28 Ekim 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28098

YÖNETMELÝK

Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesinden:

AÐRI ÝBRAHÝM ÇEÇEN ÜNÝVERSÝTESÝ TARÝHÝ ESERLERÝ VE

KÜLTÜR-DOÐA DEÐERLERÝNÝ ARAÞTIRMA VE

UYGULAMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesine baðlý olarak kurulan Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doða Deðerlerini Araþtýrma ve Uygulama Merkezinin amaçlarýna, faaliyetlerine, organlarýna, organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doða Deðerlerini Araþtýrma ve Uygulama Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, organlarýna, organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doða Deðerlerini Araþtýrma ve Uygulama Merkezini,

b) Merkez Danýþma Kurulu: Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doða Deðerlerini Araþtýrma ve Uygulama Merkezinin Danýþma Kurulunu,

c) Merkez Müdürü: Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doða Deðerlerini Araþtýrma ve Uygulama Merkezi Müdürünü,

ç) Merkez Yönetim Kurulu: Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doða Deðerlerini Araþtýrma ve Uygulama Merkezinin Yönetim Kurulunu,

d) Rektör: Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörünü,

e) Üniversite: Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesini,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; Aðrý ilinin tarihi eserlerinin, kültür ve doða deðerlerinin tüm yönleriyle araþtýrýlmasýný, korunmasýný ve arþivlenmesini saðlamak, bu baðlamda projeler üretmek, elde edilen sonuçlarý seminer, kurs, atölye çalýþmasý, kongre, sempozyum, dergi, kitap, broþür, bilgisayar ortamý, radyo ve tv programlarý ve benzeri bilimsel yayýn araçlarý kullanýlarak uygulamaya aktaracak çalýþmalarda bulunmak, ayný zamanda bu alanda çalýþma yapan çeþitli kamu kuruluþlarý temsilcileri, belediyeler, gönüllü kuruluþlar, araþtýrma kurumlarý ve diðer üniversitelerle iliþkiler kurmak, iþbirliðine gitmektir.

Faaliyet alaný

MADDE 6 (1) Merkez 5 inci maddede belirtilen amaçlar doðrultusunda Aðrý ili ve çevresinde aþaðýda belirtilen faaliyetlerde bulunur:

a) Sosyal bilimler alanýnda; tarihi eserler, el sanatlarý, Nuhun Gemisi, Ahmed-i Haniye ait biyografik araþtýrmalar, Türk halk müziði, halk oyunlarý, yazýlý ve sözlü edebiyat,  halk kültürü ve gelenekleri,  turizm, demografik ve antropolojik araþtýrmalar yapmak,

b) Fen bilimleri alanýnda; endemik canlý türleri, Aðrý Daðý, Balýk Gölü, Meteor Çukuru, Buz Maðarasý, Murat Kanyonu ve benzeri coðrafik özellikler, jeolojik yapý gibi ilin kendine özgü tüm özellikleri alanýnda araþtýrma yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Merkez Müdürü,

b) Merkez Yönetim Kurulu,

c) Merkez Danýþma Kurulu.

Merkez müdürü

MADDE 8 (1) Merkez Müdürü; Merkezin 5 inci maddede belirtilen amaçlarý konusunda çalýþmalarý ile uzmanlýðý olan Üniversitenin kadrolu öðretim elemanlarý arasýndan, Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilir. Merkez Müdürü, Merkezi temsil eder ve Rektöre karþý sorumludur. Süresi sona ermeden ayrýlan veya altý ayý aþan süre Üniversite dýþýnda görevlendirilen Merkez Müdürünün yerine Rektör tarafýndan yeni Merkez Müdürü görevlendirilir. Süresi biten Merkez Müdürü tekrar görevlendirilebilir.

Merkez müdürünün görevleri

MADDE 9 (1) Merkez Müdürü, Merkezin çalýþmalarýnýn düzenli olarak yürütülmesinden ve geliþtirilmesinden Rektöre karþý sorumlu olup görevleri þunlardýr;

a) Merkezi temsil etmek,

b) Merkez Yönetim Kurulunu toplantýya çaðýrmak, toplantýlarýn gündemini hazýrlamak ve toplantýya baþkanlýk etmek,

c) Merkez Danýþma Kurulunu toplantýya çaðýrmak, toplantýlarýn gündemini hazýrlamak ve toplantýya baþkanlýk etmek,

ç) Merkez Yönetim Kurulu kararlarýný bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde uygulamak,

d) Hazýrlanan yýllýk bütçe ve yýllýk faaliyet raporlarýný Merkez Yönetim Kurulunun görüþü alýnarak Rektörlüðe sunmak,

e) Merkezin tüm idari iþlerini yürütmek, tüm faaliyetlerin gözetim, koordinasyon ve denetimini saðlamak, yazýþmalarý yapmak,

f) Merkezde görevlendirilecek her türlü idari ve teknik personelin görevlendirilmesiyle ilgili teklifleri Rektörün onayýna sunmak.

Merkez müdür yardýmcýlarý

MADDE 10 (1) Merkez Müdür yardýmcýlarý Üniversite öðretim üyeleri arasýndan Merkez Müdürü tarafýndan en fazla iki kiþi olarak görevlendirilir. Merkez Müdür yardýmcýlarý Merkez Müdürünün görevlerini yerine getirmesinde ona yardým eder. Merkez Müdürü görev baþýnda olmadýðý zamanlar yardýmcýlarýnýn biri Merkez Müdürüne vekâlet eder. Merkez Müdürü gerekli gördüðünde yardýmcýlarýný deðiþtirebilir. Merkez Müdürünün görev süresi bitince yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

Merkez yönetim kurulu

MADDE 11 (1) Merkez Yönetim Kurulu; Merkezin 5 inci maddede belirtilen amaçlarý konusunda çalýþmalarý ile uzmanlýðý olan Merkez Müdürü ve Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan Merkez Müdürünün teklifi ve Rektörün onayý ile üç yýl için belirlenen dört üye olmak üzere toplam beþ üyeden oluþur. Üç yýl için seçilen üyelerden süresi sona ermeden ayrýlanlarýn veya altý ayý aþan süre Üniversite dýþýnda görevlendirilenlerin yerine ayný yöntemle Rektör tarafýndan kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üyeler seçilir. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir. Merkez Yönetim Kurulu gerekli olduðunda Merkez Müdürünün çaðrýsý üzerine salt çoðunlukla toplanýr. Kararlar, katýlanlarýn salt çoðunluðu ile alýnýr. Oylarýn eþitliði halinde Merkez Müdürünün oyu yönünde çoðunluk saðlanmýþ kabul edilir.

Merkez yönetim kurulunun görevleri

MADDE 12 (1) Merkez Yönetim Kurulunun görevleri; Merkezin bütçesi veya ihtiyaçlarýyla ilgili isteðini, çalýþma raporunu ve uygulamaya iliþkin esaslarý deðerlendirmek, iþleyiþle ilgili önerilerde bulunmak ve Merkez Danýþma Kurulu toplantý kararlarýný deðerlendirmektir.

Merkez danýþma kurulu

MADDE 13 (1) Merkez Danýþma Kurulu; ihtiyaç halinde konunun uzmaný olan kiþilerden oluþturulabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 14 (1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacý; 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 15 (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini tamamen ya da kýsmen Rektör yardýmcýlarýndan birine devredebilir.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü yürütür.