30 Ekim 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28100

YÖNETMELÝK

Ýçiþleri Bakanlýðýndan:

DERNEKLER YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK

YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 31/3/2005 tarihli ve 25772 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Dernekler Yönetmeliðinin 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan iki adet ibaresi yürürlükten kaldýrýlmýþ, (d) bendinde yer alan bu tüzel kiþilerin dernek kurucusu olabileceðini gösteren Ýçiþleri Bakanlýðýnca verilmiþ izin belgesi ibaresi bu tüzel kiþilerin derneklere kurucu olabilmesine dair Ýçiþleri Bakanlýðýnca izin verildiðini belirten dernek kurucularý tarafýndan imzalanmýþ yazýlý beyan, altýncý fýkrasýnda yer alan ikiþer örneðini ibaresi bir örneðini þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 6 ncý maddesinin dördüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan iki adet ibaresi ile (a) bendi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesinin üçüncü fýkrasýnýn son cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan iki adet ibaresi ile (b) bendi yürürlükten kaldýrýlmýþ, (e) bendinde yer alan bu tüzel kiþilerin federasyona kurucu olabileceðini gösteren Bakanlýkça verilmiþ izin belgesi ibaresi bu tüzel kiþilerin federasyonlara kurucu olabilmesine dair Ýçiþleri Bakanlýðýnca izin verildiðini belirten federasyon kurucularý tarafýndan imzalanmýþ yazýlý beyan þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan iki adet ibaresi ile (b) bendi yürürlükten kaldýrýlmýþ, (e) bendinde yer alan bu tüzel kiþilerin konfederasyona kurucu olabileceðini gösteren Bakanlýkça verilmiþ izin belgesi ibaresi bu tüzel kiþilerin konfederasyonlara kurucu olabilmesine dair Ýçiþleri Bakanlýðýnca izin verildiðini belirten konfederasyon kurucularý tarafýndan imzalanmýþ yazýlý beyan þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn son cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin ikinci fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 18 ve 19 uncu maddelerinin birinci fýkrasýnda yer alan Dernek veya vakýflar ibaresi Dernekler þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 20 nci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Baþvuru formu ekinde bulunacak belgeler

MADDE 20 Baþvuru formu ekinde, yetkili organýn karar örneði, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleþme ve benzeri belgeler ile yardýmýn aktarýldýðý hesaba iliþkin dekont, ekstre ve benzeri belgenin bir örneði de eklenir.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesi ile EK-5i yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 25 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn son cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 29 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn ikinci cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 31 inci maddesinin birinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Þubesi bulunan derneklerin bilânço esasýna göre defter tutmalarý halinde, birinci fýkrada belirtilen hadlere bakýlmaksýzýn, bu derneklerin þubeleri de bilânço esasýna göre defter tutarlar. Her halde dernekler ile þubelerinin ayný esasta defter tutmalarý zorunludur.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 50 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 50 Kamu yararýna çalýþan derneklerden sayýlmak isteyen dernekler, aþaðýda belirtilen ekler ile birlikte baþvurularýný mülki idare amirliðine yaparlar.

a) Derneðin kamu yararý yönünden; faaliyeti, yaptýðý hizmetler ve gelecekte yapýlmasý düþünülen iþler hakkýndaki raporu,

b) Derneðin taþýnýr ve taþýnmaz mallarýnýn listesi,

c) Kamu yararýna çalýþan derneklerden sayýlmasý için yönetim kurulunun aldýðý karar örneði.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin 51 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci cümlesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Kamu yararýna çalýþan derneklerden sayýlma istekleri, valilik görüþü ile birlikte bir ay içinde Bakanlýða gönderilir.

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin 54 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “üçer suret olarak ibaresi ile (a) bendi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðin 55 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Ýlgili valilik, taleple ilgili gerekli araþtýrmayý yaptýktan sonra, izin talebini valilik görüþü ile birlikte bir ay içinde Bakanlýða gönderir.

MADDE 19 Ayný Yönetmeliðin 58 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

b) Lokal olarak açýlacak yerin mülk sahibi veya kiracýsý olduðuna, ana gayrimenkulün mesken, iþ veya ticaret yeri olduðuna, belediye ve mücavir alan sýnýrlarý içinde bulunup bulunmadýðýna dair dernek baþkaný tarafýndan imzalanmýþ yazýlý beyan,

MADDE 20 Ayný Yönetmeliðin 83 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn ikinci cümlesi ile üçüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 21 Ayný Yönetmeliðin 84 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnýn son cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 22 Ayný Yönetmeliðin 92 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn ikinci cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 23 Ayný Yönetmeliðin 93 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn son cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 24 Ayný Yönetmeliðin 96 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 96 Daire Baþkanlýðý, bu Yönetmelik gereðince mülki idare amirliklerine verilecek beyanname ve bildirimlerin þifre, elektronik imza veya diðer güvenlik araçlarý konulmak suretiyle internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletiþim araç ve ortamýnda verilmesi hususlarýnda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname ve bildirimlerin aktarýmýnda uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya iliþkin usul ve esaslarý tespit etmeye, bu zorunluluðu beyanname ve bildirimler ile derneklerin nitelikleri, amaç ve çalýþma konularý itibarýyla ayrý ayrý uygulatmaya yetkilidir.

Elektronik ortamda beyanname ve bildirimleri doldurma yetkisi, dernek baþkanýna dernek yönetim kurulu kararý ile verilir. Dernek baþkaný, derneðin merkezinin bulunduðu yerin valiliðine, dernek karar defteri ve konuya iliþkin olarak alýnmýþ yönetim kurulu kararý fotokopisi ile yazýlý olarak baþvurur. Baþvuru yazýsý ile karar defteri yetkili il dernekler müdürlüðü personeli tarafýndan incelenir ve karar fotokopisi mühürlenerek imzalanýr. Dernek baþkanlarýna, il dernekler müdürlüklerince müracaat anýnda sistemden üretilecek kullanýcý kodu, parola ve þifreyi ihtiva eden kapalý bir zarf verilir. Kapalý zarfýn tesliminde, derneðin adý ve kütük numarasýný, teslim eden ve teslim alan kiþilerin ad ve unvanlarýný, zarfýn kapalý olarak teslim edildiðini içeren bir tutanak düzenlenir. Bu tutanak dernek baþkaný, il dernekler müdürü ve bir personel tarafýndan tarih ve saat konulmak suretiyle imzalanýr.

Dernek tarafýndan elektronik ortamda beyanname ve bildirimleri doldurma yetkisi verilen ve kapalý zarf alan dernek baþkanýnýn deðiþmesi halinde, deðiþiklik mülki idare amirliðine bildirilir, daha önce verilen kullanýcý kodu, parola ve þifre iptal edilir. Derneðin talebi üzerine yeni kullanýcý kodu, parola ve þifre verilir.

Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kaðýt ortamýnda gönderilen beyanname ve bildirimler arasýnda hukuki sonuçlarý itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadýr. Kullanýcý kodu, parola ve þifre kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuþ ve onaylanmýþ beyanname ve bildirimler, dernek tarafýndan verilmiþ beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir.

Elektronik ortamda gönderilmesi mümkün olmayan veya sisteme yüklenemeyen beyanname ve bildirim ekleri, derneðin merkezinin bulunduðu yerin mülki idare amirliðine elden verilir veya posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilir.

Beyanname ve bildirimlerin kanuni sürede verilen beyanname ve bildirimler olarak kabulü için, elektronik ortamda doldurma ve onaylama iþleminin en geç beyanname ve bildirimlerin verilmesi gereken son gün saat 24:00'den önce tamamlanmýþ olmasý gerekmektedir.

Beyanname ve bildirimlerin teknik arýzalar nedeniyle elektronik ortamda gönderilmesinin mümkün olmamasý halinde, kanuni sürenin son günü mesainin bitiþ saatine kadar, derneðin merkezinin bulunduðu yerin mülki idare amirliðine elden verilmesi veya posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilmesi gerekmektedir.

Kullanýcý kodu, parola ve þifre verilen kiþiler, bunlarý baþka amaçla kullanamazlar, bir baþkasýnýn kullanmasýna da izin vermezler. Kullanýcý kodu, parola ve þifrelerinin çalýndýðýný, kaybedildiðini veya hangi nedenle olursa olsun yetkisiz kiþilerce kullanýldýðýný öðrenen dernekler, derhal il dernekler müdürlüðüne veya Daire Baþkanlýðýna bilgi verirler.

Kendilerine kullanýcý kodu, parola ve þifre verilen kiþiler, bildirim anýna kadar yapýlan iþlemlerden ve taraflarýna verilen kullanýcý kodu, parola ve þifrenin kullanýmýndan sorumludur.

Elektronik ortamda yapýlan iþlemlerin tespit ve tevsikinde, Daire Baþkanlýðýnýn kayýtlarý esas alýnýr.

Daire Baþkanlýðý, elektronik ortamda verilen belgeleri, Ýçiþleri Bakanlýðýnýn arþiv mevzuatýnda belirtilen sürelere uygun olarak elektronik ve benzeri ortamlarda saklar. Elektronik ortam dýþýnda oluþturulmasý halinde, bu belgeler elektronik ortama aktarýlarak iþlem yapýlabilir.

Elektronik ortamýn güvenliðinin ve iþ sürekliliðinin saðlanmasý, yetkisiz eriþimin engellenmesi hususunda Daire Baþkanlýðý tarafýndan gerekli tedbirler alýnýr. Daire Baþkanlýðý, elektronik ortamdaki belgelerin deðiþtirilmesini ve aslýna uygun olmayan biçimde çoðaltýlmasýný önleyen teknik tedbirleri alýr.

Bilanço esasýna göre defter tutan dernekler ile kamu yararýna çalýþan dernekler, bu Yönetmelik çerçevesinde vermekle yükümlü olduklarý beyanname ve bildirimlerini, Daire Baþkanlýðýnýn internet sayfasý üzerinden, kullanýcý kodu, parola ve þifre kullanarak göndermek zorundadýrlar.

Elektronik ortamda beyanname ve bildirim gönderme zorunluluðu bulunmayan dernekler, kendi istekleriyle bu maddede belirtilen usullere uymak suretiyle beyanname ve bildirimlerini elektronik ortamda gönderebilirler.

MADDE 25 Ayný Yönetmeliðin 99 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 99 Mülki idare amirliðine verilen ve elektronik ortamda taranarak e-Ýçiþleri Sistemi ile Dernekler Dairesi Baþkanlýðýnýn e-Arþiv Sistemine yüklenen evrakýn eki olan ancak sisteme yüklenemeyen elektronik, basýlý veya görsel her türlü materyal, mülki idare amirliðince gerekli görülmesi veya istenmesi halinde ayrýca Bakanlýða gönderilir.

MADDE 26 Bu Yönetmeliðin 24 üncü maddesi yayýmý tarihinden itibaren bir ay sonra, diðer maddeleri yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 27 Bu Yönetmelik hükümlerini Ýçiþleri Bakaný yürütür.