31 Ekim 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28101

YÖNETMELÝK

Gaziosmanpaþa Üniversitesinden:

GAZÝOSMANPAÞA ÜNÝVERSÝTESÝ ÖN LÝSANS VE LÝSANS

EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý ve kapsamý; Gaziosmanpaþa Üniversitesine baðlý Týp Fakültesi ve Diþ Hekimliði Fakültesi hariç yüksekokul, meslek yüksekokulu ve Devlet Konservatuarýnda uygulanan önlisans ve lisans düzeyindeki kayýt, eðitim-öðretim ve sýnavlara iliþkin hükümleri düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Avrupa kredi transfer sistemi (AKTS): Öðrencinin bir dersi baþarý ile tamamlayabilmesi için yapmasý gereken çalýþmalarýn tümünü ifade eden krediyi,

b) Devlet Konservatuarý: Gaziosmanpaþa Üniversitesine baðlý Devlet Konservatuarýný,

c) Dönem: Eðitim-öðretim yýlýnýn her bir yarýyýlýný,

ç) Fakülte: Gaziosmanpaþa Üniversitesine baðlý Týp Fakültesi ve Diþ Hekimliði Fakültesi dýþýndaki fakülteleri,

d) Ýkinci öðretim: 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayýlý Yükseköðretim Kurumlarýnda Ýkili Öðretim Yapýlmasý, 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun Bazý Maddelerinin Deðiþtirilmesi ve Bu Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkýnda Kanun hükümlerine göre yürütülen ikinci öðretimi,

e) Ýlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu, Devlet Konservatuarýnda Devlet Konservatuarý Kurulunu,

 f) Ýlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu, Devlet Konservatuarýnda Devlet Konservatuarý Yönetim Kurulunu,

g) Lisans: Ortaöðretim yeterliliklerine dayalý, en az sekiz yarýyýllýk bir programý kapsayan yükseköðretimi,

 ð) Meslek yüksekokulu: Gaziosmanpaþa Üniversitesine baðlý meslek yüksekokullarýný,

h) Önlisans: Ortaöðretim yeterliliklerine dayalý, en az dört yarýyýllýk bir programý kapsayan yükseköðretimi,

ý) Rektör: Gaziosmanpaþa Üniversitesi Rektörünü,

i) Seçmeli dersler: Belli bir önlisans veya lisans öðrenimi programýnda yer alan ve öðrencinin seçimine býrakýlan dersleri,

j) Senato: Gaziosmanpaþa Üniversitesi Senatosunu,

k) Uzaktan eðitim: Bilgi teknolojileri kullanýlarak yapýlan, öðrencinin derslere devamýný gerektirmeyen veya kýsmen gerektiren öðretim þeklini,

l) Üniversite: Gaziosmanpaþa Üniversitesini,

m) Üniversite Yönetim Kurulu: Gaziosmanpaþa Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

n) Yaz okulu programý: Bir eðitim-öðretim yýlýnýn güz ve bahar yarýyýllarý dýþýnda kalan ve yaz aylarý içinde uygulanan programý,

o) Yüksekokul: Gaziosmanpaþa Üniversitesine baðlý yüksekokullarý,

ö) Zorunlu dersler: Bir programda öngörülen ve öðrencinin almasý gerekli dersleri,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Öðrenci Kayýt-Kabul Ýþlemleri ile Ýlgili Esaslar

Üniversiteye giriþ ve kayýt þartlarý

MADDE 4 (1) Üniversitenin fakülte, yüksekokul, devlet konservatuarý ve meslek yüksekokullarýna alýnacak öðrenci sayýsý ve giriþ þartlarý; ilgili kurullarýn teklifi, Senatonun kararý ve Yükseköðretim Kurulu (YÖK)nun onayý ile belirlenir. Kayýtlar; Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) tarafýndan tespit edilen belgelerle ve yine ÖSYM tarafýndan belirlenen esaslara göre bizzat öðrenci tarafýndan yaptýrýlýr. Kayýt için istenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr. Bu Yönetmeliðin 32 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a), (c), (ç), (e) ve (g) bentlerinde belirtilen nedenlerden dolayý mazereti olan veya yurtdýþýnda bulunan adaylarýn kaydý, adaylarýn mazeretleri belgelendirilerek kayýtta istenen belgeler eksiksiz olmasý kaydýyla vekilleri tarafýndan yaptýrýlabilir. Süresi içinde kaydýný yaptýrmayan aday öðrencilik hakkýndan vazgeçmiþ sayýlýr.

   (2) Kesin kaydýný yaptýran öðrencilerin sunduklarý belge ve bilgilerin doðru olmadýðý anlaþýldýðýnda, öðrenciliklerinin hangi dönemlerinde olursa olsunlar bu öðrencilerin Üniversite ile iliþikleri kesilir. Söz konusu öðrencilere verilen diploma dâhil tüm belgeler iptal edilir ve haklarýnda kanuni iþlem baþlatýlýr.

Kimlik kartý

MADDE 5 (1) Üniversiteye kesin kaydýný yaptýran öðrencilere Rektörlük tarafýndan öðrenci kimlik kartý verilir. Her dönem baþýnda kayýt yenileyen öðrencilerin kimlik kartlarýna ilgili eðitim-öðretim dönemine ait bandrol yapýþtýrýlýr. Mezun olan veya kaydý silinen öðrenciden kimlik kartý geri alýnýr.

Öðrenci katký payý veya öðrenim ücreti

MADDE 6 (1) Katký payý, ikinci öðretim ücreti ve uzaktan eðitim ücreti 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesi ve ilgili diðer mevzuat hükümlerine göre alýnýr.

(2) Katký payý veya öðrenim ücretleri, ilgili dönem baþlarýnda ödenir. Süresi içinde katký payý veya öðrenim ücretini ödemeyenler ve mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için ders kaydý yaptýramaz ve öðrencilik haklarýndan yararlanamaz.

(3) 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (h) bendinde belirtildiði þekilde ilk %10a giren ikinci öðretim öðrencileri birinci öðretim öðrencilerinin ödeyeceði katký payý kadar öðrenim ücreti, ayný fýkranýn (ý) bendinde belirtildiði þekilde ilk %10a giren normal öðretim öðrencileri ise bir sonraki dönemde ödeyecekleri katký payýnýn yarýsýný öderler.

(4) 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (h) ve (ý) bentlerinde yer alan ilk %10a giren öðrencilerin belirlenmesi; azami öðrencilik süresi içerisindeki öðrencinin devam etmekte olduðu programýn Senatoda kabul edilmiþ o döneme ait ders sayýsýna göre yapýlýr. Önceki dönemlerden baþarýsýz dersi olanlar deðerlendirmeye alýnmazlar, ilk %10a giren öðrencilerin belirlenmesinde %10 dilimindeki son öðrenci ile ayný akademik ortalamaya sahip olan öðrenciler de bu sýralamaya dâhil edilirler. Yaz okulu öðretiminde alýnan ve baþarýlan dersler %10 deðerlendirmesinde dikkate alýnmaz.

Kayýt yenileme ve ders kaydý

MADDE 7 (1) Kayýt yenileme ve ders kaydýnda uygulanacak esaslar þunlardýr:

a) Öðrenciler dönem baþlarýnda akademik takvimde belirtilen tarihlerde; katký payý veya öðrenim ücretini ödemek suretiyle ders kaydý yaptýrýrlar.

b) Öðrenciler her dönem veya ders yýlý baþýnda akademik takvimde belirtilen süre içerisinde o dönem veya yýlda alacaklarý derslere kayýt olmak/kaydýný yenilemek zorundadýr.

c) Ders kayýtlarý internet üzerinden yapýlýr. Ýnternet üzerinden yapýlan ders kayýtlarý akademik takvimde belirtilen süre içerisinde öðrenci tarafýndan danýþmana onaylatýlýr.

ç) Öðrencilerin devam ve baþarý durumlarýný izlemek ve ders kayýt/kayýt yenileme iþlemlerinde rehberlik etmek üzere, bölüm baþkanýnýn önerisi ile ilgili birim yöneticisi tarafýndan her sýnýfa yeterli sayýda danýþman görevlendirilir. Danýþmanlarýn görevlerine iliþkin esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

d) Akademik takvimde belirtilen sürelerde kayýt yenilemeyen öðrenciler o dönem derslere giremez ve öðrencilik haklarýndan yararlanamaz.

e) Akademik takvimde belirtilen süre içerisinde kayýt yenilemeyen ve ders kaydýný yaptýrmayan öðrenciler, devam sýnýrýnýn aþýlmamasý ve mazeretinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi þartýyla, kayýt yenileme ve ders kaydý yaptýrabilirler.

f) Alt dönemlerden baþarýsýz dersleri olanlar öncelikle baþarýsýz olan derslerini almak zorundadýrlar.

g) Ön koþullu derslere ders kaydý yaptýrabilmek için, söz konusu ön koþullarýn karþýlanmýþ olmasý gerekir.

ð) Kayýt yenileme ve ders kaydý iþlemlerinin yerine getirilmesinden tümüyle öðrenciler sorumludur.

Yatay geçiþ

MADDE 8 (1) Üniversiteye baðlý lisans ve önlisans diploma programlarý ile diðer üniversitelerin lisans ve önlisans diploma programlarýna veya Üniversiteye baðlý bölüm ve programlar arasý geçiþ yapmak isteyenlere; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik ve ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

(2) Yükseköðretim kurumlarý arasýnda yatay geçiþ kontenjanlarý ilgili kurullarca tespit edilir ve süresi içerisinde Rektörlüðe bildirilir.

Dikey geçiþ

MADDE 9 (1) Üniversitelerin önlisans diploma programlarýndan mezun olanlarýn, Üniversitenin lisans diploma programlarýna dikey geçiþleri ve intibak programlarý; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Meslek Yüksekokullarý ve Açýköðretim Önlisans Programlarý Mezunlarýnýn Lisans Öðrenimine Devamlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ilgili yönetim kurullarýnca yapýlýr.

(2) Dikey geçiþ kontenjanlarý ilgili kurullarca belirlenerek süresi içerisinde Rektörlüðe bildirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim ve Öðretime Ýliþkin Esaslar

Ders muafiyetleri

MADDE 10 (1) Üniversiteye ilk kez kayýt yaptýran bir öðrencinin muafiyet isteði, ilk iki hafta içinde, daha önceki yükseköðretim kurumlarýnda almýþ ve baþarmýþ olduðu dersler için ilgili yönetim kurulunca deðerlendirilir ve karara baðlanýr.

Ders tekrarý

MADDE 11 (1) Azami sürelerde mezun olamayan öðrenciler bakýmýndan, müfredat deðiþikliði veya isimleri deðiþmemekle birlikte ders içeriðinin deðiþmesi ya da ders içeriði deðiþmemekle birlikte aradan uzun bir sürenin geçmesi nedeniyle, gerekli görülmesi halinde, daha önce baþarýlý olunan derslerden hangilerinin yeniden alýnacaðý ilgili bölüm kurulunun önerisi ile ilgili yönetim kurulu kararý tarafýndan belirlenir.

Öðrenci kontenjaný ve puan türünün tespiti

MADDE 12 (1) Birimler; en geç Þubat ayý içerisinde sonraki eðitim-öðretim yýlýnda diploma programýna alýnacak öðrenci kontenjaný, puan türü ve aranacak diðer koþullarý, ilgili alt kurullarýn önerilerini dikkate alarak ilgili kurulda belirler ve Senatoda görüþülmek üzere Rektörlüðe gönderir.

(2) Senato tarafýndan kabul edilen diploma programý kontenjan önerileri, onaylanmak ve kýlavuzda yayýnlanmak üzere YÖKe gönderilir.

Eðitim-öðretim yýlý ve akademik takvim

MADDE 13 (1) Eðitim-öðretim yýlý, birinci dönem ile baþlar; birinci ve ikinci dönem ile yaz okulu uygulayan birimlerde yaz okulu programýndan oluþur. Bir dönem, derslerin baþladýðý günden dönem sonu sýnavlarýnýn bittiði güne kadar geçen süreyi kapsar. Her dönemde dersler öndört hafta ve yetmiþ iþ gününde tamamlanýr.

(2) Meslek yüksekokullarýnda eðitim-öðretim üç dönem olarak da düzenlenebilir. Bu durumda, birinci, ikinci ve üçüncü dönemlere ait iþ günü sayýlarý ilgili yönetim kurulu ve Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Resmi tatil günlerine ders konulmaz, ancak gerekli durumlarda Cumartesi günlerine ders konulabilir.

(4) Akademik takvim, her yýlýn en geç Mayýs ayý sonuna kadar Senato tarafýndan belirlenir.

Eðitim-öðretim süreleri

MADDE 14 (1) Öðrencinin ilk kaydýný yaptýðý dönemden baþlamak üzere, her dönemde kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmaksýzýn önlisans eðitimi veren programlarýn azami süresi dört, lisans programlarýnýn ise azami süresi yedi yýldýr.

(2) Bir yýl süreli isteðe baðlý yabancý dil hazýrlýk programý azami sürelere dâhil deðildir.

(3) Belirlenen azami sürede mezun olamayanlar, ilgili dönemde aldýklarý derslere ait katký payý veya öðrenim ücretini ödemek þartýyla derslere kayýt yaptýrabilirler. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile staj hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

Eðitim-öðretim programlarý

MADDE 15 (1) Üniversiteye baðlý birimlerde normal öðretim, ikinci öðretim ve yaz okulu programý olarak örgün eðitim yapýlýr. Senatonun kararý ve YÖK’ün onayý ile uzaktan eðitim de yapýlabilir.

(2) Üniversitede öðretim dili Türkçedir. Ancak ilgili kurullarýn önerisi, Senatonun kararý ve YÖK’ün onayý ile programlarda tamamen veya %30dan az olmamak þartýyla kýsmen yabancý dilde eðitim-öðretim yapýlabilir.

(3) Eðitim-öðretim programlarýnda dersler teorik ve/veya seminer, atölye, laboratuar, klinik çalýþma veya saha uygulamalý þekilde yapýlýr.

(4) Ýlk defa öðrenci alýnan programlarda, eðitim-öðretime program açýlmasý için YÖK’ün onayýndan geçen dosyadaki eðitim-öðretim programý ile baþlanýr.

(5) Eðitim-öðretim programlarýnda müteakip yýllarda yapýlmasý düþünülen deðiþiklikler ilgili bölüm, anabilim/anasanat dalý önerisi, ilgili kurulca karara baðlanýp en geç Mayýs ayý baþýnda Senatoya sunulur.

(6) Öðretim elemanlarýnýn vereceði dersler ve bu derslerin müfredatý öðretim yýlý baþlamadan önce ilgili bölüm akademik kurulunda karara baðlanýr ve her dönemin baþlama tarihinden en az onbeþ gün önce bölüm baþkanlýklarýnca ilgili Dekanlýða/Müdürlüðe bildirilir. Dersler ve derslerin sorumlu öðretim elemanlarý ilgili yönetim kurulunda görüþüldükten sonra kesinlik kazanýr.

(7) Fakülte ve yüksekokullardaki dört yýllýk öðretim programlarý en az 240, meslek yüksekokulu programlarý ise en az 120 AKTS kredisini kapsar.

(8) Staj ve yaz uygulamasýna iliþkin esaslar ilgili kurulun önerisi ile Senato tarafýndan belirlenir.

(9) Öðretim programlarý, haftalýk toplam en az 15 saat olacak þekilde düzenlenir. Bu sýnýrlamaya, 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendinde yer alan ortak zorunlu dersler dâhil deðildir. Bu sýnýrlama Senato tarafýndan deðiþtirilebilir.

(10) Uzaktan eðitim ve yaz okulu programýna iliþkin esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

Misafir öðrenciler

MADDE 16 (1) Belirli konularda bilgilerini artýrmak amacýyla Üniversitede açýlan dersleri izlemeye yeterli görülenler ile diðer üniversite öðrencilerine Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceði esaslar çerçevesinde ilgili yönetim kurulu kararý ile misafir öðrenci olarak dersleri izleme izni verilebilir. Misafir öðrenciler kayýt olduklarý dersler için belirlenen kurallara uyarlar.

(2) Misafir öðrenci statüsünde ders alanlar öðrencilik haklarýndan yararlanamaz ve bu öðrencilere diploma verilmez. Ancak, ilgili birimce kendilerine durumlarýný gösterir bir belge verilir. Misafir öðrenciler devam ettikleri derslerin toplam kredisine göre kredi baþýna belirlenen katký payý veya öðrenim ücretini öderler.

Özel öðrenci

MADDE 17 (1) Üniversitenin önlisans/lisans programlarýna kayýtlý öðrenciler ilgili bölüm baþkanlýðýnýn ve ilgili yönetim kurulunun uygun görmesi halinde, diðer üniversitelerin önlisans/lisans programlarýndaki derslerini, her iki üniversitenin Senato kararý ve belirledikleri esaslar çerçevesinde özel öðrenci olarak alabilirler.

(2) Diðer üniversitelerin önlisans/lisans programlarýna kayýtlý öðrenciler de, Üniversitenin önlisans/lisans programlarýndaki derslerini, her iki yükseköðretim kurumunun üniversite senato kararlarý ve üniversite yönetim kurullarýnýn belirlediði esaslar çerçevesinde özel öðrenci olarak ders alabilirler.

(3) Özel öðrenci statüsünde alýnan dersler ve bu derslere ait baþarý notlarýnýn ilgili yönetim kurulunca transkripte iþlenmesine karar verilir.

Öðrenci deðiþim programlarý

MADDE 18 (1) Üniversite öðrencileri ulusal veya uluslararasý öðrenci deðiþim programý kapsamýnda, yurt içi veya yurt dýþý yükseköðretim kurumlarýnýn ayný düzey diploma programlarýndan yararlanabilirler. Bu kapsamda almýþ olduklarý derslere ait baþarý notlarý, ilgili yönetim kurulu tarafýndan, baþarý notlarý üniversite not sistemiyle uyumluysa ayný, uyumlu deðilse uyumlu hale getirilerek transkripte iþlenmesine karar verilir.

Derslerin kredi deðeri

MADDE 19 (1) Bir dersin AKTS deðeri; ders saatinin yaný sýra laboratuar, atölye, klinik çalýþmasý, ödev, uygulama, proje, seminer, sunum, sýnava hazýrlýk, sýnav, staj, iþyeri eðitimi gibi eðitim öðretim etkinliklerinde harcanan bütün zamandan oluþur.

Çift anadal programý

MADDE 20 (1) Çift anadal programý, Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik ve ilgili diðer mevzuat hükümlerine göre yürütülür.

(2) Gerekli koþullarý saðlayan öðrenciler Üniversitede iki farklý diploma programýndaki derslere eþ zamanlý olarak devam ederek çift anadal programý kapsamýnda iki ayrý diploma alabilirler.

Yandal programlarý

MADDE 21 (1) Yandal Programý, Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik ve ilgili diðer mevzuat hükümlerine göre yürütülür.

(2) Yandal programýný baþarýyla tamamlayan öðrencilere, diploma yerine geçmeyen yandal sertifikasý verilir.

Ýsteðe baðlý yabancý dil hazýrlýk sýnýfý

MADDE 22 (1) Ýsteðe baðlý yabancý dil hazýrlýk programý, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun onayý ile açýlabilir. Ýsteðe baðlý yabancý dil hazýrlýk sýnýfýna iliþkin esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

Akademik danýþmanlýk

MADDE 23 (1) Öðrencilere karþýlaþabilecekleri sorunlarýn çözümünde yardýmcý olmak üzere, öðretim yýlý baþlamadan önce danýþman görevlendirilir. Öðrenci danýþmanlarýnýn görev, yetki ve sorumluluklarý Senato tarafýndan belirlenir.

Dersler

MADDE 24 (1) Dersler bir dönem veya iki dönem süreli olarak düzenlenebilir.

(2) Öðrencilerin her bir dönem devam etmek zorunda olduðu derslerin toplam haftalýk ders saati 36 saati geçemez.

(3) Genel not ortalamasý en az 75 ve alt sýnýflardaki bütün derslerini baþarmýþ olan lisans öðrencileri, danýþmanýn önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararý ile bu maddenin ikinci fýkrasýna göre belirlenen haftalýk ders saatini aþmamak üzere bir üst sýnýftan ders alabilirler.

(4) Bir ders için ilgili kurul kararý ile birden fazla grup oluþturulabilir. Ancak; birden fazla grup oluþturulmak istendiðinde, bu gruplardaki öðrenci sayýsý ortalamasý teorik derslerde 40dan, uygulamalý derslerde 20den az olmayacak þekilde ilgili yönetim kurulu kararý ile oluþturulabilir. Belirtilen öðrenci sayýsýndan küçük gruplar oluþturulmak istendiðinde, her ders için ayrý olarak ilgili kurulca alýnacak gerekçeli kararýn Senatoda onaylanmasý gerekir.

(5) Bir dönemin ders programýnda ilk kez alýnacak derslerin saatlerinin çakýþmasý durumunda öncelikle alt dönemlerdeki derslerin alýnmasý gerekir.

(6) Programda bulunan bir zorunlu dersin, sonraki yýllarda programdan çýkarýlmasý halinde; o dersin devam koþullarýný yerine getirmiþ fakat baþaramamýþ olan öðrenciler, kayýt yaptýrmak koþuluyla o dersin sýnavlarýna girerler.

Derslere devam

MADDE 25 (1) Öðretim programlarýnýn kapsamýna giren çalýþmalara devam zorunludur. Bir öðrenci bir dönemde almýþ olduðu uygulama, laboratuar ve atölye çalýþmasý gibi eðitim-öðretim faaliyetlerinin ders programlarýnda belirtilen saatlerinin %80, teorik derslerin ise %70ine devam etmek zorundadýr. Devam zorunluluðunu yerine getirmeyen öðrenci, o derse devam etmemiþ sayýlýr, sýnavlara alýnmaz ve o dersten baþarýsýz sayýlýr. Mazeret ve rapor süreleri ilgili yönetim kurullarýnca kabul edilmiþ olsa dahi devamsýzlýktan sayýlýr. Öðrencilerin devam durumlarý öðretim elemanýnca takip edilir.

Sýnavlar ve sýnavlarýn yapýlýþý

MADDE 26 (1) Üniversitede aþaðýda belirtilen sýnavlar yapýlýr:

a) Kýsa süreli sýnav; yýl/dönem içinde haberli veya habersiz olarak ders saatinde yapýlan sýnavlardýr.

b) Bir dönemlik dersler için en az bir, bir yýl süreli dersler için en az iki ara sýnav yapýlýr. Bir yýl süreli derslerin ara sýnavlarýndan biri birinci dönemde, diðeri ikinci dönemde yapýlýr.

c) Dönem sonu sýnavý; bir dönemlik derslerden her dönemin sonunda yapýlan sýnavdýr.        ç) Yýl sonu sýnavý; bir yýl süreli derslerin bitiminde açýlan sýnavdýr.

d) Bütünleme sýnavý; dönem sonu veya yýlsonu sýnavýnda baþarýsýz olunan dersler için açýlan sýnavdýr. Yaz okulu uygulayan birimlerde bütünleme sýnavý uygulanmaz.

e) Tek ders sýnavý; mezun olabilmek için derse devam þartýný yerine getirmiþ, ancak baþarýsýz olduðu tek dersi kalan öðrenciler için açýlan sýnavdýr. Tek ders sýnavýnda baþarýlý olabilmek için 60 almak gerekir. Stajýný yapmadýðý halde mezun olabilmek için tek dersi kalan öðrenciler tek ders sýnavýna girerler.

f) Mazeret sýnavý; geçerli mazeretinden dolayý ara sýnavlara katýlamayan öðrenciler için açýlan sýnavdýr. Öðrenciler mazeret belgelerini, mazeretlerinin bitiminden itibaren en geç bir hafta içinde ilgili dekanlýða/müdürlüðe sunarlar. Mazeretleri yerinde bulunan öðrencilere ilgili yönetim kurulu kararý ile mazeret sýnav hakký verilir. Ara sýnav dýþýndaki sýnavlarda mazeret kabul edilemez. Mazereti olan bir öðrenci ara sýnavlara giremez, girse dahi aldýðý not iptal edilerek o ders için açýlan mazeret sýnavýna katýlýr. Bu sýnavdan aldýðý not ara sýnav notu olarak kabul edilir. Mazeret sýnavý için ikinci bir mazeret sýnav hakký verilmez.

g) Yabancý dil muafiyet sýnavý; Üniversitenin Yabancý Diller Yüksekokulu tarafýndan, her eðitim-öðretim yýlý baþýnda ilk iki hafta içinde açýlan sýnavdýr. Bu sýnavdan en az 60 alan öðrenciler isterse yabancý dilden muaf sayýlýr. Bu öðrencilerin muafiyet sýnavýndan aldýðý notlar yabancý dil baþarý notu olarak iþlenir. Ýsteðe baðlý yabancý dil hazýrlýk programýna katýlmýþ olan öðrenciler yabancý dil hazýrlýk programýnda baþarýlý olsalar bile, isterlerse yabancý dil muafiyet sýnavýna girebilirler. Ancak bu durumda muafiyet sýnavýndan alýnan not geçerli olur.

(2) Sýnav programý, akademik takvimde belirtilen tarihler arasýnda yapýlacak þekilde planlanýr ve baþlangýcýndan onbeþ gün önce ilgili dekanlýk/müdürlük tarafýndan ilan edilir. Resmi tatil günleri dýþýnda Cumartesi ve Pazar günleri de sýnav yapýlabilir. Ayný günde, ayný sýnýfýn ikiden fazla dersi için sýnav yapýlamaz.

(3) Sýnavlara girebilmek için o döneme ait katký payý veya öðrenim ücretinin ödenmiþ olmasý ve ders kaydýnýn yapýlmýþ olmasý gerekir.

(4) Sýnav sonuçlarý akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde ilan edilir.

(5) Öðrenciler, sýnavlara ilan edilen gün, saat ve yerde öðrenci kimliklerini yanlarýnda bulundurarak girmek zorundadýrlar.

(6) Sýnavlara girebilmek için bu Yönetmeliðin 25 inci maddesindeki devam þartýnýn saðlanmýþ olmasý gerekir.

(7) Sýnava girebilme þartlarýný saðlayamadýðý halde herhangi bir dersin sýnavýna girmiþ olanlarýn sýnav sonuçlarý ilan edilmiþ olsa dahi geçersiz sayýlýr.

(8) Sýnavlarda kopya yaptýðý disiplin soruþturmasý sonucunda kesinleþen öðrenci, o sýnavdan 0 almýþ sayýlýr.

(9) Her türlü sýnav evraký sýnavlarýn bitiminden itibaren ilgili dekanlýk/müdürlük veya öðretim elemaný tarafýndan iki yýl saklanýr.

(10) Uzaktan eðitim öðrencilerinin dönem içi sýnavlarý internet üzerinden yapýlýr.

Sýnav sonuçlarýnýn ilaný ve sýnav sonucuna itiraz

MADDE 27 (1) Sýnav sonuçlarý, akademik takvimde belirtilen sürede öðrenci bilgi sistemine girilir ve ilgili bölüm baþkanlýðýna teslim edilir. Sýnav sonuçlarýna maddi hata sebebiyle itiraz, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren en geç beþ iþgünü içinde yazýlý olarak ilgili dekanlýða/müdürlüðe yapýlýr. Dekan/Müdür ilgili itiraz kapsamýnda dersi yürüten öðretim elemanýna sýnav evrakýný tekrar incelettirir. Sonuç, beþ iþgünü içinde ilgili birime bildirilir ve varsa gerekli düzeltmeler yapýlýr. Ýtiraz sonucu ilgili öðrenciye de bildirilir.

Ölçme ve deðerlendirme

MADDE 28 (1) Bir dersin baþarý notu; ara sýnav notunun/ara sýnav not ortalamasýnýn %40’ý ile dönem sonu/yýlsonu veya bütünleme sýnav notunun %60’ý toplanarak hesaplanýr. Baþarý notunun belirlenmesinde çoklu yöntem kullanýlabilir. Bu durumda; sýnav, ödev, uygulama, laboratuar, proje, arazi çalýþmasý, öðrenci ürün dosyasý gibi yöntemlerin dönem içi ve/veya dönem/yýlsonu-bütünleme deðerlendirmesinde hangi oranlarda etki edeceði ilgili öðretim elemanýnýn/elemanlarýnýn önerisi ve bölüm akademik kurulunun, sýnýf geçme sistemi uygulanan fakültelerde ve anabilim dalý düzeyinde mezun verilen birimlerde anabilim dalý kurulunun onayý ile belirlenir ve dönem baþlamadan bir hafta önce öðrenciye duyurulur. Ayný ders için farklý uygulama yapýlamaz. Dersin özelliðine göre, bölüm akademik kurulunun, sýnýf geçme sistemi uygulanan fakültelerde ve anabilim dalý düzeyinde mezun verilen birimlerde anabilim dalý kurulunun ve ilgili kurullarýnýn onayý ile sýnav yapýlmamasýna karar verilebilir.

Ders baþarý notu

MADDE 29 (1) Notlar 100 üzerinden verilir. Bir dersten baþarýlý olabilmek için baþarý notunun en az 60 olmasý gerekir. Ancak dönem sonu/yýlsonu sýnavýndan veya bütünleme sýnavýndan alýnan notun en az 50 olmasý gerekir. Baþarý notunun kesirli çýkmasý halinde notun buçuk ve üzeri bir üste, daha küçükleri ise alt tam sayýya tamamlanýr.

(2) 100 üzerinden verilen baþarý notlarý ile bu notlarýn harf ve katsayý karþýlýklarý aþaðýdaki tabloda verilmiþtir:

Baþarý                     Derecesi              Harf Karþýlýðý              Katsayýsý

90 - 100                   Pekiyi                        AA                          4.00

85 - 89                     Pekiyi                        BA                          3.50

75 - 84                        Ýyi                           BB                          3.00

70 - 74                        Ýyi                           CB                          2.50

60 - 69                       Orta                          CC                          2.00

55 - 59                   Baþarýsýz                      DC                          1.50

45 - 54                   Baþarýsýz                      DD                          1.00

40 - 44                   Baþarýsýz                      FD                          0.50

0 - 39                     Baþarýsýz                      FF                          0.00

DZ                         Devamsýz                     DZ                          0.00

GR                          Girmedi                       GR                          0.00

YT                           Yeterli                        YT                            --

YZ                          Yetersiz                       YZ                            --

M                              Muaf                          M                             --

(3) Yukarýdaki tabloya göre;

a) Yýl/dönem içinde bu Yönetmeliðin 25 inci maddesindeki devam þartýný yerine getirmeyen öðrencilere DZ notu verilir ve öðretim elemanýnca yýl/dönem sonu sýnavýndan önce ilan edilir. Bu öðrenci yýl/dönem sonu sýnavlarýna alýnmaz.

b) Yýl/dönem sonu ve ara sýnava girmeyen öðrencilere, o dönem/yýl içindeki çalýþmalarýna bakýlmadan GR notu verilir.

c) YT notu, staj ve 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendi kapsamýnda alýnan derslerden baþarýlý olan öðrencilere verilen nottur. Zorunlu olan/olmayan kredisiz derslerden ara sýnav ve dönem sonu sýnavý yapýlmaz. Öðrencinin o derslerdeki etkinliklerine göre baþarý durumu deðerlendirilir.

ç) YZ notu, 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendi kapsamýnda alýnan derslerden baþarýsýz olan öðrencilere verilen nottur.

d) M notu, ilgili yönetim kurulunca muafiyeti kabul edilen dersler için verilen nottur. Öðrencinin geldiði yükseköðretim kurumundaki notu transkriptinde M harfiyle belirtilir. Muaf sayýlan derslerin notu akademik ortalamaya katýlmaz. Üniversite içi yatay geçiþlerde geldiði programdaki notlarý aynen kabul edilir.

Aðýrlýklý baþarý ortalamasý

MADDE 30 (1) Aðýrlýklý baþarý ortalamasý, dönem not ortalamasý ve genel not ortalamasý ile tanýmlanýr. Dönem not ortalamasý, o yarýyýla ait bütün derslerin notlarý ile kredilerinin çarpýmlarý toplamýnýn derslerin toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Genel not ortalamasý, öðrencinin öðrenimi süresince aldýðý kredili tüm derslerin baþarý notlarý ile kredilerinin çarpýmýndan elde edilen rakamýn toplam krediye bölünmesi ile bulunur. Aðýrlýklý baþarý ortalamasý hesaplanýrken bölme iþleminde virgülden sonra iki basamak yürütülür.

(2) Dikey geçiþ ile lisans programlarýna yerleþen öðrencilerin aðýrlýklý baþarý ortalamalarý, lisans not ortalamasý, intibak programýnda alýnan dersler ile lisans programýnda aldýklarý dersleri üzerinden hesaplanýr.

(3) Öðrencilerin baþarý notu sýralamalarý, her dönem için bütünleme sýnavlarý bitimi tarihi itibariyle hesaplanýr. Yaz okulu uygulamasý olan birimlerde güz ve bahar dönemlerinde dönem sonu sýnavlarýndan sonra hesaplanýr.

Kayýt dondurma

MADDE 31 (1) Bu Yönetmeliðin 32 nci maddesindeki mazeretler nedeniyle öðrenimlerine devam edemeyecek olan öðrenciler, ilgili dönemin en geç ikinci haftasý sonuna kadar ilgili yönetim kurulu kararý ile iki döneme kadar kayýt dondurabilir.

(2) Saðlýk nedenleri ile yapýlacak kayýt dondurma istekleri için süre sýnýrlamasý yoktur.

(3) Kayýt donduran öðrencinin, kayýt dondurmasýna neden olan mazeretinin ortadan kalkmasý durumunda, bu Yönetmeliðin 25 inci maddesindeki devam þartý saðlanabilecekse öðrenci ilgili dekanlýða/müdürlüðe baþvurarak kayýt dondurma iþlemini iptal isteðinde bulunabilir.

(4) Kayýt dondurmayý gerektiren mazeretleri devam eden öðrencilerin baþvurmalarý halinde ilgili yönetim kurulunca kayýt dondurma süreleri uzatýlabilir. Ancak bu iþlem üst üste iki defadan fazla yapýlamaz ve toplam süre iki yýlý veya dört dönemi geçemez.

(5) Öðrencinin kaydýný dondurduðu süreler azami öðrencilik süresine dâhil edilmez.

Mazeretler

MADDE 32 (1) Haklý ve geçerli mazeretler þunlardýr:

a) Öðrencinin saðlýk raporu ile belgelenmiþ bulunan saðlýkla ilgili mazeretinin olmasý,

b) 2547 sayýlý Kanunun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendinin üçüncü paragrafý uyarýnca öðretimin aksamasý sonucunu doðuracak olaylar dolayýsýyla öðrenime YÖK kararý ile ara verilmesi,

c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiþ olmasý þartýyla doðal afetler nedeniyle öðrencinin öðrenimine ara vermek zorunda kalmýþ olmasý,

ç) Birinci derecedeki akrabalarýnýn aðýr hastalýðý veya ölümü halinde bakacak baþka kimsenin bulunmamasý nedeniyle öðrencinin öðrenimine ara vermek zorunda olduðunu belgelemesi ve bu durumun ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi,

d) Ekonomik nedenlerle ilgili yönetim kurulunca izinli olarak öðrencinin eðitim-öðretimine ara vermiþ olmasý,

e) Öðrencinin tutukluluk hali,

f) Hüküm muhtevasý ve sonuçlarý bakýmýndan, ilgili mevzuat hükümlerince öðrencinin öðrencilik sýfatýný kaldýrmayan veya yükseköðretim kurumundan çýkarmayý gerektirmeyen mahkûmiyet hali,

g) Tecil hakkýný kaybetmesi veya tecilin kaldýrýlmasý suretiyle askere alýnmasý,

ð) Ýlgili yönetim kurulunun mazeret olarak kabul edeceði diðer hallerin ortaya çýkmasý.

Ýzinler

MADDE 33 (1) Öðrenciye eðitim-öðretimine katkýda bulunacak burs, staj ve araþtýrma gibi imkânlarýn doðmasý durumunda ilgili yönetim kurulu kararý ile izin verilebilir. Ýzinli olduðu süre normal eðitim-öðretim süresinden sayýlmaz.

   (2) Ulusal ve uluslararasý bilimsel, sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlere katýlmalarý Rektörlük tarafýndan uygun bulunarak görevlendirilen öðrenciler, görevli olduklarý süre içinde giremedikleri sýnavlar için izinli sayýlýr ve giremedikleri tüm sýnavlar için Üniversite Yönetim Kurulunca sýnav hakký tanýnýr.

Kayýt silme ve sildirme

MADDE 34 (1) Kendi isteði ile kayýt sildirme dýþýnda aþaðýdaki hallerde ilgili yönetim kurulu kararýyla öðrencilerin Üniversite ile iliþiði kesilir:

a) Ýlgili mevzuat hükümlerine göre yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý almak,

b) Açýköðretim fakülteleri hariç baþka bir yükseköðretim kurumunda öðrencinin kayýtlý olduðunun tespit edilmesi.

(2) Kendi isteði ile öðrencilikten ayrýlacak öðrenciler, dekanlýða/müdürlüðe baþvururlar. Kaydý silinen öðrenci, istediði takdirde, Üniversiteye verdiði lise veya dengi okul diplomasýný geri alabilir. Bu öðrencinin yeniden kaydý yapýlmaz.

Ýliþik kesme

MADDE 35 (1) Kendi isteðiyle kayýt sildiren, yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý alan veya mezun olmak suretiyle Üniversiteden ayrýlan öðrencilerin diplomalarýný veya dosyalarýndaki kendilerine ait belgeleri alabilmeleri için Üniversitece tespit edilen iliþik kesme iþlemlerini yapmalarý gerekir.

Tebligat

MADDE 36 (1) Öðrencilere her türlü tebligat, Ýçiþleri Bakanlýðý Nüfus ve Vatandaþlýk Ýþleri Genel Müdürlüðü Kimlik Paylaþým Sisteminde kayýtlý olan adrese veya Üniversitede ilan edilmek suretiyle, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayýlý Tebligat Kanununa göre yapýlýr. Öðrenciler adres deðiþikliklerini Üniversiteye bildirmek zorundadýr. Adres deðiþikliklerini bildirmeyen, yanlýþ ya da eksik bildiren öðrencilerin mevcut adreslerine tebligat yapýlmýþ sayýlýr.

Disiplin

MADDE 37 (1) Öðrencilerin disiplin iþ ve iþlemleri, 2547 sayýlý Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri ile 13/1/1985 tarihli 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yürütülür.

Diplomalar

MADDE 38 (1) Diplomalara iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Ýki yýl süreli eðitim yapýlan meslek yüksekokullarý programlarý için önlisans diplomasý, dört yýl süreli eðitim-öðretim yapýlan fakülte-yüksekokul programlarý için lisans diplomasý verilir.

b) Diplomalar Senato tarafýndan belirlenecek esaslara göre düzenlenir. Öðrenciye, diploma hazýrlanana kadar geçici mezuniyet belgesi verilir. Öðrenci diplomayý teslim aldýðýnda geçici mezuniyet belgesini iade eder.

c) Lisans öðretimine devam eden, ilk dört yarýyýlýn bütün derslerinde baþarýlý olan ve genel not ortalamasý en az 60 olan öðrencilere istemeleri halinde önlisans diplomasý verilir. Önlisans diplomasý alanlarýn iliþiði kesilmiþ sayýlýr.

ç) Bir lisans programýnýn en az dört yarýyýlýnýn bütün derslerinden veya o lisans programýnýn en az %60’ýndan baþarýlý olanlar baþvurmalarý halinde meslek yüksekokullarýnýn benzer veya uygun programlarýna intibak ettirebilirler. Bu öðrenciler hakkýnda, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisans Öðrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanlarýn Önlisans Diplomasý Almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna Ýntibaklarý Hakkýnda Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

d) Önlisans ve lisans programlarýndan mezun olan öðrencilere diplomalarý ile birlikte diploma eki (DE) verilir.

e) Mezuniyet tarihi son sýnav döneminin bitim tarihini takip eden iþgünüdür.

f) Öðrencilere diploma verilebilmesi için, katký paylarý veya öðrenim ücreti ile ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve öðrenci kimliklerini iade etmeleri gerekir.

g) Normal süreler içinde disiplin cezasý almadan mezun olan öðrencilerden genel ortalamasý BA olanlar onur, AA olanlar ise yüksek onur listesine girerek mezun olurlar ve bu durum transkriptinde belirtilir.

ð) Diplomanýn veya geçici mezuniyet belgesinin kaybedilmesi halinde bu durum yurt çapýnda yayýmlanan bir gazetede ilan edilir ve diplomanýn nüsha sayýsýný belirten yeni diploma düzenlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve son hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 39 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, YÖK kararlarý ile ilgili kurul/yönetim kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 40 (1) 14/8/2009 tarihli ve 27319 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gaziosmanpaþa Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 41 (1) Bu Yönetmelik 2011-2012 eðitim-öðretim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 42 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gaziosmanpaþa Üniversitesi Rektörü yürütür.