30 Ekim 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28100

YÖNETMELÝK

Adalet Bakanlýðýndan:

ADLÎ YARGI HÂKÝM VE SAVCI ADAYLARI ÝLE ÝDARÎ YARGI HÂKÝM

ADAYLARININ STAJ DÖNEMÝ ÝLE STAJ MAHKEMELERÝNE ÝLÝÞKÝN

YÖNETMELÝKTE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 1/6/2004 tarihli ve 25479 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Adlî Yargý Hâkim ve Savcý Adaylarý ile Ýdarî Yargý Hâkim Adaylarýnýn Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine Ýliþkin Yönetmeliðin 4 üncü maddesine birinci fýkrasýnýn (g) bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki (h) bendi eklenmiþtir.

h) Staj dosyasý: Adaylarýn her staj biriminin sonunda hazýrlayacaklarý rapor ve karar taslaklarý ile staja iliþkin yaptýðý iþlemleri içeren evrakýn bulunduðu, Komisyonda tutulan dosyayý,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 5 Adlî yargý hâkim ve savcý adaylarýnýn stajlarý aþaðýdaki esaslar dâhilinde yaptýrýlýr:

a) Hâkim veya Cumhuriyet baþsavcýsýnýn nezareti altýnda mahkeme veya Cumhuriyet baþsavcýlýðý kalemlerinde çalýþtýrýlýr. Ancak, bir defa görmekle öðrenilebilecek iþler devamlý yaptýrýlamaz.

b) Duruþmalarda, keþif, tespit ve otopsilerde hazýr bulundurulur.

c) Davetiye, zorla getirme ve tutuklama müzekkerelerinin yazdýrýlmasý ile ara kararýnýn yerine getirilmesine iliþkin diðer iþlemler yaptýrýlýr.

d) Yeni açýlan dava dosyalarýnda tensip kararý taslaðý hazýrlatýlýr.

e) Sonuçlandýrýlmamýþ soruþturma evraký veya mahkeme dosyalarý inceletilerek, takip edilecek usul ve sonuçlarý ile ilgili olarak düþüncelerini yazýlý olarak hazýrlamalarý saðlanýr.

f) Soruþturma evraký veya dava dosyalarý hakkýnda karar taslaklarý hazýrlatýlýr. Bu taslaklar, ilgili baþkan, hâkim veya Cumhuriyet savcýsý tarafýndan görüldüsü yapýlarak staj dosyasýnda saklanýr.

g) Ýlgili yönetmelik ve genelge hükümlerine göre, Cumhuriyet savcýlarýnýn veya hâkimlerin denetlemekle yükümlü olduklarý kalem ve diðer adalet dairelerinin denetiminde yanýnda staj yaptýðý hâkim ya da Cumhuriyet savcýsýnýn nezaretinde çalýþtýrýlýr.

h) Staj mahkemesi baþkaný, hâkimi veya Cumhuriyet savcýsýnýn gözetim ve denetiminde yaptýklarý iþle ilgili evraka paraflarý alýnýr. Ayrýca, yargýlamaya iliþkin süreci görmeleri ve öðrenmeleri amacýyla Ulusal Yargý Aðý Biliþim Sistemine (UYAP) dâhil edilirler. Bunun için adaylara bilgisayar verilir.

ý) Seminer, sempozyum ve konferans gibi kýsa süreli etkinlikler ile meslek öncesi eðitimin baþýnda yapýlacak bilgilendirme toplantýsýna katýlýmlarý saðlanýr.

Adaylarýn yaptýklarý iþ ve iþlemlerin sayýsýný ve içeriklerini gösteren staj performans deðerlendirme formlarý Akademinin görüþü alýnmak suretiyle Bakanlýðýn çýkaracaðý yönergeyle belirlenir. Bu formlar; ilgili baþkan, hâkim veya Cumhuriyet savcýsý tarafýndan onaylanarak, bir sureti staj dosyasýnda saklanýr, bir sureti ise her birimdeki stajýn sonunda Bakanlýða gönderilir.

Adayýn stajýnýn verimliliðinin tespiti amacýyla staj dosyasý ilgisine göre Bakanlýk ve Akademi ile mesleðe kabul aþamasýnda Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu tarafýndan istenebilir.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 6 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 6 Ýdarî yargý hâkim adaylarýnýn stajlarý aþaðýdaki esaslar dahilinde yaptýrýlýr:

a) Mahkeme baþkanýnýn gözetimi altýnda büro ve kalem iþlerinde çalýþtýrýlýr. Ancak, bir defa görmekle öðrenilebilecek iþler devamlý yaptýrýlmaz.

b) Duruþmalarda, keþif ve bilirkiþi incelemelerinde hazýr bulundurulur.

c) Mahkeme baþkaný tarafýndan üyelere havale edilen dosyalarýn hazýrlanmasýnda üyelerle birlikte çalýþýrlar. Dosyalarýn kurula sunulmasýna yardýmcý olur.

d) Görüþmelerde hazýr bulundurulur.

e) Mahkeme baþkaný tarafýndan seçilip verilen dosyalarýn karar taslaklarýný hazýrlar. Bu taslaklar, mahkeme baþkaný tarafýndan görüldüsü yapýlarak staj dosyasýnda saklanýr.

f) Ýlgili yönetmelik ve genelge hükümlerine göre mahkeme baþkanýnýn nezaretinde kalem hizmetlerinin denetlenmesinde de çalýþtýrýlýr.

g) Staj mahkemesi baþkanýnýn gözetim ve denetiminde yaptýklarý iþle ilgili evraka hâkim adayý olarak paraflarý alýnýr. Ayrýca, yargýlamaya iliþkin süreci görmeleri ve öðrenmeleri amacýyla Ulusal Yargý Aðý Biliþim Sistemine (UYAP) dahil edilirler. Bunun için adaylara bilgisayar verilir.

h) Seminer, sempozyum ve konferans gibi kýsa süreli etkinlikler ile meslek öncesi eðitimin baþýnda yapýlacak bilgilendirme toplantýsýna katýlýmlarý saðlanýr.

Adaylarýn hazýrladýklarý iþ ve iþlemlerin sayýsý ve içeriklerini gösteren staj performans deðerlendirme formlarý Akademinin görüþü alýnmak suretiyle Bakanlýðýn çýkaracaðý yönergeyle belirlenir. Bu formlar; mahkeme baþkaný tarafýndan düzenlenerek, her birimdeki stajýn sonunda Bakanlýða gönderilir.

Adayýn stajýnýn verimliliðini tespiti amacýyla staj dosyasý ilgisine göre Bakanlýk ve Akademi ile mesleðe kabul aþamasýnda Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu tarafýndan istenebilir.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan onaltý ibaresi onyedi þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 8 Adaylarýn stajlarýný yapacaklarý staj mahkemeleri iki yýlda bir olmak üzere; iþlerin daðýtýmý ve iþ durumu göz önünde tutularak Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulunca belirlenir.

Staj merkezinde adaylarýn sayýsý göz önünde bulundurularak, Bakanlýðýn uygun görüþü üzerine komisyona baðlý olarak ayrý bir staj birimi kurulabilir.

Belirlenen staj mahkemelerinde hangi sýrayla staj yaptýrýlacaðýna komisyonlarca karar verilir.

Adlî yargý hâkim ve savcý adaylarý;

a) Genel stajda, aðýr ceza, asliye ceza, sulh ceza, asliye hukuk, sulh hukuk ve icra mahkemelerinde,

b) Görev stajýnda;

1) Hâkimliðe atanacaklar, asliye hukuk, sulh hukuk, aðýr ceza, asliye ceza ve sulh ceza mahkemelerinde,

2) Cumhuriyet savcýlýðýna atanacaklar, aðýr ceza, asliye ceza ve sulh ceza mahkemelerinde,

görevlendirilirler.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 9 Adlî yargý hâkim ve savcý adaylarý stajlarýný, genel staj ve görev stajý olmak üzere iki kýsým halinde, aþaðýdaki sürelerde yaparlar.

a) Genel staj üç ay süreli olup;

1) Bir ay Cumhuriyet baþsavcýlýklarýnda,

2) Onar gün 8 inci maddenin dördüncü fýkrasýnýn (a) bendinde sayýlan mahkemelerde,

b) Görev stajý ondört ay süreli olup;

1) Hâkimlik görevine atanacak adaylar için; altý ay asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinden birinde; altý ay aðýr ceza, asliye ceza ve sulh ceza mahkemelerinden birinde, iki ay Yargýtayda,

2) Cumhuriyet savcýlýðýna atanacak adaylar için; on ay Cumhuriyet baþsavcýlýklarýnda, iki ay aðýr ceza, asliye ceza ve sulh ceza mahkemelerinden birinde, iki ay Yargýtayda,

yaptýrýlýr.

Hâkim adaylarý mahkeme, savcý adaylarý Cumhuriyet baþsavcýlýðý stajlarý sýrasýnda, aðýr ceza merkezi olmayan adliyelerde, dosya türlerini ve yapýlan iþlemleri görmek ve hâkim veya Cumhuriyet savcýlarýnýn yanýnda uygulama yapmak amacýyla, talepleri ve mazeretleri de dikkate alýnarak bir ay süreyle geçici olarak görevlendirilir. Geçici görevlendirmede geçen süre, görev stajýndan sayýlýr. Adayýn, geçici görevlendirmenin sonunda yaptýðý iþ ve iþlemlere iliþkin olarak hazýrlayacaðý rapor, staj dosyasýna konulur.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendinde yer alan Hazýrlýk soruþturmasýnýn ibaresi Soruþturmanýn, (g) bendinde yer alan “Ýddianame ve takipsizlik kararlarý” ibaresi “Ýddianame ve kovuþturmaya yer olmadýðýna dair kararlar þeklinde deðiþtirilmiþ, ayný fýkraya (j) bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki bent eklenmiþ ve diðer bentler buna göre teselsül ettirilmiþtir.

k) Ceza infaz kurumlarý ile tutukevlerinin idaresi ve denetimi, hükümlü ve tutuklularýn sevk, nakil, disiplin ve tahliye iþlemleri,

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 11 inci ve 12 nci maddeleri yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 13 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendine (1) numaralý alt bentten sonra gelmek üzere aþaðýdaki alt bent eklenmiþ ve diðer alt bentler buna göre teselsül ettirilmiþtir.

2 Ön inceleme iþlemleri,

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 16 ncý maddesinin sonuna aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Ýncelenen dava dosyalarý hakkýnda aday tarafýndan hazýrlanan rapor kâðýtlarý ile karar taslaklarý staj dosyasýna eklenmek üzere Bakanlýða gönderilir.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 18 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) ve (c) bendlerinde yer alan Dört ay ibaresi Dört ay onbeþ gün olarak deðiþtirilmiþ; madde sonunda yer alan olmak üzere birbirini takip eden sýra içinde ibaresi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 27 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 27 Adaylar staj dönemi eðitimlerini yapmak üzere tercihleri dikkate alýnarak staj merkezlerine atanýrlar. Staj merkezlerine atanacak aday sayýsý belirlenirken; o yerdeki staj mahkemeleri, Cumhuriyet savcýlarý ile mevcut adaylarýn sayýsý dikkate alýnýr. Belirlenen sayýdan fazla adayýn bir staj merkezini tercih etmesi durumunda, sýrasýyla mazeretleri ve nihaî baþarý listesindeki sýralarý esas alýnýr.

Adlî yargý hâkim ve savcý adaylarý; kamu personeli olan eþinin kurum içi görev yeri deðiþikliðinin mümkün olmamasý veya mevzuatý uyarýnca zorunlu yer deðiþtirmeye tabi tutulan bir görevde bulunmasý veya Bakanlýkça yürütülen projeler kapsamýnda görevlendirilmesi halinde, staj dönemi eðitimlerini yapmak üzere staj merkezi olmayan aðýr ceza merkezlerine atanabilir.

Adaylarýn staj yapacaklarý merkezlere atamalarýna, staj dönemindeki geçici görevlendirilmelerine, Yargýtay ve Danýþtaydaki stajlarý ile Akademideki hazýrlýk ve son eðitim döneminde geçici olarak görevlendirilmelerine iliþkin iþlemler Personel Genel Müdürlüðünce yapýlýr.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 28 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan diðer adalet daireleri ise adalet komisyonlarý tarafýndan ibaresi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðe Geçici 1 inci maddeden sonra gelmek üzere aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

GEÇÝCÝ MADDE 2 Bu maddenin yayýmý tarihinden önce meslek öncesi eðitime baþlayan adlî yargý adaylarýnýn staj merkezleri bu maddenin yayýmý tarihinden önceki Yönetmelik hükümlerine göre belirlenir.

Yönetmeliðin 27 nci maddesinin birinci fýkrasý bu maddenin yayýmý tarihinden sonra adaylýða atananlar hakkýnda uygulanýr.

MADDE 15 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 16 Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakaný yürütür.