25 Ekim 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28095

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

             Karar Sayısı : 2011/2268

             26 Nisan 2011 tarihinde Ankara’da imzalanan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Anlaşma”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 9/8/2011 tarihli ve HUMŞ/5003199 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 10 uncu maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 25/8/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                       Abdullah GÜL

                                                                                                                                                    CUMHURBAŞKANI

 

Recep Tayyip ERDOĞAN

             Başbakan

             B. ARINÇ                                    A. BABACAN                         B. ATALAY                          B. BOZDAĞ

      Başbakan Yardımcısı                          Başbakan Yardımcısı                Başbakan Yardımcısı                Başbakan Yardımcısı

             S. ERGİN                                        F. ŞAHİN                              E. BAĞIŞ                             N. ERGÜN

           Adalet Bakanı                      Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı      Avrupa Birliği Bakanı     Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı

              F. ÇELİK                                   E. BAYRAKTAR                   A. DAVUTOĞLU                  M. Z. ÇAĞLAYAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı        Çevre ve Şehircilik Bakanı               Dışişleri Bakanı                      Ekonomi Bakanı

             T. YILDIZ                                        S. KILIÇ                            M. M. EKER                           H. YAZICI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı              Gençlik ve Spor Bakanı    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Gümrük ve Ticaret Bakanı

            İ. N. ŞAHİN                                     C. YILMAZ                            E. GÜNAY                           M. ŞİMŞEK

           İçişleri Bakanı                                 Kalkınma Bakanı                Kültür ve Turizm Bakanı                 Maliye Bakanı

                                Ö. DİNÇER                              İ. YILMAZ                               V. EROĞLU

                          Milli Eğitim Bakanı                 Milli Savunma Bakanı               Orman ve Su İşleri Bakanı

                                               R. AKDAĞ                                         B. YILDIRIM

                                              Sağlık Bakanı                                      Ulaştırma Bakanı

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE KIRGIZ CUMHURİYETİ

HÜKÜMETİ ARASINDA VATANDAŞLARININ KARŞILIKLI

SEYAHATLERİNE İLİŞKİN ANLAŞMA

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti, (bundan sonra Taraf Devletler olarak anılacaktır);

İki ülke arasında dostane ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla;

Her iki ülkenin vatandaşlarının seyahatlerini kolaylaştırmayı amaçlayarak;

Aşağıda belirtilen hususlarda mutabık kalmışlardır:

MADDE 1

Her bir Taraf Devletin, İşbu Anlaşmanın ayrılmaz parçasını oluşturan, (1) ve (2) sayılı eklerinde belirtilen geçerli belge hamili vatandaşları, işbu Anlaşmanın hükümleri çerçevesinde, diğer Taraf Devletin ülkesine girer, ülkesinden transit geçer, ülkesinden çıkar ve diğer Tarafın ülkesinde geçici olarak kalırlar.

MADDE 2

1. Her bir Taraf Devletin vatandaşları diğer Taraf Devletin ülkesine, her bir Taraf Devletin ulusal mevzuatına uygun olarak, uluslararası yolcu trafiği için belirlenmiş hudut kapılarından girer, transit geçer ve çıkarlar.

2. Her bir Taraf Devletin vatandaşları, diğer Taraf Devletin ülkesinin hudut kapılarından geçişlerinde ve ülkesindeki kalışlarında bu ülkenin ulusal mevzuatınca belirlenmiş kurallara riayet etmek zorundadırlar.

MADDE 3

Her bir Taraf Devletin, İşbu Anlaşmanın (1) ve (2) sayılı eklerinde belirtilen geçerli belge hamili vatandaşları diğer Taraf Devletin ülkesine girmek, ülkesinden transit geçmek, ülkesinden çıkmak ve ülkesinde geçici olarak kalmak için vize yükümlülüğünden muaftırlar.

MADDE 4

1. Vize muafiyeti her bir Taraf Devletin ülkesine turistik, iş ve resmi amaçlı seyahatler için geçerlidir.

2. Taraf Devletlerin vatandaşlarının işbu maddenin 1. fıkrasında belirtilen seyahatleri süresince kalış koşulları, her bir Taraf Devletin ulusal mevzuatına uygun olarak düzenlenir.

MADDE 5

1. Her bir Taraf Devletin, diğer Taraf Devletin ülkesinde akredite diplomatik temsilciliklere, konsolosluklara veya uluslararası temsilciliklere atanan geçerli diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamili vatandaşları, görevleri süresince diğer Taraf Devletin ülkesine girmek, ülkesinden transit geçmek ve ülkesinden çıkmak için vize yükümlülüğünden muaftırlar ve Taraf Dışişleri Bakanlıklarına akredite olurlar.

2. İşbu Maddenin 1. paragrafında belirtilen hükümler, bu şahısların geçerli pasaport hamili aile üyeleri (eş ve çocuklar) için de geçerlidir.

3. Taraflar akredite edilen şahısların listesini birbirlerine diplomatik yollarla bildirirler.

MADDE 6

Vize muafiyeti, işbu Anlaşmanın (3’üncü) Maddesinde belirtilen süreyle, her bir Taraf Devletin, işbu Anlaşmanın (1) ve (2) sayılı eklerinde belirtilen geçerli belge hamili, uluslararası mal ve yolcu nakliyesi yapan tır, otobüs ve sivil uçak mürettebatı vatandaşları için de geçerlidir.

MADDE 7

1. Vize muafiyeti Taraf Devletlerin vatandaşlarına çalışma hakkı bahşetmez.

2. Çalışma, öğrenim, araştırma, aile birleşimi, uzun süreli ikamet gibi amaçlar ve diğer amaçlar için seyahat eden Taraf Devletlerin vatandaşları, Taraf Devletlerin diplomatik temsilcilikleri veya konsolosluklarından, Taraf Devletlerin ulusal mevzuatlarına uygun olarak, önceden vize alırlar.

3. Her bir Taraf Devletin ulusal mevzuatına uygun olarak yabancı öğrencileri kabul etme hakkı olan eğitim kurumlarından alınan geçerli belgelerin ibraz edilmesi durumunda, öğrencilerden vize harcı alınmaz.

4. İşbu maddenin 2. paragrafı çerçevesinde vize alan, Taraf Devletlerin vatandaşlarının kalış sürelerinin uzatılması işlemleri her bir Taraf Devletin ulusal mevzuatına uygun olarak yapılır.

MADDE 8

Vize harçları her bir Taraf Devletin ulusal mevzuatına uygun olarak belirlenir. Vize harçları, mütekabiliyet çerçevesinde, Tarafların karşılıklı rızalarıyla belirlenebilir.

MADDE 9

Her bir Taraf, herhangi bir neden belirtmeksizin, diğer Taraf Devletin vatandaşlarının ülkeye girişini reddetme veya ülkesinde ikamet süresini kısaltma hakkına sahiptir.

MADDE 10

1. Her bir Taraf, ulusal güvenlik, kamu düzeni ve kamu sağlığını korumak amacıyla, işbu Anlaşmayı tamamen veya kısmen askıya alabilir. Askıya almaya ilişkin yazılı bildirim, askıya alma kararından en az yetmiş iki (72) saat önce diğer Tarafa diplomatik yollardan iletilir.

2. İşbu Maddenin 1. paragrafında öngörülen nedenlerle, Anlaşmayı askıya almayı kararlaştıran Taraf, Anlaşmanın uygulanmasını tekrar başlatma kararını diğer Tarafa aynı usulle bildirir.

MADDE 11

1. Taraflar, işbu Anlaşmanın (1) ve (2) sayılı eklerinde belirtilen belgelerin örneklerini, Anlaşmanın imzalanma tarihini izleyen en geç altmış (60) gün içerisinde diplomatik yollardan teati ederler.

2. Taraflar, işbu Maddenin 1inci Paragrafında belirtilen belgelerde herhangi bir değişiklik yapmaları durumunda veya yeni belgeleri uygulamaya sokmaları durumunda, anılan belgelerin tedavüle girmesinden en az altmış (60) gün önce, diğer Tarafa bildirirler.

MADDE 12

1. İşbu Anlaşmanın hükümlerinin yorumlanmasından veya uygulanmasından kaynaklanan herhangi bir uyuşmazlık Taraflarca müzakereler ve istişareler yoluyla çözülür.

2. İhtiyaç duyulduğu takirde, işbu Anlaşmanın hükümlerinin uygulanmasını denetlemek amacıyla bir çalışma grubu kurulabilir. Taraflar böyle bir grubun kurulması ve toplanması niyetlerini diplomatik yollarla birbirlerine bildirirler.

MADDE 13

Taraf Devletler, karşılıklı rıza ile, ayrı Protokoller imzalayarak, işbu Anlaşmayı değiştirebilirler ve işbu Anlaşmaya eklemeler yapabilirler. Bu Protokoller, işbu Anlaşmanın ayrılmaz bir parçasıdır.

MADDE 14

İşbu Anlaşma, Tarafların Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gerekli sürecin tamamlandığına ilişkin olarak birbirlerine diplomatik yollardan yaptıkları bildirimlerin sonuncusunun alındığı tarihten itibaren otuzuncu (30uncu) günde yürürlüğe girer.

İşbu Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, Nota teatisi yoluyla 1992de imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” geçerliliğini yitirir.

İşbu Anlaşma, Taraflardan biri diğer Tarafa Anlaşmayı feshetme niyetini diplomatik yollardan yazılı olarak bildirmediği takdirde, süresiz olarak yürürlükte kalır. Bu durumda, Anlaşma, diğer Tarafın diplomatik yollardan yazılı olarak fesih bildirimini aldığı tarihi izleyen altıncı (6.) ay yürürlükten kalkar.

İşbu Anlaşma, Ankarada, 26 Nisan 2011 tarihinde, Türkçe, Kırgızca, Rusça ve İngilizce dillerinde düzenlenmiştir. İşbu Anlaşmanın hükümlerinin yorumlanmasında görüş ayrılıklarının ortaya çıkması halinde İngilizce metin kullanılacaktır.

 

               TÜRKİYE CUMHURİYETİ                                                                      KIRGIZ CUMHURİYETİ

                      HÜKÜMETİ ADINA                                                                                 HÜKÜMETİ ADINA

 

                   AHMET DAVUTOĞLU                                                                           RUSLAN KAZAKBAEV

                     DIŞİŞLERİ BAKANI                                                                                DIŞİŞLERİ BAKANI

 

Ek-1

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının

ve

Kırgız Cumhuriyeti Vatandaşlarının

İşbu Anlaşma Çerçevesinde

Karşılıklı Vizesiz Seyahatleri için Gerekli Geçerli Belgelerin Listesi

 

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Kırgız Cumhuriyetine seyahatleri için geçerli belgeler:

1. Diplomatik pasaport

2. Hizmet pasaportu

3. Hususi pasaport

4. Umuma mahsus pasaport

5. Geçici pasaport

6. Uçak mürettebatının uçuş kimlikleri (mürettebat ile birlikte uçarken)

7. Seyahat belgesi (Türkiye Cumhuriyetine dönüş için)

 

 

 

 

Ek-2

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının

ve

Kırgız Cumhuriyeti Vatandaşlarının

İşbu Anlaşma Çerçevesinde

Karşılıklı Vizesiz Seyahatleri için Gerekli Geçerli Belgelerin Listesi

 

 

Kırgız Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyetine seyahatleri için geçerli belgeler:

1. Diplomatik pasaport

2. Hizmet pasaportu

3. 1994 yılında kabul edilen ve hala geçerli olan umuma mahsus pasaport

4. 2004 yılında yürürlüğe giren umuma mahsus pasaport

5. 2006 yılında yürürlüğe giren umuma mahsus pasaport

6. Uçak mürettebatının uçuş kimlikleri (mürettebat ile birlikte uçarken)

7. Kırgız Cumhuriyetine dönüş için sertifika

 

 

Andlaşmanın yabancı dil metnini görmek için tıklayınız