21 Ekim 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 28091

YÖNETMELİK

Kırıkkale Üniversitesinden:

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 8/10/2009 tarihli ve 27370 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

“b) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav/sınavlar sonucunda, o öğretim yılında Fakülteye merkezi yerleştirme sistemi ile kayıt hakkı kazanmış olmak,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki (d) bendi eklenmiştir.

“d) Yabancı uyruklu öğrencilerin kaydı, ilgili mevzuat hükümleri ile Rektörlük tarafından belirlenen usul ve şartlar çerçevesinde yapılır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Birim kurullarının önerisi, Senatonun onayı ile bir eğitim-öğretim yılı, yaz okuluyla beraber üç dönem halinde düzenlenebilir. Yaz okulu eğitim-öğretimi ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Dersler; teorik, uygulama, staj, alan ve benzeri çalışma programları şeklinde verilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İlgili anabilim dalının teklifi üzerine yıl sonu sınavından sonra yaz staj programları düzenlenebilir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi, aynı fıkranın (ç) bendinin birinci cümlesi ile (1) ve (2) numaralı alt bentleri ve (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkranın sonuna aşağıdaki (e), (f) ve (g) bentleri eklenmiştir.

“Fakültede dersler; mesleki zorunlu dersler, ortak zorunlu dersler, seçmeli dersler, uygulamalı dersler, stajlar, yaz stajları ve ders kurulları gibi öğretim etkinliklerinden oluşur.”

“Uygulamalı dersler; mesleki zorunlu ders statüsündedir.”

“1) Fakültede uygulamalı derslerde her öğrencinin, her yıl belirli sayıda ve kalitedeki uygulamalı çalışmayı öngörülen sürede yapması veya verilen telafi süresinde tamamlaması ve teslim etmesi zorunludur. Akademik yılbaşında ilgili anabilim dalı, yaptırılacak telafi süresini ya her bir uygulamalı çalışmanın sonunda veya dönem sonunda gerçekleştirmek üzere ilan eder.”

“2) Uygulamalı çalışmaların şekli, cinsi, niteliği ve sayısı, o dersin anabilim dalı tarafından ders yılı başında öğrencilere duyurulur. Bu çalışmaları, verilen telafi süresinde de tamamlayamayan öğrenci, yılsonu sınavına alınmaz. İlgili anabilim dalı bütünleme sınavı öncesi çalışmalarını tamamlayamamış öğrenciler için yeni bir telafi süresi açar. Bu telafi süresinde de çalışmalarını tamamlayamamış öğrenciler bütünleme sınavına alınmaz ve o dersi başaramamış sayılır. O uygulama dersini bir sonraki eğitim-öğretim yılında tekrar eder.”

“d) Stajlar; mesleki zorunlu ders statüsünde olup dördüncü ve beşinci akademik yıllarda bir veya birden fazla anabilim dalı tarafından yürütülen ders ve hasta üzeri uygulamalarıdır. Ayrıca; diş hekimliği meslek eğitimi staj çalışmalarında hasta üzerindeki uygulamalı çalışmanın şekli, cinsi, niteliği ve sayısı o dersin anabilim dalı tarafından belirlenir ve akademik yıl başlamadan ilan edilir. Stajlarda o akademik yıl içerisinde başarılı olan öğrenciler staj sonu sınavına tabi tutulur.”

“e) Yaz stajlarında; akademik yıl içerisinde başarılı olamayan ya da pratik uygulamaları yeterli sayıda gerçekleştiremeyen öğrenciler ilgili anabilim dalında, Dekanlığın ilan ettiği program çerçevesinde o anabilim dalının bildirdiği pratik uygulamaları gerçekleştirir. İlan edilen sürede ve miktarda pratik uygulamaları tamamlayan öğrenciler o anabilim dalında staj sonu sınavına tabi tutulur.”

“f) Ders kurulları; birden fazla anabilim dalı, bilim dalı veya programa ait derslerin birlikte yürütüldüğü derslerdir.”

“g) Staj derslerinde başarılı olan üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri, başarılı oldukları derslerin bir sonraki eğitim yılına ait klinik çalışmalarının 1/3’ünü yaz döneminde yapabilirler. Bu programın açılıp açılmayacağına ilgili anabilim dalı başkanlığınca karar verilir. Bu programa katılmak isteyen öğrencilerin, ilgili anabilim dalı başkanlıklarına program başlamadan önce başvurmaları gerekir. Bu uygulamaya katılan öğrenciler en az on iş günü çalışmak zorundadır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Fakülteye ilk kez kayıt yaptıran öğrenci, akademik yılın ilk onbeş gün içerisinde daha önceki yüksek öğretim kurumlarından almış ve başarmış olduğu dersler için, muaf olmak isteğiyle Dekanlığa yazılı başvuruda bulunabilir.”

“(2) Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde, konu; kurulacak komisyonunun görüşleri doğrultusunda, Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilir. Fakülte Yönetim Kurulu öğrencinin önceden başardığı dersleri değerlendirerek, hangilerinden muaf tutulacağını karara bağlar.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 20 – (1) Sınavlar; ara sınav, yıl sonu sınavı, staj sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, muafiyet sınavı ve mazeret sınavlarıdır. Bu sınavlar; yazılı, sözlü, her ikisi birden veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınavların yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak yapılacağına ve uygulama, staj ve benzeri çalışmaların nasıl değerlendirileceğine ilgili dersten sorumlu anabilim dalı ya da dallarının önerisi ile Fakülte Yönetim Kurulu karar verir.

(2) Sınav tarihleri en az iki hafta önce ilan edilir. Öğrenciler, sınava ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadır. Dini ve milli bayramlar dışında gerekli görülen hallerde Cumartesi, Pazar günleri veya hafta içi öğlen tatillerinde de sınav yapılabilir.

(3) Sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

a) Ara sınav: Her teorik ve pratik ders için her yarıyıl en az bir ara sınav yapılır. Tüm ara sınavların, derslerin bitiminden bir hafta öncesine kadar tamamlanmış olması gerekir. Ara sınav dışında, başarı notuna esas olmak üzere; kısa süreli sınavlar, öğrencinin becerilerine dayanan uygulamalar, ödevler, projeler ve benzeri dönem içi çalışmalar yapılabilir. Bu çalışmaların başarı notuna katkı oranları, ilgili anabilim dalı kurulunun teklifi ile Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir. Beşinci sınıf klinik uygulamalarında (stajlarda) ara sınav zorunlu değildir, ancak anabilim dalının teklifi ve Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile beşinci sınıf klinik uygulamalarında (stajlarda) ara sınav yapılabilir. Programda yer alan derslerden bir günde en çok iki dersin ara sınavı yapılır. Ancak Fakülte Yönetim Kurulu bu sayıda değişiklik yapma yetkisine sahiptir.

b) Yıl sonu sınavı: Bir dersin yıl sonu sınavı, o dersin tamamlandığı yıl sonunda veya akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Yıl sonu sınavına, devam zorunluluğunu yerine getiren ve uygulaması olan derslerin uygulamalarından başarılı olan öğrenciler girebilir. Ders kurulları şeklinde yürütülen derslerde ana bilim dallarının not ortalamaları hesaplanır ve ders kurullarının ara sınav ve yıl sonu notu olarak belirlenir.

c) Staj sonu sınavı: Staj derslerinde anabilim dallarında ilan edilen pratik uygulamaları tamamlayan öğrenciler staj sonu sınavına tabi tutulurlar. Staj sonu sınavı, öğrencinin ilan edilen pratik uygulamaları tamamladığı stajın sonunda ilgili anabilim dalında gerçekleştirilir. Staj sonu sınavı sadece pratik uygulama, sadece teorik sınav, sadece yazılı sınav ya da bunların birkaçının birlikte yapılması şeklinde olabilir.  Sınavların sözlü (teorik) olarak yapılması durumunda ilgili anabilim dalı öğretim üyelerinden üç kişilik bir sınav komisyonu oluşturulur. Anabilim dalında yeterli öğretim üyesinin olmadığı durumlarda yakın anabilim dallarından öğretim üyeleri sınav komisyonuna alınır. Öğrencinin o staj ile ilgili başarısı pratik uygulamalardan aldığı notun %60’ı ile staj sonu sınavından aldığı notun %40’ının toplanması ile belirlenir. Staj sonu sınavlarına ilişkin diğer esaslar şunlardır:

1) Staj derslerinde, akademik yılın başında ilan edilen uygulamaları başarılı olarak tamamlayamayan dördüncü ve beşinci sınıf staj öğrencileri, eksik kalan uygulamalarını, akademik yıl başlangıcında Dekanlık tarafından ilan edilen yıl sonu sınavları tarihine kadar tamamlayamadıkları takdirde, Dekanlık tarafından ilan edilecek kliniklerde ve sürelerde, ilgili anabilim dalı tarafından ilan edilecek kriterlere göre yaz stajına katılmak ve başarılı olmak kaydıyla staj sonu bütünleme sınavına girerler.

2) Beşinci sınıf staj sonu bütünleme sınav notu başarısız olan mezuniyet aşamasındaki öğrencilerin, bir sonraki eğitim-öğretim yılında bir staj grubuna intibakı yapılır. Akademik yılın başında ilan edilen uygulamaları başarılı olarak tamamlayamayan öğrencinin başvurusu üzerine staj sonu sınavı, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla, takip eden staj sonu sınav döneminde yapılabilir.

ç) Tek ders sınavı: Bütünleme sınav sonuçlarına göre bulunduğu sınıfta ilk yılını okuyan ve staj dersleri hariç olmak üzere en çok bir dersten (F1, F2, F3 veya F5) notunu alarak sınıfta kalan öğrenciye tek ders sınavı hakkı verilir. Tek ders sınav hakkını kullanmak isteyen öğrenciler, bütünleme sınav sonuçlarının ilanından sonra üç iş günü içerisinde eğitim-planlama koordinasyon kuruluna yazılı dilekçelerini vererek bu haktan yararlanır. Bu süreler sonunda verilecek dilekçelere herhangi bir işlem yapılmaz. Öğrencinin yapılan bu sınavdan başarılı olabilmesi için en az (C) alması gerekir. Bu sınavlar Fakülte Yönetim Kurulunun belirlediği tarihte yapılır. Başarılı olamayanlar kanuni süreler içerisinde bu dersi tekrar ederler.

d) Bütünleme sınavı: Bir dersin bütünleme sınavı, o dersin yıl sonu sınavından en az ondört gün sonra yapılır. Bu sınava, yıl sonu sınavına girme hakkına sahip olup da sınava girmeyen, yıl sonu sınavına girdiği halde yeterli başarıyı sağlayamayan veya yıl sonu sınavına girme hakkına sahip olmayıp ilgili anabilim dalı tarafından akademik yıl başında ilan edilen kriterlere göre pratik uygulamalarına katılıp başarılı olan öğrenciler girebilir. Ayrıca;

1) Klinik uygulamalarda (stajlarda), akademik yılın başında ilan edilen ödevleri eksiksiz ve başarılı olarak tamamlayamadıkları için dördüncü ve beşinci sınıf staj öğrencileri, eksik kalan ödevlerini, ilgili dersin yıl sonu sınavı tarihine kadar başarılı olarak tamamlayamadıkları takdirde yıl sonu sınavına giremezler. Öğrenciler; yıl sonu sınavı sonrasında ve bütünleme sınavından önce ilgili anabilim dalı tarafından akademik yıl başında ilan edilen kriterlere göre pratik uygulamalarına katılmak ve başarılı olmak kaydıyla yalnız bütünleme sınavına girerler.

2) Beşinci sınıf staj sonu sınav notu başarısız olan öğrenciler, bütünleme sınavına toplu olarak akademik takvimde belirtilen bütünleme sınav döneminde alınırlar. Ancak, bütünleme sınavında başarısız olarak bir sonraki eğitim-öğretim yılında bir staj grubuna intibakı yapılan mezuniyet aşamasındaki beşinci sınıf öğrencilerine bütünleme sınav hakkı; öğrencinin başvurusu üzerine, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla, takip eden staj sonu sınav döneminde kullandırılabilir.

e) Muafiyet sınavı: Yabancı dil ve bilgisayar derslerinden ilk akademik yıl başında Rektörlük tarafından yapılabilir.

f) Mazeret sınavı: Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir sebeple sınavlara katılmayan öğrenciler için açılan sınavdır. Mazeret sınav hakkı, sadece ara sınavlar için verilir. Yıl sonu sınav ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz. Ayrıca;

1) Mazeret sınavının hangi tarihte açılacağı ve bu sınavların programı, Fakülte Yönetim Kurulunca tespit ve ilan edilir. Bu sınavlara katılacak öğrenciler, giremedikleri ara sınavın müfredat programından sorumludur.

2) Mazeret sınavı için ayrı bir mazeret sınavı açılmaz. Mazeret sınav hakkı aynı ders için birden fazla kullanılmaz.

3) Sağlık mazeretinin kabulü için, sağlık raporunun, Üniversite hastaneleri, olmadığı takdirde diğer sağlık kurumlarından alınmış olması gerekir. Sağlık raporunun, rapor süresinin bitiminden sonra üç gün içinde tasdiki ve Dekanlığa verilmesi zorunludur.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasındaki tablo aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

Puan ve Açıklama               Harf Karşılığı

90-100                                           A1

85-89                                             A2

75-84                                             B1

65-74                                             B2

60-64                                              C

50-59 (Katsayı 1.0)                        F1

41-49 (Katsayı 0.5)                        F2

0-40 (Katsayı 0.0)                          F3

Devamsız                                       F4

Sınava Girmedi                              F5

Geçmez (Kredisiz Ders)                F6

Geçer (Kredisiz Ders)                   G”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

“MADDE 28 – (1) Fakültede öğrenim gören her öğrenciye, öğrenimiyle ilgili bir konuda bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve bağımsız bir rapor hazırlayabilme yeteneğinin kazandırılması amaçlı olarak danışman gözetiminde yapılan kuramsal ve/veya uygulamalı çalışmalardır. Bu tezin; öğrencinin öğrenimi ile ilgili bir konuda teorik veya uygulamalı çalışmalar yaparak vardığı sonuçları yeterli şekilde ifade edebileceğini gösterir düzeyde olması gerekir.

(2) Bitirme tezi alacak öğrenci, dördüncü sınıfın güz yarıyılı (yedinci yarıyıl) sonuna kadar Dekanlığa bir dilekçe ile başvurur. Dekanlık, öğrencinin bu çalışmasını yönetecek bir öğretim üyesini görevlendirir. Fakülte Yönetim Kurulu her öğretim üyesinin o yıl yöneteceği bitirme tezlerinin sayısını belirler.

(3) Bitirme tezi çalışmasının kuralları, Fakülte Kurulunca hazırlanan esaslara göre belirlenir.

(4) Bitirme tezi hazırlama süresi üç yarıyıldır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Öğrencilere diploma veya geçici mezuniyet belgesi verilebilmesi için, katkı payları ile ilgili tüm yükümlülüklerin yerine getirilmiş olması, geçer onayı almış bitirme tezini Dekanlığa basılı ve elektronik ortamda iletmiş olması ve öğrenci kimliğinin geri verilmiş olması zorunludur.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 31 – (1) Fakülteye yapılacak yatay geçişler ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda; mevcut kontenjan sınırları içinde gerçekleştirilir.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

“MADDE 32 – (1) Üniversite ile yurt dışındaki üniversiteler arasında yapılan ikili anlaşmalar ve Socrates, Erasmus gibi öğrenci değişim programları çerçevesinde bu üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir.

(2) Yurt dışındaki üniversiteden değişim programı kapsamında gelen öğrencilere Üniversitede okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine not durum belgesi verilir.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin; 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci cümlesi, 10 uncu maddesinin birinci fıkrası, 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi, 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin (3) numaralı alt bendi, 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentleri ve 38 inci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 15 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 16 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kırıkkale Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

8/10/2009

27370

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

2/9/2010

27690