30 Ekim 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28100

YÖNETMELÝK

Adalet Bakanlýðýndan:

ADLÎ YARGI HÂKÝM VE SAVCI ADAYLARI ÝLE ÝDARÎ YARGI HÂKÝM

ADAYLARININ MESLEK ÖNCESÝ EÐÝTÝMLERÝNÝN YAPTIRILMASININ

ESAS VE USULLERÝNE ÝLÝÞKÝN YÖNETMELÝKTE DEÐÝÞÝKLÝK

YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 1/6/2004 tarihli ve 25479 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Adlî Yargý Hâkim ve Savcý Adaylarý ile Ýdarî Yargý Hâkim Adaylarýnýn Meslek Öncesi Eðitimlerinin Yaptýrýlmasýnýn Esas ve Usullerine Ýliþkin Yönetmeliðin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýna (j) bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki (k) ve (l) bendi eklenmiþtir.

k) Müfettiþ: Adalet ve Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu müfettiþlerini,

l) Staj Merkezi: Adli yargý için bölge adliye mahkemelerinin kurulu olduðu illerdeki aðýr ceza mahkemelerinin, idarî yargý için bölge idare mahkemelerinin bulunduðu merkezleri,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 6 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 6 Adaylar meslek öncesi eðitim faaliyetlerine düzenli olarak devam etmek, çalýþma saatlerine, kural ve düzenlemelere uymak, 5 inci maddede belirtilen hedeflere ulaþýlmasý için verilen görevleri yapmakla yükümlüdür.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan adalet müfettiþleri ibaresi müfettiþler olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan ilgili baþkan yardýmcýsý, ibaresi, dördüncü fýkrasýnda yer alan , diðer adalet dairelerinde ile ve ne kadar süre ibareleri ve beþinci fýkranýn (a) bendinde yer alan , diðer adalet daireleri ibaresi yürürlükten kaldýrýlmýþ; ayný maddenin ikinci fýkrasýnda yer alan ve adalet komisyonu baþkaný” ibaresinden önce gelen Baþkan ile staj dönemi sonunda ibaresinden önce gelen Baþkan ibareleri Baþkan yardýmcýsý”, üçüncü ve altýncý fýkrasýnda yer alan adalet müfettiþlerince ibaresi müfettiþlerce, yedinci fýkrasýnda yer alan aday sicil ibaresi staj þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 10 Meslek öncesi eðitim süresi iki yýl olup aþaðýdaki dönem ve sürelerde yaptýrýlýr:

a) Adlî yargýda meslek öncesi eðitim iki kýsma ayrýlýr.

1) Birinci kýsým meslek öncesi eðitim, adlî yargý hâkim ve savcý adaylýðýna atanmakla baþlar ve adaylarýn tümüne ayný meslek öncesi eðitim programý uygulanýr. Bu kýsýmda hazýrlýk eðitim dönemi üç ay, genel staj dönemi üç aydýr.

2) Ýkinci kýsým meslek öncesi eðitim, adlî yargý hâkim ve savcý adaylarýnýn, teþkilâtýn ihtiyaç durumu ile 9 uncu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fýkralarý gereðince doldurulan belge ve raporlar esas alýnarak, imkânlar ölçüsünde adaylarýn istekleri göz önünde bulundurulmak ve Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulunun da görüþü alýnmak suretiyle, Bakanlýkça hâkimliðe veya Cumhuriyet savcýlýðýna atanacak þekilde ayrýlmalarý ile baþlar ve bu þekilde ayrýlan adaylara meslek öncesi eðitim programý ayrý ayrý uygulanýr. Bu kýsýmda görev stajý dönemi ondört ay, son eðitim dönemi ise dört aydýr.

b) Ýdari yargýda meslek öncesi eðitim;

1) Hazýrlýk eðitim dönemi üç ay,

2) Staj dönemi onyedi ay,

3) Son eðitim dönemi dört ay

olmak üzere üç dönemi kapsar.

Staj döneminin son altý ayýnda adaylar yabancý dil eðitimi için, 15/9/2004 tarihli ve 25584 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Adlî Yargý Hâkim ve Savcý Adaylarý ile Ýdarî Yargý Hâkim Adaylarýnýn Yabancý Dil Eðitimi Ýçin Yurt Dýþýna Gönderilme Usul ve Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yurt dýþýna gönderilebilir.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 11 Adaylarýn;

a) Hazýrlýk ve son dönem eðitimleri Eðitim Merkezinde,

b) Staj dönemi eðitimleri staj merkezlerinde,

c) Adlî yargý hâkim ve savcý adaylarýnýn stajlarý;

1) Cumhuriyet baþsavcýlýklarýnda,

2) Staj mahkemelerinde,

3) Yargýtayda,

d) Ýdarî yargý hâkim adaylarýnýn stajlarý;

1) Danýþtayda,

2) Ýdare mahkemelerinde,

3) Vergi mahkemelerinde,

4) Bölge idare mahkemelerinde,

5) Ýl valiliklerinde

yaptýrýlýr.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 12 nci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Adaylarýn geçici görevlendirilmeleri

MADDE 12 Adaylar; Yargýtay ve Danýþtaydaki stajlarý ile Eðitim Merkezindeki hazýrlýk ve son eðitim dönemlerini yapmak üzere, Genel Müdürlük tarafýndan geçici olarak görevlendirilirler.

Ayrýca, adlî yargý hâkim ve savcý adaylarý staj döneminde aðýr ceza merkezi olmayan adliyelerde talepleri ve mazeretleri de dikkate alýnarak Genel Müdürlükçe bir ay süreyle geçici olarak görevlendirilir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðe 20 nci maddeden sonra gelmek üzere aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

Disiplin amirleri ve itiraz

MADDE 20/A Adaylarýn;

a) Hazýrlýk ve son eðitim döneminde birinci disiplin amiri müdür, ikinci disiplin amiri baþkan yardýmcýsý,

b) Staj döneminde birinci disiplin amiri, disiplin soruþturmasýna konu eylemin iþlendiði tarihte kadrolarýnýn bulunduðu yerdeki komisyon baþkaný, ikinci disiplin amiri personel genel müdür yardýmcýsýdýr.

Disiplin cezalarýna itiraz Bakanlýk Disiplin Kuruluna yapýlýr.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðe Geçici 3 üncü maddeden sonra gelmek üzere aþaðýdaki maddeler eklenmiþtir.

GEÇÝCÝ MADDE 4 Haklarýnda 4954 sayýlý Türkiye Adalet Akademisi Kanununun geçici 11 inci maddesi uygulanacaklardan, anýlan maddenin yürürlük tarihi olan 26/8/2011 tarihinden önce adaylýða atananlar için bir yýllýk meslek öncesi eðitim süresinin hesaplanmasýnda, bu Yönetmeliðin 9 uncu maddesinin üçüncü fýkrasý ile 13 üncü ve 14 üncü maddeleri hariç olmak üzere diðer maddelerinde, Adlî Yargý Hâkim ve Savcý Adaylarý ile Ýdarî Yargý Hâkim Adaylarýnýn Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine Ýliþkin Yönetmelikte ve Ýdarî Yargý Hâkim Adaylarýnýn Ýl Valiliklerinde Yapacaklarý Staj Hakkýnda Yönetmelikte öngörülen süreler, son eðitim dönemi hariç yarý oranýnda indirilerek aþaðýdaki þekilde uygulama yapýlýr.

a) Adlî yargý hâkim ve savcý adaylarýndan meslek öncesi eðitimlerinin;

1) Bir yýlýný ve hazýrlýk eðitimini tamamlayan, görev ayrýmý yapýlan adaylar Yargýtay stajlarýný yapmak üzere görevlendirilmelerini müteakip, adaylýða en önce atanandan baþlanmak ve Akademinin eðitim programý dikkate alýnmak suretiyle son dönem eðitimini yapmak üzere görevlendirilirler. Akademide görevlendirilemeyenler ise, görevlendirme yapýlýncaya kadar, görev stajýna devam ederler.

2) Üç ayýný tamamlayanlar, hazýrlýk eðitimini tamamlayýp tamamlamadýklarýna bakýlmaksýzýn bu Yönetmeliðin 10 uncu maddesine göre hâkimliðe veya Cumhuriyet savcýlýðýna atanacak þekilde ayrýlarak görev stajýna baþlatýlýrlar. Bu durumda hazýrlýk eðitimini yapmamýþ olanlar, adaylýða en önce atanandan baþlanmak ve Akademinin eðitim programý dikkate alýnmak suretiyle öncelikle hazýrlýk eðitimine, hazýrlýk eðitimine müteakip Yargýtay stajýna ve akademinin eðitim programý dikkate alýnmak suretiyle son dönem eðitimine alýnýrlar.

b) Halen meslek öncesi eðitimine devam eden idarî yargý hâkim adaylarý, adaylýða en önce atanandan baþlanmak ve Akademinin eðitim programý dikkate alýnmak suretiyle hazýrlýk eðitimini yapmak üzere görevlendirilir.

Bu maddeye göre yapýlacak indirime iliþkin hesaplamalarda, küsurlu süreleri tam gün esasýna göre belirlemek için tamamlama veya eksiltme yapmaya, ilgisine göre Yargýtay, Danýþtay, Bakanlýk, Akademi ve adalet komisyonlarý yetkilidir.

GEÇÝCÝ MADDE 5 4954 sayýlý Türkiye Adalet Akademisi Kanununun Geçici 11 inci maddesi uyarýnca, 26/8/2011 tarihi ile 26/8/2016 tarihi arasýnda kalan beþ yýllýk süre içerisinde yapýlacak sýnavlarda baþarýlý olup adaylýða atanmaya hak kazananlar için meslek öncesi eðitim süresinin kýsaltýlmasý, her dönem baþýnda ve adaylarýn göreve baþlamalarýndan önce Bakanlýðýn teklifi ve Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulunun kararýyla uygulanýr. Bir yýllýk sürenin hesaplanmasýnda, bu Yönetmeliðin 9 uncu maddesinin üçüncü fýkrasý ile 13 üncü ve 14 üncü maddeleri hariç olmak üzere diðer maddelerinde, Adlî Yargý Hâkim ve Savcý Adaylarý ile Ýdarî Yargý Hâkim Adaylarýnýn Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine Ýliþkin Yönetmelikte ve Ýdarî Yargý Hâkim Adaylarýnýn Ýl Valiliklerinde Yapacaklarý Staj Hakkýnda Yönetmelikte öngörülen süreler, son eðitim dönemi hariç yarý oranýnda indirilerek uygulanýr.

Yukarýdaki fýkra uyarýnca alýnan karar, adaylar meslek öncesi eðitime baþlamadan önce Akademiye ve ilgili adlî veya idarî yargý adalet komisyonlarýna bildirilir. Akademi ile komisyonlar bu karar doðrultusunda eðitim programýný yaparlar.

Bu maddeye göre yapýlacak indirime iliþkin hesaplamalarda, küsurlu süreleri tam gün esasýna göre belirlemek için tamamlama veya eksiltme yapmaya, ilgisine göre Yargýtay, Danýþtay, Bakanlýk, Akademi ve adalet komisyonlarý yetkilidir.

MADDE 10 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 11 Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakaný yürütür.