25 Ekim 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28095

YÖNETMELÝK

Mevlana Üniversitesinden:

MEVLANA ÜNÝVERSÝTESÝ TIP FAKÜLTESÝ EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE

SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Mevlana Üniversitesi Týp Fakültesinde eðitim-öðretime, öðrencilerin kayýtlarýna ve sýnavlara iliþkin esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Mevlana Üniversitesi Týp Fakültesinde týp doktoru unvaný almak üzere öðretim gören öðrencilerin eðitim-öðretim, öðrenci kayýtlarý, sýnav ve deðerlendirme, izin, kayýt silme ve diploma iþlemlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ara Sýnav: Ortak zorunlu dersler için yapýlan sýnavý,

b) Danýþman: Öðrencilerin eðitim-öðretim ve diðer sorunlarýyla ilgilenen ve Dekanlýkça görevlendirilen öðretim üyesini,

c) Dekanlýk: Mevlana Üniversitesi Týp Fakültesi Dekanlýðýný,

ç) Ders Kredisi: Derslerin içerik aðýrlýklarý karþýlaþtýrýlarak bulunan ve öðrencinin bir dersi baþarabilmesi için dönem boyunca harcanmasý gereken emek ve zamaný deðerlendirerek belirlenen ölçü birimini,

d) Ders Kurulu: Dönem I, II ve III'deki her bir dönemde entegre sisteme göre bir arada öðretilmesi kararlaþtýrýlmýþ, farklý derslerin programda yer aldýðý zaman dilimini,

e) Ders Kurulu Sýnavý: Ders Kurulu sonunda yapýlan sýnavý,

f) Dönem: En az otuziki haftalýk zaman dilimini kapsayan bir ders yýlýný,

g) Entegre Sistem: Dönem I, II ve III'de farklý derslerin benzer konularýnýn bir arada iþlendiði eðitim-öðretim modelini,

ð) Fakülte: Mevlana Üniversitesi Týp Fakültesini,

h) Fakülte Kurulu: Mevlana Üniversitesi Týp Fakültesi Fakülte Kurulunu,

ý) Fakülte Yönetim Kurulu: Mevlana Üniversitesi Týp Fakültesi Yönetim Kurulunu,

i) Ýntörnlük: Dönem VI'da klinik, poliklinik ve gerekli laboratuvar uygulamalarýný içeren stajlardan oluþan oniki aylýk bir eðitim-öðretim sürecini,

j) Koordinatör: Her bir dönemin eðitim ve öðretiminin düzenli bir þekilde yürütülmesi ve koordinasyonu ile görevlendirilmiþ öðretim üyesini,

k) Mütevelli Heyeti: Mevlana Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

l) Ortak zorunlu dersler: 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlap Tarihi, Türk Dili, Yabancý Dil dersleri ve Yükseköðretim Yürütme Kurulunca öngörülen temel bilgi teknolojisi kullanýmý ve temel bilgisayar bilimleri derslerini,

m) Rektör: Mevlana Üniversitesi Rektörünü,

n) Senato: Mevlana Üniversitesi Senatosunu,

o) Staj: Dönem IV, V ve VI'da klinik bilimlere baðlý anabilim dallarýnda uygulamalý ve teorik yapýlan eðitim-öðretimi,

ö) Üniversite: Mevlana Üniversitesini,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Akademik Takvim, Eðitim-Öðretimle Ýlgili Esaslar

Akademik takvim

MADDE 5 (1) Eðitim-öðretim, eðitim komisyonunca önerilen, Fakülte Kurulunda kabul edilen ve Senatoda onaylanan akademik takvime göre yürütülür.

Eðitim-öðretim þekli

MADDE 6 (1) Eðitim-öðretim; dönem I, II ve IIIde ders kurullarý, dönem IV, V ve VIda staj esasýna göre yapýlýr. Fakültede entegre sistem uygulandýðýndan eðitimde teorik ve pratik dersler birlikte yapýlýr. Fakülte Yönetim Kurulu kararý ile Fakülte dýþýnda pratik uygulamalý ders veya staj yapýlabilir ve ayný amaçla Fakülte dýþýndan öðrenci kabul edilebilir.

Eðitim-öðretim ücreti

MADDE 7 (1) Lisans öðrencilerinden her eðitim-öðretim yýlýnda, Mütevelli Heyetince belirlenen miktarda öðrenim ücreti alýnýr.

Öðrenci statüsü

MADDE 8 (1) Fakülteye yalnýz tam zamanlý öðrenci kabul edilir. Öðrencinin öðrencilik haklarýndan ve muafiyetlerinden yararlanabilmesi ve sýnavlara girebilmesi için her dönemin baþýnda kaydýný yaptýrmýþ ve öðrenim ücretini zamanýnda yatýrmýþ olmasý þarttýr.

Baþka üniversitelerden yatay geçiþ

MADDE 9 (1) Baþka bir týp fakültesinden yatay geçiþ yapmak isteyen öðrencilerin Fakülteye kabulü; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan, Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre yapýlýr.

Kayýt yenileme

MADDE 10 (1) Fakültede öðrenciler Üniversitenin ilgili kurullarýnýn tespit ettiði usullere göre her yýl kayýtlarýný yenilemek zorundadýr. Kayýt yenileme iþlemi, akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde yapýlýr.

(2) Üniversitenin belirlediði þartlar çerçevesinde öðrenim ücretini ödemeyen öðrencilerin kayýtlarý yenilenmez, kayýtlarý yenilenmeyen öðrenciler öðrenime devam edemez ve sýnavlara giremez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim Süresi, Öðretim Dili ve Yýlý

Eðitim-öðretim süresi

MADDE 11 (1) Fakültede eðitim süresi, her biri bir ders yýlýný kapsayan altý dönemdir. Her dönem en az otuziki hafta sürelidir.

Eðitim-öðretim dili

MADDE 12 (1) Fakültede eðitim dili Türkçe program için Türkçe, Ýngilizce program için Ýngilizcedir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Devam, Mazeret ve Ýzin

Devam zorunluluðu

MADDE 13 (1) Her bir ders kurulunda, pratik derslerin % 20'sinden, teorik derslerin % 30'undan fazlasýna devam etmeyen ve mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmeyen öðrenci o ders veya derslerin sýnavýna alýnmaz ve o dersin notu NA olur.

Mazeretler

MADDE 14 (1) Öðrencinin, eðitim süresinde, saðlýk raporu ile mazeretli sayýlabilmesi için hastalýðýný saðlýk kuruluþlarýndan alýnacak bir rapor ile belgelendirmesi ve bu raporun Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmesi gerekir. Saðlýk mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öðrenci, rapor süresince derslere devam edemez ve sýnavlara giremez. Alýnan saðlýk raporlarýndan, saðlýk nedeni ile hekimlik mesleðini icra edemeyeceðine Fakülte Yönetim Kurulunca karar verilen öðrencinin Üniversite ile iliþiði kesilir. Mazeretlerle ilgili her tür müracaat, mazeretinin bitim tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde Dekanlýða yapýlýr. Daha sonra yapýlan müracaatlar, geç sunulan raporlar veya yalnýz sýnav tarihlerini kapsayan raporlar iþleme konulmaz.

Ýzinler

MADDE 15 (1) Öðrencilere kanýtlayacaklarý önemli nedenlerin veya öðrenim ve eðitimlerine katkýda bulunacak Üniversite dýþý burs, staj, araþtýrma gibi imkânlarýn doðmasý halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararý ile bir yýla kadar izin verilebilir. Bu izin akademik yýl baþlamadan önce istenir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Puan, Not, Derece ve Katsayýlar

Puan, not, derece ve katsayýlar

MADDE 16 (1) Týp Fakültesi sýnavlarýnýn deðerlendirilmesinde kullanýlan puanlar, notlar, dereceler ve katsayýlar aþaðýda gösterilmiþtir:

Baþarý                                     Transkriptte gösterilene

Notu              Katsayý                     eþdeðer puan

AA                   4.00                            90-100

BA                   3.50                             80-89

BB                   3.00                             75-79

CB                   2.50                             65-74

CC                   2.00                             60-64

FF                    00.0                              0-59

 

(2) Ortalamalara katýlmayan notlar þunlardýr:

a) S: Yeterli,

b) U: Yetersiz,

c) NA: Devamsýz.

(3) Bunlardan;

a) (S) notu; öðretim programlarýnda bulunan kredisiz derslerden baþarýlý olan öðrencilere verilir.

b) (U) notu; öðretim programlarýnda bulunan kredisiz derslerden baþarýsýz olan öðrencilere verilir.

c) (NA) notu; derse devam veya ders uygulamalarýna iliþkin yükümlülüklerini yerine getiremediði için baþarýsýz olan öðrencilere verilir. (NA) notu, not ortalamasý hesabýnda (FF) notu iþlemi görür.

ALTINCI BÖLÜM

Dönem I, II ve IIIe Ýliþkin Esaslar

Ders kurulu sýnavlarý

MADDE 17 (1) Dönem I, II ve IIIde aþaðýdaki ders kurulu sýnavlarý yapýlýr:

a) Ders kurulu sýnavý (ara sýnav): Her kurulun sonunda yapýlan ara sýnavlarý ders kurulu sýnavlarýdýr. Bu sýnavda ders kurulunu oluþturan anabilim dalýndan teorik ve pratik ders aðýrlýklarýna göre soru sorulur. Ders kurulunda bir anabilim dalýnýn pratik sýnavýna giremeyen öðrenci o anabilim dalýnýn teorik sorularýný cevaplayamaz ve ders kurulundaki o Anabilim dalý notu sýfýr almýþ kabul edilir. Ancak o anabilim dalý için ayrýca toplam puandan %50si oranýnda puan indirimi yapýlmaz. Sýnavlarda baraj puaný uygulanýr. Ders kurulu notu, ders kurulunu oluþturan Anabilim Dallarýndan alýnan toplam puandan, her Anabilim dalý için %50nin altýnda olan puanlar çýkarýlarak hesaplanýr. Devam koþullarýný yerine getirdiði halde mazeretsiz teorik sýnava girmeyen öðrenci sýfýr alýr.

b) Final sýnavý: Her dönem sonunda, son ders kurulu sýnavýnýn bitiminden en erken on dört, en geç yirmi bir gün sonra yapýlan sýnavdýr.

c) Bütünleme sýnavý: Final sýnavýndan en erken on dört, en geç yirmi bir gün sonra yapýlýr.

ç) Mazeret sýnavý: Mazeretleri nedeni ile herhangi bir ders kurulu veya final sýnavýna giremeyen ve Fakülte Yönetim Kurulunca mazeretleri kabul edilen öðrenciler için mazeret sýnavý açýlýr. Mazeret sýnavý, bir defa ve Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen tarihte yapýlýr.

d) Ortak zorunlu derslerin sýnavý ve ders geçme notu ve puaný o dersi veren bölüm tarafýndan düzenlenir.

e) Seçmeli derslerin sýnavlarý bir vize ve yarýyýl sonu final sýnavý þeklinde uygulanýr. Final ve bütünleme sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenci bir sonraki öðretim yýlýnda devam zorunluluðu olmadan o dersi programýna almak ve sýnavlarýna girmekle yükümlüdür.

Dönem geçme puaný

MADDE 18 (1) Baþarý puaný 60 (CC) ve üzeridir. Yýl içi ders kurullarý puan ortalamasýnýn % 60’ý ile final sýnav puanýnýn % 40’ýnýn toplamlarý yýl sonu baþarý puanýný oluþturur.

(2) Her dönemde ders kurullarý sýnav ortalamasý 100 tam puan üzerinden 80 puan ve üstü olan öðrenci için, final sýnavýna girmek zorunlu deðildir. Final sýnavýna girmek istemezse yazýlý baþvurularý sonucu final sýnavýna girmez ve ders kurullarýnýn ortalamasý geçme puaný olarak kabul edilir.

(3) Sýnavlarda 100 üzerinden alýnan puanlar, bu Yönetmeliðin 16 ncý maddesindeki sýnýrlara göre harf notuna çevrilir. Sýnav sonuçlarý öðrenciye dönem I, II ve IIIde puan ve not olarak, dönem IV, V ve VIda sadece not olarak bildirilir.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Dönem IV ve V ile Ýlgili Esaslar

Stajlarýn tamamlanmasý ve staj sýnavý

MADDE 19 (1) Dönem IV ve V'deki dönüþümlü stajlar, sadece akademik takvimde belirtilen dönem içinde yapýlýr. Devam þartýný yerine getiren öðrencilere her stajýn sonunda staj sýnavý yapýlýr. Bu sýnav teorik ve pratik olarak gerçekleþtirilir. Not takdirinde öðrencinin staj süresindeki çalýþma ve baþarýsý da deðerlendirmeye alýnýr. Staj sýnavý, dönem sonu genel sýnavý niteliðindedir.

Staj bütünleme sýnavý ve stajlarýn tekrarý

MADDE 20 (1) Dönem IV ve Vdeki stajlarýn bir veya daha fazlasýndan baþarýlý olamayan öðrenci bu stajlarýn bütünleme sýnavlarýna o dönemin son stajýnýn bitiminden en erken onbeþ, en geç yirmibir gün sonra alýnýr. Bütünleme sýnav veya sýnavlarýnda da baþarýlý olamayan öðrenciye, öðrenim süresi elverdiði takdirde bu staj veya stajlarý bir sonraki ders yýlýnda tekrarlama hakký verilir. Bu Yönetmeliðin 10 uncu maddesindeki süreler içerisinde bu staj veya stajlarý bir sonraki ders yýlýnda veya Dekanlýk tarafýndan uygun görülen tarihlerde, bir defa daha tekrarlama hakký verilir. Yine baþarý gösteremeyen öðrenci en son kaldýðý stajýn bitiminden en erken onbeþ, en geç yirmibir gün sonra kaldýðý staj veya stajlarýn bütünleme sýnavlarýna alýnýr.

(2) Dönem IV veya V'deki son stajlarýný tamamlayan öðrencilerin bir üst dönemin staj gruplarýndan birisine intibaklarý dönemin hangi aþamasýnda olursa olsun en geç otuz gün içinde dönem koordinatörlüðünce yapýlýr. Ýntibaklar o dönemin koordinatörünün belirleyeceði staj takvimi çerçevesinde uygulanýr.

Staj notu

MADDE 21 (1) Staj notu; staj sonunda yapýlan sýnavda veya staj bütünleme sýnavýnda alýnan nottur.

Dönem notu

MADDE 22 (1) Dönem IV ve Vde baþarýlý öðrencilerin staj notlarýnýn tespiti için, uygulama sýnavýnýn % 50si ile yazýlý sýnavýnýn % 50si toplanýr. Staj geçme puaný 100 tam puan üzerinden 60týr. Staj notlarýnýn ortalamalarý bu Yönetmeliðin 16 ncý maddesinde gösterildiði þekilde harf notuna çevrilir.

SEKÝZÝNCÝ BÖLÜM

Dönem VI Aile Hekimliði-Ýntörnlük ile Ýlgili Esaslar

Dönem VI stajlarýn deðerlendirilmesi

MADDE 23 (1) Dönem V'in tüm stajlarýný baþarýyla tamamlayan öðrenciler intörnlüðe ayýn ilk günü veya onaltýncý günü baþlatýlýr. Ýntörnlük süresi zorunlu ve seçmeli stajlardan oluþan oniki aylýk bir dönemi kapsar. Bu dönemde öðrencilerin baþarýsý, her anabilim dalýnda, klinik, poliklinik, laboratuvar ve saha çalýþmalarý, yazdýklarý hasta müþahadeleri ve epikrizler, hastalara davranýþlarý ve ilgileri, nöbetler ve katýldýklarý seminerler, klinik ve klinikopatolojik toplantýlardaki baþarýlarý ayrý ayrý göz önüne alýnarak deðerlendirilir. Deðerlendirme sonuçlarý anabilim dalýnca puan ve harf notu olarak Dekanlýða stajýn sonunda en geç üç iþ günü içinde bildirilir. Stajlarýn bir veya daha fazlasýndan baþarýsýz olan öðrenci, mezun olabilmek için, o stajlarda ayný süre çalýþmak ve baþarý saðlamak zorundadýr.

(2) Seçmeli stajlarýn süresi ve hangi anabilim ya da bilim dallarýnda seçmeli staj gruplarýnýn oluþturulacaðý, her yýlýn baþýnda ilgili dönem koordinatörünün önerisi ile Eðitim Komisyonunca düzenlenerek, Fakülte Kurulunun onayýndan sonra ilan edilir. Dönem koordinatörlüðü, öðrencilerin seçmeli staj grup daðýlýmlarýný, baþvuru dilekçelerinde belirttikleri tercihlerini göz önünde bulundurarak tespit ve ilan eder.

Aile hekimliði-intörnlük baþarý notu

MADDE 24 (1) Dönem VIda baþarýlý öðrencilerin notlarýný tespit için staj notlarýnýn ortalamalarý bu Yönetmeliðin 16 ncý maddesinde gösterildiði þekilde harf notuna çevrilir. Her bir stajýn geçme puaný 100 tam puan üzerinden 60 (CC)týr.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Diplomalar

MADDE 25 (1) Fakültede aþaðýdaki diplomalar verilir:

a) Temel týp bilimleri ön lisans diplomasý; Týp öðrenimini tamamlayamayan veya tamamlayamayacaklarý anlaþýlanlara, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisans Öðrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanlarýn Ön Lisans Diplomasý Almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna Ýntibaklarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre verilir.

b) Týp doktorluðu diplomasý; Týp doktorluðu için öngörülen altý dönemlik eðitim süresini baþarý ile tamamlayanlara verilir.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 26 (1) Öðrenciler sýnav sonuçlarý hakkýndaki itirazlarýný, sonuçlar ilan edildikten sonra en geç yedi gün içerisinde Dekanlýða yaparlar. Ancak maddi hata görülürse gerekli not düzeltmesi yapýlýr ve Dekanlýk tarafýndan öðrenciye bildirilir.

Ön þart ve dönem tekrarý

MADDE 27 (1) Týp doktorluðu eðitiminde bir dönem bir sonraki dönemin ön þartýdýr. Bir dönemi geçemeyen öðrenci bir üst döneme devam edemez. Öðrenci; dönem I, II ve III'de kaldýðý dönemi, dönem IV, V ve VIda kaldýðý staj veya stajlarý ayný þekilde tekrar eder.

Sýnav günleri ve þekli

MADDE 28 (1) Sýnav tarihleri ilan edildikten sonra deðiþtirilmez.

(2) Sýnavlar yazýlý ve/veya sözlü, teorik ve pratik olarak yapýlýr. Gerekli hallerde pratik sýnavý yapýlmayabilir.

(3) Öðrenciler, ilan edilen gün ve saatte sýnavlara girmek zorundadýr. Sýnavýn teorik veya pratik kýsýmlarýndan herhangi birine ya da zamanýnda sýnava girmeyen öðrencinin notu FF olur.

(4) Sýnavlarda kopya çeken veya kopyaya teþebbüs eden öðrenciye FF notu verilir ve ayrýca hakkýnda 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.

(5) Fakülte Kurulu kararý ile gerekli hallerde açýlacak dersler için iki genel ve iki bütünleme sýnav hakký verilir.

(6) Öðrenciler Senatoca belirtilen esaslar doðrultusunda ayrýca ortak zorunlu dersler almak ve baþarmak zorundadýr. Ortak zorunlu dersler için, 4/1/2011 tarihli ve 27805 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Mevlana Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 29 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Mevlana Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði hükümleri, Senato, Fakülte Kurulu, Fakülte Yönetim Kurulu ve Yükseköðretim Kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 30 (1) Bu Yönetmelik 2011-2012 öðretim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 31 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Mevlana Üniversitesi Rektörü yürütür.