16 Ekim 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 28086

YÖNETMELİK

Atatürk Üniversitesinden:

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ

YAYIN VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç,  Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Atatürk Üniversitesi tarafından yurt içinde veya yurt dışında yürütülen açıköğretim programları kapsamında yapılan iş ve işlemler ile ilgili olarak gerçekleştirilen yayınlar ve hizmetler hakkındaki esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından yurt içinde veya yurt dışında sürdürülen eğitim-öğretim hizmetleri için açıköğretim uygulamalarının gerektirdiği işlevlere ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1)  Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1)  Bu Yönetmelikte geçen;

a) Dekan: Fakülte Dekanını,

b) Fakülte: Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesini,

c) Fakülte Yönetim Kurulu:  Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yönetim Kurulunu,

ç) Rektör: Atatürk Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Atatürk Üniversitesini,

e) Üniversite Yönetim Kurulu: Atatürk Üniversitesi Yönetim Kurulunu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yayın Komisyonu ile Yayın ve Eserlere İlişkin Esaslar

Yayın komisyonu

MADDE 5 – (1) Fakülte Yayın Komisyonu; Dekan başkanlığında, tek sayıda üyenin yer aldığı en az beş öğretim elemanından oluşur. Komisyon üyeleri üç yıllık süre ile Dekan tarafından belirlenir. Komisyon kararlarını oy çokluğu ile alır. Komisyon üyeleri kararlarda çekimser oy kullanamazlar, karşı oy kullanan komisyon üyesi gerekçesini kararda belirtir. Bir yıl içinde geçerli bir mazereti olmaksızın toplam iki toplantıya katılmayan üyenin üyeliği sona erer.

Yayın komisyonunun görevleri

MADDE 6 – (1) Yayın komisyonunun görevleri şunlardır:

a) Açıköğretim sisteminin gerektirdiği her türlü basılı malzeme ile radyo, televizyon ve internet yayınları için program üretimi ve program üretiminde kullanılacak eserlerin ve hizmetlerin siparişi veya yurtiçi ve yurtdışı kurumlardan ya da kişilerden sağlanması, bunların denetimi, dağıtımı, satışı, kiralanması ve devrine ilişkin işler ile yayınlara ilişkin diğer tüm işler hakkında karar almak,

b) Açıköğretim ilke ve yöntemlerine uygun; basılı, görsel, işitsel eserleri veya baskı ve yapımlarda kullanılacak yazılı metin, eğitim senaryosu, çekim senaryosu, resim, fotoğraf, grafik, müzik, beste, animasyon, dekor, kostüm, derleme, adaptasyon, çeviri ve bunlara benzer hizmetlerin telif ve tercüme hakları ile editörlük, eser inceleme, danışmanlık, yapımcılık, yönetmenlik, oyunculuk, program koordinatörlüğü, dublaj, program sunumu, program yapımı, radyo-televizyon-internet üzerinden yapılan sunum ve programlar, program yenileme, teknik inceleme ile denetim gibi hizmetleri, Atatürk Üniversitesi mensuplarının yanı sıra, diğer üniversitelerden ve üniversiteler dışındaki eğitim, öğretim, sanat ve yayın kurumlarından veya bunların mensupları ile bunlar dışındaki kişi ve kuruluşlardan, ilgili kuruluşların izni ile doğrudan veya yarışma ile almak, hazırlatmak veya sipariş vermek,

c) Doğrudan veya yarışma ile alım, hazırlatma ve siparişlere ait işleri, telif, tercüme ve yayın haklarına ilişkin hükümlerin de yer aldığı yazılı şartname ve sözleşmelere bağlamak,

ç) Yayınlanması uygun görülen eserlerin telif hakkı ödemelerine ilişkin alt ve üst oranları, katsayıya bağlı olan ödemeleri belirlemek üzere Fakülte Yönetim Kuruluna görüş bildirmek.

Eserlerde sorumluluk

MADDE 7 – (1) Yayınlanacak basılı, görsel, işitsel eserlerin bilim ve dil bakımından sorumluluğu eser sahibine, yapımcıya veya editöre aittir. Ancak, yayınlanacak eserlerde, gerekli görülen hallerde her türlü değişiklik yapılabilir. Bu gibi durumlarda yayınlanacak eserin bilim, dil ve görüntü sorumluluğu değişiklikleri yapanlara aittir.

(2) Tercüme, adaptasyon, derleme veya bir başka eserden uyarlama yapanların, asıl eser sahibinden veya onun yayın hakkını elinde bulundurandan yazılı izin alması zorunludur.

Eserlerin yayını

MADDE 8 – (1) Yayın Komisyonu, basılı, görsel ve işitsel eserleri yayınlamamayı veya kısmen yayınlamayı ya da yenilenerek veya yeni bir düzenleme ile yayınlamayı tercih edebilir.

(2) Basım halindeki eserlerin tüm düzeltme işleri, Fakülte Yayın Komisyonunca aksine karar verilmedikçe, editör, yazar veya çevirici tarafından yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Telif Ücreti ve Telif Haklarına İlişkin Esaslar

Telif ücreti hesaplanmasına esas olan gösterge ve katsayılar

MADDE 9 – (1) Açıköğretim sisteminin gerekli kıldığı ilkelere uygun şekilde hazırlanan basılı yayınların birinci baskılarına, televizyon, radyo ve internet üzerinden yapılan eğitim-öğretim-tanıtım sunum ve programları ile bilgisayar destekli eğitim programlarına üretildikleri ders yılı için aşağıdaki esaslara göre telif hakkı ödenir:

a) Açıköğretim sistemi ilkelerine uygun olarak hazırlanan basılı yayınlara itibari sayfa başına;

1) Telif eser ve makalelerde                                                    700

2) Tercüme eser ve makalelerde                                             500

3) Derlemelerde                                                                      200

b) Açıköğretimde kullanılmak üzere, 15-25 dakikalık televizyon, radyo ve internet için hazırlanan ders veya tanıtım yayınına;

1) Eğitim senaryosu yazımı                                                 1.500

2) Çekim senaryosu hazırlanması                                        1.250

3) Program yapımı                                                              1.250

4) Program yönetimi                                                           1.250

5) Program sunumu                                                            1.250

6) Denetim                                                                          1.000

7) Koordinasyon                                                                 1.000

c) Açıköğretimde kullanılmak üzere, 40-45 dakikalık bilgisayar destekli eğitim programı için hazırlanan her derse;

1) Eğitim senaryosu yazılımı                                               2.500

2) Yapım senaryosu hazırlanması                                       2.000

3) Program yapımı                                                              2.000

4) Grafik yapımı                                                                  2.000

5) Program sunumu                                                            1.600

6) Radyo-televizyon-internet üzerinden yapılan

Sunum ve programlar                                                          1.600

7) Denetim                                                                          1.600

8) Koordinasyon                                                                 1.600

gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile belirlenen memur aylık katsayısı ile çarpılması sonucu bulunacak miktara kadar telif hakkı olarak ödeme yapılır.

ç) Makalelerde en çok 25 sayfa üzerinden telif ücreti ödenir.

d) Telif eserlerde yazar, açıköğretim hizmet ilke ve yöntemlerine uygunluk sağlamak ve eğitim teknolojisinden yararlanmak amacı ile editör kullanıldığı takdirde, telif eserlerde gösterge rakamı 600, editör gösterge rakamı 500 olarak uygulanır.

e) Televizyon, radyo ve internet sunum ve programlarında birden fazla sunucu ve oyuncu görev aldığı takdirde, yukarıda yer alan katsayı %50’ye kadar arttırılabilir. Belirlenecek oran görev alan sunucu ve oyuncu sayısına bölünerek ödenir.

Telif hakkı hesaplanması

MADDE 10 – (1) Telif hakkı hesaplanmasında, 200 kelime bir itibari sayfa olarak işlem görür; itibari sayfanın hesaplanması için aşağıdaki işlem yapılır:

a) Yazarın emeği sonucu yapılan resim, harita, grafik, fotoğraf, cetvel, formül, sorular ve testler gibi özgün kısımlar itibari sayfanın hesaplanmasında kapladığı alanın santimetre karesine düşen kelime sayısı telif ücreti ödenmesinde esas alınır.

b) Literatür, indeks ve benzeri sayfalar özgün olmaları halinde metin sayfaları gibi değerlendirilir.

c) Çeviri eserlerde fotoğraf, resim, grafik, harita, cetvel, formül, sorular ve testler gibi kısımlar için telif hakkı hesap edilmez. Bu esaslara göre, önce eserlerdeki tüm sayfa sayısı belirlenir, sonra gelişigüzel 10 adet tam metin ile dolu sayfalardaki kelime sayıları sayılıp, 10’a bölünerek bir sayfadaki ortalama kelime adedi bulunur. Bunun tam sayfa sayısı ile çarpılması sonucunda, eserin tüm kelime sayısı ortaya çıkar. Bu sayının da 200’e bölünmesi ile eserin itibari sayfa sayısı bulunur.

Telif hakkı ödenmesi

MADDE 11 – (1) Telif hakkı karşılığı ilk baskı ücreti, eserin itibari sayfa tutarının bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde yer alan itibari sayfa karşılığı ücretle çarpılarak bulunur ve daha sonraki baskılarda telif hakkı aynı madde kapsamında belirlenen rakamların % 60’ı ödenir. Ancak aynı öğretim yılı içinde yapılan ikinci ve daha sonraki baskılar için telif ücreti ödenmez.

(2) Telif ücreti eserin tamamının basıldığı tarihteki Bütçe Kanunu ile belirlenen memur aylık katsayısına göre hesaplanır ve baskısı yapıldıktan sonra ödenir.

(3) Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında belirlenen gösterge rakamları beşbin ile elli bin arası basılan kitaplarda, % 15, ellibinden fazla basılan kitaplarda ise % 20 oranında Fakülte Yönetim Kurulunca arttırılır.

(4) Eserin tamamında veya toplam sayfa sayısının en az % 50’sinde değişiklik yapılmış ve bu değişiklik Yayın Komisyonunca kabul edilmiş ise ilk baskı esaslarına göre telif ücreti ödenir. Eserin kapsamında değişiklik yapılmadan sadece bölüm ve konu itibariyle sıra değişikliği yapılmışsa bu hüküm uygulanmaz.

(5) Belirli bir öğretim yılı için hazırlanan televizyon, radyo ve internet sunum ve programlarının sonraki öğretim yıllarında yayınlanmasında telif hakkı, Bu Yönetmeliğin 9 uncu madde kapsamında belirlenen rakamların 3/5’i olarak ödenir. Televizyon, radyo ve internet sunum ve programları değiştirilerek kullanıldığında bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında belirlenen rakamların 1/6’sı ödenir.

(6) Elektronik kitaplar için ödenecek telif ücretleri de bu madde kapsamında değerlendirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eser Maliyeti, Basım, Yayın ve Satış Hakkına İlişkin Esaslar

Eser maliyeti

MADDE 12 – (1) Basılı ve elektronik eserlerin maliyeti, telif hakları, klişe, kâğıt, baskı, cilt masraflarından; görsel ve işitsel yayınlarda ise film, video-bant, ses bandı, grafik malzemeleri, dekor malzemeleri, aksesuar, ışık malzemesi gibi her türlü teklif hakları ve hizmet alımlarını kapsayan masraflardan oluşur.

(2) Basılı ve elektronik malzemede bu usulle bulunan toplam bedelin baskı adedine bölünmesi ile o eserin birim maliyeti belirlenir.

Basım ve yayın hakkının devri

MADDE 13 – (1) Açıköğretim hizmetlerinde kullanılacak her türlü eser için, eser sahipleri ile ilgili kuruluş arasında, eserlerin basım ve yayın hakkının ilgili kuruluşa devredildiğine veya gösteri için yetki verildiğine basın ve yayım işlerinin bu Yönetmelik hükümleri gereğince yapılmasını kabul ettiğine ilişkin sözleşme düzenlenir ve imzalanır.

Öğretim malzemesinin basım, yayım ve satılması

MADDE 14 – (1) Açıköğretim yolu ile hizmet verecek olan birimler basılı öğretim materyali kullanmaları gerekmesi halinde bu malzemeleri imkânlar ölçüsünde Üniversitenin kendi tesislerinde bastırır. Teknik, kapasite ve iş hacmi bakımından basılma imkanı bulunmaması ya da ivedi yayınlanması gereken eserler Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile başka matbaalarda dizdirilip, bastırılabilir.

(2) Fakülte Yönetim Kurulu gerekli gördüğünde, açıköğretim programları için hazırlanan veya eğitim-öğretim ve uygulamalar kapsamında oluşturulacak olan basılı, görsel ve işitsel eserleri, ücreti maliyet değerinden aşağı olmamak koşulu ile bu eserlerden yararlanmak isteyenlere satabilir.

(3) Dekanlık gerekli gördüğü takdirde, eğitimlerine yardım amacı ile ve yayın komisyonu kararıyla, elindeki basılı malzemeleri, öğrencilerine maliyetine veya maliyetinden düşük bir ücretle ya da bedelsiz olarak verebilir.

Basılı malzeme ve satış bedeli

MADDE 15 – (1) Satış bedeli Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında belirlenen rakamlara göre hesaplanan maliyet bedeline % 20 eklenerek bulunur.

(2) Ders üniteleri, sınav ünite soruları, basılı yardımcı malzeme, kitap, dergi, gazete için kabul edilecek eserlerin hazırlanış, sunuş şekil ve esasları ile yine şekle dayanan baskı esaslarını birim yayın komisyonu belirler.

(3) Basılması halinde, basılan ders materyalinden 50 adedi yazarlara ve editörlere ücretsiz verilebilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Ücret Ödemeleri

Üniversite içinden yapılacak görevlendirmeler için ücret ödemeleri

MADDE 16 – (1) – Açıköğretim hizmetlerinde çalışan öğretim elemanları ile Rektörlükçe bu hizmetlerde çalışmakla görevlendirilen Atatürk Üniversitesinin diğer fakültelerine/ yüksekokullarına mensup öğretim elemanlarının haftalık mesai saatlerindeki çalışmalarının ne ölçüde ders yükünden sayılacağı 2547 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesi hükümlerine göre belirlenir.

(2)  Bu öğretim elemanlarının günlük mesai saatleri dışındaki saatlerde, Cumartesi, Pazar ya da resmi tatil günlerinde derslerle ilgili görev almaları halinde, kendilerine ek ders ücreti tahakkuk ettirilir.

Üniversite dışından yapılacak akademik ve idari görevlendirmeler için ücret ödemeleri

MADDE 17 – (1) Açıköğretim hizmetlerinin gereği olan, internet üzerinden yapılacak her tür eğitim-öğretim hizmetleri dahil öğrenci akademik danışma ve uygulama hizmeti ile ders, kurs, seminer gibi yüz yüze öğretim ve ödev-yoklama-sınav hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla öğrenci irtibat bürolarında görev alacak, öğretim elemanlarının çalışma programı birim yönetim kurulunca ders/saat hesabına ve öğretim dönemine uygun olarak birer yıllık süre ile belirlenir.

(2) Atatürk Üniversitesi dışından yapılacak görevlendirmelerde internet üzerinden yapılacak her tür eğitim-öğretim hizmetleri dâhil, akademik danışmanlık ve yüz yüze öğretim veya ödev-yoklama-sınav hizmetlerinin yürütülmesi için normal çalışma saatleri dışında görevlendirilen 14/7/1968 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personele, ilgili mevzuat hükümleriyle belirlenen saat ücreti tutarını ve yıllık fazla çalışma saati toplamını geçmemek şartıyla fazla çalışma ücreti ödenir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 19 – (1) Maliye Bakanlığı ile Sayıştayın görüşleri alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Atatürk Üniversitesi Rektörü yürütür.