31 Ekim 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28101

YÖNETMELÝK

Karamanoðlu Mehmetbey Üniversitesinden:

KARAMANOÐLU MEHMETBEY ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ

EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝNDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 16/9/2009 tarihli ve 27351 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Karamanoðlu Mehmetbey Üniversitesi Lisansüstü Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (c), (e) ve (h) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný fýkraya aþaðýdaki (p) bendi eklenmiþtir.

c) Anabilim Dalý Kurulu: Enstitü Anabilim Dalý (EABD) baþkaný baþkanlýðýnda, varsa yardýmcýlarý ve o EABDný oluþturan bilim dallarý baþkanlarýndan oluþan kurulu,

e) Danýþman: Enstitüde kayýtlý öðrenciye ders ve tez çalýþmasý dönemlerinde rehberlik yapmak üzere Enstitü Yönetim Kurulu (EYK) tarafýndan atanan en az doktora derecesine sahip öðretim elemanýný,

h) Enstitü Yönetim Kurulu (EYK): Enstitü müdürünün baþkanlýðýnda, enstitü müdür yardýmcýlarý ve müdürün göstereceði altý aday arasýndan enstitü kurulunca üç yýl için seçilen üç öðretim üyesinden oluþan kurulu,

p) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðýný,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Yüksek lisans programý; belirli bilim alanlarýnda uzmanlaþmalarý, doktora düzeyine hazýrlanmalarý veya özel bilgi ve uygulama yeteneklerini geliþtirmeleri amacýyla yapacaklarý, en az dört yarýyýllýk eðitim-öðretim, bilimsel araþtýrma ve uygulama etkinliklerini kapsayan bir yükseköðretim sürecidir. Yüksek lisans programý, tezli ve tezsiz olmak üzere iki þekilde yürütülebilir.

(3) Doktora programý; yüksek lisans derecesine sahip olanlar için en az sekiz yarýyýllýk, lisans derecesine sahip olanlar için en az on yarýyýllýk eðitim-öðretim, bilimsel araþtýrma ve uygulama etkinliklerini kapsayan bir yükseköðretim sürecidir.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 7 (1) Lisansüstü programlara alýnacak öðrenci kontenjanlarý, anabilim dalý akademik kurulunun önerisi üzerine EYK tarafýndan karara baðlanýr. Enstitünün öðrenci kabul edeceði yüksek lisans, doktora programlarý, bu programlara kabul edilecek öðrenci kontenjanlarý, baþvuru için gerekli belgeler, baþvuru ve sýnav tarihleri ile diðer koþullar Üniversite Rektörlüðünce ilan edilir. Söz konusu ilan her yarýyýl baþýnda verilebilir. Baþvuru ve kayýt için adaylardan istenen belgelerin aslý veya Enstitü tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Programlara baþvuru

MADDE 8 (1) Tezli ve tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarýna baþvuracak adaylarda aranacak þartlar ve öðrenci kabulüne iliþkin esaslar aþaðýda belirtilmiþtir.

a) Tezli yüksek lisans programlarýna kabul edilebilmek için adaylarýn; bir lisans diplomasýna sahip olmalarý, ALESe katýlmýþ olmalarý ve bu sýnavdan baþvurduðu programýn puan türünde en az 55 standart puan almalarý gerekir. Ancak güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlara öðrenci kabulünde ALESe girmiþ olma koþulu aranmaz. Adaylarýn baþarý deðerlendirmesi aþaðýdaki þekildedir.

1) ALES'in % 50'si, lisans not ortalamasýnýn % 40'ý ve varsa ÜDS veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan kabul edilen bir sýnavdan alýnan notun % 10'u alýnarak yapýlýr.

2) Güzel sanatlar ve konservatuvar alanlarýnda yüksek lisans programlarýnda adaylarýn baþarý deðerlendirmesi; varsa ÜDS veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan kabul edilen bir sýnavdan alýnan notun % 10'u, lisans not ortalamasýnýn % 40'ý, yetenek sýnavlarýnýn % 50si alýnarak yapýlýr.

3) Bu yüzdelerin toplamýndan en az 55 puan alanlar sýralamaya dahil edilir.

b) Tezsiz yüksek lisans programlarýna öðrenci kabulünde adaylarýn, ilgili alanda bir lisans diplomasýna sahip olmalarý, ALESe katýlmýþ olmalarý ve bu sýnavdan baþvurduðu programýn puan türünde en az 55 standart puan almalarý koþuluyla ALES puanýnýn % 50si, lisans not ortalamasýnýn % 50si alýnarak elde edilen toplam puan deðerlendirilir. Yüksek puandan küçüðe doðru sýralanarak kontenjan sayýsýnca öðrenci alýnýr.

c) Doktora programlarýna baþvurabilmek için adaylarýn, bir yüksek lisans diplomasýna, hazýrlýk sýnýflarý hariç en az on yarýyýl süreli týp, diþ hekimliði ve veteriner fakülteleri diplomasýna, eczacýlýk, fen-edebiyat, fen, edebiyat ve dil tarih coðrafya fakülteleri mezunlarýnýn ise yüksek lisans derecesine veya Saðlýk Bakanlýðýnca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalýnda kazanýlan uzmanlýk yetkisine sahip olmalarý ve ALESden baþvurduklarý programýn puan türünden en az 70 standart puan almalarý gerekir. Adaylarýn baþarý deðerlendirmesinde; ALESin % 50'si, lisans not ortalamasýnýn % 15i, yüksek lisans not ortalamasýnýn % 10u ve ÜDSden 60 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puana eþdeðer bir puan alýnmasý koþulu ile % 25'i alýnarak yapýlýr. Bu yüzdelerin toplamýndan en az 70 puan alanlar baþarý sýralamasýna dahil edilir. Ancak;

1) Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlara öðrenci kabulünde ALESe girmiþ olma koþulu aranmaz. Güzel sanatlar ve konservatuvar alanlarýnda doktora programlarýnda adaylarýn baþarý deðerlendirmesi; ÜDSden 60 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puana eþdeðer bir puan alýnmasý koþulu ile yabancý dil puanýnýn % 25i, lisans not ortalamasýnýn % 15'i, yüksek lisans not ortalamasýnýn % 10u, yetenek sýnavlarýnýn % 50si alýnarak yapýlýr. Bu yüzdelerin toplamýndan en az 70 puan alanlar baþarý sýralamasýna dahil edilir.

2) Yabancý uyruklu öðrenciler için, ana dilleri dýþýnda Üniversitelerarasý Kurulun doçentlikte kabul ettiði dillerden birinden ÜDSden en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puana eþdeðer bir puan ve enstitü tarafýndan yapýlacak Türkçe yeterlik sýnavýndan 60 puan alýnmasý zorunludur.

ç) ALESden en az 80 puan alan lisans mezunlarý, kontenjanlar dahilinde ve bu fýkranýn (c) bendinde belirtilen deðerlendirme esaslarý çerçevesinde yüksek lisansla birleþik doktora programýna baþvurabilir.

d) Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan ALESe eþdeðer sayýlan ve uluslararasý düzeyde kabul gören Graduate Record Examination (GRE) ya da Graduate Management Admission Test (GMAT) sýnavýnda en az ALES sýnavýna eþdeðer bir puan alanlarýn, ALES puaný yerine bu puanlarý deðerlendirmeye alýnýr.

e) Yurt dýþýnda ikamet eden Türk ve yabancý uyruklu adaylardan YÖK tarafýndan denkliði onaylananlar, lisansüstü eðitime baþvuru yapabilir.

f) Tüm programlarda baþarý sýralamasý en yüksek puandan en düþük puana doðru yapýlýr. Ýlan edilen kontenjan dahilinde baþarýlý olan asil adaylarýn % 50'sini geçmemek üzere yedek öðrenci belirlenir.

g) Puan sýralamasýna göre belirlenen asil ve yedek listeleri Müdürlük tarafýndan üniversitenin genel aðýnda ilan edilir.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin son iki cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 13 üncü maddesinin baþlýðý ve (c) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Ortaöðretim alan öðretmenliði tezsiz yüksek lisans programlarýna öðrenci kabulü”

c) Baþarý notu hesaplanmasýnda, lisans not ortalamasý 100lük sisteme çevrilir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 14 üncü maddesinin ikinci, üçüncü, beþinci ve altýncý fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Kayýt hakký kazanan adaylar, istenen belgeleri süresi içinde enstitüye vererek kesin kayýtlarýný yaptýrýr. Kesin kayýt hakkýný kazanan adaylardan baþvuru sýrasýnda teslim ettiði belgeler tekrar istenmez. Süresi içinde kesin kayýtlarýný yaptýrmayan adaylar, kayýt hakkýndan vazgeçmiþ sayýlýr ve herhangi bir hak iddia edemez. Kayýt yaptýrmayanlarýn yerine yedekler arasýndan sýrayla kayýt yapýlýr.

(3) Kayýt hakký kazanan adaylarýn kesin kayýt yaptýrmasý için; herhangi bir üniversitede/yüksek teknoloji enstitüsünde açýlmýþ bir lisansüstü programda kayýtlý öðrenci olmadýklarýný belirten dilekçelerini enstitüye vermeleri gerekir. Belgelerinde eksiklik veya tahrifat bulunanlarýn ve ayný anda baþka bir yükseköðretim kurumunda da kayýtlý olduðu anlaþýlanlarýn kaydý yapýlmýþ olsa bile iptal edilir.

(5) Öðrenciler her yarýyýl baþýnda EYK tarafýndan belirlenen esaslar ve süreler dahilinde kayýtlarýný yenilemek zorundadýr. Öðrencilerin katký payýný ve/veya öðrenim ücretini yatýrdýðýna dair makbuzun bir nüshasýný enstitü öðrenci iþlerine teslim etmeleri gerekir. Kayýt ve kayýt yenileme sýrasýnda katký payý ve/veya öðrenim ücretini ödemeyen öðrencinin kaydý yapýlmaz, yenilenmez. Danýþmanlýðý dondurulur.

 (6) Kayýt olduðu programa iliþkin derslerin verildiði yarýyýldan baþlamak üzere, her yarýyýl için kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmaksýzýn yüksek lisans programlarýný azami 3 yýl (6 yarýyýl), doktora programýný azami 6 yýl (12 yarýyýl) ve birleþik doktora programýný azami 7 yýl (14 yarýyýl) içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, ilgili yarýyýl için öngörülen katký payý ve/veya öðrenim ücretinin yaný sýra, kayýt yaptýracaðý her ders için 2547 sayýlý kanunun 46 ncý maddesine göre hesaplanan AKTS baþýna katký payý ve/veya öðrenim ücretini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 15 (1) Bir öðretim yýlý, sýnav dönemleri hariç en az 14 hafta (70 iþ günü) olmak üzere güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþur. Akademik takvim Senato tarafýndan belirlenir.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 16 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 16 (1) Derslere ve uygulamalara devam zorunludur. Öðrenciler teorik derslere % 70, uygulamalara % 80'den az olmamak koþulu ile devam etmek zorundadýr.

(2) Dersi ikinci kez alanlar, dersi ilk aldýklarýnda devam koþulunu saðlamýþlarsa derse devam etme zorunluluðu aranmaz. Öðrenci isterse, danýþmanýnýn ve EABD baþkanlýðýnýn uygun görüþü doðrultusunda baþarýsýz olduðu bir seçmeli ders yerine, baþka bir seçmeli ders alabilir. Bu durumda ikinci ders için devam zorunluluðu aranýr.

(3) Devamsýzlýk nedeniyle dönem sonu sýnavýna giremeyen öðrenci baþarýsýz kabul edilir.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin birinci fýkrasý, dördüncü fýkrasýnýn (b), (ç) bentleri ile altýncý fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Her ders için en az bir ara sýnavý ile yarýyýl sonu ve bütünleme sýnavý yapýlýr. Ara sýnavý için mazeret sýnavý hakký tanýnýr. Ancak Lisansüstü programlarda ders dönemlerinin bitiminde bir kez olmak üzere tek ders sýnav hakký verilir, sýnav tarihi Akademik Takvime göre belirlenir.

b) Ayrýca; katsayý ile baðlantýsý olmayan ve not ortalamalarýna katýlmayan YT (yeterli), YZ (yetersiz), EK (eksik), DV (devam ediyor), DZ (devamsýz) kodlu deðerlendirmeler de yapýlabilir. YT (yeterli) ve YZ (yetersiz) notlarý, not ortalamalarýna katýlmayan ders, seminer, proje ve tez çalýþmalarýnda baþarýnýn gösterilmesi için kullanýlýr. MU (muaf) notu, bir baþka yükseköðretim kurumundan yatay geçiþ yolu ile gelen öðrenciye, daha önce devam etmiþ olduðu kurumlarda baþarýyla tamamladýðý dersler için, EYK kararýyla verilir. DZ notu devam koþulunu saðlamayan öðrencilere verilir ve baþarý ortalamasýna katýlmaz.

“ç) Öðrenci, danýþmanýnýn onayý ile Akademik Takvimde belirtilen tarihlerde ders ekleyebilir ve/veya býrakabilir.

(6) Sýnavý yapan öðretim elemaný sýnav sonuçlarýný yedi iþ günü içerisinde enstitüye bildirir. Sýnav sonuçlarý enstitü tarafýndan ilan edilir. Sýnav evraklarý, ödev dosyalarý ve sýnav tutanaðýnýn bir nüshasý notlarýn teslim edildiði tarihten itibaren iki yýl süreyle dersi veren öðretim elemaný tarafýndan saklanýr.

MADDE 12 Ayný yönetmeliðin 20 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 20 (1) Sýnavlara itiraz, sýnav sonuçlarýnýn ilanýný izleyen 5 iþ günü içerisinde yazýlý olarak maddi hata yönünden müdürlüðe yapýlýr. Sýnav sonuçlarýnda maddi hatalarýn düzeltilmesi dýþýnda deðiþiklik yapýlmaz. Ýtirazlar, dersi veren öðretim elemanýnca 3 iþ günü içerisinde incelenir. Öðretim elemanýnýn not deðiþikliði ile ilgili raporu EYK tarafýndan incelenerek 10 iþ günü içerisinde karara baðlanýr.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 21 (1) Lisansüstü programlara devam eden öðrencilerin aþaðýdaki durumlarda enstitü ile iliþiði kesilir:

a) Öðrencinin, iliþiðinin kesilmesi için yazýlý olarak baþvurmasý,

b) Öðrencinin, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre Yükseköðretim Kurumundan çýkarma cezasý almýþ olmasý,

c) Öðrencinin kayýt sýrasýnda sahte, gerçeðe aykýrý ve eksik belge verdiðinin  anlaþýlmasý.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 22 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

b) Danýþman, öðrencinin tercihi doðrultusunda, ilgili anabilim dalý akademik kurulunun önerisi, EYKnýn onayýyla, öncelikle ilgili anabilim dalý öðretim elemanlarý arasýndan atanýr.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 23 üncü maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki  dördüncü fýkra eklenmiþtir.

(3) Öðrencinin alacaðý derslerin en çok iki tanesi, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla, lisans derslerinden ya da diðer yükseköðretim kurumlarýnda verilmekte olan derslerden, danýþman ve EABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararýyla seçilebilir.

(4) Öðrencinin tez dönemine baþlamadan önce seminer dersini almasý ve baþarmasý zorunludur.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin 24 üncü maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve  ikinci fýkrasýnýn son cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

(1) Tezli yüksek lisans programýný tamamlama süresi en az dört yarýyýl, en çok altý yarýyýldýr.

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin 25 inci maddesinin ikinci, üçüncü ve altýncý fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki yedinci ve sekizinci fýkralar eklenmiþtir.

(2) Yüksek lisans jürisi, asil ve yedek jüri üye sayýsýndan bir fazla nüsha tezin EABD baþkanlýðýnca enstitüye teslim edilmesinden sonra, EABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK onayý ile oluþur. Jüri, biri öðrencinin danýþmaný ve en az biri Üniversite içindeki baþka bir anabilim dalýndan veya baþka bir yükseköðretim kurumundan olmak üzere üç veya beþ kiþiden oluþur. Jürinin üç kiþiden oluþmasý durumunda ikinci danýþman jüri üyesi olamaz.

(3) Jüri üyeleri, söz konusu tezin, doküman ve malzemelerinin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren, en erken 15 gün, en geç bir ay içinde toplanarak öðrenciyi sýnava alýr. Sýnav, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluþur. Sýnav 45-90 dakika süreli olup, dinleyicilere açýktýr.

(6) Tez savunma sýnavýna katýlmayan öðrenci en erken bir yarýyýl sonra savunmaya girebilir.

(7) Tezi reddedilen öðrenciye, ayný veya farklý danýþmanla yukarýdaki usullere uygun olarak yeni bir tez konusu belirleme ve hazýrlama imkaný verilir.

(8) Baþarý ile sonuçlanan tez, öðrencinin onayý da alýnarak enstitü genel aðýnda çevrimiçi olarak yayýmlanýr. Ýzin verilmediði takdirde yayýn iþi 3 yýl süreyle ertelenir.

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðin 26 ncý maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Tez sýnavýnda baþarýlý olmak ve diðer koþullarý da saðlamak kaydýyla, yüksek lisans tezinin en az yedi adet ciltlenmiþ kopyasý ve iki adet CD kaydýný, YÖK tez merkezi için gerekli evrak ve dokümanlarý, tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde, enstitüye teslim eden ve tezi EYK tarafýndan kabul edilen yüksek lisans öðrencisi yüksek lisans diplomasý almaya hak kazanýr.

MADDE 19 Ayný Yönetmeliðin 27 nci maddesinin ikinci ve beþinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Bu program; toplam 30 krediden az olmamak koþuluyla, en az 10 ders ile her yarýyýl 30 AKTS ve 30 AKTS karþýlýðý dönem projesi dersinden oluþur. Dönem projesi dersi yeterli (YT) veya yetersiz (YZ) olarak deðerlendirilir.

(5) Öðrencinin alacaðý derslerin en çok 3 tanesi toplam kredinin % 20sini aþmayacak þekilde ve lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla, EYK kararýyla lisans derslerinden seçilebilir.

MADDE 20 Ayný Yönetmeliðin 28 inci maddesinin üçüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 21 Ayný Yönetmeliðin 29 uncu maddesinin ikinci ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, beþinci fýkrasýnýn son cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþ ve ayný maddeye altýncý fýkra eklenmiþtir.

(2) Yeterlik sýnavý, derslerini ve dönem projesini baþarýyla tamamlamýþ öðrencilere, EABD baþkanýnýn önerisi ve EYK onayýyla seçilen üç kiþilik jüri tarafýndan yapýlýr.

(4) Bu sýnav, öðrencinin derslerinde baþarýlý olmasýndan sonra en geç üç ay içinde sözlü olarak yapýlýr. Jürinin kararý, çoðunlukla alýnýr ve EABD baþkanlýðýnca sýnavý izleyen üç gün içinde bir tutanakla enstitüye bildirilir.

(6) Yeterlik sýnavýna katýlmayan öðrenci en erken bir yarýyýl sonra sýnava girebilir.

MADDE 22 Ayný Yönetmeliðin 30 uncu maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Kredili derslerini, dönem projesini ve yeterlik sýnavýný baþarýyla tamamlayan öðrenci EYK kararýndan sonra bir ay içerisinde yüksek lisans diplomasý almaya hak kazanýr.

MADDE 23 Ayný Yönetmeliðin 33 üncü maddesinin baþlýðý, ikinci ve üçüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki altýncý fýkra eklenmiþtir.

Doktora programý”

(2) Doktora programý; toplam 24 krediden az olmamak ve 90 AKTSi tamamlamak koþuluyla en az sekiz ders, en az iki seminer çalýþmasý, yeterlik sýnavý, tez önerisi ve 90 AKTS karþýlýðý tez çalýþmasýndan oluþur. Seminer dersi ve tez çalýþmasý, yeterli (YT) veya yetersiz (YZ) notu ile deðerlendirilir. Öðrenci tez döneminde her yarýyýl tez çalýþmasýna ve uzmanlýk alan dersine kayýt yaptýrmak zorundadýr. Uzmanlýk alan dersi, yarýyýl ve yaz tatillerinde de devam eder. Ýkinci danýþman bulunmasý durumunda uzmanlýk alan dersi sadece birinci danýþman tarafýndan açýlýr.

(3) Yüksek lisansla birleþik doktora programý ise; toplam 45 krediden az olmamak koþuluyla en az onbeþ ders, en az üç seminer çalýþmasý, yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tez çalýþmasýndan oluþur. Öðrenci tez döneminde her yarýyýl tez çalýþmasýna ve uzmanlýk alan dersine kayýt yaptýrmak zorundadýr. Uzmanlýk alan dersi yarýyýl ve yaz tatillerinde de devam eder. Ýkinci danýþman bulunmasý durumunda uzmanlýk alan dersi sadece birinci danýþman tarafýndan açýlýr.

(6) Öðrencinin yeterlik sýnavýna girmeden önce seminer derslerini almasý ve baþarmasý zorunludur.

MADDE 24 Ayný Yönetmeliðin 34 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 34 (1) Doktora programýný tamamlama süresi en az sekiz, en çok oniki yarýyýldýr. Öðrenci doktora tez çalýþmasýný altý ayda bir toplanan tez izleme komitesine sunar. Komite tarafýndan 37 nci maddenin dördüncü fýkrasýna göre tez çalýþmasýnýn baþarýlý bulunmasý halinde EYK'nýn da onayýyla öðrenci bu süreyi beklemeden tez savunmasýna geçebilir.

(2) Doktora programýnda, bir doktora öðrencisinin baþarýlý sayýlabilmesi için, aldýðý tüm derslerden YT, D veya bunun üzerinde bir not almasý ve en az 2.50 genel not ortalamasý elde etmesi gerekir.

(3) Yüksek lisansla birleþik doktora programý süresi en az on, en çok ondört yarýyýldýr. Bu programdaki öðrencilere, süreler dýþýnda diðer doktora öðrencilerine uygulanan kurallar uygulanýr.

MADDE 25 Ayný Yönetmeliðin 35 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 35 (1) Doktora yeterlik sýnavýnýn amacý, öðrencinin temel ve doktora çalýþmasýyla ilgili konularda yeterli teorik ve pratik bilgi birikimine sahip olup olmadýðýnýn ölçülmesidir.

(2) Doktora yeterlik sýnavý yýlda iki kez yapýlýr. Yeterlik sýnav tarihleri EYK tarafýndan belirlenir.

(3) Doktora yeterlik sýnavýný yapmak üzere, EABD kurulunun önerisi ve EYK nun kararýyla, en az biri baþka bir yükseköðretim kurumundan olmak üzere beþ kiþilik sýnav jürisi kurulur.

(4) Doktora yeterlik sýnavý, yazýlý ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapýlýr. Doktora yeterlik jürisi öðrencinin yazýlý ve sözlü sýnavlardaki baþarý durumunu deðerlendirerek, öðrencinin baþarýlý veya baþarýsýz olduðuna salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, EABD baþkanlýðýnca yeterlik sýnavýný izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.

(5) Doktora yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenci, bir sonraki yarýyýlda tekrar sýnava alýnýr.

MADDE 26 Ayný Yönetmeliðin 37 nci maddesinin üçüncü ve dördüncü fýkralarýnýn son cümleleri yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 27 Ayný Yönetmeliðin 38 inci maddesinin ikinci, üçüncü ve altýncý fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki yedinci ve sekizinci fýkralar eklenmiþtir.

(2) Doktora tez jürisi, asil ve yedek jüri üye sayýsýndan bir fazla nüsha tezin EABD baþkanlýðýnca enstitüye teslim edilmesinden sonra EABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararýyla belirlenir. Jüri, üçü öðrencinin tez izleme komitesinde yer alan öðretim elemanlarý ve en az biri baþka bir yükseköðretim kurumunun öðretim elemaný olmak üzere beþ kiþiden oluþur.

(3) Jüri üyeleri, söz konusu tezin EYK onayýndan itibaren en erken 15 gün en geç bir ay içinde toplanarak öðrenciyi tez sýnavýna alýr. Tez sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluþur. Sýnav 45-90 dakika süreli olup, dinleyicilere açýktýr.

(6) Tez sýnavýna katýlmayan öðrenci en erken bir yarýyýl sonra sýnava girebilir.

(7) Tezi reddedilen öðrenciye, ayný veya farklý danýþmanla yukarýdaki usullere uygun olarak yeni bir tez konusu belirleme ve hazýrlama imkaný verilir.

(8) Baþarý ile sonuçlanan tez, öðrencinin onayý da alýnarak enstitü genel aðýnda çevrimiçi olarak yayýnlanýr. Ýzin verilmediði takdirde yayýn iþi 3 yýl süreyle ertelenir.

MADDE 28 Ayný Yönetmeliðin 39 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 39 (1) Tez sýnavýnda baþarýlý olmak ve diðer koþullarý da saðlamak kaydýyla, doktora tezinin en az dokuz adet ciltlenmiþ kopyasýný, iki adet CD kaydýný, YÖK tez merkezince istenen evrak ve dokümanlarý tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde enstitüye teslim eden ve tezi EYK tarafýndan kabul edilen öðrenci, doktora diplomasý almaya hak kazanýr.

(2) Doktora diplomasý üzerinde, öðrencinin izlemiþ olduðu enstitü anabilim dalýndaki programýn adý bulunur.

MADDE 29 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 30 Bu Yönetmelik hükümlerini Karamanoðlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

16/9/2009

27351

Yönetmelikte Deðiþiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

1

20/1/2010

27468

2

29/7/2010

27656

3

31/12/2010

27802

4

6/3/2011

27866