak. ÜDS ve KPDS için İngilizce başarı notu en az 60’tır. TOEFL ve IELTS başarı değerleri Senato tarafından belirlenir.

Giriş sınavı

MADDE 37 – (1) Doktora giriş sınavı; ilgili anabilim dalında görevli en az üç öğretim üyesinden oluşan bir jüri tarafından yapılır ve anabilim dalındaki tüm öğretim üyelerine açıktır. Mülakat ve ilgili anabilim dalı için belirlenen türden ALES sınav sonuçları aşağıda belirtildiği gibi değerlendirilerek başarılı bulunan adaylar doktora programlarına kabul edilirler. Jüri tarafından hazırlanan sınav sonuçlarına ilişkin tutanak ve evrak, anabilim dalı başkanlığı tarafından enstitüye iletilir ve enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleştirildikten sonra ilan edilir.

(2) Başarı notu, ALES sınavı sonucunun %50’si ve 100 üzerinden dikkate alınan mülakat sınav sonucunun %50’si toplanarak belirlenir. Adayın başvurduğu programa kabul edilebilmesi için başarı notunun en az 65 olması gerekir.

Doktora programına kayıt/kayıt yenileme

MADDE 38 – (1) Doktora giriş sınavında başarılı olan öğrenciler, enstitü tarafından belirlenen süre içerisinde kaydını yaptırmak zorundadırlar. Programa devam eden öğrenciler, ilan edilen tarihlerde kayıtlarını yenilerler. İlan edilen tarihlerde kayıtlarını yenilemeyen öğrenciler, kayıt bitim tarihinden sonraki bir hafta içerisinde mazeretlerini danışmanı ve anabilim dalı başkanlığının uygun görüşleri ile enstitü müdürlüklerine bildirirler. Mazeretleri enstitü yönetim kurullarınca kabul edilen öğrenciler gecikmeli kayıt yaptırabilirler. Öğrenci, yarıyılın başlangıcından itibaren onbeş gün içerisinde danışmanının onayını alarak yarıyıl başında aldığı derslere ek olarak yeni ders/dersler alabilir. Ayrıca onbeş gün içerisinde kayıt yaptırdığı ders/derslerden tümüyle çekilebilir.

(2) Öğrencilerin kayıt olma, yenileme ve kayıt silme işlemleri, enstitü müdürlükleri tarafından düzenlenir ve Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

Danışman

MADDE 39 – (1) Enstitü yönetim kurulu; doktora programına kesin kayıt yaptıran öğrenciye anabilim dalı başkanlığınca önerilen GYTE’de sözleşmeli veya kadrolu olarak çalışan öğretim üyeleri arasından bir danışman tayin eder. Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora yapacak öğrenciler için, başka üniversite ve teknoloji enstitülerinden öğretim üyeleri de danışman tayin edilebilir. Danışman, öğrencinin kayıtlı olduğu yüksek lisans programı için enstitü kurulu tarafından kabul edilen programlardaki dersler arasından alacağı dersleri belirler ve her yarıyılın başında öğrenci ile birlikte öğrenci bilgi sistemine girerek ders seçimini yapar ve danışman onayını gerçekleştirir. Ayrıca, seminer sonucunu, tespit edilen tez konusunu veya bitirilen tezini, ihtiyaç halinde öğrencinin talebi üzerine, kayıt dondurma ve eğitimi ile ilgili durumlarını anabilim dalı başkanlığı kanalıyla akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde enstitüye bildirir. Zorunlu haller dışında danışman değişikliği ancak danışmanın talebi üzerine kayıt yenileme süreleri içerisinde yapılır. Danışman öğretim üyesinin bir akademik yarıyıl içinde GYTE dışında kırk günden daha uzun süreli görevlendirilmesi, toplamda kırk gün sağlık raporu alması ya da GYTE’den ayrılması halinde anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü de alınarak ilgili enstitü yönetim kurulunca öğrenciye yeni bir danışman tayin edilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla kurum içi veya kurum dışından ikinci tez danışmanı atanabilir.

(2) Danışman, öğrencinin kayıtlı olduğu yüksek lisans programı için enstitü kurulu tarafından kabul edilen programlardaki dersler arasından alacağı dersleri belirler ve her yarıyılın başında öğrenci ile birlikte öğrenci bilgi sistemine girerek ders seçimini yapar ve danışman onayını gerçekleştirir.

Dersler

MADDE 40 – (1) Dersler, kredili ve kredisiz olmak üzere ikiye ayrılır. Her yarıyılın başında anabilim dalının teklifi ve enstitü kurulunun onayıyla dersler açılır veya kapanır. Bir doktora öğrencisi, toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet kredili dersi başarıyla tamamlamak zorundadır. Bu kredili dersler adı ve içeriği itibarıyla öğrencinin yüksek lisans programı çerçevesinde aldığı derslerden farklı olmak zorundadır. Ayrıca, danışmanın teklifi, ilgili anabilim dalı başkanlığının olumlu görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile öğrencilere, kayıtlı oldukları enstitünün dışındaki bir enstitüden kredili ders alabilmeleri imkânı tanınır. Bu durumda alınacak kredi, öğrencinin aldığı toplam kredinin Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü için 1/3’ü, Sosyal Bilimler Enstitüsü için ise 1/2’sinden fazla olamaz.

Seminerler

MADDE 41 – (1) Her doktora öğrencisi, öğrenimi süresince iki seminer çalışması yapmak zorundadır. Konusu danışman tarafından belirlenen ve yürütülen seminer çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Seminer programları, danışmanın teklifi çerçevesinde anabilim dalı başkanlarınca ilan edilir.

Uzmanlık alan dersi

MADDE 42 – (1) Öğrenci yeterlilik sınavını başardıktan sonraki ilk yarıyıldan itibaren her yarıyıl kendi tez danışmanınca açılan uzmanlık alanı dersine kayıt yaptırmak zorundadır. İlgili dönem sonunda çalışması gelişmekte ya da başarısız olarak değerlendirilir. Başarılı olan öğrenciler doktora tez savunmasına alınır. Tez süresince üst üste üç kere F notu alan veya üç dönem kayıt yaptırmayan öğrenciler yeniden tez önerisi savunmasına girer. Bu durumda öğrenci de danışman değişikliği talebinde bulunabilir, talebi kabul edilen öğrenci yeni bir konu ile tez önerisi savunmasına girer.

(2) Uzmanlık alan dersi öğretim üyelerinin izinli ve görevli olduğu günler dışındaki zamanlarda da devam eder.

Doktora yeterlik sınavı

MADDE 43 – (1) Doktora yeterlik sınavının amacı; öğrencinin temel konular ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda derinliğine bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Bu sınav, yazılı ve sözlü olmak üzere iki kısımdan oluşur.

(2) Doktora yeterlik sınavları; güz yarıyılı için Ocak, bahar yarıyılı için Temmuz ayları içinde yapılır. Güz yarıyılında yeterlik sınavına girmek isteyen öğrenciler Aralık ayının ilk iki haftası içinde, bahar yarıyılında yeterlik sınavına girmek isteyen öğrenciler ise Mayıs ayının son iki haftası içinde yeterlik sınavına giriş başvurularını yapmak zorundadır. Danışman, anabilim dalı ve enstitü yönetim kurulunca kabul edilebilecek geçerli bir mazereti olmayanların bu tarihten sonraki başvuruları geçerli sayılmaz. Aynı dönem ders ve/veya seminer almış olan öğrencilerin başvuruları uygulamaya konulur, ancak bu öğrenciler aldıkları ders ve/veya seminerden başarılı olduklarını belgeledikleri takdirde yeterlik sınavına girebilir. Genel not ortalaması en az BB, 3.00 olan öğrenciler yeterlik sınavına en erken üçüncü yarıyılın sonunda girebilirler.

(3) Yeterlik sınavları; ilgili anabilim dalı başkanlığınca önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan, GYTE öğretim üyelerinden oluşmuş beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Bu komitenin görev süresi üç yıldır.

(4) Öğrencinin kredili derslerini ve seminerlerini başarı ile tamamlamasından sonra yeterlik komitesi, içinde danışmanın da yer alacağı üç veya beş öğretim üyesinden oluşan bir yeterlik sınav jürisi belirler. Yeterlik sınav jürisinde başka bir yükseköğretim kurumundan en az bir öğretim üyesinin de bulunması gerekir.

(5) Yeterlik sınav jürisi, öğrencinin yeteneğini, araştırmaya olan eğilimini ve almış olduğu derslerdeki bilgisini sınayan yazılı ve sözlü olarak yaptığı sınav sonuçlarını doktora yeterlik komitesine bildirir ve komite bu sonuçları değerlendirerek, öğrencinin başarılı/başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar komite başkanlığınca sınavı izleyen en geç üç gün içinde ilgili tutanakla anabilim dalı başkanlığı kanalıyla enstitü müdürlüğüne bildirilir. Başarısızlık durumunda bir yarıyıl sonra yeterlik sınavı tekrarlanır. Yeterlik sınavında başarısız olunması durumunda, yeterlik jürisi öğrencinin daha önce alıp başarılı oldukları da dahil bazı dersleri yeniden almasına karar verebilir. Öğrenci bu dersleri başarmadan yeniden yeterlik sınavına giremez.

Tez izleme komitesi

MADDE 44 – (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.

(2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Tez izleme komitesinde tez danışmanından başka ilgili enstitü anabilim dalı içinden ve başka bir yüksek öğretim kurumundan birer üye de yer alır. İkinci tez danışmanının olması durumunda bu tez danışmanı da dilerse oy hakkı olmaksızın tez izleme komitesi toplantılarına katılabilir.

(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

Tez önerisi savunması

MADDE 45 – (1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan bir öğrenci, en geç altı ay içinde, danışmanın denetiminde yapacağı araştırmanın kaynak taramasını, amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu, sözlü savunmadan en az onbeş gün önce tez izleme komitesi üyelerine dağıtır.

(2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddedileceğine salt çoğunlukla karar verir. Bu kararı bildiren bir tutanak iki nüsha halinde ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez izleme komitesi toplantısını izleyen üç gün içinde enstitü müdürlüğüne bir üst yazı ile teslim edilir.

(3) Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda, yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi, bu savunmada da reddedilen öğrenci altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır.

(4) Tez önerisi kabul edilen ancak üç akademik yarıyıl arka arkaya uzmanlık alan dersine kayıt yaptırmayan öğrenci yeniden tez önerisi savunmasına girer.

(5) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, önerinin kabul edildiği tarihi takip eden ilk Ocak veya Temmuz ayı içinde öğrencinin tezindeki gelişmeleri izlemek üzere toplanır. Bu toplantılar daha sonra birbirini takip eden her Ocak ve Temmuz ayı içinde tekrarlanır. Uzmanlık alanı dersinden başarısız not alan bir öğrenci için tez izleme komitesi toplanmaz. Tez izleme komitesi sadece uzmanlık alanı dersinden gelişmekte notu alan bir öğrenci için toplanır. Komitece tezi incelenecek öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce tez izleme komitesi üyelerine yazılı bir rapor sunar. Erasmus uluslararası öğrenci değişim programı ile yurtdışına giden öğrenci bu raporu dönüş tarihinden itibaren bir ay içerisinde sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir yarıyıl sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, tez izleme komitesi tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Tez izleme komitesi kararını bildiren bir tutanak, iki nüsha halinde ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez izleme komitesi toplantısını izleyen üç gün içinde enstitü müdürlüğüne bir üst yazı ile teslim edilir. Tez izleme komitesi tarafından üst üste üç kez başarısız bulunan öğrenci yeniden tez önerisi savunmasına girer.

Doktora tezinin sonuçlandırılması

MADDE 46 – (1) Doktora programındaki bir öğrenci tezini, Senotaca belirlenen usul ve esaslara uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü doktora programına kayıtlı öğrenciler, doktora tezlerini teslim ederken Senatonun belirlediği alan indeksi kapsamındaki dergilerde, doktora tezlerinden üretilmiş bir özgün/tam makale yayınlamak veya editör imzalı kabul yazısını eğitim öğretimden sorumlu rektör yardımcısı başkanlığında enstitü müdürlerinden oluşan doktora tez inceleme komisyonuna sunmak zorundadır. Öğrenci, Senotaca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanan doktora tezinin ciltlenmemiş altı nüshasını, tez inceleme komisyonu raporu ve tez teslim tutanağı ile birlikte anabilim dalı başkanlığı vasıtasıyla enstitü müdürlüğüne iletir. Öğrenci enstitüden alacağı yeni bir tutanakla birlikte asil ve yedek jüri üyelerine imza karşılığı tezlerini teslim eder ve ilgili tutanağı enstitü müdürlüğüne verir.

(2) Doktora tez jürisi, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az biri başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur.

(3) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez savunmasına alır. Tez savunması; tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Sınav dinleyicilere açıktır. Savunmaya girmeyen öğrencinin uzmanlık alan dersi başarısız olarak değerlendirilir, öğrenci devam eden dönem başında yeniden uzmanlık alan dersine kayıt yaptırmak zorundadır.

(4) Tez savunmasının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Jüri verdiği kararı içeren bir tutanağı savunmanın yapıldığı tarihten itibaren en geç üç gün içinde enstitü anabilim dalı başkanlığına iletir. Anabilim dalı başkanlığı da bu tutanağı kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç üç gün içinde enstitüye üst yazı ile bildirir. Tezi ilk savunmada red edilen öğrenci takip eden dönemlerde yeni bir tez konusu ile tez önerisi savunmasına girer. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda tezi red edilen aday takip eden dönemlerde yeni bir tez konusu ile tez önerisi savunmasına girer.

Doktora diploması

MADDE 47 – (1) Tez savunmasında başarılı olan bir öğrenci doktora tezinin ciltlenmiş üç nüshası ile tezin tümünü kapsayan üç adet CD’yi, bir adet tez veri formunu ve bir adet tez yayın izin formunu tez savunmasına girdiği tarihten itibaren en geç iki ay içinde enstitüye teslim eder. Tezi Senotaca belirlenen usul ve esaslara uygun bulunan öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır. İki ay içinde tezini teslim etmeyen öğrenci tezi red edilen öğrenci gibi işlem görür.

(2) Öğrenciye verilecek diplomada, öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim/bilim dalındaki programın onaylanmış adı, enstitü müdürü ile Rektörün imzaları yer alır. Diplomanın şekli ve kapsamı, Senato tarafından belirlenir. İstek üzerine diploma hazırlanıncaya kadar öğrenciye ilgili enstitü müdürünün imzasını taşıyan geçici bir mezuniyet belgesi verilebilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 48 – (1) 8/8/2007 tarihli ve 26607 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 49 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hususlarda; 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği hükümleri ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

İntibak

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce lisansüstü eğitim ve öğretime başlamış olup, henüz doktora yeterlik sınavlarına girebilmek için gereken yabancı dil sınavlarını vermemiş olan öğrenciler hakkında bu Yönetmeliğin 48 inci maddesi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 50 – (1) Bu Yönetmelik 5/9/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 51 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü yürütür.