25 Ekim 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28095 (Mükerrer)

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

             Karar Sayısı : 2011/2330

             13 Temmuz 2011 tarihinde Dakar’da imzalanan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Adına Genelkurmay Başkanlığı ve Senegal Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı Arasında Dakar/Senegal’de Bir Türkçe Dil Öğretim Merkezinin Açılması, Organizasyonu ve İşletilmesine İlişkin Protokol”ün onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 21/9/2011 tarihli ve HUMŞ/7124308 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 10/10/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                       Abdullah GÜL

                                                                                                                                                    CUMHURBAŞKANI

 

Recep Tayyip ERDOĞAN

             Başbakan

             B. ARINÇ                                A. BABACAN                             B. ATALAY                          B. BOZDAĞ

      Başbakan Yardımcısı                      Başbakan Yardımcısı                    Başbakan Yardımcısı                Başbakan Yardımcısı

             S. ERGİN                                    F. ŞAHİN                                  E. BAĞIŞ                             N. ERGÜN

           Adalet Bakanı                  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı          Avrupa Birliği Bakanı     Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı

              F. ÇELİK                               E. BAYRAKTAR                       A. DAVUTOĞLU                  M. Z. ÇAĞLAYAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı    Çevre ve Şehircilik Bakanı                   Dışişleri Bakanı                      Ekonomi Bakanı

             T. YILDIZ                                    S. KILIÇ                                M. M. EKER                           H. YAZICI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı          Gençlik ve Spor Bakanı        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Gümrük ve Ticaret Bakanı

            İ. N. ŞAHİN                                 C. YILMAZ                                E. GÜNAY                           M. ŞİMŞEK

           İçişleri Bakanı                             Kalkınma Bakanı                    Kültür ve Turizm Bakanı                 Maliye Bakanı

                                Ö. DİNÇER                                  İ. YILMAZ                               V. EROĞLU

                          Milli Eğitim Bakanı                     Milli Savunma Bakanı               Orman ve Su İşleri Bakanı

                                               R. AKDAĞ                                         B. YILDIRIM

                                              Sağlık Bakanı                                      Ulaştırma Bakanı

 

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ADINA GENELKURMAY

BAŞKANLIĞI VE SENEGAL CUMHURİYETİ GENELKURMAY

BAŞKANLIĞI ARASINDA DAKAR/SENEGALDE BİR TÜRKÇE

DİL ÖĞRETİM MERKEZİNİN AÇILMASI, ORGANİZASYONU

VE İŞLETİLMESİNE İLİŞKİN PROTOKOL

Bundan sonra Taraflar olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Genelkurmay Başkanlığı ile Senegal Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı, 01 Aralık 1998 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Senegal Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler Bakanlığı Arasında Askeri Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İş Birliği Anlaşması” ve Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile Senegal Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler Bakanlığı Arasında Askeri Eğitim İş Birliği Anlaşma hükümlerini dikkate alarak, Dakar/Senegalde bir Türkçe Dil Öğretim Merkezi açılması konusunda aşağıdaki hususlarda mutabakata varmışlardır.

MADDE-I

AMAÇ

Bu Protokolün amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Senegalde Türkçe Dil Öğretim Merkezinin açılmasına ilişkin ayrıntıları belirlemektir.

MADDE-II

KAPSAM

Türkçe Dil Öğretim Merkezi aşağıda sayılan üç kategori personeli kapsar;

a. Senegal Genelkurmay Başkanlığı ve Senegal Milli Jandarma Yüksek Komutanlığınca Türkçe dil öğrenimi almak için belirlenmiş Senegalli personel.

b. Türkiye, İstanbulda Türkçe dil kursları almış ve dönüşünde Senegalde Türkçe dil dersleri verebilecek Senegalli askerî personel.

c. Türkiyenin Dakar Askerî Ataşesince, Senegal Genelkurmay Başkanlığı ile koordine içerisinde belirlenmiş Türkçe dil öğretmeni personel.

Senegaldeki Türkçe Dil Eğitim Merkezi; Senegal Genelkurmay Başkanlığı ile koordineli olarak Türkiyenin Dakar Askerî Ataşelik bürosunca işletilir.

MADDE-III

TANIMLAR

Türkçe Dil Dershanesi; Türkçeyi öğretmeye uygun öğretim malzemesi ile teçhiz edilmiş dershaneyi ifade eder.

Türkçe Dil Öğretmeni; Türkçe dilini, değişik metot ve tekniklerden istifade ederek öğretebilecek seviyede Türk Diline hâkim öğretmenleri ifade eder. Bu öğretmenler; Türk Silahlı Kuvvetleri ya da Senegal Genelkurmay Başkanlığınca görevlendirilen askerî veya sivil personel olabilir.

Doğuştan Müdahil; Ana dili Türkçe olan ve kursiyerlerin Türkçe mülakatı (anlama-konuşma) öğrenmeleri için görevlendirilen personeli ifade eder. Doğuştan Müdahilin vereceği dersler kursiyerlerin Türkçeyi daha iyi dinleme, anlama ve konuşmalarına olanak sağlar. Dakarda konuşlu Türkiye Askerî Ataşesi tarafından Senegal Genelkurmay Başkanlığı ile koordine içerisinde tefrik edilir.

MADDE-IV

ÖĞRETİM MERKEZİNİN AÇILMASI, ESASLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

GENEL:

a. Türkçe Dil Öğretim Merkezi; Senegal Genelkurmay Başkanlığı personelinin Türkçe öğrenmesine katkı sağlamak maksadıyla açılacaktır. Merkezin işletilmesine ilişkin bu Protokolde belirtilen tüm harcamalar ile Senegal veya Türkiyede bu bağlamda verilecek tüm kurslar Türk Silahlı Kuvvetlerince karşılanacaktır.

b. Türkçe Dil Öğretim Merkezi sadece Türkçe dil öğretimine tahsis edilmiştir. Başka hiçbir amaçla kullanılamaz. Türk dili öğrenimi ile ilgili kurslar vermekle yükümlü Senegalli personel yetişene kadar Türk Silahlı Kuvvetleri altı aylık dönemlerle Senegale öğretmen gönderme yükümlülüğünü üstlenir.

TÜRK TARAFININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

Senegal Genelkurmay Başkanlığı ile koordineli olarak;

a. Türkçe Dil Öğretim Merkezinin açılması ve düzgün işletilmesi Türkiyenin Dakar Askerî Ataşeliğince sağlanacaktır.

b. Merkezde bulunan öğretime ilişkin malzemelerin, elektronik malzemeler ve mefruşatın bakım ve onarımı Türkiyenin Dakar Askerî Ataşeliğinin sorumluluğundadır.

c. Türkçe kursları günde asgari 6 ders saati, her saat 50 dakika olarak planlanacaktır.

d. Türkiyeye gidecek kursiyerlerin tefrik edilmesinde Merkezde Türkçe dil eğitimi almış personele öncelik verilecektir.

e. Türkçe dil öğretiminin plan ve programı Senegal Tarafı ile koordineli olarak Türk Tarafınca yapılacaktır.

f. Öğretimde kullanılacak yazılı, görsel ve işitsel dokümanlar Türk Tarafınca karşılanacaktır. Kursiyerlerce kullanılacak tüm kitaplar, dokümanlar, filmler (VİDEO, VCD, CD, DVD, vs.) mini kütüphanede bulundurulacak ve gerekli olması halinde yenilenecektir.

SENEGAL TARAFININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı ile koordineli olarak;

a. Türk Tarafınca gönderilen yazılı, görsel ve işitsel dokümanlar ile kitaplar sadece eğitim ihtiyaçları için kullanılacaktır.

b. Her altı-dokuz aylık öğretim dönemi için kapasitenin asgari %75i kadar personeli, Türkçe kursuna tahsis edecektir.

c. Merkezin açılmasından sonra, bakım ve temizliği Senegal Tarafınca sağlanacaktır.

d. Bir kursiyer tarafından bilinçli olarak malzemeye verilecek zarar, söz konusu kursiyerin kendisi tarafından onartılacaktır. Bu durum, doğal afetler ve zamanla normal kullanım sonucu oluşacak yıpranmayı kapsamaz.

e. Türk Tarafınca ödenecek öğretmen personelin maaşları haricinde, sebebi ne olursa olsun kendisinden (Türk Tarafından) hiçbir tazminat talebinde bulunulmayacaktır.

f. Öğretim malzemelerine, elektronik malzemelere ve mefruşata ilişkin tüm arızalar ve öğretmen personel ile ilgili aksaklıklar Türkiyenin Dakar Askerî Ataşesine derhal bildirilecektir.

g. Senegal Tarafı; Türk öğretmene ve Türkiyenin Dakar Askerî Ataşesine idari problemlerin çözümünde yardımcı olacaktır.

h. Senegal Tarafından mahallinden temin edilen öğretmenin, çalışma saatleri ve disiplin kuralları ile davranış ilkeleri Senegal Tarafınca belirlenecektir.

MADDE-V

TADİL VE GÖZDEN GEÇİRME

Her zaman için Taraflardan her biri gerektiğinde yazılı olarak bu Protokolün değiştirilmesi veya gözden geçirilmesini önerebilecektir. Bu durumda yazılı bildirimin yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 (otuz) gün içinde görüşmelere başlanacaktır. Bu görüşmelerden 45 (kırk beş) gün içinde bir sonuç alınamaması durumunda, Taraflardan herhangi biri 90 (doksan) günlük yazılı ön bildirimle bu Protokolü sona erdirebilecektir. Üzerinde mutabakat sağlanan değişiklik ve düzeltmeler VI ncı maddede belirtilen kurallara göre yürürlüğe girecektir.

Tadil ve gözden geçirme esnasında, taraflar protokol ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edecektir.

MADDE-VI

ONAY, YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ, YÜRÜRLÜK SÜRESİ VE

YÜRÜRLÜĞÜ SONA ERDİRME

İşbu Protokol, tarafların ulusal mevzuatları uyarınca onay işlemlerinin tamamlandığına ilişkin en son bildirimin, diplomatik kanallardan yazılı olarak karşı tarafa iletildiği tarihte yürürlüğe girer ve 1 (bir) yıl süre ile yürürlülükte kalır.

Taraflardan her biri, işbu Protokolün yürürlüğünün sona ermesinden en az 3 (üç) ay önce diplomatik kanallardan yazılı olarak fesih bildiriminde bulunmadıkça yürürlülük süresi kendiliğinden aynı süre için uzayacaktır.

İşbu Protokol, karşılıklı rızayla değiştirilebilir. Her değişiklik, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen usule uygun şekilde yürürlüğe girecektir. Tadil ve gözden geçirme süresince taraflar bu Protokolden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceklerdir.

İki Taraf da, herhangi bir zamanda, diğer Tarafa diplomatik kanallar yoluyla yazılı bildirimde bulunarak bu Protokol’ün feshini isteyebilir. Böyle bir bildirimin yapılmasından itibaren 3 (üç) ay içinde fesih bildirimi geri alınmadığı takdirde Protokol sona erecektir.

İşbu Protokol, Dakarda 13/07/2011 tarihinde Fransızca, Türkçe ve İngilizce dillerinde iki orijinal nüsha halinde ve bütün metinler eşit derecede geçerli olmak üzere imzalanmıştır. Yorum farklılıkları halinde İngilizce metin esas alınacaktır.

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ                                            SENEGAL CUMHURİYETİ

HÜKÜMETİ ADINA                                                         GENELKURMAY BAŞKANLIĞI ADINA

 

İMZA  :                                                                                    İMZA :

 

İSİM   : Tünay YANARDAĞ                                              İSİM   : François NDİAYE

RÜTBE    : J.Kurmay Albay                                                 RÜTBE : Albay

ÜNVAN   : Dakar Askeri Ataşesi                                         UNVAN : Gnkur. Personel Başkanı

 

Andlaşmanın yabancı dil metnini görmek için tıklayınız