19 Ekim 2011 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 28089

YÖNETMELİK

İstanbul Şehir Üniversitesinden:

İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ENERJİ, ÇEVRE VE TOPLUM

ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA

MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Şehir Üniversitesi Enerji, Çevre ve Toplum Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Şehir Üniversitesi Enerji, Çevre ve Toplum Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: İstanbul Şehir Üniversitesi Enerji, Çevre ve Toplum Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, lisans veya yüksek lisans programında enerji, çevre, toplum, ekonomi ve siyaset konularına odaklı mühendislik, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, hukuk, sosyoloji, iktisat, iletişim, işletme gibi farklı disiplinlerde öğrenim gören öğrencilerin ve araştırma yapan bilim insanlarının her türlü araştırma ve inceleme kapsamındaki bilgiye ulaşmasını sağlamak,

b) Enerji, Çevre ve Toplum Araştırmaları (EÇTA) çerçevesinde, bu fıkranın (a) bendinde sayılan disiplinler ile ilgili bilimsel araştırma ve incelemeler yapmak, bu alanlarda yapılmış genel ve özel nitelikli araştırma ve incelemeler hakkında ülke ve dünya kamuoyunu aydınlatmak, bu açıdan önem taşıyan yöntem ve teknikler konusunda, Üniversitenin değişik yüksek lisans programları ile işbirliği içinde, teori ve uygulama düzeyinde bilgi geliştirilmesine ve öğretimine yönelik faaliyetlerde bulunmak,

c) Enerji, çevre, toplum, siyaset çalışmalarına bu fıkranın (a) bendinde sayılan disiplinler vasıtasıyla katkı yapmaya yönelik akademik faaliyette bulunan diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak, ortak projeler geliştirmek, bu tür proje ve çalışmalara katılmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile diğer fakülte ve birimlerinde, lisans veya yüksek lisans programlarında ve uluslararası akademik kurumlarda enerji teknolojileri ve kaynaklar yönetimi odaklı öğrenim gören öğrenciler ile bu alanda araştırma yapan akademisyenlerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi üretecek araştırma ve inceleme programları geliştirmek, uygulamak ve mevcut uygulamalara katkıda bulunmak,

b) Enerji teknolojileri, politikaları, kaynak yönetimi konuları çerçevesinde, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen disiplinlerdeki araştırma ve inceleme faaliyetlerine yönelik olarak, tek başına ve/veya yurt içi yahut yurt dışındaki kuruluşlarla birlikte, ulusal ve uluslararası nitelikte her türlü eğitim, bilgi ve deneyim alışverişini sağlayacak etkinlikleri düzenlemek veya izlemek; bu doğrultuda çalıştay, seminer, konferans, kongre, değişim programı gibi bilimsel toplantılar tertiplemek, bu tür çalışmaları kapsayan projeler geliştirmek, mevcut projelere katılmak ve uluslararası işbirliği önerileri getirmek,

c) Enerji teknolojileri, kaynak yönetimi ve politikaları kapsamına giren konulardaki araştırma ve inceleme faaliyetlerine ilişkin bilimsel yayınlar yapmak,

ç) Enerji teknolojileri, kaynak yönetimi ve politikaları yoğunluklu ve disiplinlerarası bilgi ve eğitimin önem taşıdığı alanlarda faaliyette bulunacak araştırmacıların ve uluslararası örgütlerin araştırma ve inceleme formasyonu edinmesine yönelik uzmanlık programları düzenlemek, bu konuda diğer kurumlarla işbirliği yapmak,

d) Enerji teknolojileri, kaynak yönetimi ve politikaları çerçevesi içinde, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde geçen disiplinlerde bilgi ve eğitiminin önem taşıdığı alanlarda çalışanların, ilgili araştırma ve incelemelerine imkân sağlamak üzere, Üniversite ile işbirliği içinde çeşitli eğitim-öğretim programları düzenlemek, bu konuda başka kurumlarla işbirliği yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür,

b) Yönetim Kurulu,

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, Rektör tarafından Merkezin çalışma alanı ile ilgili konularda çalışan Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından iki yıl için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan fazla görevinin başında bulunamadığı durumlarda görevi sona erer.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Rektör tarafından müdür yardımcıları görevlendirilebilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek,

b) Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulunun toplantı gündemini belirlemek, bu kurulları toplantıya çağırmak, toplantılarına başkanlık etmek, bu kurullarda alınan kararları uygulamak,

c) Merkezin çalışmalarını yürütmek,

ç) Her yılın sonunda Merkezin çalışmalarıyla ilgili faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını hazırlayarak Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak,

d) İlgili mevzuatla kendisine verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Üniversitenin öğretim elemanları arasından veya Üniversite dışından Rektör tarafından iki yıl süre ile görevlendirilecek dört üye ve Müdür olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi dolmadan görevden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir üye seçilebilir. Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine en az üç ayda bir, üyelerinin salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmaları ve yönetimi ile ilgili konularda kararlar alıp yürütülmesini sağlamak,

b) Proje yürütücüleri ile birlikte, Merkezin projeleriyle ilgili araştırma gruplarının koordinasyonunu sağlamak,

c) Merkezin projelerine ilişkin ortak karar alınmasını gerektiren durumlarda, proje yürütücülerine danışarak karar almak,

ç) Danışma Kurulu üye adaylarını Üniversite Yönetim Kuruluna sunmak,

d) Her yılın faaliyet raporunu ve sonraki yıla ait çalışma programını değerlendirmek ve Rektörlüğe iletilmek üzere karara bağlamak.

Danışma kurulu ve görevleri

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Müdür tarafından Üniversitenin içinden veya dışından önerilen kişiler arasından Rektör tarafından seçilen en az beş üye ile Yönetim Kurulu üyelerinden oluşur.

(2) Danışma Kurulu üyeleri iki yıl süreyle görev yapar. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Danışma Kurulu; her yıl en az bir kez Müdür tarafından tespit edilecek bir tarihte ve onun başkanlığında toplanır. Toplantılarda çoğunluk şartı aranmaz.

(3) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleri ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve tavsiye niteliğindeki görüş ve önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13 – (1) Merkezin ihtiyacı olan akademik, teknik ve idari personel, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilir.

Mali konular

MADDE 14 – (1) Merkezin tabi olacağı mali konulara ilişkin esaslar Üniversitenin Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü yürütür.