31 Ekim 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28101

YÖNETMELÝK

Kafkas Üniversitesinden:

KAFKAS ÜNÝVERSÝTESÝ YAZ OKULU YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Kafkas Üniversitesinde uygulanacak yaz dönemi eðitim-öðretimine iliþkin esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; güz ve bahar yarýyýllarý dýþýnda, yaz döneminde yapýlan eðitim-öðretime iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Dekan: Kafkas Üniversitesine baðlý fakültelerin dekanlarýný,

b) GANO: Genel Aðýrlýklý Not Ortalamasýný,

c) Kurul: Kafkas Üniversitesine baðlý fakülte, konservatuvar, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve enstitülerin kurullarýný,

ç) Müdür: Kafkas Üniversitesine baðlý enstitü, konservatuvar, yüksekokul, meslek yüksekokulu müdürlerini,

d) Rektör: Kafkas Üniversitesi Rektörünü,

e) Senato: Kafkas Üniversitesi Senatosunu,

f) Üniversite: Kafkas Üniversitesini,

g) Yönetim Kurulu: Kafkas Üniversitesine baðlý fakülte, konservatuvar, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve enstitülerin yönetim kurullarýný,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Yaz Dönemi Eðitim-Öðretiminin Amaçlarý, Süresi, Dersler, Baþvuru,

Kayýtlar ve Mezuniyete Ýliþkin Esaslar

Yaz dönemi eðitim-öðretiminin amaçlarý

MADDE 5 (1) Yaz okulunun amaçlarý aþaðýda belirtilmiþtir.

a) Üniversitenin eðitim ve öðretim imkânlarýný güz ve bahar yarýyýllarý dýþýnda da deðerlendirmek,

b) GANO`su düþük öðrencilere, GANO`larýný yükseltme imkâný tanýmak,

c) Herhangi bir dersten baþarýsýz olan öðrencilere yaz döneminde bu dersleri baþarabilmelerini ve öðrencilerin dönem kaybýný önleyici olarak ders almalarýný saðlamak,

ç) GANOsu en az 2,80 olan ve tekrar dersi bulunmayan baþarýlý öðrencilere daha kýsa sürede mezun olabilmeleri için üst yarýyýllara ait dersleri alabilme imkâný vermek,

d) Yan Dal ve Çift Ana Dal Programýna kayýtlý öðrencilerin programý izlemelerine yardýmcý olmak.

Akademik takvim

MADDE 6 (1)Yaz okulu akademik takvimi, bahar dönemi sonundaki yarýyýl sonu sýnavlarýnýn tamamlanmasýndan en az iki hafta sonra baþlayacak þekilde ilgili fakülte/ konservatuar/ yüksekokul/meslek yüksekokulu/ enstitü, kurulunun teklifi üzerine Kafkas Üniversitesi Senatosunca belirlenir.

(2) Akademik takvimde, ön kayýt ve kesin kayýt tarihleri de belirtilir.

Öðretim süresi ve ders saati

MADDE 7 (1) Yaz okulu, ayný eðitim-öðretim yýlýna ait üçüncü bir yarýyýl deðildir Yaz okulu ders süresi 7 haftadýr. Açýlan her ders için normal dönemde yapýlan toplam ders saati kadar ders yapýlýr. 7 haftalýk süreye sýnavlar dâhil deðildir.

(2) Yaz okulunda alýnan derslerin kredi saatleri ön lisans, lisans veya lisansüstü programlarýnda belirtildiði gibidir.

Derslerin açýlmasý için gerekli olan öðrenci sayýlarýnýn tespiti

MADDE 8 (1) Yaz okulunda bir dersin açýlabilmesi için gerekli öðrenci sayýsý, Üniversite Yönetim Kurulunca tespit edilir.

(2) Bir derse kayýt yaptýran öðrenci sayýsý seksenden fazla ise kýrkar kiþilik iki þube oluþturulabilir. Zorunlu hallerde bu sayýlar üniversite yönetim kurulunca deðiþtirilebilir.

Açýlacak derslerin tespiti ve dersleri okutacak öðretim elemaný sayýlarý

MADDE 9 (1) Yaz okulunda açýlacak dersleri fakülte/konservatuar/yüksekokul/enstitülerde bölüm/anabilim/bilim dallarýnýn olumlu görüþü üzerine fakülte/konservatuar/yüksekokul/enstitü kurulunun onayý ile belirlenen ve en geç bahar yarýyýlý sýnav sonuçlarýnýn ilanýný izleyen hafta içinde, ilgili birimlerde ilan edilir.

(2) Bir ders, en fazla üç öðretim elemaný tarafýndan yürütülebilir.

(3) Eðitim-öðretim programlarýnda yýllýk olarak belirlenen dersler yaz okulunda açýlmaz.

(4) Ýkinci öðretim yapýlan bölümlerde/programlarda açýlacak derslere, örgün ve ikinci öðretim öðrencileri birlikte kayýt yaptýrabilirler. Bu derslerin kodlarý farklý olsa da ilgili birimin yönetim kurulu kararý ile içerik ve kredi/saati ayný olan derslere kayýt yapýlabilir.

Yazý okulunda ders alma ve alamama durumu

MADDE 10 (1) Yaz okulunda öðrenciler;

a) Alt yarýyýllara ait dersleri, hiç almadýklarý, alýp da sýnavýna girme hakký elde edemedikleri, alýp da baþarýsýz olduklarý veya GANO`larýný yükseltmek istedikleri dersleri alabilir.

b) Yan dal veya çift ana dal programýna ait dersler yaz okulunda tamamlanabilir.

c) Lisansüstü bilimsel hazýrlýk sýnýfý öðrencileri ile lisans programlarýnýn dikey geçiþ intibak programý öðrencileri de yaz okulundan ders alabilir.

ç) GANO su en az 2.80 olan ve tekrar dersi bulunmayan baþarýlý öðrenciler üst yarýyýllara ait dersleri alabilir.

d) Yýllýk kayýt donduran öðrenciler yaz okulundan ders alamaz.

e) Disiplin cezasý almýþ olmalarý nedeniyle okuldan uzaklaþtýrýlan öðrenciler yaz okulundan ders alamaz.

Yaz okulunda alýnacak kredi sayýsý

MADDE 11 (1) Yaz okuluna kayýt yaptýran her öðrenci toplam en fazla 12 krediye kadar ders alabilir; ancak bir dersin kredisinin 12 kredi saatin üzerinde olmasý halinde sadece bu ders alýnabilir.

Yaz okulunda derslere kabul ve baþka üniversitede ders alma

MADDE 12 (1) Yaz okulunda açýlan derslere diðer üniversitelerin öðrencileri de fakülte/konservatuvar/yüksekokul/enstitü yönetim kurulu kararý ile kabul edilebilir.

(2) Öðrencinin kayýtlý bulunduðu fakülte/konservatuar/yüksekokul/meslek yüksekokulu ve enstitüde ders açýlmadýðý takdirde, öðrenci bu dersi, üniversite içinde baþka bir birimden alabilir. Ancak alýnacak dersin denkliðinin, içerik, kredi/saat açýsýndan ilgili bölüm ve yönetim kurulu tarafýndan kabul edilmesi gerekir.

(3) Kafkas Üniversitesi öðrencilerinin baþka bir üniversitede açýlan yaz okulu derslerini alabilmeleri için;

a) Öðrencinin kayýtlý bulunduðu fakülte/ konservatuvar/yüksekokul/meslek yüksekokulu/enstitü yönetim kurulunun uygun görmesi,

b) Öðrencinin baþvurmuþ olmasýna raðmen o dersin Kafkas Üniversitesinde açýlmamýþ olmasý,

c) Diðer üniversiteden alýnacak dersin müfredat, dil, kredi ve saatinin denk olduðunun ilgili bölüm ve yönetim kurulu tarafýndan kabul edilmesi,

gerekir.

(4) Öðrenci farklý üniversiteden alacaðý dersin, ders içeriði, dili, kredi ve saatini gösteren resmi belgeyi, dersler baþlamadan önce kayýtlý olduðu fakülte/konservatuvar/yüksekokul/meslek yüksekokulu/enstitüye verir. Bu belgelere göre ilgili birimin yönetim kurulu öðrencinin bir baþka üniversiteden ders alýp almamasý kararý alýr. Baþka bir üniversiteden ders almak bu karar ile mümkün olur.

Yaz okulunda kayýt dondurma, ders ekleme, deðiþtirme ve ders býrakma

MADDE 13 (1) Yaz okulunda, dersler baþladýktan sonra kayýt dondurma, ders ekleme, ders deðiþtirme ve ders býrakma iþlemi yapýlmaz.

Yaz okulunda mazeret sýnavý ve ek sýnav

MADDE 14 (1) Yaz okulunda mazeret sýnavlarý açýlmaz.

(2) Yaz okulu sýnav döneminde ek sýnav hakký kullanýlamaz.

Yaz okulunda derslere devam, sýnavlar ve baþarý durumlarýnýn tespiti

MADDE 15 (1) Yaz okulunda açýlan derslerin devam, ara sýnav, yarýyýl sonu sýnavý deðerlendirmesi ve baþarý durumunun tespiti, lisans/ön lisans dersleri için 20/5/2008 tarihli ve 26881 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Kafkas Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliðinde belirtildiði þekilde, lisansüstü dersler; 9/2/2009 tarihli ve 27136 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Kafkas Üniversitesi Lisansüstü Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliðinde ve ilgili enstitünün öðretim ve sýnav yönetmeliklerinde belirtildiði þekilde yapýlýr.

Yaz okulunda alýnan derslerin not karteksine iþlenmesi

MADDE 16 (1) Yaz okulunda alýnan derslerin baþarý notlarý, bunu takip eden güz yarýyýlý baþýnda hesaplanan GANO dikkate alýnýr ve not karteksine iþlenir.

(2) Kartekse iþlenen notlara göre GANOsu yeniden hesaplanýr.

Mezuniyet

MADDE 17 (1) Yaz okulu sonunda mezuniyet durumuna gelen öðrencilere geçici mezuniyet belgesi verilir. Bu öðrencilerin mezuniyet sýralamasý, bahar yarýyýlý sonunda yapýlan mezuniyet sýralamasýný deðiþtirmeyecek þekilde belirlenir.

Yaz okulunun eðitim öðretim süresine etkisi

MADDE 18 (1) Yaz okulunda geçen süre öðretim süresinden sayýlmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Mali hükümler

MADDE 19 (1) Yaz okulunda ders veren öðretim elemanlarýna, 2914 sayýlý Yükseköðretim Personel Kanununun 11 inci maddesi kapsamýnda Maliye Bakanlýðýnca saptanan esaslara göre belirlenecek ders ücreti ödenir.

Yaz okulunda öðrencilerin ödeyeceði ücretlerin tespiti

MADDE 20 (1) Öðrenciler yaz okulu öðrenim ücretlerini kayýt esnasýnda öderler. Yaz okulunda normal örgün öðretim öðrencileri, yaz okulu öðrenim ücretlerini Yükseköðretim Kurulunca belirlenen esaslara göre öderler. Ýkinci öðretim öðrencilerinden yaz okuluna katýlanlar, normal örgün öðretim öðrencilerinin yaz okulu öðrenim ücretlerinin iki katýný öderler.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 21 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 22 (1) Bu Yönetmelik Yaz okulu programlarýna kayýt yaptýran öðrencilere uygulanmak üzere yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 23 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kafkas Üniversitesi Rektörü yürütür.