25 Ekim 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28095

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

             Karar Sayısı : 2011/2214

             2 Şubat 2011 tarihinde Ankara’da imzalanan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliği Anlaşması”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 9/8/2011 tarihli ve HUMŞ/6439823 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 12/9/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                       Abdullah GÜL

                                                                                                                                                    CUMHURBAŞKANI

 

Recep Tayyip ERDOĞAN

             Başbakan

             B. ARINÇ                                A. BABACAN                         B. ATALAY                              B. BOZDAĞ

      Başbakan Yardımcısı                      Başbakan Yardımcısı                Başbakan Yardımcısı                    Başbakan Yardımcısı

             S. ERGİN                                    F. ŞAHİN                              E. BAĞIŞ                                 N. ERGÜN

           Adalet Bakanı                  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı      Avrupa Birliği Bakanı         Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı

              F. ÇELİK                               E. BAYRAKTAR                   A. DAVUTOĞLU                      M. Z. ÇAĞLAYAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı    Çevre ve Şehircilik Bakanı               Dışişleri Bakanı                          Ekonomi Bakanı

             T. YILDIZ                                    S. KILIÇ                            M. M. EKER                               H. YAZICI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı          Gençlik ve Spor Bakanı    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı      Gümrük ve Ticaret Bakanı

            İ. N. ŞAHİN                                 C. YILMAZ                            E. GÜNAY                               M. ŞİMŞEK

           İçişleri Bakanı                             Kalkınma Bakanı                Kültür ve Turizm Bakanı                     Maliye Bakanı

                                Ö. DİNÇER                                  İ. YILMAZ                               V. EROĞLU

                          Milli Eğitim Bakanı                     Milli Savunma Bakanı               Orman ve Su İşleri Bakanı

                                               R. AKDAĞ                                         B. YILDIRIM

                                              Sağlık Bakanı                                      Ulaştırma Bakanı

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ VE NİJERYA FEDERAL

CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA YÜKSEKÖĞRETİM

ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti (bundan sonra Taraflar olarak anılacaktır);

Halkları arasında dostluk ilişkilerini ve karşılıklı anlayışı pekiştirmek ve kuvvetlendirmek isteğiyle;

Eğitim alanında mübadelenin iki halk arasında işbirliğini teşvik edeceği kanaatinden hareketle;

Yükseköğretimin her alanında ilişkilerin geliştirilmesine yönelik arzularını teyid ederek;

Aşağıdaki konularda mutabakata varmışlardır:

Madde 1

Yükseköğretim Kurumları Arasında İşbirliği

Taraflar, ülkelerinde yürürlükte olan mevzuat ve kurallara uygun olarak, yükseköğretim kurumları arasında doğrudan temas ve işbirliğini teşvik edeceklerdir.

Madde 2

Dil Öğretiminin Teşviki

Taraflar, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki eğitim kurumlarında İngiliz dilinin ve Nijerya Federal Cumhuriyeti'ndeki eğitim kurumlarında Türk dilinin öğretilmesini aşağıdakileri gerçekleştirmek suretiyle teşvik edeceklerdir:

- Dil ve edebiyat fakülteleri arasında dil ve edebiyat okutmanlarının değişimi,

- Dil ve edebiyat fakülteleri öğrencilerinin, kısa süreli dil eğitimi programlarına ve dilbilimi seminerlerine katılmaları için değişimi.

Madde 3

Mübadele ve Burslar

Taraflar, akademik personeli, araştırmacıları, yükseköğretim alanında uzmanları ve yükseköğretim öğrencilerini kapsayacak olan eğitim amaçlı çeşitli mübadeleyi teşvik edeceklerdir.

Taraflar, yeterli mali kaynağın mevcudiyeti ve her bir Tarafın planlamasına bağlı olarak, birbirlerinin üniversiteleri ile diğer yükseköğretim kurumlarında okumaları ve dil öğrenimi için öğrencilere lisans ve lisansüstü seviyede burs da temin edeceklerdir.

Madde 4

Diplomaların Değerlendirilmesi ve Tanınması

Taraflar, ülkelerinde yürürlükte olan kanun ve kurallara uygun olarak, ülkelerinde verilen yükseköğretim sertifikalarının, derecelerinin, diplomaların ve diğer akademik derecelerin değerlendirilmesi ve tanınması için bilgi ve belge değişiminde bulunacaklardır.

Madde 5

İstatistik ve Bilgi Değişimi

Taraflar, ülkelerinde yürürlükte olan kanun ve kurallara uygun olarak, talep edilmesi durumunda, yükseköğretimin gelişmesine katkıda bulunabilecek eğitimle ilgili istatistikleri ve diğer bilgileri birbirlerine sağlayacaklardır.

Madde 6

Değişiklikler

İşbu Anlaşma, Tarafların karşılıklı yazılı rızalarıyla herhangi bir zamanda değiştirilebilir. Değişiklikler, işbu Anlaşmanın 7. maddesinde belirtilen aynı yasal prosedüre uygun olarak yürürlüğe girecektir.

Madde 7

Nihai Hükümler

İşbu Anlaşma, onay için gerekli ulusal yasal işlemlerini tamamladıklarına dair Tarafların diplomatik kanallardan birbirlerine yapacakları son yazılı bildirimin teslim alındığı tarihte yürürlüğe girecektir.

İşbu Anlaşma 1 yıl süreyle yürürlükte kalacak olup, Taraflardan birinin, sona eriş tarihinden en az 6 ay önce, fesih talebini diğer Tarafa yazılı olarak diplomatik kanallardan bildirmediği sürece birer yıllık müteakip süreler için kendiliğinden yenilenmiş olacaktır.

Taraflarca aksi kararlaştırılmadığı sürece, İşbu Anlaşmanın sona erdirilmesi, sona erme tarihinden önce başlayan ancak bu tarihte henüz tamamlanmamış olan programları, etkinlikleri ve projeleri etkilemeyecektir.

İşbu Anlaşmanın yorumlanması ve/veya uygulanmasında ortaya çıkabilecek her türlü anlaşmazlık Taraflar arasında müzakereler veya istişareler yoluyla dostça giderilecektir.

2 Şubat 2011 tarihinde, Ankara'da, Türkçe ve İngilizce ikişer nüsha halinde ve her iki metin eşit derecede geçerli olmak üzere imzalanmıştır. Yorumda farklılık olması durumunda İngilizce metin esas alınacaktır.

 

               Türkiye Cumhuriyeti adına                                                  Nijerya Federal Cumhuriyeti adına

 

                         Nimet Çubukçu                                                                   Ruqayyatu Ahmed Rufai

                    Türkiye Cumhuriyeti                                                            Nijerya Federal Cumhuriyeti

                      Millî Eğitim Bakanı                                                                          Eğitim Bakanı

 

Andlaşmanın yabancı dil metnini görmek için tıklayınız